Sommar i Sverige vs. sommar i USA (Mid-Atlantic)




Godmorgon så här på onsdagen!


Hos mig råder tung, het och fuktig sommar.
Det är så hett att det nästan blir plågsamt att vistas ute. Eller rättare sagt, det ÄR plågsamt att vistas ute.
Det är som att sitta i en bastu. Precis, även om man SITTER blickstilla i skuggan är det tryckande svettigt.

Jag är ute och går tidigt på morgonen, och redan då är det vansinnigt hett.
Jag dealar med det ändå, och det går bra det också.
Inne i huset surrar både AC och fläktar. Ett måste just nu.


Funderade lite på sommarens likheter och olikheter i våra bägge länder …
Som vanligt kan jag bara uttala mig om den del av USA där jag bor. Ni vet, landet är ju en kontinent. Jag har ju sagt det förr, det är omöjligt att säga --“I USA är det si, och i USA är det så!”.
Landet är så stort, stater och landsdelar SÅ, SÅ olika.
Men, jag utgår— som alltid— från The Mid-Atlantic States. Delen där jag bor och verkar.


So, here goes!!


***

Sverige —— Solstress. Är det sol så "måste" man gå ut. Fånga det vackra vädret och vara UTE medan man kan. Så fort solen visar sig så är det uteliv som gäller. Det kan nog stressa många, tror jag. För inte 17 kan man sitta inne när det är SOL ute? Detta ÄR ju högst förståeligt eftersom den svenska sommaren är evigt nyckfull och evigt opålitlig.
Kolla, minsta gräsplätt har någon soldyrkare som ligger och pressar på en filt, även mitt i stan. Jag har aldrig själv fattat, även när jag bodde hemma, hur man orkar ligga mitt i solen i en park/på gräsmatta/trädgård/innergård och pressa i värmen utan att ha ett vatten att doppa sig i när solen blir för varm. PUST!




USA (Mid-Atlantic) —— INGEN solstress! Jag har aldrig hört någon som känner sig pressad och stressad över att inte vara ute i solen. Det beror ju delvis på att vi HAR så många soldagar, och att det är VARMT (hett) på sommaren.
Det är därmed helt OK att sitta inne och läsa en bok även om det är strålande sol och 30 grader. Första gången jag fattade att man “kunde koppla av” från den stressen var när jag var här som au-pair. DÅ insåg jag att “kravet” att gå ut inte fanns/finns.
Delar denna upplevelse med de flesta nordbor som någon gång bott i USA.

***

Sverige—— Minst fem veckors semester som man kan utnyttja på ett bräde. Man kanske till och med har, och kan ta, sju veckor, eller mer. Härligt, det ger verkligen kropp och själ ett långt och välbehövligt tillfälle att återhämta sig.




USA (M-A) —— Det är lite av en myt att folk inte har lång semester i USA. Min egen make har fem veckors semester, och många andra har också flera veckors semester.
Sant är dock, du får oftast ingen betald semester under ditt första år som anställd. Visserligen är det många som har längre semestrar (4-5 veckor), MEN det finns INGEN (som jag känner till) som kan ta fem veckor på raken. Det finns inte på kartan. Du kanske tar två veckor i ett svep, MAX, men inte mer oftast. Många tar kanske ledigt på fredagarna under somrarna, om de kan. Men flera veckors semester på raken är det väldigt få som kan ta.
En annan sak, jag har nog aldrig hört en amerikan klaga på att de har för lite semester. Det skulle man annars kunna tro, men just de där lååååånga semestersvepen finns inte här.



***

Sverige —— Midsommar!! En av årets allra största helger! En storhelg som heter duga! OCH kanske det svenskaste som finns!
I princip alla firar den på ungefär samma sätt, menyerna är detsamma över hela riket. Sill och potatis, jordgubbar och så grillat lite senare på kvällen.
Sju sorters blommor, kärlek till landet, dans kring midsommarstången, dans på dansbanan, magisk sommarnatt. Sommar, sommar, sommar!!







USA—— Fjärde Juli! July Fourth. Fourth of July, Independence Day, The Fourth. Självständighetsdagen!
USA’s motsvarighet till midsommaren, skulle jag nog vilja säga. EN jättestor dag! Allmän helgdag!
En dag då kärleken till USA, och patroismen flödar. Hos mig är det ofta mycket, mycket HETT den 4 juli.
Parader anordnas i varenda liten stad. En tv-sänd jätteparad går av stapeln inne i Washington DC. Folk har med sig picknick om de åker in till DC, om de ska tillbringa HELA dagen på “the national mall” gäller det att bunkra upp med mat, dryck och solskydd. Dagen avslutas med jättefyrverkeri (också tv-sänt över hela USA) över “the mall” i DC.
Alla städer har även sina egna fyrverkerier den 4 juli!
Är man hemmavid (som vi är. HAR lagt av med att åka in till DC den 4 juli) pimpar man sitt hus i “red, white and blue”. Har man en flagga så flaggar man. Ofta ordnas Fjärde Juli-fester.  Grillar gör man nio gånger av tio.  Hamburgare, biffar eller något annat är det som gäller.  Kanske avslutar man dagen med att göra s'mores på grillens eftervärme, eller över öppen eld.  S'mores är två grahamskex med fyllning av en grillad marshmallow och en bit choklad.  Klassisk sommarefterrätt.
En trevlig dag med stor KÄNSLA i luften. Sommarfesten nummer ett.


