Wednesday, April 26, 2017

... OCH så tar vi en liten avstickare till New York!
Godmorgon onsdag!


Idag ska ni få hänga med till New York City en sväng. Jag får dela upp den här resan i två olika inlägg annars blir det alltför mastigt.


På väg!  Ombord på Amtrak.

När min syster Sara och hennes man Håkan var här bar det av till New York för oss fyra. Det var Håkans allra första besök i den stora staden.
Sara var där med mig och Peter 1993, en riktigt regnig hösthelg i slutet av oktober.
Det är inte mycket hon direkt mindes från den regniga, dimmiga resan. Inte jag heller. Jag minns att vi åkte bil  längs I-95 (stor och tråkig motorväg, interstate. som går genom hela östra USA) och det BARA regnade. Vi var uppe i World Trade Center, men hade nästan ingen utsikt på grund av dimman och regnet. Jag minns att vi blev blåsta på pengar av chauffören på en taxi ut till  New Jersey (vi bodde i Secaucus den gången) från Manhattan.  Vi åt på olika superbilliga hak den gången.  Ingen direkt resa man minns med stort nöje.Här har gänget kommit till NYC.  Vi har precis checkat in på hotellet och vi går längs Lexington Avenue.


Central Park blev vårt första stopp.  OCH det är alltid så härligt att komma till Stadens Lunga!  Central Park är jättestor!  OCH våren fick vi möta ännu en gång.  Som jag skrev tidigare så ligger New York ungefär en vecka efter oss i blomning.


The Park är verkligen helt underbar att strosa omkring i!

Ett brudpar fotograferas under ett blommande körsbärsträd.

Denna gång var det annorlunda. Vi tog Amtrak (tåget) upp till New York. Det är alltid skönt att ta Amtrak mellan de stora städerna på östkusten, lätt och bekvämt.


New York gör ingen besviken. Jag menar, det är inte för inte som det är en av världens allra mest välbesökta storstäder.
NYC levererar. VARJE gång.
Varje dag imponerar den på tusentals turister. OCH varje dag imponerar staden på oss som varit där många gånger förr.
Det är ungefär 40 mil mellan mellan DC och NYC. Man skulle alltså tro att Peter och jag befinner oss där titt som tätt. Det gör vi inte. Det var tre år sen vi var där sist.   Det var den iskalla vintern 2014  när vi var där i en veckas tid. Audition-vintern, när vi kajkade östkusten runt med Karolina, då hon sökte in på dramaskolor.
Peter och jag har lovat varandra att det inte får dröja tre år tills nästa besök. Vi har sagt att vi åker tillbaka i höst igen och tar en långhelg.The Lake i Central Park.  


Jag älskar den här statyn!!!  Den finns vid Bethesda Terrace i parken.  Bethesda Terrace är hjärtat av Central Park.  Den underbara statyn heter Angel of the Waters.  Här kunde man få sig en alldeles egen dikt, om man så önskade.


Den jättefina kaklade gången vid Bethesda Terrace.NYC är levande som få städer. Alltid folk i rörelse, alltid något på gång.
Bland det roligaste som finns är att bara KOLLA in sina medmänniskor.
Vi fyra använde apostlahästarna då vi var där. I snitt travade vi nog 26.000 steg om dagen runt om i  staden.
DET kändes i benen, och i hela kroppen, när vi kom hem till hotellet på Lexington and E 48 Street på eftermiddagen. Men åh vad härligt det var.
Bra skor i NYC är ett måste.
Ibland tar man en taxi, det är lätt som en plätt. En gång tog vi tunnelbanan, mest för att Sara och Håkan var nyfikna på den.Ett stycke posande Peter!


The Lake i Central Park.  Här kan man hyra sig en roddbåt.  Det gjorde Saltis och jag sommaren 2013.  Den här gången blev det inget sådant för vårt gäng.  Däremot hade vi kul åt alla som verkligen inte kunde ro.  Från The Lake har man underbar utsikt över New Yorks skyskrapor.Eftermiddagsdrink med utsikt har man från lobbybaren på 35 våningen på Mandarin Oriental Hotel vid Columbus Circle.  Drinkarna är svinigt dyra, en liten varning i all välmening.

