Wednesday, May 04, 2016

Nostalgi-Annika: Låt oss snacka jeans ...

Hej och godmorgon denna gråa onsdag!


Jeans …
Det är svårt att köpa jeans. Jävligt (pardon my French) svårt till och med.
Nästan lika svårt som att hitta en bra baddräkt.
Förmodligen är det därför man oftast finner Yours Truly iklädd klänningar och kjolar. Det är så svårt att hitta snygga jeans, JU!
Dessutom är klänningar och kjolar skönare, men det är en annan historia.

På vår och sommar använder jag byxor oftare än på vintern. Ja, tro’t eller ej.
Mina favoritbyxor är mina vita jeans från DKNY, och det går inte att få tag på den modellen längre. Hur typiskt!!
Jag har ett par AG från Anthro också som jag gillar mycket. Men, nej, de slår inte DKNY.
Nope.

Jeans …
Ja, vi har alla ett förhållande till den byxan. Antingen gillar vi dem, eller så gör vi det inte.
Om man, som jag, växte upp på 70-talet, var det en expressbiljett till märkesjeansen. Och, ja, jag tror aldrig fascinationen för märkesjeans (för min generation) riktigt har släppt.


När jag gick i mellanstadiet var det  Gul och Blå som gällde!
OCH de blev poppis direkt. Vi tyckte att de var SÅ snygga, och märket var SÅ läckert!
Att få ett par Marilyn-jeans från Gul och Blå var som att vinna högsta vinsten.
Vi som gick iklädda McFree och liknande jeansmärken tittade med avundsjuka på de som gick i Gul och Blå.
Min mamma försökte tuta i oss att Wrangler jeans var SÅ fina och SÅ klassiska. Hmm…det var inte riktigt samma sak.
Lee jeans fick hon oss också att köpa, haha. Säkert lika bra som Gul och Blå, men de räckte ju inte “hela vägen fram”.
I dagsläget kan jag faktiskt inte minnas om jag någonsin fick ett par Gul och Blå.  Något plagg från märket har jag ägt, men kanske senare?MEN, i samma veva kom jeansen “Puss och Kram”, och ett par sådana FICK jag. Alltså, det var som att få den finaste present.
Jag minns det än!
ÅH vad jag var STOLT över de brallerna. Nej, de var inte svarta, och absolut inte så tajta så att man fick ligga och vrida sig som en mask för att få på dem. Sådana fick vi inte för vår mamma. Det var farligt, opraktiskt, dumt och väldigt onödigt med så tajta jeans. Hon hade ju rätt, den kära mamman.
Det spelade ingen roll. Jag ÄLSKADE jeansen! Och märket, själva det broderade märket (loggan) var så galet snyggt.
OCH jag minns butiken på Gamla Brogatan i Stockholm. ALLTID fullt med ungar där, de hade till och med DÖRRVAKT!
Ja, vi som är runt 50 växte verkligen rakt in i jeanskulturen och märkesjeansen. OCH vad dyrt det måste ha varit på den tiden. Jag lyssnade på ett av mina favoritprogram på SR nyligen, STIL. Där talade de just om jeansen på 70-talet, och de bägge märken jag nämner. De lät oss också höra ett gammalt klipp, från 1977 (tror jag), de intervjuade barn i 12-årsåldern inne på Puss och Kram. Och jag fick då höra att byxorna kostade 99 kronor, och att det ansågs svindlande dyrt.
DET tror jag på. Det låter som en spottstyver idag, men då var det mycket pengar.
Någon gång under min skolgång var det ytterst poppis med snickarbraller. I manchester. Helst skulle det vara vinröd eller roströd manchester.
OCH jag fick ett par vinröda. Himmel och pannkaka, samma lycka där som med Puss och Kram jeansen.
ÅÅÅ vad jag älskade de där snickisarna. OCH de var ju dessutom SÅ bekväma.
Sen fick jag en chockrosa storskjorta från Gunilla Ponten (som jag ofta använde med snickisarna), och den blusen tror jag att jag älskade sönder!
Gud, vilka klädminnen som kan dyka upp då man minst anar det.

Så här ungefär fastän 70-tal då.  I början av 00-talet hade jag en period då jag gick i snickarbyxor.  JAG ägde tre par, ett par långa och två par snickar-shorts.  Om jag skulle ha snickarbyxor igen om de blev moderna?  Troligen.  Jäkligt sköna byxor.  Inte så snygga dock, haha!!

Min fascination för märkesjeans lade sig lite (eller till om med mycket) med åren. Idag struntar jag i märken på jeans, I could not care less.
Men, jag vet också att ska man ha ett par snygga jeans så kostar de lite mer, så är det bara. OCH jeans måste sitta snyggt. NO MOM JEANS on MY BUTT :-)
Idag betalar vi runt 200 dollar för ett par märkesjeans, ibland lite mindre, ibland mer.
Jag köper gärna GAP-jeans, och OM jag hittar ett par som sitter bra där köper jag dem. Gjutet. Billigare än många andra märken, förstås.  Gap är inte trendigt, Gap är bara ... Gap.
Min mamma och Helga fyndade jeans då de var här i mars. Snygga jeans, och de kostar lite. Damerna gillade Ralph Lauren och Chiccos.Det är dags för Yours Truly att ge sig ut på jeansjakt.  Inte idag, men snart.
Ett smärre helvete.
Jag är ingen jeanstjej. Inte alls.
Det kanske blir jeanskjol istället. DE är ju inne och pop igen!