***

Sverige —— Vita, trolska, svala nordiska nätter. Sommarnätter som knappt ens blir mörka förrän i augusti.



USA (M-A)—— Svarta, heta sammetsnätter. Kolsvart så fort solen sjunkit ner bak horisonten. en kakafoni av syrsor, gräshoppor och grodor spelar nätterna igenom. Sommarljud in my neck of the woods.



***

Sverige—— Kollo! Många barn hemma åker på kollo, eller snarare kanske läger av olika slag. Man är borta i någon vecka, eller kanske ett par veckor.
När jag växte upp hade jag en del skolkamrater som for till “Barnens ö” på Väddö i Roslagen.
Jag var aldrig på kollo, och ville det inte heller.


USA (M-A) —— Summer camps! Redan på vintern, ibland redan på senhösten, börjar föräldrar planera, och anmäla, sin barn till läger av olika slag. Är man inte snabb så får ens barn kanske inte plats någonstans.
Det är ett måste med läger för många familjer eftersom sommarlovet är LÅNGT och semestrarna inte KAN matcha den längden. Summer camps finns för ALLA möjliga intressen och smakinriktningar!! Precis allt kan ens barn göra på dessa läger. Många läger är dessutom så kallade day camps. Då åker man dit på morgonen, och kommer hem på kvällen.
Många barn och ungdomar ÅKER även BORT på läger i en helt annan del av US än där de bor. Barnen kan vara borta i en månad eller längre (finns kortare overnight-camps också).
Jag har helt och hållet sluppit stressen med summer camps genom åren. Jag åkte till Norden med Karolina VARJE sommar, världens bästa “summer camp”. TACKSAM så in i bomben att vi kunde tillbringa varenda sommar i Sverige och i Finland.



***

Sverige——SEMESTERSTÄNGT!!! Kaos på sjukhus och BB på grund av semestrar. Ja, jag behöver väl inte säga så mycket mer.

USA (M-A) —— BUSINESS as USUAL! Inget stänger, vården och omsorgen kollapsar inte. Allt rullar på som vanligt helt året. Året runt. Skönt, ja jag tycker verkligen det.

***

Sverige —— Strålande blå, blå sommarhimmel med gnistrande konturer även en varm sommardag. Kanske ett och annat kritvitt moln seglar på himlen. Sommaren då den är som mest ultimat.





USA (M-A)—— Overcast. Även under dagar som är klara kan det då och då ligga ett grått dis över himlen. Ett ständigt tunt moln. Overcast.
En blanding av luftfuktighet, het luft och föroreningar (detta är främst ett fenomen vid de stora städerna längs östkusten. Ni vet, det som är  “min bubbla”). Jag gillar inte dagar då det är overcast. Det är inte trevligt faktiskt. Just denna mjölkiga himmel och flytande konturer. Småotrevligt, men vanligt, sommarfenomen.



Ingen bra illustration av overcast alls.  Det är nog så, jag plåtar inte mycket de dagar det är overcast.  Har ingen lust med det.  Så bilderna här illustrerar klara, amerikanska sommardagar istället ...


***


Sverige —— Åska då och då. Luften rensas på ett skönt sätt.



USA (M-A)—— Åskväder på sommaren uppträder oftast under eftermiddagarna. Det blir ordentliga urladdningar. Ofta följt av störtregn. Om det varit mycket hett (som nu) är det ofta stora åskväder som bildas i dess kölvatten.
Efter ett stort åskväder känns luften oftast inte alls “renare” och man kan knappt känna av att den “renats”.
Under nätter och kvällar har vi ofta “heat lightning” över himlen. Det är åska långt, långt borta som bara visar sig som blixtar på himlen. Du hör inget dunder alls.  Den kan även uppträda på till synes klar himmel. Detta fenomen uppstår under heta kvällar och nätter.
Det här fenomenet kallas för kornblixtar hemma.


***

Där har vi lite likheter, och olikheter, vad gäller sommaren i våra länder.
Jag skulle kunna göra listan ännu längre. Dock, jag tror jag slutar här för den här gången iallafall.



Om det är något som DU tycker jag att jag glömt så hojta till i kommentarsfältet!

En BRA onsdag önskas ALLA!!





Comments

Anne-Marie said…
Här var det som sagt kallt och regnigt under helgen vilket är mycket ovanligt i Kalifornien så här års. Och vi har torr värme för det mesta. Vet hur jobbig den där fuktiga hettan är - upplevde den i DC 1986.
Ingen solstress här inte. :) Snarare tvärtom tycker jag, dvs att folk håller sig i skuggan pga att vi har sol hela tiden. Fattar numera inte hur man orkade med den där pressen och stressen i Sverige att sola.
Semester är olika i USA beroende på vilket jobb man har. Eftersom det inte finns någon lagstadgad semester i USA blir det ju helt annorlunda. Har nästan glömt bort hur det är att ha 5 veckors semester.
Har inte firat midsommar sedan jag var rätt ung - saknar det inte. Och fjärde juli firar jag heller inte. Tycker dock att maten du visar ser väldigt god ut. ;)
Saknar faktiskt inte de där ljusa sommarnätterna numera. Mycket troligen pga att det aldrig blir så mörkt här på vintern. Man vänjer sig.
Tack och lov att USA inte semesterstänger. Det tycker jag inte om med Sverige.
Vi har som sagt knappt regn under ca 5-6 månader så det är helt annorlunda jämfört med hur du har det.
Kul med dessa skillnader. :)
Kramar!!
Taina said…
Godmorgon Annika!

