Thursday, October 19, 2017

Frost, Vantar, Värmen på, TACK, KUL och Starbucks!
Hej och godmorgon till alla torsdagsmänniskor!
*   Frost!


Igår hade vi första frostnatten för säsongen. Morgnarna den sista tiden har varit KYLIGA, men smärtsamt vackra.
Alldeles stilla, kyliga och gyllene.
Jag älskar det!
Dagarna är dock inte vad man kan kalla kalla. Framåt dagen nu är det runt 20-23 grader varmt. Men en skön, skön och frisk värme. Krispigt kan det nog kallas på något sätt.
Hösten när den ÄR som bäst!!


Galet vackra morgnar nu!!*   Vantar och halsduk!

På mina PWs har jag de senaste dagarna fått ha på mig både vantar och halsduk.
Minusgrader har det nog inte varit då jag begett mig ut, men väl 2-4 grader.
Det känns lite småkyligt, men eftersom kyla inte stör mig på minsta sätt så har jag njutit storligen av mina morgonpromenader.
Det är så vackert--som jag nämner ovan--så vackert.
Naturen är fortfarande mer grön än gyllene. De där riktiga höstfärgerna har jag nog inte sett ännu.
Frågan är, kommer de ens?
Många experter tror att höstfärgerna blir blekare iår längs hela den amerikanska östkusten.
Varför?
JO, för att sommaren och förhösten varit SÅ torra. Torka leder till mindre färgexplosioner i naturen. Men, vi får se. Explosionen här äger rum runt Halloween och första veckan i november.
Så ännu finns tid.


OCH när det ångar över sjöarna under tidiga höstmorgnar är det ju bara såååå sanslöst underbart!*   Jodå, värmen på


NU har Peter och jag kapitulerat och satt på värmen i huset.
Japp.
Japp.
Igår var det 16 grader på mellanplanet. ORKA!! Står inte ut med att frysa i mitt eget hem. Orkar inte med det.
Inte Peter heller.
SÅ, vi böjde oss och slog på huset värme för första gången denna säsong. Känns GÖTT!!*   TACK! KUL!

KUL att höra om era upplevelser här IN DA US vad gäller VALEN på restauranger.
De äro åtskilliga.
Glömde att nämna en hel del, men det påminde ni er mig om, kära läsare.
VIN!! Nä, det går inte bara att beställa "ett glas av husets röda eller vita”. Tack Christina för den påminnelsen.
En ska veta vad en vill där också.
Vill du ha Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Rioja eller kanske en Pinot Noir?
Samma gäller de vita sorterna, givetvis.
Du kan inte heller bara beställa “en stor stark” när det kommer till öl. DU måste veta vilken SORT.
OCH ni ska höra servitriser och servitörer då de rabblar upp ölsorterna för gästerna. Det är massor, och det går snabbt.
Ofta ofta får man även välja storlek på sitt vinglas då man är ute.
Pick a size!
Så val ÄR det.
Glassar också, köp en glass och valen haglar över dig. Taina, tack för den inputen.
Inte konstigt att dessa oändliga val stressar turister och expats som nyss kommit hit.
PUST!!*   På Starbucks

Starbucks och andra kaffekedjor…Alltså det är en värld för sig då det gäller VALEN!!!
Ibland blir man bara helt paff.
DÄR gäller det gästerna och deras önskningar. Helt otroligt vilka beställningar man hört genom åren då man stått och väntat på sin tur.
-Can I have a vanilla latte please—make it a half caf, and I want the foam to be half whole milk, half fat free. Oh, and the vanilla, sugarfree, please. Three pumps of vanilla. Heat it up to almost hot, only almost. Oh, and add a dash of hot chocolate to my drink to, will you?
Ibland undrar man, hur fan står baristorna UT?
Någong gång har kunder vänt på klacken då de fått sin kaffedrink. Smuttat på den.  Gått tillbaka till baristan igen.
-EXCUUUSE ME, I want YOU to make me another one, This one’s too hot. And, you did forget the splash of hazelnut I asked you for. Also, is this really a fourth decaf?
Do it again, and make it right this time.

DEMANDING MUCH!!

Det är något som jag med min enkla beställning aldrig kommer att fatta. Jag som bara beställer en fat free vanilla latte, utan krusiduller.
Eller, en PSL nu under hösten.

Förresten, drack den nya höstlatten Maple Pecan latte nyligen. NOPE, den dricker jag INTE igen. Inte god. För söt, och alldeles för tråkig.
Smakade inte pecannöt eller lönnsirap alls. Bara sött och bara trist. En kaffe latte helt utan personlighet.
Never again, haha!!
Ja, det blev tema väder och val i veckans punkter.

Ha en fin och bra torsdag alla ni!!

