Friday, November 03, 2017

Mörkerproblem
Hej på fredagen!Nu är det mörkt här på morgnar och kvällar.
Häpp, häpp, häpp … inte så snabbt. Det är ju givetvis mycket mörkare där de flesta av er bor.  På de nordligare breddgraderna.
Fast ja, mörkare blir det ju här också.
Nu går solen ner lite efter 18, och den går upp vid 7:40.


Mörkret under de mörka timmarna hos mig är så genomkompakt.
Det känns som om man blir totalt omsluten av mörkret då man är ute och går under de svarta timmarna.

Problemet med Reston, och många andra ställen i US, är att det knappt finns någon gatubelysning.
Varför kan man verkligen fråga sig?
Det är KOLSVART då man är ute och kör bil. Ska du ut och gå MÅSTE du ha ficklampa med dig (och ficklampa finns ju numera i var mans smarta telefon). Du ser inget annars.
Jag får svårare och svårare för att se i mörkret då jag kör bil.
Framförallt tycker jag det är svårt att bedöma avstånd. Otäckt. Det hade verkligen underlättat om vi hade haft lite gatlyktor som lyser upp vid vägarna.
Som det är idag finns det endast belysning vid korsvägar.
Annars är det svart, svart, svart.
Man får förlita sig på reflekterande streck i vägbanan. Jag får koncentrera mig in absurdum när jag kör då det är mörkt.
Lägg därtill regn så blir det riktigt vidrigt.

Ärligt talat, jag vet inte varför man inte HAR generöst med gatubelysning här. Ingen aning.
Ibland kommer det upp till diskussion på Nextdoor (en social medie-app som enbart täcker  närområdet där man bor). Meningarna om gatubelysning går isär. Många vill ha mycket mer av den varan, men väldigt många vill INTE ha gatubelysning längs vägarna, de kallar det för “light polution”.
Men visst är det märkligt att vägbelysning knappt finns i en förort där det bor 60.000 personer.
Tycker för övrigt att det är snålt med just gatubelysning i hela Washington DC med omnejd. Har även märkt det på andra platser i USA.
Ett amerikanskt (trist) fenomen kan man kanske säga ...

Extremt otäckt blir det då att så väldigt FÅ fotgängare ids använda reflexer då de är ute och går.
Det är så många gånger jag plötsligt sett en skugga dyka upp nära bilen i mörkret. En person. Eller en mörkerman, vilket jag kallar dem som är ute och går då det är mörkt utan vare sig reflexer eller ficklampa.
Det är så kymigt att köra bil och plötsligt se dessa mörkermän där man minst anar.
SOM fotgängare TROR man ju att man syns i mörket. MEN det gör man icke.
Nordbor är bra på det här med reflexer.
Amerikaner är det inte.  Fast det har kanske blivit lite bättre nu på senare år då fler joggare börjat bära reflexväst i mörkret. Dock, alla hemma är så mycket bättre på detta med reflexer.

På min gata i mitt område finns det några få ljuspunkter längs vägen. Men inte är det många. På den allmänning jag har utanför mitt köksfönster finns en enda lampa, och den lyser inte ens speciellt starkt.
De flesta har sina utelampor vid ytterdörren tända på nätterna, vi också.
Det om det.Nu firar ni Allhelgona hemma i helgen.
En fin dag att uppmärksamma. En dag som jag inte direkt minns så mycket av från då jag bodde hemma.
Om jag vore i Stockholm imorgon skulle jag gärna ha besökt en kyrkogård och gå omkring där och se alla vackra lyktor och ljus lysa upp mörkret.
Så fint, så vackert. Tror inte att det finns något liknande här hos oss, visst All Saint’s Day (i onsdags), men den har inte alls samma genomslagskraft som Allhelgona har hemma.  Det är främst troende katoliker som uppmärksammar dagen, inte så många andra samfund.

Ha en fin, vacker och vilsam helg.


Igår var det så här vackert och fint hos mig. Jag satt på mitt deck och drack mitt te i eftermiddagssolen. Det var nog närmare 20 grader varmt där jag satt.

25 comments:

Steel City Anna said...

Vi har mycket belysning här och det är nog för sent att oroa sej för light pollution här. Man ser aldrig stjärnor nästan och hela ön bara blinkar av ljus om man landar med flyg i mörkret. Jag kan förstå resonemanget ute på landet men på en så stor plats som ni bor på är det lite konstigt. Jag skulle inte känna mej trygg ute i mörkret.

Taina said...

