Thursday, February 15, 2018

Nytt system in da house, Valentintankar och Godis som ger mersmak ... OCH ännu en masskjutning ...

God morgon denna torsdag!
*   Nytt system!

NU har vi ett nytt säkerhetssystem i huset. Ja, helt uppgraderat, och det tar lite tid att lära sig det. Vi har kameror till och med. Ja, jag vet, det är faktiskt lite överkurs. Men det ingick i dealen.
OCH, det viktigaste av ALLT, vi har brandvarnare som funkar på allra bästa bästa sätt. Jag som väl inte haft en funkande brandvarnare på ett decennium får antagligen nu börja vänja mig med att det kommer att tjuta titt som tätt då jag lagar mat och sådant.  Kanske till och med då jag blåser ut ljus ...
Jo, teknikern som installerade sa precis att brandlarmen kommer att utlösas av matos, och det räknade jag helt med. Som tur är finns en kåpa jag kan lägga på om larmet går.
Nu blir det lite nytt att lära sig, men vi ska hoppas att det går lätt och bra. Allt sköts via en app, bara en sådan sak liksom …
Jaja, vi vänjer oss säkerligen.*   Valentine


Hoppas ni alla hade det trevligt igår. På alla de sätt.
Här är det ju rätt hajpat runt Valentine’s Day på gott och ont. Det är nog rätt mycket press många gånger. Äkta män och pojkvänner förväntas skicka blombuketter till sina fruars/flickvänners jobb, eller så ska rosor levereras per bud till huset.
PÅ high school och universitet kan jag tänka mig att det är rätt upphaussat också. Iallafall på high school.
Ganska upptaggat allting allt med andra ord. OCH om man ska vara krass är det nog en rätt jobbig dag för den som ingen har att kalla sin käresta …
Is i magen och lugn i själen kan nog behövas en dag som igår. Inte det lättaste alla gånger.
Jag var på affären och handlade middagsmaten. OCH jösses Amalia vad det var blommor, ballonger och choklad i överflöd därinne.

När Karolina gick i låg och mellanstadiet var Valentindagen STOR!! En rolig festdag på skolan. Kvällen innan Valentine satt vi med klasslistan och skev kort till alla klassen! Ibland gjorde vi iordning små påsar med godis också. Barnen bytte sen kort och godis med varandra, och jag minns att Karolina kom hem med MASSOR av “krafs” den dagen. Men, det var gulligt, och jag ser tillbaka på det hela med SANN glädje!
Jag kan sakna det.*   Godis och mersmak …


Jodå, jag fick min Godiva-choklad igår och den var så god. Eller ja, jag har inte ätit upp den. Problemet med mig är att jag skulle kunna vräka i mig asken i en sittning, men jag får ju liksom hejda mig.
Det är det som är bekymret. Samma sak gäller chips, snacks och rubbet. Det är bäst att jag inte tar något alls för annars får jag bara galen smak på det hela och vill he mer mer och mer. Frukt också, jag har samma problem där.   Clementiner till exempel kan jag vräka i mig sju åtta på raken om jag skulle tillåta mig själv.
Så alltid denna disciplin. Tråkigt, eller hur?
Varför kan man bara inte kunna få äta det man vill, när man vill utan knot!

*    Skolskjutning.Det har skett en större skolskjutning igen, som ni vet. Denna gång i Florida. Jag vet inte vad jag ska säga. Eller, jag har mycket att säga om DET.
Skolskjutningen ska få ett alldeles eget inlägg.
MEN mitt hjärta blöder för dem och alla anhöriga. Nej, vapenlagarna kommer aldrig att ändras här. Inte under vår livstid. Det känns hopplöst och jävligt.
USAs absoluta baksida.
Återkommer om detta.

Nu önskar jag er alla en bra och fin torsdag.
Jag tittar nog in här imorgon igen och skriver lite igen!

16 comments:

Steel City Anna said...

Såg på nyheterna om ännu en skolskjutning. Fruktansvärt.

Oj, 8 clementiner. Haha då har jag ganska bra disciplin ändå! Jag har mkt svårare att hejda mej med mat än med godis. Skulle gärna äta pizza flera gånger i veckan. Svensk pizza alltså :)

Anonymous said...

Jag var i tårar, när jag hörde om skolskjutningen.
Tänkte på, hur det skulle ha kännts, om en av mina
tonåringar hade blivit ihjälskjuten I SKOLAN !!!

Kan inte skaka det.

Ruth i Virginia

Annika said...

