Wednesday, May 25, 2016

Förnyelse av körkort ...

Godmorgon onsdagsläsare!


Igår hängde jag med Karolina till DMV, Department of Motor Vehicles (trafiksäkerhetsverket) där hon förnyade sitt körkort. Efter tre års innehavande av körkort måste det (tydligen) nu förnyas.
Nytt syntest skall tas, nytt teoriprov skrivas och nytt foto tagas.Sagt och gjort, vi for dit i god tid. En vanligt tisdagsmorgon tänker man att det inte bör vara SÅ många som har ärende till DMV.
Men jo, på DMV är det alltid mycket folk. Ingen rolig instans att besöka heller, alla är sura. Man känner sig nästan som en straffånge innan allt är fixat. Lustigt det där, USA är så känt för sin service och sin “trevliga och tillmötesgående” personal.
Eeeh, det stämmer inte vad gäller stora statliga institutioner.
Vi har flera DMV att välja på här i Norra Virginia, men vi for till en lite mindre som ligger inne i en shopping mall, Fair Oaks, ungefär 15 minuters bilresa från vårt hem.
Köa för att ens komma fram till informationsdisken.   Få en nummerapp och ännu fler papper att fylla i.  Sitta ner och vänta på sin tur. Bli kallad till disken. Bli kallad till nästa disk. Bli kallad till att slutligen  ta teoriprovet. Vänta igen.  OCH sen bli uppkallad för att sist och slutligen betala.  Det kostade 32 dollar att förnya körkortet, inga stora summor alltså.
Allt detta tar onekligen en bra stund.
Och knappt ett leende.Nyligen var jag på invandrarverket i ett rutinärende.
Jag var beredd på en skärseld, haha. MEN jag blev postivit överraskad denna gång. De har kanske gått en VÄLbehövd CHARMkurs?
För alla var glada, leende och skojade med mig medan vi gjorde det vi skulle. Say WHAT!?? Roligt och oväntat.
DMV är det dock samma trötta tugg och uttråkade personal som vanligt. Både Karolina och jag talade om hur trist, urbota trist, det måste vara att jobba där.

Jag tog mitt körkort här i USA.
Det är över 20 år sen jag fixade det. I Stockholm gick (går) det alldeles utmärkt att klara sig utan körkort. DET gör det INTE här.
Utan bil står du dig slätt, ja såvida du inte bor mitt i en stad.
Annars? Nej, glöm det. Bilen är ett måste.
Minns att jag tyckte det var så totalt underbart när jag hade körkortet i min hand. Frihet och allt det där.
Det var inte svårt att ta körkortet heller, inte alls. Skrev ett snabbt teoriprov som blev godkänt. Sedan övningskörde jag med Peter, och sen körde jag upp. Easy peacy!
OCH billigt.

Idag kör jag bil så gott som varje dag. Jag tycker inte det är särskilt roligt, men det är ett måste. Ska jag handla på affären tar jag bilen.
Ska jag besöka en vän tar jag bilen.
All shopping, ärenden och allt fix sker med bilens hjälp.
Visst, någon gång har jag gått till Safeway med en ryggsäck och handlat, men det händer ytterst sällan. Safeway ligger ungefär 2 kilometer bort från mitt hus. Det är min närmsta matbutik.

Jag är inget fan av att köra bil på flerfiliga, hetsiga interstates, alltså motorvägar. OCH Washington DC med omnjed är ökänt för sin trafikvolym, sin hets och sina stressade bilförare.
Här har vi den berömda Beltway, alltså ringleden som går runt Washington DC. The Beltway går som en cirkel genom DC, suburban Maryland och Northern Virginia.
DEN leden undviker jag för allt smör i Småland. VILL inte köra den. Där är det så hetsigt att jag nästan kan känna mig svimfärdig bakom ratten. OCH svimma i bilen? Nej tack, den upplevelsen vill jag inte vara med om.
Jag letar hellre upp alternativa bilvägar om jag är chauffören.
Men jag har heller inga problem att sitta med som passagerare i vår bil när Peter kör.   Har inte heller några problem att sitta på i någon annans bil.
Noll stress då.Lånad bild från nätet.  The Beltway när man kör in i Northern Virginia från Maryland över Potomac River.