Godmorgon Annika,
Ja gud vad jag har retat mig på att det knappt finns gatubelysning här och mitt mörkerseende suger verkligen! Jag har försökt fråga runt lite till anledningen och ett av de konstigaste svaren jag fått varat för mycket belysning är inte "fint". Fint i den bemärkelse om att det skulle vara en klasskillnad! WTF? Skulle områden med belysning vara sämre?

Att köra i mörker och inte ha belysning är en utmaning för en annan. Här har vi ju nästan ingen belysning i korsningarna heller och det händer att jag kör upp på trottoarkanten. Ser ju för fan inget! Gaaah!

Idag blir det en hemmadag för att kurera en förkylning. Ska ju på tjänsteresa imorgon igen. Känns inte kul att resa när man mår så här...

Kram på dig!

Anonymous said...

Ungefär som i Bryssel då! Där drar sedan folk ner jalusier och för gardiner så inget ljus från husen kommer ut... Plus att stora delar av motorvägssystemet har belysning! Det är i och för sig bra men lite knasigt, dock släcker flera kommuner ner dessa numera antagligen för att spara pengar. Man vänjer sig men konstigt är det.
Men som du skriver; det blir mörkare och mörkare här i Norden nu.
Nåja, inget att göra åt det bara att gilla läget.
Önskar dig en fin helg!

Annika said...

Anna:
Tror detta är ett amerikanskt förorts och landsbygdsfenomen.
I Europas städer och förorter är det absolut annorlunda.
På gott, kan jag tycka.
Men visst, det där med stjärnorna ja. Jag kan se dem rätt bra här, men light pollution uppstår ändå eftersom det är så tätbefolkat och man ser ljusen på himlen från centrum och stadskärnor. SÅ det är ett skumt argument.
Jag tycker det är ett aber, för det blir SÅ svart.
Det är absolut en trygghetsgrej också, vilket många hävdar.
Man vill inte gå ut och gå ensam en kväll, om man säger så.
Trevlig helg!!

Annika said...

Taina:
DET är ett problem.
OCH det gör det inte lättare för oss som har taskigt mörkerseende då vi kör bil. Tycker det blir otäckare och otäckare då jag ska ge mig ut i det.
Precis, det har jag också hört. Att det "fint" att inte ha gatubelysning. SAY WHAT!! Det är ju för tusan tvärtom i min bok.
Nej jag tycker det är farligt på så många plan alltså.
Men, light pollution, nice suburbs, not the inner city ... MY ASS!!!
Vi har nog belysning i de flesta korsningar, fyra ensamma gatlyktor. TYP.
Jag har också kört upp på trottoaren för att jag inte har sett. OCH lägg därtill vår stora rådjurstam så uppstår ännu ett problem. GAAAHH!!!
Krya på dig, fina Taina. MÅ du tillfriskna tills du ska ut igen!!
Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, jag minns att ngn en gång skrev till mig att i Bryssel är det konstigt att landa eftersom det är så mörkt. Om man kommer på kvällen, natten då.
Kanske var dt du som skrev det en gång?
Här är det nog upplyst så det räcker ändå om man landar då det är mörkt. Alla vägars biltrafik, förorter, städer som lyser upp. Men sen kommer verkligheten då man tar bilen och börjar köra in i områdena...MÖRKT!!!!
Ja, och vi byter till normaltid i helgen, så det blir mörkare kvällar här nu också.
Men ljusare morgnar då. Kan ju vara et plus.
Som du säger, det är bara att digga läget. Mörka vägar och rubbet :-)
ha en fin helg!!

Anne said...

Skriver hundra procent under på det du säger, precis så är det här också. Jag har sett det på så många platser i USA att jag faktiskt vågar mig på att säga det är ett amerikanskt fenomen om inte precis överallt så nästan överallt. Jag fattar det inte heller. Argumenten emot som du säger om "light pollution" (det är det ju ändå, i så fall, det spelar nog ingen roll mer eller mindre om man har mer belysning i en förort. Och det där Taina skrev om att det inte skulle vara fint. Vad är det för skumt argument, det är väl precis tvärtom i så fall. Lite gatubelysning är väl i så fall ett fattighetstecken tycker jag, det förmedlar allt annat än fint för mig iaf. Och som du sa, trygghetsaspekten också. Vi har också oftast på utebelysningen nätterna igenom, speciellt den här tiden på året. Nu bor vi i och för sig väldigt nära en trafikerad korsning, så just där är det några stolpar med belysning som sipprar upp mot oss, men likväl är det mörkt.
Jag har också svårt att köra i mörkret, just att göra bedömningar. Jag har ett par kompisar hemma som alltid haft det, redan från 20-årsåldern. Sedan läste jag nån gång en artikel om hur det bevisligen är så att kvinnor generellt (oavsett ålder, men blir ju inte bättre ju äldre man blir) har svårt med syn och mörker och hur det fanns biologiska skillnader mellan könen där hur man kan uppfatta saker i mörkret. Jag minns inte förklaringarna eller varför, bara att så är det tydligen. Kan nog stämma för ser jag runt omkring så är det kvinnor som har problem med mörkerkörning men inte hört samma från män direkt.
Ha en riktigt fin helg!
Kram!

