Wednesday, June 06, 2018

Dricks på krogen ...
Hej, hej onsdag!!


Saker och ting börjar falla på plats i den nya verkligheten.
Det är bra, känns bra.
Karolina jobbar på, just nu har hon två jobb. Snart får hon ett tredje, vilket blir hennes största gigg under sommaren.  Jag ska berätta mer om det sen.

MEN, för tillfället jobbar Karolina på en klädaffär, och på en restaurang.
Två olika jobb som endast ligger några meter ifrån varandra. BRA att ha dem på samma ställe. Japp, hon jobbar i Reston Town Center, på klädaffären J Crew och på restaurangen American Tap Room.
På J Crew har Karolina jobbat sen i fjol somras.  Hon jobbade även lite där under Thanksgiving-lovet och även under jullovet.
Ett bra jobb, om än lite långsamt ibland, enligt Karolina. Den preppiga klädstilen är väl inte riktigt hennes gebit heller, men ja …
Hon trivs och tycker jobbet är lätt.

Häromdagen började hon träningen på American Tap Room inför att bli servitris. Hon kom hem jätteglad och sa att hon verkligen gillade jobbet.  Karolina gillar hur fartfyllt det är, och hur snabbt tiden går då hon är där. Hennes mål (när det gäller att jobba i restaurang är att hamna i baren. Att få jobba som bartender, helt enkelt).
Men, first things first, först är det jobb som servitris som gäller.
Nu under träningen kommer Karolina hem med mat varje kväll som hon ska prova. Lite kul. Hon måste ju kunna rekommendera matgästerna om ett och annat om de frågar och vill ha råd.

Igår var hon lite arg vid hemkomsten, några gubbar hade fällt sexistiska kommentarer. Inte roligt, men förmodligen något hon tyvärr måste lära sig att stå ut med i den branschen. För jävligt, om ni frågar mig.
Det var dessutom GIGANTISK hockeymatch. SOM ni kanske vet spelar Washingtons hockeylag, The Caps, i Stanley Cup nu. SÅ hela Washington KOKAR!! På riktigt.
ALLA hejar på Caps, typ.
Iallafall, de kvällar då The Caps spelar fylls barerna till brädden av folk som tittar. OCH får de inte plats där så hamnar många i restaurangen.
Karolina sa att det var ett otroligt tryck på ATR (American Tap Room alltså) i måndags.

Så kommer vi då in på detta med dricks …
Som många av er vet så är dricks på restaurang ett måste här i USA. Ett absolut nödvändighet faktist då man som matgäst går ut och äter och dricker. Kotym är att lägga 15-20% i dricks efter ett restaurangbesök. OCH nej, det är INTE så att man som svenne eller europé ska börja leka lärare och “visa var skåpet ska stå” när man går ut och äter genom att INTE lämna dricks— “därför att restauranger måste lära sig att höja lönen för sina anställda”. DET funkar inte så här, så GÖR inte så då ni är här, snälla. Det blir bara FEL om man gör så. SÅ GRUVLIGT fel. Faktiskt även pinsamt. Ni får se det lite som att ta seden dit ni kommer, och inte börja “predika” om rätt och fel. Fast, jag vet ju att de flesta redan är mer än medvetna om detta då de kommer till US. Men, alas, ibland dyker frågor om sådant upp i svensk-amerikanska grupper på Facebook.


Bild from Jakarta Post.

Jag tycker också att systemet är konstigt och felaktigt, men nu är det så här. Karolinas grundlön är löjligt låg, lite över ett par dollar i timmen. Resten kommer in via dricks. beroende är alltså din servitör av dricksen.
De delar sedan den dricksen de får med värdinnan/värden, the busboy (de som plockar av borden) och med bartendern. De tre får ett par procent av den dricks servitören drar in.
Och ja, självklart skattar de på dricksen.

