När man någon gång skriver för hand ...




Hej och hå denna onsdag!


Hur ofta skriver ni för hand nuförtiden?
OCH, isåfall hur känns det i er hand efter att ni skrivit ett längre stycke?

Erkänner villigt och genast att det enda jag numera skriver för hand är shoppinglistor och min dagbok. Förutom det så blir det inte mycket skrivet med penna och papper längre.
När jag var yngre skrev jag, liksom alla andra, massor för hand.
Jag skrev långa brev, jag skrev olika noveller och berättelser för hand och en hel massa annat.
På den tiden var handstilen ganska snygg men framförallt var den var läslig!

Numera tycker jag att min handstil är slarvig och ful. FASTÄN jag såklart inte VILL att den ska vara det. Dessutom tycker jag att jag får kramp (ont) i min hand om jag skriver mycket och långt för hand.
Någon annan av er som håller med?
Det är som om handen “har glömt” hur den ska skriva.
Ibland, när jag ska läsa om gamla dagböcker, kan jag ibland knappt tyda min egen handstil. SÅ irriterande.
I ärlighetens namn, ibland kan jag knappt tyda mina egna shoppinglistor heller … Yup, true story. Sad.

Bild från doxzoo.com


Det mesta skriver jag ju--precis som alla andra anno 2017-- på min dator eller på min telefon.
Blixtsnabbt går det att skriva på datorn.
SMS och dylikt går ju också snabbt, även om jag ibland svär över auto-correct och att det ibland blir fel, fel och FEL när man vill ha en viss bokstav på sin iPhone. OM jag trycker A vill jag JU inte ha S JU!!  Gaahh...
Nåväl, det är verkligen i-landsproblem.

Jag har förstått att barnen idag inte lär sig skriva skrivstil i skolan. Det är både förståeligt och tråkigt på samma gång.
När jag gick i skolan fick vi lära oss “nya skrivstilen” och jag tror att vi började öva just skrivstil i trean? Kanske i tvåan? Minns inte så noga.
Min skrivstil idag är inte den skrivstil jag då lärde mig.
Men, vi fick minsann öva på den, och vi hade till och med ett ämne som hette “välskrivning” i skolan. Japp, så gammal är man då man är 51 år att man hade välskrivning i skolan.
De skrivböckerna sågs över av fröken, och man kunde få en fin stjärna i kanten om hon tyckte att man skrivit rätt och fint.
Peter textar mest när han skriver. Karolina har en framåtlutande (lite svårläst) skrivstil, en blandning mellan textning och skrivstil.


Bild från Huffington Post.

Givetvis hade vi rättstavning i skolan också. Flera gånger i veckan! Fröken läste upp orden vi skulle skriva, och sen tog hon våra skrivböcker och rättade dem.
Det rättades med tydlig rödpenna.  Ett bra sätt att lära sig stavning på.
Jag brukade vara bra på rättskrivning. Behövde inte plugga på orden så mycket innan vi hade dessa “prov”.

I min källare har jag en hel kartong full med gamla brev..
Brev som jag fått från folk hemmavid. De där breven över Atlanten upphörde i samma stund som e-mailen slog igenom.
Den enda jag verkligen skrev brev till, på riktigt, var min mormor. Hon skaffade sig aldrig vare sig dator eller mobiltelefon trots att hon var pigg och nyter tills hon var 94 år gammal.
Men vi skrev brev till varandra istället, och det var jätteroligt. Min mormor hade fin handstil också, den gamla skrivstilen. OCH så tydlig och så lättläst stil. Den handstilen behöll hon fram tills hon slutade skriva vid ungefär 94-årsålder. Hon skrev också dagbok, brev i massor, fyllde korsord i mängd och en hel del annat.
Det var alltid roligt att hitta ett brev från mormor i brevlådan. Jag brukade svara henne med att skriva på Pages och sedan skriva ut brevet på min skrivare, lägga i kuvert och sedan skicka till henne. Det var sällan jag skrev för hand till mormor.
Numera kommer inga personliga brev i brevlådan längre, knappt ens ett vykort. Det är nya tider som gäller.
Man hänger med via nätet istället. Därigenom får man uppdateringar från semesterresor, och BILDER via textmeddelanden, Facebook, instagram eller mail. Så är det.