Monica said...

Låter jobbigt att det inte finns väg-gatubelysningar, usch känns inte tryggt att promenera ute då och svårt att köra i sånt mörker. Konstigt låter det när det är som en liten stad du bor i. Det där får han göra något åt presidenten;-) men sen om folk inte vill är det svårt att ändra, de är väl så vana kanske och vill ha det som det alltid varit. Reflexer ja, har köpt några till nu och det är samma i UK, nu tycker man väl att det är så upplyst överallt och det är det men ändå när man korsar en gata i mörker i högtrafik, ja jag är ensam om reflexen, haha men har donerat en hög, Anna har på väskor och sådant.
Ser väldigt trevligt ut att kunna sitta på ditt deck denna tid och dricka te utan att frysa, så mysigt och fint! En fin helg önskas.

Tänkte igen på det om Allhelgonatid, det var ju förstås om själar och helgon och finns väldigt mycket kvar i Europa där de flesta länder var/är katolska så det firas mycket och av katoliker över hela världen. Här blev det en kamp att få behålla den helgen p g a Luther, inga helgon där inte:-) men så har det blivit viktigare igen att minnas sina anhöriga och hedra dem. Fint så och det vore fint om det görs överallt fast andra länder kanske gör det vid andra tider på året. Och det finns varianter har jag sett, läste om Mexico bl a och flera.

Annika said...

Anne:
Ett jobbigt amerikanskt fenomen, kan vi verkligen kalla det.
OCH varför???
skitskumt allting.
Det där med "fint" har jag också hört, och jag tycker det är precis tvärtom. Ju sämre belysning desto mer problem följer ju i dess fotspår.
Säkerhetsmässigt också, kan man ju tycka.
Jag har ingen lust att gå ut och gå när det är så kolsvart som det är när mörkret faller. OCH gör jag det blir det enbart på egen gata.
HAHAR mörkerkörning SÅÅÅÅ mkt.
Det är hemskt. Just avståndsbedömningen, jag får så svårt för den i mörkret. Hemskt.
Stämmer nog det där att det övervägande kvinnor som har problem i mörkret. P har det inte alls.
Tur det, Tur att ngn av oss KAN köra.
Ha en fin helg, bästa Anne.
Kramar!!!

Annika said...

Monica:
Det här är ett nog ett stort amerikanskt fenomen, tror jag. Överallt. I the burbs och på landet.
Har alltid varit så, och inget som presidenten kommer att ändra, hahaha!!!
Ja, det är liksom två läger, de som inte vill ha gatubelysning (light pollution) och de som vill ha mer.
Ja, reflexer. DET är otäckt. Att man inte alls har det, förutom ngn enstaka som har västar med reflexer då de är ute och springer.
Men barn på väg till skolan har det inte.
Ingen egentligen. DÅ blir det så otäckt.

Jodå, det är rätt mysigt att kunna sitta ute och fika denna på året, absolut.
Fast, jag tar hellre kallare väder, om jag ska vara ärlig.

Ja, Mexico och Sydamerika och Latinamerika tar nog detta med allhelgona stort.
Här i US är det katolikerna som kör det nästan enbart, tror jag.
Ja, det är FINT!!
tycker att det blivit så stort hemma, inte minns jag detta som så stort då jag bodde hemma. Eller så minns jag dåligt.
Tycker det är mkt, mkt fint iaf.

Så, ha en fin och vilsam helg, fina Monica!!

eastcoastmom said...

Ja, det är ett mysterium, det här med så lite belysning utmed gator här i USA. Vi bor på en public street, allmän gata, visserligen liten och återvändsgata men inte en enda gatulampa. Kolsvart.
Och mörkerseende har blivit värre med åldern, jag upplever samma sak...

eastcoastmom said...

Förresten, jag tror det delvis är en kostnadsfråga det där med belysning. Städerna vill inte betala, lägger inte ner pengar på det helt enkelt.

Anonymous said...