Bil, det måste man ha.
OCH med jämna mellanrum måste körkort förnyas. Mitt förnyas om fyra år.
Bilarna i Virginia måste besiktigas en gång om året. Den besiktningen kan man göra på lite olika ställen som är berättigade att utföra delstatens bilprovning.
Den kollen går det inte att komma undan. Inte bilskatterna heller, förstås.

Men, man lämnar alltid DMV med en djup suck av lättnad. Until next time …


Gillar du att köra bil?
Kör du dagligen?
Eller, det kanske är lättare att ta sig fram kommunalt där du bor?

29 comments:

Äventyret framtiden said...

Jadå, bil måste man ha om man bor som vi utan bussförbindelser. :)
Vi har tre kilometer till busshållplatsen och bussen går morgon och sen eftermiddag. Jag tror två -tre gånger i dygnet. Fungerar inte alls när man bor så långt som tre kilometer bort. Så bilen är ett måste.
På Åland finns inte sträckor i egentlig mening men allting är relativt förstås. Många tycker att det är urlångt att köra hit från Mariehamn, drygt 40 km :) haha....Du småler säkert med tanke på avståndet.
Jag kör inte dagligen om jag kan undvika det, försöker samla ihop ärenden som ska göras och tar dem alla samma dag om det bara är möjligt.
Tänk ändå att Karolina måste förnya sitt körkort efter så kort tid.
Här blir det förnyandet när man är 45 år och nästa gång vid 70 år. Sedan tror jag att det sker oftare, vet inte helt säkert hur det är.
Ha en fin onsdag overthere!

Kramar!

Eva i Dalarna said...

Jag åker ofta buss, har inget körkort. Tåg åker jag en del också,längre sträckor. Min man kör bil så jag åker förstås med honom om vi ska nånstans tillsammans och han kör mig till jobbet eftersom sista bussen redan gått när mitt jobb börjar.
Angående förnyelse av körkort så gör man inte om några prov här, man skickar in foto och så kommer det nya körkortet på posten. Tror detta görs var femte år, är inte riktigt säker eftersom jag inte kör själv. Men oftare än var femte år är det inte.

Desiree said...

Korkort ar viktigt att ha. I USA funkar ju korkortet ocksa som viktig id handling. Alltid mycket folk pa DMW. I AL kunde man inte ta nummer lapp utan fick snallt stalla sig I ko redan innan de oppnade pa morgonen for att det skulle funka. Dar fick man snallt sta 06:30 for att de oppnade 07.
Jag minns att jag tyckte de flerfiliga motorvagarna var laskiga I borjan nar vi flyttat till Birmingham men jag kom over detta. Men vagade aldrig kora I Atlanta som ar en betydligt storre stad. Modigt som sagt att Karolina kommer att vaga kora I LA.
I Basel kor jag inte dagligen utan tar bara bilen om jag ska ivag och handla I Tyskland eller Franrike. Vi anvander mest bilen pa helger har annars blir det cykel. Jag skulle dock inte vilja leva utan bil aven om man skulle klara sig I en stad som Basel utan bil. Finns ju ocksa got om sparvagnar, bussar, tag sa de kommunala fardmedel funkar smidigt och perfekt har.
Kram!

Monica said...

Bra att ni har det fixat och myndigheten låter väldigt likt myndigheterna här, ja är väl så urbota tråkigt jobb kanske och fel människor som får sin enda stimulans utav att vara sura och känna lite stundtals makt, finns gott om sådana tyvärr och man kan inte hålla alla ifrån sig, vi är i beroendeställning i vissa situationer och det vet de så väl.

