Wednesday, November 11, 2015

Nostalgi-Annika slår till igen, en vecka senare...

Jag har läst, och LÄSER, mycket böcker.
Sedan jag själv lärde mig läsa som 7-åring har jag läst, bok efter bok efter bok.
Innan jag själv kunde läsa har jag mina föräldrar, moster, mormor och andra vuxna att tacka för alla de otaliga sagoböcker de läst för mig.
Många fina minnen från barndomen, och dess läsestunder, har jag.
Jag har förstått att många av mina vänners föräldrar aldrig tog sig tid att läsa för dem. Trist.
Jag är glad över att de vuxna som fanns i min närhet verkligen tog sig den tiden, tiden att läsa för barn. Många gånger var det ju så att de tyckte det var lika roligt att läsa högt som jag (och mina syskon) tyckte det var att lyssna.
Högläsningsstunderna fortsatte även långt efter att jag själv lärt mig läsa.


När jag var i den såkallade “bokslukaråldern”, mellan 9-12 år sådär, var jag på skolans bibliotek, och på bibblan i Vällingby, HELA tiden.
Alla de kompisar jag umgicks med var lika läsintresserade som jag, så vi var ofta på bibblan tillsammans.
På skolbibblan fick vi bara låna fyra böcker åt gången. I Vällingby--på bibblan där-- fick vi låna så många vi ville.
Vad härligt det var.


Författare, och böcker, som betydde mycket för mig under min uppväxt är:

*  Astrid Lindgrens böcker.
Alla, i princip. Jag kunde låna om dem, om och om igen. OCH vet ni….pssssst…ska jag berätta något? Häromfredagen fastnade jag framför MadickenÖppet Arkiv på SVT Play, och jag kunde inte sluta titta, hihi.
Minns att jag framförallt tyckte om att läsa om Madicken.  Men jag slukade alla böcker om Emil, Saltkråkan, Bullerbyn och Lotta på Bråkmakargatan om och om igen.
Ett speciellt läsminne äger rum i början på 80-talet, en jul i Närpes. Ronja Rövardotter hade just släppts, och den boken blev en julklapp. Hela julhelgen lästes det högt ur den, och alla lyssnade. DÅ var jag runt 14, min syster (som fick boken var 11). Högläsning fyller en stor funktion, i alla åldrar.





*  Barbro Lindgren.
GISSA om jag älskade hennes böcker, högt och rent!!!
Speciellt böckerna om hennes uppväxt i Södra Ängby på 30 och 40-talen. Eftersom jag själv kommer från Hässelby och Blackeberg i  Bromma så kände jag igen så många av de platser Barbro skrev om. OCH både Barbro Lindgren och jag gick i Södra Ängby Skola. Jättehemligt, Världshemligt och Bladen Brinner (Barbros dagböcker från barndom och tonår). Ja, jag älskade dem. Gillade också böckerna om Lilla Sparvel.




*   Rose Lagercrantz.
Henne gillade jag också. Jag tror jag läste ALLT hon skrev då jag växte upp. Speciellt mycket gillade jag Tullesommar och Nån slags torsdag. Jag brukade läsa om böckerna ibland, för jag tyckte nog att de hade hög mysfaktor.




*   Gunnel Linde.
Också en författare jag storgillade.
Fröken Ensam Hemma åker Gungstol var nog den första boken jag läste av Gunnel Linde, och jag älskade den. Jag ville själv kunna fantisera mig bort på resor inom hemmet som flickan i boken gjorde. Den Vita Stenen gillade jag också. Jag gillade boken bättre än tv-serien. minns jag. Jag minns också boken “Om livet är dig kärt”, den var nog mer en tonårsbok än en barnbok, och jag gillade den!



*   Maria Gripe.
Alla mina kompisar var som tokiga i hennes böcker, jag också. Jag fullkomligt älskade Julia och Nattpappan, Hugo och Josefin, Elvis-serien. Nästan alla Maria Gripes böcker hade en vemodig, sorglig underton. Alla barn hon skrev om var det lite synd om, alla var udda på något sätt. Jag skulle gärna, gärna läsa om samtliga Marias Gripes böcker. Det fanns stort djup i dem, kanske ett större djup än jag fattade då.
Något som också tilltalade mig med Maria Gripes böcker var det övernaturliga och mystiska som fanns i många av dem, Glasblåsarens barn, Agnes Cecilia och förstås Tordyveln flyger i skymningen.



*   Marita Lindqvist.
Hon skrev om den unga flickan Malena, vars mamma dog. Det skrevs en hel serie om böcker om Malena, och jag tyckte så mycket om dem. Marita Lindkvist skrev även bokserien om Kotten. Jag gillade dem alla, och det var extra roligt att Marita Lindkvist var finlandssvensk, och att hennes böcker utspelade sig i Helsingfors.


*   Katarina Taikon.
Visa mig den tjej eller kille i min ålder som INTE läst böckerna om Katitzi. Jag har läst varenda en, och som jag gillade de böckerna.
De var verkliga ögonöppnare för mig på 70-talet. Det var SÅ jag från början lärde mig om förintelsen och förföljelsen under andra världskriget. OCH det var på så sätt jag förstod mer om zigenarnas liv i Sverige.
Jag minns att vi ALLA fullkomligt slukade böckerna om Katitzi. VAD bra de var. Jag skulle med nöje läsa om dem.