Underbart fina dagar i NYC blev det. Bra väder för det mesta. En dag var det verkligt varmt, och det tärde kanske lite. MEN det är inget emot den sommar Peter och jag vistades där en vecka (när Karolina tog sina summer-intensive drama classes på NYU 2013. PUST!  Det är den äckligaste hetta jag känt av i mitt liv).Och är man i NYC för allra första gången så måste man ju förr eller senare uppleva Time's Square.  För oss skedde det besöket redan första kvällen.  OCH ja, Håkan gillade platsen så mycket att vi började kalla den Håkans Torg.  Jag blir mest trött när jag är där, men visst är det häftigt och VISST ska det ses!!  Speciellt för den som aldrig varit i NYC förr.  PACKAT med folk.  Alltid!


Håkan, bright eyed and bushy tailed!  Time's Square is da shit!
OCH är man i NYC smakar "pizza by the slice" köpt från något "hole in the wall" ställe extra gott!  Här käkar vi och har det bra.

Två systrar i New York!

Jag ska inte skriva så mycket mer.  Bilderna, och bildtexterna, får tala istället.Madison Square Park är en fin liten park att besöka.DÄR ligger den berömda Flatiron Building.  


OCH man har superbra utsikt över Empire State Building!


Empire State sett från hörnet där Fifth Avenue och Broadway möts.

Ha en fin och bra onsdag!!!
OCH här är det en liten paus i The Village.  Greenwich Village.


Washington Square Park.  HÄR händer något precis hela tiden. Musiker musicerar, clowner "roar", akrobater visar upp sig, en man sitter och spelar på sin flygel.  Dessutom är det New York Universitys domäner.  Verkligen en häftig och levande plats.


I The Village.


Här är lägenhetshuset som Friends utspelade sig i.  Här ska då Monicas och Rachels lägenhet finnas. Samt Chandlers och Joeys.  Sanningen är ju dock att det mesta av serien, inklusive Central Perk, spelades in på Warner Brothers studios i Burbank i Kalifornien. Men det var denna fasad de använde för utomhusbilder av lägenhetsbygganden.

OCH här är Carrie Bradshaws byggnad från min älsklingsserie, Sex and the City. De stackarna som bor i huset har satt upp lappar om att de inte vill att någon ska sitta på trappan. Den är avstängd med en kedja. Kolla anti-Trump-skylten i fönstret.  Alltid är det någon här som fotograferas.  Både Friends-huset och Carries "brownstone" ligger i The Village.

24 comments:

Äventyret framtiden said...

Tack för möjligheten att få komma med er till New York. Alltid lika roligt att få åka snålskjuts på det här sättet. Ni hade det härligt, det syns på era nunor! :)
Flatiron Building ser väldigt speciell ut, vilket mycket annat också är förstås.
Ha en fin onsdag du med Annika!

Monica said...

Vad roligt att se dina foton härifrån! Jag får en bild av NY på annat sätt än när folk berättar och du berättar så bra också till dem. Jag gillar storstäder, lite konstigt kanske men jag känner mig trygg i såna:-) och gillar att det finns mycket att se och uppleva och människor är alltid intressanta.

Ni har en bit att resa, nästan som vi har till Göteborg från Stockholm och dit åkte jag ibland men aldrig numera, nej vi har ju storstan omkring oss så den får räcka.

Roligt att ni hann med så mycket i fint väder, ja vädret, bara det låter härligt:-), ja du vet ju hur det är här hemma så jag behöver inte skriva om det, fast just nu lite hagelstormar ...

Ha en fin onsdag Annika!

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

Åh! Vilka underbara bilder från NYC!
En dag SKA jag själv uppleva den staden!! Blir verkligen så avundsjuk på alla här som säger "Jag ska till New York"...
Samma med t.ex. Washington DC och övriga platser i USA också, men jag vet inte... Det ÄR verkligen som om just NYC har en speciell dragningskraft.
Jag älskar bilden med alla människor som ligger och solar på den stora gräsmattan. Så härligt det ser ut :-D

Och jag kan faktiskt förstå det där med att en inte åker dit så ofta när man bor nära. Jag tror nästan det blir så för alla, var en än bor.
T.ex. om en bor i en stad innehållande en populär turistattraktion, så bor en liksom "för nära" på något sätt. När en kan åka dit "när en vill" så blir det istället så att en aldrig åker dit.
Ett exempel ur mitt liv/min stad (nu är det ju inte lika spektakulärt som NYC, men det var "from the top of my head":
Jag bor ju i Piteå, där Piteå Havsbad är ett sedan länge populär och välkänt tillhåll/turistattraktion. Men jag är ALDRIG där, trots att det ligger så nära.