Du får se i Stockholm när du kommer, man kunde tro att biltrafiken skulle minska när det är trängselskatt i fler områden men det är precis tvärtom. Jag förstår folk, man kan inte riskera att bli sittande i flera timmar i kollektivtrafiken när man har ett viktigt möte (själv skulle jag försvara en forskningsuppsats inom neuro på KI som första person den morgonen och satt fast i ett par timmar, ingen fick gå av av säkerhetsskäl, en enorm stress är sådant, tur man kunde ringa). Och andra ska med flyg t.ex. Så vi behöver både bil och kollektivtrafiken är ju bra när den fungerar. Bussar känns säkrast. Är så mycket problem med det andra. Man märker hur folk är mer och mer stressade här och jag förstår det mer och mer.

Annika said...

Karin:
Visst är det så. Bilen är ett måste. Verkligen.
Ganska dåliga bussförbindelser hos er hör jag. OCH jag är inte förvånad. samma där, det går inte att leva på landet utan bil.
Nej, jag kan tänka mig att många tycker att 40 km är långt att köra. Man ändrar ju uppfattning om vad som är långt beroende på den plats man bor. Så jag förstår.
Förstår att du samlar ihop ärenden och tar dem vid ett tillfälle, absolut.
Ja, förnyandet ja...Tror det beror på den unga åldern.
nästa år fyller hon 21 och då får hon ÅTERIGEN ett nytt kort.
Ha en finfin dag på din vackra ö!!
Stora kramar från mig!

Annika said...

Eva:
Bussar är bra, om det är ett bra trafiknät. OCH det hoppas jag att ni har.
Tåg är härligt- Älskar att åka tåg.
Det är annorlunda hemma, och jag har noll aning om reglerna på körkort där.

Annika said...

Desiree:
SANT!
Det är ens ID-kort, verkligen. OCH det är även där man skaffar ID om man INTE har körkort.
Alltid mkt folk på DMV ja, alltid.
Ja, DMV är en plats för sig, verkligen.
Just detta köande innan de ens öppnat. Precis samma här. OCH inte är de snabba heller.
Absolut, man vänjer sig vid stora motorvägar. Den ena jag undviker är 495, alltså the beltway. Men annars får jag vackert ge mig ut på dem.
Ja, jag vet, tycker också det är modigt av K att köra i LA.
Skönt att du slipper använda bilen dagligen. Gillar det. Och visst, man vill inte vara billös, håller helt med dig.
Gillar att er kollektivtrafik är bra. Här är den väl sådär, om man ska vara snäll ;-)
Kramar!!

Annika said...

Monica:
USCH, de är så sura och trista att det är helt galet.
Det är som att de nästan VILL att det ska skita sig för personen de har framför sig, blä!! SANT, många vill gärna visa sin makt.
Men nu är det fixat med körkortet och Karolina kan lugnt kan lugnt köra vidare i LA.
Jag vet hur vidrigt jobbigt det är med trafiken hemma, och trängselskatten verkar inte ha avlastat innerstan. Dessutom tycker jag att många kör som dårar i trafiken hemma. Tycker tom att folk i trafiken är vänligare här, och då bor jag i en svår trafikstad.
Oj, ja visst är det stress om tunnelbanan står stilla, eller är försenad etc. Ändå tycker jag ni har så BRA lokaltrafik hemma o Sthlm. Men jag vet ju också hur illa det kan strula. TUR att du kunde ringa den ggn du satt fast och skulle ha möte.
Sant, i stora städer är nog folk väldigt stressade oftast.

Annika said...

Jag gillar att köra bil för det mesta - och i min familj är jag oftast föraren för min man gillar inte att köra, har dessutom vissa problem med djupseendet, är impulsiv, distraherad och kör ryckigt. Så när vi körde mellan CA och CO nyss körde han kanske 2 timmar och jag 15. Breda flerfiliga motorvägar stör mig inte - på sätt och vis kan jag tycka att de är bättre än smalare europeiska ditosar där det blir så trångt och långsamt.

