Thursday, October 12, 2017

Bytt är bytt, Ljusslingor, "Nya" ljusslingor, Mysfaktor, Här och NU!
Hejsan och godmorgon denna torsdag!*   BYTT är BYTT!!


Fastän hösttemperaturerna hittills lyst med sin frånvaro så HAR jag NU bytt garderob. FRÅN sommarkläder till höst och vinterkläder!
Delvis för att jag inte orkar se mina sommarpaltor längre, än mindre ha dem på mig. Delvis också för att det faktiskt ÄR höst och sommarkläder börjar se malplacerade ut på något konstigt sätt.
Så, nu har jag bytt.
OCH det känns jädrigt bra, tro mig.
Nu längtar jag bara efter att temperaturerna ska börja rasa lite också.
SÅ. LESS. PÅ. VÄRME. OCH. FUKT.


Jag under gårdagens promenad.


*   Ljusslingor


Jag ligger sjukt mycket efter vad gäller Halloween.  Fast ni vet ju också att jag trappat ner otroligt mycket vad gäller att pynta upp inför Halloween.
I min källare finns fyra stora plastlådor fyllda med Halloweenprylar. Numera tar jag endast upp en av de där lådorna.
The Queen of Halloween has faded …
Men, en sak har jag gjort, och det är att placera ut lite Halloweenslingor i täppan. Det ser så mysigt ut där det lyser upp i mörkret.
Folk runtom mig har börjat pynta inför Halloween. Peter tycker vi ska pynta mera, och det ska vi väl göra, inför själva dagen.
Men, jag kommer aldrig mer att pynta som jag en gång gjorde.
Och oss emellan, psssst … det känns helt rätt, hehe.
Men vackra ljusslingor, orangea i detta fall, har jag gärna.Halloweenprylar på Homegoods.  Nej, jag köpte inte en enda en.  Men jag gillar att kolla!


Årets trend verkar vara den latinamerikanska Day of the Dead.  
*   Gillar de “nya” ljusslingorna.


En ny sorts ljusslinga som jag gillar är de som gå på batteri. Gillar dem massor. Så smarta!! Jag har tre stycken i köket. De går på timer dessutom, och de lyser upp så mysigt då kvällen nalkas.
Det är så lätt att placera ut dessa batteridrivna slingor, man kan ha dem överallt. I somras hade jag sådana på decket också. Guld.
De finns att köpa överallt, och de är inte dyra. Jag köper mina mestadels på Target eller Michael’s.


Så här ser det ut utanför ett hus jag passerar under mina morgonpromenader.

*   Mysfaktor …


Alltså, jag skulle kunna vika ett helt inlägg åt ämnet mysfaktor.
Var sitter egentligen mysfaktorn? Är det i prylar? Eller är det i känsla?
Det är nog mest i känsla, stämningen i ett hem. Däri sitter faktorn.
För att skapa mysfaktor behöver man inte ha de senaste grejerna eller de trendigaste möblerna.
Antingen finns mysfaktorn, eller så finns den inte.
Sort of a state of mind.

Jag är ingen minimalist på något sätt. Gillar stilen, men den är inte “min” så att säga. Tror att jag måste ha rätt mycket prylar omkring mig för att må bra. Det vita avskalade är inte min grej, även om jag störtgillar den hos andra.
Förmodligen är det många som tycker jag har för mycket prylar, men so be it. Alla är olika.

Grejen är ju också den, man KAN lätt uppskatta och tycka andra stilar är skitsnygga. Men de passar inte för en själv.

Var tycker du att mysfaktorn sitter?

Inser att jag nog borde vika ett helt inlägg åt detta.

Håll utkik efter mys, mysfaktor och “hygge”.   Kommer snart på en blogg nära dig.


*   Här och NU


Ser det ur så här hos mig i detta nu.
Det gröna dominerar allt än så länge. Men, det gyllene bryter sig in mer och mer.
Veckans bilder.Soluppgång.  


En parkväg nära mitt hem.

Ha nu en underbar dag!

25 comments:

Anne-Marie said...

