Wednesday, December 09, 2015

Och här har vi det årliga inlägget, jultröjorna!

Godmorgon onsdagen den 9 december!


Idag blir det ett klassiskt julinlägg här hos Yours Truly.
Vi ska givetvis vika det åt något som är riktigt juligt, och riktigt kitchigt!

Tadam, jag ger er julinlägget om de ÖKÄNDA JULTRÖJORNA!!!


När jag var ny i USA för 22 år sedan bars inte dessa jultröjor som de görs idag.
Den klassiska tröjan i polyesterblanding, som gärna ska vara lite för stor och “uthängd”, bars då av äldre OCH yngre damer.   De damerna bar inte tröjorna för att någon skulle skratta åt dem. Nej, damerna bar dem för att de tyckte att de var fina!  Jodå, det hände även att män hade på sig dessa tingestar till klädesplagg.
Jag, som just kommit från Sverige, fick ju nästan fnissanfall/kräkanfall då jag såg dessa tröjor. Något SÅ FULT, tyckte jag. HUR kunde man överhuvudtaget dra på sig en JULTRÖJA!???
Psst…faktum är att de fula jultröjorna även bars av tjejer yngre ÄN JAG!!   På allvar. Pssst…igen…mina svägerskor hade såna (hehe) och jag FNÖS åt dem i lönndom och undrade hur i hela fridens namn de kunde klä sig så fult och tycka att de var fina? HAHA, those were the days…


Ni som kan er "Christmas Vacation" vet att detta är ett klassiskt citat ur filmen, haha!!


Idag har tröjorna blivit ett skämt, hos ALLA, tror jag.
Dessa tröjor köps och bärs till speciella julfester med tema, så kallade Ugly Christmas Sweater Parties.
Ju fulare tröja du har på ett sådant party, desto bättre är det!
OCH fula tröjor finns det!  FULA i parti och minut!
Det finns till och med kit du kan köpa och skapa din egen fula jultröja.
Komiskt.Fula jultröjor gör mig faktiskt också rätt glad.
Jag har ju sagt att man inte kan bli FÖR galen i juletid.

Om man åker till ett köpcenter så här i juletid—och det gör man ju—så kan man faktiskt ibland få se damer (alltid i grupp) som är helt "pyntade" inför jul!
De har jultröjor (duuuhhh…of course), men även renhorn på diadem, jultomtar som örhängen, platta sammetsskor med broderade julstjärnor på.
De kan även ha på sig en bomullströja, polotröja, som tittar upp innanför jultröjan. Givetvis har den polokragen också jultema.
När jag ser dessa äldre damer blir jag numera bara glad.
Bring it on, liksom!
Varför inte gå ALL IN och ALL OUT när det kommer till att stolla sig och visa julglädje?Dessa tröjor återfinns även vid andra högtider under året.   Det finns påsktröjor, Fjärde Juli tröjor (fast de är ju av lite tunnare material). Det finns Halloween-tröjor och det finns även Thanksgiving-tröjor + Valentin-tröjor. Samtliga tröjor i dessa kategorier är fula som stryk, men de har blivit en grej.Som sagt, passformen på dessa tröjor är oformlig, för att använda ett snällare ord.
Tror de tappar passformen så fort de hamnar på en mänsklig kropp…Vad tycker du?
Jultröjor, bara fult och töntigt?
Eller,
fult och kul?
Skulle du vilja ha en jultröja i din garderob att dra på dig i juletid och "chocka/glädja" dina vänner med på nästa julfest?


Det här diademet är ju faktiskt rätt kul!!

Om man är svenne, som jag, kan ju denna passa!
De här  tre sista tröjorna  i dagens inlägg kommer från Target.  Jag har tagit dessa bilder.  Alla bilder, utom "Now, that's ugly" bild nummer två, kommer från nätet.  Target fick SKARP kritik för den här tröjan, att det var fel av dem att använda OCD.  Personligen tycker jag den är rätt kul, och jag kan sälla mig till gruppen som har OCD, alltså Obsessive Christmas Disorder


Anskrämligt fult. Jag kräks lite munnen... :-)

ÄNNU fulare, fniss.


Önskar er alla en fin, och bra onsdag!!

30 comments:

Malin said...

dom verkar dyka upp här nu också. h&m har ett ganska anskrämligt utbud. Elelr har de funnits tidigare? fula juljumprar ja- meen riktigt som tema klädsel?

