Thursday, December 15, 2016

Lucia på SVT, doftljusbrist, månen, läkare och kyla ...

Godmorgon!


Torsdagen den 15 december.
Snart jul.
Ack ja.*  Lucia i SVT.

Tack till SVT Play för att de alltid sänder så vackra luciamorgnar. Jag uppskattar det så enormt mycket. Iår var det tydligen något strul till en början. Lucia kunde inte ses utomlands, det var spärrat. RAMASKRI bland utlandssvenskarna. Det hela fixades, och när jag gick upp vid 6:30--min tid--var problemet åtgärdat.
Jag slog mig ner med lussebullar, kaffe och pepparkakor framför TV:n. Jag såg allt via SVTs app på min Apple TV.
Så himla härligt.
Jag har VPN förstås, så jag kan se sådant som är låst utanför Sverige. Men jag slapp aktivera VPN denna morgon.
Det hela var fint. Jag ger det en svag fyra iår. Varför? JO, för att jag avskyr snacket. Jag blev så paff när Cecilia V plötsligt började snacka mitt i luciasången när jag satt där med tårar i ögonen. Snacka om BUZZKILL.
Bakläxa. De behöver INTE snacka ett enda ord under luciamorgon. Sen den där idolvinnaren, han hade inte behövts överhuvutaget. ALLRA minst på slutet då han sjöng luciasången på italienska som om han stod på Idol-scenen.
Detta dra ner betyget. ANNARS tycker jag det var SPOT ON. Vilka sångare, och vilka musiker och vilken VACKER plats.
Härligt.
Tack SVT!!

Bild från luciamorgonen hos mig i tisdags.

*   Doftljusbrist.


Japp, en sådan börjar råda nu i mitt hus.
OCH jag är liksom beroende av doftljus. Jag måste ta mig till Target, Pottery Barn eller HomeGoods fort som bara den och köpa upp mig på lite godingar.  Helst ska det vara Yankee Candle eller dylika.
Annars tror jag nog att jag har gott om ljus hemma i jul. Både kronljus och värmeljus.
Godaste doftljuset denna jul kommer från Pottery Barn (därmed är det då inte ett Yankee Candle. Men det doftar SÅ juligt). Underbar doft.*   Månen

Månen alltså. SOM jag älskar den! Speciellt nu när den är full, och när den några morgnar skiner mig rätt i nyllet innan den börjar gå ner i väster.
Jag sover bra vid fullmåne. Älskar att vakna i månens silversken.
Speciellt vackert är det med måne, vinterhimmel och frost. Underbart vackert.
Jag vill bara fota och fota.
Jag har tagit så få bilder sedan i början av november. Tråkigt.*   Läkare

Under lång tid i livet är ens läkare äldre än en själv. Sen när man är runt 40-50 börjar det skifta, och plötsligt är din läkare YNGRE än vad du är.
Känns lite skumt ibland, någon annan som känner lika?
Läkaren jag var hos igår är 36 år, ganska stressad och jag vet inte hur mycket han egentligen lyssnar på en 50-årig tant? Han är kardiolog, och jag går till honom eftersom mitt blodtryck är för högt.
Min narkosläkare var superung. Hon var bra, men kanske inte med det bästa “bedside manner” i universum. Hon hade jätteproblem med att hitta bra vener också, och fixade blodbad på två håll innan en äldre sköterska stack rätt. Antar att mycket “läkarflow” kommer med åren?
Min ortoped är iallafall äldre än jag. SKÖNT det, haha.
Numera kan man ju kolla upp samtliga läkare online och läsa patientomdömen och annat. Det gillar jag.


Jag igår på väg till hjärtläkaren.  Se arsenalen av kryckor bakom mig, haha.  HAR iallafall kommit på att det bästa är att ha en krycka, som käpp.  Det funkar bäst för mig.  Underbart att sminka sig och fixa till sig igen.


*  KALLT!


Kallt och blåsigt hos oss. Flera minusgrader denna morgon.  Därmed blir det isande kallt i vårt hus.
Hualigen.  Det drar in i huset genom lister och elluttag. Detta gamla kyffe från 1976 har lite svårt att hålla tätt.
Det blir att brassa värme.  Använda sig av andra värmekällor, som värmefläktar, vilka vi kan flytta runt i huset.
Fast vet ni, hellre för kallt väder än milt och taskigt.  Jag väljer hellre detta på vintern.


Ha nu en fin och bra torsdag önskar jag er alla.

16 comments:

Nettan said...

Kan tänka mig att det blev lite tufft för SVT en stund där att fixa felet, men även om du tittade via play på hemmaplan så strulade det kan jag säga, ofta upplever jag deras app som något svajig. Många fina luciasånger i år men de kunde skippat de två stjärnorna tycker inte det behöver vara så mycket prat på Luciamorgon.