bild från lifewire.com


Hur ofta skriver du för hand, och får du isåfall kramp i handen?
Hur tycker du att din handstil är?
Textar du, eller blir det skrivstil?
Saknar du att få “riktiga brev” i din brevlåda?
Minns du då du lärde dig att skriva skrivstil?
Hade du "välskrivning" som ämne i skolan?


Ha en fin onsdag!!

Comments

Kul ämne! Just detta är faktiskt något jag brukar fundera över lite då och då.
Så sent som i söndags pratade vi om det här med skolarbeten, nu vs. när vi (jag och mina syskon) gick i skolan.
Jag gick i högstadiet mellan hösten 1997 och våren 2000, och jag minns hur vi var tvungen att lämna in vissa arbeten handskrivna. Vi fick inte lämna in dem dataskrivna.
Och idag är det, gissar jag, förbjudet för skolelever att lämna in något som inte är dataskrivet.

Jag kan tycka det känns lite tråkigt att folks handstilar generellt blir sämre och sämre på grund av tekniken. Men å andra sidan säger jag inte så mycket om det längre, då jag själv nästan aldrig skriver för hand.
Dock skriver jag också t.ex. shoppinglistor för hand. Jag har aldrig kommit in i att använda mobilen för det. Men det kanske mest beror på att min mobil har så uselt batteri att den måste vara ikopplad med laddaren för att fungera ;-P

Jag märker också att min handstil blivit lite slarvigare sedan datorerna kom in i mitt liv, men det är också lite olika. Ibland behöver jag ju bara snabbpränta ner en minnesanteckning, och då blir det slarvigare. Annars försöker jag skärpa till min stil.
Jag har länge funderat på att lägga upp något handskrivet på bloggen. Kanske börjar vara dags för det. :-)

Skrivstil använder jag inte vid andra tillfällen än när jag undertecknar saker.
Vi hade Skrivstil i skolan, mellan åk 2 och 4, tror jag. Minns att vi hade en speciell arbetsbok, stor som ett A4, som hette "Skrivstil".
Välskrivning och Rättstavning hade vi dock inte.
Vi hade dock en regel att vi alltid skulle skriva en "kladd" följt av "renskrivning", och det var det renskrivna materialet vi skulle lämna in.
Minns att jag alltid tyckte det var så jobbigt, då mitt "kladd"arbete och renskrivna arbete alltid såg likadant ut (kladden hade kunnat passera som renskrivet alltså, inte tvärtom). Så för mig var det bara som att alltid göra samma sak två gånger.

Däremot måste jag nog ändå säga att datorerna varit en bra grej för mig. Speciellt om vi haft det i mellanstadiet. Vi var alltid tvungna att skriva med blyertspenna. Bläck var förbjudet. Och jag är vänsterhänt... Rest my case... ;-P

Handskrivna brev kan jag också tycka är lite synd att de knappt existerar längre, men om sanningen ska fram har jag inte tänkt så mycket på det trots allt.
Har inte fått handskrivna brev sedan högstadieåldern, då jag hade brevvänner. Så jag minns knappt hur det känns att få sådana :-)