Ja, tänk att Elon“kapitlet" går mot sitt slut. Förstår att det känns konstigt och litet vemodigt.
Men jag antar att det blir nya platser och dörrar som öppnas för K.
Jag minns att jag inte visste vad jag skulle göra efter gymnasiet men saker och ting föll på plats.
Halloween känns som om människor i Weed inte firar lika mycket med dekorationer som de gjorde för några år sedan. Vet inte vad det beror på.
Antar att vi får se SÖT snart. ;) Han kan väl skrämma slag på vem som helst. :)
Jag har tagit på mig höstkläderna nu. Det har blivit svalare på nätterna som tur är men fortfarande är det varmare än normalt tycker jag på dagarna. Men sommarkläderna orkade jag inte se längre. Nu hoppas vi på regn men det verkar dåligt med det i prognosen.
Var kommer ordet hygge från? Vet du?
Jag är dålig på mys och det kan nog komma från mitt barndomshem. Vi var nog inte särskilt bra på mysfaktorn någon av oss. :)
Kramar!!

Från Glam till Damm said...

Hej,

Jag har aldrig gillat Halloween dekorationen som går i monster, spindel och spöktema. Tycker att det är rätt tacky. Det kanske passar barnfamiljer så länge de håller på att klä ut sig och går trick-och-treat, men det känns så kommersiellt och plastigt. Jag föredrar pumpor, krysantemum och höstris och annan vacker naturdekoration.

Ja, tänk att din dotter snart är klar på Elon! Jösses, jag kommer ihåg när jag läste dina inlägg om när hon precis hade börjat.

He en fin dag!

Kram,
Anneli i Dalarna

Steel City Anna said...

Fina bilder. Halloween är i en annan liga hos er även om det blir mer och mer här också för varje år. Igår såg jag en temporär stor Halloweenbutik i stan. Jag har köpt en pytteliten häxhatt som hårspänne :) karvar nog en pumpa sen närmare Halloween också. Men det är nog allt. Ljusslingor är jättemysiga.

Humlan said...

Jag tycker inte att det är alls konstigt att du inte har lusten att dekorera som du gjorde förr, men lusten kan ju också återkomma. För mig är det ju väldigt olika hur mycket jag advents- och julpyntar, det beror på lust men också på orken och annat praktiskt.

Jag har varit irriterad på att det nästan bara har funnits batteridrivna slingor de senaste åren, jag har tyckt att de lyser svagt så snabbt för att batterierna blir dåliga, men jag kanske bara har haft otur! Jag ska nog ge dem en ny chans. För det är ju praktiskt att slippa tänka på hur man ska få sladden till ett uttag när man sätter upp slingan. Jag satt just och funderade på om jag ska sätta upp någon slinga på uteplatsen, så att jag slipper ha helmörkt utanför fönstret. (Det ska väl bli någon typ av utebelysning så småningom.)

Jag är absolut inte minimalist, men jag har levt i en röra som jag inte har trivts i eller varit som jag vill så länge, att jag inte riktigt vet vad som är jag. Jag hoppas att jag ska få ork att göra i ordning mitt hem till ett riktigt hem snart, nu har jag ju plats att faktiskt göra det.

Önskar dig en bra dag
Kramar!

Nettan said...

Åh, mysfaktor är viktigt så här på hösten, älskar det, nu när jag legat sjuk känner jag hur mycket jag släpat efter men när förhoppningsvis snart är bättre kommer jag ikapp med råge.
Fina bilder från dina promenader. Spännande att ” el dia de los muertos” får så stor genomslagskraft på halloween, har sett den trenden några år nu.

Ha nu en fin torsdag!
Kramar
Nettan

Taina said...

Ljus, ljus och åter ljus höjer mysfaktor gånger tusen typ! Det tänds miljoner ljus här hemma nu så det blir snart en sväng till IKEA igen. Borde köpa aktier i stearin.

Höstkläder ja. Suck. Vill verkligen ta på mig något annat men svettas som en gris bara. Det är fortfarande ganska lättklädd som gäller för mig även om det nu inte är bikini precis. Köpte precis ett par ankelstövlar i mocka men har inte använt dem än, men är så sugen.