Anna:
Minst 17 döda. Det är helt för jävligt. OCH det blir inte den sista, det kommer nästa och nästa och nästa ...
Mat också ja, där får jag givetvis också hejda mig, haha.
Skulle kunna äta och äta...
GAAAHHH!!!

Annika said...

Ruth:
Ja, det är ju så vidrigt. Min allra största mardröm under alla år. OCH är än.
Tänk alla liv, flädrarna, släkten, kompisar, de som var med ...
FY FAN vad jag hatar vapenlagarna i USA.
MEN, inte ett skit ändrades efter Sandy Hook, och ändrades inget efter den massakern så ändras det aldrig.
Rent sanslöst hemskt är det...
OCH var slår det till nästa gång.
Det var min allra största mardröm då K gick i skolan, och det är det än idag ...

Anonymous said...

Mina f.d. tonåringar är nu i 50-60-års åldern.
Skolskjutningar hände inte, när dom gick i skolan,
inte andra masskjutningar heller, så vitt jag kommer ihåg,
men jag kan förstå dej.
Håller med dej - om Sandy Hook inte kunde ändra något,
är det inget som vill!!!

Ruth i Virginia

(ost är min "synd") :)

Annika said...

Ruth:
NU händer de desto mer.
Hela tiden.
Världen var vänligare förr.
Ja, det är en av mina allra största rädslor i världen. OCH har varit sen K var liten. OCH kommer att förbli en av mina mardrömmar.
Jag ska skriva mer om detta här imorrn, Ruth. För stort att inte skriva vika ett inlägg åt.
Sandy Hook fick mig att tappa precis ALLT hopp.
Det är kört!!
Ost, älskar :-)))

Monica said...

Det är fruktansvärt det som händer! Så mycket grymt och galet och all skräck att leva i, att det kan hända och så för dem som varit med och alla som förlorar någon i familjen, sån smärta som alltid finns.

Och lite annat, gillar också clementiner och tar gärna fler, är så lätta att äta på något sätt men en apelsin blir bara en, konstigt för jag sitter inte och skalar en rad apelsiner även om de är små:-)
Chips köper jag sällan men kan känna att just idag behöver jag en påse och då äter jag upp allt, maken brukar komma springande med ett litet fat, finns de några kvar? Haha, nej det gör det inte:-)

Valentin hade vi inget under min tid men var fint under Annas skoltid. Igår var jag så trött, sen tog jag en koll i köket och maken hade köpt en rad saker som han vet jag tycker om och lagt på bordet. Kändes fint och tänkte att det blir bra idag för jag var trött som sagt.

Och så bra med ert säkerhetssystem, skönt faktiskt och så bra ni ordnat det. Verkar proffsigt och bra, tänkte på att tjuter det av os hela tiden? Men vi har inte i köket direkt utan precis utanför och öppet så ska fungera om det skulle hända något men slipper os-tjutet. Tänker jag efter osar det väldigt lite vid spisen, fläkten måste vara bra. Och händer det något värre tjuter det hoppas jag.

Ha det bra Annika och ska läsa mer nu hos dig.

Channal said...

Efter inbrottet hos oss i höstas har vi pratat om att skaffa larm. Tar emot, men det känns säkrast att ha det.
Vi hade en romantisk middag igår, mysigt! Jag tycker om högtider... få anledning att fira!
Usch så vidrigt... förstöra andras liv! Fruktansvärt dåd. 18, artonde skolskjutningen bara i år i USA hörde jag på TV. Vapenlagsändringen kommer aldrig ändras i USA.

KRAM Anna

Annika said...

Monica:
Kommer att skriva mer om det imorrn.
Det är för jävligt, och utan slut.

ÄLSKAR clementiner. I princip tror jag att jag kan äta hur många som helst. Får inte ont i magen heller eller så.
Chips är som CRACK, tar du ett så kan du inte sluta. Det går inte.
Så jag avstår för det allra mesta, haha!!
Precis, de som inte håller sig framme då jag ska äta chips får skylla sig själva sen om det är slut, haha!!

Valentin måste ha kommit där ngnstans början av 90-talet? Kanske slutet på 80?
GULLIGT av din man, awww... sött.

Nya systemet är bra, men läskigt också eftersom allt går via wifi och det sköts via en app. Men, det ska väl gå, haha. Bara man inte glömmer att avaktivera appen så, hehe...
Kameran tycker jag r lite läskig, man ser ju ut hela tiden i ngn slags svartvitt skräckfilmsvärld, haha....Nej, men det är bra.
Just matoset kan bli jobbigt, vår sitter i hallen utanför köket nu. Men vi fick även en kåpa att ha över den om det sätter igång. Bra det.