Jag vet att skolan där jag gick låg -och mellanstadiet hade ett projekt för några år sedan (alltså på 2000-talet någon gång). Det gick ut på att eleverna började med handskrivning först i 2:an. I första klass fick de använda datorer som inlärning.
Kan ju finnas både för och nackdelar med det...
Å andra sidan har den skolan alltid legat i framkant när det kommer till utveckling och att ta in nya saker.
Redan när jag gick där var det så. Norrbyskolan var pionjärer när det kom till t.ex. att börja med engelska i 1:an.
När jag började skolan startade de allra flesta fortfarande med engelska i 3:an, men vi fick starta i 1:an. Just våran klass (och parallellklassen självklart). Det vet jag eftersom vi ibland hade vikarie just för att våra två lärare brukar åka runt och föreläsa om det här med engelskaundervisning från 1:an.
Så jag känner mig ändå stolt över att ha gått där :-)
Det var ett litet sidospår, men bara för att få fram att det nog inte var så underligt ändå att just den skolan startade ett sådant projekt med tekniken :-)


Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica
Annika said…
Erica:
KUL att du tycker det!!
Aha, så det måste vara datorutskrivna läxor etc som dagens elever lämnar in till läraren?
Intressant.
OCh du gick i skolan ngnstans i mittskedet.

Just vad gäller shoppinglistor är det lättast, och snabbast, att skriva för hand, tycker jag. Blir bara pilligt om man ska hålla på med det i mobilen.
Ja, såvida man inte tar listan direkt från ngt recept.

Min handstil är så mkt sämre än vad den än ggn var. Slarvigare och mer svårläst.
Man borde kanske föra in välskrivning som ämne i sitt eget liv igen?
Haha. Skulle inte vara så dumt.

Det var absolut annorlunda i skolan på din tid än vad det var på min. OCH jättestor skillnad på min skoltid mot hur det var för mina fldrar tex.
Tror faktiskt bläck var förbjudet för oss också. Blyerts skulle det vara, hela tiden.
Japp.
Jo jag förstår ditt dilemma sm vänsterhänt ;-)
Så på det sättet var det ju bra med datautskrivning.

Vet inte vad jag ska säga om att lära sig via ett tangentbord innan man lär sig skriva för hand?! Måste nog fundera lite på det, men det låter märkligt i man öron på ngt sätt.
Dock, det är väl nya melodin, I pressume.

Ha en fin onsdag!
marie smith said…
Nu när Noah var i på navy boot camp i Chicago så kunde han inte ringa eller skicka sms eller emails. De tog hans telefon under de 8 veckorna som han var där och vi fick skriva brev till varandra. Wow vad roligt det var att läsa hans brev! Lilla syster skrev brev och skickade teckningar. Det var verkligen mysigt.

Nu är han i Charleston och pluggar på Nuclear Power School i några år och där kan han ha sin telefon. Nu kör vi sms och facetime och det är så skönt att kunna hålla tätare kontakt med honom.
Monica said…
Javisst känner jag till det där du säger att det känns fort tröttsamt att skriva för hand men jag försöker skriva en del och dagbok varje dag och lite annat, viktigt för hjärnan att hålla den finmotoriken uppe och så alla kopplingar som krävs när vi formar bokstäverna, är massor inblandat i hjärnkontoret:-), men så sant, lärarna säger att barnen idag kommer nog inte kunna skriva för hand snart, de övar aldrig, det är negativt tror vetenskapen samtidigt som många kanske "skriver" mer än de skulle gjort på vanligt sätt, det som anses lite svajigt är också att barn använder så mycket förkortningar och påhittade ord från datavärlden så att språkkunskaperna försvagas och i synnerhet att lära sig ytterligare språk korrekt med grammatik och allt, ja vi får se om det händer något som stoppar upp men det är ju en annan värld dagens barn växer upp i.

Och välskrivning hade vi men det var inte så hårt ändå på min tid men vacker handstil uppmärksammades mycket och mamma fick i uppdrag att texta folks grattiskort, det kom i mängder så hon blev stressad, ja man firade så väldigt då från 40 år och uppåt. Hon skrev så otroligt vackert och målade lite till det, vi barn fick gå ut:-)

Har två kollegor och bästa väninnor som fortsätter att skicka handskrivna kort och brev, är väldigt roligt att få och vi fortsätter att göra så även om vi är uppkopplade på det mesta:-), fick ett igår i brevlådan och det är jätteroligt, sparar dem alla. Och från England kommer det så fina med som tavlor, ja de får stå framme:-), Anna skriver kalligrafi så vackert och på fri hand direkt så där bara, det är svårt men så fint.