Ju trevligare och bättre service, desto mer dricks brukar det inbringa. Men, oftast toppas den nog på 20%. Om man som kund är mer än nöjd kanske man lägger lite mer.
OCH är servisen dålig, ja då ger man självklart mindre. ELLER i allra värsta fall, inget alls. MEN då jäklar ska servicen ha varit under all kritik också. I sådana fall är det nog bäst att snacka med någon av cheferna på stället.
Jag måste säga att det är sällan man får riktigt dålig service på restaurang här. OCH nu förstår ni ju varför också.

Bild från wisegeek.com


Det ska bli roligt att få lite “inside info” om livet på restaurang. Har en känsla av att Karolina kommer att kunna berätta en och annat historia om ditt och datt som sker där. Peter och jag sa att det är ju tur att hon gillar det så mycket, för antagligen kommer hon att arbeta mycket i den branschen. Det brukar ju vara där arbetssökande skådespelare hamnar när de ska få ihop till sitt dagliga bröd. Det är just på det sättet de hankar sig fram.
Nåväl, vi får se hur allt går.

Ha nu en fin onsdag. OCH ja, vi har fint väder!

JUST det, himmel det är ju 6 juni idag! Sveriges nationaldag! HUR kunde jag glömma!?   Ja, i och för sig inte så konstigt eftersom dagen aldrig var helgdag medan jag bodde i Sverige.
HOPPAS ni alla har det BRA och mysigt.
För mig är “den riktiga nationaldagen” midsommar. Vad är väl mer svenskt än den?


HA SÅ kul idag!!

21 comments:

Anne-Marie said...

Förstår att det grå vädret under er resa var litet jobbigt men det ser trots allt mysigt ut tycker jag. Gillar husen och the boardwalk. :)
Det är inte mycket man kan göra mer än att gilla läget i sådana här sammanhang.
Härligt att se havet tycker jag.
Kul att Karolina har två jobb och ett tredje på gång. Minns sommarjobben jag hade i Stockholm på Lindståhls bokhandel. Där trivdes jag och en hel del kändisar besökte den bokhandeln.
Ja, det där med dricks blir ju litet komiskt ibland i FB-grupperna när folk tror att de “vet bäst". :)
Japp, 15-20% är standard (om man inte är otroligt missnöjd) och det är en del av den amerikanska kulturen oavsett vad svenskar tror. Ibland verkar ju folk som bor i Sverige veta bättre än oss som bor här. ;)
Kramar!!

Äventyret framtiden said...

Ja, man måste inse att det är skillnad på länder och länder och att i vissa av dem så lever dricks-givandet fortfarande kvar. Lite märkligt känns det nog ändå, att det är så gammaldags men så är det nu en gång för alla. Förmodligen ändrar det också med tiden. Som gäst ska man alltså räkna med att priset på maten är högre än vad som står på menyn. Det skulle ju vara enklare att lägga ett högre pris från början och lämna bort dricksen, som nu kräver en extra hantering efteråt med delandet och skatten på det. Ja, nu blev ju till och med jag lite svensk helt plötsligt :). Men jag förstår ditt budskap. Man kan helt enkelt inte som utlänning komma och kräva förändring dit man kommer som gäst. Så är det! Ta seden dit man kommer gäller, givetvis.
Så roligt att Karolina trivs och att hon har jobb, flera till och med. Ja, det är säkert inom den branschen hon får ta jobb när skådespelargaget inte räcker till. Bra att ha erfarenheten i bakfickan. Hon är duktig och målmedveten. Roligt att få provsmaka maten också så hon vet vad som bjuds.
Ha en bra nationaldag du med. Vår är på lördag den 9:de, Ålands självstyre firar sin dag då. Men faktum är att vi firar den 6 december och den 6 juni också, blandade som vi är här mitt emellan länderna.

Anonymous said...

