Thursday, September 27, 2018

Vi kan väl kalla detta en HET sommar ...

Godmorgon torsdag!


Sommaren i Norden var … unik. Det finns inget bättre sätt att beskriva den på än just unik. Jag har aldrig varit med om dess like någonsin förr. Mina föräldrar och min moster sa samma sak, de kunde inte minnas någon liknande sommar så länge de levat.
Visst, absolut, det har funnits dagar med temperaturer på långt över 30 grader förr om somrarna. MEN då har det varat i ett par dagar högst, och inte mer.
Denna gång snackar vi ju värme som pågick vecka ut och vecka in. Dag och natt.Bild från den allra första morgonen. OCH det var HETT!


OCH så flaggan för året, It's five o'clock somewhere.  En flagga som jag hade med mig från USA.
Jimmy Buffet fans som vi alla är av olika grader.


Dagen efter att jag kommit till Sundet var en rekordhet dag. Jag tror att man sa att det var 34 grader varmt.
Overkligt. Rent overkligt. Det är nästan svårt att förstå att det KAN bli så varmt där. Där, där en normal sommartemperatur annars ligger på runt 23 grader.
Att sitta i solen var inte att tänka på.
Alla våra måltider i somras intogs i skuggan. Så gott som samtliga. Det var en pina att befinna sig i solgasset på verandan där vi annars brukar äta.
I fjol sommar byggde Håkan och mina bröder ett nytt däck, som ligger i norrläge, vid vår gammelkåk.
DET norrläget var poppis denna sommar, kan jag säga. Det var där vi åt våra middagar.Kinn i solen på klippdäcket.  


Solnedgång över sundet den 18 juli klockan 23.


PÅ dagarna kom vi undan med hjälp av bad. Vi har en underbar strandtomt och det är bara att tacka och ta emot.
SÅ, mycket bad blev det! MASSOR.
Det första jag gjorde när jag vaknade var att hoppa i spa’t. Det sista vi gjorde innan vi la oss var att ta kvällsdopp. Varje kväll.
Så mycket som jag badat denna sommar har jag inte badat i vuxen ålder.
Sara-dagen den 19 juli!!  Här sitter vi skuggan på norra verandan och äter.


AC? Men glöm det. Det finns inte. Faktum är, att om somrarna ska fortsätta att bjuda på sådan här hetta så måste vi nog införskaffa AC.
Jag läste i tidningen att en sommar som denna kan komma att bli den nya normen under många år framöver …
Vi har flera grannar i sundet som har AC-aggregat installerade, och gissa om vi många gånger var avundsjuka på dem.
Eftersom vår tomt ligger i västerläge så pumpar solen på hela dagen och halva natten. Det var bara att dra för gardinerna i husen under dagarna, hålla dörrarna stängda så mycket det gick.
Det var tufft, jävligt tufft. Nätterna var stundtals hemska.Ella och David uppträder på norra verandan med Håkan och Staffan.  Killarna har på sig Karolinas gamla peruker, haha.  OCH som ni ser har vi fläkten med utomhus.


Alla fläktar var slut i hela Närpes. Hela tiden.
Så fort någon butik fick fläktar försvann de lika fort som de kommit dit. I vårt hus har vi en enda fläkt. EN!
Så ni förstår ju att det inte är gångbart.
Jag brukar sova i en översäng. Det var tidvis helt uteslutet denna sommar. Ingen ville gå upp i översängarna. Där var hettan än värre. Det blev så att jag sov mycket på soffan denna sommar, men det var hett där också.
Min svåger hade inget annat val än att sova i översäng i det lilla rum där han och Sara bodde. Det rummet vi kallar jungfrukammaren. Håkan fick gå ut mitt i natten, lägga sig på solsängen på däcket, ibland badade han mitt i natten. Det var brutalt allting.
Jag svettades floder på min soffa. Alla hade det jobbigt. Jobbigast var det för stackars hunden Skrållan, en corgie med tjock päls. Hon led verkligen i somras, kan jag säga.
Min svägerska, Kinn, som också gick ut och tog dopp mitt i natten när det blev för jävligt, sa att Skrållan en natt frivilligt rusat i vattnet. Det gör hon aldrig annars.
Min bror Gunnar och Kinn gjorde allt för att Skrållan skulle ha det drägligt, och de fick ta den enda fläkt vi har in till sig.
Jag tror att vi alla kommer att vara mer förberedda till nästa år. Kinn läste om hundsängar som kan kylas ner och en hel del annat.


