Thursday, May 05, 2016

Ingen långhelg på denna sida pölen, mer jeans, en liten naggande dröm ...

Hejsan torsdag!*  Nej, nej, ingen långhelg här.

Ingen Kristi Himmels hos oss.
Vanliga vardagar på den här sidan pölen.
Ser att ni därhemma har det BÄSTA av väder! OCH det är underbart för er.
NU kan ni njuta av fina lediga, varma vårdagar.
Hos mig fortsätter gråvädret. Fy tusan vad tråkigt det är.
Jag är så trött på det. Jag har inte kunnat sitta ute på min framsida med kaffekoppen ännu. Längtar efter det.
Nåväl, till helgen ska det väl klarna upp, och sen ser det bra ut framöver.
‘BOUT time, om man säger så.
Njut av er lediga helg!*  Inte din dotters jeans

Det finns ett jeansmärke här som jag varit lite sugen på ett tag. Det heter “Not your daughter’s jeans”. Förkortas NYDJ, om ni kanske har sett det.
Jag funderar allvarligt på att prova det märket. Snygga jeans, hyfsade priser.
Så, en liten tripp får det bli till närmaste varuhus inom snar framtid. Japp, det är varuhusen som säljer märket. OCH det är bra, det blir lättare på det sättet.

TACK for alla kommentarer igår på mitt jeansinlägg. Jättekul att läsa för mig.  Läste med största intresse om allt ni hade att säga på ämnet jeans, plagget vi alla gillar, och inte gillar.

*  YouTube. OCH lite besatt. Surprised?

Ja, det är ingen hemlighet att jag (OCH min käre make också, för den delen) är lite besatt av The Appalachain Trail, som ni vet.
Jag har lyckan och glädjen att bo nära den leden. OCH planen är att Peter och jag ska vandra x-antal kilometer längs denna mytomspunna led på lördag.  Jag bor också väldigt nära Appalachian Trails högkvarter, och ledens "mentala" mittpunkt som ligger i den lilla fina, historiska staden Harpers Ferry i West Virginia.  Jag kan berätta att Peter och jag förlovade oss i Harpers Ferry, hihi!

Både Peter och jag har följt, och följer, många, vandrare via YouTube.  Många hajkare, så kallade Thru-Hikers, lägger ut filmer där.  De snackar om hur det känns för dem + att de visar så vackra landskap och de vittnar om så mycket slit, men samtidigt om så många underbara stunder.
Det är verkligen ROLIGT att följa dessa vandrare, i olika åldrar, när de steg för steg lägger The AT bakom sig.
Vissa filmar SÅ otroligt bra, somliga lite sämre.  De flesta filmar endast med sin iPhone.

Jag när en liten, liten dröm att en gång kanske själv vandra hela denna led.   OCH den är 3,600 kilometer lång!   Det tar 5-6 månader att vandra från Springer Mountain i Georgia till Mount Katahdin i Maine.
OCH under vandringens gång ställs man inför prövning efter prövning. Du vandrar i snö, regn, brännande hetta, fukt och kyla. Du går på smala stigar, klättrar ibland i bergen. Du tältar, eller bor i shelters längs vägen, du äter den mat du orkar bära med dig. Du är beroende av Trail Angels (människor som utefter leden hjälper vandrare kanske genom att bjuda på mat, skjuts, härbärge etc) och Trail Magic (godsaker, mat, vatten, läsk. öl, frukt etc som någon Trail Angel placerat någonstans utefter leden).

Du får lära dig att inte vara rädd att lifta in till städer och små byar längs vägen. Du får lära dig hur det känns att vara riktigt skitig. Helt enkelt, du får lära dig hur det är att bära med allt du behöver i ditt dagliga liv i en ryggsäck medan du vandrar i Appalacherna.  DU pressas långt, långt, långt ur din bekvämlighets-zon, Inte lätt, men så otroligt fantastiskt det måste vara att lyckas bestiga Katahdin i slutändan och sedan verkligen få kalla sig Thru-Hiker.
Alla som gått leden har genomgått stora inre (och förstås även yttre) förändringar. De har lärt sig se livet på ett helt nytt sätt efter att ha hajkat The Appalachain Trail.
Samma gäller de som vandrat andra stora vandringsleder i världen.
Man kommer ut på “andra sidan” med nyöppnade ögon. Förhoppningsvis klokare, mer ödmjuk och visare än när man började.
OM vi, mot förmodan, skulle ta oss an denna vandring skulle det bli när Karolina gått ut college.  Betänk all den tid man måste vika åt detta livsprojekt.  Det görs inte i en handvändning. Men, som sagt, det är endast ett litet embryo av en dröm.