Kul att Karolina trivs på sina jobb! När hon jobbar i klädaffären, måste hon då ha kläder därifrån? Tänker om hon inte gillar stilen :-) Minns när E jobbade i en klädaffär. Tyckte det var märkligt att hon var tvungen att ha kläder från butiken varje dag, vilket naturligtvis är bra reklam, men det enda hon fick var en t-shirt därifrån. Blir ju ganska dyrt....
Spännande det där med dricks. För mej är det självklart att ge dricks här hemma men frågan är om jag brukar ge så mycket som 20%? Däremot har det hänt flera gånger att jag inte lagt ngt alls pga dålig sevice. Jag blir oerhört provocerad när det händer. Du vet, när man får vänta på att få menyn, vänta på att beställa,trött serveringspersonal osv. Tyvärr händer det lite då och då när vi är ute. Då blir det definitivt ingen dricks!
Idag blir det nog stan för oss. Får väl se om det blir något firande där....
Kram från Anette!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Härligt att Karolina lyckats hålla sig så bra med jobb :-D Det är ju en sak som en oftast är mest orolig över när en slutar skolan, när en ska lyckats få jobb.
Och härligt att hon trivs så bra.
Att det ena jobbet är lugnare kanske bara är bra om det andra jobbet är stressigt, tänker jag :-) Att det kanske minskar risken att bli så lätt utbränd.

Åh! Sexistiska kommentarer. Jag kokar inombords när jag tänker på sådant inom speciellt serviceyrken!
Speciellt med tanke på att de anses så normaliserat, att ifall offret skulle säga till så är det garanterat HON (oftast kvinnor) som får skäll för att hon "börjat bråka om det".
Jag är inte "göra en scen"-personen, men problemet med catcalling/sexism får min att koka inombords!
Vi kan ju alltid hoppas på framtiden; att fler "medgäster" på t.ex. restauranger börjar läxa upp sådana förövare rejält när de hör sexism...

Naturligtvis ska en lämna dricks om en kommer till ett land där det är sed att göra så. Har svårt att förstå hur en kan tänka på något annat sätt. En vet ju att t.ex servitörer i USA är beroende av dricksen för att kunna försörja sig.
Jag tror dock att jag skulle ha jättesvårt att veta när-var-hur jag skulle lämna dricks om jag reste dit.
Men jag är ganska säker på att jag hellre skulle lämna 50% i dricks än riskera en pinsam situation genom att lämna ingen dricks ;-)
Och jag gissar att en lär sig relativt snabbt ändå. Kanske? :-)


Nationaldagen idag ja :-)
Jag gillar nationaldagen, även om jag inte direkt firar den (förutom att jag brukar uppmärksamma Sverige på mina sociala medier).
Nationaldagen har bara varit "röd dag" sedan 2005, så det är ju trots allt hyfsat nytt.
Jag tog studenten 2003, och det var den 6:e juni. Ingen röd dag.

Dock verkar sommarvärmen från Maj ha flygit sin kos nu. De senaste dagarna har termometern haft mycket svårt att ta sig upp mot 15 grader.
Och på nätterna har temperaturen varit nere på ensiffrigt.
I skrivande stund är det ca. 12 grader.
Det har också varit mer mulet än klart. Dock har det bara regnat ett par minuter en av dagarna, så uppehåll har vi i alla fall haft.
Så vi får väl se om sommarhettan kommer tillbaka igen...

Hoppas du får en jättefin onsdag!
MVH /Erica

Humlan said...

Så skönt att Karolina har fått jobb och att få in foten i restaurangbranschen är ju bra, där finns ju ofta mycket jobb. Det är alltid skönt att kunna försörja sig själv.
Det här med dricks är svårt när man kommer till ett nytt land. Att man ska ge det när man äter/dricker är ju inte så ovanligt, då gäller det bara att ta reda på vilken procent, men sedan ska ni väl ge dricks även på andra ställen som inte vi svenskar tänker på (iaf om man som jag är resovan), men för mig är det självklart att ta seden dit jag kommer även om jag tycker att det är bättre att de anställda har en vettig lön. För jag förändrar ju inget genom att låta bli att ge dricks, jag berövar ju bara den anställde en del av lönen för arbetet.

Kramar!

eastcoastmom said...

Ja det där med dricks är viktigt! Vår 17-åriga dotter jobbar extra som servitris på en diner och vissa helger tjänar hon bra med pengar, andra gånger är det uselt... allt beror på dricksen. She works hard for her money!