Det jag verkligen hatar är rusningstrafik och trafikstockningar/köer. Jag lever ju utan bil till vardags där jag bor och det har funkat bra med en blandning av att cykla och ta bussen. Det som är svårare är att ta sig ca. 1/2 ut ur stan eller om jag blir sjuk. Jag gillar inte heller att köra mer än 5 timmar - i allmänhet tycker jag tusen gånger bättre om att åka tåg långa sträckor - på tåget kan man läsa, skriva, arbeta, gå runt, gå till cafeterian. I bilen kan man ju liksom bara koncentrera sig på att köra - och som passagerare kan jag inte läsa - blir åksjuk då.
Kram

Annika said...

Annika:
Aha, ombytta roller hos er om man jämför mot hur det är hos mig och P, han får alltid köra. Nästan.
Sant, egentligen är det ju väldigt fina och breda vägar här. Mkt bredare än i Europa. Jag har aldrig kört i Sthlm, och vill inte heller. Vid min sommarstuga kör jag bil, hyr en varje sommar. Där är det så lätt och skön körning.
Rusning och trafikstockning är vidrigt. USCH!! Hatar det jag också..
Så bra att du kan ta dig fram kommunalt där du bor. Perfekt.
TÅG, det älskar jag också att åka. SÅ himla skönt!! Kan absolut inte heller läsa i bilar, blir också åksjuk.
Kramar!!

Steel City Anna said...

Har inget körkort men vi har bil och maken kör. Det funkar bra för mej som oftast att ta mej runt, vi har buss och spårvagn och tågen är bra, men dyra. Sena kvällar brukar maken hämta mej, ofta går det då buss bara varje halvtimme eller timme. Trafiken här är alltid jobbig, för mycket bilar och för lite väg helt enkelt! Dock har folk lite mer hyfs här jämfört med Sverige även när de kör :)

Sverige som har så mycket plats och lite folk har ändå lyckats få någon slags Manhattanstress i storstäderna, stadsplanerarna borde skämmas :)

Skönt att det gick bra med det nya körkortet. Kollar de oftare på yngre bilförare kanske?

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Det låter verkligen som om det finns roligare aktiviteter att ägna sig åt än besök på DMV ;-)
Men det är verkligen sant som du skriver; körkortet ÄR sannerligen en befrielse att ha. Och då står man nog gärna ut med sådana tråkiga måsten för att behålla det :-)

Oj, tre år! Det var kort tid. Här hemma i Sverige är körkorten giltiga i 10 år. Och för att förnya skickar man bara in ett nytt foto och en ny namnunderskrift till Transportstyrelsen så tillverkar de ett nytt kort.
Dock kan jag ibland känna att det kanske skulle behövas att man måste göra ett nytt prov någon gång då och då, för att bevisa att man verkligen fortfarande är en säker förare...
Jag tog mitt körkort 2003, förnyade det första gången 2013. Och nästa gång blir 2023.

Jag är dock glad över att jag inte ska ta körkortet idag!
Tycker det var nog knepigt när jag tog det för 13 år sedan, och sedan dess har det ju tillkommit så extremt mycket.
Bara det här med körkortstillståndet...
När jag skulle börja övningsköra som 16-åring räckte det med att skicka in ett papper med vilka som skulle övningsköra med en, och så fick man sitt intyg.
Idag måste man ju gå den där jobbiga tretimmarskursen på en körskola.
Eleven tillsammans med alla som denne ska köra med.
Och den kostar ju typ 500 spänn per person.
Plus att om en ungdom ska övningsköra med båda sina föräldrar, och föräldrarna inte har möjlighet att gå kursen samma dag så måste eleven vara med vid BÅDA kurstillfällena (och man måste därmed betala avgiften för eleven TVÅ gånger)!

