Wednesday, December 07, 2016

Amerikanska julfenomen: Julböcker

Godmorgon onsdag!


Idag tänkte jag att vi skulle dyka ner på temat amerikanska julfenomen igen.
Det finns ju en del sådana så detta inlägg blir ett sådant.

Julfilmer och julsånger känner ju alla till!
Klassiskt i juletid med dessa.
Men, visste ni att det även finns julböcker? Ja, såklart sådana som finns för barn och sådana som är fyllda av julpyssel och tips.
Men, skönlitterära böcker för vuxna som kommer i nya versioner varje år?
Ja, kanske framför allt för de vuxna som som gillar kärlekshistorier, Christmas romance novels.Går man in i en amerikansk bokhandel före jul hittar man en uppsjö av dessa böcker. Samtliga  nya för året.
Jag vet inte hur många julböcker det är som släpps varje höst? Men det är åtskilliga. Författare som helt viker sin tid enbart åt att skriva julböcker, eller säsongsböcker för övrigt (Valentine och Halloween lär visst också vara klassiska för dessa författare och dess läsare).  Alltid med kärlek som tema.
För många är dessa böcker ett måste varje jul.Om jag läser dessa böcker?
NEJ, det gör jag inte. Jag läste ett par sådana när jag var yngre. Men, jag har aldrig varit typen som gillat Harlequin och liknande böcker.
Däremot tycker jag att fenomenet ÄR intressant.Temat är nog ofta väldigt liknande. Ung, stressad/ledsen/hjärtekrossad vacker kvinna flyr storstaden i juletid efter att något “livsavgörande” hänt henne.
Hon styr sin bil norrut, ofta till Vermont (haha) till någon gammal släktgård som stått obebodd ett tag, där tänker hon tillbringa julen i sin ensamhet. Dock verkar det aldrig riktigt genomtänkt av den unga kvinnan. Hon drar, mer eller mindre, hals över huvud.
Snöstormen tilltar på väg upp mot Vermont (säger vi) och till slut ligger bilen i diket. Hon blir räddad av en snygg, lång främling som ofta är tvär och tystlåten.
Ja, gissa hur det går!?
Precis! JUST så!
Skulle tro att temat ovan (med variationer såklart) gäller för samtliga julböcker i denna genre.
Förmodligen skulle jag själv kunna trolla ihop en bok på detta tema. ELLER, så är det svårare än man tror? (förmodligen är det så).Nej, det finns inte enbart julromanser för hetero. OCH det är ju bra det!
Det verkar finnas ganska många böcker som skrivs för alla inriktningar så att säga.
Ser även att det finns julböcker skrivna på skräcktema, vilket är rätt konstigt, kan jag tycka. Men, det finns säkert många som gillar att läsa julromaner med den lilla tvisten.
Each to their own.
Summan av kardemumman är att dessa julromanser är en stor del av den amerikanska julen för ganska många kvinnor ( för oftast är det kvinnor som läser dessa böcker, ja). Ett amerikanskt julfenomen, kanske även ett brittisk/kanadensiskt/australienskt fenomen? Det skulle inte förvåna mig.
Kanske finns en business för detta att hämta även i Sverige?
Antar att kanske någon av dessa hundratals böcker översatts? Men, det behöver ju inte vara så heller.
Så det kanske finns en marknad? HIHI!
När jag söker online på detta tema ser jag att det till och med finns något som kallas "Romance University" (naturligtvis inget riktigt uni, men det heter så, hehe) där man, online, kan lära sig konsten att skriva en kärlekshistoria i "romanform" på tema, som jul, Halloween etc.
Tänk, det finns något för allt ...Önskar er alla en fin och BRA onsdag!

23 comments:

Eva i Dalarna said...

Jag läser väldigt mycket, ofta och gärna, det är mitt största intresse. Men jag löser aldrig böcker av den typ du beskriver i detta inlägg, vare sig de är med jultema eller inte. Tycker de är sååå dåliga (jodå, jag har läst några, framför allt i ungdomen, så jag vet hur de är) och handlingen är ju densamma i dem alla.
Däremot gillar jag böcker med tema jul, såna med recept och pyssel och inspiration och med vackra bilder. Alltid kul att bläddra i en sådan bok i juletid. Din blogg känns som en sån bok just nu! Love it!

Steel City Anna said...

Haha, vilka underbara bokomslag! Nej, sanna bocker finns inte har vad jag vet. Daremot kan julnovellerna i Allas som jag laser vara nara beslaktade :) sen finns ju Martina Haags bok och film om Missangertrask, den har lite samma stil.

Annika said...

Eva:
Nej, dessa är inte för mig heller. Inte min typ av böcker, men temat är intressant. Och på ngt sätt fascinerande att det finns en sådan stor marknad.
Tack för att du gillar min julblogg, roligt att höra.
Ha en bra dag nu!!

Annika said...