Monica, ha en toppendag!!

Annika said...

Channal:
Ja, det är inte så dumt. Vi har haft vårt i 18 år snart. Inte för att vi haft inbrott, men det känns liksom bara bra att HA det.
Kör på, säger jag, peace of mind!!!!
Skriver mer om vapnen imorrn. Men, det har varit 467 skolskjutningar i USA allt som allt. Sedan 1700 talet. OCH då är inte masskjutningar på andra håll inräknade.
Nej, lagarna kommer aldrig att ändras.
Kramar!!

Anne said...

Vilket coolt och bra system ni fått installerat. Vi har också lite sånt där, men mycket mer basic än ert låter. Borde nog uppgradera mer och skaffa ett mer avancerat larmsystem a´la det ni nu har. Jag vet sååå många idag har riktiga såna här system med kameror och allt (som det ni nu fått). Numera kan man ju på så många sätt och relativt billigt installera kameror och annat i hemmet, koppla till telefonen och ha koll hela tiden. Man ska nog se upp lite när man är hemma hos folk, inte för att bli paranoid eller så men många filmar nog in en hela tiden lol. Jag känner en mäklare och hon ser ju mycket hus i sitt jobb, får en bild av hur folk generellt gör och har det. Hon berättade att många har kameror överallt (ofta dolda och svåra att se) och att det här är nytt och inget som fanns i den utsträckningen för bara några år sedan, och hur hon många gånger känner sig obekväm och övervakad då hon är hemma hos nån och gör home staging och även har open house. Efteråt har hon ibland fått höra kommentarer som anspelar på nåt hon gjort då hon varit ensam i huset men som filmats. Nog samma med de som har städhjälp och annat, kameror på som har koll. Lite olustigt är det ju, samtidigt förstår man varför och när vi i höstas hade en inbrottsvåg visade det sig ju väldigt hjälpligt så många hade kameror både inne och ute. Men det går lite överstyr när nån på nextdoor outade ett gäng tonåringar och lade upp på youtube när de under halloween inte tagit ett par godisar som skylten vid korgen med godis utanför sagt utan hela grabbnävar och sedan sprang iväg. Eler hur? Nån måtta får det vara med "övervakning".
Vet du, jag hamnade i några utdragna och onödiga diskussioner på FB igår. Lokal grupp, handlade om hur en del skolor diskuterar helt skippa Valentine firande (hintade lite om det igår). En lärare skrev att det varit mycket jobbigt igår då hon under deras kortutdelning i klassen varit tvungen att leda ut 3 barn ur klassen till ett annat rum för deras föräldrar tillåter inte V-firande. Och pga detta diskuterar fler och fler skolor att helt skippa V-dagen. Diskussionen hamnade snabbt i två läger lägg ner allt firande av omsorg versus varför ska vi sluta med årtionden långa traditioner bara för att en minoritet inte firar. Eller fjantiga förslag (som alltså redan hänt) kalla det för friendship day men välja en annan dag istället för 14 februari för att göra den mer neutral och tilltalande för alla grupper. WTF. sorry men jag går igång på det här, tycker det är så PC. Nu är Valentine´s Day en icke religiös högtid som firats i USA hur länge som helst, varför ska det skippas alt börja fjantas med namnbyte och ev dagbyte. Majoriteten firar V-dagen, varför ska de gå miste om sin kultur och tradition bara för att en liten liten andel barn/föräldrar inte tillåter det. Visst ska man vara respektfull och accepterande av andra traditioner, utbilda sig och skaffa sig kunskap men jag tycker illa om när en majoritets traditioner och kulturer dissas och/eller kuvas bara för att man ska inkludera en minoritet eller alla. Det kommer alltid vara någon som inte firar X eller Y, ska vi då lägga ner allt. Bor jag här och är inflyttad från annat land, som jag är, då får jag anpassa mig det till det amerikanska och vill jag inte fira eller vara del i nåt, då är det ok men det är mitt "problem" och jag accepterar förstås att då får jag gå åt sidan, förväntar mig inte att majoriteten ska dansa efter min pipa och lägga ner allt.

Kram!!

Anne said...