Jag tycker det är ganska så gemytligt att köra bil. Speciellt om jag kör längst en större väg som E4:an och har en bra CD på i bilen.
Stadstrafik kan gott vara för min del.

Bil och körkort är något vi måste ha här hos oss också, då bussförbindelserna inte är de bästa... Och då går de lite oftare just där jag bor, eftersom jag bor i stan. Ungefär en gång i timmen går bussarna.
Men längre ut mot byarna kan det vara så att det går en buss på morgonen och en buss på eftermiddagen. That´s it.
En busslinje slutar till och med att gå under somrarna...

Visst klarar man sig utan bil också (jag gjorde det de första 9 åren jag hade körkort), men det blir betydligt krångligare att ta sig som sagt.
Jag har många gånger önskat att jag bodde t.ex. i Stockholm eller någon annanstans där körkort är någon man egentligen kan ta "om man vill/känner för det".

Besiktning ja... Det har vi ju här hemma också. En gång per år.
Tråkigt värre, speciellt som man alltid är så nervös för att få ombesiktning (när man har en månad att åtgärda felet och besiktiga igen innan man får körförbud).
Som tur är ska min bil inte besiktigas förrän i november, så det är några månader kvar ;-)
Och sedan, ungefär en månad efter besiktningen kommer ju alltid skatten. Min brukar komma ungefär vid nyår (bra tid...), men tack och lov är just min bil inte så dyr i skatt. Ungefär 1500kr per år.

Och så all jäkla bensin som går åt när man bor så man måste ha bil! Usch!
Det dyraste jag tankat är när den kostade 15:08 kr/liter.
Just nu har den inte varit fullt så dyr, men ändå. Det senaste jag såg (idag) var runt 13:40 kr/liter (på en billigare, obemannad station).
Är det dyrt eller billigt med bensin i USA?

Ursäkta min roman -igen ;-)
Hoppas du får en fin fortsatt dag!
MVH /Erica

Vform said...

Joodå, bilen är ett måste, det vet du Annika :)
Ingen service här inte! Närmaste butiken är ju Håkans, och dit är det 5 km, samma med Nybos norrut! Ingen bank heller, vi får ta oss till centrum, dit har vi 20 km!
Tur att vi har Fagerö sommartid och dit går det bra att cykla eller promenera! Två av sönerna bor bara ett par km bort, så en rask promenad för att besöka dem går jättebra!
Körkortet får vi ha i många, manga år ... tror jag haft mitt i tjugo åt ...'ung' är jag nu åtminstone, utan glasögon och tjockt hår på fotot ... haha ..
Gillar att köra bil, både själv och som passagerare :)
Men också skönt att sätta sig tillrätta i en buss!
Vi har i dag kallt, regnigt och blåsigt, +8 grader!
Men sommarn är på gång, grönt har det blivit ... åtminstone gräsmattan väx så det knakar!
Må så gott! Blir det ingen skärimånad i sommar?
KRAMAR ♥

Annika said...

Anna:
Då löser det sig för dig. Du är passagerare och det är BRA!!
HIHI!
Så bra att lokaltrafiken funkar bra hos er. Tycker det är lite si och så här med den saken. Tunnelbanan är det stora fel på så den ska repareras och det lär bli bökigt.
Buss har jag aldrig tagit här, men de går ju. Hoppas att det funkar bra med dem, vet knappt hur det funkar med dem alls.
SAMMA här, trafiken JOBBIG!!
Men, ja, faktiskt tycker jag att DC-borna har mer vett än Stockholmsborna i trafiken.
Artigare och vänligare, och det säger allt om trafiken hemma, hehe.
Precis, det handlar ju om det där att de är unga. De går sitt körkort vid 16 (K var 17 visserligen), så de testar dem under jämna mellanrum. Bra det.

Annika said...