Annika said...

AM:
Ja, vädret på vår resa var inte kul. MEN det kunde ha varit sämre och vräkt ner regn konstant. Det gjorde det inte, och vi hade det bra.
Precis, havet är alltid havet och det älskar jag ju så mkt.
Ja, livet som servitris blir ju extra tydligt nu när K jobbar som sådan. Hon tränas varje kväll denna vecka. Nyttigt, nyttigt.
Precis, dricksandet är som det är. Det bara ÄR så. Visst, det är konstigt, men det är inget man kan ändra på. Allra minst genom att vägra ge dricks, eller ge för lite. Det slår bara tillbaka på servitören, och på restaurangen.
Tror nog de flesta är medvetna som kommer utifrån, men en och annan skräckhistoria har man ju hört.
SO, don¨t be that guy :-D
Kramar!!!

Annika said...

Karin:
Precis, olika helt enkelt. Sen får man tycka vad man vill, men ändå digga läget sas.
TROR att det är en liten rörelse på gång, men det kommer att ta lång tid innan den kommer att bli rikstäckande.
Alas, nu är det så här. Bara att man som matgäst har i åtanke att pynta mer än vad som stor i menyn. Dricksandet kan vara knepigt här på många sätt. Jag dricksar min frisör också, och det kan vara svidande mkt ibland.
K trivs bra, hon var gladare igår då hon kom hem. Inga gubbar som burit sig jobbigt åt ...
DET är bra att hon gillar det, för som arbetslös skådis är det nog mest där hon kommer att få hanka sig fram. På olika restauranger och barer.
Men, hon har lätt, lätt att ta ta folk så jag tror att detta passar henne.
Tycker det är kul när hon kommer hem med en matportion varje kväll :-)
Igår var det jambalaya.
JA, ni får fira mkt på ön mellan länderna. Härligt.
Jag firar inte alls idag, men skänker varma tankar till Sverige.
ha en jättefin dag idag!!

Annika said...

Anette:
Ja, kul att hon trivs. På J Crew måste hon inte ha kläder därifrån, per se. MEN hon måste klä sig i den stil de har, alltså preppigt. Det fina var att då hon började fick hon 350 dollar att välja ut kläder för. det tyckte jag var fint av dem.
Nej, nej, hemma ger man ju inte 20% i dricks. Inte. Men här gör man det. Så det är en viss skillnad där.
Serveringspersonalen hemma tror jag har rätt bra avtal och rätt OK lön (rätta mig om jag har fel, för jag VET egentligen ingenting om hur det funkar i den branschen hemma). Men visst, jag har också suttit på ställen i Sthlm och svurit över dålig service. Tycker dock den blivit bättre med åren. Bra det.
Ha nu en riktigt fin och bra dag!
Kramar!!

Annika said...

Erica:
Att få sådana jobb som K har nu är inte svårt här. Inte alls.
Du kan i princip bara knata in och börja. Ja, lite överdrivet kanske, men ...
Men det är inte svårt att få jobb. Ekonomin i US är ju rätt bra på det hela taget just nu.
Snart börjar hennes stora gigg, men jag berättar mer om det sen.
Faktiskt, ibland kan jag oroa mig för att hon har tagit på sig för mkt. Men, det tycker inte hon. Jaja, vi får väl se. Det är spara pengar hon vill nu, så det är bra.

Jadu, jag sa till K att hon nog tyvärr måste räkna med äckliga gubbar och dumma kommentarer. Sen hoppas jag att hon kan svara syrligt tillbaka. Det kan hon.
Jag menar, det är nästan aldrig kvinnor som beter sig svinigt på det sättet gubbar kan. Blir också förbannad när jag tänker på det.
Ska fråga K om de har ngn policy vad gäller detta. Jag menar, gör ngn snubbe ngt så måste man ju få reagera, tänker jag.
Har sagt till K att om hon känner sig rädd och osäker efter jobbet så kommer jag el P och hämtar henne. Vilken tid det än är (det kommer att bli mkt sena kvällar).

