Friday, May 20, 2016

Att ha fått vandring i blodet ...

Godmorgon fredagsläsare!


Jag hoppas att ni alla är taggade inför helgen!
Sedan önskar jag förstås att ni alla har roliga och intressanta aktiviteter  inplanerade över veckoslutet.
Själv ska jag på ett examensparty imorgon. Min grannes tvillingpojkar som gått ut universitet ska firas lite. College-grad-parties är ofta lite mer nedtonade, och mindre, än vad High School-grad-parties är.
På söndag är det konfirmation för två av Karolinas kusiner.
Det är vad som står på agendan denna helgen det.

Förra lördagen bjöd på en vacker morgon, och förmiddag, här i DC området.
Peter och jag fixade en liten picknick bestående av mackor, frukt, kaffe och vatten.
Meningen var att vi skulle bege oss till närbelägna Billy Goat Trail i Great Falls i Potomac, Maryland. Alltså, på andra sidan Potomac River för oss.


En snabb bilfärd bort och så var vi framme vid den vackra Great Falls State Park.
Peter och jag har varit i Great Falls Park, Virginia ÅTSKILLIGA gånger.
På Virginia-sidan har vi ofta vandrat längs Potomac Heritage Trail.   Vi har även tagit gästande svenskar till Great Falls Park i VA så att de ska få se de berömda vattenfallen.
I lördags var det äntligen dags att besöka Maryland-sidan och deras state park.

Alltså, det var gudomligt naturskönt där.  Varken Peter och jag kan FATTA att vi inte varit där tidigare!?!
Denna plats ligger 20 minuter från vårt hus, och detta var alltså första gången vi var där. Otroligt.
Jag tycker faktiskt att Maryland-sidan är VACKRARE än Virginia-sidan, och ändå är det Virginia-sidan av Great Falls som i princip får ALL cred. Märkligt.

Det var en ren fröjd att vandra här.  Billy Goat är en fantastiskt rolig vandringsled, och även utmanande. Man fick ibland släppa allt man hade för händer och bara kravla sig upp för stenar och klippor. Ibland såg man knappt var stigen gick.  Det är inte en "vandring för alla" så att säga.

Jag är så tacksam över att vi har SÅ många vandringsleder där jag bor. Jag vet att jag sagt detta otaliga gånger förr, men det TÅL att upprepas.
Aldrig att jag behöver sakna allemansrätten när vi har så mycket ljuvlighet och natur omkring oss. OCH så nära Washington DC därtill. Denna state park ligger bara 20 kilometer från Vita Huset.
Det är så lätt att ta sig ut i skog och mark för oss. Vandringsleder finns att välja på i massor. State parks och nationalparker är fantastiska.

Ja, vi har fått detta med vandring i blodet. Det har blivit ett stort gemensamt intresse, och något som vi bägge två lägger ner en hel del tid på.  Vi letar efter nya leder att vandra,  vi läser med största intresse vad andra vandrare skriver om stigar och leder  omkring oss etc.
De dagar vi vandrar kliver vi upp vid 6:30-7. Vi åker tidigt och njuter av sköna morgontimmar. Om vi ska ut till Shenandoah, eller till The Applachian Trail, vet vi att det är en dagsutflykt som väntar oss.
Är vi närmare hemmet är vi hemma igen någon gång mitt på dagen.  I lördags var vi hemma lite efter 13, och det var bra för jag hade planerat att vika hela eftermiddagen åt ESC, haha!

Den här helgen blir det ingen vandring alls.
Jag tvivlar på att det blir vandring nästa helg, det är då Karolina åker till LA.
Men sedan har vi en större vandring inplanerad som vi hoppas blir av.


Nedan följer en bildbomb. Jag hoppas att ni genom bilderna förstår hur underbart vi tycker detta är.
Det är det ultimata när man ska ut i naturen, och så lätt. På med gympadojor (vi har inte investerat i vandringsskor/kängor ännu), klä sig efter vädret, ha med sig tillräckligt med vatten, ta med picknick i ryggsäckar, grabba en gå-stav (vi har inte köpt äkta vandringsstavar heller, utan har mina stavgångsstavar när vi är ute). Att ha en vandringsstav är ett MÅSTE. Stigarna är ofta oländiga plus att det är skönt att ha dem när man ska tackla mot och nedlut.

