Thursday, December 03, 2015

Årets julkalender, gråväder, levande ljus, latte och fynd från tysk matbutik.

Godmorgon torsdagen den 3 december!


*  Årets julkalender i SVT!
Brukar oftast inte se julkalendrarna, men iår blev det så att jag faktiskt slog mig ner vid min dator och klickade in mig på SVT Play för att se årets upplaga. Jag gillade ju att titta på Historieätarna massor då det gick på SVT, så det är mest därför jag började se årets kalender.
OCH ja, jag blev INTE besviken. Tyckte jättemycket om det. Gillar konceptet med mat och historia för barn. Kan bli mycket bra. Jag kommer absolut att fortsätta titta. Riktigt små barn får kanske inte ut så mycket av årets kalender? Men jag tror absolut att de lite äldre barnen kommer att gilla.
Vad säger ni som sett årets kalender?


*  Grått som bara den…
Idag har nog solen återkommit till vår del av världen igen. MEN vi har haft gråväder, riktigt grått, i fyra dagar.
Inte för att jag bryr mig, vädret bekommer inte mig nämnvärt. Har inget emot gråväder alls, men det är trist då det stoppar upp promenaderna som jag vill ta varje morgon.
Så här såg det ut på golfbanan igår.
*  VAR försiktiga mer era levande ljus, people!!!
Jag tänder ett antal levande ljus varje eftermiddag. Doftljus och värmeljus framförallt. Det är ju så vackert.
Jag älskar även att tända stearinljus av modell antikljus i en vissa av mina ljusstakar. Det är framförallt dem man måste se upp med. Det är så lätt att de antänder en ljusstake då de brinner ner, huamig!!
I fjol under julen hade jag besök av älskad syster med familj. En kväll satt jag, Sara och flickorna i köket (tror killarna var på hockey inne i DC). Jag hade massor med ljus tända på hela mellanplanet, som vanligt.
Men, vi tjejer hade hamnat i köket och satt vid köksbordet och pratade. Ljusen i vardagsrummet var det ingen som direkt tänkte på.
Plötsligt hör vi en smäll, som en explosion, från vardagsrummet. Det var en glasljusstake från Iittala som exploderat då ljuset brann ner i den. Den fixade inte värmen. USCH vad hemskt det var. Det var bara för oss att börja sopa upp, och dammsuga, glassplitter. Det splittret hade spritt sig över nästan hela rummet. Vi hade tur i oturen, det hade kunnat bli SÅ mycket värre. Men jag förlorade en vacker ljusstake på kuppen.
Flera gånger har det hänt att en av mina träljusstar har fattat eld då vi inte riktigt haft uppsikt, men vi har upptäckt det i tid.
DET gäller verkligen att vara försiktig.
Varje kväll så jag lagt mig i sängen, och det är nersläckt på mellanplanet, måste jag smyga ner för trappan i mörket för att kolla att allt är som det ska på mellanplanet.
Jag är verkligen orolig för eldsvådor.
Doftljusen jag har kan ibland brinna hela dagarna, om det är grått ute, och jag är hemma. Ibland har jag tom lämnat dem brinnande då jag åkt ut på något ärende. Otroligt DUMT, jag vet. Glaset i de ljusen kan ju spricka.
Vad gäller värmeljus ska man också vara försiktig. Ibland--om man måste blåsa ut dem--kan de flamma till och verkligen börja brinna med HÖG låga.
Ljus, de kräver respekt. Vackra, men farliga.


Det var en av Iittala-ljustakarna på bilden som exploderade.  


* Jaha, ny favorit på Starbucks för Yours Truly.
Jag brukade vara Pumpkin Spice Latte tjej, alltid. Från tidig höst tills nyår (då Starbucks slutar med sina höst och vinterkaffelattes).
Alltid PSL för mig, alltid. Gingerbread latte, ugh…så kemisk i smaken. Peppermint mocha, god för all del.
Men sen smakade jag jag Chestnut Praline Latte för några veckor sen, och föll som en fura!! SÅ god. Som godis.
Nu är det den jag beställer då jag ibland styr kosan mot den stora kaffekedjan. Om ni har en Starbucks runt hörnet, så prova den!