Ännu en familjemiddag.  Men här har styrkan tunnats ut.Det märks så väl i Norden att flora och fauna inte är gjorda för den här sortens hetta. Träd tappade sina blad redan i juli, allt hade blommat över i förtid. Säden på fälten brådmognade. Björkarna led.
Ibland kom det stora invasioner av små, små flygfän som helt täckte luften. Man sa att fästingarna torkade bort. Se där, ett stort plus.
Sedan var ju naturen så fnösketorr också eftersom det INTE regnade. Ja, i Sverige rasade ju vilda skogsbränder. De vilda djuren sades lida i hettan. Nödslakter skedde på bondgårdarna.Midnattsdopp.  Sara, Gunnar och jag.Det är tröttande och hemskt med värme då man INTE kommer undan den. Här hos mig i US kommer man ju UNDAN den i hus och hem och i allmänna lokaler. Det gör man inte hemma. Där får man tugga i sig eländet hela tiden. Man har inget val.
Eftersom värmen varade under så lång tid blir mycket snart tärande för vem som helst.Underbar kväll över Ledörsundet.


Samtidigt är det fascinerande och roligt att ha fått vara med om en sommar som denna. Ingen svenne som älskar värme kan klaga över sommaren 2018. OM man däremot hatar värmen-- vilket många gör-- finns all anledning till gnäll, haha.
Jag klagar dock inte. VISST, absolut, nätterna var på gränsen till vansinne. Men annars var det nog mest härligt.
Ja, jag säger det eftersom vi har en strandtomt. OM jag hade suttit på en skogstomt hade det låtit annorlunda.
Det var härligt att kunna slänga sig i böljan den blå närhelst man hade lust. Det var underbart att sitta på bryggan under kvällarna och inte frysa.
All form av fysiskt arbete blev tufft, och det arbetades mycket. Vi håller på att restaurera gammelkåken. Det var främst mina bröder och Håkan som slet med det, och ordet “arbetsläger” hördes nog nämnas då och då, haha.
Nej, men det var tufft för dem medan de slet. Som tur är kunde de ägna mycket tid åt fiske också.
Skulle jag vilja att nästa sommar blev som denna vädermässigt? Kanske, men med lite mindre tryck. Det var FÖR varmt.Min mosters ställe i södra änden av sundet.  Junkarsgrund.


Skrållan, den fina lilla corgin, hade det INTE lätt i hettan.

Nu ska jag avsluta detta inlägg om den otroliga hettan som rådde i Norden 2018.
NI var alla där, eller de flesta av er iallafall. Ni vet precis hur det var.
HUR gillade DU sommarvädret?
Hur kom du undan värmen? Har du fläkt?
Eller, du kanske också har installerat AC?
Skulle du vilja se en fortsättning av denna supersommar framöver?Kinn i solnedgången.

Morgon i sundet, och allehanda handdukar och baddräkter hänger på tork.

14 comments:

Äventyret framtiden said...