MOM-jeans!  Alltid en evig källa till skämt.  Överallt.  Snygga?  Nej inte mycket, inte.

Oh, och en sak till, påsarna man fick jeansen i!!
PLASTPÅSARNA från affären! BARA de var ju så SNYGGA att man dog lite.
Att gå omkring med en plastpåse från någon av de stora jeansaffärerna var status i sig.
Sen blev det lite likadant med påsarna från Don och Donna (80-tal) etc.
Så, kära ni, vad har ni för minnen av era jeans, och braller, under uppväxten?
Gul och Blå?
Puss och Kram?
Var märken viktigt på din skola (ja, när du än växte upp. Alltså inte bara på 70-80 talet)?
Vad har du förhållande till jeans idag?
Var köper du dina jeans?
Blir det oftast märkesjeans?
Har du något favoritmärke?


Samtliga bilder från nätet!

42 comments:

Nettan said...

Oj Jeans, och snickarbyxor, jag är ju förvisso några år yngre men uppvuxen på 70-80-talet och jag minns mycket väl både Gul och Blå samt Puss och Kram. Sådana jeans fick jag aldrig. Wrangler dög enligt min kära mor och sen när jag var i tonåren var det Levi´s som gällde, alla skulle ha det och pikétröja under högstadietiden. Glömmer aldrig mitt första par levi´s som jag köpte efter ett sommarjobb (samt mina första kontaktlinser i åttan på högstadiet - avskydde de glasögon som min styvmor tvingade på mig, tror jag använde dem en gång bara). Märken var otroligt viktigt under min uppväxt och jag märker att det blir bara större och större bland våra barn och ungdomar.

I dag är det ett annat tänk kring jeans, de måste sitta bra och vara sköna, har ett antal jeans från Lee som jag verkligen älskar men jag har inte hunnit med att prova så många nya märken ännu. Om jag köper jeans är det JC som gäller.

Så himla roligt inlägg Annika, blir glad av sådana här nostalgitrippar!

Ha en fin onsdag!

Kramar

FREEDOMtravel said...

När jag växte upp var det Levis 501 som gällde. Allt annat var fel, haha. Idag skiter jag i märket men vill ju gärna att jeansen ska sitta bra OCH vara bekväma. Sååå svårt att köpa jeans. Jag gillar oxå kjol och klänning ;)

Humlan said...

Det märks att jag är några år äldre än du, för jag hann med v-jeansen i mellanstadiet innan det blev Gul och Blå. Jo jag hade dem, både blå och andra färger, jag jobbade på somrar och helgerna i högstadiet och köpte dem för min lön. När man köpte dem så var tjejernas omklädningsrum (ett gemensamt) fullt med tjejer som låg på golvet och försökte få igen jeansen.
Snickarbyxor (och -kjol) har varit favoriter hos mig också, inte bara bekväma utan praktiska med alla fickor. Skulle gärna ha dem igen.
Numera har jag ont så att jag inte kan ha åtsittande byxor. Jag har inga byxor som sitter snyggt utan det gäller bara att de är tillräckligt stora så att jag inte får ont, men inte så stora att de ramlar av. Jag har t.o.m. satt in extra resår så att de sitter kvar i midjan utan att göra ont runt höften. Värre än Mom-jeans alltså! :-) Men jag drömmer om att bli så bra att jag kan ha kläder som sitter snyggt igen. (...snickarbyxor vore verkligen något för mig!)

Steel City Anna said...

Det var mycket marken aven pa 80- och 90-talet nar jag var barn och tonaring. Jag har egentligen aldrig gillat jeans men hade det nan gang for det var ett himla tjat varfor jag aldrig hade jeans pa mellanstadiet. Sen efter det sket jag i det. Marken har aldrig varit min grej. Hade en liten hippietid pa hogstadiet med extremt utsvangda jeans som jag gjorde i syslojden :) nu har jag den fantastiska uppfinningen jeggings! Sa skona. Ett par stora boyfriendjeans har jag ocksa ibland.

Nagon som ar valdigt snygg i jeans ar Lorelai :) sag du forresten att Milo/Jess var med i Gabs med Gilmore Guys? Ganska trist intervju men ett tecken pa att de borjar fa de stora namnen nu!

malou said...

Jag är äldre (förstås) och bodde långt från Stockholm - men Lee älskade jag...Särskilt mina vita Lee till mörksblå seglarkavaj, oj! Men annars så sydde jeg mina egna kläder, lagom galna en del av dom. Men några skulle jag gärna ha på mig idag! Annars saknar jag skorna från Katja of Sweden, dom använde jag tills dom trillade isär. Hjälp så mycket fina kläder och skor man har haft, egentligen!
Malou

Desiree said...

Håller helt med om att det verkligen inte är lätt att hitta de perfekta jeansen. Det är svårt. Jag har aldrig haft några märkes jeans vare sig som yngre eller ens nu. Inte direkt märkesfixerad vad gäller jeans. Det viktigaste är att de är sköna och sitter bra. Mina senaste jeans har jag köpt på MQ i Sverige. Nu sitter jag faktiskt med ett par Lee jeans på mig som jag också köpte på MQ förra hösten som sitter himla bra (just nu iallfall när jag äntligen lyckats gå ner de där 2 kg som jag ville). Mom jeans är verkligen inte snyggt. Jag gillar jeans med lite spandex eller stretch i ca 2-3%. Betydligt skönare med sådana jeans än de som inte har någon stretch alls.
Vita jeans är supersnyggt om sommaren. Tycker inte om att ha jeans då det är för varmt ute. Jeans är inget direkt sommarplagg för mig om det är 25 grader eller mer ute så vitt det inte är vita jeans.
Kram och lycka till med jeansjakten.

