Friday, December 11, 2015

Tankar om lucia...

Godmorgon fredagen den 11 december!


Här i Washington DC, och längs hela den amerikanska östkusten (skulle jag tro) råder extremt milt väder för årstiden.
Vad sägs om 21 graders värme imorgon lördag? OCH 18 på söndag. Idag sägs det ska bli 16 grader.
OM jag gillar det?
Nej, jag avskyr det. Jag ser inget trevligt eller skönt i att ha temperaturer som dessa i december månad.
Det är högst onormalt. Jag vet att det är mildväder hemma i norden, om än inte med temperaturer upp mot 20 grader, men 10-12 grader i Stockholm i december är ju faktiskt lite oroväckande.

MEN, jag ska inte tala om vädret mer nu.


Idag tänkte jag vika inlägget åt den högtid jag saknar mest under året. Lucia.
Det finns ingen annan dag på året som jag saknar Sverige mer än just lucia.
Här är det förstås ingen som vet vad det är för dag, hur skulle de det? Det är ju bara i Norden den firas, och framförallt då i Sverige och i svenskfinland. Visst, man har säkert hört talas om “Santa Lucia Day” här i USA, men läser man i böcker och andra ställen förstår man att det ändå inte beskrivs helt rätt.
OCH otaliga var de lucior då Karolina gick i ES då jag var i skolan och berättade för hennes klass om luciafirandet i Sverige. Karolina uppklädd till lussebrud, och sen fick hon bjuda på pepparkakor.
Det var gulligt.

Det jag mest saknar vad gäller lucia är känslan och stämningen som råder i hela Sveriges rike den 13 december. ALLA vet vad som är på gång. ALLA ser ett, eller flera, luciatåg. ALLA äter lussekatter, dricker glögg och äter pepparkakor. Många har glitter i håret hela dagen.
Det är en festlig dag med fin stämning. OCH så är det ju SÅ vackert!


Samtliga bilder idag från nätet.


Skulle jag se ett äkta luciatåg idag på HEMMAPLAN i Sverige skulle jag bli rörd till tårar. Rörd till tårar blir jag också då jag parkerar mig framför SVTs sändning på luciadagen. Jag är så innerligt tacksam att SVT visar lucia varje år.
Jag är typen som vill att det ska vara MÄKTIGT, storslaget, flerstämmigt och traditionellt. Dagislucior och dylika göre sig icke besvär, iallafall inte på SVT.   Självklart fattar jag att en dagislucia är varje förälders dröm, men jag vill bara se det riktigt vackra.
Helst i en kyrka, eller i någon stor konsertlokal.
På söndag hoppas jag verkligen att SVT kommer att leverera.När jag själv gick i skolan deltog jag i luciatåg varje år.
Det var så roligt och så spännande.
Kvällen innan lucia ströks lucialinnet, glittret sågs över, de vita strumporna var nya och batteriet i tärnljuset kollades gång på gång. Ni vet ju hur de ljusen kunde strula.
På morgonen gick vi till skolan tidigt, klädde om i hemkunskapsrummet och det var fnittrigt, roligt och oroligt spännande.
Jag tror att luciafirandet tog sin början vid 7, och då var skolans aula proppfull med elever och föräldrar. Den skolkör jag sjöng i var en kör som drevs med stort allvar, och togs på stort allvar. Ingen halvmesyr vad gällde den. Vi hade övat, övat, övat och åter övat. Alla förväntades leverera, att ta det halvhjärtat fanns inte på kartan. Allt sjöngs flerstämmigt, så det var nog kanske en ytterst ovanlig skolkör från en vanlig kommunal skola. Ja, vi spelade faktiskt in två LP-skivor med min kör också. Lite roligt.
Vi fick sjunga upp--en slags audition var det-- innan vi antogs i skolkören, så det var många elever som inte kvalade in. Jag antar att det inte skulle gå till så idag på en vanlig skola hemma, men på min tid gick det till på det sättet. OCH jag sjöng bra, så jag kom med i skolans kör.


Det var stämingsfullt och härligt att vara med i luciatåget.  Och läskigt. Vi skulle skrida ner för en lång trappa det första vi gjorde, och allas skräck var att snubbla i den trappan. Mig veterligen hände aldrig det, men någon gång var det någon som svimmade då vi stod på podiet och sjöng.

