Thursday, October 04, 2018

Stockholm i punktform




Hej på torsdagen!


Idag tänkte jag ta er med till Stockholm. I punktform.
Hoppas att ni hänger med på färden.


*   Tre och en halv vecka …

… tillbringade jag i Stockholm. Det var så härligt att vara hemma i stan igen. Faktum är att det var två år sen sist som jag var i Stockholm. I fjol var jag bara på Arlanda på min väg till och från Österbotten.
DET kändes konstigt.  Konstigt att inte ens sätta sin fot i Stockholm.   Iår blev det lite mer tid i den sköna hemstaden som jag älskar så mycket.



*   Ny lägenhet.

Ni kanske kommer ihåg min syster Saras och hennes mans Håkans fina lägenhet vid Hornsbergs Strand? Den med strålande utsikt över Mälaren och Ulvsundasjön.
That is no more, ma dears. De har flyttat till en stor TREA mitt i stan. Numera bor de vid Odenplan, i ett hus som är byggt vid förra sekelskiftet.
Mycket, mycket trevlig lägenhet som gav mig fina vibbar från det ögonblick jag klev över tröskeln.
I den lägenheten tillbringade jag mycket tid under dessa veckor.




Underbara sommar-Stockholm som förvandlades till höst då jag var där.  Det var riktigt varmt de allra flesta dagarna.  Riktigt, riktigt varmt.


Nya kvarter för min syster med make.

*   Ute i The Burbs

Var jag givetvis också. Där bor mina föräldrar. I Blackeberg. De bor inte i samma stora lägenhet som vi bodde i då jag gick i skolan, utan de har “downsizat” också. Ja, de flyttade till mindre för 22 år sen. Det var härligt att umgås så mycket med mina föräldrar, både i Österbotten och i Stockholm. Jag är så glad att jag har dem, och det gäller verkligen att suga ut det allra bästa av allt medan tid finnes.



En av många morgonpromenader i Bellevue-Hagaparken.  Så ljuvligt vackert vid Brunnsviken.




*   Rejält.



När man läser i vissa Facebookgrupper—som skrivs av svenskar som bor i utlandet—kan man lätt tro att Sverige är på total dekis. TOTAL.
Man kan få för sig att man inte längre KAN och VÅGAR gå ut i Stockholm efter mörkrets inbrott. Hos vissa (utlandssvenskar) som skriver låter det som att Sverige numera är rena, rama Aleppo. SJUKT, jag blir så förbannad över lögnerna de skriver om det land de en gång växte upp i. Skärpning för in i HELVETE!!
Många av de som skriver så har inte satt sin fot hemma på många år. Andra tror blint på sidor som ska källgranskas innan de ens läses …
Ja, ni vet. Alternativa nyheter …

Mina två cents.
Stockholm är mer fungerande och rejälare än någonsin förr. Jag gick omkring och tänkte på hur REJÄLT och bra allt känns från infrastruktur och till hur folk är.
Kort sagt, hur bra allt kändes.
OCH jo (himmel och plättar *himlar med ögonen*) jag åkte tunnelbana flera gånger efter mörkrets inbrott, flera gånger ut till de västra förorterna. Hotfullt ombord? Pffft …
Jag behöver inte säga mer.



Gamla Stan.




*   Mångfald.

Sure enough. VISST är Stockholm mindre homogent numera. När jag växte upp var alla i min klass svenska, eller nordiska. Ja, vi hade någon från det forna Jugoslavien i klassen, och samma i min systers klass, men annars var alla svenskar.
OCH så är det till viss del än. När jag satt och kollade in ungar och föräldrar i lekparken en eftermiddag medan vi fikade så tänkte jag att NOG är det fortsatt homogent. (om man jämför mot hur det är HÄR där jag bor). Likaså när jag ser bilder på klassfoton etc från mina syskonbarns klasser.
MEN, det har ändrats. Det har det. Gröna linjen brukade vara så “svensk” det bara gick att bli. Numera är det absolut mer mångfald. Det märks. Men är det dåligt då? Nej, det tycker jag inte. SOM SAGT, under den här tiden märkte jag inget hotfullt hos någon.
Mångfalden ger så mycket positivt.
Karolina har gått i klasser som är långt mycket mer blandade än vad mina syskonbarns klasser är och har varit.



Riddarholmen och Söder.





Tidig morgon i Vanadislunden.


*   Apoteket och recept.

När man har äldre föräldrar och en äldre moster, som jag har, så blir det en del snack om hälsa och mediciner.
Inte konstigt när vi talar om åldrar som 85, 78 och 77.
Det är högt blodtryck (som ju jag också har) och en del andra krämpor som kräver mer eller mindre avancerade mediciner för de tre.
Jag hängde med på ett läkarbesök till Nya Karolinska då en av dem hade tid där. Det var mycket intressant.
Vi var tre stycken som besökte läkaren, inklusive patienten. Efteråt sa min mamma att hon skulle hämta ut blodtrycksmedicin på sjukhusapoteket.
-Vaddå, sa jag, har de ditt recept HÄR?
-Ja, sa mamma, man kan hämta ut sin medicin varsomhelst. På vilket apotek som helst.
Jag BARA!!! VA!!!!
DET var nytt för mig.
Men så suveränt, det är ju strålande. De kan, som ni alla därhemma vet, gå in på vilket apotek som helst, ge personnummer och så får de den medicin de har fått utskriven av läkare.
OCH det går på nolltid.
Fy vad det impade på mig!
Här känns det så mycket mer gammeldags. Numera ringer visserligen läkaren in receptet till den “drugstore” man väljer. Men sen får man vänta tills receptet har skrivits ut. Det kan ta tid, och ibland finns inte medicinen inne.
Tänk så smart det vore om vi hade ett liknande system här som det i Sverige.