Go hiking, peeps. You'll love it!!Great Falls Park i Maryland är belägen mellan Potomac River och kanalen Chesapeake and Ohio Canal.


Kanalen
Potomac River slingrar sig mellan otaliga öar i floden.  Det är så vackert!


OCH ner mot kanalen är det ganska branta berg.


Man går över flera olika broar för att komma fram till de stora fallen.

Sånt här älskar jag!


Great Falls.  Virginia på andra sidan.


Längs kanalen.


Alltså, jag har bott här i 23 år.  MEN jag tycker forfarande att det är EXOTISKT att vi har vilda sköldpaddor, och många olika sorter därtill.


Kanalen ser ut som en mindre sjö här.

Peter vandrar längs Billy Goat.


OCH det här är ju bara så galet vackert i mina ögon.

Sånt här kan man också ägna sig åt i forsarna om man är modig.


Peter tittar ut över Potomac från en klippa på leden."Med ögon känsliga för grönt".Del av stigen.  38 comments:

FREEDOMtravel said...

Vilken härlig natur! På lördag kommer det handla om vandring i vår blogg ;)

Anne-Marie said...

Börjar litet med förra inlägget. :)
Men vad konstigt det är med ert gråväder. Trist. Samtidigt som allt givetvis är väldigt grönt och fint.
Oj, skall Karolina hyra bil. Det låter läskigt. Jag skulle aldrig våga köra på de motorvägar som finns i LA med kanske 6 filer i vardera riktningen. Modigt av henne.
Visst är When Harry Met Sally en fin och rolig film. Tycker mycket om den.
Så fantastiskt vackert det är på vandringsleden. Denna lummiga grönska som ni har gillar jag. Och bara 20 minuter från där ni bor. Helt otroligt egentligen.
Det märks verkligen hur intresserade ni är av att vandra. Kul att ha ett sådant gemensamt intresse.
Kramar!!

Anne said...

Jätte jättefina bilder och jaaa det märks via dina bilder och texter hur passionerade ni är inför vandring. I love it!! Jag tycker det är underbart när intressen såväl håller i sig hela livet eller när man upptäcker helt nya intressen, hobbies och passioner som man inte haft tidigare. Det är smittande och så inspirerande att höra, även om just vandringar inte är nåt jag själv tilltalas av eller känner lockelse till men det ÄR inspirerande se och höra hur roligt någon annan tycker det är (man behöver inte dela intresse tycker jag för att uppskatta läsa/se/höra om någon annans passion och intresse). Det smittar av sig, som sagt inte vandringar i sig men att överhuvudtaget bygga upp ett nytt intresse (eller damma av nåt vilande, gammalt) och bli så biten, passionerad och intresserad. DET smittar av sig och inspirerar att föra över till andra områden i mitt eget liv. Det är kul läsa de här inläggen för det märks och känns hur smittade ni blivit och hur kul ni tycker det är.
Och jaaa, änuu roligare också när nya intressen blir nåt man kan dela och får tillsammans med sin make.

Kram och ha en riktigt fin helg!


Åsa said...

Oj vad grönt och vackert! Särskilt en bild med Peter bland träden var otroligt vacker och sådär frisk grönska. Jag tycker också om att vandra och är också tacksam över alla vandringsleder i vacker natur här där jag bor!

Cari said...

Så vackert. Så häftigt att från storstaden ha så nära ut till vackra vandringar.
Jag säger till många av mina vänner att det bästa med USA är naturen. Finns verkligen så mycket vackert. Att man kan åka dit och vara ute i naturen.
(Och så är Washington DC, Boston och NYC förstås fina städer.)

Desiree said...