HAHA, ja det är bra, Erica. Jag vet att det är svårt och en djungel med dricks här. Jättejobbigt kan det vara i början.
Men, det är på restauranger man alltid ger, och i barer. Sen till sin frisör etc. jag vet, djungel. Som tur är är det ju rätt lätt att kolla upp allt sådant online numera.
På fast food etc lämnar man ingen dricks.
Absolut, man lär sig :-)


Nationaldagen. Det var Svenska Flaggans Dag när jag växte upp. Bara en flaggdag. Inget märkvärdigt. Just det, det är en ny företeelse verkligen.
Så hur man firar kan kanske kännas svajigt. Kanelbullar har jag förstått är rätt vanligt. Hur som, en trevlig dag!!


Jasså, jaha så sommarhettan har get vika. Nej, inte kan sådan hetta stanna en hel sommar i Sverige. Det skulle vara märkligt.
MEN jag hoppas den kommer tillbaka, verkligen!!!
Ni har haft ett otroligt väder, måste jag säga.
Kollar Sthlm på min app varje dag, där tror jag värmen återkommer snart. SÅ jag hoppas det är detsamma hos dig.

HA nu en riktigt fin 6 juni!!!

Annika said...

Humlan:
Jättebra.
Precis, nu vill hon spara pengar inför planer hon har senare. Så det är det hon skrapar ihop nu. Jag älskar att hon trivs. Som tur är har hon så lätt för sig i sociala situationer och med folk i allmänhet. DET underlättar enormt.
Just jobb på restaurang är så lätt att få här. OCH samma på affär.
Precis, de allra flesta tar ju verkligen seden dit de kommer. OCH det är toppen.
För en turist är det nog viktigast att dricksa på matställen (men inte fast food och delis), dricksa taxichaffisar etc.
För oss som bor här är det även frisör, ibland de som kommer och fixar i hemmet etc.
Det kan vara svårt att veta, men man vänjer sig snart.
Ha en fortsatt fin 6 juni!!
Kramar!!

Annika said...

AM:
OH ja!!
Det är sååå viktigt.
OCH absolut, they do work hard for their money. Tycker det är intressant att höra om hur det går till nu via K.
Har din dotter utsatts för läskiga snubbar???
DET tycker jag är såååå otrevligt.

Monica said...

Roligt att Karolina kan bo hemma och har nära till sina jobb. Mindre kul med dessa gubbar, ja de finns överallt och jag kallar dem gubbar vilken ålder de än har. Men tycker det ändå har hänt något positivt efter all rörelse och debatt. Så många vackra tjejer nu tillsammans vid baden där vi varit, de håller ihop, de klär sig väldigt snyggt och minimalt kan man säga på badstranden, tar en promenad och man riktigt ser: Att kommer nån gubbe och tafsar eller säger nåt så slår vi ned er, haha, de ser tuffa och starka ut helt enkelt och karlarna håller sig på sin plats, det har hänt något till det bättre. Och killar som är med dem verkar vettiga i både vatten och på land.
Men skönt att vara lite äldre måste jag säga;-)

Ja dricks ja, som du säger, man måste uppföra sig och inte tro man kan ändra allt i ett annat land, vad man än tycker. Det som är lite konstigt är den låga lönen så att de är helt beroende av dricksen, men nu är det ju så.

Nu ska jag läsa ditt inlägg om resan Annika, ha det fortsatt fint i veckan!

Anne said...

Vad kul K trivs med jobben, som vi sagt hundra gånger förut, som förälder slappnar man av när man ser/vet kidsen trivs och har det bra. Sedan är det ju som med alla jobb och alla dagar, ibland är det en skitdag och man har lust att bara säga upp sig och dra...och så kommer det en bra dag igen när man älskar jobbet. Jag minns då jag var i hennes ålder och jobbade i kassan på mataffär, café samt klädaffär. Klädaffärsjobbet var det absolut tråkigaste och faktiskt det jag inte pallade med länge utan slutade med och sade upp mig, just för att det var så långsamt. Tiden gick långsamt mellan kunderna och det hände inte mycket. Dagarna kunde kännas såå långa och det var konstigt hur man kunde känna sig tröttare och på mer på dåligt humör efter en sådan "lätt" arbetsdagi klädaffären jämfört med en super hektisk dag på cafét där man knappt ens hann sätta sig ner för att vila benen en stund. De dagarna på café och kassan i mataffären flög fram, just pga det hela tiden hände nåt. Förstår K! Det ska vara full rulle, hända nåt och gå fort, då går arbetsdagarna mycket fortare också samt är roligare.