Din bild på soluppgången skulle du ju nästan rama in! Så fin!!!

Ja precis, när åker Söt fram, moahahahaha!

Kram kram

Anonymous said...

Gillar också batteridrivna ljusslingor men attans vad de slukar batteri... Har gått över till laddningsbara för det känns mer miljösmart och jag slipper köpa nya batterier hela tiden. Men helt klart är de bra och med timer, ja man bara måste ju gilla dem!

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

Vill bara börja denna kommentar med att säga att jag verkligen njöt av att kolla på alla dina bilder från Elon i gårdagens inlägg!
Det blev tyvärr aldrig av att kommentera då, eftersom min dator strulade i vanlig ordning, och när den lugnat ner sig hann jag somna för kvällen ;-)
Förstår att det känns vemodigt att det är så lite tid kvar.
Även jag, som trots allt inte känner er IRL, tycker det har gått läskigt fort!
Känns som det var igår jag läste på din blogg om när ni varit och lämnat på Elon inför första året.
Och att det var typ i förrgår allting med high school-examen...
Vi kan gärna stoppa tiden... i alla fall för en liten stund :-)

-----------------

* Jag har alltid tyckt det verkar riktigt trevlig det där med att byta garderob efter årstid. Blir som att en får en helt ny garderob inför varje säsong, utan att det kostar något :-)
Dock kan jag inte ha årstidsuppdelad garderob, då jag inte har tillräckligt mycket kläder för det. Använder i stort skett samma kläder året runt (förutom shorts då förstås). Har typ 7 överdelar och 3-4 underdelar (byxor). Plus självklart underkläder, men de räknar jag inte med. Har heller inte räknat med arbetskläderna, vilket är 2 T-shirts och ett par byxor. ;-)
Jag har en vinterjacka, ett par vinterskor, ett par ECCO joggingskor och 1-2 par lägre sommarskor. Som jacka på vår/sommar/höst använder jag oftast bara en hoodie-"jacka".
Och så var det även innan jag började komma in mer på det här minimalistiska.
Det har helt enkelt bara blivit så i och med att jag aldrig varit något stort fan av att shoppa. Även under mina tonår blev jag uttråkad efter fem minuter i en klädaffär.
Har alltid dragits mer till elektronikbutiker, bokhandlar och... ja, that´s pretty much it. ;-)
Har ett tag tyckt det låter så intressant med "333-metoden" inom minimalism, vilket är att en använder 33 klädesplagg i 3 månader och sedan byter till nästa säsong.
Har velat prova på det i och med att det blir liknande att en får byta garderob efter årstid. Kruxet är bara att jag knappt äger 33 klädesplagg totalt... ;-P

Oj, det var inte meningen att dra iväg så på en enda punkt.
Å andra sidan känner du ju till min stil vid det här laget ;-P

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

* Kan tänka mig att just Halloweenpyntning minskar när ens barn flyttat ut.
Men jag tycker ändå det låter mysigt även om det "bara" skulle pyntas med ljusslingor och någon temamässig ljusstake.
Precis som du skriver så gör ju ljusslingor mycket för mysfaktorn :-)
Själv pyntar jag absolut ingenting till Halloween, men det är säkert för att högtiden inte riktigt slog igenom i Sverige förrän nu under 2010-talet.
Jag växte ju trots allt inte upp med Halloween, utan var redan vuxen när det kom hit (mer på allvar i alla fall).
Plus att jag inte är något jättefan av läskiga grejer, eller orange ;-)
Hoppas din Halloween blir som du vill ha den i alla fall :-D


* Ljusslingor på batteri ja. Jag gillar dem också, då de kan placeras hur som helst.
Dock, som jag såg att någon mer skrivit, gillar jag inte hur de slukar batterier. Men jag kanske skulle satsa på uppladdningsbara + timer i år :-)
Köpte nämligen två julslingor på batteri förra året, och tror jag hann göra slut på en hel storpack batteri... Inte så miljövänligt... ;-)