OCH när jag ändå är på gång, min pappa behöver inte längre betala för läkarbesök för han är över 85 år gammal.
Dessutom såg jag priset på en av medicinerna han tar, det priset var svindlande. Alltså, originalpriset som står på receptet, och som ingen betalar hemma tack vare systemet. Kollade upp medicinen och kostnaden här i USA. Låt mig säga så här, den skulle inte många här kunna lösa ut, och framför allt inte om de inte har försäkring. OCH även med försäkring skulle den nog kosta BRA mycket här.
Saken är den, jag tror inte ens någon läkare här skulle skriva ut den medicinen till någon som är 85 år.   Men det ska jag låta vara osagt, i och för sig.
SÅ heja Sverige där alltså!!
Pappa får den gratis, liksom de andra medicinerna han tar.

Sen har jag lite andra åsikter om saker och ting inom vården som INTE är smickrande, men de åsikterna tar vi en annan gång.
Jag är ÄNDÅ så grymt impad av hur bra somligt funkar att jag blir paff.



Vid Stadshuset.




*   Sushi

Sushiställen finns i parti och minut. Sushi, sushi och åter SUSHI!!
Haha.


Mina favoritkvarter på Söder, de runt Sofia Kyrka.  Love, love, love!!!




*   Vänlighet och service!


NU! OCH detta märktes tydligt! Vad folk inom serviceyrken har blivit trevliga!! Jag möttes bara av glada ansikten och trevlig personal. Trevliga och småpratande. Jag blev nästan förstummad!!
Både i affärer, på barer, på restauranger och på banken. Det var så himla roligt, och jag blev på så gott humör av det.
Speciellt den yngre generationen är så TREVLIG!!
Fint, fint och FINT att se och vara med om.


Karolina, Håkan och Peter på Karolinas favoritställe, S på Odengatan.


OCH en klassisk räkmacka på Strandvägen.

*   Kontantfritt samhälle.


Japp, det blev jag varse om nu. Det var många, många ställen som inte tog cash. Många fler ställen som vägrade cash än vad det var för två år sen.
Det är inget problem för mig, men visst kan jag tycka att det är lite märkligt att de inte tar kontanter på SÅ många ställen.
Det var inga problem att använda mina amerikanska kort heller, men jag fick ofta legitimera mig med mitt amerikanska körkort.
Tror personal på olika ställen ofta blir förvirrad då jag pratar svenska men betalar med amerikanska kort.
Ibland fick jag uppge mitt svenska personnummer, oftast inte.
Tycker det är fånigt att Sverige bytt ut sina sedlar för övrigt. Varför den kostnaden när man ändå lever så kontantlöst som man gör?
Här i US är det fortfarande ALL systems go, cash, check (ja till och med det är vedertaget ännu) och kort.  BRA, tycker jag.


På Djurgården.




Tunneln.  Tunnelgatan, mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan.

Visst, det finns saker och ting jag inte gillar med Stockholm, och Sverige, också. Men jag spetsar in mig på det som är positivt i det här inlägget . Eftersom det mesta ÄR positivt.
En annan gång kan jag skriva om sådant jag inte gillar och som retar mig med Sverige. Men inte idag.

Svenskar, var glada och stolta över ert vackra, fungerande och rejäla land!

Om du bor i Sverige får du hemskt gärna tycka till om det här inlägget.  Ja, du får tycka till var du än bor!

Ha en fin och bra torsdag.

33 comments:

Steel City Anna said...

Jättekul och intressant att läsa din blogg idag.

Jag hade också en annan bild av Sverige innan jag flyttade, och blev positivt överraskad. I England är allt så mångkulturellt redan så jag är van vid det, jag liksom förväntar mig inte ett homogent samhälle. Jag tror att det blir annorlunda när det man är van vid förändras snabbt.

Jag tycker som du, det är en öppnare och trevligare stad och allt fungerar som du säger när man är inne i systemet. Innan man är inne är det tufft.

Jag kan sakna de mer gammaldags samhället ibland men helt fel med moderniteten är det inte. Plus att det definitivt är ett mindre förlegat samhälle när det gäller kvinnors rättigheter.

Himla härligt att bo vid Odenplan!

Anonymous said...