Under luciadagen på skolan var det festligt hela tiden. Kören hade två uppgifter till under dagen, det var att lussa på ett handikappsinstitutet som låg nära skolan + att vi framåt eftermiddagen lussade för pensionärerna på ålderdomshemmet.

På kvällen brukade vi lussa för våra föräldrar hemma i vardagsrummet. Det var också jätteroligt, ofta hade vi kompisar med oss då.
Inträffade luciadagen under en helg lussade vi tidigt på morgonen.Senare, då jag var lite äldre,  lussade jag och flera av mina vänner på olika kontor i Västerort. Men det måste ha skett på eftermiddagen då skolan var slut, jag minns inte så noga.

Jag kan sörja att Karolina aldrig fått ta riktig del av lucia. Det är inte samma sak att se ett luciatåg här i USA. HON kommer aldrig att få veta hur det känns att klä om en mörk vintermorgon på en skola. Hon kommer aldrig att känna glädjen över att gå inne i stan en luciadag och se folk med glitter i håret. Karolina förstår inte storheten med lucia för hon är inte uppfödd med den, på riktigt.
Sådant kan jag sörja.

Nu önskar jag er en fin, vacker och stämningsfull luciahelg!!

44 comments:

Channal said...

Gomorron från ett milt Sverige. Men vi har ingen sommarvärme, 21 grader som ni. Men vi har det varmare än det var på midsommarafton. En dag hade vi +14 grader. Idag blir det Luciatåg på skolan. Ska bli jättemysigt! Lucia är en vacker tradition som jag också skulle sakna.

Ha en skön fredag! KRAMAR!! Anna

Steel City Anna said...

Jag tanker inte sa mycket pa Lucia langre. Men jag tittar pa Svts program, forra aret tyckte jag inte att det var sa bra dock. Jag sjong ocksa i koren, vi hade valdigt fina och formella luciatag med folkvisor och stamsang och varmeljus spridda i hela gympasalen, sa skred vi in i morkret. Minns en gang att de coola killarna pa fordonslinjen kom fram och tackade for att det var sa fint, de hade inte sett Lucia forrut. Jobbigt att ga upp sa tidigt tyckte jag alltid :)

Jag langtar nog mer till Sverige pa midsommar, eller i juni overlag.

Det verkar vara en san debatt om lucia i skolorna numer, tror det ar skont att slippa faktiskt :)

Nilla Tankebubblor said...

SVT är säkert bra, som det brukar. Men just i år tror jag att Luciamorgon på TV4 blir något alldeles extra!

Desiree said...

Lucia är superfint och väldigt stämningsfullt. När vi flyttat tillbaka till Sverige från USA gick vi de åren vi bodde i Sverige och kollade på Lucia i någon av kyrkorna. Väldigt vackert och stämningsfullt. Jag förstår att Lucia är en högtid som behövs väl i Sverige i denna mörka årstid.
21 grader känns inte så juligt. Här har vi faktiskt ganska kallt i dag och det ligger vacker frost på taken. Vi har haft milt. Jag vill gärna att det ska vara lite kallare nu som idag.
Kram och ha en fin fredag

Anonymous said...

God Morgon Annika:

Vi har ingen sno heller, helt otroligt, forra aret hade vi massor, t.o.m. forlorade elektrisiteten. I dag ska det bli 56F, smatt tragiskt, da kan inte skidbergen gora sno... Vi ar ju nastan totalt beroende av turistnaringen.

Jag har bakat massor med pepparkakor, lussekatter, prinsesstartor, cranberry tarts hela vecka, plus 4 (!) gallon glogg! Lucia pa Landgrove Inn lordag kvall, ingen slade for Lucia i ar!! Lucia ar populart har, flera Inn i omnejden firar Lucia. Och manga kan sjunga Lucia sangen och Hej tomte gubbar!

Jag minns ocksa med saknad Lucia i Sverige. Jag drommer om att vara i Sverige hela December och besoka alla underbara julkonserter och julmarknader och naturligtvis Lucia. Tur att SVT finna. Sen kan jag faktist tanka mej att komma tillbaka till Vermont till jul, det ar sa speciellt har.

Vad jag minns fran skolan ar att "froken" sa "strack pa dej och sjung inte"! Jag var ofta Lucia, lang och blond, men jag sjunger som en kraka. T.o.m hunden blanger pa mej nar jag sjunger. Fran flickskolan minns jag hur otroligt roligt det var att springa runt pa stan och Lussa for vara larare klockan 6 pa morgonen. Skrattar bara jag tanker pa det.