Anna:
Eller hur!! När jag letade online blev jag liksom helt fascinerad av dessa omslag.
Jo, noveller i veckotidningarna är absolut besläktade.
Just precis, Missångerträsk-boken spelar verkligen på detta tema!!¨HIHI!!

stockholmsbo said...

Alltid så intressant att läsa här.
Tack för alla informativa och roliga inlägg du skriver.
Känns som följetonger som veckotidningar publicerar. Tror nog att det skulle finnas en marknad i sverige. Många som gillar den sortens böcker.
Ha en bra dag, Annika

Annika said...

Stockholmsbo:
Tusen TACK!! Roligt att höra.
Blir glad.
Ja, precis, det kanske är veckotidningarna som är den största källan när det kommer till detta hemma.
Ha det toppen!!

Monica said...

På biblioteket här har de ställt fram ett helt ställ med julböcker, men kanske var något annorlunda tema:-), såg en mängd barnböcker i alla fall men andra också, ska titta närmare vad det var. Lite kul ändå med mängden hos dig och folk köper säkert. Blir lockade av omslagen:-). Däremot här finns så många julböcker om mat och pyssel så jag tror snart alla har gjort en, ofta kändisars jul:-). De blir ju rätt lika allihop och ofta väldigt tillkrånglade recept och massor av socker i allt, det förvånar mig, där man vet att det blir godare att ta lite mer normala mängder, ska ju vara för att lyfta fram smak och arom men aldrig någonsin har jag bakat med de mängderna.

Ha det så bra Annika idag!

Annika said...

Monica:
Förmodligen julböcker med annorlunda tema än det jag skriver om :-)
Ja, visst är det intressant att det finns en sådan marknad runt detta. Folk gillar verkligen dessa böcker. Finns forum på nätet där man kan stöta och blöta med andra fans. Lite kul ju.
SANT, håller med om att kändisarnas julböcker krånglar till recepten. Absolut!!
Tack Monica, fixar inför en liten glöggkväll jag är värdinna för.
Ha en fin dag!!

Anonymous said...

Ett roligt inlägg, Annika! Har aldrig tänkt på julromans-
böcker. Jag fick "Flickornas Julbok" varje jul före tonåren;
ingen romans där inte. :)

Tyvärr slog ju Restons bokhandel igen för flera år sen.
Jag brukade titta in där nästan varje vecka och se vad
som var på gång. Saknar det verkligen. Det var så skönt
att hitta en bok eller en tidning och sätta sej och läsa.
Lugnt och fridfullt. Det finns givetvis biblioteket, men
det är inte desamma.
(vilken dag i går! Regn och mörkt - svenskt novemberväder)

Ruth i Virginia

bettan said...

Gud vad jag fnissar över din föredömliga resumé av julböckerna. Känns som jag läst alla:) Visste inte ens att de fanns. Ja, det finns då allt i denna värld. Äskar dina inlägg om amerikanska fenomen. (ja i ärlighetens namn har jag då aldrig ångrat att jag läst nåt av dina inlägg överhuvudtaget;))

Passar på att lovorda din julgran du har hemma. Den är så underbart vacker. Har aldrig varit i närheten av dess like. Hela ditt hem strålar och känns varmt och välkomnande.

Största KRAMEN!!

FREEDOMtravel said...

Haha, detta var helt nytt för mig! Intressant som fenomen, men nej inget för mig. Iofs så gillar jag inte romance heller ;)

Anonymous said...

Såå, du vill inte läsa små julnoveller??
Jag förstår dej faktiskt.
Det fenomenet finns nog inte här men däremot blev jag i år sugen på att köpa just en julbok - "Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden" av Jenny Colgan. Har läst hennes första bok o tyckte om den.
Jag insåg dock att det fanns ytterligare en bok innan den så det kanske får bli en julbok nästa år istället :-)
Kramar från Anette

Anonymous said...

Vad lustigt, har ju sett barnböcker med jultema men aldrig romancejul. Måste nog smita in på den lokala bokhandeln och se om de har lagt upp ett bord, de känns iofs inte som en romanceaffär... Läste absolut några Harlequin i min ungdom men det var inget som fastnade. Hörde en intervju med den svenska romanceförfattaren Simona Ahrnstedt som pratade om vilken jättebusiness romancegenren är, speciellt i USA. Intressant, speciellt som det är en genre som det ofta rackas ned på.

Annika said...

Ruth:
TACK!
Ja, det är ju ett sant amerikanske fenomen, efter vad det verkar.
Lite lustigt.
Ingen motsvarighet hemma, tror jag.
Nej, julböckerna hemma är lite annorlunda. Flickornas Julbok låter lite gulligt.
Jag VET, jag saknar också Barnes and Noble i Reston. Brukade vara där ofta. Nu får man åka till Tysons eller Fair Oaks. Lite trist.
Skulle verkligen vilja ha BN tillbaka.
Ja, vilken dag igår, men jag har inget emot såna dagar. Faktiskt inte :-)
Ha det så gott!!

Annika said...