Tack för ett bra inlägg!
Tycker precis som du skriver att många som inte varit i Sverige på länge ofta har en väldigt negativ bild som de gärna förmedlar. Även folk som bor här kan i o för sig också klanka ner rejält på det mesta...Kan göra mig rätt ledsen då jag som bor här inte alls upplever det så och då bor jag dessutom i Malmö som när man läser om det vissa skriver är betydligt värre däran än Rios värsta favelas...
Vi har det riktigt bra här men vi lyckas alltid koncentrera oss på det som är dåligt( och vissa saker är väldigt dåliga och behöver tas tag i)och förringa det som är bra.
Det är det här gamla att man inte ska tro man är något och det har spritt sig till att man inte är stolt över det Sverige som faktisk finns och är levande.
Saker kan som sagt alltid bli bättre men som en som reser mycket så är det mesta fantastiskt här. Jag älskar det land som sett mig växa upp, har ett land till som sett mig födas och kan vara stolt över det med, men Sverige är mitt hjärteland.
Ha en alldeles underbar dag!
Lena

Anonymous said...

Tack för ett trevligt inlägg som jag håller med om till 100%. Så många som klagar på det mesta utan att tänka och jämföra med andra länder. Läkarbesök, medicin mm är ju inte många länder som har så bra system för som vi har.

Visst finns det problem med vissa saker, men det finns det väl överallt i världen.

Stockholm är en fantastisk stad och inte tror jag den är "farligare" än någon annan. Åka tunnelbana efter mörkrets inbrott har jag också gjort många gånger och det är ju oftast fullt på tågen så rädd har jag nog aldrig varit.

Nu måste jag återgå till packningen, snart kommer vår städtjej och ska städa så vi måste hinna ut i uterummet med alla väskor så hon har fria ytor att städa på.

Kram från Yvonne i Torrevieja som åker mot Stockholm imorgon

Sara said...

Sis, saknar våra härliga morgonpromenader! Det är så mysigt att gå omkring och se allt vakna till liv. I morse var det magiskt vackert ute, klart på himlen, ca 3 grader, solen gick upp över stan, då skulle du varit med. Och för att vara lite petig, det är ju faktiskt en trea vi har flyttat till;) Älskar & saknar!

Äventyret framtiden said...

Stockholm i mitt hjärta! Jag sjunger precis som Lasse Berghagen skaldade och sjunger. Han satte ord på Stockholm och det stämmer.

All oro som har uppstått finns både där och på andra ställen. Så är det när livsbetingelserna ändrar för alla människor, det tar tid att ta till sig det nya i och med flyktingvågen/vågorna, innan det stabiliserar sig och jag tror att det är just det som färgar av sig lite väl negativt många gånger.

Jag tycker om din positiva inriktning!
Så vackra bilder av Stockholm!
Tack för din stad idag!

Anonymous said...

Hätligt att du vågade åka t-bana på kvällen när du var här :-) Det här med medicin o apotek är ju så självklart för oss. Att kunna hämta medicin vart o när man vill o dessutom till kraftigt reducerade priser. Inte en chans att jag skulle kunna ha alla mina grejer om inte högkostnadsskyddet fanns.
Tack för en härlig återblick av ett somrigt Stockholm!
Kram från Anette

Annika said...

Anna:
TACK!!
Roligt att du tycker det.
Anna, kan du inte börja skriva en Sthlms-blogg? Alltså, som jag skulle älska det!!

Nej, men visst ... alltså om man ska tro det somliga utlandssvenskar skriver om Sverige så blir man ju mörkrädd.
Det är inte ens i närheten av det de skriver.
Precis som du från England är jag van vid mångfald. Så det stör mig inte alls, och dessutom såg jag inget hotfullt heller. Så, jag kan inte stämma in i att det blivit farligare. Visst, jag vet att det blivit oroligare på många ställen.

Förstår att det är tufft att komma in i systemet igen. Men nu är du inne, gud så skönt.

Mkt bra land att bo i för kvinnor, även om det inte gått hela vägen, ÄNNU.

Anna, skriv!! OCH tack!!

Annika said...

Lena:
Hej och välkommen hit!
Ja, utlandssvenskar känns ibland som Sveriges mesta hatare. Tro mig. EN del, lägger jag till, EN DEL. Men de märks desto mer i FB grupper etc.

Nyligen var det en tjej som skrev på en fb grupp. Hon var från Malmö och hade inte varit hemma på ett tag. OCH hon var SÅÅÅÅÅÅ positivt överraskad över det fina Malmö och den fina atmosfär som rådde.

Precis, Lena, Sverige är ett jättefint land. REJÄLT!! De flesta är kloka med sunda och bra åsikter.

Tycker att det verkar som om kärleken till Sverige har blivit större hos många. Underbart.

Exakt, jag är själv så glad och stolt över att vara svensk.

TACK för att du läser. Ha det bäst!!

Annika said...

Yvonne:
Tack så roligt att du håller med. Precis, läkarbesök och mediciner är verkligen inget man bör ta för givet. Det är så otroligt bra hemma. Visst, jag kan tycka t om vården lite mer, men gör det inte. Inte just nu iaf. På det stora hela funkar det ju faktiskt.
Sthlm är en bra och fungerande stad. Mkt bra tom!
Ha en fin dag och lycka t m packningen!!

Annika said...

Sis!!!!! My god!!! Klart ni har en TREA och en stor sådan. Det var bara jag som var så amerikaniserad och tänkte 2 bedroom!!!!
Älskar!!!

Annika said...