Jättebra inlägg. Som vanligt. Så intressant med dessa olikheter. Det här med stressen kan jag känna vad gäller kläder/smink/hår. Här kan man gå på affären i pj (vilket jag inte gör...) och håret i tofs och behöver inte vara "fixad". Det vet jag Bella alltid tyckte.
Läger är lite annorlunda tycker jag. Här är det nästan en självklarhet att barn upp till middle school iaf har något planerat. Liisa är i middle school och hon har planer som faktiskt alla i hennes klass inte har. Jag tycker inte hon bara ska häcka hemma även om hon är stor nog. Blir ju tråkigt. Alla läger vi har här är SUPER! Ett av lägren Liisa ska på tänker jag skriva om senare...

Kram kram
Eva i Dalarna said…
Jag tror inte det är så vanligt med "kollo" här i landet längre. Det är visserligen länge sen mina barn var små men ingen av dem var någonsin på nåt läger. Och jag hörde aldrig talas om nån annan som skulle på det heller. Idag verkar det vara mer vanligt med fotbollskola. Min dotterdotter ska gå i år, fyra dagar mellan 10.00-14.00.
Sverige stänger väl knappast igen längre på sommaren...industrisemestern existerar väl inte. Men det är alltid ont om vikarier, särskilt inom vård och omsorg.
Men det är alltid ont om senester
Stockholmsbo said…
Annika nor hon är som bäst. Igen!
You go!
Alltid lika intressant det du skriver. Underhållande också.
Så roligt att ta del av skillnaderna.
Klassisk-Annika
Annika said…
AM:
Ja, du får njuta lite när naturen bjuder på kyla, haha!
Nej, men det kan vara skönt när det bräcker av under sommaren.
:-)
Nej, solstress har jag inte sett här alls. Det blir väl så normalt när det är så mkt soldagar, och det är så hett. Man står inte ut. Men det gäller även under mer "normala! sommardagar.
Skönt slippa den stressen.
Semestern ja, den varierar, men det är också lång hos många, vilket är bra.
Även om den inte kan tas i ett svep.
Ja, det var kul att skriva det här inlägget också, tack! Roligt att fundera lite över olikheterna.
Precis, annorlunda vädermässigt hos dig, och i en del övrigt också, så det går aldrig att dra US över en kam.
Kramar!


Annika said…
Taina:
Tusen tack, det är roligt att du tycker det. Blir glad!!
Sant, det är ett fenomen, ett årsfenomen, som skiljer länderna. ATT inte vara fixad på affären, haha. Ibland går jag och handlar i mina träningskläder. Men har hittills aldrig handlat i mjukisbraller, där går ändå gränsen, haha.
Dock, ingen lyfter på ögonbrynen precis. Mode, det är ju mindre stress och press där också. Man skulle kunna skriva ett sådant här inlägg som gällde allmänna skillnader och inte just sommarskillnader, som här.
HAHA.
Läger är verkligen en GREJ!!! OCH så stort, alla Karolinas kompisar gick på läger, tror jag. Mer eller mindre, och jag minns hur stressade deras fldrar var när de skulle anmäla dem.
SÅ, om man är här hela sommaren så är de ju toppen, och ett måste. Ja, jag ser fram emot det inlägget du ska skriva. Tycker det är så bra att det finns läger för alla smaker!!
Kramar!!
Annika said…
Eva:
Jodå, kollo finns ännu, jag såg det när jag googlade.
Läger finns ju också. OCH fanns redan då jag var liten, men jag for aldrig. Andra där jag bodde for.
Jo, jag tycker nog att Sverige stannar av rätt rejält på sommaren, och ffa om man jämför med hur det är här, och det är det jag gör.
Tycker tidningar och media alltid skriver om hur sjukhusen går på knäna, avdelningar stänger etc under sommaren.
Trist.
Annika said…
Stockholmsbo:
Tusen tack, roligt att du gillade detta.
Det var rätt kul att knåpa ihop inlägget också :-)
Ha en fin dag!
Inger said…
Oj så intressant, som vanligt. Älskar inlägg som detta, du sätter alltid huvudet på spiken.
Solstressen i Sverige känner nog de flesta igen. Man vill gärna passa på att vara ute i solen, även om jag personligen inte gillar att pressa.
Intressant att amerikaner, som du mött iaf, inte klagar på kort semester. Något att ta till sig.

Ha det fint!