*   FYND på tysk matbutik!
Min kompis Lotta och jag for genom dimma och regn till Falls Church här i Northern Virginia igår. Vi skulle besöka en mataffär vi hört talas om mycket.  En tysk sådan som även skulle ha mycket nordiska matvaror. Sagt och gjort, vi for!
OCH vi blev INTE besvikna. Rena rama himmelriket. Där fanns MUST!! OCH must är svårt att få tag på här i USA. Men här fanns den där riktigt goda julmusten, Grandpa Lundquists. IKEA säljer också must, men den musten är INTE god. SÅ fadd.
Grandpa Lundquists must smakar som äkta svennemust SKA smaka. MUMS!!
Lotta och jag köpte också en massa sill, ansjovis, inlagd rödkål, inlagda rödbetor, läkerol, turkisk peppar. Äsch, se själva på bilden nedan vad jag köpte, hihi!!
Lotta köpte även tyska korvar och en hel del annat som jag inte köpte.
För en person som kommer från Tyskland, Österrike eller Schweiz måste denna affär vara rena rama guldgruvan. Men, som sagt, även för oss svennar finns mycket att köpa där. Mmm….LOVE it!!!Fast, ja, jag köpte 12 flaskor must allt som allt.  Det bör räcka. Om inte vet jag vart jag ska åka för att köpa mer!

Nu önskar jag er en fin torsdag.
Imorgon återkommer jag med ett nytt julinlägg!

38 comments:

Cari said...

Tur i oturen att ni inte satt i rummet då ljusstaken exploderade. (men ni hade kanske släckt ljuset i tid om ni var där - svårt att veta). Jag vågar inte ha ljusstakar i trä men inser nu att de av glas inte är så säkra som jag trott.

Kul att ni kan köpa svensk mat i närheten av där du bor. Förstår mer och mer varför det finns mataffärer i Stockholm med mat från Kina, Thailand, Östeuropa, Mellanöstern mm. Många vill ha sin mat.

Nettan said...

Hu vilken otur med ljusstaken, men tur att ingen kom till skada. Härligt med matbutiken och att de hade så mycket av det du ville ha. Julmust är ett måste fast jag har inte köpt någon ännu, får bli till helgen!

Vackra gråbilder, jag gillar även det lite gråa för det är skönt att tända ljus (har några levande ljus nu på jobbet och barnen säger att det är så mysigt när de kommer på besök på min mottagning).

Hoppas nu att du får en härlig torsdag!

Kram
Nettan

Bortugal said...

Årets julkalender har ju fått en del kritik. För mycket vuxenflirt med skämt om eventuell otrohet och mer en egotripp för Eric och Lotta än ett barnprogram, och aå avsaknaden av julstämning. Erc och Lotta som väl blev ett par (det har de inte bekräftat) när de gjorde historieätarna och så skildes de från sina respektive, i Erics fall Martina Haag, som tydligen skrivit en bok om skilsmässan "Det är något som inte stämmer". Det verkar vara deras barn som är med i julkalendern, plus några till. Svenskt skvaller. Mina barn gillade i alla fall julkalendern, så jag instämmer inte i kritiken. De tyckte det var roligt och spännande med fårskallar och sådant.
Rödbetor vore ju väldigt gott. Med pyttipanna och stekt ägg. :) /Åsa

Millan said...

Ah vad harligt att ha hittat en sadan mataffar. Ligger den langt ifran dar ni bor? Stannar ni i USA over julen i ar? Jag tankte bunkra upp med lite svensk mat nar vi aker hem till julen. Vi har dock tur och kan kopa mycket svenskt pa en online matvaruaffar dar vi faktiskt ofta brukar kopa var vanliga mat ocksa. Sa lite av min svenska matlangtan far jag tillgodosedd dar :-).