Erica:
DMV är en sådan JOBBIG instans att besöka. PUST!!
Men en nödvändighet för oss alla.
Visst är bilen frihet. jag skulle inte klara mig utan den.
Mitt körkort är giltigt i 10 år, och sen måste jag förnya det. Ibland ska man in och ta teorin, ibland är det bara ny bild som ska tas. Ibland kan det göras helt online.
Karolina är så ung så det är därför hon måste prövas igen sas.
Annars är det tio år för oss vuxna.
Här tar ungdomarna körkorten i skolan, de har de som tillval och nästan alla gör det. Tror det är under en termin. Så de tar teorin i skolan. Flädrarna måste också vara med på ett möte innan de börjar undervisningen. Bra system faktiskt.
Det kostar inte mkt alls att ta körkort här, varken för ungdomar eller vuxna. Säkert till del att det är ett så BILBURET land. Alla måste ha chans att ta körkort.
Jag vet att det är chockerande dyrt med med körkort hemma. Helt galet.
OCH bensinen är dyr som krut.
ja, bensinen ÄR billig här. Mkt, mkt, mkt billigare än hemma. Tur det, återigen med tanke på hur nödvändigt det är med bil här.
Stadstrafik är stressande, det tycker jag också. Kör ju själv i sådan ganska ofta, även om det mest blir i suburbia, men det är ju rätt så stadslikt och stressade trafikanter och enorm trafikvolym där jag bor.
Gillar road trips, susa iväg med Peter vid ratten och musk eller ngn rolig podcast som vi bägge gillar.
Ha en fin dag, Erica!!!

Annika said...

Vivan:
OMG ja, i Närpes är bilen lika viktig att ha som den är hos mig. Jag brukar hyra bil när jag är i Närpes. De senaste gångerna har jag hyrt i Övermark. Funkar toppen.
Skulle inte vilja vara utan bil i Närpes. Busstrafiken till byarna från Näsby är verkligen inte den bästa. Exakt, er närmsta matbutik är Håkans, eller så får ni åka till Näsby. Hoppas Håkans får finnas kvar ett tag till.
Ja, ni har Fagerö och det är ju typ den bästa paviljongen i hela Närpes. Ni har ju mkt där, som restaurang och pub etc.
Superbra.
Jag gillar att köra bil i Närpes med omnejd. SÅ skönt!!!
OCH jag gillar att åka långfärdsbuss.
TUR att du har körkort. Det hade inte min mormor. SÅ beronde av bussar när hon skulle till Näsby eller att ngn körde henne.
Min mamma och moster brukar tala om alla affärer, poster och banker som fanns i byarna förr. Så annorlunda idag.
Kramar i massor!!!

Saltistjejen said...

Haha DMV ja OMG!!! Har ni sett filmen Zootopia? Den är riktigt bra faktiskt trots att det är en "barnfilm". Iallafall skrattade jag väldigt gott åt scenen där de är på just DMV. Haha! Kolla Youtube ifall du kan hitta den. Så kul! Jag var tvungen att förklara för Ella sedan varför alla vuxna tyckt att just den scenen var så rolig. :-)
Här måste jag också köra bil nästan överallt. Och än har jag inte riktigt vant mig vid det. Tycker fortfarande att det känns lite jobbigt. just detta att inte kunna "springa ut o köpa lite mjölk" utan då behöva sätta sig bakom ratten... Hm, inte riktigt min grej egentligen. men så är det här. Vi måste ha två bilar också. M har en till jobbet och jag måste ha en för att inte bli strandad med barnen här. Dock kan jag promenera till vår närmaste park vilket är skönt. OCH till Ellas skola. Så de dagar vi inte ska göra ngt direkt efter skolan så går jag ofta och hämtar henne istället för att ta bilen. Oftast stannar jag till i parken på vägen med Oskar så han får leka lite innan vi hämtar. Det är alltid skönt att slippa tampas med alla bilar som ska in och ut på skolområdet för det är många här... Hu! Och det är ofta mysigt att gå hem sedan för jag tycker att man ofta pratar bättre när man promenerar och jag får ofta höra lite mer från Ella om hennes dag de eftermiddagar/kvällar vi GÅR hem jämfört när vi kör bil.
:-)
Kram!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Ja, jag tycker också det amerikanska systemet verkar så bra -att man får ta körtkort i skolan. Som du skriver ger det ju fler möjligheten att ta körkort :-) Tummen upp!