Anonymous said...

God Morgon Annika:

Jag har fortfarande mina rost roda snickarbyxor. Alskar dem. Bar dem till lokala partyn ibland - med glitter toppar. Alltid Success!

Var koper du dina kjolar? Jag tycker det ar sa svart att hitta kjolar unmera. Jag vill inte ha mini, tycker jag ar for gammal - och for aktiv. Det finns inte mycket att valja pa har uppe, men internet at ju alltid avx. Drommer om en sommar i kjol. Det ar inte sa viktigt vad som ar "inne" har uppe, det ar skont. :O) Kram Ann

Annika said...

Nettan:
Wrangler, och förmodligen var de jeansen bättre än P&K och Gul&Blå kvalitetsmässigt. Jag fick ju också mest jeans som inte var de hetaste märkena. OCH jag kan förstå det, de var ju galet dyra på den tiden.
OCH är det än idag.
ÅÅÅH, tack för att du besvarar den fråga jag glömde att ställa, att märken är ännu viktigare idag än de var när vi gick i skolan.
Nu vet jag det alltså. Det ante mig också ...
Precis, idag är det viktigaste att jeansen sitter bra än att det ska vara ett visst märke. Håller helt med!
TACK för att du gillade inlägget, det var jättekul att skriva det också.
Stora kramar!!!

Annika said...

Helena:
Levis 501, såååå klassiskt.
Absolut, kjol och klänning ÄR skönare!!

Annika said...

Humlan:
V-jeans ja. När jag var lite tyckte jag att utsvängda v-jeans och platåskor var det snyggaste som fanns på jorden. Jag brukade snegla på äldre tjejer och tyckte att de var SÅÅÅÅ fina!!
Men ngra v-jeans hade jag inte själv. Konstigt att DE inte kommit tillbaka!!!
Ja, jösses, jag minns de där omklädningsrummen! DE var gemensamma, helt otroligt det också! Och tjejer på golvet som skulle ja på sig så snäva jeans det bara gick att få på sig, haha!!
Jag med, on snickarbyxor kom tillbaka skulle jag köpa ett par, tror jag. SÅ himla sköna och bra!
Humlan, vi får hoppas att snickarbyxor kommer tillbaka. Verkligen, förstår att det vore byxan för dig.
Så trist, trist att du har så ont.
Kramar i massor från mig!

Annika said...

Anna:
Säkert, det har nog aldrig försvunnit, märkeshetsen. Och säkert är det ännu värre idag, som Nettan skriver om.
Cool period du hade på högstadiet. Gillar!
Jeggings ja! Just det, har aldrig haft ett par. Kan tänka mig att de är sköna.
Boyfriend-jeans är bra också.

Lorelai Gilmore ja, hon klädde i ALLT! Klär i allt. Gud vilken garderob den kvinnan hade i serien!
Ska bli så innerligt kul när Netflix är klar med sin produktion.
Nej, inte lyssnat på det avsnittet av Gilmore Guys än. SÅ kul. OCH jag väntar på att de ska få dit Lauren G!!
Eller kanske tom Amy!

Annika said...

Malou:
Ja, Lee var nog ett riktigt stort, stort märke på 60-talet.
Och är det väl än idag på ett sätt. Liksom Levi's.
Märken som aldrig försvinner, till skillnad från Puss och Kram.
Kul att du sydde egens kläder.
Katja of Sweden är bara ett namn för mig, vet inget alls om kläderna och skorna.
Ja, verkligen, tänk vad mkt snygga kläder man har haft.

Annika said...

Desiree:
Nej, det är så sjukt, galet svårt med jeans. Fattar inte, det är som ett enda uppdrag när man ska ut på den jakten. SUCK!!
Nej, inte heller jag bryr mig om märken på jeans.
Inte, bara de sitter bra.
Lee är verkligen klassiker, och har varit länge. Det säger en del om dem, liksom Levi's.
Absolut, jeans måste ha stretch i sig, annars köper jag dem inte. Det gör att de blir ngtlunda bekväma, och sen sitter de snyggare.
Nej, jeans blir för varmt här också då det gassar på, men just vita jeans i caprimodell passar så.
Usch, denna jakt på jeans är inte kul. Jag vet knappt var man ens ska börja.
Om det gick skulle jag med glädje köpa online.
Kramar!

Annika said...

Ann:
Ja, vissa byxor minns man verkligen.
OCH du kör fortf dina snickisar, yay why not!!
Jadu, jag köper kjolar på lite olika ställen. Hittar jag ngn bra köper jag sas.
Det kan vara allt från Target till Anthropologie.
Vill inte ha mini, men korta. De måste sluta över knäet.
Kramar!

Monica said...