* Precis; jag tycker också att mysfaktorn sitter i känslan och inte lika mycket i prylarna. Det är vad en gör av det en har. Jag tycker det kan bli lika mysigt i ett superminimalistiskt hem som ett "cluttered".
Dock ÄLSKAR jag ju som sagt den stilen. Det avskalade, som du skriver, är det jag dras mest åt och vill ha hemma.
Dock håller jag också med om, till 100%, att en absolut kan älska olika inredningsstilar även om en inte vill ha det just hemma (eller att det passar hemma hos en själv).
Jag kan t.ex. älska, när det är bra gjort, retrostil typ 50-60tal.
Och jag kan älska hem som har svart köksinredning.
Eller överlag mörk inredning. Kan tycka det är skitmysigt!
Eller hem med mycket prylar, mycket textilier, tjocka gardiner, mycket mattor o.s.v.
Det är exempel på sådana hem jag kan älska, men hos andra.Hoppas du får en toppentorsdag!
MVH /Erica

Annika said...

AM.
Det är verkligen jättekonstigt, och väldigt svårt att förstå :-(
Precis, det blir ngt nytt för K, och om ett par år kanske hon tar en masters. Antingen i drama eller i ngt helt annat. Time will tell, gissar jag,
Men visst är branschen hon ska in i LÄSKIG och osäker.
OCH svår!! På alla plan.
Här tycker jag nog Halloween tickar på som det alltid har gjort. Det är bara jag som trappat ner, haha.
SÖT, han är gjuten. Alltså, redan innan helgen ska han få komma fram, hehe!
SÖT är SÖT!!
:-D
Härligt att ni har svalare. Jag kollar in ditt väder och ser att ni har kallare. Bra det iaf. MEN regn ja, det vill jag att ni SKA FÅ!!!!!
Hygge är danska, och det betyder mys. Har blivit stort i USA och resten av världen. Alla älskar Hygge!!
En sak, mys kan ju betyda en sak för en person, och ngt annat för en annan. Lite så.
Tror alla ggr du har det mysigt på ditt sätt. For sure.
KRAMAR!!!

Annika said...

Anneli:
I LOVE IT!!
Det hör till. hela Halloween är väl egentligen tacky, så då kan man lika gärna löpa linan ut. Min lilla täppa brukade vara en skräckkammare med likkistor och rubbet. Men så är det inte längre. Det var roligare när jag hade en storögd Halloweenfantast hemma :-)
Men lite plockar jag fram, det gör jag.
Gillar också det där som du skriver om, jättemkt. Blandar och ger bland de två!!
JA, jag vet ... helt sjukt med K och att hon snart tar sin uni-eamen. What just happened?
Galet.
Ha en fin dag på andra sidan havet.
Kramar!!

Annika said...

Anna:
Tackar, ja nog är Halloween stort här, och har varit så länge jag kan minnas.
Verkligen en stor dag på hösten.
KUL!
Kan tänka mig att ni har hyfsat mkt också.
Jag har också köpt en häxhatt, Anna. Men som diadem. Visar den sen närmare dagen H. Ska karva pumpor också, men dagen innan dagen H.
Det är kul!!
Ljusslingor, bara så BÄST!!

Annika said...

Humlan:
Det skeppet har seglat, och det känns SÅ bra på många sätt.
Allt har sin tid, liksom. Första året K var i college pyntade jag som om K bott hemma, det kändes fel och jag saknade helt "feeling", året efter trappade jag ner REJÄLT och så har det fortsatt.
Inte minst är det skönt att dagen efter Halloween slippa ta ner allt och packa ihop det igen.
Så visst, du har helt rätt.

Aha, så de har dragit ner på de vanliga elljusslingorna? Trist, ute vill man ju helst ha dem. Förstår att du vill ha ngt som lyser upp utanför. Hoppas att du hittar.
Ja, problemet med batteridrivna är ju att de mattas av, och jag tycker nog man måste byta batterier hyfsat ofta.
Önskar lycka till i ditt letande.

Ja, all lycka till med fixet i ditt hem.
vet att det är jobbigt, och att rensa i röran är så skönt. DET borde jag också göra, det är så skönt då det är gjort.
Man känner sig friare.