Hon är tuff och cool din tjej, verkar ha alla de egenskaperna och sociala sidorna som behövs i servicebranschen. Så nu får hon chansen jobba och spara pengar. Spännande höra med om sak nr 3 som är på gång, väntar på mer detaljer om det...
Men visst är det helt sjukt att man ska behöva lära sig stå ut med sexistiska kommentarer från gubbslem. Usch, jag blir arg bara höra det händer, men kanske ännu mer arg över att det liksom är nåt man bara får acceptera och gilla läget. Att så det är. Morr morr. Just en bar har säkert mycket mer sånt, på café och dagtid då jag jobbade för hundra år sedan var det inte så mycket sånt, det var nästan lite gulligt i så fall med gubbar som försökte flirta tafatt men det var liksom inte äckligt eller sådär rått att jag kände det var sexistiskt. Men som sagt, det här var i dagsljus på ett café utan alkoholservering så andra sorters kunder...
I kassan på mataffären jag jobbade hände det också en hel del flirtande och inviter, det skulle man inte tro eller hur? Hur kunder dels har tiden börja snacka på det sättet och framför allt ha modet att fråga kassörskan på date. Men det händer mycket bakom kulisserna i den branschen kan jag meddela...
Minns en extremt ihärdig kille som jämt började komma till min kassa, alltid bara nåt enkelt inköp typ en läsk (uppenbart han inte var där för att storhandla direkt...) Jag var inte intresserad ett dugg och hur sjutton avspisar man nån vänligt när man liksom inte kan fly utan sitter där och jobbar bakom en disk och kassa...Dessutom var den här killen nog minst tio år äldre än mig, i 30-årsåldern och jag var då 20-21. Det var lätt obekvämt om jag säger så. Lätt stalkervarning faktiskt. Han fortsatte fråga även efter mitt nej, tills han gav upp och då hade han tydligen börjat fråga en annan av kollegorna. Men jösses... Det hände även andra liknande grejer, killar som frågade vad jag hade för planer för helgen, om jag skulle till krogen XX på lördag och sånt, att de hoppades jag skulle dyka upp där och där och sånt. Helt otroligt egentligen när man tänker efter, allt som pågick bakom kulisserna. Haha, vem kunde tro den sortens tråkiga jobb har en massa drama bakom kulisserna och även hur mycket ragg som händer i den branschen.

Anne said...

Sedan var det intressant att se vad människor köpte, många som man lärde sig känna igen, ibland bråk mellan äkta par i kassan som de trodde man inte hörde men förstås såg. Eller en kund som hade vagnen full med öl och groggvirke och med smärtan och sorgen skriven över hela ansiktet sade att han skulle supa sig full för han hade fått sparken. Såna här små saker hände nästan dagligen, där man fick små inblickar i olika främlingars liv. intressant som sagt. Utskällningar fick man ju också ibland, det hände mycket sån skit också. En kund kom tillbaka och kort efter att han checkat ut så att säga, sade att han måste ha glömt sin plånbok vid min kassa för han kunde inte hitta den. Den låg inte kvar där så någon måste ha stulit den, någon kund efter honom. Han var flyförbannad på mig, han var turist på semester på Åland och hade nu blivit av med körkort, kreditkort osv. Hemskt såklart, men vad kunde jag göra. Han började anklaga mig att det måste ha varit jag som tagit den. Ja, obehagligt var det.