Jag skulle gärna ta mig an Camino de Santiago i Spanien också. Pilgrimsvandringen. Den känns mer genomförbar än vad AT gör också. En av dessa dagar hoppas jag att Peter och jag ska komma iväg på en riktigt utmanande och stor vandring.
Än så länge står vi längst ner på rankingen, day hikers, haha!!
Men via YouTube får man verkligen “vara med”.

Lovar, OM jag skulle ta mig an en thru-hike skulle även jag öppna ett konto på YouTube och dokumentera rubbet.  DET kan jag lova er.

Mina favoriter på YT.  Alla dessa, utom Craig M, har hajkat hela AT och dokumenterat rubbet.  Craig M vandrar i skrivande stund.

Red Beard Hikes.
Homemade Wanderlust.
Gator Miller.
Crystal Weaver.
Craig M.


P och jag en dag?  Bild från nätet.

Jaja, jag vet att jag är lite besatt, hihi.  Jag har även läst massor, massor med böcker skrivna av forna hajkare som vandrat leden.
Ännu har jag inte tröttnat, tvärtom.
Men jag lovar att inte trötta ut ER med detta.  Fast, om jag kommer upp på AT på lördag blir det bildbomb sen.  Det gör väl inget? ;-)


Nä, hörrni, ha en god torsdag.  Själv får jag vara glad om jag kommer ut på min dagliga vandring i Reston.  Vädret suger, som vanligt.


19 comments:

Nettan said...

Idag blev det att jag läste din blogg vid frukost, i hallen står ryggarna packade, barnen är iväg på scoutläger och vi drar till en vacker nationalpark på Österlen för dagens vandring, lovar att fotografera massor. Att få uppleva naturens skönhet när man vandrar är mäktigt, att stå vid en tjärn en försommarkväll och höra lommen ropa eller att vakna till ordspel en klar majmorgon, underbart när man har den möjligheten och jag är så tacksam för alla vandringar jag gjort i mitt liv. Den mäktigaste var etappen då var den vid Stora Sjöfallet, så underbart! Någon gång vill jag vandra i Pyrenéerna och kanske Camino de Santiago som jag tror är en vandring för både kropp och själ!

Ha en vacker torsdag Annika även om ni inte har helgdag idag.

Kram

Bortugal said...

Appalachian Trail låter väldigt lockande, bara namnet liksom! Jag drömmer också om långvandring, kanske den portugisiska leden som går till Santiago da Compostela, eller Costa Vizentina- leden, 11 mil mellan fiskebyar och stränder i Alentejo här i Portugal. Lagom långt kanske.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

* Ja, nu är det långhelg här hos oss :-D
Och för mig är det verkligen långhelg, då jag även är ledig imorgon -klämdagen.
Eftersom förskolor måste hållas öppna sådana dagar så har ju vi inom Måltidsservice inte ledigt sådana dagar (de måste ju få mat, de små barnen ;-))
Dock är vi två på mitt ställe (jag är ju "bara" extra), så jag hade möjligheten att få vara ledig imorgon :-D
Dock bryr jag mig inte det minsta om anledningen till ledigheten. Är som de allra flesta andra; bara tacksam över en långhelg.
Tror nog inte att näst intill någon riktigt bryr sig om Kristihimmelsfärds. Möjligtvis de som verkligen är religiösa -typ äldre pensionärer ;-)

* Hoppas du hittar, och gillar det jeansmärket :-)
Alltid skönt med kläder som inte kostar skjortan (hehe, ordvitsen var inte meningen ;-))

* Så fascinerande det låter med vandringar.
Långvandringarna du beskriver låter sannerligen både spännande, och skrämmande i mina öron.
Ska jag vara ärlig så tror jag nog inte att jag skulle mig våga på en sådan (dagsvandringar skulle vara absolut nog för min del) men som du skriver; TÄNK vilken erfarenhet man skulle ha fått med sig efteråt! Jag kan verkligen tänka mig att man är (som) en annan människa när man klarat det. Och tänk vilken boost för självförtroendet...
YouTube är verkligen en fantastisk kanal!
Där får man verkligen chansen att följa med på människors äventyr på ett sätt man aldrig kan komma upp i på en vanlig blogg.
Jag följer i och för sig inga äventyrskanaler (ska dock checka in dina tips) men även jag har blivit YouTube-frälst det senaste året.
Jag gillar fortfarande bloggar/bloggvärlden, men tycker att YouTube verkar så många gånger roligare! Och på något sätt tycker jag att de allra flesta på YT verkar ha så härliga personligheter :-D

