Wednesday, October 12, 2016

Amerikanska Höstfenomen: Pumpkin me this, pumpkin me that.

Godmorgon onsdag!


Det är höst!
OCH det märks.

Idag tänkte jag att vi ska återvända till min serie “Amerikanska Fenomen”.
Idag kallar jag den för “Amerikanska Höstfenomen”.
Vi vänder blicken mot säsongens viktigaste attiralj, pumpan!

Nu lyser pumporna lysande orangea utanför ytterdörrar, i trädgårdar och inomhus (där vi kan använda oss av minipumpor).
På pumpafälten lyser pumporna som lysande solar.
“Alla” har pumpor hemma i hösttider. De signalerar att det är en ny årstid. Sommaren har svunnit och vi går lite kallare tider till mötes.
Pumpor här används framförallt till Halloween (den 31 oktober), men de spelar också roll vid Thanksgiving.
Thanksgiving är USAs allra största högtid under året, och den kröner hösten och den sätter startskottet för JULEN, och därmed även vintern.

Ett SANT hösttecken brukar vara Starbucks.
När de börjar servera sin säsongsbetonade Pumpkin Spice Latte brukar det bränna till i sociala medier. Man vet direkt när säsongen börjar för det trumpetas ut direkt på Twitter, Instagram och på bloggar. Höstens avstamp. Pumpkin spice lattes, eller PSL, börjar Starbucks sälja redan i augusti, och DÅ känns det ju fel. Augusti är en het sommarmånad här, het, somrig och ruskigt fuktig.
Att då dricka en PSL känns bara … fel.
PSL kan vara lite för söt, så be din barista att ta det lite lugnt med den söta sirapen. Men får man den inte för söt är den SÅ god. Som att smaka på hösten, plus att jag tycker att man blir “ALL warm and fuzzy inside”. Fryser jag riktigt mycket, eller drabbas av Reynauds Syndrom (vilket händer ofta på hösten) är en latte egentligen det enda som hjälper.
Förresten, vet ni att jag BARA druckit en enda PSL denna höst. BARA en. EN!

Men, alas, det är inte bara PSL som signalerar att det är HÖST!
Nej, vi kan gå in på vilken butik som helst och det är orange, brunt, svart, gult och gyllene som gäller. Höst överallt.
Jag faller för det där, framförallt vad gäller LJUS, levande ljus. OCH faktiskt framförallt vad gäller doftljus.
Kommer du in i mitt hem en höstkväll kommer du att mötas av en doft av höstkryddor och äpplen. Ja, jag är en SUCKER och TOTALT drabbad användare av doftljus. Nä, jag skäms inte ett dugg, haha! Ju fler desto bättre.

I matvaruaffären KAN man inte undvika pumpor, och pumpasmak, den här tiden på året. ALLT verkar vara pumpakryddsmaksatt (hjälp vilket långt ord).
Allt från öl och kaffe till flingor.
Det blir nästan lite komiskt, det hela.

Jag handlade på min lokala Trader Joe’s i Reston häromdagen.
Pumpa galore! Ja, verkligen pumpa galore därinne. Passade på att fota lite med min iPhone.
Samma sak då jag var och veckohandlade på Safeway, pumpa mig hit och pumpa mig dit.
Jag har inget emot denna orgie i pumpor. Men det känns verkligen som om det blir mer och er för varje år som går.  Tycker verkligen att det känns som om det är mer pumpor, och mer pumpasmak, än NÅGONSIN förr denna höst! What gives?
CLASSIC!!  Pumpakärnor med pumpakryddasmak.  HAHA!!

Idag ska jag själv bege mig till en handelsträdgård för att köpa stora pumpor. De pumporna ska få “bo” på trappan fram till Halloween.
Dagen innan dagen H karvar jag dem, mohohohaha. Ingen ide att karva för tidigt, för pumporna ruttnar snabbt då.
MAN kan till och med smörja in sig så att man DOFTAR pumpa!
Pumpaöl?  Någon?