Ja mycket förändras, man kan känna sig lite främmande när man träffar småbarn idag med sina datorer men så ser man att plaska i vatten, måla och rita, lyssna på sagor och sjunga går hem väldigt så det finns hopp. Föräldrar säger att på dagis skriker man mest hela dagarna, låter hemskt, barnen menar inte att skrika men när de leker och "pratar" med varandra är det mest skrik för att göra sig hörda. Och de är ju så många tillsammans. Undrar ju lite hur det ska bli, vi hade det bra ändå, det tänker jag ofta på.

Ha det fortsatt fint Annika, kul att du skriver och tar upp lite olika saker. Just nu tänker jag på 50-talet, så fint det var:-)
Annika said…
Marie:
Väldigt nyttigt kan jag tro!! PÅ alla plan.
OCH vad kul med riktiga brev!
Otroligt roligt!!
MEN jag förstår att det är skönt att ni nu kan facetima och texta igen :-)
Annika said…
Monica:
Det tror jag med!
Att det är viktigt att hålla den finmotoriken igång!
Jag skriver också dagbok, men jag tycker min stil har blivit så svårläst att jag ibland själv knappt kan tyda den, haha!!
Jag tycker absolut att barnen av idag måste skriva mer för hand. Verkligen.
OCH att hålla svenskan uppe, in med rättskrivning igen, för sjutton!!!
OCH allt annat. Håller med om att sms-språk inte får ta över.
Nej, jag tror inte välskriving var så hårt på 70-talet heller. Konstigt att vi ens hade det? Men jag gick i en lite gammaldags skola med väldigt gammalmodiga lärare, så det var kanske därför. Nåja, jag tror inte att min handstil ansågs som den snyggaste i klassen. Man tyckte att de tjejer som skrev tunt tunt med sin blyerts skrev vackrast. Konstigt det också. HAHA.
ÅH så vackert din mamma måste ha skrivit, så fint.
Jag tog klasser i kalligrafi under ett par år. och det var kul! Men idag använder jag det aldrig.
KUL med kort och brev, Monica.
Jag har blivit så himla dålig på att skicka sådana också. Kul att Anna fortfarande skriver sådana.
Ja, det är annorlunda idag med barnen. Det ska bli intressant att se hur det går ... Men det går väl bra det här med.
Men visst, jag är glad att jag växte upp när jag gjorde.
TACK för att du gillar mina inlägg. Kan tänka mig att 50-talet var rätt soft, var inte född då, men jag förstår ju att det var en mkt speciell tid.
Ha en jättefin dag!!
Vform said…
Ååååå, så vackert i din trädgård!
Härligt med alla blommor! Undrar då ni har så varmt om blommorna blommar ut ganska snabbt? Men ni har ju så många olika sorter så när ena är utblommad kommer nya på nytt ställe! Underbart!
Handskrivning, ja det gör jag nästan dagligen ... eller kanske mera handmålade texter!
Men tycker också om att skriva med olika sorts pennor! En vanlig kulspetspenna finns det många olika av! Min handstil blir vad pennan är ... om du förstår vad jag menar!
Min brevvän, från 1963, och jag har handskrivit brev till varandra till så sent som i vinter ... då började vi e-posta till varann :) Det gör vi nog oftare nu än med vanlig brevskrivning :) om jag ska va ärlig!