Annika said…
Inger:
OCH jag kan inte annat säga än, tusen tack!! SÅ glad jag blir!!
Solstressen är klassisk, och förståelig såklart.
Minns hur paff jag blev när jag kom hit och jag märkte att den- helt enkelt- inte fanns!
Men, det blir ju alla gånger så i varmare klimat.
Nej, jag har aldrig hört ngn klaga på lite semester. Däremot har de blivit väldigt impade då de här om Sveriges semesterlagar. Det är verkligen fint och bra med så lång ledighet.
TACK snälla Inger för din kommentar!!
Intressant som alltid :-D
Det är alltid lika roligt att läsa dina inlägg om skillnader (och kanske till och med likheter) mellan USA och Sverige.
Precis som du skriver är ju USA ett så stort land, men jag tycker ändå det känns bra att läsa om sådant i bloggform. Det känns ändå som om jag får en mer realistisk synvinkel än att BARA ha referensramar som sträcker sig inom film och TV.


JA, solstressen här i Sverige är påtagligt stor!
Så fort solen tittar fram beger sig så gott som alla här ut ur sina hus. Brukar reagera lite extra på det ibland. Speciellt den här tiden.
Från att det varit 6-8 månader då det knappt vistas någon människa ute, så är det verkligen folk överallt. Om jag kliver ut från min lägenhet just nu så är det fullt med människor var jag än tittar.
Och det är ju för att vi trots allt bara har ungefär 2 månader per år då det är sådana riktiga sommardagar (om det inte är en usel sommar förståss).
Jag vet att 3 månader egentligen brukar räknas som sommar. Men här uppe är den "tredje sommarmånaden" (oftast andra halvan av augusti) mer att naturen förbereder sig inför hösten. De första träden börjar lite försiktigt skifta färg o.s.v.

Och ja! Vår lagstadgade semester vill jag inte heller byta bort!
Just det där att vi har rätt att ta ut 4 veckors sammanhängande semester. Det har arbetsgivaren enligt lag inte rätt att neka.
Vill en dock ha 5 veckor i sträck, har arbetsgivaren rätt att neka den femte veckan. Men jag skulle tro att hen måste ha en stark/bra förklaring.
Dock, även om femte veckan blir nekad då, så har en ju kvar den till senare :-)
Många småbarnsföräldrar brukar ju också göra så, att de tar sina veckors semester och sedan tar de ut föräldraledighet i anslutning till semestern. Och blir på så sätt ledig några extra veckor, eftersom föräldraledighet ju också är en sådan sak som arbetsgivaren enligt lag inte har rätt att neka till. Så länge en meddelar det i tid förståss.

Midsommar är ju verkligen en ljuvlig dag/helg :-D Nästa vecka... Nästa vecka...
Dock har jag inte direkt några typiska traditioner bundna till den dagen. När vi var små gjorde vi alltid samma sak; vi var med husvagn tillsammans med ett gäng andra familjer.
Men som vuxen har jag inga direkta traditioner.
Sommarljuset är nog det allra bästa för mig med midsommar.

MEN jag skulle helt ärligt kunna ge upp typ... 3-4 midsomrar på rad för att prova på att fira 4:e Juli på plats i USA!!
Det var den allra första av de amerikanska högtiderna jag började drömma om att prova på att fira (känns som den meningen blev lite konstig ;-P)
It goes...
1. 4:e juli
2. Jul
3. Thanksgiving
Ibland känns det som om det hade varit coolt om jag fått födas fyra dagar tidigare, och dela födelsedag med USA ;-D
Summer camps låter trevligt för barnen :-) Kan tänka mig att det är roligt för dem både ha något att se fram emot inför sommaren, och att ha något att sysselsätta sig med under sommaren :-)
Kollo har jag också hört talas om, men funderar över om det kanske är vanligare söderut? Jag tycker inte jag brukar höra så mycket om läger/kollo här upp (förutom konfaläger då).
Vet att jag gick på något teater-dagläger när jag gick ut 4:an, men det var bara en (1) vecka.
Det är nog vanligare, om föräldrarna arbetar, att barnen är på jourförskolan. Eller jourfritids om det är skolbarn.
5 veckor under sommaren stänger ju de allra flesta förskolor. Det brukar vara en förskola i varje "distrikt" (kan vi kalla det) i kommunen som håller öppet, och de som behöver sommarbarnomsorg får gå där. Samma med fritids.
Och från att en går ut 9:an får en ju söka kommunalt sommarjobb, så då sommarjobbar mest troligt de flesta ungdomar.


Semesterstängt ja... Frustrerande även när en bott här hela livet.
Och "semestertider". Även om ett företag ändå har öppet under sommaren, så är det med kraftigt reducerade tider och dagar.
Samma med "sommartidtabell" för bussarna.
Här går bussarna generellt med en timmes mellanrum under vintern, men under sommaren reduceras både tider och linjer. En linje slutar helt att gå under somrarna.
Så där blir det en pluspoäng till USA.