Jag håller tummarna att vädret till helgen blir riktigt bra, så att ni får möjlighet att komma iväg.
Mig kan du i alla fall inte trötta ut med dina bildbomber! De är alltid lika roliga att gå igenom, och jag ser fram emot nästa (nu när jag verkar ha kommit igång med kommenterandet igen) :-D

Ha en fin torsdag!
MVH /Erica

Steel City Anna said...

Jag skulle gärna också göra en lång vandring. Sugen på Transpennine Trail tvärsöver England. Kust till kust 346 km lång rutt. Tack för tipset om Youtube-vandringar! Nu har jag vandrat lite jag med både här och hos er :) https://m.youtube.com/watch?v=ES4JqLy5WAs

Annika said...

Nettan:
Gud så härligt, Nettan! Jag har ju sett att vädret är helt galet vackert!
NJUT av er vandring, jag är så avis!
Ja, fota mkt och lägg ut på din blogg.
Precis, det är ju det att vara i naturen, att vistas där. Så stort.
Jasså, ja, du vill också vandra caminon, jag med. Precis, den är ju verkligen en pilgrimsvandring. Du har väl sett filmen The Way?
Kaminen är ju dessutom ingen dröm som är omöjlig att uppfylla. AT känns som om det nästan är för stort. Criag M som jag följer på YT nu, har vandrat Caminon också, och det var efter den han bestämde sig för att ta sig an AT.
Ja, tänk vad många leder det finns. OCH vad de gör med oss människor, på ett mkt positivt sätt.
NJUT av er fina vandring.
Kramar!!!!

Annika said...

Åsa:
Jag vet, det är SÅ mytomspunnet. TÄNK att klara av den leden, AT. Det gör endast 20% av dem som startar i GA. De flesta står inte ut.
Ja, jag vill också vandra till Santiago de Compostela.
Vilka leder det finns i världen, för oss, att vandra!!
Underbart!
Absolut, Åsa, den leden bland fiskebyarna. TA den! Den är genomförbar.
Gud så härlig den låter då!!!

Annika said...

Erica:
Ja, vad härligt. Njut av ledigheten.
Haha, nej det är nog inte många som firar helgen i religionens anda ;-)
När är det det hemma liksom? haha.
Nej, precis som på de flesta andra ställen (vågar jag påstå) så tar man de lediga dagar man får utan att direkt tänka på varför. Bara njut!!!

Ja, att ge sig ut på långvandring är ingen lek. OCH det kan ju vara farligt också, man kan skada sig, bli sjuk etc.
OCH sen har man ju det ständiga hotet av tex björnar. Men det är ändå väldigt ovanligt att vilda djur ger sig på människor längs leden. Farligast är, som vanligt, människan själv.
Men en stor utmaning är det.
Dessa AT-vandrare är de enda jag följer på YT. Ja, och sen en skön tjej i 40-årsåldern som är expert på kryssningar och stil, MissCrystal. Hon är kul.
Annars? Nej, jag följer ingen annan.
OCh Miss C kollar jag bara sporadiskt.
Men, det är roligt att folk verkligen tar sig tid, speciellt de som vandrar. OCH det är så givande för resten av oss. Och har den som filmar "flyt i snacket" etc så får de också många som följer dem via YT längs vandringen, och jag tror det är mkt sporrande för vandraren själv att filma och lägga ut. Alla kommentarer lyfter dem, och de får många kommentarer!!

Ja, jag TROR att vädret ska bli fint på lördag.
Men imorrn ska det bli en all time low, efter vad det verkar. OCH just nu är det järngrått och regn. SÅ trist.
SÅ less.
Men jag ska ut på min lilla PW.

OCH jag är SÅÅÅÅ glad att du är igång med kommentarerna igen, Erica!!!

Annika said...

Anna:
Ja, visst är det lockande med såna vandringar.
Verkligen!
Just att få testa sig själv till max. Utmana sig. SKA man klara det? Ska man stå ut?
Jag skulle gärna ta den led du skriver om. Låter genomförbar i längd också. Klickade upp den länk du skickade, jajajaja!! En fin led!!
Tills vi bestämmer oss får vi vara Day Hikers :-)

Monica said...