Annars ligger jag hyfsat lågt med Halloween numera.  Halloween är inte vad den HAR varit i detta hus.
För några år sen var jag ju helt galen. Förvandlade täppan till en skräckkammare. SÅ är det inte längre. Ni minns ju likkistan, bara för att nämna ETT exempel …
Jag har så många lådor i källaren som numera förblir ouppackade. Det var när Karolina bodde hemma som det var så kul att gå “all in”.  Nu skulle det mest bli patetiskt om ett medelålderspar (utan barn hemma) pyntar Halloween in absurdum, fniss.
Numera råder en nedtonad Halloween hos oss.
Fast--VISST--visst, kommer jag att brassa på lite EXTRA den 31 oktober. Mitt hus brukade ju vara ett av de bästa, och mest omtalade, när ungarna gick sina Trick or Treat rundor.  The Queen of Halloween måste hålla stilen, till viss del iallafall.

Kallare är det nu, och då passar en pumpasoppa gott.
Älskar de sopporna såvida de inte är för söta (vilket de kan vara ibland).
Pumpasoppa med lite pumpakärnor på, och ett gott bröd till. SÅ gott och så höstigt.


Ha en fin höstdag ni alla!!!

28 comments:

Channal said...

Klart du ska pynta upp lite fast inte Kalorina bor hemma. Det spelar ingen roll! Jag har gjort fint vid entrén med Ljung i olika rosa o lila färger. Ska hitta en stor fin pumpa att gröpa ur också. Men att äta o dricka pumpa är jag dålig på. Har gjort en pumpasoppa en gång. Annars slänger jag inkromset från pumpan.

KRAMAR Anna

Nettan said...

Minns bilder från dina tidigare Halloweenaftnar och hur du fixade, kul, vi är mitt i det i år, två kids på 12 som går all in med sin bästis med amerikanskt påbrå, i år blir det spökfest i deras trädgård, med lyktor, pumpor och stationer för trick or treat (svårt att gå trick or treat ute på landet då närmsta granne är km iväg). Lovar att fotografera och blogga om det.

Karva pumpa kommer vi absolut att göra men det blir till söndagen innan 31:a, och sen ruttnar de rätt snabbt precis som du säger, lite trist.
Hoppas du hittar fina pumpor nu att smycka trädgården med!

Kramar
Nettan

Äventyret framtiden said...

Fortsätt go all in Annika! Om det känns så så gör så.
Jag har en pumpa kvar sedan skörden, en som ska bli soppor, goda, varma. En pumpa fick fnatt och började ruttna i sin hatt men den får trots det ståta orange och vacker vid infarten tills den ramlar ihop. Pumpor är vackert och gott.
Förmodligen blir det karva av med Wilhelm, det har blivit något av en tradition och så länge han vill så vill jag.
Ha en skön onsdag!

Humlan said...

Vi åt pumpasoppa när jag var uppe i Umeå förra helgen, gott även om jag vill ha något salt till för att den är lite söt. (Vi hade rostade tapenade-stickor till, mycket gott!) Däremot klarar jag inte av sött kaffet så Pumpkin Spice Latte har jag inte provat även om jag är lite nyfiken på den för jag har ju hört om den så mycket. Jag kan ju dricka söta kaffedrinkar med sprit i och äta efterrätter med mocca/kaffe, så helt omöjligt borde det inte vara. :-)

Doftljus ger mig både huvudvärk och lite andningsproblem, så jag har t.o.m. svårt att vara i affärer som doftar av dem. Tröstar mig att jag inte utsätter mig för de cancerframkallande formaldehyder som bildas när de bränns.

I år är allt så rörigt omkring mig, så något höstpyntande blir inte av, annars tycker jag att det är skönt att "boa" in mig lite under hösten. Men det blir då mer höstpynt och inte Halloween. Hoppas du hittar lusten till att Halloweenpynta, för alla grannbarnens skull, men jag förstår att det inte är lika roligt nu när ni inte själva har barn hemma.

Önskar dig också en fin höstdag!
Kram!

Steel City Anna said...

Har gor allt Halloweenpynt att det segar pa med julpyntet, och det gillar jag inte :) men de mest traditionella brittiska affarer har bara julpynt, nastan iallafall. Jag ska pynte lite till Halloween har jag tankt. Att karva pumpa ar ganska kul. Allt detta med spoken och dod och blod gillar jag inte. Nu har den dar clown crazen kommit hit ocksa, usch!

Pumpor ar sa vackra men tycker inte de ar goda och lukta pumpa skulle jag inte heller vilja, haha! Valdigt roligt med pumpa body butter. Starbucks gillar jag, bra tips med att fraga om mindre sirap.

bettan said...