Kramar till dig!!

Annika said...

Nettan;
Visst är den!!
Livsviktig.
Jag måste ha den året om, men kanske ffa på hösten, och vintern.
HOPPAS att du känner dig piggare nu, Nettan.
vet du, det här är första året jag verkligen reflekterat över day of the dead. Tycker inte jag sett dekorationer i den utsträckningen förr. Gillar väl inte stilen, direkt. Men det är alltid kul med ngt nytt.
Tack för snälla ord.
Kramar!!

Annika said...

Taina:
HAHA, you and me both!!!
Visst är det ljuvligt och härligt.
Ju mer desto bättre.
Jag måste också ta en tur till IKEA snart.
Jag stod inte ut med sommarkläderna längre, så jag bytte, men jag lämnade ett par short och två bomullsbraller, haha!! ALLT annat bar jag till bytesgarderoben, haha.
Men det är för varmt för höstkläder, det är det.
TACK, ja den bilden blev fin.
SÖT, han åker fram idag eller imorrn, mohohahahahaha!!

Taina, har tänkt så mkt på dig. Faaaa---aaan så jobbigt det där var du skrev om på din blogg.

KRAMAR!!!

Annika said...

Brysselkakan:
DET gör de!!
PÅ julen, då jag har MASSOR av dem får jag köpa storpack på storpack med batterier och byta. DET är en verklig nackdel med dem.
Laddningsbara låter ursmart, ska ta och kolla in dem också. Timer är perfekt. DET gillar jag verkligen,

Annika said...

Erica:
Ja, det är så konstigt att tiden på Elon håller på att rinna ut.
Vad hände?
Gulligt att du också tycker det.
Sjukt konstigt detta.
Låt oss stoppa tiden.

Ja, kläderna ja. Sant, det blir lite som du skriver. MEN man inser snabbt hur trista ens höstkläder är också, haha.
Men det är skönt med ombyte nu.
33? Nytt för mig. Ja, varför inte? Vet du, jag tror knappt att man egentligen använder 33 plagg per säsong, tror det är mindre. Tror verkligen det. Det känns som om man kör sina stapelplagg mest.
Men ideen är spännande.

Halloweenpyntningen har gått ner enormt i det här huset. Inomhus har jag en del, en låda som sagt :-)
men ute? Ingenting än så länge. Bara ngra småpumpor.
När jag kom till US slogs jag av hur stort det var här!! Hur oroligt stort det var.
Minns att jag gick på en halloweenfest hemma under 80-talet.
en enda, och förutom den var Halloween bara ngt man sett i filmer.
Min Halloween blir nedtonad, men kul ! Iår är det en tisdag, och det är väl sådär.

Jag vet, problemet med slingorna är att de slukar batterier. Under julen får jag skaffa storpack med batterier.
Uppladdningsbara är så smart. SKA verkligen kolla efter sådana.


Exakt, visst är det så!!
Man kan älska andra stilar än den man själv har. verkligen uppskatta dem.
Som ett minimalistiskt hem, tycker det är fränt. Men inget som passar mig.
Eller ett svart kök, som du säger.
Den enda stil jag verkligen inte gillar är shabby chic. Nej tack på den.
Annars? Kan uppskatta nästan allt. Nästan.
Ofta är det ju så att stilen passar människan som har den, och då blir det ännu mer rätt.

Ha nu en finfin dag. OCH må alla prylar hålla för dig, vet ju att du haft strul med åtskilliga. Tycker ofta att det är så att går en grej sönder följer ett helt band av trasiga prylar efter.

Anonymous said...

IKEA har bra laddningsbara med laddare till bra pris.
Dom heter givetvis LADDA! http://www.ikea.com/us/en/catalog/categories/departments/lighting/35165/

Monica said...