Oops! Vilken lång kommentar det blev. Igen.
Men å andra sidan känner du ju till mig vid det här laget ;-P


Hoppas du får en fin fortsatt onsdag i alla fall :-D
MVH /Erica aka Hon-som-aldrig-kan-begränsa-sig-utan-alltid-skriver-romaner-till-kommentarer
Annika said…
Erica:
TACK gulliga du, så glad jag blir!!
Roligt att du gillar det hela.
Jag hade själv ganska kul då jag skrev inlägget :-)
USA är en kontinent i storlek. OCH det skiljer sig väldeliga från plats till plats vad gäller, i princip, ALLT!!!
Så jag får utgå från min del, understryker alltid det.
Solstressen är högst förståelig ju längre norrut man kommer. Absolut.
OCH sommaren hemma är lynnig, minst sagt.
SÅ det är givet att folk blir lite solgalna, haha!!
Semestern hemma ÄR otrolig!!
Ngt som ni verkligen ska uppskatta och glädjas över.
Verkligen inte en självklarhet i många länder. SÅ gläds åt den!
Jag känner folk här som knappt tar semester alls. Fastän de har att ta av.
Kanake blir det en vecka på ngn strand?
Kanske inget alls.
Så olika det där hur folk gör, men aldrig--egentligen--att ngn tar mer än max två veckor på raken.
Midsommaren ja, sååååå svenskt det bara kan vara!!!
En jättefin dag, jag firar den inte. Ibland gör jag det om ngn ordnar fest, men det är inte alls samma sak. Inte alls.
Tror inte jag kommer fira den mkt iår.
Fjärde juli ...
Ja, den är fin, men det gäller att planera innan vad man ska göra. Ska man in till stan ska det planeras noga, såååå mkt folk som är där den dagen. OCH ofta är det trångt, superhett och allt det där. Har slutat åka in till stan den dagen, mysigare hemma.
Men, en fin dag är det, med fin känsla!!
Fast Thanksgiving är snäppet bättre ;-)
Precis,huvudet på spiken, kolla och läger etc är nog mkt mer vanligt hos dem som har fldrar som kanske jobbar stora delar av sommaren.
OCH ja, säkert är kolla vanligare söderöver. OCH det var vanligare förr än vad det är idag. Men det förekommer idag också.
Här är det ju mkt för att flädrarna jobbar, och de måste ha barnpassning av ngt slag, då blir det camps. OCH de populära tar slut snabbt.
Glad att jag slapp den hetsen, så glad.
Ja, det där att ett land liksom "stänger" är lite jobbigt, tänker ffa på vård och omsorg. Samma visa varje år.
Gillar det inte.
Och reducerade tider etc. Inte van vid det alls, och har helt vant mig vid den service som råder här hela året.
TACK för din långa kommentar, Erica!!
Alltid kul!!!
Ha det bäst!!
Monica said…
Du har det verkligen hett nu, förstår att det mest känns påfrestande, så skönt sen när ni åker iväg till hav och friska vindar. Synd att det inte finns lite mer lagom av allt:-), här är en och annan dag sommardag nu, som idag, helt plötsligt och oväntat sol, blå himmel med ulltussar och så lite frisk vind, du skulle älska det! Och folk känner nog rätt mycket solhets, det där att försöka kasta sig ut på lunchen på någon grön plätt, går att förstå när det inte kan bli någon vana:-)

Sant att vi här har en uppfattning lite så att i USA t ex är det tuffare med semester men Sverige skiljer sig nog en del från övriga länder med att vara generöst där i längd och inom arbetsplatser att få en längre sammanhängande tid. Fast några fem eller sju veckor som jag faktiskt hade mot slutet existerade inte på rad, tror jag aldrig haft mer än två veckor efter varandra, och mycket om och men innan vi fick besked. Kaos är det alltid numera i sjukvården och beror ju med på att det är underbemannat året om och många som slutar och svårt att få utbildade och legitimerade att söka, och sen är det långa upplärningstider och när den personen efter ett par år fått mer kompetens så slutar de och söker nytt. Mycket att göra där för att få folk att trivas bättre och stanna. Svårt att hitta kloka chefer. Många får extra betalt om de inte tar ut någon semester alls under sommaren för att bära verksamheten, men fel det med att pressa folk så, det visar sig sen.

Visst har vi kollon här som du säger och väldigt mycket läger som jag tror mest det är de olika kyrkorna som ordnar. Om det inte är knutet till idrott för såna finns förstås med. Det finns för äldre på äldreboenden att de får åka på kollo med och det finns mor-och barnveckor inom Svenska kyrkan, hörde flera som varit förra året och tyckte det var toppen. Åkte inte av ekonomiska skäl utan för att känna sig trygga och bara kunna koppla av matlagning och sånt en vecka, få sova ut och lära sig en massa roliga saker tillsammans med sina barn. Och i fin miljö. Och sen finns andra läger för barn och tonåringar.

Så härlig mat:-), nu blev jag allt lite sugen på ett midsommarbord:-). Fint att ni har 4 juli och att det firas, tror det är bra att samlas runt något ibland.