Only in Amerika!!:) Jag dör av allt detta pumpasmaksatta...hahahaha! Pumpakärnor med pumpasmak, jo man tackar. Så kul att se mångfalden:)

Jag fattar om du inte går all in med pyntandet. Det blir annorlunda när inget barn är hemma. Men för guds skull, spara dina lådor med pynt, kommer bli till glädje när kommande barnbarn kommer på besök.
En jag inte kommer sakna är SÖT;)
Ha det fint Annika.
KRAMAR!!

Annika said...

Channal:
Klart jag ska pynta upp. Men jag menar den skräckkammare deluxe som jag brukade ha. THAT AINT HAPPEN, GAL!! TOO late. OCH jag har ingen lust längre direkt med det.
Men pyntar upp? Ya, know me. Klart jag pyntar, men ligger mkt lägre.
De stora pumpornas inkrom slänger jag, vet inte vad jag ska göra med det. Så trådigt. Men jag sparar kärnorna och rostar dem.
Här finns det speciella matpumpor som man använder för soppor och pumpkin pie etc.
Kramar!

Annika said...

Nettan:
OH yes, vad jag har fixat i mina dagar. OCH haft så roligt, speciellt då K var i dina barns ålder. Det var verkligen prime time. K älskade det, och vi eldade liksom på varandra.
Det var så roligt.
SÅ jag är glad att du går ALL IN och ALL OUT när du har barn i rätt ålder.. Heja, säger jag.
Nej, man kan inte karva för tidigt, pumporna ruttnar snabbt.
Jag gör det alltid dagen innan, och sen tar jag IN pumporna på natten innan H, för jag vet att bla ekorrar älskar urgröpta pumpor.
Ja, här finns underbart fina pumpor, i olika former. Så det ska bli kul att köpa sig ett litet gäng idag :-)
Kramar!!!

Monica said...

Otroligt så mycket varor det finns med pumpaanknytning, kul att se allt. Och roligt att göra höstfint, här har jag sett de finaste pumporna i blomsteraffärerna, väldigt mycket olika det finns. Ska välja någon, och som du säger det håller inte så länge när man karvat i dem och det är synd, ett år hade jag en riktigt stor och karvade ur och gjorde hjärtan runt om i mönster, åh vad fint den lyste ute på balkongen, får se vad det blir i år men mest sugen blev jag på Starbucks nu, bra du tipsade om sirapen, och kul att se sen vad du gjort.

Ha det fint Annika i din fina trädgård. Tänkte på när du säger om att få upp cirkulationen, hjälper inte riktigt hett kryddigt te lite också, jag tycker man blir varm i kroppen av det denna tid. Har börjat få kalla fingrar, de liksom krymper av kylan och blir lite dålig känsel, vitnar ibland, har blivit mera av det, har en liten "ring" som jag masserar fingrarna med för cirkulationen, hjälper faktiskt.

Annika said...

Karin:
Nej, för det känns inte som jag har lust med det längre. Men pyntar gör jag ju ändå. Men absolut taggar jag ner på dekorationerna. OCH det är rätt skönt, och känns rätt.
Jag slänger mina pumpor, de urgröpta, direkt efter H. De ruttnar fort, drar till sig flugor och annat.
Men ogröpta pumpor har jag kvar tills jag julpyntar, men då åker de. ALL världens väg!
Kul att du har som tradition att karva pumpor med ditt barnbarn. Jätteroligt.
Ha nu en fin onsdag!!

Annika said...

Humlan;
Exakt, den är lite söt, den där soppan. Det är ju lönnsirap i den, bland annat. OCH pumpan är ju söt i sig själv också.
Salta pumpfrön är gott i, samt ett bröd.
Det är nog ganska många som inte gillar psl, tror jag. Just för att den är så söt.
OCH gillar man inte smaksatt kaffe (som jag gör, gillar smaksatt kaffe alltså) tror jag inte det är ngn hit för ngn. Men de gäller ju samtliga Sbux smaksatta lattes då.
Då är det tur att du inte "springer som barn i huset" hos mig, för här bränns det doftljus. Har inga problem med dem. Love them.
Känns helt OK att inte pynta som jag en gång gjorde. Allt har sin tid.
Och den 31 brassar jag lite mer, men det är allt. Kommer inte att köra med fejkad spindelväv och massor av lådor kommer förbli ouppackade, känns bara rätt. Till julen däremot, ja då...
Ledsen att du har en rörig höst, hoppas det blir bättre.
Kram.