Karin:
Verkligen, Sthlm i mitt hjärta. SÅ härligt!!
Precis, lite oroligt överallt. Förändring, givetvis.
Det mesta är ändock positivt och BRA!!
Loving it!!

Annika said...

Anette:
HAHA!!!
Eller hur??
Ja, det är sååå bra med mediciner och högkostnadsskydd hemma. Underbart bra!!!
KRAMAR!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Vilket intressant inlägg! Jag tycker det är så roligt att läsa om Sverige lite "från utsidan".
Både de som inte är svenskar men som varit här och hälsat på/bott bara ett tag, och de (som du) som är härifrån men inte befinner er här på vardaglig basis :-)

Vackra bilder du visar från vackra huvudstaden.
Börjar känna ett ordentligt sug att åka dit igen snart. Sist var år 2002... Alltså 16 år sedan...

Och TACK för att du skriver att Sverige inte ser ut som i all propaganda som sprids!!
Jag har länge nu varit så frustrerad över den bilden som sprids om detta land.
Och det är SD-jävlarnas fel! Bara för att de är så jädra ihärdiga med att lägga ut sina lögner så sprids deras propaganda om Sverige som "fakta" över världen! SÅÅÅÅ störande, och FRUSTRERANDE!!
Jag har ALDRIG känt mig rädd/orolig inför invandrare/flyktingar!
Är det NÅGRA jag är verkligt rädd för så är det dessa kvinnohatande, rasistiska, homofoba, lågintelligenta SD-män!!


Har inte ens tänkt på det med Apoteket.
Men ja; läkaren lägger bara in receptet i systemet och så kan en hämta ut den på vilket Apotek som helst då alla Apotek är knutna till samma receptsystem.
Och ja, högkostnadssystemet är toppen! Personligen har jag aldrig behövt utnyttja det, då jag aldrig ätit mediciner på så sätt, alltså annat än receptfri Ipren.
Men när morfar levde vet jag att han och mormor kom upp i högkostnadsskyddet typ första gången de hämtade ut sina mediciner...

Och att även själva läkarvården går under högkostnadsskyddet är ju inget annat än underbart! Vård ska inte vara en klassfråga!!!
Jag vet att Vänsterpartiet arbetar för att få in även tandvården inom ramen för högkostnadsskyddet. HOPPAS HOPPAS HOPPAS DE LYCKAS!!!
Deras "motto" i den frågan är "Det ska inte synas i munnen om man är fattig eller rik".

Frågan är bara... Hur länge får vi ha tillgång till högkostnadsskydd?
När kommer vi vara tvungna betala vad vården egentligen kostar?
Får Moderaterna styra tillräckligt länge finns risken att även vården blir en total klassfråga.
I och med att de vill sänka skatterna (förmodligen rejält), vilka ju faktiskt går bl.a. till sjukvården samt göra allting privatiserat.
Och så röstar folk på Moderaterna för att "de vill sänka skatterna". Det verkar som om människor idag verkligen inte FATTAR vad skattepengarna går till... Sjukvård, skola, gratis skolmat, billig barnomsorg, gratis sjukvård/tandvård för barn med mera med mera med mera...!!
Visst; det är verkligen uselt med dagens långa vårdköer.
Och ja, med Moderaternas politik kommer de köerna att bli kortare.
MEN det är ju bara för att med deras politik blir vården tillgänglig endast för de som kan betala för den!
Ursäkta sidospåret, men min hjärna styrs just nu mycket av politiska tankar på grund av Riksdagens kaosiga sandlåda.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Gällande pengarna håller jag med.
Jag tyckte det kändes så onödigt att lägga miljarder (vilket det garanterat kostade) på att byta ut alla sedlar och mynt, när det ändå strävas efter ett kontantfritt samhälle.
Jag har helt ärligt knappt hållit i någon ny sedel ännu, så sällan har jag kontanter på mig. Det är typ två gånger per år -efter jul och efter min födelsedag. Annars betalar jag endast med kort!

En del banker är ju också kontantfria här numera. Alltså att banken hanterar inga kontanter, eller att de har väldigt begränsat.
T.ex. Handelsbanken här i Piteå (jag har Handelsbanken) har att man kan ta ut, jag tror det är typ max 5000kr. Behöver man mer måste man kontakta dem flera dagar i förväg, eftersom de måste ta hem pengar speciellt för det.
Men jag tror det är typ Sparbanken, i alla fall på vissa orter, som är helt kontantfria.


Det BÄSTA som uppfunnits någonsin är dock SWISH!
Jag älskar Swish!
Det enkla i att man skriver in mottagarens mobilnummer, summan och klickar på Skicka.
Då överförs det ju på stående fot, oavsett vilka banker du och mottagaren har.


Dock har vi ju gjort oss rätt så sårbara för stora hackerattacker...
Riktas någon sådan attack mot Sverige så står vi trots allt ganska så hjälplösa eftersom ALLT är/sköts digitalt...



Jag vet att jag skriver såhär efter varje mastodontkommentar, men ursäkta för den lååånga kommentaren!
När min hjärna väl sätter igång är den så gott som omöjlig att stoppa!
Den bara spinner vidare och vidare och vidare och vidare...

