Wednesday, July 11, 2018

OBX och dess hus!
Godmorgon onsdag!!!"Mina vandrare" vandrar nu vidare mot Harper’s Ferry i West Virginia. Harper’s Ferry ligger precis på gränsen till allra nordligaste delen av Virginia. Det tar ungefär 40 minuter att åka bil dit från mitt hus.
Harpers Ferry är en riktig Trail Town.   Det vill säga, den staden är VAN vid vandrare. Där ligger Appalachian Trails högkvarter, och där registrar sig samtliga vandrare (om de kommer så långt). De blir fotograferade.  Foto, namn, hemort och "trail name" noteras i journaler och man för bok över dem.
Stort för en vandrare att komma till Harpers Ferry, det är verkligen den mentala mittpunkten av leden.  Den faktiska mittpunkten ligger en bit in i sydligaste Pennsylvania.
Jag har varit i Harpers Ferry massor, massor med gånger. Ja, faktum är att Peter och jag förlovade oss där.

MEN, idag ska vi faktiskt återigen bege oss mot the Outer Banks och ta oss en titt på husen där, som jag ju lovat er ett tag nu.

Husen därute ägs av privatpersoner. MEN, de är ofta införskaffade som rena investeringsobjekt. Köper man hus därute kan man hyra ut det så gott som hela året. Därigenom kan man dra in en hel del stålar beroende på husets storlek, läge, pool, jacuzzi etc.
Husen hyrs inte ut av ägarna direkt, utan av agenturer. Det hela är mycket smidigt, och det finns hur många agenturer som helst på The OBX att välja ibland.
Man hyr sedan husen per vecka. Ibland kan man hyra två veckor. Säkerligen kan man hyra längre, men det är det inte många som gör.
Ni vet, det där med semester här …
Just det, INTE som hemma.


Sådana här åttkantiga hus brukar jag kalla "muminhus".   Jag tycker de är så söta, och jag skulle gärna hyra ett sådant själv någon gång.OBX-hus.  På nedre våningen brukar det finnas ett så kallat "game room", ett badrum och en  tvättstuga.  I "the game room" brukar det även finnas en bäddsoffa där någon kan sova om alla sovrum är upptagna.  Ofta leder det rummet ut till poolen.  Ibland har husen endast två plan.  Sällskapsrum, alltså kök och vardagsrum ligger så gott som alltid på tredje våningen, alltså högst upp i huset.  Det betyder att därifrån har man finaste utsikten.  Husen har ofta flera däck, i olika vädersträck.  Väldigt mysigt.


Det här är hus som vetter mot sundet, Pamlico Sound.  Stora, stora hus.  De har säkert sju-åtta sovrum och lika många badrum.  Samtliga av dessa hus har pool.  SOM ni ser--just här--är det ingen vidare strand att tala om ...  Vetter huset mot sundet är det ofta ganska igenvuxna stränder.  OM huset vetter mot havet är det ofelbart perfekt strand utanför.


OCH så detta hus då--ni vet--det från Nights in Rodanthe.  Ni kan googla upp det om ni vill, huset går under namnet "The inn at Rodanthe".  Detta hus är ALLTID uthyrt.  Jämt.  OCH billigt är det icke.  Ingen pool finnes här, bubbelpool finns. Jag läste nyligen att nuvarande ägare ska sälja ... Kanske är det redan sålt? 


Husen hyrs ut antingen lördag-lördag eller söndag-söndag.
Man checkar in på eftermiddagen.
Allt finns i dessa hus, precis allt. Från husgeråd till Netflix, hihi.
Du lever ofta mycket bekvämt medan du är där. Roughing it? NOT so much.
Husen har AC, takfläktar, ett badrum per sovrum, wifi, tvättmaskiner, utomhusduschar, grillar, och ibland cyklar man kan låna.
När man lämnar husen ska man ibland dammsuga av dem (innan städpatrullen kommer mellan hyresgästerna). Denna gång slapp vi dammsuga, vi kunde bara röja bort den mat vi tagit med, diska och tömma diskmaskinen, ta våra prylar, lämna sängarna och åka därifrån.ETT stycke muminhus igen.  SÅ himla SÖTT!!


Äldre hus, bara ett plan och kanske 2-3 sovrum.  Rätt så gulligt.


När man kör ut till Rodanthe/Waves/Salvo är detta det man ser då man kört kilometervis genom öde sanddyner.  Havet till vänster, sundet till höger.  Det är en underbar syn då dessa gamla kråkslott dyker upp i horisonten.När vi hyr på The OBX lagar jag alltid maten. Det är bara trevligt, och jag gör hellre det än går ut och äter. Köken är alltid välutrustade. Närmsta stora matvaruaffär ligger 30 kilometer från Salvo/Waves/Rodanthe så dit (till Avon) vill vi BARA åka en gång under veckan.
Oftast åker vi dit så tidigt vi kan första morgonen efter att vi anlänt.
Vi har också med mycket torrvaror etc hemifrån.Interiör från det hus vi hyrde iår.