Så fint du bor nära AT och kan göra vandringarna där även om de inte än är flera hundra mil:-), förstår att du funderar på de längre, tror det är en upplevelse på alla plan. Här går vi lite olika leder ibland på ett par mil eller kortare, har inte gått någon längre. Följde en kille på hans blogg när han vandrade pilgrimsleden i Spanien, var väldigt intressant, han bloggade flera gånger om dagen och beskrev sådant som inte andra skrev om, tyckte man fattade mer, både hur det var för honom personligen och det som hände runt om. Verkade inte så glättigt som en del andra skriver men gav nya erfarenheter. Och väldigt olika hur folk bor förstås och hur bekvämt de har det under vandringen.

Men jag tror att var och vart man än vandrar så påverkar det och är ett annorlunda tänk, man har bara sig själv och sin kropp och hjärna och måste ta andra beslut än annars och just att lämna alla andra måsten och så vara i naturen och beroende av den. Tror det är fantastiskt.

Hoppas du får fint väder nu i helgen, tröttsamt med det grå, tänker också om det pågår länge att man får väl sitta med en kaffe ute ändå men brukar ångra mig:-), är ingen riktig mening med det att sitta och frysa i blåst och regn.

Ja vi har helt oväntat vackert vårväder, är helt otroligt skönt! Och de där jeansen såg fina ut, hoppas de passar. Senaste fyndet gjorde jag på Sainsbury´s när jag skulle handla mat m.m. men de har så stor klädavdelning också som omsätts snabbt och måste beses varje gång:-). Såg ett par lite tuffare jeans i min storlek, väldigt snygga, fanns två par kvar bara av dem och de hade jättebra pris nu så slog till, frågade i kassan om jag fick byta i fall att, (oprovade) och det var inga problem i så fall och de är absoluta favoriter nu.

Hoppas det blir lika lätt för dig, det finns ju så många olika modeller så det är svårt bara där att veta och väldigt jobbigt att prova just byxor så glad att jag slipper. Men andra än jeans provar jag och brukar hamna rätt där också. Är glad för det och förstår mer av det nu. Men nu passar det bra med klänningar, tunikor och kjolar också, är så fint tycker jag. Där är problem med skor bara, inte så snyggt tycker jag med gympaskor till och ska man gå mycket är ju de skönast. Till cityshorts är det ok tycker jag men till kjol gör jag en kompromiss med sandaletter som går att gå i, men snyggast med lite klack som du har men vågar mig inte på det på långa promenader som det gärna blir i stan. På vintern är det lättare med stövlar eller kängor som är snyggt till med både låg eller lite högre klack. Tur det är sandalväder nu redan:-), man kan ju hoppas det förblir så till i höst:-)

Annika said...

Hej Annika!
Spännande med såna stora projekt. Jag har andra storprojekt men vandra långt i naturen hör inte riktigt till dem. Men om ni gör det så kommer jag följa äventyret med största nöje! Så gört bara gört!

Dottern till en före detta kollega till mig håller faktiskt på att vandra AT just nu. Jag tipsar om hennes blogg också - hon är en duktig skribent. https://vagrantbaker.wordpress.com/

Ha en fin helg trots att den inte är så lång. Själv ska jag avsluta terminen och sen försöka kurera mig. S. är på ingång - han kommer ikväll så jag får lite uppbackning också.
Kram!

Anne-Marie said...

Konstigt att ni haft så mycket grått väder. Här skiner solen nu men det har utlovats regn och moln. Tror inte så mycket på meteorologerna längre.
Jeans tror jag att alla kan relatera till. :) Tänk min mamma hade inte ett enda par jeans. Men många som är litet äldre har ju jeans numera.
Wow Annika vad häftigt om ni vandrade AT! Kan tänka mig att det vore en enorm utmaning att vandra så oerhört långt. Skulle själv aldrig klara en så lång vandring pga min fot/fotled.
Jag ser en bok, Insta, YouTube och en "movie deal" ;) i Annikas framtid! Du skulle kunna göra mycket av en så speciell upplevelse.
Nej, ingen helg här inte. Här jobbar vi på som vanligt. :)
Kramar!!

Annika said...