Doftljus, kan du tipsa om något som doftar riktigt gott av yankee candles? Har svårt att hitta en doft som jag gillar, de jag gillade har utgått ur sortimentet nämligen.

Månen är vacker så här års, stor och alldeles klar, lyser så att man kan gå ut och gå i månskenet. Vackert, och visst påverkas man av månen, absolut.

Att läkarna blir yngre än en själv, lite kul är det, speciellt när man träffar på kompisars barn som nu gör sin första tid som AT, alltid lika kul när de kommer med sina frågor och är rent förvirrade. Skulle nog kunna skriva en del om det man sett och hört genom åren. När det gäller stickteknik så handlar det om att ha handlaget och öva, nu har jag inte stuckit venöst på två år och jag gillar att stickas, det är något visst med det, så jag vet inte hur bra jag är längre, får nog se till att ta mig in och jobba inom slutenvården och öva lite igen, kanske nästa sommar, vem vet.
Håller nu tummarna för bra läkarbesök idag med och ha en underbar torsdag!

Kramar

Cari said...

Det var verkligen kallt i DC då solen sken och det blåste. Hoppas du får upp värmen inne.
Hoppas läkarbesöket gått bra, att det inte är något allvarligt med hjärtat och blodtrycket.
Och tack för tipsen om allt att göra i DC.

Steel City Anna said...

Lite kul att det blev stora rubriker om arga utlandssvenskar. Lucia är verkligen viktigt för oss! Jag tittar även på julkalendern varje år och har det som en liten mysstund. Årets är jättefin och julig!

Det är kanske inte en dum idé att ha käpp istället för krycka. Detta att hoppa omkring känns ju opraktiskt :)

Haha, ja även jag känner mej gammal ibland för jag är övertygad om att den som tar blodprov på mej på vårdcentralen är högst 12 år :) hon är väldigt duktig dock. Roligast var ändå för ett tag sen när kissen skulle ta blodprov och kolla blodtryck (världens gulligaste lilla minimanschett runt kattens tass) hos veterinären och de frågade om en ung tjej som gjorde praktik fick försöka. Det gick jättebra och min katt är så himla snäll och bara satt där stilla och hon såg venen utan problem. När jag sa att kissen var 18 år så såg hon förvånad ut och utbrast att då är ju jag och katten lika gamla! Haha det var bisarrt på nåt sätt.

Älskar också doftljus. Just nu har jag Yankee Candles Cosy by the fire. Doftar juligt och härligt.

Monica said...

Vilken lycka med de lussebullarna:-), ser väldigt goda ut! Och Lucia ja, ingen behöver säga ett ord, vi ville bara njuta av allt, det var så fint förutom de två artisterna som störde och avbröt, unge killen Adrian sjöng så fint och roligt med denna fina miljö, får nog toppbetyg av mig för jag bortser från de där två.

Årets julkalender Selmas saga blir bara bättre och bättre, en fantastisk flicka, Ester, som spelar Selma, svårt att fatta så duktig hon är och så Johan Ulveson, helt suverän, det är såååå bra! Och spännande!

Läkare ja, jag är hemskt skeptisk till de flesta haha, har arbetat med för många och som du säger är de rätt unga nu:-), men kan vara bra för det, inte åldern det hänger på, fast man ska ha tur, konstigt nog kände jag fullt förtroende för den 35-åring som snittade mig i halsen, ja jag hade inget annat val, det var kris då, men vilken tur jag hade, han var suveränt duktig och mycket varm i sättet och trevlig. Hade inte kunnat få bättre läkare. Så vilken skillnad det är och det står ju inte i pannan på dem att jag gick ut med toppbetyg på både det medicinska och bemötande. Tyvärr så är det många som med nöd och näppe klarar utbildningen med det står ingenstans heller, vet, jag läste medicin med dem. Och blev både förundrad och förvånad hur det var. Väldigt bra inblick att få men minskade inte det skeptiska;-).

Och det där med blodprovstagning hör jag ofta nu, om blodbad, utbildningen har nog försämrats och alla är inte lämpliga heller till detta, men bra stickteknik ska tränas sen är alla olika med att klara det ändå. Men i mitt yrke gäller 1 gång, absolut, har ju arbetat på blodcentral några år och med de grova kanylerna, 1 stick annars kom inte blodgivarna tillbaka. De som inte klarade detta fick andra arbetsuppgifter. Väldigt bra kunskap gav det, sen tyckte man inte att vanliga kanyler var så svårt:-). Ofta svårast att ta blodprov på barn och där hör vi skräckexempel idag, det sticks om och om igen, sådant var otänkbart förut.