Minnen du väckte:-), så viktigt med jeansen och Wrangler och Lee hade jag och jag gillade utsvängda minns jag, tighta och med vidden från knät tror jag det var, satt så snyggt. När jag hade prao i högstadiet i en klädaffär fick jag en toppensnygg småblommig skjorta som tack, jättefin till jeansen och så glad jag blev!
Snickarbyxor var så snyggt:-), gillade dem mycket. Och från när Anna var riktigt liten så köpte jag jeans, jeanskjolar, jeansklänningar och jeansjackor, det fanns toppensöta till flickor, så enormt fina och mormor (min mamma) var väldigt förtjust i dem minns jag, de här måste jag köpa till Anna sa hon när hon såg nåt fint. Sen kom kusinen från landet;-) som var äldre och inte ägde ett enda jeansplagg, hon skulle vänta sa hennes mamma men min mamma tyckte hon väntat alldeles för länge:-).

Idag köper jag mina jeans i England och tro det eller ej, jag provar dem inte ens, vet! Det är ju otroligt men jag köper i olika affärer men i samma storlek och de sitter precis och hur snyggt som helst, har en rad olika nu, svarta, grå och blå i olika nyanser. Vita med.

Är med min väninna och kollega sen förr och hon säger att det är så svårt att hitta jeans eller byxor. Hon har jättesnygg figur, alldeles så där lagom och välproportionelig, platt mage och snygg bak, kom sa jag, klart du hittar jeans som passar men så svårt det var i svenska affärer, de satt inte snyggt, var precis som hon sa, fel i midja och lite här och där, så konstigt! Hon hittade fina tröjor istället:-). Men hur kan det vara så svårt, jag har köpt ett par på H&M på senare tid, inget ställe tänkte jag för mig men de satt också snyggt konstigt nog. Så dit drog vi också men de passade inte henne. Och maken hjälper jag också och det blir några par åt gången när vi hittar, han är lite petig men hittar snyggt ändå.

Och jag som sagt är väldigt glad för mina inköp, det mesta i klädväg köper jag i UK numera. Lite kul för ofta blir jag tillfrågad av personal och andra var jag hittat mina kläder och väskor:-), när de ska vara lite mer diskreta så kanske de bara säger vad snyggt i helt oväntade miljöer som på apoteket:-)

Och du har förstås hur mycket som helst att välja på hos dig, hoppas de får bra jeans också:-)

Annika said...

Monica:
ROLIGT att inlägget väckte lite minnen, hihi.
Lee, Wrangler, Levi's...så klassiska!!
Egentligen är det nog boot cut som är snyggast på de flesta. Lite utsvängda. Så jag fattar precis vad du menar. Klädsamt.
Vad kul att du fick kläder när du praoade!
Skulle snickisar komma tillbka i modet skulle jag lätt köpa ett par. SÅ sköna!!!
Min syster trotsade allt mode för några år sen och gick med sina gamla snickisar från i början av 00-talet en hel sommar, HAHA!!
Yeah sis, tänkte jag då! Detta mitt i Sthlm, haha!!
Ja, samma när K var liten. Det fanns så mkt söta kläder! Jeanskjolar och klänningar. OCH snickisar från OshKosh, sådana fick jag köpa till jämnåriga kussen i Sverige också. De var ju så mkt billigare här.
Minnen...
DET var bra att Annas "kusin från landet" fick lite jeanskläder också!
OH lord, lyllos dig som kan köpa utan att prova. I WISH!!
Sitter och sneglar online ibland på jeans som ser snygga ut, men vågar absolut inte köpa oprövat. Så heja dig som gör det!
HM, vet du, det är en affär som INTE passar mig modellmässigt. OCH har aldrig gjort. Det är som att de sitter sämre på mig än på andra. Så jag handlar aldrig där. Jo, jag har en klänning som jag älskar därifrån, men byxor etc, glöm!!! Kanske som med din kompis? Det är så herrans svårt med byxor alltså.
KUL att de passar dig, för det är ju faktiskt himla bra att kunna handla på HM + att de har mkt snyggt till BRA priser.
Ja, jag kan tänka mig att du köper nästan alla kläder i UK numera.
Min mamma och hennes väninna köpte ju massor då de var här också + att det gäller mig själv också. Köper nästan alla mina kläder här o typ noll kläder hemma numera.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Roligt att läsa detta inlägg :-)
Tyvärr kan jag inte relatera så mycket personligen, men jag älskar att läsa om erfarenheter från andra :-)

Jeans har alltid varit mitt favoritplagg, i alla fall under större delen av mitt liv. Jag hatade klänningar och kjolar och sådant, då jag inte tyckte om hur det fladdrade kring benen och att man alltid var tvungen tänka på hur man rörde sig.
I vuxen ålder (egentligen typ de senaste 5 åren) har jag dock ändrat uppfattning...
Numera har jag någon typ av hatkärlek till jeans.
Jag tycker det är snyggt, men jag avskyr hur de sitter åt om magen och benen. Tycker det känns så instängt med byxor överhuvudtaget.
Numera, i alla fall på somrarna, bor jag i stort skett i klänning och leggins (de är ju så tunna att jag knappt räknar dem som "byxor"). Älskar verkligen leggins!!

Om jag tänker efter så har jag aldrig haft ett enda par märkesjeans i hela mitt liv.
Men av någon anledning har jag inte saknat det heller. Jag är nog lite annorlunda än alla andra, men just märkesjeans var inget jag drömde om.
Jag har aldrig varit direkt klädintresserad/intresserad av att gå i just klädaffärer. Butiker jag fastnat för (under hela livet) är mer typ elektronikbutiker och bokhandlar.