Har det för att den sammanlagda kostnaden för mitt körkort hamnade på 15000 kr. Och det var som sagt 13 år sedan...
Bara halkbanan, när jag gjorde den, kostade 1050kr. Plus att körskolan tog 440kr (man fick inte åka till halkbanan privat).
När min syster tog körkort för några år sedan tror jag halkbanan kostade runt 1700-1800kr, och priset har säkert gått upp sedan dess också...
Ganska sjukt egentligen! För att åka ut till en bana och sladda lite...

De enda här i Sverige som får ta körkortet i skolan är de som går Fordonsprogrammet, då deras yrkesval naturligtvis kräver körkort.

:-)

eastcoastmom said...

Gillar heller inte DMV. Här har vi kunnat förnya körkortet på AAA, enkelt och snabbt. Nu ska ju körkorten bli säkrare och kunna användas på flyg inrikes, så då måste vi förnya på DMV. Suck...

Annika said...

Saltis:
DMV är ett jäkla ställe. SÅ inte roligt.
Har inte sett Zootopia, men jag kan tänka mig att de driver ordentligt med det stället.
Ska leta upp det klippet :-)
Jag hör dig, du är ju van vid Sthlm och Manhattan. Där kunde du ju springa ut och handla det du behöver. Förstår att det inte är så i the burbs.
Det tar säkert en stund att vänja sig vid det.
Tycker det låter toppen att du GÅR till parken med Ella och Oskar ibland.
Mysigt, och visst pratar man bra medan man går. Absolut.
Kramar!!

Annika said...

Erica:
Det gör ju det, och det kostar inte skjortan.
Ja hemma är det skrämmande dyrt. Halkbana och sånt har vi inte här. Men jag vet ju att det obligatoriskt hemma och såklart jättebra att öva på det väglaget.
Fordonsprogrammet, så bra att de ser till att eleverna får körkort. DET gillar jag.

Annika said...

AM:
Wow, har missat att man kan beställa nytt genom AAA.
Har totalt flugit över mitt huvud.
Men nu måste ni alltså till DMV, suck...

Anonymous said...

Att ta mig fram med bil är för mig helt självklart och jag funderade aldrig ens på att avstå när vi flyttade till Bryssel och den staden har helt galen trafik... Men att begränsa mig var aldrig ett alternativ. Har kört i flera storstäder som LA, Las Vegas, San Francisco, genom Europa och aldrig känt stress, vet jag bara vart jag ska så är det lugnt. Men kan jag gå eller cykla är det ett bra alternativ, funkade bra i Bryssel och funkar fint här med! Och att cykla och gå är ett fin fint sätt att lära sig hitta i en ny stad.

Anonymous said...

Boston är ju ett ställe där man faktiskt kan klara sig utan bil och vi är fortfarande utan. Bara ibland som jag känner att jag saknar det. Boston är ju annars en mardröm med hetsiga förare (ie Massholes), enkelriktade vägar, och vägar som byter namn här och var. Jag har bara kört här en gång men det var inga problem. Jag körde även en långkörning från upstate NY till New Jersey (ca 8 timmar) en gång och det var inte särskilt kul att köra New Jersey Turnpike i rusningstrafik men det gick.

Jag skulle nog knappt våga köra i Sverige längre, har vant mig vid Israelisk trafik och där gäller det att ligga på (både på gasen och på tutan) om man vill komma någon vart. På tal om filmer, såg du skämtfilmen från Obama¨s WH correspondent dinner tal då han besökte DMV och de krävde att han skulle visa sitt födelsebevis? Den var lite rolig, googla om du inte redan har sett.