Sa, lat oss hoppas pa kyla och sno till julen. Massor till dej och lite mera lagon till dej!
Kram,
Ann

Ulrika numera i Sverige said...

Förstår precis vad du menar, Annika. Min dotter är ju född i England och det var alltid en sorg för mig också att hon aldrig fick ta del av vår fina, stämningsfulla svenska luciatradition. Men så flyttade vi hem till Sverige när dottern var 13 år. Jag blev så glad när hon kom hem från skolan en decemberdag, några månader efter flytten, och glatt berättade om sitt första luciatåg. Niorna hade gått lucia för högstadieskolan, och min sjundeklassare hade fått se sitt första luciatåg. Det hade varit så fint och vackert, tyckte hon. Nu är hon själv en niondeklassare som precis just idag varit med i sitt allra första luciatåg. Jag kunde inte låta bli att smyga mig in på skolan i morse och kika när hon lussade. Väldigt speciellt att efter 15 år äntligen få se sin halvsvenska lilla unge få ta del av denna vår vackra och juliga tradition. Det värmde verkligen det gamla utlandssvenska mammahjärtat!
Kram! ☺️

Anonymous said...

"Massor till mej, lite mera lagon till dej!"

Annika said...

Channal:
Nej, om ni skulle få 21 gr varmt i dec grader skulle jag bli riktigt rädd :-0
Men 14 är ju riktigt oroväckande det också. Vädret skrämmer mig.
Jag har sett så många luciatåg på insta denna morgon. Fint.
Precis, det är en dag jag saknar...
Kramar!

Annika said...

Anna:
Åh gör du inte?
Skönt att du känner så.
Midsommar saknar å andra sidan inte jag :-)
Det var roligt att lussa, men visst fick man ge sig upp i svinottan.
Ja, debatt om lucia hemma verkar det haha blivit. TRIST!!

Annika said...

Nilla:
Säkert, de brukar leverera för det mesta.
TV 4, kör de också luciatåg? Får väl ta och kolla upp det. Som tur är kan man ju se bägge :-)

Annika said...

Desiree:
Ja, det är det verkligen.
En dag att sakna. Skulle med glädje gå till en kyrka hemma och se ett vackert luciatåg. DET skulle vara så roligt.
Absolut, lucia är verkligen ett ljus i mörkret hemma. Fint och vackert och ljust.
Nej, 21 grader är verkligen inte kul. Visst vill man ha kyligt för årstiden nu, det är ju så det ska vara. Tycker dessutom att det är skrämmande med det som sker med klimatet.
Njut av er kyla, jag ser fram emot tills på måndag/tisdag då denna värmebölja, eller vad man ska säga, viker hädan.
Kramar!!

Annika said...

Ann;
Mycket, mycket underligt är vädret. OCH inte så lite läskigt heller.
El Nino år iofs, men iallafall...
Förstår att ni verkligen behöver snö just med tanke på turistnäringen.
Trevligt att ni kör lucia på ert Inn.
Låter som du bjuder på mkt gott att äta och dricka också.
Ja, skollucian var speciell. Det var verkligen roligt.
Jag känner att jag nog måste hem och fira jul i Sverige snart, det är dags för det nu.
Ja, vi ska hoppas på mkt snö för oss bägge, men jag börjar tro att det inte kommer att bli så mkt av den varan nånstans.
Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Ulrika:
GUD vad härligt det måste ha känts för dig då du såg din dotter lussa. Vilken grej, och hon får ju det faktiskt med sig på det hr sättet. DET är fantastiskt ju.
OCH på det sättet som det ska sas.
Härligt.
Och samma på sommaren, med sommaravslutningen. Den får hon ju också med sig i bagaget nu. PÅ riktigt.
kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Ann:
HAHA, det får gärna bli massor här också ;-)

Bloggblad said...

Jag förstår dig helt! Jag älskar den rätta lussestämningen, kräks på falsksjungande tvingade dagis- och skolungar (var luciaansvarig för ett otal tvungna ungar i många år).

Menjag vet förstås inte hur det är att bo utomlands där ingen firar lucia...

olgakatt said...