Ha det fortsatt bra Annika, hoppas du får lite friska vindar också, hoppas kan man:-), för det låter varmt verkligen, ja värmen går väl an men hetta och fukt, så jobbigt. Du har så mycket mer att tänka på nu med armen också, hoppas du får sköna morgonpromenader i alla fall.
Annika said…
Monica:
Ja, det är HETT så in i bängen!!
HAHA!
men det är väl som det "ska" vara, gissar jag.
Jobbigt ändå förstås.
Längtar till havet!! Snart, snart.
Men sörjer att jag inte kan hoppa i spa't som jag vlll :-) OH well!!!
Sommardagen i Sthlm låter helt UNDERBAR!!!!
Har kommit på att det ultimata för mig är ca 24 grader, sol, blå himmel och skön luft. Alltså som det väder ni har idag.
Perfekt.
YASS!! Såklart det bli solhets hemma, fullt förståeligt. Jag minns hur paff jag blev när jag kom hit och jag insåg att den inte FINNS!
Men det jar ju sina skäl, som sagt.
hemma har ni SÅ generös och fin semester, så lång och då kan man ju verkligen koppla AV!! Tror inte man kan det efter en vecka, eller två.
Så stort och fett pluspoäng to good old Sweden!!
Ja, det är jobbigt med vården. Fasiken alltså.
Det är ju ett stort problem, tycker jag. Ffa under sommaren då när avdelningar stängs, folk inte får plats etc.
USCH. Gillar inte det.
Jobbigt det där, Monica. OCH vården som är sååå viktig, och omsorgen övh.
Chefer ja, där ligger nog en stor del av problemet.
Visst har ni kollon, märkte det då jag googlade runt.
OCH läger, av allehanda slag. Kollo kanske inte i den utsträckningen som då jag var barn, men de finns. OCH de fyller sin funktion.
Läger är ju ofta ngt annat, seglarläger, scout, fotbolls, orientering. Mer nischat. OCH såklart konfalägren, men det är ju en annan sak.
VAD glad jag blir över att du skriver om att kyrkorna ordnar, och inte bara för barn!! Utan för äldre och ensamstående också. UNDERBART!!
Tack fina, fina Monica. Imorrn ska jag uppdatera dig lite om armen igen :-)
Uppskattar dina fina ord så mkt.
HA det bäst!!!
ullrika said…
Så roligt att läsa din jämförelse! Den känns väldigt relevant och jag känner att du fått med det mesta! En enda grej känner jag att jag saknar och det är synen på vänskap i de båda länderna. Jag menar, i Sverige så är vi traditionellt väldigt reserverade tills vi lärt känna varann och är då bästisar typ (ganska ytligt om du frågar mig). Middagar är mest med nära vänner och vi går iofs gärna på stora fester men hänger då ändå bara med dom vi känner :) Är det samma i USA eller är de mer mina vänner är dina vänner och alla är välkomna?
Annika said…
Ulrika:
Tack! Vad kul att du tycker det!!
Åh, det får bli ett annat inlägg. Detta var mer en sommarjämförelse. Men jag lovar att skriva ett mer allmängiltigt jämförelseinlägg i framtiden, you bet!! Men, lite snabbt, det är mer som du säger i slutet, aldrig probs om en kompis vill ta m en kompis. Kanske inte t en middag per se, men absolut t en fest eller sammankomst. True dat, Ullrika!!!
Anonymous said…
Det där med solhetsen hemma i Sverige stämmer verkligen. Känner inte den här i USA, nej. Fast när det gäller betald semester är det ju olika. Det tar flera år av anställning innan man får 5 veckors betald semester. På de flesta jobb så är det ju 10 dagar som gäller när man börjar och efter 3 år kommer man upp i 15 dagar (iaf på mitt jobb). Och som du säger, att ta mer än 2 veckor i rad är "frown upon" på de flesta arbetsplatser.