De gånger jag köper jeans blir det typ på Kappahl eller någon annanstans där det inte är överdrivet dyrt (och där det finns i min storlek).
Jag behöver ju lite större storlekar, så när det gäller t.ex. jeans så har jag aldrig kunnat ha exempelvis lågskurna, utan måste gå på de med lite högre midja.


P i X E L I E – Erica Pettersson said...


Tror nog märken var ganska viktigt även när jag gick i skolan på 90-talet.
Tyvärr, som du säkert förstått av min kommentar hittills, så har jag inte så stor koll på vilka märken det var, då jag aldrig varit så intresserad.

Men här är lite kläder från min skoltid jag minns var populärt (både märken och bara "typer av kläder")...

– Championtröjor; vanliga collegetröjor det stod "Champion" på.

– Completetröjor; samma som Championtröjorna, men det stod "Complete" på.

– Adidasbyxor; svarta eller blåa med de typiska adidasränderna längst hela sidorna, plus tryckknappar längst hela sidorna.
https://www.google.se/search?hl=sv&biw=1920&bih=943&site=imghp&tbm=isch&sa=1&q=90-talet+Adidas+byxor&oq=90-talet+Adidas+byxor&gs_l=img.3...90417.90417.0.90741.1.1.0.0.0.0.84.84.1.1.0....0...1c..64.img..0.0.0.CMdnksqjAns#imgrc=5vIzRTIr7hQIiM%3A

– Fruit of the Loom-tröjor (märket fanns på JC, tror jag det var).

– Magtröjor. Dessa verkar dock ha kommit tillbaka nu under namnet "crop tops".

– S.k. jazzbyxor med en kort kjol över.

– FILA (på typ skor och tröjor).

– Sedan fanns det också ett märke som var väldigt populärt, i alla fall på skolorna i min kommun. Det var ett märke som hette Stale. Har ingen aning om det var mest bara här, eller om det fanns/finns överallt. Men det fanns i alla fall en butik här som sålde hoodies och annat (denna butik kändes rätt mycket "hiphop", tycker jag i alla fall) med trycket "Stale" på.

Jag har säkert glömt en massa kläder/märken, men som sagt så var/är just kläder "not my area of expertise" ;-)
90-talet var nog egentligen, på modefronten, ett mycket luftigt och ledigt årtionde med mycket sportiga plagg. Det mesta under den tiden var egentligen väldigt sportigt (sådant man skulle använda bara som träningskläder idag), om man räknar bort typ magtröjor och sådant då förståss... ;-)
Dessutom, när jag gick på högstadiet skulle jeansen helst vara så lågskurna som möjligt -på tjejerna naturligtvis.
Killarna "skulle ha" häng ända ner till knävecken, typ. Att hela kalsongerna bak syntes gjorde tydligen ingenting.
Å andra sidan var det liknande för tjejer.
De skulle visserligen inte ha pösiga byxor, utan tajta. Men de skulle vara så lågskurna att stringtrosorna (ja, string skulle det också vara till!) stack upp typ en decimeter ovanför byxkanten...
Och detta började såklart redan i 5:an-6:an...

Oj, jag kanske ska börja avrunda ;-)
90-talsmode förtjänar kanske ett helt eget inlägg på min blogg... Vi får se ;-)

Hoppas du får en fin fortsatt dag!
MVH /Erica

Anna-Lena McGrath said...

Ha, ha...Du och jag är samma årgång. Även vi i Småland och på Öland hade samma märken. Ja, Kalmar har storstadskomplex, så det var ännu nogrannare att ha "rätta" kläder.

Mamma var hippie-ish/naturbarn/konstnär, så för henne spelade det inte så stor roll, men hon förstod hur viktigt det var för oss. Men samtidigt försökte hon förklara hur oviktigt det var i det stora!

Men tillbaka till ditt ämne om Jeans...Har du märkt hur många märken nu är stretch? Och inte bara halvdant stretch, utan de känns som leggings nästan! Helt insane!

Det började med att jag sprang på makens Levis 505 på Costco med stretch. Han var lite skeptisk, men insåg att de var supersköna och han slapp den där värken i bollarna (TMI?) som han fick då och då i jeans!!! Så nu har han slängt alla andra jeans! LOL Bollarna är viktiga!

Själv la jag undan mina favvis Gap Jeans (1969 - en modell de inte gör längre) för att ge plats till mina egna stretch Levis. Jag har både 505.an och så två leggings Levis från Kohls. Jag lovar, leggingarna ser ut som JEANS...Hela vägen till midjan!

Men jag föredrar Yogabyxor om jag bara går hemma (jag har två svarta från Wallyworld som är supersköna och faktiskt snygga)...LOL Den där magen gillar inte när nåt sitter åt!!!

Kram på dig Annika,
Anna-Lena

Anonymous said...

Vem betalar $200 för ett par jeans? Låter galet tycker jag. GAP, Ann Taylor, LOFT alla har dom bra jeans. Oftast får man 40% rabatt om man kollar på deras websidor och tajmar rätt. Kjol och klänning är svårt och passar inte mig men jag försöker ibland för annars blir det bara jeans för min del.

SB

eastcoastmom said...

Jag bryr mig inte alls om jeansmärken längre. Men ogillar jeans som är höga i midjan, usch! Zara har ofta jeans som sitter bra tycker jag. Men det är så individuellt.