Vi hade också rättskrivning på agendan i skolan ... välskrivning som ett skilt ämne minns jag inte ... men det ingick säkert i skrivningen, inte tal om annat då! :)
Nu Annika får du komma med värmen hit till oss ... i morse var det dimmigt och bara några få plusgrader ... i dag visserligen sol ... men bara 10-11 grader med nordanvind ... brrr ... men vad kan vi göra, ingenting ;)
Ha de gott!
KRAMAR Vivan
Anne said…
Roligt ämne! Jag började fundera och ja, det är precis som för dig extremt lite handskrivet idag. Däremot så skriver jag (och du med) mycket mer än förr. Bara alla textmeddelanden, som den här kommentaren här, kommentarer på FB, sociala medier, emails... Ja, du vet. Själva skrivandet har ju ökat mycket men handskrivandet nästan dött ut. Det blir de där shoppinglistorna eller alla komma ihåg listor skriver jag alltid för hand. Jag har också en papperskalender där jag skriver för hand, jag har ibland fått kommentarer jag är en dinosaurie som inte använder kalendern på telefonen och datorn men nej, föredrar att skriva för hand i kalendern. Men visst förändras handstilen, lite läskigt hur den försämrats pga liten användning och hur det känns i handen när man skrivit mer (känns ju inte direkt i handen när jag plitat länge på tangentbordet på datorn, men efter kort stund då pennan varit i handen så måste ju helt klart ha att göra med att de musklerna är så ovana).
Jaaa, vad roligt det var med alla handskrivna brev. När man fick post. Glädjen. Det är nästan svårt att tänka sig att det faktiskt var så en gång i tiden....
Diktamen hette det för oss i skolan, hur gammaldags låter inte det. Vi hade diktamen en gång i veckan eller kanske mer? Då vi skulle skriva i vårt diktamenshäfte med bästa skrivstilen och sedan kollade fröken. Det var mycket fokus på att skriva snyggt.
Visst är ju dator, plattor och tangentbord inslag i skolvärlden här också men inbillar mig och tror det är mycket mer fokus på det i Sverige än här? I alla fall i tidigare åldrar. Vet inte men tror det och tror inte det handlar om en ekonomisk fråga för även "rika" skolor här prioriterar vikten av att skriva på papper. Hittills för oss i alla fall så känns det ungefär som det var för mig i Stellas klassrum. fokus är på att lära sig skriva för hand, öva och öva med pennan. Blyertspenna och sedan bläckpenna. De har sina "journals" där de ska skriva och öva. Tycker det är bra!!! Jag är av den uppfattningen alla måste lära sig skriva för hand före man går vidare till tangentbord och tror inte på hetsen att försöka vara så "modern" där man bara stolt säger sig varra ett high tech klassrum. Vissa saker går aldrig ur tiden, tror jag...
Kram!!
Anne said…
....och förstås, heja dig Annika som med så gott humör och inställning kämpar på med armen. Det hade nog varit lättare ha den här skit brännskadan på vintern... typiskt ha sommaren för dörren nu och svårigheten skydda armen från solen. MEN som du säger this too shall pass och du grejar det här. SKÖNT det inte tar ont mer, inte på det sättet i alla fall. Det går framåt hela tiden, även om det säkert känns som pyttesteg ibland.