12 comments:

Äventyret framtiden said...

Bilder tre och fyra tog nästan andan av mig Annika. Så vackra!

Sitter här med mitt morgonval av kaffe och läser bloggar.
Här gäller vårt eget café-kaffe, nymalet bönkaffe, ekologiskt, rättvisemärkt, Roberts Coffé, Brutalböna, espresso. Finns inget godare i min smak. Det är alltid skönt att komma hem till eget kaffe när vi har varit på resande fot, fastän det naturligtvis finns guldkorn på andra ställen också.

I går tog jag för första gången för säsongen på mig mössa jag också. Nordanvinden pinade på trots solsken och i övrigt skönt väder. Men temperaturen drar sig säkert neråt för varje dag som går. Här har vi i inte haft frost ännu men värmen är på i huset. Det blir så råkallt och obehagligt om vi inte "torkar" upp atmosfären lite grann.

Ha en njutbar torsdag! Fattar inte vart dagarna försvinner. Det går undan. <3

Taina said...

Godmorgon Annika! Hörde också att vi kanske inte får uppleva en sådan färgsprakande höst i år. Men jag tycker , att när vi var upp till Butternut, där Liisa åker skidor, var det ganska så hyfsad foliage. Men jag har sett finare. Ibland har jag svårt att komma ihåg hur mycket det egentligen har regnat för våren och början av sommaren var ju inte så varm och regnade det inte mycket? Enligt Jonas, som tycks ha STENKOLL påpekar för mig hur många jävla mycket regn vi fått i mm!!! Och så säger han vad som är normalt och hur mycket mer vi behöver bal bla. Det är som att öppna ett lexikon på vattenmängder! Gah!

Tack för rogivande bilder så här på morgonkvisten.

Kramar!

Humlan said...

Vilka fantastiska bilder! Och det är vackert ute nu, plötsligt såg jag färgerna på eken utanför. Jag tog nyss en bild genom fönstret och la ut på Instagram, det gäller att hinna se och njuta även av den här årstiden. Jag har haft nära noll men inte minusgrader än, men har sett frostbilder från andra förorter runt Stockholm och det lär inte komma över 10 grader här i dag. Jag är tyvärr för darrig för att kunna ge mig ut på en promenad (måste klara av handling mm i morgon), annars är det perfekt promenadväder.

Alla era val låter jobbigt (när man kommer som turist eller ny framför allt), men jag som inte klarar av att äta chili och paprika (magproblem) får alltid fråga om innehållet istället. Då är det bra om det är ett ställe där de gärna anpassar efter kundens önskemål.

Det fanns ett ställe på centralen där jag kunde beställa en stor latte på lättmjölk med en extra shot espresso, och den blev perfekt. (Nu har de bytt kaffesort och den är inte lika god längre. *suck*) Så jag har en viss förståelse för specialbeställningarna, men dina exempel låter faktiskt som de driver med den stackars baristan.

Ha en bra dag
Kramar!

Monica said...

Vilket varierande väder ni har, frost på morgonen och så sommarvärme på dagen, verkligen stora skillnader men så vackert! Så fint att se dina foton och ett mjukare ljus denna tid, det är vackert! Hoppas du får uppleva mer färger, kan komma, jag trodde lika här och det gick så fort sen, alldeles gyllene, lönnen är som ett guldträd och så alla andra i skiftande rött och orange, väldigt vackert.

Tror inte vi haft frost än här men på landet. Strålande sol igår och idag efter något mystiskt väder igen tidigare i veckan med dels himlen gul och svart av bränderna i Europa sas det och sen smällar så husen rörde sig, ja alla saker vibrerade en morgon, inte här det heller men lite mer norrut i Uppland från Stockholm och närmsta landskap runt om och så blixtar som stannade kvar, ingen sett något liknande, sas bero på orkanen Ophelia som blev förskräckt när hon kom till Sverige. Folk blev rädda, även män erkände det och undrade vad som stod på i världen. Så glad att vi inte sov i stugan då:-), jag kände det på mig att det var nåt mystiskt på gång.

Tror det kan vara läge att ta med vantar och mössa här med, väninnan skrattade för jag var försedd häromdagen i Södertälje, avskyr att frysa, men de behövdes inte den dan. Kyligare nu och skulle gärna ha lite mer kaffeställen att mysa på här med, som variation till mitt:-)

Ha det fint på dina höstpromenader Annika, hoppas på massor med färger som du fångar på bild.

Steel City Anna said...

Haha, ja öl är en vetenskap här, det var en kulturkrock när jag först kom! Så fina bilder från din promenad. Så duktig du är som tar dej ut också. Jag har börjat träna hemma för att gymmets öppettider funkar inte alls medmina arbetstider. Synd för jag trivdes där. Men än så länge går det bra hemma.