SB
ullrika said…
Jag tänkte mer sådär att vi svenskar blir mer sociala och öppna under sommaren just och är nyfiken på om skillnaden i väder gör lika stor skillnad i USA! - uttryckte mig snålt ser jag :)
Annika said…
Susanna:
Ingen solstress här.
Ja, precis som jag skriver varierar semestern mkt. Inget lagstadgat, som AM säger.
P har bra villkor, och bra semester. Helt upp till arbetsgivaren det där.
Sux for some, better for others.
Nej, jag tror aldrig jag hört om ngn som tagit mer än två veckor på ett bräde.
Ja, såvida man inte kan kombinera det med jobb,
En annan sak, även fast man har semester kan man ju bli tillkallad och tillfrågad om olika saker. Har hänt P flera ggr.
Annika said…
Ullrika:
OOO, jag förstår ...
Amerikaner är ju allmänhet mer öppna på det hela taget.
MEN visst lever utelivet upp på ett helt annat sätt även här på sommaren.
Uteserveringar, takbarer, utebarer, grillkvällar etc etc.
Så är det!! På ett annat sätt än på vintern, for sure!!
Anonymous said…
Kul inlägg! Ja, skillnaderna är påtagliga! Vi har definitivt insett att mindre verksamhet på sommaren inte finns när vi mailar olika avd på universitetet sonen ska till (vi anländer ju mitt i semestertider) och frågar om de är tillgängliga när vi anländer. Bra för oss!
Antar att armen inte gillar den fuktiga värmen men kämpa på!
Anne said…
Jättebra inlägg, mycket trevlig läsning. Jag satt faktiskt och filosoferade i liknande banor över morgonkaffet idag, var i lite sentimental, vemodig stämning och tänkte på somrar här v hemma. Håller med allting till 100%, känner igen precis allting hur det är i USA (förutom vädergrejerna, då vi vädermässigt har annorlunda somrar här). Det där med semestrar är lite klurigt, jag tror folk med "bättre" jobb som din make och min, att den gruppen oftare har mer och längre semestrar och där är det lite av en myt av lite semester. Men samtidigt hur många yrkesgrupper knappt har någon semester alls. Jag pratade nyss med min frissa t.ex. om semestrar och där var det bara någon en eller på sin höjd två veckor. Jag vet inte, men har känslan många grupper/jobb har väldigt lite semester och även inte helt ovanligt de måste knapra semesterdagar om de är sjuka mycket under året, medan sedan andra yrkesgrupper och positioner har det rätt generöst och om inte i Sverigenivåer, så i alla fall inget att klaga på. Min M har 4 veckor och det tycker jag känns väldigt generöst. Han har också ganska flexibelt hur han jobbar, vilket är väldigt positivt i form av att han kan vara sjuk eller gå till tandläkare eller ta andra "ledigheter" om det behövs utan att det behövs naggas i kanten av sjukdagar eller semester, vet många som inte har den friheten och flexibiliteten. Han hade dock "bara" 3 veckor de första 8 åren, det fick han med en gång men numera 4v och det känns super. Det du säger om hur man, även om man har 3-5 veckors semester här, så är det få (ingen?) som kan ta ut det i ett svep. Det har jag heller aldrig sett. Att ta en 4 veckors semester i stöten. Helt unheard of vill jag påstå. Det lustiga är att även om amerikaner rent generellt jobbar mer, har mindre semester så upplever jag aldrig gnäll här eller klagan att folk är så trötta, känner sig snudd på utbrända och hur tungt det sk livspusslet är. Jag vet inte, men jag tycker många här har en energi och sisu i sig. Man kämpar på utan att "känna efter" så mycket hur man mår, hur det känns som jag upplever många skandinaver gör. Med risk för att låta sådär neggo mot svenskar som vissa så tröttsamt gör på de här forumen/FB där vi båda är, men jag tänker ibland att svenskar/skandinaver kan gnälla mer och hur många verkar mer sjuka/utbrända/deprimerade pga sina jobb och livspussel än jag ser här.
Nu kom jag lite från röda tråden men ändå...
Anne said…
Jag håller absolut med dig om att Sverige fortfarande stänger ner och går i semesterlunk på sommaren, såg någon i kommentarerna skrev det inte är så. Det tycker jag man märker direkt som besökare, vet också de amerikanska jobb som jobbar mot Sverige, hur det kan vara frustrerande sommartid för någon är alltid iväg på 5v semester och allting går på sparlåga. Min svärmor har kämpat i månader med att få operation och vård och där var det tydligt hur hon skulle "förlora" två månader på sommaren och få ytterligare väntetid för sommartid gör de flesta landsting/sjukhus inte dessa operationer pga semestrar. Så visst går det på sparlåga, iaf jämfört med hur det är här. Kanske var det ännu mer "stängt" för 20-30 år sedan men fortfarande semesterlunk jämfört med här iaf.
Som du säger, här rullar det på som vanligt. Business as usual. Visst gör folk här mer saker på sommaren också, bryter av sina rutiner från resten av året. Att göra 3 dagars helger tycker jag är rätt vanligt. Men överlag, åtminstone av det jag ser, så är det inte alls så att "alla" reser eller rör på sig i större utsträckning. Inte som hemma då jag upplever folk gör mer saker sommartid, åker till landställen, reser i Europa osv. Kontrasten är inte så stor här, "alla" har inte sommaren späckad av en massa spännande äventyr och ledigheten är max 2 veckor i stöten, resten utspritt. För många är det mest hemmaplan som gäller, summer camps om man har barn och så gör man många olika utflykter på helgerna eller om man har utspridd familj i landet passar man på åka till andra delstater för att hälsa på. Det tycker jag är rätt vanligt, känner många här som har familj utspridda i landet och för dem är sommaren då en möjlighet åka "hem" och se släkt och familj och vad de utnyttjar sin ledighet till. Men att göra "stora" resor inom USA eller utomlands och ha semester på det sättet som svenskar gör, det tycker jag inte är normen. I alla fall inte där jag rör mig och då tycker jag att jag nog rör mig bland folk som är medelklass, högre medelklass (om man får vara så fräck och sätta etiketter på folk det sättet), därmed inte sagt folk inte gör saker och visst finns det de som gör "större" saker också (känner en som t.ex. åker en vecka till Frankrike med familjen) men det är liksom helt ok att bara vara på hemmaplan, man behöver inte känna man är den enda.... Folk är upptagna sommartid, absolut. Men jag upplever nog man i Sverige både har tiden, ekonomin och kulturen kanske att vara lediga länge och resa t.ex.
Summer camps är rätt dyra också, så dit försvinner nog många amerikanska familjers semesterbudget också.
Solstressen, instämmer helt. Finns inte. En annan sak jag reagerar på i Sverige varje gång är också hur bruna folk är. Det handlar inte bara om att njuta av solen i form av att vara utomhus och passa på utan även om att man ska bli brun. Jag tycker inte den pressen och hetsen minskas, folk i Sverige är mycket brunare än vad folk är här och numera tycker jag det ser ofräscht ut med de här sönderbrända, rynkiga ansiktena. Det idealet tycker jag inte finns här på samma sätt, det där att man ska bli brun. Så var jag när jag var yngre också, man "ville få färg" och så levde och gjorde jag också förr. Men icke mer. Mycket trevligt inlägg som sagt OCH väldigt FINA bilder!!! Kram!!
Channal said…
Vilket roligt inlägg! Här i Sverige pratar vi väder mest hela tiden. Kommer solen fram måste jag bara ut och sticka upp näsan mot himlen. Älskar att få färg och fräknar. Jag blir GLAD! Skulle jag bo på Kanarieöarna skulle jag inte glädjas lika mycket åt solen. Men jag skulle ha svensk sommar året runt. Det vore ju inte helt fel. Fast jag skulle sakna våren och hösten!