Vilken lycka att ha denna Statepark så nära er. Helt otroligt vacker natur. Älskar de vilda forsarna, häftig och mäktigt med vattenmassorna. Oj så ambitiösa ni är som stiger upp tidigt för att starta era vandringar, men det är ju precis så man ska göra för att få ut max av dagen och upplevelsen. Jättekul att ni har blivit så hooked på vandring. Det skulle vara kul att vandra ihop någon gång antigen i USA i era trakter eller om ni kommer förbi Alperna. Det är så mycket med vandring som är underbart, man kommer ut i naturen, man rör på sig, man umgås och får massor med frisk luft, blir härligt trött på rätt sätt men också lugn och skön i själen av naturen och grönskan.
Love it. Ha en fin helg med vänner och festligheter.
Kram!

Annika said...

Helena:
ÅÅÅ så ni är också ute på vandringar. VAD härligt. Jag älskar det!!!

Annika said...

AM:
Ja, precis, eftersom det är så regnigt blir grönskan SÅ frodig. Idag är det sol, en mellandag. Jag ska strax ut och gå.
Ja, Karolina måste ha bil därute. Hon är inte orolig, det är vi flädrar som står för orosbiten, hehe...
Peter ska ta ut henne så hon får köra på The Beltway och andra stora interstates hos oss. De är värre än LA, har jag hört. Hetsigare. Lika bra att öva lite innan hon kommer ut till LA iaf. Hon kör ju inte bil alls under skolåret, hon har ingen bil på Elon. Så visst är det lite kymigt att veta att hon ska ut och köra dagligen när hon är i LA.
TACK, ja den vandringsleden var verkligen rolig också, för den var utmanande.
Ja. det är ett jätteroligt intresse som dykt upp hos oss de senare åren, sen vi blev empty nesters, skulle jag nog säga.
VISST är Harry and Sally en BRA film. Håller starkt!
Kramar!

Annika said...

Anne:
TACK!
Det är verkligen ROLIGT!!
Det här är ett ganska nytt intresse, skulle säga att det dök upp när vi blev empty nesters. Visst, vi kunde ge oss ut innan dess också, men inte alls som idag.
Så roligt också att vi bägge är lika tända på det.
Klok som du är har du ju helt rätt, man behöver inte dela intressen med vänner och cybervänner för att förstå och uppskatta andras. SÅ sant.
Det roliga är ju att man verkligen kan få nya intressen med passion när man är runt 50. Uppskattas. Vad det än ÄR.
Man slutar aldrig att lära, så är det nog.
Massor med kramar till dig!!

Annika said...

Åsa.
Vi får ge regnet cred för grönskan :-)
Det är vackert grönt nu, det är det,
Ja, vad KUL att du också gillar detta. Det är ju SÅ härligt!!
OCh du har minsann att välja på hos dig också!
Trevlig helg!!

Annika said...

Cari:
Såg på insta att du ligger på sjh. Inte roligt, hoppas allt är helt Ok iaf.
OCH tack ja, naturen i USA är maffig, och det roliga är att man inte behöver ta sig långt från dessa stora städer för att uppleva den. Inte alls.
Samma med stora NYC, bara en liten bit utanför tar naturen vid.
Samma med DC och Boston också. Ja, det är en rikedom.
Krya på dig och trevlig helg!!

Annika said...

Desiree:
Eller HUR!! OCH kan du fatta att vi inte varit där förr. Gelt otroligt. Vi har bara trott att VA-sidan är så mkt bättre. Himla knäppt alltså. Ja faktiskt, knäppt.
Jag med, det är roligt att vandra vid vatten, och roligt att vandra i berg.
Men just vatten är ju alltid så härligt. Älskar fallen, så fina! OCH mäktiga.
Jag vet, med vandring får man allt, naturen, motion, tid att tänka. OCH sen äter man lunch ute, och det är så gott.
Att sen komma hem och ta en dusch är guld :-)
Jag skulle SÅ gärna vandra med er, och så gärna i alperna.
Hoppas vi kan ta en vandring ngn ggn.
Kramar och trevlig helg!!

Nettan said...

Vilka bilder och så jag längtar efter att komma iväg och vandra, får se om vi får till det denna helg! Det är ju så mysigt och så skönt att komma iväg.
Ska bli spännande att höra mer om er långvandring sen!

Ha en härlig helg

Kramar

Steel City Anna said...