Anonymous said…
Skrattade till när du skriver att du inte ens knappt kan läsa dina egna inköpslistor! Så sant även här!
Skriver så himla slarvigt numera men kan ju bättre om jag vill men det tar sådan TID att skriva snyggt.
Att får handskrivna brev, det händer ju aldrig! Men jag fick ett fint handskrivet vykort av en vän när jag fyllde år! Det har jag sparat.
Annika said…
Vivan:
TACK!
En liten täppa som jag tycker om.
JA, jag kan ärligt säga att det blommar över snabbt. Det som håller hela säsongen är flitiga lisa, hortensia och en del andra.
MEN sorter som tex syren, löjtnantshjärtan etc blommar över så otroligt snabbt.
DU har en jättefin stil då du skriver, Vivan. Gillar den verkligen!
Förstår precis vad du menar vad gäller pennor. Höll själv på med kalligrafi ett tag.
ÅÅÅ vad du har hållit liv i brevskrivning länge, så trevligt. För er bägge. OCH tänk att du har kvar din brevvän sedan 1963!! VAD roligt!!!
Vi hade det nog inte som ämne heller, om jag tänker efter, det ingick nog i svenskan, det där med välskrivning. Men särskilda skrivböcker för just välskrivning hade vi.
Har just inte så mkt värme att skryta med heller. Varmare än hos er, ja. Men svalt för att vara här + en massa regn och många mulna och gråa dagar. Tråkigt.
Men bra för min arm :-)
Snart kommer jag till Närpes, då SKA det bli bra väder!!
Kramar i massor!
Annika said…
Anne:
Ja, visst blir det LITE handskrivet idag. Inte alls mkt.
OCH det KÄNNS!!!
Det är så "här" man skriver nuförtiden, på datorn, paddan eller mobilen.
Vet du, jag använder inte heller kalendern på telefonen. Skriver helst listor och annat för hand. OCH det tänker jag fortsätta med :-)
JA; handstilen har förändrats. DET tycker jag är lite läskigt.
Ibland försöker jag verkligen skärpa mig vad gäller den, men oftast blir det till ett oläsligt sammelsurium iaf.
GAAAHHH!!!
VISST var det roligt när man fick brev!!! Det var underbart!
Speciellt under det år när jag var au-pair, men även innan datorerna kom in i allas hem. Underbart fint var det med breven.
DIKTAMEN, men det sa VI också, eller fröken sa det, och därmed vi också!! DIKTAMEN, det var rättskrivning det! Helt rätt, Anne. TACK för den påminnelsen!!!
JA, det låter verkligen gammaldags! HIHI!!
Jag känner ingen som har barn som går i lägre klasser längre, men DU har ju en tös som går i ES!! OCH jag blir glad över det du skriver. Jag tror nog att man fortfarande skriver med penna och papper här i skolan. Hemma får ju alla elever en padda, efter vad jag förstått. DET får man inte här, iaf fick man det inte förr. JAG tycker som du, de ska lära sig skriva för hand innan de går över till plattor o datorer. Har en känsla av att ungarna kan rätt mkt av den biten när de kommer till skolan redan.
TACK, så roligt att du gillade dagens inlägg.
KRAMAR!!!
Annika said…
Anne igen ...