Och igen: Dina NYC-bilder är Awesome!! :-D

Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

Christina said...

God morgon fina cyber vän! Vad roligt att du haft syster och svåger på besök, det bästa!!! Och härligt med NYC på vårkanten. Vi bor ju också "nära", knappt 30 mil. Och jag trodde nog att vi skulle åka dit titt som tätt men på något sätt kommer livet och vardagen emellan och det blir inte så ofta. Det är definitivt dags till hösten igen!! Kanske kan vi sammanstråla där för en middag!?
Nu kommer äntligen värmen, det gillar jag som du vet! ;) Ha en fin onsdag, kram!!!!!

Annika said...

Karin;
Så roligt att du hängde med på färden.
Det är ju en speciell stad. OCH så härlig. Flatiron är en sådan där ikon bland byggnader.
SÅ fin!!
Vi hade det SÅ bra.
Ha det toppen, Karin!!!!

Annika said...

Monica:
Tusen tack, du gör mig verkligen riktigt glad med dina ord. TACK!!
NYC är en sådan ball stad, och så sällsynt levande. Tror alla karaktärer finns där, från lägsta låga till högsta höga.OCH allt däremellan.
Gillar också att besöka storstäder.
Denna gång tror jag inte att jag kände mig osäker i ngt område ngn enda ggn.
Lustigt det där med avstånd, tycker det är nära till NYC, men när du skriver om avståndet Sthlm-GBG så låter det plötsligt långt. Men i ett stort land krymper plötsligt sådana avstånd, lustigt nog :-)
Vi hade jättefint väder medan S och H var här. Så bra. Ja, jag har sett ert väder hemmavid, inte roligt.
Mkt regn hos mig också i dessa dagar, och ganska kallt. Men jag vet ju vad som komma skall, så det är coolt ändå :-)
Hang in there, Monica!!

Annika said...

Erica;
KLART att du ska till NYC!!
Givetvis ska du DET!!
OCH när du kommer ska du se fler städer än bara NYC. Ibland kan jag tycka att många snöar in på NYC, när det finns SÅÅÅÅÅ mkt annat cool i US att se också. MEN, NYC HAR verkligen ngt speciellt. En mkt speciell dragningskraft, och den är egen, och högst unik.
SÅ självklart!!
Ja, Central Park är så härlig, och den utnyttjas till max av NY-borna.
Ja, det är lite underligt att vi inte är i NYC oftare, eller i Philly. Men vi borde åka upp mer än vi gör.
Förstår vad du menar med havsbadet.
TACK gulliga Erica!!! Dina ord gör mig SÅ glad!!
ha en fin onsdag!!

Annika said...

Christina:
Godmorgon själv fina cybervän!! One of these days måste vi ju träffas. VI bor ju faktiskt rätt nära varandra, så det så!!
JA, underbart besök!! SÅ lättsamt och SÅ roligt!!!
Hela tiden,
SANT, det blir så att det kommer mkt annat emellan vad gäller besök till NYC etc. SÅ sant.
OCH det är ju ändå så att man måste planera det, boka hotellrum, tåg etc. OCH fan vad Amtrak är dyrt, förresten. Löjligt. Billigare att flyga upp.
Ja, värmen är välkommen, det är den!! Har frusit mkt dessa dagar, brrrrr....
Men snart får vi väl säga tvärtom, haha!!
HA en toppendag!! OCH visst ska vi sammanstråla!!
Kramar!!

Miss Marie said...

Åh, härliga bilder! Jag blir ju inte direkt mindre sugen att åka dit på besök efter de här bilderna, de är verkligen underbara! Tror de flesta storstäder är som allra vackrast på våren, det brukar också vara okej temperaturer då på de flesta ställen. Och ja, stackars de som bor i "Carries hus", det kan inte alltid vara så kul! Men jag antar att de visste om det när de köpte det... :D

Annika said...

Marie:
TACK vännen!!
NYC är otroligt vackert på hösten också. En riktig höststad. MEN mindre kul mitt under het sommar, eller under isande kall vinter.
Ja, inte lätt att ha lgh i Carries hus. Det är flera lgh i det huset. Vissa kanske bodde där när de spelade in? Vem vet. Jobbigt oavsett. Förstår att de sätter upp kedjor och annat. SJP lär bo i närheten också, vet inte var dock. Lika bra det :-)
Tack för fina ord!!