Otroligt så mycket Hallowen-prylar ni har, lite kul att titta, men bara titta:-). Har ibland någon pumpa utskuren här men annars mer färg denna tid och ljusslingor är toppen! Tittade i mitt förråd igår om de fungerade, till någon ska jag köpa ny för jag gillar de hjärtan och stjärnor i tyg som sitter på den, inköpt på Indiska för länge sedan, är så fin. Och sen gillar jag de med batteri och timer, så fiffiga för man har inte kontakter överallt och så trevligt när de plötsligt tänds alldeles av sig självt:-), tycker faktiskt att batterierna varar rätt länge i dem.

Och mys ja, mer färg denna tid och det gör susen och höstkläderna gick jag igenom igår och tycker nästan att de är finare än sommarkläder, finns så mycket fint och nu ska jag bli bättre på att använda dem och variera tänkte jag.

Sen färg och form hemma, vi blev nog alla smått allergiska mot vitt, vitt, stål, stål, svart, svart vi som arbetade inom laboratorium och också en del av åren nära obduktion, att se samma kök och matrum hos folk menar jag, ja faktiskt precis samma utrustning, jag kan få rysningar för mindre, haha.

Så lite mer personligt och färg hemma, är noga förstås med koordination och kanske inte alltför mycket prylar men gärna färg på tavlor också och inte svartvita, som de där Mazetti-ögonen som fanns hos många, ursäkta men det är min uppfattning nu:-) och förresten sovrum hos folk som ser ut som gravkammare går bort, haha. Vi får ju alla komma dit en dag så varför redan nu? Tror också att många är så oerhört osäkra och gör som de tror att det ska vara. Men det finns förstås alla varianter däremellan, lagom är kanske bäst:-) har blivit modeord i UK nu efter hygge, de har fullt sjå att uttala lagom rätt:-)

Äventyret framtiden said...

Här är jag mitt i, mellan sommar och höst men endera dagen är sommaren lagd på is för ett tag. Det blir nog någon söderresa ännu innan julen, tror jag.
Det är skönt att hösta in sig, att börja pynta trappan och också på insidan. Nu är jag inte särskilt mycket halloweenpyntande men tack vare barnbarnen har jag blivit det lite mera än tidigare. Och det är roligt.
Snart visar du väl SÖT igen :) ?

Ha det allra bäst!

Annika said...

Brysselkakan:
Ska kolla dem nästa ggn jag åker till IKEA.
:-)

Annika said...

Monica:
ÅÅÅ ja, det finns i massor, massor överallt. Lite kul är det. Men jag har så mkt att jag faktiskt bara tittar numera. Behöver verkligen inget mer, och vill inte ha heller, haha!!
Ja, det är så trevligt med ljussslingor, gillar dem verkligen.
Gillar att de går på timer. Precis som du gillar jag då de slås på. SÅ mysigt.
Jag tycker tyvärr jag får byta rätt ofta, men det är det värt för mysfaktorns skull.

Precis, jag gillar höst och vinterkläder mkt mer än jag gillar sommarkläder.
Har alltid gjort. Extremt snygga många av dem.

Precis, jag kan också vara utan det där sterila och vita. Tycker som sagt att det är snyggt, men inget som jag vill ha personligen. Men hos ngn annan kan det vara sååå snyggt.
Förstår dock att du lessnade på det.

Lagom ja, nya modeordet. DET är ju också komiskt faktiskt.
Du har ju enormt hygge hemma hos dig. DET gillar jag sååå mkt. När jag ser ditt hem på bild tänker jag att jag skulle kunna bo där!
SÅ min stil!!

Ha nu en fortsatt toppen torsdag!!

Annika said...

Karin:
Ja, ni är mittemellan. VI med.
Fast jag längtar så efter kyla, haha.
Ja, passa på att resa söderut igen, Karin. Lyxigt och helt rätt!!
Ja, SÖT ska ut!! Absolut.
väldigt snart haha.
Nej, jag har också dragit ner Halloween, får börja igen då jag en dag får barnbarn.
Ha en fortsatt fin dag!

eastcoastmom said...

Nu blev jag inspirerad, vill också ha orange ljusslingor utomhus! Ska direkt iväg till Michaels för att kolla, det öppnade en butik här för ett halvår sen.

Annika said...

AM:
GÖR det!!!
Så mysigt att ha sådana utomhus!!