Hm... nja julkalendern. Jag vet inte riktigt. Vi blev lite besvikna. Alskar ju historia och tankte att det har lat som ett perfekt koncept men tyckte inte att vi fick grepp om det var en dokumentar, sketcher eller vad riktigt. Man fattade liksom inte om de skulle vara skadespelare eller spela sig sjalva pa nagot satt. Tyckte att det blev sa dar lite pinsamt - nastan som nagons hemvideo ;-). Men jag hoppas att vi kommer tycka om avsnitten framover!

Pa senare ar ar var absoluta favoritkalender Barnen Hedenhos som gick for nagra ar sedan. Sa himla bra! Bade mysig, julig och spannande.

Kram!!

Millan

Pernilla said...

Kan tänka att det var kul att få köpa på sig svenska "favoriter" så här till jul. Ser att du fick tag på Grebbestadsanjovis också, kommer ju från Grebbestad och när jag var liten var fabriken fortfarande igång! =) Den är klart bäst när man ska göra Janssons.

Apropå gårdagens inlägg - hur kan man bara komma på tanken att göra julkostymer?????

Ha en fin dag,
Pernilla

Anonymous said...

Ha, gillade "Swedish Pearl sugar" :-)
Mkt gott o svenskt du fick tag i!
Har själv inte sett årets julkalender men mina barn i skolan, 6- o 7åringar, tycker inte alls om den.
Här är det också så grått o så trist. Regntunga moln o blåst, gillar det inte alls.
Kramar från Anette!

Äventyret framtiden said...

Jag ser så gott som alltid på julkalendern varje år. I år är den annorlunda, mera pedagogiskt inriktad, men rolig. De är bra Erik och Lotta, har sin speciella humor som jag gillar. Barnen är bra, riktigt bra och den lilla söta Cleo är ett riktigt charmtroll. Vem har lagt fårbajs i springorna på sötare sätt än just hon?

Det finns metallhylsor för träljusstakar som man kan lägga i som säkerhet. Här finns inte en endaste träljusstake längre. Jag har ställt till det tillräckligt många gånger med begynnande eldsvåda.
Våra Iittala-ljusstakar använder vi förstås men under uppsikt...risken är stor att de spricker.
Men ljus ska det vara och gärna många.

Kramar!

Annika said...

Cari:
Sant, om vi suttit i rummet hade vi säkert märkt det. Jag tror det.
Inte roligt.
Jag vet, träljusstakar är verkligen farliga.
Ja, det är väldigt trevligt för utlandssvenskar då vi hittar den mat vi vill ha, och som annars är svårt att hitta.
Precis, jag förstår verkligen att det finns specialaffärer för olika länder. Alla saknar vi ngt...
Alltid,

Annika said...

Nettan:
Ja, det var otäckt med ljusstaken. Som det small då den sprack, och sen allt splitter...
USCH!!
Must är verkligen gott.
Mmmm...ett måste för mig med.
Jag tycker mkt om gråväder. Men idag är det sol och klart igen.
Kramar!!

Annika said...

Åsa:
Jodå, gissa om jag sett kritiken fr många håll, ffa online i olika grupper för svenskar utomlands.
Men bra är den tycker jag. KUL att ni gillar den också.
Rödbetorna ska det bli rödbetssallad av :-)

Annika said...

Millan:
Jättehärligt.
Nej, affären ligger inte långt bort, 30 min kanske. Men trafiken är lite hetsig då man ska dit, dock ingen stor grej.
Glad att jag vet vad de har nu.
Åker inte hem till jul.
Ja, visst är det bra att man kan handla online. Den här affären där vi var igår säljer också sina varor på nätet.
Ah, ja...jo jag vet att många tycker så om julkalendern, och jag kan förstå att små barn kanske inte gillar så mkt.
Vet du, min favvis är nog Pelle Svanslös, tror jag. kan se om den närsomhelst med K :-)
Kramar!!

Annika said...

Pernilla:
Verkligen roligt! Gillar att hitta svenska grejer, och nu vet jag en affär som verkligen har mkt grejer. Härligt.
OCH Grebbestads är verkligen god då det kommer till ansjovis och Janssons. KUL att du är därifrån. Var ligger fabriken nu?
HAHA, julkostymerna är ju för kul. Men frågan är, vem törs bära en sådan?
Kramar!