Anonymous said...

Man bara måste älska NYC! Hade ju hoppats på att få komma dit i sommar men nu blir det andra kusten och SF, Portland och Seattle istället. Och så då lilla Pullman, inte att glömma.
Men jag kan inte annat än bli avis när jag ser dina bilder från NYC...

Annika said...

Brysselkakan:
Jaa-aa, verkligen. Det är en sådan otroligt läcker stad, och med en puls som inte liknar ngn annan stad.
Men du, det blir underbart med Portland och the pacific northwest. Helt underbart. Ibland är det bra att se bortom NYC, mkt bra tom.
Det kommer att bli grymt!!!!! Grymt bra, och grymt fint!!!

Anne said...

Härligt Annika få se NYC-bilder, jag har väntat på dem :) Som någon annan skrev, man får resa med lite när man får se bilder och text så här. Jag har bara besökt stan en gång men kände ju direkt den är cool, förstår dragningskraften den har och som du säger så finns det alltid nåt nytt att se, upptäcka och uppleva även om man är en återkommande besökare som du vid det här laget är. Det är coolt med storstädeer, man blir aldrig riktigt färdigt. Time´s Square tyckte jag nog sämst om :) Det var för stimmigt, stressigt och mycket bara. Men visst, jag fattar många gillar just stämningen där.
Jag vet precis vad du menar, det där du och P sagt att men vi måste ju komma upp oftare, är trots allt så pass nära er. Vi har Seattle (175 miles norr) vilket ju är hur lätt som helst ta sig upp med bil. Men hur ofta åker vi? Typ vart tredje år, i bästa fall... San Francisco är längre förstås, ca 650 miles så det är ju flyg som gäller men det finns billiga biljetter och tar typ bara 1.5h i luften så funkar ju för en långhelg. I princip aldrig det blir av, vi gjorde dock det i januari i år och då tänkte vi precis sådär, att det här borde man göra oftare.
I alla fall, jättekul se mer bilder från New York och på din S & hennes H. Vad kul ni verkar ha det ihop, hon är inte bara din syster utan du och hennes man och du och Peter verkar liksom gillar varann på riktigt, ni som par gillar hänga ihop. Inte alltid det klickar så.
New York är som sagt coolt och jag skulle gärna besöka igen! Men hur häftig stan ändå är, så tycker jag fortfarande det är trist så många svennebananer kan åka dit typ årligen men aldrig utforska nåt mer av USA. Typ Washington DC som jag tycker var GRYMT coolt besöka :)
Hehe, men gud så trötta de som bor i Friends och Sex and the City huset måste vara på alla turistströmmar.
Kramar!!

Steel City Anna said...

Tank att mota varen i New York! Underbara bilder! Sa kul ni ser ut att ha. Jattemysigt :)

Annika said...

Anne:
Härligt och TACK!
Det kommer mer, det var ju mkt vi såg och hann med!!
Precis, det finns ALLTID ngt nytt i NYC. Jag har varit där kanske 30 ggr vid det här laget, och ändå är det lika coolt varje ggn!
Älskar det!!!
HAHA, gillar inte heller Time's Square, inte alls. Kan undvika det stället som pesten i vanliga fall. MEN det måste ses, och det var kul att Håkan gillade det så mkt :-)
Du ser, ni har samma sak med Seattle. Det blir för sällan.
Men, det är ju förstås lite fix, tågbiljetter (om man inte vill köra), hotellnätter och restauranger som ev ska bokas etc etc.
Så det är ju inte heller att bara pysa upp, precis som Seattle för er.
OHHH yesss, do not get me started on that NYC thing. Håller med till 100. Ibland verkar det som om så mågna svennar tror att det bara är NYC som räknas, och så kanske Florida och CA. Kom igen, people, det finns såååååå mkt mer, och så mkt finare. Ja, precis, finare. You hear! Mer intressant mer rubbet. För hur intressant är Florida liksom??? F'låt alla som bor i FLA, men jag är inget större fan av staten. Förutom the keys. OCH LA? Men suck... Det är nog den amerikanska stad jag gillat sämst av alla amerikanska storstäder. USCH!
SF är förstås underbart, och CA i övrigt. Oslagbart. Men get over the LA craze!!!
OCH våga lämna NYC ibland, haha.
DC är ju ascoolt, ja. Boston också. Ja, jösses ...
Ja tänk vad less de där människorna måste vara som råkar på inom fasaderna där ngt spelats in. Oftast är det ju iaf inspelat på en soundstage i Burbank, CA så är det bara :-)
Kramar!!