*    Hans Eric Hellberg.
Japp, och japp. Här snackar vi också böcker som slukades. Speciellt böckerna Puss, Kram och Love, love, love.
Någon som minns?
OCH hans fina böcker om Maria, Morfars Maria, Martins Maria och Älskade Maria med flera.



*   Vibeke Olsson
Ulrike och Kriget och Ulrike och Freden handlade om andra världskriget och Tyskland, och jag läste böckerna i samma veva som jag läste Katitzi. Jag gillade dem.




*   Merri Vik.
Ja, alltså…Ni känner ju till Lotta-böckerna, eller hur?
DE böckerna ÄLSKADE jag och mina kompisar. DE böckerna fanns inte på bibblan (eftersom de var Wahlströms röda/gröna ryggar ansågs de inte höra hemma på bibblan. De var inte “fina” nog). SÅ, de böckerna fick vi vackert köpa. OCH det gjorde vi!
OCH vad vi älskade Lotta och Giggi!! Ärligt talat, jag tror jag läst varenda Lotta-bok som finns. Lotta, Giggi, Paul, Tant Bernhardina, Malin, Gerd och Knatt…
OH the memories…



Jag har bara listat svenska författare ovan, märker jag. Självklart läste jag böcker av utländska författare också. Framförallt engelska och amerikanska, skulle jag tro.

*   Laura Ingalls-Wilder.
Ja, ni vet, Lilla Huset på Prärien. Jag har läst nästan alla, och älskat dem! Älskade tv-serien också, iallafall de första åren.



*  Betty Smith
.
Det växer ett träd i Brooklyn.
Den boken älskade jag och mina vänner. Vi var fascinerade av den, och med tanke på att boken kom 1943 kan jag tycka att det var en anings förvånande att vi läste den med SÅ stort intresse. men det gjorde vi.


*  LM Montgomery.
Hon som skrev Anne på Grönkulla. Böcker som slukades.
Mysfaktor någon?  Just det!


Samtliga bilder i detta inlägg kommer från nätet.

OCH sen förstås alla de hundratals böcker jag älskat och läst men inte listat här.
Jag lär ju ha glömt så enormt många. Det vet jag. Böcker som betydde jättemycket för mig under min uppväxt


VAD har du för bokminnen från din egen bokslukarålder?
Berätta!!
Vilka böcker gillade du mest då du växte upp?
Har jag glömt att lista någon speciell?

Ser fram emot att läsa vad ni har att berätta!!

38 comments:

artfullycarin@gmail.com said...

Åh så många roliga minnen det här inlägget drog up. Jag slukade också böcker. Konstigt nog läste jag aldrig Anne på Grönkulla eller Det Växer Ett Träd i Brooklyn som liten utan fick vänta tills jag blev vuxen. Men jag minns att mina grannar slukade Anne böckerna och pratade om dem jämnt.

Jag skulle också vilja lägga till Kulla Gulla. Jag fick hela serien i julklapp och födelsedagspresenter och har dem än. Hade även hela Svarta Hingsten serien fast var inte lika glad i den. När jag var i 10 års åldern (tror jag) läste jag mig också genom alla Kitty (Nancy Drew?) böckerna. Var helt galen i den serien. Jag älskade serier där jag verkligen kunde lära känna huvudpersonerna. De blev mina vänner.

Vi går genom samma sak med min flicka nu. Hon slukar böcker och är på högsta läsnivån i sin årskurs. Vi går på bibblan var vecka och hon får även en del böcker nerladdade på plattan ("the emergency books" som hon kallar dem för, när hon läst slut böckerna från bibblan innan det är dags att gå dit igen). Jag älskar att hon är så frälst i att läsa. Hennes lärare säger att det inte är så vanligt längre och att hon har ett större ordförråd än sina jämnåriga. Men hon har också alltid sett mig läsa. Precis som jag såg min mamma läsa.

Lisa said...

Flickan på stenbänken älskade jag. Men bästa boken som jag kommer ihåg att mamma läste för mig var serien om Morfar Prosten av Eva Bexell. Kommer ihåg att mamma skrattade så tårarna sprutade och läste om dem som 20-åring. Jag skrattade högt! Har nu läst dem för mina barn och mina skolbarn många gånger, men lika roliga varje gång.

Steel City Anna said...

Madickenfilmerna ar underbara att titta pa tycker jag aven som vuxen, sarskilt infor julen. Sa fint de har!

Laste i stort sett samma bocker nar jag vaxte upp. Gillade sarskilt Maria Gripe och Lilla huset pa prarien. Nar jag var yngre var Pettson & Findus det basta jag visste, de finurliga bilderna kunde jag titta pa lange.

Laser inte sa mycket langre. Svart att finna ron till det numera.

Anna N said...

Återigen så mkt igenkänning! Du sätter ofta ord på det som finns gömt bland gamla minnen. Jag tittar också gärna på Madicken och Emil också, särskilt för att njuta av julavsnitten. Så härliga!
Älskade Kulla-Gulla och minns hur deppigt det var när jag läst ut den sista boken. Livet kändes jättetomt, som en förlorad vän. Kittyböckerna slukade jag också, men de tog ju aldrig slut...
Lilla huset på prärien tyckte jag jättemkt om både som bok och tv-serie.
Kram Anna N

Nettan said...