Hoppas du får en fin eftermiddag/kväll och ett fint avslut på veckan!
Kramar
Erica
Som politiskt är så röd att jag inte ens blir blå när jag fryser, hehe ;-P

Humlan said...

Ja, visst är det mycket som är överdrivet av det som skrivs och sägs om Sverige och det är trevligt att läsa om det positiva som ju verkligen finns.
Det här med att allt fler ställen inte tar emot kontanter är verkligen tråkigt och jag har också undrat varför de bytte ut våra pengar om nu ingen ska använda dem. Men visst, jag har blivit bekväm och betalar oftast med kort även om jag har kontanter i plånboken.

Ja visst är det bekvämt med recepten! Jag har numera en medicin som ofta inte finns på apoteken (och jag har fått höra lite klagan över att de inte får byta ut den, men det är ju inget val som jag har gjort), så efter att ha jagat runt och kolla flera apotek så har jag lärt mig att det enklaste är att jag beställer det på nätet och får det hemkört! Det är så bekvämt. Dessutom har jag fullmakt åt min pappa och det finns också i receptdatabasen så att jag kan beställa hem hans medicin också om jag skulle behöva.

När du skriver att det har blivit så mycket trevligare bemötande från folk inom serviceyrken, så inser jag att du har helt rätt. Det har nog kommit smygande, för jag har inte tänkt på det förrän du påpekade det, men visst stämmer det. Och visst blir man på gott humör när man blir trevligt bemött!

Så, inte tycker jag att landet fungerar perfekt, men det du skriver om har du helt rätt i! Och fina bilder har du, som vanligt, till din text också, du har verkligen passat på att se en hel del av stan när du är här.

Kramar!

Monica said...

Så härligt det är i Sverige och särskilt i Stockholm:-), håller med om allt och Stockholm har fått en mer internationell touch som är rolig och intressant, bara positivt. Och service ja, folk är så trevliga och särskilt ungdomar tänker jag på, så artiga och trevliga överallt. Och det finns hur mycket fina och duktiga ungdomar som helst i skolor och ute på jobb men det skrivs mest om övriga tyvärr. Finns jättebra skolor också med hur duktiga och motiverade elever som helst och klart att det gör, hur skulle annars vårt samhälle och arbeten inom alla yrken fungera? Och jag menar även många av våra nya invånare, jätteduktiga inom alla yrken och som elever och studenter men det skrivs inte mycket om det och våra politiker är kanske inte ute i verkligheten så mycket. Som vi;-).

Låter toppen med Odenplan, så fint och att bo i ett äldre vackert hus där. Tänkte ett tag, jaha en tvåa och Annika har huserat där i vardagsrummet då en tid:-), ja gick säkert bra tänkte jag så trevliga som ni är men ser vad din syster skrivit. Ja jag tänkte också alltid ett rum eller två i England, står ju lika där om alla bostäder och blev förvånad när jag såg ett rum till hos Anna i första lägenheten.

Ha det fortsatt bra Annika och så kul att se dina inlägg med text och foton!

Anne said...

Odenplan och gatorna där runt omkring är så fina, ja hela Vasastan har alltid varit en av mina absoluta favoritstadsdelar. Brukade känna folk där, var alltid grön av avund efter att ha besökt deras så fina lägenhetshus som jag tycker det finns så mycket av där. Visst, ALLA stadsdelar har sin charm, jag är svag för flera delar av Söder också.
Visst är det så, det är inte alltid så nyanserat det som skrivs/tycks. Beroende på vem man läser och hör på så kan det vara förenat med livsfara att gå ut för att köpa en mjök på lokala ICA efter mörkrets inbrott, å andra sidan kan det också skildras från de som tycker motsatsen som att Sverige är paradiset på jorden med noll problem och allting är fantastiskt. Jag tycker tyvärr att Sverige blivit väldigt polariserat, tycker inte det bara är utlandssvenskar som tycker utan även svenskar boende i Sverige som antingen är väldigt kritiska eller hyllande. Påminner om USA på det viset, polariseringen. Inom vår släkt och familj har vi tyvärr människor som inte kan fira jul med varann mer pga en person är anhängare av Vänsterpartiet, den andra röstade SD och deras syn av vad Sverige är idag är så diametralt olika att det absolut inte går diskutera. Enklare på det sättet om man inom samma familjer och släkt tycker någorlunda lika...
Det här är nytt för mig, hur till och med familjer får sådana såriga konflikter pga de inte kan enas om saker och ting är bra eller dåligt i ens eget land, visst kan man tycka olika och alltid gjort men numera är det sådan hetta och nivåer att det helt spårat ur. Och så är det i USA också, hur man idag kan tycka så förbaskat olika i en fråga och har helt omöjligt att ta in varandras åsikter eller syn på saken. Hur ena sidan hävdar att deras definiton av Sverige är rätt, medan den andra säger att är du blind, har du gått på alla lögner, så här ligger det till. Det gör mig ledsen och orolig, hur polariserat det är. Jag tror det är farligt. Ibland när jag hör min svärfar prata om Sverige och när jag hör min svärmor prata om Sverige (de är skilda) så undrar jag om de lever i samma land, deras bild av landet är som natt och dag, så varandras motsatser. Så är det förresten i USA också, beroende på vem man pratar med så är vi här nära kollaps och armageddon, medan en annan säger att det har aldrig varit bättre och hoppfullt än vad det är just nu, USA står starkare än nånsin.
Nånstans ligger väl sanningen mitt emellan. Det är varken så positivt och ljust som vissa säger men inte heller så dystersvart och avgrundsdjupt som vissa andra säger. Alla färgas ju vi av det vi hör också. Min svärmor som bor i Sverige är väldigt kritisk, jag tror faktiskt om möjligheterna finns att hon till och med skulle kunna tänka sig att flytta hit. Det jag tycker är hemskt och sett via henne är de hiskeliga vårdköerna, hur otroligt svårt det kan vara att få hjälp. Så var det i alla fall för henne. Det var fruktansvärt se henne gå på morfin hemma i månader utan att få hjälp. Hemvården för hennes mamma var också skrämmande. Däremot, när hon sedan väl var inne, inne i systemet, hade kommit så långt att hon skulle få hjälp, då upplevde jag vården som fantastisk. När vi hälsade på henne på sjukhuset blev jag impad. Så vården i sig är nog fantastisk, problemet som jag ser det är att det blivit så otryggt för du vet inte när du får hjälp, om du får hjälp, att resurserna brister.