Och du ser pigg ut tycker jag och vid gott mod, bra idé med käppen, inte så klumpigt som hela kryckan och hoppas du får påfyllning med doftljusen, har Yankee Candle här hemma och det fina med dem är att de doftar så gott bara att gå förbi även när de inte är tända.

Ha det så bra Annika!


Anonymous said...

Hur känner du dig Annika? Hur gar det? Ta det lugnt bara. Stressa inte...det är som det är...
Tänker pa dig och skickar manga kramar,
Lisa

Annika said...

Nettan:
Brukar mest titta på min laptop, men har appen på Apple TV också.
Brukar funka bra för det mesta, tycker jag. Fyrans också. Men jag är glad att problemet var fixat tills jag började titta. Utlandssvennarna brann!! HAHA.
Ja, de kan skippa stjärnor på luciamorgon. Det går så HIMLA bra utan dem. OCH de ska inte snacka.
Ja, av YC gillar jag Holly and Ivy, frosted fir och christmas dreams.
Men, jag snusar och luktar och köper lite olika varje ggn.
Månen så vacker denna morgon igen. Men jag sov som skit. Vet inte varför. Jag har ju skitdåliga nätter ibland.
Älskar månen i december. Den är alltid så vintervacker då. Eller, älskar den alla månader. Älskade måne.
Komiskt det där när läkarna är yngre alltså.
Nu sitter man i det där gränslandet då läkaren är i ens egen ålder, yngre eller äldre. Snart kommer alla att vara yngre.
Ja, lite kul när kompisars barn, som i ditt fall, börjar med sin AT :-)
Det där med att sticka verkar en konst. Narkosläkaren hade den INTE.
Men däremot en sköterska som var i min ålder. Vet att det är svårt på mig, men man har ingen lust att vara nåldyna heller.
FATTAR att det är otäckt att sticka så. Förstår att du är glad att slippa göra det.
TACK, har gott hopp om dagens besök. Tycker själv det ser bra ut, haha.
Kramar och TACK Nettan!!

Annika said...

Cari:
OCH då ska du se hur det är IDAG. FY 17, det är flera minsugrader och det blåser så infernaliskt. Huset är OK. just nu.
Mitt BT är gammalt som gatan. Alltid högt.
Alltid. OCH har alltid varit.
Men jag har precis börjat med nya mediciner och han kollar dem. Nu ska jag inte dit på ett tag.
Glad att jag kunde tipsa er om saker i DC. Jättebra. Synd att jag inte kunde träffa er, men det är som det är...Det gick inte.
Nästa gång kanske :-)

Annika said...

ANNA:

Ja gud vad det braskade på med rubriker om lucia.
HAHA, tur att det ordnade sig sen. Utlandsvennarna brann. Glad att det fixats tills jag gått upp :-) Slapp känna den stressen iaf.
Vet du, har inte set kalendern än. Tänkte vänta på K och se den i ett svep med henne. HIHI!!
Har förstått att den är toppen! KUL!
Käpp får det bli ett tag nu, när jag ska OUT and about, haha.
Inomhus får det gå utan.
Men det är det friska benet som får ta så mkt stryk.
HAHA; du MED!! Ja, jag gillar inte blodprov och att bli stucken. OCH så lagom kul när man känner att personen som gör det inte har koll. BLÄ!!
Kände ju hur blodet droppade och hörde hur de stressat pratade och bytte sida ggn på ggn. NOPE otrevligt.
Nämen, kul hos veterinären också. OCH inte trodde jag de hade BT-manchetter för djur. ,MEN det är KLART att de har. Givetvis.
Komiskt med åldern, ja det säger mkt. Katt och praktikant lika gamla. Otroligt.
Hoppas den lilla kissen mår FINT nu!!
Doftljus så BÄST!! Älskar Yankee Candle.

Annika said...