Oj, precis som du har jag alltid läst, blivit läst för och läst för mina barn och vilka läsminnen du radade upp, speciellt Anne på Grönkulla, Lilla huset på prärien, Katitzi, och alla Maria Gripes böcker, men du glömde Kulla-Gulla. Men jag läste även Jules Verne, och bodde nog på biblioteket under min uppväxt, men då jag började läsa tidigt läste jag de böcker du nämnt ovan under åren 7-12, sen började jag med ungdomsböcker och gick raskt över på vuxenlitteratur, läste till exempel allt som fanns att komma över av Margit Söderholm, med Driver dagg faller regn. Läste även många av de svenska klassikerna under min bokslukartid, som Moberg och Martinsson. När jag blev lite äldre typ 15 år så gick ju Krigets Vindar som Tv-serie och då slukade jag Herman Wouks böcker. Många av dessa böcker finns nedpackade i mina 24 kartonger med böcker som finns i svärföräldrarnas källare, eftersom vi inte har plats för dem i dagsläget! Jag kan mycket väl ge bort en bok jag läst men aldrig någonsin slänga en bok. Aldrig!

Härliga nostalgiminnen idag Annika!

Kramar
Nettan

Ingela said...

Åhh, jag har också alltid älskat böcker! Jag kommer inte så bra ihåg vilka böcker som lästes för mig när jag var mindre, men jag minns min 7-årsdag, då hade mamma köpt sju böcker som hon gömt på olika ställen där hemma, och jag fick gå runt och leta efter dem. De, och en läsebok som min mormor köpte till mig när jag var 5-6 och en stor bok med 365 sagor är faktiskt de enda jag har kvar från min barndom.
När jag började läsa själv hade jag mest finskspråkiga kompisar, och det medförde att jag läste mest på finska, eftersom vi rekommenderade böcker för varandra och lånade av varandra. Enid Blyton var en av favoritförfattarna! Någon gång i femma bytte jag kompiskrets, och då gick jag automatiskt över till böcker på svenska. Merri Vik var förstås en stor favorit, men också alla andra flickböcker som passade åldern - böckerna om Jolly och vad allt de hette. Och inga böcker har jag kvar från den tiden, tyvärr.
Kramar!

Ann in Vermont said...

Annika, igen vilket underbart inlagg. Minnen - jag blir tarogd. Min alskade farmor laste mycket for oss nar vi var sma, nar vi kunde lasa kom hon alltid med bocker. En bok som hon sparat fran sin barndom minns jag sarskilt - Barnen fran Frostmofjallet. Hon kunde ocksa hitta pa underbara sagor, speciellt pa somrarna pa landet. Vi laste ocksa hogt hela familjen, speciellt bocker dom var lite "svarare" for oss barn. Da fick vi fraga och de vuxna forklarade, ofta med humor.

Vi laste alla Vi Fem bockerna, Nils Holgersons underbara resa. Sen blev jag hasttoking, minns fortfarande lyckan nar jag fick Black Beauty pa min 10-ars dag. Vad hette den pa svenska? Misty fran Assateague, Rosinante. Och Maria Gripe! Jag var god van med hennes dotter, hon hette ocksa Maria da. Visst ar det magik i hennes bocker, alskar Glasblasarnas barn. Ar oandligt tacksam till foraldrar och mest farmor som lotsade Calle och mej in i bockerna magiska varld.

Ingen Kindle for mej!! Pappersbocker att halla i, bladdra och lagga till ratta i en av alla vara overfulla bokhyllor. Och lasa om igen.

Annika, vad heter den siten man kan download for svensk TV alla program?
Hostkramar, Ann

Trillingnöten said...

Vilken härlig lista!! Många som jag själv läste också som barn! Tordyveln flyger i skymningen var en favorit som jag läste flera gånger och böckerna om Miranda. Kom nog ut på 80-talet kanske? Jag vet inte riktigt. Nu är de ur produktion. Tänkte köpa till dottern när vi var hemma i Sverige men det var lättare sagt än gjort.
Jag läste och läser mycket också! Det är fantastiskt!

Annika said...

Carin:
ÅÅÅ vad roligt att du gillade det här inlägget. Blir så glad över det.
Böcker brukar verkligen dra upp minnen, och sånt är alltid kul.
Kulla-Gulla läste jag aldrig, jag försökte, men jag tyckte inte om dem. Konstigt va? Jag kan ju tycka att det borde ha varit ngt för mig.
Kitty läste jag också!! OH ja!!! Och jag gillade de böckerna. Jag var inte lika besatt som av jag var av Lotta, men jag gillade dem.
Svarta Hingsten och hästböcker har jag aldrig läst.
Karolina har också alltid läst mkt, men nu blir det mest kurslitteratur.
Ja, att läsa böcker är verkligen härligt. Glad att din dotter också är boktokig.

Annika said...

Lisa:
Vet du, de böckerna har jag missat. MEN jag har hört om dem.
Visst är det härligt när man hittar en bokserie som man verkligen ÄLSKAR!!
De böckerna kan man läsa om och om igen!!

Annika said...

Anna;
Visst är de fina de där Madicken-filmerna. Och alla Astrid Lindgrens. Man blir aldrig för gammal för dem, känns det som.
Maria Gripe var jättebra, jättebra. Skulle gärna läsa om hennes böcker.
Bilderböcker innan man kunde läsa var verkligen kul också. Pettson och Findus kom nog lite efter min tid sas, men de bilderna i de böckerna är verkligen fina.