KRAMAR Anna
Annika said…
Anne:
Gud vad kul att du gillar inlägget. TACK!!!
Blir ju jätteglad!!
Spot on vad gäller semestrar. Visst har det ihop med vad man har för position etc.
Alla ggr.
SÅ himla tufft för många som har lite semester, och sen kanske de inte alls har råd att åka ngnstans.
SANT också det du säger om sommarstugor etc. DET
r ju mkt vanligare hemma än här.
ALLA ggr.
Absolut, helt unheard of att ta fyra veckor på raken. FINNS inte på kartan.
Ingen kan ta en sån radda dagar.
Och nej, ingen klagar. Ingen.
Det är otroligt.
OCH ja, visst har du sååå rätt i det du skriver om utbrändhet. Det hör man aldrig om.
I princip.
Känner en person som drabbats av det. Hen levde på sina besparingar i ett år innan hem orkade jobba igen.
När året var slut hade personen i stort sett gjort sig av med det hen sparat. Det finns ju ingen här som kan bli sjukskriven på det sättet.
Vet inte, man kämpar på ändå för att man måste, du har inget val.
VISST går Sverige på sparlåga under sommaren, inget snack om den saken.
Märks i så mkt.
OCH inte minst inom vård och omsorg.
Trist, trist.
jag säger inget mer om det, men TÄNKER desto mer.
Som din svärmor tex.
Nä, det är orättvist att jämföra vårdköer mot vården här, men det går inte att låta bli.
Så ja...
Jag tycker SYND om henne. För jävligt.
Semester, ja tredagarshelger är väldigt vanliga.
OCH smarta.
Tycker amerikaner är bra oå att utnyttja den lediga tid de har.

Imorrnbitti är jag med i Vaken igen, hihi.
OCH vi talar faktiskt om just detta. Hur man utnyttjar sina dagar.
Nej, de kan inte köra som svennarna eftersom de inte HAR alla de dagar som folk hemma har till sina semestrar.
Stor lyx hemma!!
Hoppas ALLA uppskattar det!!
Oh summer camps, kostar multum. SANT!!!!

Solstress...finns inte.
Och det är väl inte konstigt.
Precis som du tycker jag inte när det blir för solbränt. Fult och inte alls fint.
Läderhud.
OCH sen faran med det också, hua!!

TACK för dina fina ord, blir SÅÅÅ glad!!!
KRAMAR!!
Annika said…
Channal:
TACK!!! KUL att du gillade.
Väderpratet existerar här med, men inte lika utbrett som hemma, hihi. Dock, universalt samtalsämne, tror jag :-))
JAPP; solstress hemma it IS. OCH det är förståeligt.
Den stressen finns inte här, men vi har sååå många fler soltimmar också. Så det är inte alls konstigt.
Nej, du skulle inte glädjas åt solen lika mkt om du bodde på Kanarieöarna, det vet jag, hihi.
Nej, jag skulle absolut inte vilja ha sommar hela året. Inte ens svensk sommar året runt. Inte alls. jag skulle bli tokig.
Måste ha mina fyra årstider. Tror jag skulle bli deprimerad utan dem. På riktigt.
jag bor nog i ett väldigt idelaiskt klimat, tror jag. Långa somrar (för heta dock), långa vackra höstar, korta vintrar med snö då och då och underbara vårar.
Det är sååå synd att sommaren hemma är så lynnig. MEN vi ska hoppas på en fin sommar iår.
Kram!!
Steel City Anna said…
Kul att läsa och så många härliga bilder! Jag lider av grav solstress ;)
FREEDOMtravel said…
Intressant att läsa om dessa skillnader! Antagligen kan man vänja sig med mindre semester, men nu när man är van vid 5-6 veckors semester skulle man ju sakna det ... ;)
Annika said…
Anna:
Tack!
Jasså, det gör du! HAHA.
Nej, det gör nog inte jag. Den är botad :-)
Annika said…
Helena:
Kul att du gillade det.
Jag tror att har man aldrig haft den sortens semester så kan man inte heller sakna den. Det är som det är bara. Annorlunda.
OCH jag hör egentligen aldrig ngn som gnäller om det. Men för en nordbo är det mkt underligt, givetvis.