Mina bästa luciaminnen är från sjukhusvärlden. Glömmer aldrig minen hos en holländsk lastbilschaffis som råkat ut för en trafikolycka och låg på vårt IVA när han fick se luciatåget kl sju på morgonen.

Anonymous said...

Håller med om saknaden efter Lucia, det är verkligen något alldeles speciellt. Mina killar minns lite av detta från tiden i Sverige när de gick på förskolan och de luciatåg de varit med i när Svenska Skolan arrangerat.
Jag brukar också titta på SVTs luciasändning och det värker allt lite i hjärtat.

Kram!/Vic

Annika said...

Bloggblad:
BRA att du fattar, haha. Nej, det ska vara tjusigt som bara den. Det ska vara perfektion.
Fattar helt om du sett och hört ett och annat misslyckat luciatåg genom åren.
Precis, jag saknar verkligen lucia. Hela den dagen saknar jag. Rubbet.
Njut lite åt mig!!

Annika said...

Olgakatt:
HEJ!! Kul att ha dig här igen.
ÅÅÅ vad det måste vara uppskattat med luciatåg på sjukhus. Förstår att du har fina minnen, som lastbilschaffisen.
Jag hade kompisar som brukade lussa för nobelpristagarna, bla Helena som skriver på ert lördagstema. Hon och ett par andra kompisar skred in i deras rum på Grand Hotell i Sthlm, och flera av dem trodde nog att det var spöken eller änglar de såg.

Annika said...

Vic:
Visst är det en speciell dag. OCH de gör lite ont i hjärtat faktiskt.
Så fantastiskt fint.
Kul att dina killar minns det iaf. K har inga såna minnen.
Vi får njuta av SVT på söndag.
Stora kramar till dig!!

marianne.dahl3 said...

Visst är Lucia en väldigt speciell dag för oss här i Norden. Förstår du saknar det, vi har bott i Spanien under några år och då saknade jag det också. Men där fanns Svenska kyrkan som hade luciafirande.
Men, men vill ändå fira det i Sverige, det ska vara vinter ju och mörkt, inte 25 grader varmt som på Gran Canaria.
Som du säger minns jag också luciafirande från barndomen, vi gick tidigt på morgonen hem till vår lärare och väckte upp huset med sång och lussekatter och saft. Han och hans fru låg i sängen och vi sjöng för fulla muggar. Undrar vad de tyckte egentligen hihi??!!
Sen var det barnens luciafirande både hemma, hos morföräldrar och farföräldrar samt i skolan.
Efter det barnbarnens................, det har blivit mycket firande, men bara roligt.
Har en liten sladdis barnbarn i Stockholm som blir ett år 18/12, han är än så länge hemma hos mamma och pappa men börjar förskola nästa höst, då blir det luciafirande igen.......... resten är så stora nu så föräldrarna/morföräldr får inte komma längre. Finns inte plats i skolan.
Tror luciafirandet på tv blir fint i år, är inspelat i Örgryte nya kyrka här i Göteborg, klart det blir fint då! Vill som du ha ett riktigt storslaget firande på tv, med vacker sång mm mm. Jag gråter alltid också en skvätt!
Ha en jättefin luciahelg, följ det på svt play!
Härligt för er få hem er dotter också, jag får välkomna vår dotter ikväll, som kommer från Stockholm ensam, hon tar en frihelg från man, barn och hundar! Vi ska bara mysa, fika, gå på Lisebergs julmarknad samt en god väns vernissage.......... På söndag em åker hon hem till sin familj igen.
Stor luciakram
från Marianne i Götet

Annika said...

Marianne:
Ja det är den verkligen. Nästan det finaste ni har då det kommer till högtider. En fantastisk dag.
Nej, lucia är en sådan där svårflyttad dag. Liksom så många andra helger är när man tar dem från hemlandet. Jag har sett luciatåg här också, men de berör mig inte på det sätt som de gör hemma. Det är ngt som saknas.
Precis som ju du också tyckte då du bodde i Spanien.
Vilken underbar tradition ni hade för er lärare. Ja, undrar vad de tyckte egentligen? Antar att de var förberedda och påklädda i sängen, haha!!
Visst är det roligt med lucia, och jag förstår ju att det blir ännu roligare med barnbarnen nästan. Kom just på att jag aldrig kommer att få se mina barnbarn lussa. Ja, såvida K inte gifter sig med en svensk...förstås.
ÅÅÅÅÅ bra, det låter lovande med Örgryte kyrka. Ser FRAM emot det!! Vill känna tårsvid och rysningar.
Jag ska titta på det så fort jag vaknar på söndagmorgon. Underbart.
ÅH, Marianne, ha nu en riktigt fin och trevlig helg med din dotter. Låter underbart!!!
Stora kramar från mig!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Oj, jobbigt med sådant varmt/milt väder i december.
Som du vet har jag ju gärna varmt hela året, men till och med jag tycker det är ganska mysigt med lite kyla och snö såhär i juletider :-)
Hos oss har vi omkring nollgradigt; då och då ner mot minus.
Idag har det snöat.