Annika said...

Anna
SAMMA HÄR!! Efter Halloween kommer julpyntet med ett BRAK. Men innan dess är det Halloween som gäller. OCH det är ju en jättestor dag här, Hween.
Men, jag ser att julpyntet ligger i startskottet och väntar bakom Halloween. Härligt. Längtar lite.
HAHA!!
Jasså, har ni fått clown -galenskapen också? Tror varenda skoldistrikt skickat ut varningar om det. OCH ngn clown hade visst synts till vid ngn skola här. Sjukt. Sjukt.
OCH så typiskt på ngt sätt i Halloween-tider. Avskyr clowner för, alltid gjort.
SANT, när man karvar en pumpa, och börjar gröpa ur innanmätet luktar det ibland ... för JÄVLIGT illa, kan jag tycka.
Nej, pumpasoppa gillar jag (ibland), och psl och pumpapaj. Resten kan jag vara utan.
Ha en fin dag!!

Annika said...

Bettan:
Haha, eller hur?!!
Ja, nog kan de gå ALL in vad gäller pumpor. I parti och minut!!
Men Bettan, kära Bettan, SÖT SKA UT!!!
Han ska faktiskt det.
Han ligger i en låda som ska ut. Snart kommer han, på en blogg nära dig :-)
FÖ känns det helt rätt att tagga ner på pyntandet i Hallween-tider, inget jag saknar.
Allt har sin tid. SÅ är det.
OCH jo, jag sparar, för när jag får barnbarn, då jädrar ska det pyntas. TRO mig.
HAHAHA!! Inna dess? Eeehhhh...not so much.
Kramar!

Annika said...

Monica:
Ja, där kan vi snacka mångfald då det kommer till pumpamat. Komiskt.
Gillar det.
Men köper det inte direkt själv. Tycker det slår alla rekord iår.
Ja, det är jättekul att göra höstfint, det tycker jag också. Med krysantemums, pumpor i olika former etc.
Nej, man ska vänta med karvningen, för pumporna ruttnar med fart så fort de är karvade och skurna.
men vackert ÄR det med ljus som brinner i dem.
Ja, jag blir också lite sugen på en PSL nu. Ska köpa en sådan endera dagen.
Vet du, jag dricker mkt te, svart te, utan mjölk hemma. Tycker inte det hjälper, mkt underligt. Det är som att det är den varma mjölken som tinar upp mina fingrar, och även mig, om jag är riktigt kall.
Mkt underligt.
Ha en finfin dag, Monica!!

stockholmsbo said...

Vilket underbart skrivet inlägg. Annika.
Detta är när du är som bäst. Annika galore, får jag skriva.
Intressant och roligt på samma gång.
TACK!

Annika said...

Stockholmsbo:
TACK!
Vad roligt! Blir glad.
Jag hade roligt medan jag skrev det också :-)

Anonymous said...

Vet du - jag har aldrig druckit en Starbucks pumpkin spice latte under alla mina år här. De få gångerna jag besöker Starbucks blir det nästan alltid en Cafe Mocca. Trader Joe's har verkligen mycket pumpkin-inspirerat in sin butik nu. Köpte mina pumpor där häromdagen. Bra priser har dom.

SB

Annika said...

Meh, susanna då :-) ;)
Du får testa, men be att de tar lite mindre sirap än vad de brukar.
Du vet, jag kan lätt vara utan gingerbread latte och det där julkaffet, men PSL. I kinda like.
Blev full i skratt på Trader Joes. SNACKA om orgie i pumpasmak. Ja, jag gillar också TJ's, men veckohandlar där gör jag inte.

Annika said...

Oh, jag gillar pumpasmak! På nästan allt. Men jag håller mig ju fortfarande borta från det mesta av processat socker så har nästan helt skippat pumpapajer och pumpabröd som jag normalt sett gillar såhär års. Fast i helgen å jag en pumpkin muffin i ett svagt ögonblick ;) . Pumpasoppa är gott ialalfall och min är inte speciellt sockrad (kanske lite farinsocker) och jag gör den med madras curry, lök och kycklingbuljong.

Jag tycker det är himla roligt med Halloween- och höstdekorationer men jag har aldrig riktigt kommit mig för att köra seriöst med dekorationer osv. delvis pga inga barn. Det är ju en grej man liksom gör tillsammans med andra om det ska bli roligt.
Kram

Unknown said...