Dricks. Oh ja, du har så rätt. Det är bara att pröjsa och gilla läget. Min erfarenhet är att svenskar här på besök nog vet, om de inte vet så upplyser man dem och lär dem. Så de kan inte skylla på att de inte kan, men de VILL INTE, just av den anledningen som du säger, att de vill make a point och trotsigt markera att de inte gillar systemet och därför inte dricksa. Man får lite syrligt bara säga till dem, när de kollar menyn, kom ihåg priset på rätten du funderar på kommer med dricks sen....
Precis som du säger, servicen är ju så bra. Även en "dålig" service är liksom bra. Jag kan inte minnas mig att det någon gång skulle varit så pissdåligt att vi inte ens tänkt på att lämna dricks. Om det varit nåt som känts värt klaga på så har vi gjort det medan vi suttit där och då är de ju alltid supermåna om att rätta till ev misstag. Så nä, så dålig kan servicen nog inte vara här att man helt kallt skulle strunta i att dricksa. Och är den det, börja då med att berätta för dem vad som inte är bra så de har chansen rätta till det. 9.9 gånger av 10 kommer de vilja kompensera för det och rätta till det.
som sagt, dricksar alltid och tänker på hur viktigt det är men nu efter att du skrivit om K´s jobb och jag vet A-M/eastcoast också skrivit om hennes dotters servitrisjobb, så blir jag påmind om hur viktigt det är att vara generös med dricksen.
Ha en mysig torsdag Annika, hoppas du sovit bra. Har för mig du har maken på jobbresa igen. Min åker på lördag och jag bävar redan för hur sömnen kommer bli nästa vecka... Ugh.
Kram!!

Steel City Anna said...

Sånna gubbars tid är snart över hoppas jag. Det känns ändå som att all världens kvinnor tappat tålamodet.

Kan förstå att det kan bli segt i en klädaffär. Och man kan ju inte vara distraherad med nåt annat heller för man måste ju välkomna om det kommer en kund.

Firandet var ganska segt trots att jag är i moderlandet :) Du har nog inte missat nåt :)

Annika said...

Monica:
Ja, nu ska hon bo hemma ett tag. Spara pengar etc.
Och ja, just dessa två jobb är det nära till. Bra det. Sen kommer ett till, men det är ALL over the place.
ja, sådana där äckelgubbar som tror att de kan säga vad som helst till en ung tjej är sååååååå trist och gammeldags. I denna nya tidsålder kan man ju tycka att de borde ha förstått ett och annat, men ...
USCH!!
Jag bad att K skulle fråga vad de har för policy angående detta. För ngt måste ju stället kunna göra om deras personal blir ofredade, tycker jag.
Låter som BRA observationer vid badet! GILLAR!!
Tack, Monica, så roligt att se dig här igen.
Dricksen ja, jag tycker också det är märkligt, men det är ju nu så här, och bara att digga läget.
Ha en fortsatt fin kväll.

Annika said...

Anne:
SÅ är det. Även på jobbet kan man slappna av om man vet att de hr det bra.
Det är mkt för K som tränas in varje kväll denna vecka. Hon gillar det. Precis, på J Crew kan tiden bli lång ibland. på ATR blir den det inte. Finns saker att göra hela tiden.
Dåliga dagar kommer hon nog att få än här, än där- MEN så är det ju här i livet. Inte mkt att orda om den saken.
Take the good with the bad.