Annika said...

Anna N;
TACK Anna, och jag blir så otroligt glad över dina ord. När jag börjar skriva såna här inlägg är det ibland som att öppna en kran, jag börjar minnas mer och mer. Sen googlar jag somligt, och då minns jag ännu mer. Så jag blir glad över att du gillar detta.
Jag vet, det är ju deppigt när en bokserie tar slut. Håller med.
Kittyböckerna ja..gud vad det kom många såna böcker. Vem vet, de kanske skrivs än idag? Av ngn annan författare då, men ändå.
Tycker det är lustigt att Kitty egentligen heter Nancy, men att hon fick namnet Kitty i Sverige. haha.
Astrid Lindgren håller alltid, och speciellt runt jul, ja!!!

Annika said...

Nettan:
KUL att du gillar inlägget. TACK!!!
Och roligt att du har samma minnen som jag ungefär, och att man läste för er barn. DET är verkligen härligt.
Vet du, jag gillade inte Kulla-Gulla, knäppt va? Jag försökte läsa dem, men fick inget grepp. Väldigt konstigt eftersom det borde varit min typ av bok.
Japp, Moa Martinson började sluka när jag var runt 15, när Mor Gifter Sig gick på TV. Då fick jag upp ögonen för henne.
Ja, alla läsminnen...det är verkligen mysigt att minnas tillsammans.
Kramar!!!

Annika said...

Ingela:
Ja böcker är underbara. Önskar att jag också haft fler böcker kvar, men det har jag inte.
Jättetråkigt.
Skulle gärna vilja sätta mig ner och se allt jag läst.
Vilken rolig, och bra present, då du fyllde 7 år. Gillar verkligen den idéen!!
Fem-böckerna har jag inte läst alls, men jag vet ju hur otroligt poppis de var.
Lotta, ja...underbara!!!!
Jolly, just det, jag läste också ngra sådana böcker.
Kramar!!!

Annika said...

Ann:
ÅÅÅÅ vad glad jag blir. TACK!!!!
Ja, det är ju så kul att tänka tillbaka på de böcker man läst. Verkligen!!!
OCH att bli läst för som barn...ja, det bär man nog alltid med sig.
Barnen på Frostmofjället var ju så sorglig....oj oj...
Marias Gripes dotter ja...Iaf hon som heter Camilla Gripe skrev ju också böcker. Läste nog ngra av henne också, helt säker på det.
Hästböcker har jag aldrig läst, eller varit intresserad av, men jag vet ju att många älskade de böckerna.
Jag har heller ingen Kindle, inte än iaf. Jag gillar att hålla i pappersböcker.
Det finns många kanaler för svensk tv.
Men Öppet Arkiv ligger på SVTPlay. Men du måste ha VPN för att kunna se det mesta där, men det grejar du lätt. Jag har Anonine. Utan VPN kan man inte se mkt.
Jag brukar också se en del på TV4Play.

Kramar!!

Annika said...

Trillingnöten:
TACK!!
Det är så roligt att skriva såna här inlägg eftersom vi är så många som minns. Det är nästan det bästa med att skriva om nostalgi.
Maria Gripe ja, undrar om inte hon är en av Sveriges mest läsa ungdomsförfattare. SÅ bra hon var!!!
Miranda, nej jag känner inte alls igen den titeln. Det var efter min tid sas.
På antikvariat brukar de ha en hel del gamla godingar. OCH på Tradera.
Jag vet, det är underbart att läsa!!
Kramar!!

Miss Marie said...

Åh, Katitzi var nog min första favoritbok! Kommer ihåg hur spännande det var på biblioteket när det hade kommit in en ny bok om Katitzi! Åh, vad jag tyckte hon var häftig! När jag var lite äldre började jag läsa Kitty Drew-böckerna, jag fick en hög från en äldre kusin och så önskade jag mig nya på varje födelsedag och jul, jag har sparat alla, jag hoppas att Alfred eller hans kusiner kanske uppskattar dom!

Vi läser högt för Alfred varje kväll och har gjort det sen han var liten. Ett bra sätt att umgås o dela något med barnen, särskilt nu när han börjat skolan!

Monica said...

Så roligt att minnas:-), gillade Anne på Grönkulla mycket och Astrid Lindgren förstås och många andra. Vi läste mycket i familjen när jag växte upp och maken hade samma tradition så vi har ett helt bibliotek med barnböcker nu efter Anna, åh vad vi läste och snart läste Anna själv, ännu yngre än jag var som 4-åring, det är mitt tydligaste barndomsminne när jag läste mina första ord, vet precis var jag satt, färger omkring mig, hur jag hoppade ned från soffan och gick till mamma och pappa som stod i köket båda och kollade med dem, minns att mamma lagade mat och tittade upp: ja hon läser ju, men rätt sansad och fortsatte laga maten:-), sedan forsade det fram, jag visste:-), en väldig skatt och vi läste så mycket hemma men jag fick tråkigt i skolan i början. Tyckte allt var så trögt och jag fick sitta och vänta och vänta istället för att få några egna uppgifter. Tyvärr hade inget ändrats när Anna började skolan, är nog lite si och så numera också i den svenska skolan tyvärr.