Förstår att du saknar Lucia. Det är en så mysig högtid, även om jag personligen inte sett ett Luciatåg på åratal. Förmodligen inte sedan jag gick i skolan (förutom på TV då). Det ÄR vackert! Och stämningsfullt.
Det är så fint du beskriver Lucia, och speciellt luciamornarna i skolan de gånger man skulle ha luciatåg. Och hur man förberedde kläder, ljus och sådant kvällen innan.

I skolan jag gick (Norrbyskolan, Hortlax) var det alltid 5:orna som lussade för hela skolan. Tror det blev femmorna för att vi skulle ha levande ljus; både tärnorna skulle hålla i levande ljus och lucia skulle ha en levande ljus-krona.
Det hade de nog inte vågat sätta på lågstadieeleverna ;-)
Så vi hade ingen kör, utan det var hela femteklassen som gick Lucia.
Eller; båda 5:e-klasserna. I alla fall när jag gick var vi två klasser -5A och 5B (jag gick i A ;-))
Efter luciatåget hade vi alltid luciafika, som man tagit med sig hemifrån.
I låg -och mellanstadiet hade vi alltid fika, ljus och högläsning varje fredag i december. Och just på Lucia så fick vi till och med sitta var vi ville i hela skolan och fika (STORT/LYXIGT, tyckte vi då ;-))

I högstadiet var det 9:orna som bildade skolans Luciatåg. I Hortlax kyrka på Luciadagens morgon.
Här var det dock frivilligt om man ville vara med i luciatåget. Gick man i 9:an fick de som ville anmäla sig till Luciakören. Jag är dock glad att alla som ville fick vara med, eftersom jag gärna ville vara med i tåget. Om vi också haft "uttagningsprov" så hade jag inte fått delta, eftersom jag trots allt inte kan sjunga ;-)
Tror dock det handlar ganska mycket om att grundskolan inte får vara tävlingsinriktad som vi hade så.
Vi hade samma regler när det gällde examenskören; alla som gick i 9:an fick anmäla om man ville vara med :-)
Jag var med i båda två.

Numera, om jag jobbar, så brukar jag alltid se till att ha glitter i håret på Lucia :-)

Hoppas du får en fin helg och en riktigt Fin Lucia på söndag!
MVH /Erica

Annika said...

Oj vad jag brukade ha mycket om mig på Lucia i Sverige back in the day. Jag var alltid med i 2-3 körer och hade alltså säkert 3-5 uppträdanden eller fler runt lucia varje år.

Jag saknar definitivt musiken och att sjunga i grupp - det är fint. Jag önskar jag hade tid för körsång i min vardag - speciellt såhär runt jul - men jag saknar inte specifikt att vara i Sverige: det räcker bra att tända ett ljus och titta på SVTs luciatåg. Få se om jag lyckas få till det med saffransbrödbak innan dess också.
Kram.

Tankevågor said...

Älskar Lucia och visst har jag precis som du så många minnen av hur det var när man gick i skolan och gick i Luciatågen. Vita strupbyxor under linnet, det röda bandet runt midjan och stearinet i håret....ja och inte minst alla sånger och stämsången..
Nu ser jag fram emot att Lucia är på söndag då ska jag parkera i lugn och ro framför TV-n med nybakade lussebullar och tända ljus och bara njuta!

Kramar i massor från Lisbeth

Anne said...