Vi har blivit lite bortskämda med åren.
Numera hyr vi bara hus med pool. Jag vet, jag vet …
Men det ÄR så otroligt skönt och lyxigt med egen pool. SPECIELLT på eftermiddagen då vi kommer hem från stranden.
Det är bara SÅ underbart att lägga sig vid poolen då.The game room.  Med utgång mot poolen.Det är oftast de lite större husen som har pool.  Ibland är det så att det kanske är ett eller två sovrum i husen som aldrig används av oss.
Men, det är som det är.
Ofta är ju Karolina med, och i fjol var Peters pappa med oss. Då är det utmärkt med fyra sovrum. Annars skulle två sovrum räcka mycket väl.Fullmånen stiger ...


Årets hus.


Husraden som vetter mot havet.  Som ni ser, försvarligt stora hus.


De mindre husen är mycket söta, och ofta äldre. En hel del charm över dem, tycker jag. Det enda minuset är att de oftast inte har pool.
Hade de det skulle vi LÄTT hyra ett mindre, gammalt hus.Husen som vetter mot havet i morgonsolen.  Bilden är tagen från sanddynerna.


Äldre hus med "crows nest" eller "Widows peak" som det kallas ibland.


Det här är också ett äldre hus, mycket välskött.


Mysigt hus.  Lite mumin över detta också.

De familjer som äger husen sätter sin personliga touch på sina sommarhus, och ofta nog kan en familj blocka av tre-fyra veckor under en sommar då de själva vill vara där. SOM sig bör. De ska ju kunna njuta av sina fina strandhus.
MEN, det betyder ju också att de förlorar stor inkomst vad gäller dem. På sommaren kan de ta MAXHYRA, och den är inte billig. Ju närmare huset ligger stranden, desto dyrare hyra kan tas.
Att gräva pool lönar sig för ägarna, de kan i och med det dra in ännu mera pengar.
Bubbelpool har nog de flesta hus, även de små.De här strandhusen ligger i Rodanthe, i den äldre delen.  Här kan vi snacka havsnära.  Inga sanddyner som skymmer det allra minsta grand.


MER än sjöglimt!


Det här huset ligger vid sundet.   Lite bättre strandlinje här för bad och dylikt.


Om man är långt ute på öarna, som vi är, finns det inget nattliv (så skönt). Det finns en handfull restauranger och barer, men inget röjarliv.
Om natten ser man hela vintergatan över havet. Tydligt. Inga ljus stör.
Har man tur, som vi har haft flera gånger, är det fullmåne som råder. Det är nog det finaste som finns.
Mångatan, som silver över havet och stjärnorna i skyn.
Går man ner till stranden en månljus natt behövs ingen ficklampa. Månen lyser upp ens väg.
Där vi huserer får man göra upp lägereldar på stranden. Extremt mysigt.
Går man ner till stranden ser man ljuspunkter i kvällen längs hela stranden. Där sitter folk och grillar, eller bara myser framför eldarna.Hus som ligger direkt på stranden i Rodanthe.


Det här huset fotade jag FRÅN vattnet. Jag stod i vattnet och plåtade det.


OCH så dessa då ... JA TACK!!!!

Ja, det är en underbar, helt enkelt.
Jag räknar redan nu ner dagarna till nästa år.
Det här har blivit en ny och kär tradition för oss.
Men snart, mycket snart, väntar nästa strandhus på mig … CANNOT wait!!!Även de här husen är plåtade från vattnet där jag stod.


DETTA hus, det ligger så gott som i havet, även om det inte syns här.  


Magiskt, bara så magiskt!!

Ha en fin onsdag alla ni!!!OCH vårt eget lilla vindskydd där vi befinner oss då vi är på stranden :-)

12 comments:

Anne-Marie said...

Vad trevligt med era vandringsgäster! :)
Låter ju perfekt att ni fick “inside information" och samtidigt fick de chansen att bli litet ompysslade.
Men du vilka enorma hus! Där skulle jag kunna tänka mig att bo.
Så fantastiskt med strandläge även om jag kan tänka mig att stormar på vintern kanske kan orsaka problem.
Muminhusen är väldigt söta.
Vad fint ert hus ser ut att vara inomhus. Ser perfekt ut.
Att promenera på en sandstrand är väl det bland det bästa man kan göra.
Kramar!!

Anonymous said...

Angående våra vandrare så vet jag tyvärr inte deras trailnamn,
Det stod kanske på kortet från Harpers Ferry som dom satt up på fb
Samuel o Alma i det förlovade landet , heter dom på fb
Elisabeth

Steel City Anna said...