Undrar ibland vad jag ska göra med alla böcker, en del har jag givit bort men de flesta är kvar, har mina med från barndomen, men då köptes inte lika många. Och alla är så fina i skick, vi var rädda om våra böcker. Minns samma som du att det var begränsat hur många böcker man fick låna och då hade man ju alltid hittat fler än det:-).

Och vad det är roligt att läsa och vilken bra grund det är för barnen, vi haft ett par barn här som behövde extra stöd, och åh vad det ena barnet älskade när vi läste, hon fick snabbt favoriter och ville att vi skulle läsa på engelska också, hon hade inte börjat skolan än, var pytteliten och förskolan ansåg att hon borde stå över ett år innan skolan, plötsligt en dag läste hon här och det gick fort framåt. Så man ser vad det betyder, dels att någon tar sig tid och när intresse väcks att man tar tillvara på det. Många skulle kunna få så mycket bättre grund om det fanns tid. Som du säger var det många barn förut med som ingen läste för. Och idag finns lärare på gymnasier som läser sagor, värstingarna sitter som ljus, ingen har läst en saga för mig förut säger de. Är ju hemskt och så lätt det skulle vara att ändra på egentligen.

Fint inlägg, roligt att minnas:-)

Eva i Dalarna said...

Läsning är och har alltid varit mitt största intresse. Många fina minnen har jag av de flesta böcker o författare du nämnde. Samt andra som tex Kullagulla,har fortfarande hela den serien i min bokhylla. Läste alltid mycket för barnen när de var små. Läsning, böcker - det är mitt liv det!

Annika said...

Marie:
ÅÅÅÅÅ vad roligt att du också gillade Katitzi! Ja, vad BRA de böckerna var, och upplysande. Hörde en intervju med Rosa Taikon nyligen, vilken stark kvinna.
WOW!!
Jag vet, jag slukade de böckerna.
Kitty, ja. Absolut. Jättepoppis hos mig med!!
Ja, kanske Alfred en dag känner för att bita tag i en Kitty, vem vet?
BRA att du sparat dem!!
OCH sen, så otroligt BRA att ni läser högt. DET är så roligt, och de kommer att uppskatta det hela livet + att jag tror att det är så man ger sitt barn ett bokintresse.
Heja heja!!

Annika said...

Monica:
Anne på Grönkulla var jättefin!!
Jättefin!
OCh alla Astrid Lindgrens böcker. Underbara!!
Precis, det var samma med min familj. Min mamma och moster lästes det också för, och de lästa för mig, jag läste för K.
Min pappas familj vet jag inte hur det var, faktiskt. Men han har alltid läst mkt för oss, och för sina barnbarn. OCH läst massor själv, så jag antar att de lästes högt där. Måste fråga.
Iaf är de underbart med högläsning och jag vet att man på det sättet lägger grunden till ett läsintresse för livet.
jag minns inte då jag knäckte läskoden. Vad roligt at du minns det!! Alltså, vilken GREJ det är, att KUNNA läsa!! WOW!!
Däremot lärde jag min lillayster att läsa då hon var fyra år. Jag lärde henne samtidigt som jag lärde mig, lekte skola med henne varje dag efter att min skola var slut. Haha!!
När jag gick i skolan hade vi ngn sorts överkurs för läsning. Jag var ju bra på svenska, och att läsa. Så jag gick alltid ta del av den där överkursen. Det var sagokort man skulle läsa, en liten berättelse...sen kom det frågor på det. Ngn slags läsförståelse. Jag minns att det var kul.
Ge inte bort böckerna du har om du inte måste. Jag har nästan inga kvar från min barmdom, däremot har jag Karolinas alla barnböcker kvar. Tänker behålla dem, iaf de flesta.
OCH ja, högläsning ger så mkt! Önskar att alla fldrar gav sig till det. OCH ur riktiga böcker, inte ur paddor.
Det är så underbart med en riktig sagobok.
Vad fint det låter med de flickor ni tog hand om. Jag har en god vän vars familj också alltid varit stödfamilj åt just flickor, och jag vet att många av "deras" flickor är som familjemedlemmar idag. Fint!!!
TACK, jättekul att du gillade inlägget!!

Annika said...

Eva
Läsning ÄR verkligen livet.
Älskar det.
Så fint att kunna resa genom böckernas värld.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Åh! Ett till nostalgiinlägg! :-D
För mig som också älskar att läsa tycker jag det var jätteroligt att läsa om dina bokminnen :-)

Astrid Lindgren-böcker går verkligen ALDRIG ur tiden! De är precis lika bra oavsett om man är 5 eller 50... eller 80.
Tänk vilken ENORM skatt hon faktiskt lämnade efter sig!
Och från och med nu pryder hon även 20-sedlarna ;-)
Mina favoriter av hennes böcker/filmer har alltid varit Madicken, Vi på Saltkråkan, Alla vi barn i Bullerbyn och Emil i Lönneberga.

Några böcker av Maria Gripe läste jag också.
Den första boken jag läste av henne var "Skuggan över stenbänken".

"Jättehemligt" och "Världshemligt" minns jag inte att jag läste, men jag vet att det var flera tjejer i min klass som läste just de böckerna flera gånger någon gång under lågstadiet/början av mellanstadiet.

Resten av författarna känner jag tyvärr inte igen (förutom Laura Ingalls-Wilder då...)