Vädret är verkligen oroväckande, helt ur led. Inte för att vi ska vara några dysterkvistar men det är ju oroväckande med alla dessa klimatförändringar. Vi har också ovanligt milt, även om det idag och framåt blir kyligare igen. I veckan hade vi alla dagar övr 60F, vilket är för varmt för årstiden. Dessutom vräkte det ner, skyfall som ledde till översvämningar, stängda vägar och "flooding". Alltså dessa extrema väder nuförtiden som antingen ledeer till översvämningar, torka eller vad det nu kan vara. Nog om det och till nåt mer muntert som lucia.
Jaa, lucia är underbart och så stämningsfullt. Luciaminnen från hela uppväxttiden är mycket speciella. Julen 2011 firade jag hemma, kom precis före lucia och det var ju så fint att kunna uppleva det igen. Även om vi skulle fira julen hemma igen nåt år är det inte särskilt troligt alls att jag igen skulle kunna komma så tidigt som före den 13 december. Tyvärr. Så nåt luciafirande på plats i Sverige känns avlägset.
Håller med om luciafirandet på svt, det ska vara pamigt och maffigt. Dagisluciatåg eller små kids lucior göre sig icke besvär.
Här tycker jag det är svårt, jag har nog gett upp och insett att lucia här inte går att återskapa så jag gör ingenting alls egentligen och är medveten om att den här högtiden inte är nåt som Stella kommer förstå, ha känslor för eller nåt förhållande till övht. Stämningen och precis allt det du räknar upp av förväntningarna, hur alla vet vad som är på gång och allt det - måste upplevas på plats helt enkelt. För mig är lucia här lite som midsommar, dvs två avde högtider jag tycker så mycket om men som tyvärr inte går att återskapa här, för de är båda så förknippade med den stämning som just då råder överallt i samhället.
Riktigt trevlig helg till dig!
Kram

Monica said...

Otroligt så varmt ni har det! Låter rätt skönt egentligen:-). Ja hoppas det blir riktigt fin Lucia med allt på SVT, tror jag såg några som skulle medverka, hoppas de gör det fint och så där riktigt vackert och mäktigt.

Minns alla firanden i skolan och jag var Lucia några gånger, rätt ansträngande särskilt med ljusen:-) men det var väldigt noga med att allt skulle stämma och skolkören som sagt fick inte vem som helst vara med i, noga med sånt förr men fint också, det är ju proffsigt idag också den biten utom på förskolorna, som tur är får alla sjunga där:-), jag tror att alla ändå tyckte att det var en fin dag med lite avbrott från skolarbetet.

Väldigt trist tycker jag med att allt ska krånglas till så förfärligt idag, det finns en sådan stor osäkerhet som är både konstig och tråkig. Jag hörde t.ex. ombundskvinnan var det DO då tro som rörde upp hela Sverige, uttalade sig i alla media, det skrevs otroligt om det för det var såååå många anmälningar, då gick några kloka till botten med alltihop och det kom fram att EN förälder anmält sångernas budskap i hela Sveriges land, man blir alldeles matt men vad det förstör.

Minns som något fint alla mörka morgnar på sjukhuset när vi kom ännu tidigare för att kunna se lite av Lucia-tågen och det var vackert i den miljön, och så att vi försökte få lite fika också i all jobbhets. Men det var något väldigt fint där med sången. Är inte lika mycket som hinns med idag, då fanns sjukhuskör och ledare. Det är populärt i Stockholm i kyrkorna, utsålt, utsålt står det nästan överallt idag. Och en söndag så många är lediga.

Hoppas du får njuta av SVT och som sagt att det är riktigt vackert.

Trevlig helg önskas och att Karolina får det riktigt fint hemma nu och kan koppla av.

Eva i Dalarna said...

Jag minns ett alldeles speciellt luciafirande från när jag var 18 år och var självaste lucian i ett luciatåg bestående av personal på det äldreboende jag jobbade på då. Vi gick runt till varje boende med ljus i hår och sjöng "natten går tunga fjät.."De gamla trodde att de kommit till himlen och att vi var änglar!
Sen blev det kaffe med lussekatter o Pepparkakor!

Äventyret framtiden said...

Någon luciastämning har inte infunnit sig ännu, men kanske imorgon bitti när det är rätta dagen. Mitt i allt så sover jag över allting? Men förhoppningsvis så stiger vi upp i rätt tid och sätter oss ner och lyssnar och ser på luciatåg och sång med varsin lussekatt och en kopp kaffe i handen.
Det är verkligen varmt för årstiden också här.
Allt är lite upp och ner just nu men det är bättre så än att det regnar bomber och granater över en som det gör på så många ställen i världen för tillfället.
Ha en skön Luciadag trots att dagen inte firas lika mycket hos dig som hos oss på den här sidan av Atlanten.