FREEDOMtravel said...

Hysteriskt fula, men ok, ganska roliga! Dock... är det inte lätt att man handlar och använder bara en enda gång, på ett party typ? Dvs ganska onödig konsumtion kanske.. Fast de kanske kan ärvas och säljas begagnat också? ;)

Desiree said...

Jag undrar om det har fula fenomenet ocksa existerar pa andra stallen eller om jultrojor ar ett fenomen bara I USA. Jag har hittills inte sett nagot sadan trend nagonstanns forutom I USA. Mycket fult finns det nar det kommer till jultrojor.
Kram!

Humlan said...

I år är första gången som jag hör att folk här hemma ska ha dessa tröjor som tema på julfester, julafton eller liknande. Jag tipsade en bloggare om ditt inlägg där du hade bild på julkostymen, för att hon skulle få inspiration när hon letade jultröja.
Jag skulle kunna ha en sådan tröja eller annat bara för att det är kul. Än så länge har jag nöjt mig med små julbroscher, tyvärr har båda mina favoriter gått sönder så jag måste försöka hitta några nya.
Kram

Anna said...

Hej

En sak som slog mig med ditt inlägg var att när jag har pratat med mina vänner om bakgrunden med fula jultröjor, säger dem att det kommer ifrån att någons mormor/farmor/mamma osv stickade en årlig jultröja till dem och dem kände sig skyldiga att använda den. Har faktiskt aldrig hört att det skulle ha varit något "frivilligt" eller mode innan det blev trendigt. Kanske är det olika beroende på var man bor. Har mest erfarenhet från NY/NJ/FL.

Tack för en bra blogg!

Steel City Anna said...

Grupperna med julpyntade damer (och herrar) ser man ofta har i december om kvallarna. Till julfester hor det till att man har nat glittrigt pa huvudet, renhorn, lysande tomteluva eller en liten stjarna kanske :) aven nar vi chefer var ute pa julfest nar jag jobbade pa kontor hade vi sa. Valdigt kul!

Igar nar jag var i stan hade de flesta anstallda jultrojor. Inte alla har fula eller galna trojor dock, det finns manga gulliga och mer smakfulla, nat emblem eller diskret monster.

Igar sag jag ocksa att en troja jag ville ha som var en adventskalender med luckor som gick att oppna som min kompis vagrade lata mej ga omkring i reades till bara fem pund redan. Dar gick kanske gransen :)

Annika said...

Malin:
HAHA, väntade bara på det, att Sverige skulle börja. Grejen är att här har de funnits så länge, och att de från början inte var meningen som skämt. MEN har blivit. Komiskt.
Måste ta och spana in HMs utbud, tror jag, fniss!!

Annika said...

Helena:
Eller så har man dem i flera år...de används ju inte SÅ ofta, trots allt.
OCH säkert är detta med Ugly sweaters ngt av en grej också. Vem vet hur det är om 10 år. Men, klassiska är de, på sitt sätt. De har burits som "fina" innan de blev fula sas :-)
Tycker också att de är roliga, men äger ingen själv. ÄN! :-)

Annika said...

Desiree:
Vet att fenomenet finns i England också.
OCH, som första kommentatorn skriver, numera ÄVEN I SVERIGE!!!!
Men, sen är det nog slut på länder som kör fult sas, haha!!
Kram!!

Annika said...

Humlan:
Ja, tänk!! Det har alltså kommit till Sverige nu också. USA, England och Sverige. Undrar just, som Desiree skriver, om ngra andra länder än dessa tre kör på detta tema?
KUL att du tipsade din kompis om mitt inlägg om kostymerna. Kostymerna är så komiska att man knappt tror att det är SANT!
Jag med, skulle kunna tänka mig en sådan tröja bara för att...
Jag brukade också haha julbroscher, men även mina har gått sönder.
Kramar!

Annika said...

Anna:
Välkommen hit.
Säkert är bakgrunden ngn sådan. Det verkar vettigt och trovärdigt.
Just att ngn släkting stickat en tröja.
Men, när jag var ny här bars de på fullt allvar av både ung och gammal. Vågar nästan ta gift på att det inte var ett isolerat DC-syndrom ;-) Utan att det var nationellt över hela riket.
Men sedan flera år tillbaka är det ju enbart skämt, mer eller mindre.
Varmt välkommen tillbaka.