Såg att någon här ovanför nämnt Miranda-böckerna. De böckerna slukade jag också under en period i mellanstadiet.
Dock var jag lite kräsen när det gällde de böckerna... på Hortlax bibliotek fanns det två "upplagor" av Mirandaböckerna (utseendemässigt). De ena hade de typiska "biblioteksryggarna", och de andra var lite mindre och såg lite mer ut som "köpesböcker". Det var de sistnämnda jag ville ha, och fanns de inte inne struntade jag i att låna dem, även om de andra fanns ;-)

Men mina absoluta favoritböcker; de jag VERKLIGEN slukade under flera år... jag samlade på dem och har fortfarande kvar hela den kompletta samlingen... Var de s.k. "Tvillingböckerna" skrivna av Francine Pascal.
Dock var det ju också Wahlströms, så det är precis som du skrev: De räknades inte hålla biblioteksklass, så de fanns inte på bibblan.

Böckerna handlade om enäggstvillingarna Elisabeth och Jessica Wakefield från Sweet Valley, Kalifornien.
Tanken med böckerna var "Lika som bär på utsidan, men olika som natt och dag till sättet".
De fanns i "två serier". I den ena var tvillingarna 12 år och i den andra var de 16 år och gick på High school. Jag samlade på 12-årsserien.
Senare kom det även där de var 7 år och när de hunnit börja på college. Det var dock efter att jag vuxit ur dem, så de har jag aldrig läst.

Jag tror det var i och med de böckerna som jag började önska att åka till USA.
Jag brukar se det som att min USA-dröm började i 15-årsåldern, men egentligen tror jag att jag kan säga att grunden till den drömmen lades redan när jag var 10 år!

Hoppas du får en fin fortsatt onsdag!
MVH /Erica

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Åh! Jag tänkte ju skriva lite snabbt om högläsningsmetoden också...
Har det för att vi läste på Lärarutbildningen att barn som växer upp med "godnattsagometoden" brukar ha ett litet försprång framför de andra när barnet börjar skolan...
Så högläsning är absolut bara bra :-D

Jag knäckte läskoden när jag var 5 år.
Jag minns det inte, men mamma har berättat att jag satt och tittade i en tidning vid bordet när jag var 5 år, och helt plötsligt började jag bara sätta ihop bokstäverna till ord.

/Erica

Annika said...

Erica:
Haha, ja ett igen en vecka senare...men, det är tacksamt att skriva om nostalgi. Roligt också, som att öppna en kran av inspo. BARA man vet vad man ska skriva om.

Astrid Lindgren är verkligen författaren för alla åldrar. SÅ bra hon var, helt otroligt.
ALLA tycker om henne, alla åldrar.

Miranda kom efter min tid. Vet inte alls vad det är för böcker, men det är fantastiskt då man hittar en sådan serie.
HAHA, ja du var PICKY där på bibblan med böckerna :-)

Tvillingarna, nej det var inget jag läste heller. Men jag vet ju vilken business Wahlströms gjort på sina böcker. OJ vad de har sålt.
För mig var det nog Kitty som var det där USA som var så glansigt och coolt.
Ja, tänk vad man kan resa genom böckernas värld.

Ha en toppendag, Erica!!!

Annika said...

Erica igen:
Absolut, högläsning är verkligen a och o för så mkt.
Tror absolut att de barn som har det med sig hemifrån ligger lite före i skolan.
SÅ coolt att att ngra av er minns det där då ni knäckte koden. Läckert.
Det är ju så oerhört stort!!

Anne said...

Åååhh, vilken nostalgistund. Precis som du betydder (och betyder!) böcker massor för mig. Jag älskar att läsa. Jag minns såväl hur jag bodde på bibblan. Minns också hur min bibbla hade en gräns på hur många böcker man fick låna, minns inte hur många men det fanns en gräns. Jaaaa, Wahlströmsböckerna ansågs inte fina nog så de fanns inte där. Vilket jag tycker illa om, det har väl luckrats upp idag. Även om det väl i viss måm liiiite är så idag också så tror jag det är mindre av tänket fin litteratur/dålig litteratur. Lite mindre iaf men visst lever det väl kvar. Tycker illa om det, mycket. Det viktiga är att barnen läser och vem har rätten att bestämma vad som är "fin" v "mindre fin" litteratur. Samma med vuxenläsandet. Jag menar, om nu fifty shades of grey serien får folk som annars inte läser att läsa, uppslukas av en bok och det skrivna ordets värld. Underbart. Vad spelar det för roll om det är sk fin litteratur eller ej. Svårt med den där snobbigheten. Bara man läser och uppslukas av böcker. Apropå Wahlströms böcker, läste mycket Kitty, Fem-böckerna också men de var jag inte lika förtjust i. Hästböcker gillade jag aldrig. Vet många tyckte om Biggles, men det gillade jag inte. Astrid Lindgren, jaaa, alla de har lästs många gånger. Maria Gripes böcker, de du nämner läste tyckte jag om. Katitzi förstås, tyckte mycket om. Vita Stenen gillade jag aldrig, speciellt inte tv-serien men inte riktigt boken heller. Vad mer... Finns så mycket....Minns skolloven också, då det lästes ännu mer. Som vuxen inser man ju verkligen vilken skatt det är att att man som barn växte upp med böcker och hur läsintresset grundlades där som man tagit med sig in i vuxenlivet, vilken gåva det är att ha med sig egentligen för tyvärr möter man ju rätt många som kan säga saker i stil med "jag har aldrig läst en bok i mitt liv, knappt ens som liten".