Anne said...

Apropå mångfald. Vi har också mycket mångfald här och det är en av de sakerna som gör jag trivs så väldogt bra här, stundtals vill jag påstå vi (om jag räknar oss som vita amerikaner) är i minoritet. Ja, i vår klass i skolan så är vi nog i minoritet faktiskt. Men mångfalden här består av välutbildade inflyttade från diverse länder, så mångfalden här är ju inga flyktingar, om det är det man menar med mångfald, vet inte hur man tänker, resonerar och vad man menar med mångfald, om det är bara mångfald beroende på varifrån människor kommer, att man har mångfald i samhället om man har människor som ser annorlunda ut i huden och utseendet eller om man med mångfald menar socioekonomiskt. Vi har extremt mycket mångfald här vad gäller hur folk ser ut,alla tänkbara färger, utseenden, raser (i brist på bättre ord) och nationaliteter. Däremot är det väldigt lite mångfald vad gäller socioekonomiskt, alla dessa blandade grupper är lika på det sättet att de är välutbildade, lever välmående liv med bra jobb och ekonomi. Så på det sättet kan jag ibland känna vi lever med väldigt lite mångfald, om du förstår vad jag menar. Jag vet inte hur man tänker kring mångfald i Sverige, hur man definierar det för där är det ju mest flyktingar som kommit. Människor som kommit hit, all denna mångafald då, är människor som kommit av fri vilja, pga visum och jobb. Med tanke på USAs väldiga storlek så tar man väl emot väldigt få rena flyktingar, vad jag förstår.
Intressant och tankeväckande inlägg!!
Kram

Annika said...

Erica:
Tack, kul att det gillas :-)
Du får åka ner till Sthlm snarast tror jag, haha. ALLDELES för länge sen du var där.

Nej, jag orkar själv inte med nidbilden av Sverige. Står inte ut med den.
DÄR kan vi snacka om fake news. USCH!!
Inte jag heller, kände inget hot alls i Sthlm.
JO, en gång, men då var NMR som hade möte i Kungsan, och det var otäckt att se dem.
FY fasiken alltså.

Högkostnadsskyddet är toppen!
Kan bara hylla det.
Vården i övrigt kan jag nog ge en känga eller två. Men ibland funkar den ju bra också, förstås.

Att byta sedlar och mynt var helt onödigt, i mitt tycke. Samhället håller ju på att bli mer och mer kontantlös., så varför då ens ändra de sedlar och mynt som helst.
Fånigt och töntigt till 100.

Swish är bra, men ingen app jag kan använda.
Vi har liknande här.

Absolut OK med lång kommentar, alltid trevligt att läsa.

Ha en fin och bra kväll!!

Annika said...

Humlan:
DET tycker jag.
Ett bra och mkt, mkt fungerande land. Ett land att vara stolt över, trots allt. Visst har Sverige sina fel och brister också, men på det stora hela ÄR det bra!
Tycker inte om nidbilden som tyvärr numera finns. MÅ den dala!

Tycker det är fel att det är så kontantlöst. Jag skulle önska att det var mer som här, att allt var vedertaget.
Sårbart också med ett kontantlöst samhälle.
OCH ja, att man ändrade sedlar och mynt var enbart fånigt.

Apoteken och systemet där ... tycker det är briljant. OCH hur LÄTT det var för mina fldrar att få ut sin medicin. ÄLSKAR det!
Perfekt för dig också att få hemkörning. KAN inte var bättre!
ja, där ligger Sverige i framkant.

JAPP, det har blivit trevligare inom service. FFA den yngre generationen.
Mkt, mkt trevligt.

Sant, jag skulle kunna skriva om det jag inte gillar i Sverige också. Men det blir ingen gladare av. Landet har sina fel och brister. Men det har minsann USA också.
Finns väl egentligen inget land som är perfekt.