Annika said...

Anna:
Haha, jag jag vet ju att de är ett fenomen hos er också.
OCH jag vet precis vilka "typer" du snackar om. OCH ja, det ÄR KUL!!
Man blir liksom på gott humör av det hela :-) Bring it ON!!
SANT, som du skriver, det finns många jultröjor, eller vintertröjor snarare, som är fina.
HAHA, du skulle haha köpt den där julkalendertröjan. Låter anskrämligt FULT!!!
Det hade varit så kul.
:-)

Anonymous said...

Ja, tyvärr börjar de dyka upp här med... Så fruktansvärda ju!
Men ett kul diadem kunde man kanske stå ut med!

Katarina P said...

Hahaha - jag älskar ju hur fula dessa tröjor är. Så mycket att jag redan köpt en tröja här i Sverige att ha i jul! Och Bruce har blivit uppklädd som ren redan till våra julkort. Stackars liten!

Diadem/örhängen etc är jag lite mer tveksam till. Då måste man verkligen vara redo att gå all in! Kanske jag vågar nästa år? :D

Blir det någon jultröja för dig i år? ;)

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, tänk även i Sverige...
Kan väl inte säga att jag är förvånad över det ;-)
Man får bara se till att bära dem med glimten i ögat så är det ju kul.
Diademet är gulligt.

Annika said...

Katarina.
Jag med! Det är det som är så himla KUL med dem!
Tycker det är roligt att du har en sådan tröja.
Jag har ingen jultröja. ÄN!!
Men ett diadem skulle jag kunna skaffa :-)
Å vad söt Bruce måste vara som ren!!

Anne said...

Intressant det där hur du själv sett och upplevt hur tröjorna gått från att vara blodigt allvar till att bli det humoristiska de är idag. De här äldre damerna du nämner, jag tycker de är så söta. Jag vet så väl vad du menar.
Det här med att alla i familjen har matchande jukpyjamas, det fenomenet är väl högst levande och seriöst och inget som hånas utan så man gör varje jul?
En annan grej så här i juletider är hur man åker till mallen (eller liknande) och träffar tomten, ha uooklädda och festfina barn att sitta i tomtens knä och så fotas det årets tomte/julbild. Just nu ser jag massor med såna här bilder i mitt FB flöde. Den traditionen fanns inte på min tid i Sverige och tror inte den fortfarande finns. Stella har alltid varit så försiktig och lite skrämd och väldigt reserverad för tomten så det har aldrig funkat med henne men jag vet bland kompisar hur viktigt det är att bocka av den här punkten i december och man kan se lätt stressade föräldrar stå där och pusha på barn som inte vill upp i famnen, upp nu, vi måste ha en julbild....
Kram!

Annika said...

Tänkte just säga det att på 90-talet minns jag inte att folk omkring mig (oftast medelålders till äldre damer) var ironiska när de tog på sig sina jultröjor. De tyckte att de var fina och färgglada och "festive."

Jag försökte ju som sagt köpa en jultröja i år - lite "halvful" sådär - men det blev pannkaka av alltihop. Så jag får nog svara att jag INTE tycker det är töntigt utan att jag gillar det men att jag uppenbarligen inte hör till den delen av befolkningen som kan ha en på sig utan att det blir/känns fel ;) . Eller så har jag helt enkelt inte mött den rätta jultröjan än...?

Annika said...

Anne:
Precis, nog var det säkert lite med glimten i ögat förr också, men mer på allvar än som skämt. Så visst har det skett en ändring i det här fallet. Från "fint" till asfalt, men samtidigt med en stor blinkning.
Ja, jag ska nog skriva lite om pyjamasarna också, tror jag. DET är nog på högsta allvar. Vi har aldrig kört den biten i min familj, så jag vet egentligen inte, men är ganska säker på att det sker på allvar sas. Men det har ju att göra med att man öppnar klappar på morgonen.
Just det, det där med tomten ja...stort här!! Kanske kommer det till Sverige också? Eller har kommit. Tomtarna här är ju oftast så fina, fina. De som sitter i mallen. Oj oj vad fina de är.
Karolina hade nog inget emot det, men vi fotade henne inte varje år heller med tomten. Fattar dock att många, många barn är livrädda. Ibland undrar jag varför flädrarna pushar detta? Men de kanske själva blivit pushade en gång? Och tycker att detta hör till sas...
Vem vet?
Kramar!!