Annika said...

Anette:
Jajamen...Swedish Pearl Sugar är för Karolina som gillar att baka. Nu kan hon få göra de då hon kommer hem från Elon :-)
Haha, det kanske bara är JAG som gillar årets kalender.
Hoppas ALLT är bra med dig, min vän. Skriv.
Idag har gråvädret vikt hädan här, sol över nejden.
Kramar!!

Annika said...

Karin;
KUL att du också gillar. Ja, Erik och Lotta är BRA!! Märker att jag sitter och skrattar rätt ut åt dem. Gillar humorn. Skön på ngt sätt.
ÅÅÅH, jag håller med, Cleo är sååååå himla SÖÖÖÖT!!!! Så gullig med bajset igår, haha!!
Precis,helt rätt som du skriver, jag ska iväg till en hobbyaffär och se om jag kan hitta sådana där mässingshållare idag. De ljusstakar jag har är ganska gamla, och saknar dem.
Precis, ljus SKA det vara, och MÅNGA!!!
Kramar!!

Steel City Anna said...

Jag gillar verkligen julkalendern, totalt charmad av ungarna. Mina favoriter ar ocksa Pelle, samt Pettson, Jul i Kapernaum, Sune saklart, den ar rolig fortfarande. Fast alla dem gick nar jag var vuxen eller iallafall nastan vuxen. Nar jag var barn tyckte jag allra allra bast om Kurt Olssons, den tycker jag ar graslig nu. Jag kan forsta att barn kanske inte uppskattar den har. De gillar nog mer en kontinuerlig historia, en saga liksom.

Valdigt avundsjuk pa din affar! Jag sitter har med ikeas julmust och ja, den ar ganska acklig :) mamma tog med ansjovis sa det har jag. Det finns gott om tyska, ryska och polska affarer har och man kan hitta en del liknande varor. Men jag anammar mer och mer den engelska maten och traditionerna. Blir enklare. Men julen ar anda speciell. Nat svenskt vill man ju ha.

Fy vad laskigt med ljusstakarna! Jag ar extremt noga. Tander bara ljus om jag sitter intill. Visste inte att en sapass solid glasljusstake kunde explodera sadar.

Steel City Anna said...

Det var fina bilder pa gravadret forrresten! Sarskilt den med regndroppar pa vattenytan. Blir ofta fina bilder i regn, men man drar sej ju for att ta dem :)

Annika said...

Anna;
Jag med!
SÅ himla rolig kalender. Ungarna är obetalbara. Lilla Cleo är så söt att man vill äta upp henne :-)
Mina favvisar bland julkalendrar är Pelle, Trolltider, mumin.
Kurt Olsson såg jag aldrig. Det är SÅ många jag inte sett.
Jag vet, så glad att jag har den här affären här, och att den har så mkt skandinaviskt. OM musten tar slut vet jag var det finns mer :-)
Ikeas julmust är så fadd och trist att hälften kunde vara nog. Vill inte ha den.
Jag vet, lite svenskt vill man ha i juletid. Som tur är kan man ju fixa mkt själv.
Jag vet, så läskigt med explosionen av ljusstaken. Det var en äldre modell av den, kanske från 70-talet.
Vet inte om det kanske hade med saken att göra.
Men, jag har lärt mig en läxa.

Annika said...

Anna igen:
Tack för bildberöm!!
Jag vet, eftersom det var dimma igår tvingade jag mig ut på golfbanan. Gick inte så långt, men jag tycker också att man kan ta väldigt snygga bilder då det är grått.

Desiree said...

wow, vilket fynd på tyska butiken alltså! Mmmm sådant blir man ju helt lycklig av då man bor utomlands. Jag har inte kollat in årets julkalender. Har sett i DN att den fick en hel del kritik. Blir lite nyfiken nu så jag får försöka kolla in ett avsnitt. Läskigt med ljusen. Så lätt att glömma bort. Viktigt att tänka på.
Ha en fin torsdag Annika.
Kram!

Annika said...