Kul att se! Verkligen annorlunda arkitektur om jag jämför med kusterna i Norden och UK. Ert hus ser mysigt ut inuti och det ser nästan ut som om soffan är från Ikea ;) undrar hur det skulle vara att bo såhär jämt.

Humlan said...

Det är verkligen magiskt vackert med husen vid havet. Jag förstår fullständigt att ni åket tillbaka varje år, jag vill dit bara av att se dina bilder. Husen passar så bra där bland sand och strandgräs, de ser trevliga och bekväma ut inne och jag förstår verkligen fördelen av att ha en pool att koppla av vid när man kommer hem från stranden.

Ja nu har du väl något helt annat att se fram emot. En helt annan typ av hus, en annan typ av strand vid ett annat hav. Jag förstår att du längtar!

Ha en bra dag!
Kramar

Anonymous said...

Trevligt med vandringsgäster, alla möten berikar en på något sätt.

Så härligt ställe ni tillbringar en vecka på, inte likt något annat och sen att det dessutom är lugnt och skönt gör ju inte saken sämre. Förstår att ni ser fram emot den veckan varje år. Vilka hus, Wow, och lycko dem som äger dem. Tycker iofs att de som liksom står i vattnet skulle vara lite läbbiga att bo i om det regna och storma utanför dörren, skulle nog inte bli så mycket sömn den natten :-) .

Kram Yvonne i Torrevieja

Annika said...

AM:
JA, det var så trevligt att ha dem här. Så fina ungdomar att det inte är KLOKT!!! OCH så har de träffat varandra på leden, hur gulligt är inte det??
Ja, snacka om att vi frågade dem, picked their brains. HAHA.
Nu vandrar de på i hettan!

Visst är husen fina!!
Jättefina och stora. Det finns ju en del bofast befolkning därute, men de bor oftast i lite äldre hus.
Ja, de drabbad HÅRT av orkaner då de slår till, men på ngt vis verkar dessa hus klara det.

Kul att du tyckte om att läsa det här. ja, jag gillade vårt hus. Verkligen. Bra vibbar där!!!
Ja, det är härligt med strandpromenader längs havet. Älskar det.

Kramar!!

Annika said...

Elisabeth;
ja, jag vet :-)
Anne, som läser här, skrev just om dem igår för mig och berättade.
Fantastiskt!! Jag önskar dem all lycka till.
OCH jag hoppas de hinner fram innan deras visum går ut.

Annika said...

Anna:
ja, så annorlunda, annorlunda.
Visst är det det. Ingen bygger så här hemma. Ingen. Skulle inte passa heller.
Absolut, massor med IKEA möbler där, och IKEA-husgeråd. NICE.
Soffan, IKEA!! You bet!!
Ja, jag undrar också hur det är att vara bofast därute. De är ju en del, trots allt.

Annika said...

Humlan:
TACK snälla.
Ja, det är verkligen en grej för oss detta. Vi kommer nog att fortsätta att göra detta i många år till, hoppas jag. ÄLSKAR DET!!
Husen ja, de passar SÅ bra in där. De skulle absolut vara malplacerade i Sverige. Men här passar de som hand i handske.
OCH alla står på pelare mer eller mindre, orkanrisken.

Mycket snart dra jag till ett HELT annan sorts hav, och en helt annan sorts hus och en helt annan sorts stränder.
Gläder mig!!!

Kramar!!!

Annika said...

Yvonne:
MYCKET trevligt, och de var så rara.
Ja, visst berikar det, det gör det.

JA, jag älskar ju det där. OCH visst är det husen udda om man jämför med hur de ser ut i Europa. De är så typiskt amerikanska östkusten, och kanske ffa mid-Atlantic till södra Atlantkusten. Tror dock inte du ser sådana här hus i Florida. Alls.

Orkaner, de slår till där ute. HÅRT.
Då utryms dessa öar. Obligatoriskt. Men lustigt nog står dessa hus, även de i vattnet kvar Trots att de förmodligen sköljs över. Helt otroligt.

Kramar!!

bettan said...

Tusen tack för intressant läsning och så mycket vackert att titta på. Vilka hus!! Magnifika och charmiga på olika vis. Ert hus såg toppenfint ut. Härligt med pool. Jag ska titta och studera dem noga flera gånger. Älskar att kolla på hus och omgivningar. Och OBX är ju väldigt speciellt och jo, det väcker nåt inom mig.

Kul att läsa om era hike-gäster. Vilken bra och rolig grej.

KRAMAR!!

Annika said...

Bettan:
Tack själv!! ja, visst är det fina hus!!
Vårt hus var toppen. Pool är ett måste numera. Det är så otroligt skönt att ha en sådan.
OBX är verkligen speciellt. ÄLSKAR den platsen.

TACK, ja nu vandrar de vidare. DET var roligt att vara värdinna för dem!

Kramar!