O, ja, jag gör vad jag kan. Har ju rätt gott humör till att börja med, det ska mkt till för att rubba det. Armen blir allt bättre, kommer bilder imorrn!! hehe.
Ja, sommaren är taskig tajming, men jag går göra det bästa av det. Visst, oktober hade varit bättre, haha.
KRAMAR och TACK!!!
Annika said…
Brysselkakan:
HAHA, kul att det är så även för dig. Vad är det med oss? Varför skriver vi så oläsligt? Fniss.
EXAKT, det tar tid att skriva snyggt. Orka :-)
TREVLIGT med kortet du fick, sådant gillas skarpt!!!
Bloggblad said…
Intressant ämne! Jag skriver mycket för hand, mina dagböcker t.ex. då är skrivandet lite meditativt och jag blir inte trött i handen. Men annars blir jag det fort! Mina vuxna barn kan med nöd och näppe läsa vad jag skriver. men jag KAN skriva jättesnyggt med gammeldags handstil - och även den där fula som du förmodligen lärde dig. Det var en av lärarna på lärarhögskolan där jag gick som hade hittat på den. Hon var så stolt... vi var tvungna att lära oss den för att kunna lära ut.

Tidigt på 80-talet försvann det där med att skriva fint, det hanns inte med på schemat eftersom så mycket annat skulle in. Det är väldigt trist att folk inte kan skriva skrivstil för det är mycket svårare att läsa det någon textat snabbt.

att du bränt din arm har jag helt missat - jag har haft så ovanligt mycket att göra de senaste veckorna. Bara trevliga saker, men allt tar längre tid!
Steel City Anna said…
Skriver for hand varje dag i journaler etc pa jobbet. Skriver ocksa mkt listor och lappar. Har en svarlast handstil av rypen gammaldags skrivstil som jag larde mej i skolan. Yngre kollegor kan inte tyda den, aldre tycker den ar fin :)
Anonymous said…
Som jag älskar handskrivna brev och vykort! Jag skriver för hand med min fästmans mamma och mormor, trots att det inte är mer än ~25 mil mellan oss. Vi pratar också i telefon, men att välja t vackra vykort och skriva några rader är nog oslagbart.. :)
Du får skaffa dig en postbox så kan "vi här inne" skicka kort till dig, med härliga motiv och oläsliga handstilar ;) .

Hade du "välskrivning" som ämne i skolan?
Ibland får jag lite kramp, men mestadels i tummen, tror dock att det beror på hur jag håller pennan.
Min handstil har tre olika "lägen". Den som jag oftast använder skrivs med STORA, raka bokstäver. Den andra är skrivstil och den tredje är "streck", alltså helt oläsligt.
Välskrivning hade jag inte i skolan, men under svenska lektionerna fick vi lära oss att skriva skrivstil. Måste ha vart i 2a eller 3e klass..?

NU ska jag sätta mig och skriva en liten fredagshälsning till "gubbens" mamma och mormor!
SOLIGA och blåsiga hälsningar från Hälsingland!
Annika said…
Brysselkakan:
Ja, intressant detta med handskriving.
Jag skriver också i mina dagböcker, och shoppinglistor. Men annars? Not so much.
Japp, jag lärde mig den fula, nya skrivstilen. Helt rätt.
Inte kul.
Numera skriver jag inte så alls, har min egen unika, svårlästa och fula stil, haha!!
HAHA, den som hittade på den borde inte vara så värst stolt, tycker jag. Nya skrivstilen alltså, gaaaahhh!!!
Tycker också det är synd att skrivstilen har försvunnit, verkligen.
Jo, jag har bränt min arm. Mycket svårt tom.
Ha en fin och bra helg!!
Annika said…
Anna:
SÅ du fick lära dig en äldre sorts skrivstil än jag?
Kanske gick man ifrån den där "nya" skrivstilen då du gick i skolan på 80-90 talet?
Den jag fick lära mig var verkligen TRÅKIG.
Skriver på mitt eget sätt numera, och det är inte vackert.
Kan tänka mig att du skriver snyggt, det har ju din mamma sagt också :-)
Nej, men en fin handstil ska man vara rädd om!!
Annika said…
Hälsingland:
GULLIGT att du skickar vykort!!
Trevligt!
HAHA, jomen nog har jag en postlåda, hihi!! Men adressen kan jag nog inte lämna ut på den häringa bloggen ;-)
Ja, eller så här var det nog, välskrivning ingick i ämnet svenska. Så ibland fick vi ägna oss åt det i våra skrivböcker. Vi hade en särskild skrivbok för just välskriving. Sen hade vi diktamen också, det var rättskrivning det.
Precis, tror att jag lärde mig skriva skrivstil i tvåan eller trean.
Skriv på du!!
Hälsningar från ett soligt, varmt och vindstilla Reston!!
Jag skriver för hand nästan varje dag. Det är anteckningar på jobbet eller andra ideer som uppstår! Jag har alltid haft en förkärlek för vykort och brev, men har inte riktigt hållt igång det på senare år, men har tänkt ganska ofta på sistone att jag ska börja med mina vykort igen :) Min mammas skrivstil var så vacker, och hon skrev i skrivstil, jag däremot textar mest, har absolut ingen fin skrivstil inte. Kanske får träna lite på det :) Jag får kramp då jag skriver mycket förstås, men tror det har att göra med att jag håller pennan för hårt, man ska väl inte behöva hålla den så hårt för att få sitt avtryck på pappret kan man ju tycka.