Du beskriver sommaren bra, precis så där hade vi det i somras. Utan regn i månader med påföljande torka och nödläge. Sommaren har satt sina spår i grundvattnet, här har vi inte fått särskilt mycket regn ännu, behöver säkert över 100 mm ännu innan vi kan känna en viss trygghet med tanke på vattentillgången.
Jag har upplevt att de som har haft semester och kunnat vara ute på havet har njutit mera än någonsin. De har fått sitt lystmäte i sol och värme. De som inte har haft den möjligheten har förstås haft det jobbigare, som på sjukhus tex. Att ligga i en sjukhussäng, på ett ålderdomshem var inte någon höjdare senaste sommar har vi fått oss förstått.
Här hos oss klarar vi det hela bra. Att bo i ett stenhus med sextio cm tjocka väggar är en klar fördel. Det är svalt inne när det är varmt ute och tvärtom. Men även tjocka stenväggar magasinerar värme om den finns länge så mot slutet av sommaren hade vi hett även inne.
På det hela taget tycker jag att det har varit en bra sommar men utan regn blir det mindre bra. Djur, odlingar, människor lider. Jag tror att många har förstått att vatten är något man ska vara rädd om.
Det är ju inte säkert att nästa sommar blir som den vi nyss hade men enligt meteorologerna är klimatförändringen till sådana här somrar på gång. Det vänder inte över en natt, men det lär vara på gång. I fjol var det ju en allt annat än bra sommar med tanke på sol och värme. Så lär det hålla på ett tag /många år ännu innan allt stabiliserar sig och vi får somrar som den senaste enligt vad de kloka säger.
Här har experterna, vi har ett par, som känner till en del om fästingar påstått att de faktiskt finns, de torkade inte bort och det märkte vi av. De var däremot väldigt pyttepyttesmå, svåra att se.
Mördarsniglarna har vi knappt märkt av alls, en klar fördel :)
Ha en fin dag!

Anonymous said...

I Stockholm började sommaren de första dagarna i maj (då vi var i Amsterdam) och blev varmare och varmare. Vi åkte ju hit till Spanien 3 juni och här är man ju van vid värme och AC, så det var liksom normalläge för oss. Vi åkte hem de sista dagarna i juli till värmen i Stockholm och varmt var det. Sova utan AC var inte lätt, sen ngn dag in i augusti åkte vi till Kreta en vecka, där var ju såklart också varmt men AC. Efter det var det nog ganska varmt hemma igen, minns inte så noga. Vi åkte ju hit till Spanien i slutet av augusti och är kvar här en vecka till.

Jag tror nog de flesta hemma var less på värmen och som gräsmattorna såg ut, träden hängde och såg ledsna ut, nej, inte normalläge för oss i vår del av Europa.

Det märkliga är ju att man tror folk har tankat sig överfulla av D-vitamin och ska hålla sig friska, men icke. Så många som är så sjuka av förkylning/influensa, ja det vet ju du själva. Även här i Spanien är många som hostar, men inte lika illa som hemma.

Tack för jättefina bilder, på vissa riktigt känner man hur hett ni hade det.

Kram från Yvonne

Annika said...

Karin:
Ja, det var ju så över hela norden, Helt overkligt. Jättekonstigt. Samtidigt så fascinerande att få ha varit med om en sommar som denna.
MÅ det regna hos er i höst så att depåerna fylls på. MÅ det göra det.
Exakt, det här med att AC inte finns på sjukhus alltså ... det är ju hemskt. Det borde det göra. Inte ens på Nya KS lär det finnas. Jag tycker så synd om alla som legat så denna sommar. Vilken pina för dem, och för personalen.
Förstår att det måste ha blivit hett inomhus även hos er ju längre hettan led. men stenväggar är absolut bättre än trähus, som ju vi har.
Ja, jag läste i tidningen att det här kan komma att bli den nya normen framöver. I en tidning skrev man att det ska bli så här i fem år framöver, i en annan skrev de 20 .... DET är skrämmande, för det SKA ju inte vara så här hemmavid. Därmed inte sagt att det blir EXTRA ALLT, som denna sommar.
Samtidigt fickDC och amerikanska östkusten så helt galna regnmängder. Rekord i väta har slagits här.
Så underligt och snett är det.
Det finns en del fördelar med den heta sommaren med fästingar och med mördarsniglar. Jag hörde att fästingarna drog sig längre och längre in i skogarna för att hitta den fukt de helst vill ha, Tja, inte mig emot. Ändå var det ngra stycken i min familj som fick bett. Däremot, getingar kom i slutet av juli. OCH massor av dem. Men ingen av oss blev stucken en enda gång trots att det var SÅ gott om getingar.
En fascinerande sommar på många sätt.
men AC, det får nog folk börja fundera på nu. På riktigt.

Annika said...