Reston är svårt att köra bil i även i dagsljus. Vägarna går
i krokar och byter namn här och där, men värst är det ju med
belysningen. Kommer i håg utanför ditt hus - jag kunde knappast
hitta min bil (december). Reston har ju inget att bestämma; det
blir vad Fairfax County bestämmer. En stor fördel med Herndon är
att det är en enhet med borgmästare och "town council", som man
kan kontakta; tycker vi har utmärkt belysning inom stadsgränsen iaf.
Jag tänker på de stora McMansions på jättestora tomter och ingen
belysning efter vägarna! Usch!

Ger mej aldrig ut i mörker längre. Kan bero på åldern till en grad,
givetvis. :)

Ruth i Virginia

Monica said...

Jag minns inte heller att det var så stort när jag växte upp, maken säger lika, det är fint att det blir en tid för eftertanke. Trodde jag drömt för jag tyckte att Svenska kyrkan delade ut ljus i morgonruschen och det var så, i alla fall förra året, och mer så att ge ett ljus till var och en som ville ha och de kallade det "Ta en minut" och menade en minut av stillhet i alla fall, tända ljuset hemma och minnas. I år vet jag inte för jag är inte ute så tidigt:-)

Caisa Ramshage said...

Ja, för mig som har ögonsjukdomen RP och helt saknar mörkerseende så är avsaknad av gatubelysning ett jätteproblem. Jag kan praktiskt taget inte gå ut ensam i sådana områden, om jag inte känner dem utan och innan, och då måste jag vara säker på att jag kan räkna tvärgator rätt och inte missar en enda. Vi ska ju flytta till helt ny ort snart och när andra kollar utsikt och grannskap innan eventuell flytt, så spanade jag hur det såg ut med gatubelysning och kollektivtrafik.

Jag brukar hävda att det som är bra för handikappade är bra för alla, för vid någon tid i livet så är alla med om någon sorts handikapp i lättare eller svårare form. Småbarnsförldrar som rullar barnvagn gillar att det finns rullstolsramper, den som brutit armen gillar att det finns automatiskt öppnande dörrar, och de flesta kommer någon gång upp i åldern när de börjar tycka att det är viktigt med bra belysning.

Intressant nog har jag bara träffat på en sådan där villaförort utan gatubelysning en gång i Sverige, och det var på västkusten i ett väldigt fint område utanför Göteborg, så det kanske anses fint även här att inte ha gatubelysning?
/Tysta C

Annika said...

AM:
Så sjukt konstigt, och oförklarligt. Ett problem.
SÅ kan det nog vara, att städer o kommuner inte lägger ner pengar på det hela.
Men knäppt det. De lägger ngra lampor i korsningar och längs stora motorleder, men annars inte.
SUCK.

Annika said...

Ruth:
ja, de kanske de gör? Byter namn. Inget jag direkt tänkt på faktiskt.
I Arlington tycker jag de byter namn på det mest irriterande sätt.
Nej, men på kvällar o nätter är det mörkt som i en säck. Tycker nog det är ett riktigt amerikanskt fenomen, men kanske att Hendon har lite mer gatubelysning än Reston. Som du säger har inte Reston stadsrättigheter och får gå efter Fairfax County.
Great Falls är KOLSVART, totalt kolsvart. Oakton och McLean också. Och där går ju vägarna i kringelkrokar och de stora stora husen ligger långt ifrån varandra. Skulle bli tokig om jag skulle rassla mig hem där varje kväll. Men, som sagt, ett sant amerikanskt fenomen.
HATAR att köra i mörkret. Igår var vu ute och körde i regnet och mörkret, inte KUL.
Ha en fin söndag nu!!

Annika said...

Monica:
eller hur?
Det har blivit mkt större på senare år. SÅ stort. Har inget minne av att det var så stort då jag bodde hemma. Men, det är en fin tradition, så varför inte?
Nej, men så fint av Svenska Kyrkan att göra så. JÄTTEFINT!!
Gillar stort.
Gillar att dagen viks åt eftertanke och stillhet.
Ha en fortsatt bra söndag!!

Annika said...

Caisa:
Oj, det måste jag googla.
Stackare, inte roligt.
Du skulle ha det tufft här.
Förstår att du kollar gatubelysningen i det område ni ska flytta till. Förstår det verkligen.
Tänker att det är så mkt bättre hemma med detta på det hela taget.
Håller helt med i det du säger. Helt sant.
Jadu, vem vet vad som är "fint" och inte fint. Men jag tycker det är löjligt och fel att ha de så mörkt som vi har det, och som stora delar av US har det. Den mörka förorten i GBG borde ta efter resten av kloka riket i det här fallet.
Det finns inget fint i mitt tycke med att ha det mörkt. Tvärtom.