Annika said...

Karin:
TACK!!!
Ja, alltså tog de bilderna igår. Det var sådan ånga över sjön då. OCH du vet hur svår den är att fånga på bild. Nästan som ett spöke.
OCH jag hade förstås bara min iPhone, så jag fick liksom se till att solen låg exakt rätt, att jag stod på rätt ställe etc. Dimman var mkt tätare i verkligheten, men jag är nöjd med de där bilderna. OCH tusen tack till dig, Karin, blir jätteglad!!
Ja, jag kan tro att ert kaffe är supergott. Robert's Coffee gillar jag att besöka när jag är hemma eller i Finland. GOTT!!
Ja, det blir ju förstås ännu råare hos er den hr tiden på året. Helt rätt att slå på värmen. Orka sitta och frysa.
Jag vet, Karin, vart tar den där tiden vägen. Tycker det är torsdag och fredag hela tiden.
Ha en riktigt fin och BRA dag!!

Annika said...

Taina:
Morning, nej vi lär ju inte få det enligt experterna. OCH jag börjar tro dem. Tror att löven bara kommer tt bli bruna och falla av. Trist. Förbenade torka alltså.
Precis, när vi är i bergen och hajkar så tycker jag också det är hyfsat med färgerna, men som du säger, jag har också sett maffigare.
Jonas, vem behöver google när Jonas finns, hahahah!! Love it!!!
Ha nu en fin dag. Tänker på er!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Humlan;
Tusen tack!!
Det är naturen som visar upp sig, och jag fotar :-) Med allra största nöje!!
Ja, idag såg jag många frostbilder från Stockholmsområdet på min instafeed, men som du säger är ju sådant mkt lokalt.
Nej, må din darrighet vika hädan. Inte kul.
HOPPAS att det går bra när du ska ut och handla. OCH att du sen kan njuta av rådande väder utan att vara rädd för att ramla.
Håller alla tummar.
Absolut, du kan ändra din beställda rätt ordentligt här, och det är bra. Ofta, ofta frågar de om ngn i gruppen har ngn matallergi som måste uppmärksammas. Det är bra.
Ja, din kaffebeställning är snäll och rimlig. Helt OK.
You bet. Flera av mina vänner beställer extra shots of espresso också. Men i många fall tror man att personen framför en har ngn slags härskarmani över baristorna. Blir sjukt.
Ha nu en riktigt fin och bra dag. OCH så hoppas jag att darrigheten ger med sig,
Stor kram!!

Annika said...

Monica.
Det är hösten här, den är sådan. Kalla nätter och varma dagar.
OCH inte för varma, utan såååå sköna!!
Det är detta jag älskar!!
Ja, att fota nu ÄR mkt tacksamt. Ljuset så sanslöst vackert på morgnarna.
OCH dimman, den som är SÅÅÅÅ svår att fånga.
Vi lär ska få bli lite blåsta på konfekten vad gäller färger iår. Torkan.
Men, vi får se, peaken hos oss är ju om ett par veckor, så ...
HOPPAS det blir fint ändå. I bergen är det OK.
Absolut, läste och såg på Instagram hur underlig himlen var. OCH mina fldrar sa samma. Märkligt hur naturen kan bli. OCH att bränder och orkaner får till det så. Förunderligt, verkligen.
På insta imorse såg jag frost från Sthlm. Personen bor i Tullinge, men det är ju SÅ lokalt.
Frysa är så INTE roligt.
USCH och FY!!
Så hellre för mkt än för lite.
Man kan ju skala av sig.
TACK Monica, njuter som bara den av prommisarna. OCH av vädret och LJUSET!!!
ha en fin dag!!

Annika said...

Anna:
Jamen DET förstår jag, haha!! Skulle nog få lite panik att beställa en öl hos dig, fniss.
HAHA.
Ja, detta med PWs i arla morgonstund har jag gjort i åratal. Älskar det.
OCH tack, ja det är i det ljuset man får så fina bilder.
Träna hemma går fint det också. Men fattar om du saknar gymmet. Borde gå med i ett gym jag med, men kommer visst inte till skott.
Brukade vara så duktig med det, men det var också klasserna där som pajade mina knän. Körde step up aerobics i flera år, flera ggr i veckan. Älskade det.
Älskar klasser på gym. Nääee, jag går ta och gå tillbaka, ngt år ... ;-)
Ha en fin dag.

Anonymous said...

Tror vi hade frost också i natt men när jag klev upp vid åtta var den borta.
Men det är ju bara en tidsfråga innan det är minus varje natt och snön faller. Fast idag har vi haft fint höstväder!

Annika said...

Brysselkakan:
Såg en del frost hemmavid på min insta idag, ffa från södra Sthlm.
Enjoy the weather!!