Annika said...

Anna:
Jag har mött våren på tre ställen iår, i Elon, Reston och NYC. Så härligt.
Det var så härligt i NYC!!!
Tusen tack för dina ord!!

Bloggblad said...

Tack för en billig, packnings- och skoskavsfri rundvandring i th big apple! Det är visserligen 45 år sen jag var där, men jag minns känslan och dofterna som blandades och ljudet från den ständigt brusande trafiken.

Anne-Marie said...

Kul att få följa med dig och er till denna intressanta stad. :)
Tänk att Amtrak fungerar så mycket bättre på östkusten. Här på västkusten är ju tågen ingen höjdare direkt. Jag minns så väl när jag åkte och det var 10 timmars! försening.
När min pappa och jag besökte NYC besökte vi givetvis Central Park och tyckte väldigt mycket om denna fantastiska och stora park. Vi var där på sommaren så inga vårblommor. Jag minns parken mycket väl trots att vi var där 1986.
Vi promenerade också väldigt mycket men åkte en del buss också. Man inser hur stor staden är när man blir trött efter att ha gått några kvarter som är väldigt långa. :)
Times Square besökte vi aldrig. Var det något på gång eftersom det var så mycket folk där eller är det alltid fullt?
Empire State Building åkte vi upp i och hade en vidunderlig utsikt eftersom det var helt klart och inget dis.
Vi hade sådan tur med vädret att det var svenskt sommarväder just när vi var där. Sedan slog det tydligen om och blev så där outhärdligt varmt och fuktigt.
Kul med Friendsbyggnaden.
Kramar!!

Evas blogg said...

Vilka fina bilder du bjuder oss på! Jag har aldrig varit i NY men skulle gärna vilja. Dock känns det lite jobbigt att tänka sig en storstad nu när jag nyss har varit i Amsterdam och fick så fruktansvärt ont i benen av allt gåeende. Men, men, man vet aldrig. Är det baren i Friends som syns längst ner i huset eller är den också studioinspelad?

Annika said...

Bloggblad:
TACK!!!
OCH mail kommer!! Har haft så fullt upp denna vecka. Men jag ska titta på det idag el imorrn. Gud, påminn mig annars, Marianne!!

Annika said...

AM:
Tusen tack för att du hängde med på färden!!
Inga problem med Amtrak här. Kommer och går i tid. Lustigt så annorlunda det kan vara. Ibland känns de mer som pendeltåg än som tåg, om du fattar vad jag menar. MEN lita på dem kan man.
Lustigt, tog Amtrak från Portland, OR till Seattle, WA en gång 1991. OCH ja, grava förseningar var det!!! Det minns jag. Så stora att kvinnan jag skulle bo hos blev sur (som om det var MITT fel).
Men ni verkar ha vissa Amtrak-problem ute hos dig. Trist.
Central Park är stor, och ball. Gillar den!!
PÅ den tiden när du var där var nog Times Square inget man besökte. Det var en farlig plats. Full med drugdealers etc. Så var det nog då jag var där första ggn också, man gick inte till TS och inte till 42 gatan heller. Idag är det rena rama fällorna för turister.
Det är ALLTID fullt där. Alltid. Lite som Disney World. Inget ställe i NYC jag är galen i, precis. Men kul att Håkan var så förtjust, det var roligt att se hans entusiasm!!
Empire state är cool! Snacka om ikon!!
Kul att du var uppe där.
Så bra att ert väder var bra! Jag har varit med on outhärdlig hetta och fukt i NYC, inget kul.
Så ni hade tur mitt i sommaren,
Stor kram!!

Annika said...

Eva:
Tusen tack!!
NYC är en grym stad, väldigt gåvänlig. Men också lätt att ta en taxi.
Ja, det blir ju mkt gående då man är i en storstad, så jag förstår att du hade ont i dina ben. DET hade jag också då kvällen kom. Vi gick sådär en 14-17 km varje dag. PUST!!
Det är inte baren som ligger i Friends-huset. Allt i Friends spelades in på en studio i Burbank, CA. Däremot är den röda restaurangen en av Obamas favoriter, fick vi höra :-)

Evas blogg said...

Men det var ju ännu bättre än att det var Friendsbaren :)

Annika said...

Eva: håller helt med!!!!