Annika said...

Annika:
Exakt, så var det. De där tröjorna bars på allvar. Absolut.
De tyckte att de var fina, helt enkelt.
Hahaha, jag VET!!! Gillar att du försökte.
Tror inte att de egentligen passar ngn. Det är ngt med passformen som är SÅÅÅÅ OFF! Och det ska väl vara så, gissar jag.
Nej, ge inte upp, "din" tröja finns därute!!!
:-)

Musikanta said...

Sådana tröjor skulle uppskattas enormt om man var dagisfröken eller lågstadielärare. Men inte annars...
Kram från Ingrid

Channal said...

Ful, fulare fulast! Vet inte vilken som är fulast! Tror nog kåldockan som Jesusbarnet! Blir förvånad att någon kan designa något liknade. Hahahaha!! Eller den ljusblå hemska herrvästen. LER!!!

Puss o KRAM Anna

Monica said...

Det är ju helt underbart, haha:-), det går ju att se också så mycket roligare de har ute på lokal än här hemma när de tar humorn med och man skrattar tillsammans med okända som kända. Idag gick jag förbi ett flådigt ställe i Stockholm, det var så enormt många svartklädda karlar där inne så jag tittade till, kanske någon statsman dött;-), nejdå de skulle äta julbord, alla, precis alla hade svart kostym, vita skjortor och slickat hår, få damer så det måste vara någon mansdominerad bransch. Tänkte vad kul det skulle vara om de haft lite söta tröjor;-), och kanske folk skulle må lite bättre också.

De kommer lite försiktigt här ser jag med något "tamare" mönster, haha, på H&M, Lindex och KappAhl, rätt dyra och är nog få som köper dem än. Jag tror det krävs en annan mentalitet helt enkelt. Våga lite mer, våga skoja lite med andra och sig själv, och ändå vara seriös, är en balansgång som kräver sin man/kvinna:-).

Annika said...

Ingrid:
Bara för att ungarna skulle älska dem :-)
Som sagt, de ska bäras med glimten i ögat ;-)
Kramen!

Annika said...

Channal:
HAHA, jadu, jag håller nog med dig. Jesusbarnet är nog typ den fulaste av alla. SÅ ful, haha!!
Jag får riktigt stor lust att ordna ett ugly sweater party nu.
Haha!!
Kramar!!

Annika said...

Monica:
Jag vet, det är faktiskt himla kul,
OCH roligt då de bärs med glimten i ögat. För, det är ju därför de existerar, för humorns skull, inte för att ngn tycker det är snyggt precis.
Japp, japp,,tänk dig en kille komma in med en sådan här på en bar i Sthlm, a al den du berättar om. Folk skulle väl typ dö lite.
Japp, på det julbordet skulle dessa tröjor haha suttit som smäck. Samma med julkostymerna i förra veckan.
Ja, jag kan tänka mig att de är mkt tamare hemma. Såg en från HM och den var ju inte så ful direkt, inte som dessa.
Nej, att bära dessa skapelser kräver humor och glädje och att man vågar bjuda på sig själv.
Precis som du skriver.

Anonymous said...

Vi får in fula jultröjor på Bargin Loft (loppis) varje år.
Och dom säljs friskt till "lagom" pris. Själv har jag ingen, men jag
har har en röd väst med ett par "julkatter" på; har den på mej, när jag
jobbar på loftet.
Skulle kunna tänka med den svenska tröjan med svenska flaggan och Tre Kronor.

Ruth i Virginia
(tråkigt väder)

Annika said...

Ruth:
Det tor jag. Smart att köpa dem där.
Den där tröjan med Tre Kronor och svenska flaggan såg jag på Facebook. Du vet hur CREEPY det kan vara där då man sökt ngt på google, och plötsligt kommer en liknande annons på Facebook. Så du kan köpa den nånstans här i US online.
Jag vet, vädret är trist. Avskyr då det är så här milt, och värre blir det ju....

Evas blogg said...

Dom är verkligen fula, samtidigt lite roliga. Nästan så att jag skulle kunna ha en på mig på julafton hos makens familj :) bara nästan.

Annika said...

Eva:
Visst är de! Både fula och roliga! jag vet, NÄSTAN för mig också, fniss!!