Så vackert, härligt med det brusande vattnet och jag förstår den där frihetskänslan. Jag saknar inte heller allemansrätten. Vad roligt med vilda sköldpaddor!

Annika said...

Anna;
TACK!! Kom precis från din blogg, hihi!!
Ja jag älskar dessa vandringar. Nej, allemansrätten känner jag inte ens av att vi inte har. Jag vet, detta med sköldpaddor är verkligen exotiskt, jag tycker det.
Ha en fin helg!!

Annika said...

Nettan;
TACK!
Ja, det är ju så HÄRLIGT att vandra. Hoppas ni kommer ut denna helg, vore ju underbart!!
Så skönt för kropp och själ.
Ja, nästa vandring är längs the AT, men i södra VA. SÅ en bit bort mao. En weekendtripp!!
Mer om det sen, så beronde av vädret också så man vet inte om den blir av.
Kramar och trevlig helg!

Anonymous said...

Vandring är jättehärligt! Jag blev biten redan i Sverige, att vandra i fjällen är fantastiskt. I Israel brukade vi vandra i öknen på vintern, det är verkligen en annorlunda och mäktig upplevelse. Barnen älskar också att vandra, och de var bara några månader första gångerna de sov i tält! Igår sa faktiskt dottern att hon vill att vi ska köpa ett tält så att vi kan campa snart. Men det är ju så många andra saker man behöver också - liggunderlag, sovsäckar, stormkök... Trevlig helg!

Annika said...

Karin:
VISST ÄR DET!! Jag älskar det. Jag har inte varit biten så länge, bara ett par år. Skulle älska att vandra i fjällen.
Ni får ge er ut här också, Karin. Kan lova att ni har mkt fint att välja på hos er. The AT ligger inte så långt ifrån er heller.
Jag vet, det är SÅ mkt man behöver investera i innan man kan ta en riktig hike med övernattning.
Önskar dig en toppenfin helg!!

eastcoastmom said...

Tycker också om att vandra! Dagsturer så man slipper mecket med att tälta...

Anonymous said...

Så den här helgen blir det mer kalas än hike! Kanske OK det med? Vi avstod från en av sönernas kusiners konfirmation i helgen, det är långt att köra ner till Eksjö och vi behöver de golffria helgerna för oss själva. Och sonens båt som ju snart måste bli klar för sjösättning!

Cari said...

Tack Annika för omtanken.
Jag är hemma och mår bra. Såret ska läka ihop och det går förhoppningsvis bra.

Annika said...

AM:
Vet, att slippa mecka med tält är rätt skönt :-)
Onekligen.

Annika said...

Brysselkakan:
Kalas, rätt. OCH regn också. Så vi hade inte tagit oss ut iaf.
Helt OK med en vandringsfri helg.
Karolinas kusiner bor i samma kommun som vi. så det är lätt. MEN jag förstår er mkt väl. Skulle inte heller åka långt för en konfa.
HA så fint i helgen nu. Kul med båten!!

Annika said...

Caribus:
Krya krya nu och ta det riktigt lugnt!!

Rebekah M said...

Vilka fantastiska bilder, och så roligt att ni båda delar det här intresset!

Vi är lyckligt lottade vad det gäller att bo i natursköna områden!

HeLena said...

Underbara bilder! jag förstår att du gillar att vandra där. Naturen och skogen hjälpte mig tillbaka då när jag brände ut mig. Att vandra ute är den bästa medicinen för en stressad själ. Härligt!
Ha en fin helg!
Många kramar!

olgakatt said...

I många år vandrade vi i den svenska fjällvärlden, maken och jag. Sen fastnade jag för islandshästäventyren i gränsfjällen mellan Norge och Sverige och det ville inte mannen med på. Skåneleden har vi också vandrat längs. Gick en gång en etapp ensam och tappade bort ledmarkeringen som består av orange ringar runt trädstammar. Hittade med hjälp av karta och kompass och efter några km hittade jag även markeringarna - i en avverkad timmerstapel! Skulle kalla det sabotage!

Anonymous said...

Härliga bilder!!!
Det är verkligen underbart att ha en sån fin natur
i närheten. Man kan ju inte tro att Washington ligger
så nära.
Håller med - Maryland-sidan av Great Falls är finare.