Monica:
Precis, det är ju en vandring som kräver år av förberedelser för, närapå. Hur ska man finansiera de där månaderna, hur ska räkningar betalas, vem ska se till hus och hem, vem ska skicka grejer till postkontoren längs vägen etc etc etc.
Ett projekt av rang.
Tror inte vi kommer att genomföra det, men vem vet?
Caminon ja, den är fascinerande den också. man bor ju lite annorlunda där, på vandrarhem. Ingen höjdare de heller ofta, men mat och sådant får man på de härbärgerna. Monica, har du sett filmen The Way? Den handlar om Caminon, och den är SÅ bra!!
Ja, många bloggar om sina vandringar. väldigt ärligt de allra flesta.
Exakt, alla som gått dessa långa vandringar har verkligen kommit ut med ett nytt synsätt efteråt. Jag tror det är en otrolig upplevelse på så många plan.
Precis, det är bara du och din ryggsäck. Det är ditt liv under månaderna på en långvandring. Coolt.

Nej, vårt väder är uselt. Det är kallt, liksom rått.
Usch, inget uteliv alls för mig. Ja förutom min dagliga PW.

Jeansen ja.
När jag har jeans vill jag helst ha lite snyggare skor. Gärna högklackat.
Så har det alltid varit för mig.
Ser inte fram emot jeansjakten. Men jag vet ju iaf vart jag ska gå. Alltid ngt :-)

Vinterkläder, de är alltid snyggare än sommarkläder, tycker jag. man är alltid snyggare i dem, haha. Skönare är de oftast också.
Jeans på mataffären för dig. COOLT!
Whatever works och allt det där :-)
SÅ lätt att lämna tillbaka kläder här också, för lätt. Ja faktiskt, för lätt :-)

Annika said...

Annika:
JA, det vore ngt det. TÄNK ändå. Men det är ju närapå ett livsprojekt.
SÅ mkt planering innan det blir av.
Men vem vet? One of these days, maybe...
OOO tack för länken. Ska följa henne.
jag är så fascinerad av dem som går leden.
Ska upp på den iaf i helgen, men som day hiker, haha!!

Terminen snart slut ja. Vi hämtar hem K om en dryg vecka.
FEEL better!!!
Kram!!

Annika said...

AM:
URTRIST vädet, och så långdraget. Så här brukar det inte vara.
Men, men...ngn ggn vänder det ju!
Ert låter härligt, även om jag vet att ni så väl behöver regn.
Åh, din mamma hade inte jeans? Tror det var många som av de äldre som vägrade det plagget. Men min mamma och pappa har det ofta. Min mormor hade det tom, men jag tror det satt långt inne innan hon fick sitt första par, haha!!
ja, Anne-Marie, det skulle ju vara för otroligt häftigt om det gick att genomföra. Men, det är ett sådant enormt projekt på sååååå många plan. Alla plan.
Men, skulle det bli av skulle jag nog göra mkt för att dokumentera det hela. Jag tror att just dokumentationen är en sporre för de som vandrar, feedback från följare etc. Kanske ngn dyker upp o hälsar på längs vägen etc.
Ja, blir det av så trillar jag baklänges. Men drömmer, det gör vi!!!
Precis, business as usual på denna sida pölen!!
Kramar!!

Monica said...

Har läst och hört om filmen och sett lite klipp men inte hela, nu kollade jag den långa vandringsvägen och hittade mycket intressant, inte minst kommentarerna på slutet:-) och väldigt mycket bra information som gäller alla långa vandringar, ja skillnaden här är väl att det inte finns några farliga djur men det kan ju också vara spännande:-). Mycket läsning är det, du kanske sett detta förut:http://www.budgetres.se/temaresor_compostela.htm

Monica said...

PS mycket boktips finns också i den länken och Agneta Sjödin kom ut till vårt land och höll föreläsning en kväll:-), trodde först att det kan väl inte vara möjligt, vad gör hon där:-) men Nobelpristagaren är nog ett snäpp vassare, han kom inte:-)

Monica said...

Fel av mig, han fick inget Nobelpris Paul Coelho och inte Agneta heller än:-)

Annika said...

Monica:
SE den!
SÅ så bra!!!
Den leden ÄR lockande, och faktiskt överkomlig. Man kan vandra den på ca fem veckor. Läste nyligen en bra bok om caminon, Under himlens alla stjärnor av Camilla Davidsson. Jag gillade den!
Ja, jag har hört att Agneta Sjödins bok ska vara bra, kul att hon kom och föreläste om den.
Ska kolla in länken.

Annika said...

Monica, den heter under vintergatans alla stjärnor. SÅ.
:-)