Mina föräldrar läste egentligen inte böcker själv, hade inga böcker hemma och vad jag minns så var högläsning aldrig stort i min familj, de var inte alls bokmalar som jag var så det hade ju kunnat gå så att de inte introducerat mig för den världen alls. Men nånstans tyckte de nog ändå att böcker och läsning var viktigt för trots att de inte själv läste eller var bokintresserade så introducerade de mig för den världen som liten. Före jag kunde gå själv var mamma med mig till biblioteket, lånade böcker, de hade mig i bokklubb och kort sagt presenterde mig för bokvärlden och uppmuntrade det intresset. Jag är tacksam för det, speciellt då de inte själv läste, att de ändå hjälpte mig hitta den världen fastän den var främmande/ointressant för dem. Jag inser ju att många som har föräldrar som är på det sättet ofta överför det ointresset till sina barn och aldrig exponerar barnen för böcker.

Jag älskar högläsning, läser ofta högt för Martin. Inte böcker men artiklar som vi sedan diskuterar.

Annika said...

Anne:
VAD härligt att du gillade dagens inlägg. TACK!!
Ja, visst är böcker underbara. Skulle inte kunna leva om jag inte fick läsa, och så har det känts hela livet.
Nej, Wahlströmsböckerna fanns inte på bibblorna förr. De var inte fina nog. Vet inte alls hur det är idag.
Tyckwe också det är fånigt att bedöma fin och ful bokkultur. vem har rätt att döma det?
Huvudsaken är att man läser!! Sen skiter jag i om det är en Harlequin eller Dantes Inferno som läses. Bara läs, det är det som är huvudsaken. Alla kan inte ha samma smak heller.
Kitty ja, de böckerna läste jag också. OCH gillade!!
Läste aldrig fem-böckerna.
Hästböcker, inte jag heller. OCH inte Biggles.
Nej, haha, inte heller jag gillade Vita Stenen som serie, men faktiskt som bok :-)
Ja, visst är det en gåva att ha allt detta med sig i bakfickan. Jag blir också lite paff ibland då jag träffar folk som aldrig öppnar en bok. Trist, tänker jag då. men vi är väl alla olika.
Ja, det var bra och klokt av din mamma att ta med dig till bibblan, där la hon verkligen grunden till ditt livslånga intresse.
Så härligt!!
Så ska det vara. OCH ja, visst är det härligt med högläsning.
Kramar!

Channal said...

Tack TACK vilken nostalgi! Minns alla böcker! Katitzi, Lottaböckerna och alla andra. Vi är samma generation. När jag var yngre älskade jag att bläddra i Elsa Beskows bilderböcker och John Bauers trollbilder. Puss o Kram var lite förbjudna. En favoritbok som tog mig med storm var Mio min Mio.

KRAMAR Anna

Annika said...

Channal:
ÅÅÅÅ varsågod, jag blir ju bara så glad över att du gillade detta!!
Vi är samma generation så jag är inte ett dugg förvånad över att vi läste samma böcker.
Jag har inte listat de verkliga barnböckerna här, det kan bli ett annat inlägg, kanske? MEN visst, det var ju Elsa Beskow för mig också.
Ja, absolut, älskade John Bauer.
Mio min Mio läste jag först som lite äldre. Den är fin!
Kramar och tack!!

Ika said...

Åh... Nostalgi!

Musikanta said...

Jag läste redan innan jag började skolan så i första klass fick jag sitta längst bak i ett hörn och läsa sagor för mig själv. Svenska och utländska folksagor gillade jag bäst.
Jag är ju mycket äldre än du, så många av de böcker som du räknar upp har jag läst för mina barn. För Mirren, som var svår med maten, läste jag böcker för vid varje mål. Jag räknade ut att en månad hade jag läst 1700 sidor (visserligen inte så omfattande eftersom det var barnböcker, men ändå). Sen läste i allmänhet hennes pappa för henne på kvällarna.
När jag var i tioårsåldern kom Pippi Långstrump som jag genast tog till mitt hjärta. Den och Onkel Toms stuga - i förkortad upplaga förstås - gjorde ett oerhört starkt intryck på mig. Ett sådant intryck att jag sextio år senare skrev min C-uppsats om slaveriet med utgångspunkt från den boken.
Jag läser fortfarande mycket - helst böcker av kvinnliga författare.
Kram från Ingrid

Annika said...

Ika:
Japp det är det! :-)

Annika said...

Ingrid:
Intressant.
Folksagor, ja jag gillade också sådana. Både svenska och utländska. Spännande var de.
Förstår att du läst de böcker jag listat för dina barn. Du gillade kanske också en del av böckerna ovan? Ur en vuxens perspektiv?
Onkel Toms Stuga har jag inte läst. MEN andra böcker om slaveriet har jag läst, men inte just den.
Tänk att det var Onkel Tom som gav dig inspon till c-uppsatsen.
Jag med, jag gillar nog också kvinnliga författare bäst, tror jag.
Kramar!!!

Annika said...

Härligt! Känner igen och läste många av de här böckerna trots att jag är några år yngre än du (väl?).