Anonymous said...

Några Gul & blå eller Puss & kram hade jag aldrig, tror inte ens den trenden nådde lilla Bankeryd utanför Jönköping! I alla fall så märkte aldrig jag det. Men jag har ett minne av att jag inte hade rätt jeans... Men så sydde min mamma nästan alla våra kläder så inget var väl rätt. Enligt vissa. Hon kopierade sånt som var modernt och jag fick skit för att jag påstod att min mamma sytt min jacka/kjol/blus. Det är inte alltid lätt att vara barn om man säger så.

Idag då? Älskar jeans men fy fasen vad svårt det är att hitta de man vill ha... Och om jag träffar rätt, ja då köper jag ofta flera par just in case!
Och de är alltid som skönast när de är utslitna.

Annika said...

Erica.
Tackar, kul att inlägget gillades!!
Älskar också klänningar och kjolar.
Jeans, ja man kan verkligen känns sig instängd i ett par sådana. Håller med.
Leggings var det ganska länge sen jag hade, men de ÄR verkligen sköna. Absolut!!
Absolut, sitter bara byxorna bra så struntar jag också blankt varifrån de kommer.
Ja, märken har nog alltid varit stort hemma.
Championtröjor, ja. Just det.
90-talet, det var ju mkt grunsh då, den stilen. Lite slitet, stort etc.
Som en motvikt till 80-talet.
Stale känner jag inte till.
Adidas, ja jag tror de varit stora hela tiden. Adidasskor var ju hett redan på 70-talet.
Trevligt att del av dina erfarenheter, Erica!

Annika said...

Anna-Lena:
Men HEJ, vilken överraskning att se DIG här igen.
DET var länge sen!!
KUL att ha dig tillbaka!

Ja, jag har ju en supergod vän från Kalmar. Hon har berättat att där var det verkligen NOGA med vad man hade på sig, mer noga än i Sthlm, tror jag.
Lustigt det där. Min svägerska har berättat att det ar samma sak i Ume.

Klok mamma du hade, hon förstod samtidigt som hon förklarade. Det var nog lite samma med min. Du vet, tajta jeans, platåträskor och sånt fick aldrig vi. Nope.
Och en hel del annat.
Jag är glad för det idag.

Ja, en del jeans är nästan som träningsbraller. HAHA.
Visst, jag vill absolut ha stretch i mina jeans, skulle aldrig köpa utan streck. Men jag vill inte det som är för mkt heller.
DOCK, kan tro att de är sköna. OCH jag blir väldigt sugen på att åka till Kohls och ta en titt, hihi.

HAHA, bollarna ÄR viktiga!!
Fniss!
Jag går med maken och handlar jeans också.

Yoga pants. så sköna!!!


TACK för din kommentar! SÅ kul att se dig här igen!!!!
Kram!

Annika said...

Susanna;
ÅÅÅÅ, så väldigt många! Gå på South Moon Under, Anthro mfl mfl butiker eller på desingnerjeans-avd på varuhusen så har du priserna där.
OCH många av våra gemensamma vänner har sådana jeans. hint, hint.
Så det är väldigt många som betalar ganska mkt för sina jeans.

Som du vet är jag ingen jeans och byxtjej alls. Föredrar verkligen kjol och klänning, mest för att det är så herrans svårt att hitta byxor som sitter rätt.
Sitter de rätt är jag inte främmande för att betala för jeansen.

Gap, som jag sa, kan ha bra byxor. men ofta slutar de ju sälja en viss modell, eller märke, som 1969, som jag gillade.
Det är problemet. Ann T Loft har jag hittat ett par snygga jeans på, det är sant. Har dem än idag.

Annika said...

AM:
Nej, inte jag heller.
Zara, ja man skulla kanske kolla in den butiken. Brukar köpa toppar där.
Sant, det är SÅ individuellt det där med passform. SÅ himla SVÅRT!!!
Jobbigt är det.

Annika said...

Brysselkakan:
Nej, det är fasiken inte lätt att vara barn. Min mamma sydde också en del åt oss, som tur är var det ingen som sa ngt om det på skolan. I ditt fall var väl kläderna så välsydda att dina kompisar trodde att du ljög, suck.
Jag hade en annan kompis vars mamma sydde allt. Vi tyckte alltid hon hade så snygga kläder, men själv ville hon nog ha köpekläder hon också.
Ungar kan vara så elaka, och just det där med att mobbas för "fel" kläder, det är så uselt. En annan kompis blev alltid tråkad för ELLLLLOOOOS. har du köpt på ELLOS? SUCK.
Kids alltså.
Ja, hittar man ett par jeans som passar så ska man fasiken köpa på sig en ordentlig laddning. Om man kan.
Rätt vad det är så slutar tillverkaren göra modellen, och det är sååååå retligt.

L said...

Ja, de där märkesjeansen ville man ju ha, men fick aldrig. Och plastpåsarna minns jag, de som fick handla där gick länge omkring med sina skolböcker i dessa påsar.
Jag minns ffa 80-talet och Levi's som alla skulle ha, med bälte i midjan à la Beverly Hills...
Jag tycker det är så snyggt med välsittande jeans, men tycker det är det tråkigaste av alla kläder att prova. Detta är en av anledningarna till att jag sällan använder det, men främst är det bekvämligheten. Så mycket skönare med klänning.
Men jag har några jeggings (eller vad de nu heter)

Channal said...