Helena
Visst ÄR det!!
Tycker också det är intressant.
Nej, romance går bort för mig med.

Annika said...

Anette:
Det här är nog mer som romaner i paperback. Nej, det har aldrig varit min grej det där med harlequin etc.
Älskar att läsa om jul i vanliga romaner, men denna sorts sirap (och oftast skitdåligt skrivna böcker) går fetbort.
Din bok låter lite gullig. Får kolla in författaren.
Kramar!!

Annika said...

Karin;
JA, kolla!!
De finns!
Barnes and Noble brukar ha ett helt bord med dem då man klev in. HIHI!!
OH ja, jag tror att romance är jätte, jättestort här. Och böcker med tema säljer.
Harlequin läste jag också ett par i ungdomen, men nej inget jag ville fortsätta med.
Kul att det finns ngra svenskor som skriver dessa böcker, romance, också. Ja, det är nog den genre man oftast rackar ner på. Så dumt, egentligen.

Jenny said...

Sist på bollen - men nu har jag varit inne på Sveriges Radios hemsida och lyssnat på inslagen med dig och dina väninnor. Här finns det en oro över att Ryssland kommer att få ganska fritt spelrum med den valutgången som blev, så även här har man varit väldigt engagerade i valutgången. Vi ligger ju lite dumt till ur det avseendet, här ute i Östersjön...

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Jag brukar se den typen av böcker här också; "romance i jultid"-böcker. De brukar finnas i kiosklitteraturstället på matvarubutiker ;-)
Brukar dras till omslagen, vilket jag tror beror på att jag älskar allt som är juligt/ser juligt ut :-)

Dock är jag tyvärr inte något stort fan av kiosklitteratur (som ju mycket romanceromaner oftast är...) då jag tycker det är alldeles för klyschigt för min smak.
Men det är kanske därför de är så populära. De är ju på sätt och vis samma som filmer (alltså spelfilmer, typ Hollywoodfilmer)... De berättar kärlekshistorier på ett romantiskt sätt som inte existerar i verkligheten. Ett sätt för människor att "drömma sig bort".

Men, paradoxalt nog, kan jag inte låta bli att på något sätt faktiskt drömma om att prova på att skriva och ge ut just en sådan bok.
Kanske är det för att se om den skulle sälja bra, eller om jag skulle lyckas med det, eller... ja, jag vet inte ;-)

Håller för tillfället på att skriva på ett manus till (förhoppningsvis) en bok. Tanken var att det inte skulle bli åt romance-hållet, men när jag satte mig ner och började skriva så halkade jag in åt det hållet ;-P
Och ska jag erkänna så vid det här laget skulle den förmodligen platsa bättre i kiosklitteraturhyllan än i en riktig bokhandel ;-)
För några månader sedan passerade jag 40000 ord, men har tyvärr fastnat lite sedan dess. Håller på att klura ut hur jag ska ta mina karaktärer vidare i handlingen utan att få en tråkig transportsträcka.

------

Och jag måste bara få säga; att med tanke på hur välformulerade dina blogginlägg är så tror jag du skulle bli en utmärkt författare!

------

Ooops! Att skriva den här kommentaren just nu var nog ingen bra idé... Nu blev jag ju akutsugen på att skriva lite på mitt manus, men så är klockan kvart över tio och jag jobbar imorgon ;-P


Hoppas du haft en fin onsdag i alla fall!
MVH /Erica

Annika said...

Jenny:
Hoppas du gillade :-)
Är med i Vaken i P3 och P4 också. Bara jag då.
Visst, det ÄR oroliga tider nu. Riktigt oroliga.
Högervindarna är starka.
Tycker nog det finns all anledning att vara rädd för vad Trump och Putin kan ställa till med.
Visst, Trumps presidentskap berör en hel värld. Så är det ju.

Annika said...

Erica:
Aha, du har sett dem hemma också. Precis, det är ju just sådan litteratur. Verkligt lättläst och lättuggat. Men det är ju stora delar av kärleks-kioskroman böckerna.
Omslagen är roliga, de fascinerar mig.
OCh visst är det så, en ren verklighetsflykt. Ett skönt sätt att "komma bort på" om man gillar den genren.
På tal om det, du ska se så mkt julfilmer det produceras också, Sådant som aldrig kommer ut på bio. Men däremot ligger de på nätet, och på olika tjänster. DE filmerna är verkligen ofta SÅÅÅÅ usla. Så usla att det blir komiskt.
Ska ta och skriva om det endera dagen...
OOO vad KUL att du filar på en roman!! Jag vet, det är lite lockande att skriva just en sådan där lättsmält historia. Håller MED!!
All lycka till. Ascoolt JU!!! SKRIV!!!
Tack för snälla ord!!!
God natt och sov gott!!!

Bloggblad said...

Säkert lika svårt som att skriva schlagertexter. Jag har försökt. Går inte, jag kan inte vara så banal.

Annika said...

Bloggblad:
Tror jag med faktiskt. Att det är lättare sagt än gjort.