Wednesday, May 17, 2017

Sånt som kryper och flyger ...

Hejsan och godmorgon!!


Vi går en värmebölja till mötes i min del av världen.
Nu ska det bli temperaturer på över 30 grader ett bra tag. Ja, faktiskt hela 34 grader imorgon, och därtill fukt.
Så ja, det är sommar här efter en kylslagen och regnig maj.
Vädret stressar mig sällan, speciellt inte en kylslagen vår. Vi vet ändå att vi får sommar och varmt. Det är något som är lika säkert som amen i kyrkan.


Så fort det blir lite varmare ute så kommer insekterna krypande också. Ännu en sak som är lika säker som amen i kyrkan.
Vad sägs om cikador, stora gräshoppor i alla former och andra sötnosar som förgyller  tillvaron.
OCH vi ska givetvis inte glömma alla getingar och andra flygfän som surrar och durrar i luften. Men, jag tar det rätt lugnt med dem, såvida de inte kommer in i huset. DÅ dör de.
Jag slår ihjäl dem. Sorry.

NU varnar jag för läskiga bilder av insekter i inlägget :-)

Vi har bumliga carpenter bees som gillar att flyga omkring  i sakta mak och komma nära. De är dock helt ofarliga, efter vad jag har märkt. Stora är de, men jag är inte skraj för dem. Alls.
De får hållas var de än är.
Sen har vi såkallade wasps med långa ben, de lär kunna stickas något infernaliskt hårt. Tack och lov har jag aldrig blivit drabbad av dem.
Hornets har vi också, liksom söta honey-bees (dem slår jag inte ihjäl även om de kommer in. Ja, förutom om jag absolut inte får ut dem. Då måste de offra livet …)


Bild från pestworld.org

Något annat vi har är spindlar.
Just det, spindlar.
Stora, håriga läskiga saker.
DE är inte så roliga, och det var länge sen jag hade en sån i huset, thank you lord!! Bara för att jag skriver det här nu får jag säkert in någon i huset inom snar framtid.  Mark my words.  HUA!
Har sett riktigt läskiga och stora spindlar inne i mitt hus. Spindlar som vi har dödat, givetvis. OCH det har inte varit ngn lätt kamp det heller. Men kommer det in en spindel som är 10 cm i diameter måste de väck. UT, eller till de sälla jaktmakterna.
Vi har lyckats bära ut några.

De spindlar som är vanligast är wolf spiders, stora och bruna och håriga. LÄSKIGA!!!
De lär dock inte var speciellt giftiga. Men, om de biter känns det nog ändå, skulle jag tro, gulp!


Min egen bild från 2006 då jag hittade denna skönhet i källaren då jag städade.  Jag lyckades bära ut hela korgen. på baksidan.


ETT par gånger har jag träffat på svarta änkor, black widows. Bägge gångerna bland jordpåsar i fuktig miljö. DE är inte att leka med, inte alls.
Blivit kall av skräck de gånger jag sett dem.
Så de finns ibland oss, men de gömmer sig NOGA.

Bild från factmyth.com

En annan riktigt giftig spindel vi har heter brown recluse. Precis som namnet anger är det en spindel som gärna håller sig undan. Gärna i källare där den kan hitta ett par skor, eller något annat, att gömma sig i.
De finns givetvis utomhus också. Har en bekant som blev biten då han klippte sin häck, och den infektionen efter DET bettet var inte att leka med.
Det gäller att åka in akut direkt om en brown recluse tagit sig ett stick.En av de absolut läskigaste och största insekterna vi har är den stora cikada killer. De ser ut som getingar av kolosalformat. Första gången jag såg en cikada killer trodde jag att jag skulle svimma. De ser nästan ut som ett skämt, som något från Buttericks, typ.  Löjligt stora getingar. MEN, jag har hört att de är ganska så ofarliga för oss människor, att deras stick inte är giftiga och att de inte ens sticker hårt. DOCK, vill INTE ta reda på om det är sanning, eller inte. Vi har haft ett par sådana inomhus. ÅNGEST!!!
Vi har sprutat ihjäl dem med inskektsspray, ja det skulle NI också göra om NI finge in en sådan best. De låter dessutom som om man har en mindre helikopter inomhus.