Annika said...

Brysselkakan:
Nej, det är superbra att inte begränsa sig. Att ge sig ut med bilen även om det är otäckt. För, man vänjer ju sig, så är det.
Tyvärr kan jag ganska lätt känna stress om jag kör i stora städer, eller på väldigt trafikerade leder.
Skönt att du inte känner så.
Cykla är verkligen härligt.

Annika said...

Karin:
SÅ himla bra alltså! Men ni bor rätt centralt i stan visst?
Så skönt. I städerna är det ju lättare att klara sig utan bil, absolut.
Samma problem med trafiken här. Hetsigt och stressigt, men inte värre än i Sthlm.
NJ TPK är skitläskig. Tror inte jag skulle greja att köra den, no way! Modiga DU!!! Heja!!!
HAHA, JA, jag såg Obama på DMV från middagen.

Anne-Marie said...

Vi har bara ett DMV-kontor här. Det fanns två tidigare på två olika platser.
Litet lustigt tycker jag att de har nummerlappar där men att det knappt finns på andra kontor.
Våra DMV-anställda brukar faktiskt vara rätt trevliga de gånger jag varit där men det kanske blir så på en mindre ort.
Och som tur är, är ju inte alla som Sheldon i BBT. ;)
Det som min namne skriver om måste jag kolla upp - bra att bli påmind - eftersom mitt körkort går ut i november i år.
Intressant att USCIS-folket var så trevligt. Det brukar man ju inte vara bortskämd med. Och att till och med skoja med dig. Det skulle vara TSA ute på flygplatserna. Där blir man misstänkt om man skulle skoja med dem tror jag.
Jag tog också (som du redan vet) mitt körkort här i USA. Hade inget i Sverige. Minns så väl dagen när jag fick det och frihetskänslan som kom. Inte var det särskilt svårt och billigt var det också.
Jag kör inte bil så ofta med tanke på närheten till skolan. Och jag är troligen en livsfarlig förare i en större stad eftersom jag bara kört på mindre orter. Tror inte att du skulle vilja åka med mig på The Beltway. ;)
Men att köra på mindre vägar och i våra städer tycker jag är helt okej.
Kramar!

Annika said...

AM:
Säkert, jag kan tänka mig att e är trevligare på mindre orter, faktiskt. De bor väl oftast där själva också och måste vara lite trevligare än DMV i städerna, hehe.
Ja, det är klassikt det där klippet. OCH så SANT!!
Hade ingen aning om det där med AAA heller. Kanske går det inte nu längre heller då körkorten görs säkrare etc? Men det är så värt att kolla upp!
USCIS, det var en överraskning som hette duga det. Så trevliga, småpratiga etc.
Ja, jag blev så förbluffad, kan jag säga.
TSA, nope, med dem ska man knappast skoja. IRK!!
Ja, vi är en del som tog våra körkort här. Har en god vän i min grupp som också tog sitt körkort här. Det var lätt, det gick snabbt och det var billigt.
Utan korten skulle vi verkligen inte kunna leva här.
Gillar också att köra på mindre vägar. Inga problem, men hetsiga interstates? NOT so much!
Kramar!!

Ingela said...

Jag älskar att köra bil, och jag väntade på körkortet varje dag ungefär från det att jag fyllde 12. Mitt problem är att jag inte kan överlåta förarsätet åt någon annan - det är alltid jag som sitter bakom ratten när gubben och jag ska iväg någonstans. Till och med om han ska skjutsa mig någonstans. Jag kör, kliver av där jag ska, och han flyttar över till förarsätet och åker iväg. Förr, medan barnen ännu var mindre kunde jag låta honom köra ibland, men i dag händer det så gott som aldrig. Jag tror det är mitt kontrollbehov som är boven.
Kramar!