Kramar!

Musikanta said...

Den första Luciabilden är gjord av en av mina favoritillustratörer som jag har skrivit inlägg om - Helge Artelius. Hans små flickor är underbart söta - modell var hans egen dotter.
Lucia har mest inneburit jobb för mig. Otaliga är de luciatåg som jag suttit vid pianot och ackompanjerat till. Själv arrangerade jag en stor uppställning i kyrkan med barnkören när det var Lucia som brukade dra fullt hus. Håller med dig om att det är roligare att lyssna till "proffs" i luciatåget. Jag missade Lilla Akademiens julkonsert i år tyvärr men det blir konsert med Stockholms Gosskör på tisdag som vi ska åka upp till. Casimir är med och sjunger så då får vi höra julsånger om än inte luciasången :-).
Kram från Ingrid

Lisa said...

Skickar en hälsning från en mörk luciamorgon i Sverige! Har tänt ett par ljus och dricker en stor kopp te och tittar på luciamorgon på tv4 (missnöjd med reklamerna mitt i dock.. förtar stämningen lite..) och sen blir det svts luciatv :)

Så härligt att läsa om dina tankar kring lucia, jag känner precis som du att det är något verkligt speciellt med lucia (och jag har nog inte förstått hur unikt vårt firande är här i Sverige/norden(?)!) Att jag ställer klockradion på alarm för att gå upp och titta på luciatv en ledig söndag kl 7 säger väldigt mycket om hur mkt jag gillar den här högtiden (du skulle bara veta hur morgontrött jag är, haha!). Det är verkligen speciellt och mysigt.

Anne-Marie said...

Vädret tycks verkligen vara upp och ned nu. Vi hade ett otroligt oväder igår med storm, ösregn och idag intensivt snöfall.
Det är något väldigt visst med Lucia och stämningen - det kan jag fortfarande tycka. Har inte hunnit titta på SvT Play ännu.
Jag brukar också bli rörd när jag ser på konserten hos SvT. Ett år när jag bodde i Stockholm var jag i Globen och det var mycket mäktigt, pampigt och stämningsfullt. Tror att det var Adolf Fredriks körer.
Nej, dagisbarn som det var på 70-talet hör inte hemma i TV. På dagis, ja. :)
Så "avancerad" kör hade inte vi utan det var vi i klassen - eller kanske ett par klasser - som gick i tåget.
Min klass lussade också på ett ålderdomshem eftersom vår klassföreståndare hjälpte till där.
Läste du hos DN att man tycks sluta med olika luciatåg i Sverige? Litet trist tycker jag.
Kramar!!

Anonymous said...

Hmmmm, vad är det för fel på mig? Jag konstaterar att det är Lucia, men känner ingen saknad.

Vi har ingen snö i Minnesnowta!!!

Annika said...

Erica:
Rådande väder är verkligen vidrigt, inte alls roligt.
Men, men...det är vad det är...
Visst är lucia en underbar högtid. Älskar den, och saknar den!
SVT bjöd iaf på ett perfekt luciatåg.
Ja, det är verkligen olika hur skolorna har sina luciatåg. Jag tror bara att det var lucian som hade ett levande ljus på min skola- Hon hade en krans med batteridrivna ljus också.
Vi som sjöng gick i åk 4-6.
Precis, idag kan jag tänka mig att alla som vill får vara med i luciatåg i de kommunala skolorna. Det var lite underligt att det var som det var på min skola, 70-tal som det var och allt. Men den var ganska gammeldags och sträng på många sätt. Dock, säkert var det många som gärna velat lussa och inte fick. Inte så roligt för dem. Inte alls.
Glad att det inte var så då du gick i skolan.
Glitter i håret? JAJAMEN, hoppas du hade det igår :-)
Ha en fin måndag!

Annika said...

Annika:
Ja, det var bråda tider för oss som sjöng i kör runt lucia. Roligt och spännande.
skulle också vilja sjunga i kör, men inser att det är mest kyrkokörer omkring mig, och jag är inte så sugen på det alls.
Ja, SVTs lucia levererade minsann. SÅ fin!!
Hoppas du hade en fin stund framför SVT igår också, med saffransbröd!
Kram!