Yvonne:
Ja, det är ju ändå helt fascinerande. I början av maj satte det igång, och slutade egentligen inte ...
Otroligt.
Ja, AC tror jag att fler och fler kommer att skaffa sig hemma nu. Det blir ett måste. Folk kommer inte att stå ut.
Precis, det märktes så väl i naturen att den inte är skapad för denna hetta. Som du säger, träden, gräset, spannmål etc.
Jag vet också många som helt och hållet var mätta värmen i augusti. Inte konstigt. Tycker att alla borde ha fått sitt lystmäte denna sommar.

VISST är det konstigt, att så många är sjuka. OCH i en riktig elak förkylningsflunsa. Vet inte om det är flunsa eller förkylning jag haft riktigt.
Man skulle tro att alla skulle ha bra motståndskraft nu. Men nej, av mina kompisar är hemma är SÅÅÅÅÅ många sjuka. OCH jag drabbades, och Peter.
Ja du vet.

TACK!!!! Blir glad över att du gillar mina foton!!!
Kramar!!

Humlan said...

Ja, denna sommar har verkligen varit het! Jag, som förr klarade hetta och mådde som bäst när det var varmt, klarar inte alls av värme över 25 grader utan att bli yr och känna mig svimfärdig. Det känns som blodtrycket är nere i tårna och så har jag känt mig nästan hela sommaren.
Tyvärr har jag varken fläkt eller AC hemma, men ändå var det bäst att hålla sig inne (på nedervåningen där det var svalare) och stänga dörrar och fönster mitt på dagen. På morgonen och kvällen var det skönt att sitta ute i skuggan, och på kvällen öppnade jag också korsdrag på övervåningen, det stod sedan öppet på nätterna så att luften rörde sig lite när man skulle sova. Det var tur att jag kunde ha öppet, annars vet jag inte hur jag skulle ha sovit, helt säkert hade jag flyttat ner på undervåningen och lagt mig på soffan eller en extrasäng.

Nu i september har jag äntligen njutit av att sitta ute i solen och jag har försökt att ta tillvara de sista möjligheterna att fika ute innan vi bar iväg utemöblerna till vinterförvaring (passade på när jag fick hjälp, annars hade jag nog väntat lite till). Och nu sitter jag här inne och fryser och undrar vart all den där värmen försvann, växlingarna går fort ibland!
Jag kan bara konstatera att jag nog inte klarar av mer än en vanlig svensk sommar med 20-25 grader och växlande väder. Fast risken är väl att man får vänja sig vid annat, i så fall får jag hitta något sätt att kunna bada på sommaren, det var många år sedan senast. Och gissa om jag saknade de i somras!

Tack för fina bilderna, det där ljuset är speciellt!
Kramar!

Annika said...

Humlan;
Ja JÖSSES!!!
Förstår så väl att denna värme varit tärande för dig. Jag har tänkt mkt på dem som inte riktigt klarar den.
Du kom ju inte undan eländet heller. Det är det som är så tufft, att inte komma undan.
Kyla kan man ju klara mer, man kan tända brasor, klä på sig, sitta under filtar etc.
MEN hetta, nej det går inte att fly den.
OCH nu har det blivit kyligare och hösten har kommit. September i Sthlm var underbar under den tiden jag var där.
oCH det har alltid varit så fint alla de gånger jag varit hemma i sept.

TACK för ditt bildberöm. Blir glad.
OCH ljuset, ja det ÄR ljuvligt!!

Kramar!

Vform said...

HÄRLIGT .. ingen ska klaga på denna sommar! Finns klart gamla och sjuka som lidit av värmen och som vi hoppas klarade den ändå! Vi har det skönt inomhus utan att öppna fönster o dörrar! Jag gillar värme, fryser redan nu .. tänk innan vintern är över! Bara att klä sig varmt!
Vi har AC inomhus om den behövs!
Så för mig får den gärna komma igen ett nytt år! :)
Underbara bilder du bjuder på .. bara kända vyer! Glad att få bo nära havet, året om!
Ha de gott o sköt om dig!
KRAMAR!

Annika said...