Jag läste Kulla-Gulla, Katitzi, Maria Gripe (hon kommer ju från min hemstad! Och förresten finns filmen Agnes Cecilia på youtube om någon vill titta. Man får bara gå mellan ett antal inlägg). Fem-böckerna, Anne på Grönkulla, Lilla huset på prärien-serien, Astrid Lindgren förstås. Några Barbro Lindgren-böcker men var inte så förtjust i dem. Loranga, Masarin och Dartanjang minns jag att jag gillade iallafall. En Ettas Dagbok av Viveca Lärn.

Och från 12- 13-årsåldern hela Tolkien-serien, om och om igen.

Jag läste även Susan Coopers gråkungen-serien, de översatta böckerna av Susan Wynne Jones, speciellt Hundstjärnan.

Jag läste mammas och pappas gamla pojk- och flickböcker, t.ex. Misty, Hästen från Havet, Svarta Hingsten, Melka Arabhästen, Jill-böckerna av Ruby Ferguson, Biggles, Ture Sventon och Cherry Ames-serien. Sen läste jag pappas hela gamla Min Skattkammare, alla 12 banden, tills jag kunde dem utantill. Den gamla min skattkammarserien var så vacker och mycket bättre än den nya (fast säkert inte överdrivet politiskt korrekt...).

Läste Jack London, Skriet från Vildmarken och Jules Verne, Jorden Runt under Havet. Läste Röda Nejlikan, De tre musketörerna, och ett antal varianter av Robin Hood-böckerna. Jag läste Den Otroliga Vandringen och Den Långa Flykten. Mark Twain läste jag nog också - jag tror det fanns utdrag av honom i Min Skattkammare. . Det är väl dem som jag minns på rak arm :) . Det var iallafall mycket djur och äventyr.

PS. och när vi ändå är inne på barn- och läsnostalgi, så prenumererade jag på Kamratposten - var det någon annan som gjorde det? :)

Annika said...

Annika:
KUL!
Tror du är yngre än jag, absolut. Jag är född 66.
Agnes Cecilia såg jag på bio då det begav sig. ÅÅÅÅ jag gillade den, men jag var väl sgs vuxen då den kom, men mindes boken.
Maria Gripe är helt magisk, tycker jag!!
Vilka böcker hon skrev, med djup.
HAHA, Cherry Ames älskade jag också. SÅ bra, tyckte jag!!!
Jill känner jag igen, men tror inte jag läste dem.
KP ja, den hade jag också under hela barndomen. OCH den fick min dotter i fädelsdagspresent som prenumeration av mina flädrar under många, många år. Den är fortfarande lika bra. K har alla gamla ex sparade.
Mark Twain gillade jag också, ffa Tom Sawyer.
Ja, det är roligt att minnas tillbaka.
Uppskattar att ni är så många här som verkligen fått mig att minnas mer!!

Anonymous said...

Jag läste också väldigt mycket när jag växte upp, många av de som redan är nämnda här ovanför - böckerna om Kitty Drew, Fem-böckerna, Lilla huset på prärien-serien, Gråkungen-serien av Susan Cooper bara för att nämna några. Jag hade också nästan alla böcker om gotlandsrusset Vitnos (mycket konstigt egentligen eftersom jag är rädd för hästar). Fröken Ensam hemma älskade jag. Vi åkte ofta in till stan (Stockholm alltså), det fanns en butik någonstans vid Slussen som sålde begagnade barnböcker och leksaker - där gjorde jag av med många veckopengar. Jag läste också Vi sex-böckerna, jag förmodar att de egentligen var "pojkböcker" eftersom huvudpersonerna var ett gäng på sex killar som löste brott, ungefär som i Fem-böckerna. En annan favorit var Sivar Ahlruds (eller egentligen Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud) böcker om de två rödhåriga tvillingdetektiverna Klas och Göran.
Jag läste också Hans-Eric Hellberg, men inte Puss eller Kram, utan böckerna om de hemliga agenterna Päivi och Mats, alias Dunder och Brak.

Ju mer jag tänker på det här, ju fler böcker kommer jag ihåg att jag läste - alldeles för många för att nämna här. Min kärlek till böcker håller ännu i sig, som tur är. Inget slår en riktigt maffig deckare. Har just nu börjat på en samlingsvolym med de fyra första novellerna om Lord Peter Wimsey av Dorothy L. Sayers. Boken kom ut 1982 och texten är i original (alltså inte moderniserad) och på engelska. En liten utmaning, kan man lugnt säga.

Tack för ett bra inlägg som lockade fram så många minnen!

Kramar//Vic

Annika said...

Vic:
Hej och tack för att du gillade inlägget. Det var väldigt kul att skriva det, och väldigt kul att läsa kommentarerna, som din!!
Det gör att jag minns fler böcker också.
Känner inte igen den där butiken vid Slussen som du talar om. Den hade jag älskat.
Dunder och Brak ja...JA!! De böckerna var BRA!!! OCH visst var de väldigt ROLIGT skrivna också!? Eller minns jag fel? Skrivna med stor skopa humor!
Absolut, böcker är verkligen härliga. KUL att du biter tag i en volym nu, sådant älskar jag. Förstår att det inte är helt lättlästa böcker, men ALL lycka till. Det blir nog härligt. Själv är jag mest innördad på böcker om The Appalachian Trail för tillfället. Läser om den, och de som gått den. Jag nördar lätt in mig, och kan inte sluta när jag blivit besatt av ngt.
Tusen tack för din kommentar!!
KRAMAR!!!