Annika said...

Lisbeth:
Jag med!
En toppenhögtid!!
Min bästa. SVT levererade verkligen. Hoppas att du njöt lika mkt som jag.
Kramar!

Annika said...

Anne:
Helt sjukt är det. jag blir nästan förbannad. så fel är det.
OCH nu ska det bli lite kallare igen, men jag såg att den 23 dec ska vi få 17 grader igen. SÅ tröttsamt.
Men, jaja...
Lucia ja, så härligt!!
Jag vet, att se lucia på plats i Sverige är så speciellt. Det var länge sen jag såg det också. HOPPAS kanske nästa år, men vem vet?
Lucia på SVT var så perfekt det kunde vara. Helt outstanding.
Jag har också gett upp vad gäller lucia här. Söker inte ens upp ngt luciatåg inne i DC. Tycker iaf inte att det känns som det ska sas.
Det är så mkt annat förutom just ett luciatåg som ska stämma så...nej...
Midsommar saknar jag inte alls, och det är också en svårflyttad helg, till max!
Kramar!!!

Annika said...

Monica:
Vi har helt galet varmt. Nej, inte så skönt eftersom det känns så FEL!!!
Karolina älskar det dock :-)
Lucia på SVT var så vackert det bara kan bli!!
Så det var likadant i din skolkör som i min. Ja, det var fint, och perfekt.
På lekis, så jag gick, fick alla vara med i luciatåget och det är bra där. Där kan de inte hålla på att börja sålla.
Tror inte de sållar i de kommunala skolorna längre heller.
Ja gud, jag kan inte ens ta in det där tänket som börjat råda hos ngra få hemma vad gäller de stora högtiderna och hur skolorna "bör" fira dem.
Oftast är det, som du skriver, bara ngn enstaka person som bråkar. Men så blir denna person lyssnad på och förstör för ALLA andra. SÅ tröttsamt.
På sjukhuset kan jag tro att du sett många vackra tåg.
Precis, just det, många kyrkor har ju luciatåg som man köper biljett till. kan tänka mig att de är mäkta poppis.
Ha en fin måndag!!

Annika said...

Karin:
Försov du dig?
SVT bjöd på ett helt outstanding luciatåg! Bästa tänkbara.
Vädret är totalt whacked up.
Vi hade en fin dag igår, dock inte direkt med lucia i fokus. Såg dock svts luciatåg två gånger, em gång ensam på morgonen, och sen på kvällen igen med Karolina.
Kramar!

Annika said...

Eva:
Det låter väldigt fint och speciellt.
SÅ ska det vara!

Annika said...

Ingrid:
Den bilden älskar jag. SÅ fin!!
Förstår att du haft massor, massor med luciatåg genom åren.
Ja, ett välrepeterat luciatåg som tar sin sak på allvar är det bästa. Fnissiga orepade tåg göre sig icke besvär.
Kan tänka mig att LA har superfina luciatåg.
Kramar!!

Annika said...

Lisa:
Tack för hälsning.
Har inte sett Fyrans ännu. Men däremot såg jag SVTs två gånger :-)
Perfektion.
Ska nog se fyrans också. Reklamen är vidrig.
Som tur är har jag premium så jag slipper den då jag ser fyran.
JA; lucia är en stor, fin dag. Glad att du klev upp och tittade trots att det var söndag. Det hade jag också gjort :)

Annika said...

AM:
ja, ni verkar få nederbörd nu, det är ju så bra.
El Nino år som det är och allt.
OCH du är hemma igen. VÄLKOMMEN tillbaka!!!!
Lucia på SVT var så perfekt det kan vara. Helt underbart!!
Ja, alla luciaonserter tror jag säljs ut hemma. Biljetterna går som smör. Det är väl de som till viss del tagit över städernas egna tåg. Och det är väl, som alltid, en fråga om pengar.
Men ett är då sant, att folk gärna ser luciatåg och de betalar för det.
Jag hoppas ändå att skolorna fortsätter denna tradition.
Jag gillade att lussa på åderdomshemmet, minns jag. Trevlig tradition.
Kramar!!

Annika said...

Marie:
Inget fel alls :-)
Jag saknar ju tex inte midsommar ett enda dugg.
Nej, vintern lyser med sin frånvaro, milt sagt...NO pun intended ;-)