Anne-Marie said...

Har legat lågt med bloggandet och bloggvärlden ett litet tag - axelskadan gjorde sig tyvärr påmind. Men hoppas att kunna titta in här litet oftare och jag fick även till ett inlägg själv. ;)
Vilka häftiga pumpor ni såg och du och Peter är ju jättefina i era Halloweenkostymer.
Ja, det där med gatubelysning har vi “avhandlat" tidigare och det är märkligt att man har så dåligt med ljus i både mindre och större städer i USA. Fattar det inte.
Vi har dåligt med ljus här men det här är ju glesbygd och “the Wild West" ;) men att ni har det med så många människor är konstigt.
Har en person inte reflexer är det i stort sett omöjligt att se honom eller henne tycker jag. Jag är sällan ute när det är mörkt men har en reflex som jag kan ha på jackan. Och ficklampa måste man också ha.
Troligen finns det en orsak till den dåliga belysningen men jag har aldrig förstått varför.
Kramar!!

Pettas said...

Du bor nog på landet Annika, precis som jag gör ;) . Vi har inte heller gatubelysning och det är verkligen mörkt i mörkret. Märkligt att ni inte har gatubelysning i er förort. Här har nog de flesta "större" samhällen, bykärnor, belysning, trots all litenhet. Men direkt efter är det mörkt åt alla håll och kanter. Därför börjar folk väldigt tidigt med att hänga upp julbelysningen. Förståeligt nog.

Reflexer är livsviktiga! Och tyvärr är det inte alla som förstår det. Det är hemskt att plötsligt upptäcka en människa vid vägkanten. Till och med skogens djur syns bättre om ljuset från bilen träffar deras ögon. Brr...

Ha en fin måndag!

Annika said...

AM:
Jasså, den har börjat spöka igen, din axel, så tråkigt. Hoppas det är snabbt övergående.
Halloween var kul, och nu är den över för iår och inga spår finns kvar, haha. JO, jag hittade två kvarglömda lyktor som jag ännu inte tagit ner, men annars ... gone!!
TACK för att du gillar våra utstyrslar och pumpor :-)
Ett mkt märkligt amerikanskt fenomen detta med gatubelysningens icke vara. FATTAR det inte!!
Och det gör ju att det blir SÅ svårt.
Jag vet inte vad det beror på detta, men som AM säger kanske inte kommuner och städer vill spilla pengar på det?
Eller så anses det ibland "fint", vilket är urbota PUCKAT.
Reflexer ja, så otäckt att det är så få som använder sådana. HATAR när man plötsligt ser en mörkerman dyka upp jämte bilen, hua!!!
Kramar till dig!!!

Annika said...

Karin:

Ett sant amerikanskt märkligt fenomen detta.
Ja, bodde jag på landet skulle jag inte säga så mkt, men det gör jag ju inte. SÅ det är så konstigt.
Mkt märkligt. Fattar noll. Det finns bara gatubelysning längs stora leder, korsningar etc. Annars, SVART.
Inte kul.
Reflexer är verkligen livsviktigt.
Som du säger, djuren syns bättre.
Jag förstår så väl att folk börjar sätta upp julbelysning och annat i november. Inga konstigheter med det.
Inte för att jag gjort det, men jag förstår.
Ha en fin och BRA dag!!

Musikanta said...

Utanför vårt hus finns en gatlykta som gör att jag kan gå ut i köket på natten utan att tända ljuset. Det är mycket som inte finns i USA, rondeller t.ex. :-).
Konstigt att amerikanerna inte vill ha belysning när det finns så mycket våld runtom knutarna. Åtminstone läser vi om det här hemma. Men det är väl ganska lugnt där ni bor, antar jag. Jag vägrar numera att köra i mörkret, särskilt jobbigt är det vid regnväder som du skriver. Men jag skyller på glasögon och ålder...
Kram från Ingrid

Annika said...

Ingrid:
Det är bra, det kan jag med, men det tack vare att vi har utbelysningen tänd, gå till köket utan att tända alltså:-)
Jodå, rondeller finns även här. TRO mig!
Njeaa, våld runt knutarna är inget problem just här. Men, masskjutningar är ju en sak för sig, vilket vi alla vet. OCH det är rent för jävligt skrämmande.
Men å andra sidan går man inte säker ngnstans, inte här i US och inte i Sverige heller (Sve är inte den oas landet var en gång, tyvärr)
MEn gatubleysning, det tycker jagvi borde ha mer av :-)
HELT klart.
Mitt mörkerseende har varit dåligt länge, och det blir inte bättre.
Kramar!