Desiree:
Eller hur!!? BRA ställe det där. Gillade starkt vad jag hittade där.
Ja, se om du kan spana in ett par avsnitt av kalendern. Jag gillar den!!
Ljusen ja, riktigt otäckt.
Haha nu en fin och bra torsdag!

Anonymous said...

Tycker att du ska utmana en amerikan att äta en turkist peppar!!! Det gjorde jag en gång...en kollega på jobbet. Det var lite kul. Personen i fråga spottade och fräste och sprang ut på toaletten

SB

Monica said...

Så vackra foton på gråvädret, gillar dem, blir väldigt vackert med de nyanserna och vattendroppar.

Gillar julkalendern också:-), brukar titta med ett öga annars och göra annat men denna ska jag se, riktigt bra med historiebeskrivningen, en ensam mamma för tusen år sedan och tusen år senare julen 2015 ska ensam pappa sitta:-), Lotta och Erik gör bra TV ihop, läste i vår bostadstidning vi får att hon tycker att han är väldigt kul, tror däremot inte att de är ihop, rapport kommer;-), hon har pojkvän idag säger hon men jag tror inte det är Erik och när jag hört Martina verkar hon väldigt nöjd med livet idag och gått vidare.
Det om det, barnen är ju väldigt roliga och duktiga, så kul att höra dem och kalendern är välgjord, kanske människan var klokare förr t.o.m.

Så kul att du hittat den affären, verkar vara ett fynd. Kaffe har jag testat, Ginger hade väldigt stark smak av kryddan, däremot drack jag en Honey-Chocolate-latte, väldigt god var den, på LavAzza.

Ska snart rapportera mera om England, kommer på bloggen igen:-), ha det fint!

L said...

Jag älskar också adventskalendern, likaväl som jag bedömde Historieätarna som en av svt's allra bästa produktioner. Blir så trött på gnället.
min elvaårige Otto och hans kompisar tycker den är toppenbra. Det roliga är min systerdotters 4 - åring som inte tycktes tycka om den ngt vidare. Men nästa dag på väg till dagis pratade han massor om vikingar. Hans mamma blev mycket förtjust då. Jag är rädd att föräldrar påverkar sina barn negativt när det gäller karaktär på barnprogram.

Katarina P said...

Jag brukar inte kolla på julkalendern heller, men har tittat i år. Jag tycker det är riktigt kul! Att Kakan Hermansson är med är ju för underbart! <3

Usch, är också rädd för bränder. Trippelkollar att jag släkt innan jag går hemifrån att jag släkt allt.

Härligt att du hittade så mycket svenskt gott!!

Anonymous said...

Vad är "Julkalendern" som alla skriver om?
Svenskt program som kan tas in här?

Ruth i Virginia

Annika said...

Monica:
TACK!!
Gråväder är det lite kul att fota, inte lika lätt som att fota en klar och solig dag.
Julkalendern är bra.
Gillar den skarpt alltså. Jag kommer att titta på alla avsnitt. Tycker Erik och Lotta är så BRA ihop.
Nej, jag vet, de har ju inte precis gått ut med att de skulle haha ett förhållande, och har det det så är väl det bra. Läste också att Martina H verkar nöjd med livet idag. Bra det.
Barnen är sååå himla GULLIGA och charmiga. Nej, jag ger kalendern 5 stjärnor!! Skrattar gott åt den!
Har svårt för gingerbread latte, men älskar verkligen Chestnut praline. Himla tur att jag inte är på sbux så ofta.
Ser fram emot din blogg igen.

Annika said...

Lisa:
Skitbra är den, helt enkelt.
Blir också trött på gnället, Tagga ner liksom.
Så har det alltid varit. Kalendrarna har alltid väckt känslor.
Jag gillar den, och skrattar åt den. Älskade Historieätarna.
Håller med dig om flädrarna och att de påverkar barnen. MYCKET!!

Annika said...

Susanna;
Men det har jag ju redan gjort, många ggr ;-)) OCH ja, reaktionen är verkligen KUL!!
Nej, du, dessa ska Karolina och jag äta upp i jul :)
Vi ses imorrn!!