Snubbar ja ...
Dessa var lite äldre (what else is new??). K är liten och mkt ung, så jag kan slå mig i backen på att det blir fler snubbar som kommer att säga ett och annat.
Helt oacceptabelt. Jag bad K fråga ikväll vad ATR har för policy vad gäller sånt, för ngt måste de nog ha.
Just det, på barer och krogar som serverar alkohol blir det nog lite mkt sånt. ATR är både bar och restaurang. ja du vet, en typisk amerikansk mellanklass-restaurang. Nothing more, nothing less.
K är tuff och cool, och har alltid kunnat svara för sig. Har inte varit rädd, så jag hoppas hon tar fram det artilleriet om det behövs.
Det som du var med om på dina ställen låter gulligt och oskyldigt. En flirt kan pigga upp, haha.
MEN inte kul när det går över gränsen, som det ju faktiskt gjorde i ditt fall.
Lite otäckt.
Det är det jag sagt till K, om hon nånsin känner sig olustig och hotad så kommer jag och hämtar henne. NO matter what time!!! Tänk sig om ngn snubbe får för sig att vänta utanför, tills de stänger. Alltså nej ...
USCH!!
Alltså, oooo vad du fick höra i kassan på affären. SOM du själv säger, det tror man inte. MEN där ser man. OCH ja, klart det blir mer tydligt på en mindre ort också.
KUL att höra, och jag inser att jag skulle vilja veta mer. OCH jag undrar vad folk som jobbar i kassorna här får höra.
jag har en kassör som alltid kommenterar det jag köper. Ibland tycker jag att det är lite jobbigt, ibland är det kul.
SÅ hemskt med kunden som började rya och anklaga. SÅÅÅ obehagligt och vidrigt. OCH säkert vanligare än man tror ...
USCH!!

Ingen ide att börja predika som svenne då man kommer hit på semester och äter ute och ska dricksa . You do not make a point. TVÄRTOM. Du blir pinsam och jobbig och ger andra svennar dåligt rykte. Inte bra. Bara go with the flow, för de kan ändå aldrig ändra rådande situation.
TÄNK vilken USEL grundlön de har, bara lite över 2 dollar i timmen. Resten ska dras in via dricks OCH den dricksen ska sedan delas i procent till the host, bartender och busboy.
Önskar att alla förstod detta som kommer hit.
Ska bli roligt att höra vad K har att säga sen då hon verkligen börjar jobba. Just nu tränas hon bara.

TACK, sov som en stock. K i huset hjälper. SÅ skönt att inte vara ensam på nätterna.

STORA kramar och tack för din kommentar!!!

Annika said...

Anna:
Hoppas det, snubbar som dem kan man gott vara utan. De var äldre. Suprised? NOT!!! Ja, jag tror nog att gubbar överlag tänker efter lite mer nu efter metoo. HOPPAS jag iaf.
Hennes jobb nu är som natt och dag. J Crew en lugn lunk. ATR hektiskt.
Imorrnkväll är det både TRIVIA-kväll och stor hockeymatch. K sa att hon bävar för det redan nu.
HOPPAS det går bra.
Nationaldagen, lade in den som en av mina punkter imorrn, haha.
Kan tro att det är lite spretigt.
:-)

Anonymous said...

Vad bra gjort att få jobb direkt efter examen (och två dessutom!) Det är ju super. I Sverige är det jättesvårt att få jobb.

Ja, håller med dig, är inte tillräckligt insatt för att ha någon åsikt om huruvida systemet med dricks är bra eller dåligt. Men även om jag ogillade det skulle jag aldrig få för mig att inte ge dricks som en protest. Blir missriktat och verkar bara drygt och barnsligt. Hur ska man som restaurant-personal veta att det är en protest och inte personlig kritik, talar kunden om det eller? Annars märker man väl bara att man inte fick dricks och tycker det var en konstig/osympatisk kund alternativt undrar om man gjort något fel med deras beställning.

Jag skulle INTE gilla om kassören kommenterade det jag köpte, skulle undvika den kassan ha ha

Annika said...

Ano:
Till och med TRE jobb. Hennes största gigg drar igång den 20 juni.
Inte svårt att få jobb på restaurang eller på affär här. Inte det minsta. Vilket är bra.
Drickssystemet är ju egentligen så fel det bara kan vara. Med en grundlön på två dollar i timmen måste resten in per dricks.
Ett knepigt system, men det är så det är. OCH nej, ingen ide att ngn kommer och mästrar och vägrar lägga etc för att ta en ståndpunkt. Det är så pinsamt att det gör ont.
Bara att ta skeden i vacker hand.
HAHA, jag vet, somliga kassörer kommenterar det man köpt då och då. LÅNGT ifrån ALLA. Ofta påminner de en om:Oh it is two for one this week, go get another one ...
Sånt.
Ha en fin måndagkväll.