Bild från tamu.edu


Cikador är vardagsmat här, typ. Under heta sommardagar spelar de hela dagarna, ju fuktigare och hetare det är desto mer spelar cikadorna.  Ljudet från dem går från svagt till högt, om och om igen.
Vart sjuttonde år uppstår en cikadainvansion, då kryper sorten the 17 year cicada upp ur marken, parar sig för att sedan dö.   Vi har många olika sorters cikador, vissa kommer årligen och andra kommer periodvis.
Invasionen, gott folk, när the 17 year cicada stiger ur marken märks. Det är cikador överallt, drivor på vissa ställen. De flyger in i dig, du måste trampa på dem när du är ute och går och du kan inte undvika dem. Senaste invasionen här var år 2004, och nästa gång blir 2021. DET var verkligen en märklig upplevelse.
Minns framförallt LJUDET, både dag och natt. SÅ högt, SÅ högt. Kommer ihåg att jag ringde hem till Sverige så att folk skulle få lyssna på det. Att sitta ute och prata gick nästan inte.  Ljudvolymen var enorm!

Bild från Syracuse.com

Naturen är märklig och fascinerande.


Imorgon ska jag berätta mer om min brännskada och vad som sades hos specialisten.

Ha en fin och bra onsdag hälsar jag från ett hett Reston!

20 comments:

Anne-Marie said...

Men Annika så hemskt med din brännskada! Så ont det måste ha gjort.
Helt otroligt att man kan få andra gradens brännskador av en kopp med hett vatten.
Tur att du fick komma under behandling så snabbt. Imponerad att du kan skriva här på bloggen.
Ja, berätta gärna mer om hur det hela går. Hoppas att smärtan avtagit litet nu.
Kryp har vi också gott om och det är en del av att bo i USA verkar det som. Inget för “veklingar" som jag nog skrev i en av FB-grupperna. :)
Minns första gången jag såg skorpioner i huset där Michael och jag bodde. Trodde knappt att det var sant. De spolades ner i toaletten av Michael.
Spindlar har jag blivit mer tolerant mot - brukar försöka fånga dem och släppa ut dem. Dock inte black widow. De skall dödas och jag har dödat ett par stycken men det var inte lätt eftersom de är “sega".
Cikador har vi också och de är otroligt högljudda. Nästan smärtsamt högljudda ibland.
Stor kram!!

Unknown said...

Det är nackdelen med att bo på varmare platser - spindlar är bland det värsta jag vet. Man kan inte ha dem i huset. Där jag bor är det sparsamt med dem tack och lov! Giftiga ormar kommer på 2-a plats på min lista av otäcka djur och insekter. De är i alla fall lättare att se, men inte så lättfångade! Tänker med skräck på hur vi på semester i Afrika, hittade en ihjälslagen svart mamba på den soliga balkongen. Den hade personalen på hotellet tagit hand om.

Man får låta bli att ha skor stående i källaren! Har hört historier om otäckingar som gömt sig där.

Önskar dig fortsatt god bättring, och att brännsåren läker fint!

Kram

Monica said...

Otroligt vad mycket hyresgäster det finns:-), synd bara att de inte betalar hyra:-). Intressant allt du skriver och berättar och inget för veklingar detta liv som A-M skriver, en väldig tur du har vikingablod i dig:-), kanske Peter har det också.

Och hoppas du blir bättre och bättre av dina brännskador, andra gradens ska kunna läka bra som tur är men sen får du sjå att skydda huden under lång tid men det går ju fast bökigt. Skönt att du får bra och fin vård av personal som kan det här, bra det i eländet. Hoppas smärtorna avtar snart så du inte behöver ha så ont. Ta väl hand om dig Annika, tänker på dig.

Eva i Dalarna said...

Usch efter detta inlägg är jag då glad att jag inte bor i USA. Räcker så väl med att rysa inför alla kryp här i Dalarna. Gillar dem inte alls och är de dumma nog att komma in hos mig så dör de. Men min värsta fasa är som du kanske minns, fästingarna.Jag har riktig fobi för dem, köper nya medel varje år. Men har hitintills bara sett EN enda i verkligheten. Nästan lite komiskt, men rädslan är där ändå.
Men dina stora otäcka kryp, fy tusan! Och svarta änkan, men fy.
Men ett intressant inlägg ändå i dagens blogg!

Annika said...

AM:
Ja, det var hemskt, rent av chockerande.
en stor balja hade jag gjort, en jättetekopp. Skulle kolla ESC och messa med min syster. Teet helt nygjort, direkt ut vattenkokaren. OCH jo, de kan ställa till andra gradens brännskada, och över SÅ stora delar av min arm. Armen är bränd från armhålan till handleden.
Det görförjävligt ont, nästan hela tiden.
Har mediciner som jag tar vid behov, men Motrin måste jag ta för att undvika inflammation och svullnad.
Allt det här gör mig SÅ trött, till både kropp och själ.
Det tär verkligen.
Ska berätta mer om gårdagen imorrn.
Visst, att bo här är inget för veklingar, de insekter vi har är för jävliga.
Cikadorna ja, de är SÅÅÅÅÅÅ högljudda.
Svarta änkor så läskiga. Ja, vi dödade de vi såg.
HAR aldrig sett skorpioner, tack och lov. De finns inte här, vad jag vet.
USCH!!
Kramar tillbaka!!!