Vivan:
NEJ! Det kan nog ingen göra. Ingen.
AC inomhus en sommar som denna var guld. Ja, du ska se att detta blir nya normen nu. Det känns så.
Ja, du känner igen vyerna. Gamla härliga ställen.
Sköt om dig du också.
Kramar!!!

Anne said...

Trevlig läsning och fina bilder. Precis sådär som du beskriver det har jag förstått att det var. Hur det aldrig tog slut, inte de här perioderna av kort hetta, för de är ju inte så ovanliga trots allt, men hur det höll i sig i vecka efter vecka. Det verkar ha varit dubbla känslor, både det här som du säger att njuta av kvällar där man aldrig frös, alla sommarbad och ja allt det där du berättar om som gjorde sommaren fantastisk. Men samtidigt har många sagt att det kändes obehagligt på nåt sätt för det gick att se så tydligt att naturen inte är skapad för den här värmen, att det kändes läskigt på nåt sätt att uppleva en så långvarig hetta i Norden för där ska det ju inte vara så. Framför allt som du säger, plågan i att det inte gick att fly nånstans, det är det grymmaste när det inte finns AC. Inte undra på att vissa sade att de ibland nästan fick panik. Tack och lov du/ni spenderade hela sommaren nära vattnet och kunde bada när som helst. Jag har också hört många säga nu, att de på allvar funderar på att skaffa AC för inte en till sån här sommar. Jag vet inte vad jag ska tro men tror nog vi får ställa in oss på att det här blir mer av normen, det nya normala. Som du säger, kanske inte lika galet som denna sommar då det var extra allt, men likväl, somrar med mycket mer hetta och långvarig sådan än typiska somrar ska ha så att seriöst börja tänka på att installera AC kanske är vettigt. Det är ju vidrigt och rent av livsfarligt det där man hört om, sjukhus och andra liknande platser som inte ens har AC.
Men visst, vad härligt du fick uppleva denna galna sommar och att du fick den ljuvliga sommar du fick. Speciellt.
Hoppas du mår ännu bättre nu och att den där monsterförkylningen eller influensan släppt taget nu.
Kram!

Monica said...

Bortsett från bränder och annat hemskt var det fint ändå med denna sommar. Lite orolig blev man ett tag om den aldrig skulle sluta, då när torkan var som värst och det såg konstigt ut i naturen och djur som led. Men det varierade också i naturen även om vi i vår del på landet hade Sveriges högsta medeltemperatur denna sommar. Och alla björkar fällde sina blad i juli redan. Fast måste säga att det var skönare där än i stan, var inte så otroligt hett inne och nån fläkt hittade vi inte, tror maken tagit hem dem hit. Vi hittade gamla myggnätsfönster från förra ägaren och satte in dem och det gav lite friskare luft när vi sov. Och så alla bad, oj men det är Anna som har rekordet, var många år sen hon kunde simma så och vad hon njöt. Alla stranddagar så sköna och konstigt att det redan känns så avlägset, så det är väldigt roligt att se din summering här och minnas igen.

Fästingar såg vi inga tack och lov och inte en enda huggorm heller men blodiglar kom i sjön, har jag aldrig sett där förr. Inga mygg eller knott heller men getingar kom så fort vi skulle äta, även vid olika stränder, var väldigt envisa och ville ha sött säkert, blev galna av bullar och frukt. Men verkade trötta för ingen av oss blev biten.

Det är underbart såna stunder i en solstol som där din svägerska sitter på en brygga, helt ljuvligt. Och så det förändras när jag redan nu fryser. Varit väldigt höstlikt, mer nästan än andra år så här tidigt. Väldiga kontraster. Och själv svettas jag väldigt lite, jag var ute i hettan i somras varje dag och det berör mig inte mycket, min pappa var lika. En dag på landet fick jag för mig att röja ett stenparti som helt växt igen och Anna och jag rensade och lyfte stenbumlingar, maken och gäster gömde sig:-) men det blev klart och fint. Och bara att ta en dusch ute sen sa vi, det är otroligt skönt med den. Ja jag vet inte alls om vi får en sådan sommar igen, vi får se det sen, jag tror ingen vet. Ska bli intressant att se hur vintern blir.