Ruth i Virginia
(vicket jädrans väder vi har)

Channal said...

Verkligen vackert! Att komma nära naturen är som balsam för själen. Här kan man snacka om flod. Hör bruset! Själv har jag spenderat helgen i Stockholm. Vackert där också fast på ett annat sätt!

KRAM Anna

Bloggblad said...

Så vackert och exotiskt! Rena vildmarken. Två foton, där Peter går i ljusgrön skog, och fotot på stigen in mellan träden, skulle kunna vara tagna på Ramunderberget här. Resten är helt olikt, mer som långt uppe i Norrland.

När vi var unga och nygifta, gick vi långt varenda helg, och ibland om kvällarna. Vi bodde i Åtvidaberg med stora skogar inpå knuten. Numera har jag svårt att övertyga Per om att han en gång i tiden gick med frivilligt.

Taina said...

Gud så fina vandringleder ni hittar!!! Det är ju så vackert så man gråter nästan. Kan tänka mig att det är "breathtaking" när ni ser det i IRL. Sköldpaddorna är väl för söta. Vi har dem här med men ibland får man akta sig ifall det är en snapping turtle! Jonas försökte flytta på en häromdagen men då var det nära han fick sig ett hugg i fingret. Hahahahaha!

Tycker det är SÅ häftigt att Karolina ska till LA. Hon siktar på att bli The Star!!

Kram på dig

Annika said...

Rebekah:
TACK!!
Ja, vi har så många vackra områden här. Det känns som om vi kan välja och vraka mellan lederna. Det känns underbart rikt.
Så glad att du också har mkt vackert runt knuten som är lättillgängligt.
Ha en fin måndag!

Annika said...

Helena:
TACK!
Naturen och skogen är verkligen givande. Tänk om de inte funnes. USCH!
Förstår så väl att det hjälpte dig.
Kramar!!

Annika said...

Olgakatt:
Åh, jag skulle älska att vandra i den svenska fjällvärlden. Jag ska se till att Peter och jag gör det ngn ggn.
Skåneleden? JA tack!! Gärna.
Det är otäckt när man kommer ur spår. OCH lätt hänt även om det är väl markerat. USCH, förstår att det inte var kul för dig när du gick lite vilse. Men du fixade det ändå :-)

Annika said...

Ruth:
TACK!!
Ja, jag älskar naturen här. Älskar att den är så lättillgänglig. Aldrig att jag nånsin behövt sakna allemansrätten.
Jag vet, och så nära DC! Otroligt.
OCH ja, MD-sidan av GF slår VA-sidan. WOW, helt enkelt!!
JaDU, Ruth, vädret. Man blir ju helt under isen...
Men nu verkar det äntligen vända, eller fr o m imorrn!!
YAY!
Ha en fin måndag!

Annika said...

Channal:
TACK!!
ja, det var så härligt, Anna. Älskar att ha denna fina natur bara om knuten.
Mmm...
KUL med Sthlm.
Kramar!

Annika said...

Bloggblad:
TACK!!
ja, det är underbart. Som en dröm, OCH sgs inne i DC. Det är verkligen konstigt. Tror gränsen till DC bara är några kilometer bort.
Så roligt att du gillar mina foton!!
HAHA, ni får ta upp ert intresse igen :-)
Börja med små etapper! ta med picknick. ÅÅÅÅ!!
Ha en finfin måndag!

Annika said...

Taina:
TACK!!
Jodu, de finns överallt. Älskar det.
Alla gånger finns det hos er också. Ni har ju The AT i närheten också.
Älskar att gå i naturen, och sen belönas med vackra utsikter titt som tätt, lovely!!
Sköldpaddor är exotiska!! OCH coola. Kan inte fatta att de lever i vilt tillstånd här. Så coolt.
Snapping turtles...de är läskiga och STORA!!!!!! Har sett ngra riktigt stora. Ja, jag förstår att Jonas nästan blev biten i fingret, gulp!!!!
Nu blir det snart LA hela sommaren. Himmel och pannkaka!!
HIHI!!
Kramar!