Annika said...

Nilla:
SÅ äckligt, de är helt klart en av nackdelarna med att bo i ett klimat där det råder varma och fuktiga somrar. Insekterna blir därefter.
Ja, spindelskräck är nog så vanlig!!
Ormar, tusan vad äckliga. Vi har dem också, giftiga, och många stora och ofarliga.
GUD vad läskigt på er semester. jag hade fasiken svimmat!!!
Skor och kläder i källare är vanskligt. MEN det är där jag har mina vinterjackor och vinterskor under sommarhalvåret, och på vintern har jag sommarjackor och skor där. Brukar alltid tänka på detta då jag tar fram dem under ny säsong.
GULP!!
TACK, det är som det är med armen, berättar mer imorrn.
KRAM!!

Annika said...

Monica:
ELLER HUR!!!???
Hyra kunde de gott betala, de där bestarna!
:-)
Jag är inte så rädd för spindlar, men kommer det en stor jävel är jag NOLL kaxig. De mindre kan jag tåla. P
är inte så rädd av sig heller.
Men han blir inte heller så morsk när en stor hårig finns i huset.
De måste bara väck.
Alla läkare, sköterskor etc jag träffat dessa dagar har varit topp. SÅ fina, så lugnande och så snälla. Känns bra. Det finns gott hopp.
Men jag har ont i princip 24/7, och jag är SÅÅÅ trött på så många plan.
Berättar mer imorrn.
Tack gulliga Monica!!!

Annika said...

Eva:
HAHA, nej det är inget för dem med insektsskräck, det lovar jag. För det finns insekter en masse, och ormar och en massa annat najs ;-)
OCH ännu värre är det ju längre söderut du kommer i landet, och västerut har du dessutom annat att deala med,som skorpioner. DET har inte vi iaf ;-)
Fästingar har vi också, i parti och minut. OCH de är en skräck som heter duga.
TACK, kul att du gillade dagens inlägg :-)

Anonymous said...

Usch Annika! Du får inte lägga upp sådan bilder....du vet jag får vidriga känningar i kroppen. Är så himla rädd...

SB

Unknown said...

Tänkte på otrevliga insekter i skor och jackor som hängs eller sätts i källarutrymmen. Att ha dem i plastpåsar som är väl tillslutna kanske är ett bra sätt att spara utrymme och förvara i källaren.

Anne said...

Uäk, kryp är bara så äckligt. Det kan vara äckligt på olika sätt. Vi har periodvis haft problem med myrinvasioner och myror ger ju inte rysningar av obehag, äckel och skräck som t.ex. alla läbbiga spindlar. Men det är nog så irriterande med de där äckliga små myrorna när man ser dem överallt och rena invasionen. Pest control är ett måste, tror det är så överallt i USA. Eller vad tror du? Jag menar, även i delstater med mindre dramatiskt klimat (som t.ex. där jag bor) så känns det som hela USA har mer djur, kryp och större är de också. Men visst, sen kan det ju variera så klart. Vissa platser har mer än andra. Men även här i "ofarliga" northwest har vi ju äckliga kryp. De har säkert i Minnesota, Chicago också, fastän de har stränga vintrar men har så heta somrar sen. Ja, inte vet jag, men tror pest control är nåt man använder landet över.
Fästingarna ja, de är min stora skräck. Även om de knappt syns. Har förstått det som ni har mycket.
Vad coolt med cikada-invasionen vart 17:e år som du berättar om.
Här slås det också ihjäl om spindlar och annat hittas. Visst, är det enkelt bära ut så gör jag det men alltså nää, första impulsen och instinkten är slå ihjäl dem. Sorry men så är det bara...
Jag har nog inte sett nån black widow, men vet de finns och hört många historier. Men som du säger verkar de vara av sorten som gömmer sig mer.
Ormar sen. Nä, alltså det är bara så äckligt och läskigt. Det är en annan liga för sig.
Har hört av de som kommer från Arizona och andra sydvästra delstater att där är det vardagsmat med oräkneligt antal kryp och djur, man vänjer sig har några sagt mig. Vete sjutton, tror inte jag skulle göra det. Kanske man gör det om man är född och uppvuxen med det men inte som inflyttad? Hört hur de berättat de av ren rutin inte lämnar tofflor vid sängen, så man inte sätter ner fossingarna i morgontofflorna med en skorpion därinne. Ormar i poolen. Nej vet du, jag är faktiskt rätt mesig när det gäller djur.
Annika, please visa bilder imorgon på bloggen. Man får en HELT annan förståelse för hur j-t du har det, hur din arm ser ut. Hur mycket skada en kopp te kan göra. Visa!!!!
Kramar!