Monica:
De är SÅ goda alltså. MUMS!!
Riktigt, riktigt goda, Min kompis Lotta är det som bakar dem.
Lucia ja, slippa snacket.
Gör det så blir allt BRA!
Håller annars med om att det var toppen. Supervackert och fint, och vacker PLATS!!
Ska absolut se kalendern då K kommer hem. Ska bli mysigt.
KUL att den är bra iår.
Ja, läkarna är så unga...haha.
Vissa är såklart toppen, givetvis. Det är bara så konstigt att se ngn som är så mkt yngre än en själv komma in. Speciellt en hjärtläkare, fniss. Jag blir liksom...va ska DU?
Men jag gillar honom, trots allt. Han var bra igår.
Vid kris, so för dig, så är de bara att lägga sin tillit i deras händer. O Ditt fall är så hemskt, Monica.
USCH!!
Vilken tur att det gick bra!
Ummmm....jag vill att alla läkare ska gå ut med toppbetyg och vara skitbra. Men jag fattar att det inte är så, inte OK. GULP!!
Förstår att du sett ett och annat.
Ja, den där narkosläkaren kunde verkligen INTE sticka. Hon kunde inte.
Det var en ssk som fixade det hela. Jag har svåra vener, men jag tycker att hon borde ha lite mer teknik iaf. Jag var så stissig som det var iaf i fredags.
De borde öva, öva och åter öva på detta. Lära sig hur man hittar vener på patienter där de är svåra att hitta etc etc. Hon grävde i armvecket, på min hand och i andra armvecket. SOM tur är har jag knappt ngra blåmärken, tur det iaf.
Men jobbigt var det.
Nyligen tog jag en hel arsenal med blodprov på ett labb. Hon som stack var från Irak, och hon hade inte varit i US så mpnga år, men hon fick till det direkt. SÅ himla gullig fö också. Hon kunde sin sak. Uppskattat.
Tack Monica, mår rätt bra just nu. Förutom att knät är stelt och styvt och ömt.
Men det ska väl vara så.
YC är bäst, och ja, de doftar gott även då de inte är tända.
Tack för din kommentar och ha en bra torsdag!

Annika said...

Lisa:
Ingen fara med mig.
Bra prover, bra BT. Bra sånt allt.
Knät är som det är.
Men, det har ju inte ens gått en vecka än. Idag är det ortopeden som gäller.
Det är nyttigt för mig att stressa av, och svårt.
Kram!

eastcoastmom said...

Doftljus, jag köper oftast på HomeGoods. Ska kolla in Pottery Barn, barnen ville ha nya doftljus!
Läkare, än så länge har jag bara råkat på läkare i typ min egen ålder. Men jag förstår att det måste kännas lite skumt med yngre... Om du klarar dig med en krycka, toppen, man blir så otroligt begränsad när man måste använda båda händerna till kryckor!
Här ska det också blåsa idag, polar vortex inatt...! VI får se om vädergubbarna överdriver eller inte.

Annika said...

AM;
jag med. Där köper jag de flesta av mina YC. Bra ställe det där :-)
Farligt också.
Pottery Barn har grymma ljus, min favorit för året är ett rutigt, stort, tre vekar. Brinner i 90 timmar. Vet tyvärr inte vad det heter. Men glaset är rutigt. SÅÅÅÅ härligt. Kostar 39.50.
Ja, när en läkare är mellan 30-40 tycker jag det är skumt, haha.
Hen ska helst vara äldre än jag, men det börjar bli svårt, fniss!!
Jag hatar kryckor, står inte ut. Så nu tar jag en krycka då jag ska ut. Härhemma haltar jag omkring utan.
Jädrar i gatan var kallt det är alltså, och blåsigt. Polar Vortex ja, det talas det om här också.
Stay warm!!

Jenny said...

Hoppas det gick bra hos ortopeden idag! Och att du fått dig en samling doftljus att njuta av som plåster på såren efter operationen.

Annika said...

Jenny:
Det gick väl så var som det kan. Ungefär. Förstår att det kanske aldrig blir som det varit, men det får gå det med.

L said...

Haha, Annika, du slår verkligen huvet på spiken. Jag som endast är strax över 30 (fast fyllde 50 förra månaden....)ser läkarstudenter som är typ 15, utbildningsläkare som nyligen fyllt 18...Ja herreminje vad svårt det är att åldras. Och att inse att man faktiskt är senior på kliniken.
Min egen dotter tar läkarexamen i januari. Känn på den!

Så mysigt du har i ditt julpynt (nästa inlägg). Hann tyvärr inte med att se ngt Lucia i år, men tror du har alldeles rätt - det skall vara fritt från onödiga kommentatorer, och Idol-artister????

Ha en bra helg. Själv återhämtar jag mig från en flämtande vecka som tf verksamhetschef... Den är minsann inte enkel.

Annika said...

Lisa:
KOMISKT!!
Jag har verkligen lagt märke till det på sista tiden. Ortopeden är 61. Kardiologen är 36. Min narkosläkare var i lägre 30-åren. Min vanliga läkare är 43.
Jösses, när blev det så här liksom, haha!!
Jag vet, känns som om det är Doogie Howser MD värld just nu (du kommer ihåg serien, haha). Sanningen är ju den att det är JAG som är gammal, FNISS!!
OCH din flicka blir klar nu!! WOOOT! HUR känns det? Bara bra såklart. Vad ska hon specialisera sig i?

TACK Lisa, kämpar på med pynt etc. Trivs i min juliga värld :-)

Lucia ja, bort med allt snack!! OCH bort med artister som är lite väl överspända.

Lisa, heja dig!! DU är cool och BRA!! Kan tänka mig att du är en BRA chef också!!