Älskade jeans! Minns lyckan när jag fick mina Gul o Blå Marilyn. Så snygga och det tycker jag än idag att de är. Sen hade jag flera par Puss & Kram. Det var kärlek till jeansen. Hög midja har även kommit tillbaks. Jag gillar't! Mina elever 4-9 har noll koll på jeansmärken. Det är inte alls modernt med märkesjeans. Lite kul men lustigt tycker jag. För de handlar det om skorna! Vilket märke skorna har... och det har jag noll koll på! Tiderna ändras.

KRAMAR och Trevlig Helg! Anna

Miss Marie said...

Haha, Gul & Blås jeans har jag hört talats om, så coolt egentligen! Nej, jeans är sällan kul, men jag kan rekommendera ASOS jeans om du vill ha några billiga! Fri frakt och retur (åtminstone i UK) så du kan testa i lugn o ro hemma, det gillar vi! :)

Snickarbyxor är ju jättetrendigt nu så kör i vind! :)

Annika said...

Lisa.
Just det, de där märkesjeansen. OCH som man suktade efter dem!
Mmm...
Löjligt dyra då, precis som många jeans är idag.
Klänning och kjol är så mkt skönare. Precis, det är så svårt med byxor övh att jag nästan gett upp.
Jeggings, I am kind of SUGEN :-)

Annika said...

Channal:
Å vad många du hade, you lucky girl, you!!
Marilyn var liksom de ultimata. SÅ snygga. Det fanns ju tom en liten tecknad serie inne i dem, visst?
Skor, jag har verkligen noll koll på vad som är hett i den vägen idag.
Anna, ha en finfin helg. Här har vi ingen KRHF, tyvärr!!
Njut av allt.
Kramar!!!

Annika said...

Marie:
Vänta, har jag missat att snickisar är poppis?
WOOOOT!
KUL. Kolla in mig, jag springer till affären!! HIHI! Lovar att posta en spegelselfie sen!
Tror tyvärr inte ASOS skickar fritt hit. Jag får vackert prova i butik :-)
Gillar ASOS, du har visat så mkt snyggt från dem hos dig!!

Anne said...

Nu överraskar du mig Annika, har ju sedan vetat att du är en klänning och kjoltjej men blir lite överraskad när du säger att du faktiskt har mindre klänning/kjol på sommaren. Personligen är det precis tvärtom, jag bor i klänning eller kjol sommartid och sedan när hösten kommer och man ska in i byxor igen känns det inte alls skönt (haha, plus att man inte kommer in i byxorna efter sommaren...). Jeans är skitsvårt, det är inte lätt hitta snygga jeans men idag tycker jag det finns snygga jeans för alla, alla kan verkligen hitta snygga jeans bara man har orken och tålamod. Förr känns det som utbudet var mycket mindre. Men inte är det lätt hitta bra jeans (eller byxfor för den delen). Jag minns Levi´s 501:or som alla skulle ha...men inte var det många som klädde i dem. För mig funkade de jeansen inte alls men likväl var det vad jag åtrådde och ville ha och gick med. Gillar också att jeansen idag är med stretch. Är inte alla jeans sådana idag? De här hårda jeanstygen från 80-talet och 90-talet känns i alla fall för mig som minnen blott.
Har du minnen av färgade jeans? Jag kommer ihåg en period (slutet av 80 eller precis början av 90-talet måste de ha varit) då alla skulle ha färgade jeans och jeansen kom i olika färger som rött, grönt, lila osv.
Kramis!

Anonymous said...

Jeans fanns inte "på min tid". Flickor skulle ha
kjol el. klänning i skolan. Kommer ihåg ett par ovanligt
kalla vintrar under WWII, då fick tillåtelse att komma
till skolan i skidbyxor.
Har aldrig haft jeans och inte maken heller.

Kul att läsa lite historia betr. jeans. Levi Strauss
började tillverka denimjeans i San Francisco år 1853.
Såldes bara in the West, men när dude ranches blev populära,
tog turisterna med sej jeansen hem --- and the rest is history. :)

Dottern sa just, att hon hade ett par Levi 501. Dom köptes
stora för dom krympte i tvätten. Skulle tvättas i hett vatten.

Velveteenbyxor med elast i midjan - behag, skönt, mjukt ...

Ruth i Virginia

Annika said...

Anne:
HAHA, jag har minsann kjol och klänning på sommaren, men på vintern har jag aldrig byxor. På sommaren har jag det :-)
men lever mest i kjol och klänning i på sommaren. Men den här tiden, då det är halvvarmt, då har jag braller. Idag har jag ett par AG jeans på mig tex :-)
När det blir överhett, ja då är det klänning, kjol eller shorts.
Jeans är sjukt svårt. OCH jag har nog inte riktigt det tålamodet som behövs. Vill inte leta in absurdum, dessutom tycke jag inte de är sköna nog.
Stretch verkligen ett måste i jeansen. Skulle aldrig köpa ett par utan stretch.
Byxor är svårt övh. SÅ svårt plagg.
Visst minns jag de färgade jeansen, absolut. Jag hade ett par bruna och ett par lila. HAHA!!!
Kram!

Annika said...