Så vackert att se dina foton från din fina vistelse i Norden. Så fint att minnas och så fina dagar, ja det var något ofattbart nästan denna sommar här.

Annika said...

Anne:
Ja, det var en mkt egendomlig sommar vädermässigt. MYCKET!!!
Precis, några dagar med extrem hetta kan det ju också vara. MEN att ha den vecka ut och vecka in ...
Mycket märkligt.
OCH nästa svårt att förstå fastän man var med.
Exakt, det var i naturen man såg att den inte är skapad för denna enorma hetta. Hemskt att se. Så fel på ngt sätt.
japp, det är lätt att var kaxig i värmen här där man kommer UNDAN. Inte lika lätt att vara kaxig när det inte finns AC.
HELT GALET. ja, vissa fick nog absolut panik. Nätterna var svåra att tas med.
JAPP, ska det fortsätta så här blir AC ett måste. De som hade sådana i sommar var lycklig lottade, och de kunde ju stå ut på ett annat sätt.
Tror att folk kommer att skaffa det nu framöver. Den försäljningen kommer att ÖKA stort.
ja, enligt de som vet är detta tydligen trenden framöver. Läste i tidningen att vi kan förvänta oss detta i 20 år framöver. Kanske inte som denna sommar, men liknande och ffa torkan. DET är ju obehagligt med tanke på att Norden allt brukar få sin beskärda del av sommarregn. SÅ icke iår.
Sjukhus borde ju ha AC om KRAV, tycker jag. Förstår inte det. Patienterna lider ju så in i ... Personalen också, men de sjuka drabbas ju hårdast.
ja, jag är glad att jag fick uppleva detta. DET är jag.
TACK för att du gillar inlägg och bilder.
Kramar!!!

Annika said...

Monica:
Håller med!
Så glad att jag fick vara med om detta öven om det kostade på. Fast nej, jag ska inte klaga. det gick ingen nöd på mig annat än nattetid.
Björkarna led verkligen! oCH flera andra träd. I Sthlm såg jag ju ekar som helt torkat bort.
Ja, bättre på landet än i stan. Alltid. Staden blir ju så mkt hetare också. Min bror, som jobbar på ett kontor som har utsikt över Kungsan, sa att vissa dagar gick det inte att gå ut. Helt omöjligt. Han sa att Kungsan var sgs tom. Ofattbart nästan.
JA!! Att ha badat så mkt denna sommar har varit underbart skönt. har inte badat så mkt i vuxen ålder som jag gjort denna sommar. DET har jag älskat. Så jag förstår att Anna njutit av det massor också.
Vi hade en del mygg, men inte så farligt. Fästingarna sades ha dragit sig inåt skogarna.
Getingar fick vi massor, massor i slutet av juli och i aug. MEN ingen stack. De verkade rätt snälla, fast de var störiga.
Kinn, min svägerska, hon drabbades av solsting efter en dag på däcket. Hon blev så sjuk, men min syster ordnade vätskeersättning och Kinn blev omskött. Men det var otäckt hur hon drabbades. Kinn är den som är mest soldyrkare hos oss.
Men hon solade varje dag, även efter stinget.
Håller med, ska bli intressant att se hur det blir framöver med somrarna. Svaret ligger i nästa sommar.
Ja, vintern ja...ska det bli en vargavinter eller en grå slaskis?
Blir intressant att se. ÄVEN här, här har man haft en rekordregnig och rekordgrå sommar. Så vi får se vad vintern har med sig även här.
Vädret, ett ständigt intressant fenomen.

TACK Monica, det känns nästan overkligt att se tillbaka på bilderna nu. SÅ glad att jag fått vara med om en sådan här sommar hemma.

Steel City Anna said...

Så fina foton! Så glad att jag var ledig i sommar, att jobba hade varit en pärs. Vi får väl se hur det blir nästa sommar. Lagom är bäst :)

Annika said...

Anna:
TACK snälla du!!!!!
JA, så bra att du var LEDIG!!
Håller faktiskt med, nästa sommar kan vädergudarna tagga ner ett par spass :-)