Annika said...

Katarina:
SÅ bra och KUL!!
Ja, hon var bra som storbonden, fniss!!
I framtiden lär du ju få titta på kalendern så Bruce är äldre, KUL!!
Visst är det läskigt med tända ljus. Riktigt otäckt.
Kram!

Annika said...

Ruth:
Åh ,det är SVT! Du vet sen jag var liten, och innan jag var född, har Sveriges Television varje år visat adventskalender på TV. Barnen kan köpa en papperskalender och hänga med i öppningen. Så julkalendern är ngt jag, och de flesta som kommenterar här, har vuxit upp med. OCH det är olika program varje år. OCH varje år väcker det känslor.
Men jag förstår om du inte riktigt vet vad det är. Men, om du är nyfiken kan du kolla in SVT Play, där ligger den.
Och i Öppet Arkiv på SVT ligger många gamla kalendrar från tidigare år.

Channal said...

Jag gillar julkalendern! Eleverna jag har 4-9 gillar också julkalendern. Men några tycker att det är som en SO-lektion. Riktigt små barn har nog svårt för den.

Här har vi fått hem lite olika juliga kaffesmaker från Nespresso.

Vilken rolig affär... massor av gott! KRAM Anna

Anonymous said...

Kul att de hade så mycket svensk mat där! Du vet väl att Amazon har en hel del med? Sök på swedish food
Dyrt tyvärr.

Annika said...

Channal:
Jag med!
BRA!!
Men jag tror säkert det är lite roligare för äldre barn. Småbarn har nog inte mkt att hämta i årets kalender.
Gillar julsmakskaffe. MUMS!!
Affären diggade jag.
Kramar!

Annika said...

Brysselkakan:
Mycket trevligt för oss. Slår ju IKEA massor.
Jodå, visst vet jag att Amazon har, de har det mesta :-)

Anne-Marie said...

Och jag som är i Sverige har faktiskt inte sett julkalendern. Vet inte varför. Jag minns fortfarande favoriter som Teskedsgumman, Trolltider osv.
Tycker ditt gråväder ser ut mycket som det har gjort sedan mitten av november här. Idag var det rätt bra men nu skall en ny storm dra in över södra Sverige. Helga den här gången. Och i Mt Shasta/Weed har det blåst ordentligt och nu snöar det i Mt Shasta!
Vackra bilder trots dimman, regnet och det grå!
Usch, det låter obehagligt med de levande ljusen. Vilken tur att du har klarat dig från större missöden under årens lopp. Jag har väldig respekt för levande ljus.
Du har verkligen ett annat utbud där du bor jämfört med glesbygden. Tycker det ser väldigt trevligt ut med den inlagda sillen och ansjovisen. :)
Vad är det i Felix-burken? Lingon?
Kramar!!

Annika said...

AM:
Du borde se den!
Den är bra!
Ja, när det är så där grått här brukar jag tänka på Sverige. Att det är som där. Lika grått och mörkt. Jag har egentligen inget emot det vädret, men visst är det härligt då solen kommer fram igen.
Tänk, så bra om CA får en massa snö och regn denna vinter. VI ska hoppas på det bästa. Härligt.
Snart är du tillbaka igen.
Ja, vi har mkt här, många affärer. Glad för det. Som du säger, stor skillnad över landet, verkligen.
Lingon i Felix, helt rätt :-)
Kramar!!

Millan said...

Ah Pelle Svenslos som kalender? Den minns inte jag. Undrar om den finns pa natet att kika pa? Tyckte i och for sig att gardagens avsnitt var battre! Vill verkligen gilla den och barnen verkar tycka att den ar ok. Tror inte att Sofia forstar ett skvatt men Nils tycker att den ar intressant. Kram!

Annika said...

Millan:
Absolut!! Tror det var 1997. Den gulligaste av gulliga. Se den!!
Tror den finns på Öppet Arkiv på SVT.
Ja, jag gillar ju denna kalender, årets. Men förstår att det kanske är lite trist för småbarn.
Kul att Nils gillar,
Kram!!