Haha pumpkin spiced pumpkin seeds! Vilken grej! :)

Har varit och letat stora pumpor som en galning här i Stockholm. Dekorationspumpor finns det massor av, men ingen hederlig gammal vanlig orange pumpa. Jakten fortsätter!

Väldigt sugen på pumpasoppa blev jag nu! Mmmmm!

Kram!

Musikanta said...

Har aldrig köpt en pumpa men blev inspirerad av ditt inlägg. Kanske en pumpasoppa - Kent är ju vegetarian så det passar ju bra.
Kram från Ingrid

Annika said...

Annika:
Ja, visst.
Jag gillar också allt som har med pumpor att göra. Gillar verkligen pumpkin pie. Äter det på Thanksgiving, och kanske ngn ggn till innan jul.
Mmm...Annika, du får ge mig ditt recept på pumpasoppa. Låter supergott!!
MUMS!
Speciellt eftersom det är mindre sött än en vanlig pumpasoppa.
Precis, det är kul att brassa Halloween när man har barn. OH you bet!! Men har man inga barn hemma längre är det inte lika kul.
Så det är numera helt OK att inte var totalt cray cray :-)
Kram!

Annika said...

Katarina:
SÅ konstigt att inte pumpor finns hemma. Alltså de större?
Det trodde jag nog, speciellt i Sthlm. Nåväl, de kanske dyker upp närmare Halloween.
Hoppas det.
Du får göra en pumpasoppa.
Kramar!

Annika said...

Ingrid:
Köp en du!
De är vackra och pryder sin plats!
Om jag gör pumpasoppa köper jag matpumpor, de är köttigare och mindre träiga än de stora pumporna. Alltså dem man karvar.
Kram!

marianne.dahl3 said...

Oj vad mycket pumpa!! En del ser godare ut än andra. Pumpasoppa är gott tycker jag. Vi har en Starbucks i Göteborg, men aldrig testat Latte med pumpasmak, gillar ej sött kaffe, kanske därför, men man kan ju be dem ta mindre sirap som du skriver.
Doftljus, här är en till som älskar doftljus, när vår son kommer hit så blåser han ut alla innan vi ska äta hihi,han tycker det förstör smaken av maten.
Tack för den fina hälsningen på Facebook idag på min födelsedag! Så glad jag blev. Födelsedagen har varit så fin, med både familj och vänner, kaffe och mat, vin och mycket glada skratt.
På fredag kommer min familj från Stockholm hit också, sen åker jag med dem hem på söndagen och stannar en vecka!
Tänk den som kunde fotografera så som du gör, mina bilder blir aldrig såna!!
Stor kram från Göteborg och Marianne

Unknown said...

Ja, normalt brukar det finnas massor av pumpor till försäljning. Men kanske närmare halloween? Eller så är vi inte ensamma om att vilja ha. :)

Ja, får bli pumpasoppa snart! Och pumpapaj! :D

Annika said...

Marianne:
VET!! Vilken orgie va!
Helt otroligt! Tycker det är mer än nånsin iår.
Pumpasoppa är gott, håller med. Får lust att göra en sådan.
Tror så här, gillar man inte smaksatt kaffe så gillar man inte PSL, eller ngn latte med smak. Jag dricker nästan alltid smaksatt kaffe (svart med nötsmak, chokladsmak etc). Så, jag tror inte du skulle gilla psl :-)
Doftljus, det är så extremt härligt. Älskar dem, och speciellt höst o vinterdofterna. Mmm...
HAHA, din son, här har vi dem brinnande medan vi äter också. Men visst, jag kan förstå på ett sätt.
Grattis än en gång på din dag, fina Marianne!!!!
Så glad att du firar stort och mkt. SÅ ska det vara.
Tack, dessa bilder är bara med min iphone. Snabbt på affären (pinsamt fota där, haha). Du är jättesnaööl och du gör mig glad. TACK!!
Kramar i massor!!!!

Annika said...

Katarina:
Dang it. Trodde att tex Hötorget skulle digna av dem.
Men, de kommer säkert. Det kanske är lite tidigt än? Kanske?
Hoppas du får tag i ngra. Småpumpor är fina att ha inomhus, och utomhus funkar de ju också.
Kramar!