JAG vandrade över hela stan, tror jag. Helt otroligt vad jag slet asfalt i Sthlm denna gång. Härligt.

KRAMAR!!!

Annika said...

Monica:
Tycker Sthlm kan klappa sig själv på axeln. Fasiken vad trevligt jag tyckte det var på butiker och på barer. Blev trevligt bemött sgs hela tiden.
YAY!!!
Exakt, de yngre gardet är verkligen trevliga. Jag slogs av det hela tiden.
Heja dem!
De otrevligaste är sådana i min ålder, hehe. På riktigt.
Tycker man ska lyfta fram det som är bra. Visst, jag skulle kunna skriva om det jag inte gillar också, men det gör jag inte.
Jag kan säga ett och annat om vården som jag starkt ogillar tex.
Skolorna, tror det håller på att bli bättre, visst?

HAHA, ja, där slog min amerikanisering till. MÅSTE ändra i texten. De har en STOR trea. TVÅ sovrum, och jag sov i det ena av dem. Deras gästrum.
Perfekt.
Jättetrevligt gammalt hus. Fick toppenvibbar. Odenplan så perfekt.

tack fina och gulliga Monica!!!!

Annika said...

Anne:
VISST är Vasastan härlig!!
Älskar den delen av stan. Faktum är, älskar hela stan. Sofia på Söder är min favvis vad gäller den delen av stan. Tänker alltid på "Mina drömmars stad" då jag vistas i de kvarteren.

Det är ju så, tycker att FB-grupperna är hemska ibland i sin svartsyn och sitt svartmåleri av Sverige.
SÅ onyanserat. Många har inte varit hemma på åratal, och ändå är åsikterna så tvärsäkra. Man blir ju rädd på kuppen.
Sen finns det mkt jag inte gillar hemma heller. Jag har en hel del att säga om vården tex som jag inte alls tycker om.
OCH sen annat rent politiskt som jag inte gillar, givetvis.

japp, babe, så är det nog, du har rätt. Polariseringen.
Precis som här. SÅ är det nog i mångt och mkt hemma också. ja, även fast jag inte är drabbad av det. jag vet ju att det förekommer där liksom här.
Inte bra.
Jag håller med dig, man måste ju kunna tycka olika. Kunna föra en öppen diskussion. Det är ju dessutom så intressant.
MEN jag förstår också att det ofta inte ens går eftersom folk står på varsin sida. Sorgligt.
Tycker man ska kunna umgås iallafall, och kanske lägga sina åsikter åt sidan.

Klok som du ÄR så har du rätt. Om man talar med somliga är det paradis och andra armageddon, så sant.
Det beror på vem du talar med. OCH du har ju det i egen familj och hör det tydligt.
Sanningen? Den ligger i gråzonen ngnstans.

Inget land är perfekt. Tror inte det.
Ingenstans.
Är det inte det ena så är det det andra.

Anne, vad gäller vården så jag starka åsikter om den. Verkligen. DEN är INTE fläckfri. Långt därifrån. OCH kanske är det nu försämrat?
ÄR man inne i systemet är det nog BRA. MEN att komma dit!! Att tex få en magnetröntgen, att få behandlingar, att träffa läkare. Oh my.
OCH sen kanske man träffar en läkare man gillar, för att nästa ggn träffa ngn helt annan etc etc.
Kan inte förlika mig med det ALLS.
Jo, jag har sett det hos de mina.

Min moster har varit svårt sjuk i en ovanlig sjukdom. Att komma till diagnos var som att trampa vatten. Men sen då hon fick vård, och operation, ja då var jag också impad. SÅ impad.
Hon med, hon låg på KS i tre månader sommaren 09. TRE månader.
Hon själv blev nog också impad av det hon såg av dem som tog hand om henne.
men att komma dit? ATT få diagnosen. DET satt långt inne. Flera år.

skriver vidare nedan så det inte blir så långt, hhi!!

Annika said...

Anne igen:
YAAASSS!!!
Mångfald är BRA!!!
SÅ bra. Jag är så glad över att K gått i de skolor hon gått i. De kommunala. OCH där finns och fanns mångfald.
Slås över hur homogent det ändå ÄR hemma, trots att så många hela tiden hävdar dess motsats.
I Karolinas klass fanns barn från hela världen, ffa sen hon började MS och HS. Det berikade hennes liv, och mitt liv, sååååå mkt.
När hon kom till Elon tror jag hon blev nedtagen och deppad i början över att det var SÅ enkelriktat i leden sas. Privat universitet betyder tyvärr ofta vit övre medelklass. K sa att hon höll på att bli tokig i början innan hon hittade de grupper hon sen hängde med i fyra år.
På HS var det verkligen INTE så.

SÅ sant, Anne--- igen!!
Få flyktingar här. tror att mkt av det har att göra med landets geografiska placering. DE kan inte ta sig hit såsom de kan ta sig till Europa.
Och ja, gränserna är ganska stängda också.

Både du och jag bor ju välmående förorter i välmående kommuner. Precis som du säger är de allra flesta som kommer utifrån välutbildade. MEN motsatsen finns ju också. vi har rätt mkt hispnaics här, och ja .... jag kan tänka mig att det är detsamma hos er. Det är ju de som har det tuffast här, om man ska hårdra det hela.

ja, vi kan tala om detta länge. Både vad gäller Sverige och här.
Ett stort ämne!!