Skolskjutningen ja, igen. Jag är helt med dig, det kommer inte hända nånting under vår livstid vas gäller lagändringar. Som jag förstår det har det blivit än mer generöst till och med på vissa områden. Att köpa vapen här är snudd som att köpa godis, det är väl nästan svårare köpa alkohol till och med, screenas mer då... Jag blir mer och mer övertygad vi måste hitta andra lösningar, oavsett hur illa man kan tycka om dem som t.ex. mer vapen i omlopp och beväpnad personal i skolorna. Men det här håller inte, nånting måste göras för att förändra det här. Ser framemot läsa ett renodlat inlägg. Ständigt aktuellt ämne, tyvärr...
Sist nåt mer lättsmält, det där med att börjar man så går det inte att sluta. Men preeeecis så är jag också. Alla verkar inte vara det, känner de som inte alls fungerar så utan kan behärska sig och det är inte ens en ansträngning utan de kan enkelt ta en bit, några chips osv och sedan plocka bort. Inte här. Just därför försöker jag också undvika, kampen går inte att vinna. Samtidigt kan jag inte välja bort heller, livet vore för trist. Jag tror mitt trick är att tillåta mig svulla en dag i veckan. Fredagar eller lördagar, då får det ätas utan skuld eller spärrar alls... Säkert inte så smart göra så men man är ju bara människa ;)
KRAM

Annika said...

Anne:
Ja, jag tror det. Allt går via wifi numera. Förr gick det via telefonen.
Men det känns onekligen lite märkligt att sköta allt via en app :-)
Precis, nu kan jag se mitt hem var jag än är. Märkligt. Eller iaf de rum där jag har kamera.
MEN; det är läskigt också. Att kanske aldrig veta när man blir filmad i ngns hem.
Det som var nanny cams finns överallt.
USCH!! Gillar det inte riktigt.
Skulle också känna mig obekväm i mäklarens skor. USCH och fy, rent otäckt egentligen hur det har blivit.
Nextdoor, alltså den appen ... en välsignelse o en förbannelse.
Ibland bara gapar jag över vad folk skriver därinne. Just det att outa folk som de gör där. Skrämmande, och det är ju oftast pga kameror och annat.
GAAAHHH!!! VI hade en EXAKT likadan grej på Halloween här, och det var rena rama pop-corn aftonen att läsa kommentarerna därinne. Helt sjukt.
Håller helt med dig om vdagen och skolan. wTF!!??? ändra inte på det, byt inte dag, kalla den inte för ngt annat. Hur lågt får det egentligen sjunka? och hur PK får det bli????
Vad är det med folk???
Som du säger, majoriteten firar v-dagen, och då är det väl självklart att fortsätta fira den.
Orkar inte ...
Ngt sånt där fjanteri minns jag inte från förr. MEN det är ju mer PK and all idag ...
DET är en religionsfri dag, fira på för tusan!!!!
OCH fö håller jag med dig till fullo, om man är minoritet böjer man sig för hur majoriteten i ett land gör. Punkt slut. DET ska gälla i samtliga länder.
Sen om man väljer att inte fira så är det upp till dig.
Håller med, till 100.
Svarar på din nästa kommentar i nytt fält.
Kram!!

Annika said...

Anne,
Har skrivit ett inlägg om det hela som kommer ut imorrn.
Kände att det kräver det. Det ska vara mer än en punkt i ett torsdagsinlägg.
Nej, vi kommer aldrig att få vara med om förändring i vapenlagarna. Inte i vår livstid.
japp, det har blivit mer fritt nu. ÄNNU friare. Så sjukt att man bara dör, för fan.
Gå på en drug store och köp zyrtec m extra styrka. Visa ditt ID. Har du inget ID kommer inte medicinen över disken. MEN, ett halvautomatiskt vapen går bra ...
Alltså, jag orkar inte ...

Maten ja, min eviga boja. Mitt OK.
Always on my mind.
I know.
Jag skulle kunna släppa alla spärrar. MEN tillåter mig själv en dag i veckan!!

Kramar!!

Anonymous said...

Ja du... tänk om man bara kunde sätta i sig precis vad man vill och slippa det dåliga samvetet (och att vågen rör på sig uppåt...).
Borde nog se över våra brandvarnare inser jag. Vi har larm till dörren in till vår del av huset plus att det elektroniska låset vi har i entrédörren där nere har ett inbyggt larm. Larmet här uppe är dock si så där 14 år så uråldrigt med andra ord.

Annika said...

Brysselkakan:
VAD skönt det skulle vara!! GUD vad härligt. Tänk om man finge slippa tänka på DET!!!!
Brandvarnare, vi var nog utan i tio år utan att fatta det. En tv-serie fick oss att ta tag i det. Galet.
Men nu är det gjort!!
Känns rätt skönt med nytt larmsystem också. Fundera över det du också!!