Anonymous said...

Du menar att det finns så farliga spindlar hos er?! HUA!
För några år sedan såg jag eldflugor för första gången och det var lite märkligt!
Får helt enkelt se upp med spindlar och flygande kryp i sommar! En annan sak med tanke på insekter: är det vanligt hos er med tex mal och annat som tuggar på kläder? Tänker på sonen och hans kostymer!

Annika said...

Susanna.
F'LÅT!! Vet att du hatar spindlar.
Jag vet...och jag fattar!!
Kram!

Annika said...

Nilla:
Kanske det, men då måste de nästan vara hermetiskt tillslutna eller vacuuminpackade.
Men visst, det är ett sätt.
Mina hänger bara i en garderob därnere. Lever på hoppet, haha
ÄR inte så himla rädd heller, om sanningen ska fram ;-)

Annika said...

Anne:
VISST är de!!
Mer eller mindre äckliga hela bunten.
Pest control har jag, varannan månad. Som du säger, känns som ett måste.
Tror som du, det finns äckliga kryp överallt. Yikes. I alla stater.
Fästingar ja. DET är de som är farligast av ALLA, och de finns i såna mängder också. SÅ sjukt äckligt och därtill FARLIGT!!!
Cikadainvasionen ja, jag har hört att många sett periodiska cikador iår också. Måste vara den 13-åriga sorten. SÅ vi får se vad som komma skall.
ehhh...ja. Det är både coolt och otäckt när det slår till.
Ormar, sjukt äckligt. Vill absolut inte ha in en sån i huset, jag vet folk som haft dem inne. Vidrigt.
Blir matt.
Inte för att jag dör av skräck om jag ser en orm ute, men inne...NÄÄÄÄÄJ!!!!
OK, Anne, jag kanske gör det, visar bilder.
Men då ska det varnas grande. Dessa bilder är ingenting mot de bilder du sett av min arm, eller hur???
Kramar!!!

Annika said...

Brysselkakan:
OOOH yes!!
OOOH yes!! Spindlar galore. Svarta änkor och annat mys.
eldflugor, älskar dem!! MAGI!! Så trolsk och så vackert!!!
Cannot wait to see them this year!
Mal, har inte haft problem själv, men VET att de finns!! Skulle inte ta risken för sonen. In med naftalin!!!

Anonymous said...

Naftalin? Kan det funka med cederträ? Känns mer miljövänligt och ickestinkande!

Annika said...

Brysselkakan:
Ingen aning, det var bara det första som dök upp i skallen när jag tänkte på mal, hehe. Gammal beprövad metod.

Anonymous said...

Det du berättar, låter inte alls lika som där jag bor,
och det är ju inte så långt emellan. Det enda som verkligen
besvärar mej är "gnats" (no-see-em) småkritter som flyger in
i ögon, öron och näsan, när man går i gräs eller klipper
gräsmattan. Har inte sett getingar på ett par år, och spindlar
ytterst sällan. Enstaka flugor; inte mycket mygg.
Svarta änkor kom man på lite då och då i Calif.; inte sett några här.
Cikador betyder sommar. :) En granne fick ett bett av den bruna
djäveln på ena skinkan, när han satte sej på en. Mycket svåra följder.
Carpenter bees är skadedjur; åt flera hål under takåsen på mitt hus.
Men fästingar - fy för den lede. Min dotterdotter var ute med sin
2-åring i en park nyss - båda hade fästingar på sej. Dom tycks
finnas överallt, tyvärr.

Känner för dej med din brännskada. Kram fr Ruth i Virginia

Annika said...

Ruth:
Jasså?
Det var märkligt, må jag säga ...
Har nog mer skog än vad du har, skulle jag tro.
ja, gnats är vidriga. Hatar dem.
SÅG att delar av Fairfax co drabbats hårt av periodiska cikador. Har inte sett ngn i Reston än, men en instaföljare säger att hon sett dem i mängder. Märkligt det också.
Brown recluse är verkligen en farlig spindel. FY tusan.
Fästingar är vi verkligen drabbade av. Vidrigt.

Jadu, min brännskada är inget att leka med. Hemskt är det :-( KRAM!!