TACK för dina, som alltid, kloka och visa kommentarer.

Stor kram!!

Malde said...

Hej Annika!

Som jag längtade hem sista dagen i NY! Hem till vårt kranvatten som inte luktar klorad simbassäng, hem till ett ställe som inte drivs av dricks (vilket det kändes som emellanåt). Hem till min egen säng och hem till egenlagad mat i lagom små portioner :-D

Dock hade vi verkligen trevligt där, och jag vill absolut inte ha resan ogjord. Allra bäst var lördagskvällen med Bruce och söndagskvällen med Nils Lofgren och bordssällskapet från Queens.

Det är skönt med sjukvård och mediciner på högkostnadskort. Maken åkte ju på en hjärtinfarkt i januari, och fick mycket bra hjälp väldigt fort med ambulans och senare på Nya Karolinska i Solna. Han mår bra nu och gjorde CykelVasan (94 km) med tredje bästa tiden någonsin på 6 starter i mitten av augusti, så jag är oerhört tacksam över den vård och medicin han har fått och får. Dock finns det grejer som fungerar mindre bra.

I söndags pratade vi med en man från Queens, och han hade arbetat inom vårdrelaterat yrke i NY. Han var imponerad av svensk vård, och att det är så subventionerat. Han sa att hade han inte jobbat där han jobbat och därmed via arbetsgivaren fått sin medicin subventionerad hade han troligen behövt belåna huset över taknocken för att ha råd att hämta ut den, och då tror jag inte att han var så lågbetald (vit amerikansk man). Nu hade han dock valt att gå i pension då han omvärderade sitt liv och arbete efter att ha jobbat när 9/11 inträffade, med de drabbade personerna. Han hade varit till Ground Zero endast en gång, och skulle aldrig mer dit. Jag förstår honom, jag har ännu inte varit på den plats där Fredrik dog, och kommer nog aldrig att åka dit heller. Fredrik är inte där.

Höstfärgerna hade verkligen kommit i Stockholm under den veckan vi var i NY. Det känns kallt med enbart 8 grader på dagen, mot de 20-25 graderna dygnet runt i NY.

Många kramar till dig, Vännen

Annika said...

Malde:
Längtade du hem?!!
:-)
Hoppas du gillade resan iallafall och fann det hela intressant. Det gjorde du säkerligen.
Jag förstår att du hade svårt för vattnet. DET hade jag också i början, tro mig.
Drickssystemet vänjer man sig vid.
Precis, man är rätt rökt utan en bra försäkring här. Men sjukvården här är bra för den som har försäkring, bättre än hemma många ggr, det vågar jag nog påstå. MED försäkring tillägger jag igen.
Utan är det hopplöst och sorgligt.
OCH orättvist.
Ja, det har varit en osedvanligt varm vecka här. Bra för er!!
Förstår då väl det du skriver om Fredrik. SÅ är det ju, förstår det fullt ut.
Njut av hösten hemma. Sommarhett här ännu.
KRAMAR!!

Malde said...

Absolut hade vi det bra! Vill verkligen inte ha resan ogjord.
Kramar

Annika said...

Malde:
Jättebra!!! Glad för det!
Kram

FREEDOMtravel said...

Kul att se bilder från Stockholm! Och vad krångligt och gammaldags det verkar att hämta mediciner i USA. Hade ingen aning om att det var så! Det kontantlösa är ok för mig, men jag kan förstå att det är knepigt för turister och det är ju INTE bra. Du skriver att alla system används i USA, kan man betala med telefonen då också? Det är ju vanligt här, och även vanligt i vissa delar av Asien har jag förstått.

Annika said...

Helena:
Tackar!! Kul att du gillar bilderna. Blev jätteimpad av apoteket o systemet där. Underbart! Mkt mkt trögare här vad gäller den biten. Inte alls så avancerat som hemma. Kontantlöst samhälle är ju också väldigt sårbart. Kan se både för och nackdelar där. Absolut kan du betala via din smartphone på butiker här. Men jag har aldrig gjort det. Här funkar verkligen alla metoder, IOM det blir det plus t USA

Brysselkakan said...

Kul inlägg! Man ser ju inte sådant här när man bor i Sverige, man tar det för givet!
Lite dålig på att kommentera på sistone... Men min blogg-reader la av och först igår löste sonen det. Så nu är jag tillbaka!

Annika said...

Brysselkakan:
TACK!
Sant, det är nog sånt man mer lägger märke till då man inte bor där. Ser alltid ngt nytt på mina besök, hihi.
Ah, I see ... KUL att ha dig tillbaka, B!!!
Hoppas helgen varit bra!

Anonymous said...

Intressant att läsa hur du tyckte om Stockholm, i Stockholm går ju solen ned vid 15,16-tiden under en ganska stor del av året, så blir svårt om man inte skulle kunna gå ut när det är mörkt.

Annika said...

Ano:
Tack. Oh for sure. Äsch, så trött på den falska nidbilden av Sverige att jag knappt står ut ...