Ruth:
Nej, förstår att du inte hade jeans då du var liten. BRA att ni fick ha byxor under de kalla krigsvintrarna iaf :-)
Ja, det där med Levi Strauss jeans är verkligen en klassiker. Han visste inte vad han gjorde. Skapade ett mode som skulle ge ringar på vattnet för all framtid. Eller, så vitt vi kan se iaf.
Bra plagg!
Du skulle nog gilla dem, Ruth. Idag är de så stretchiga också.
501 är klassiska Levi's, verkligen!!
En riktigt äkta klassisk modell. Har aldrig haft sådana, men fick just höra att en av mina allra bästa vänner här i nova köpt ett par :-)
KUL!!
Absolut, jag hör vad du säger om dina byxor. Bekvämt ska det vara!!

Anne-Marie said...

Jeans kan verkligen vara svårt att köpa. Tycker inte om de som sitter lågt utan vill ha "ordentliga" byxor som går upp litet högre.
Klänningar och kjolar äger jag inte. :) Tycker mycket bättre om långbyxor. Shorts (de som är litet längre) har jag och brukar ha på mig hemma på sommaren.
Gul och Blå-jeans hade litet "stjärnstatus" och jag minns affären som låg inne i stan i en gång mellan ett par gator. Minns inte vad den heter. Var det Gamla Brogatan?
Jag var otroligt smal som ung och inga byxor passade men jag minns att jag hittade ett par utsvängda jeans hos G&B som satt bra och var SÅ lycklig. :)
Puss och Kram-jeans minns jag att de fanns men tror inte att jag hade några. Och inte hade jag riktigt tajta jeans heller. Gick inte eftersom jag var så smal.
Snickarbyxor hade jag aldrig. Men minns givetvis att de fanns.
Jag bryr mig inte det minsta om märken numera. Köpte alldeles nyligen ett par riktigt snygga jeans i en secondhandaffär i Mt Shasta för $3.23!!!! ;)
Skulle aldrig själv köpa dyra jeans. Nej, det går bra med billigare.
Jamenvisst var påsarna snygga. Minns att den från G&B var en favorit. Ja du, herregud vilka minnen.
Kramar!!

en annan annika said...

Det enda jag kommer ihåg är att när jag var i gymnasieåldern var det Levi's som gällde. Jag använde enbart Levi's 501. Numera skiter jag i märket bara jeansen sitter bra. Jag skulle aldrig betala mer än 5-600 kr för ett par jeans. Köper ofta jeans på tex Lindex, de är hur bra som helst. Hemma går jag aldrig omkring i jeans, hemma använder jag bara mjukisbyxor och t-skjorta :-). Jeanskjol på sommaren gillar jag, det har jag använt i flera år. Våra tjejer bryr sej inte heller om märkesjeans. Ida tex älskar en viss modell från Gina Tricot och köper alltid samma, kostar 400 kr. 200 dollar för ett par jeans låter vansinnigt, jag skulle inte ha råd att lägga så mycket pengar på jeans.

Annika said...

AM:
SÅ svårt, som att köpa baddräkt ungefär. Trist, trist som bara den.
P&K låg på Gamla Brogatan, men det kanske G&B gjorde också? Mkt möjligt. Det låt ju ganska många sådana affärer där då.
Ja, G&B hade verkligen stjärnstatus. Å vad de byxorna var åtråvärda.
Lustigt.
Du är byxtjej du, roligt det där hur man liksom "är" ngnting :-)
Braller är ju verkligen praktiskt. Önskar att jag vore lite mer av byxtjej också.
A-M, det var ett fynd det! På jeansen på second hand :-)
Påsarna ja, det var ju status i sig att gå omkring med en sån i näven :-)
Kramar!!

Annika said...

Annika:
Levis 501 var klassiska.
Verkligen!
Jag hade aldrig ngra såna, vet inte varför egentligen. jag var ju inte barn då heller, alltså då de var poppis.
Jeans måste sitta bra, och gör de det så spelar det ju verkligen ingen roll vad det är för märke.
Skulle gärna köpa jeans på Lindex.
Ja, så kostar designerjeans, som 7for all mankind etc, 150-200 dollar Hemma dyrare ändå. SÅ har det blivit i världen :-) Och folk betalar.

Saltistjejen said...

Vilket kul inlägg Annika!
Jag minns att de mest poppis jeansen när jag gick på högstadiet och gymnasiet var Levis. 501:or skulle det vara. haha! Jag är nog för ung för Gul och Blå. Minns att någon av mina kompisar hade ett par Gul o Blå jeans på lågstadiet men på den tiden brydde vi oss noll.
Numera köper jag i stort sett alla mina jeans på American Eagle. Har hittat ett par modeller där jag gillar. Inte särskilt trendigt säkert men de är sååå sköna tycker jag, och de sitter bra på mig. Dessutom är de billiga. Kostar ofta mellan 30 -50 dollar beroende på modell vilket passar mi som inte vill lägga ut en massa på jeans. Ofta har de driver också så man kan köpa 2 par och då få ett för halva priset. Snåla mig.
:-)
Men jag gillar dem. ÄLSKAR förövrigt jeans. Det är mitt favvoplagg nummer ett!!! Jag har nog jeans ungefär 350 dagar om året hahaha! :-) I olika form. Här i SD blir det såklart något mindre då eftersom det är varmt längre. Men jag SAKNAR verkligen mina jeans under de perioder då det är för varmt för att använda dem :-)
Jag är ju en obotlig jeans och sneakers girl...
KRAM!!!!