Wednesday, November 18, 2015

Idag tar jag upp lite om det som komma skall...

Godmorgon onsdag, och godmorgon vänner!


Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om julen.
För, ja, den är ju snart här…

Något som slagit mig under senare år ÄR hur tidigt julen börjar uppmärksammas i framförallt Sverige.
SÅ brukade det INTE vara.
När jag bodde hemma så var det absolut ingen som drack glögg i början/mitten av november. Det fanns ingen som satte upp julstjärnor eller adventsstakar innan första advent. Idag—om man ska tro sociala medier som bloggar och Instagram— så satsas det HÅRT på julen redan i början av november. Ibland faktiskt redan i slutet av oktober.
Heck, ni svennar hemma börjar till och med slå amerikanerna i ett vara kvicka med julförberedelser. Och det ni, det vill inte säga lite det ;-)

Visst, jag förstår ju att man vill börja. Visst fattar jag. November är ju mörk och dyster hemma (ja, jag förstår fastän jag har aldrig ogillat november i Sverige), och jag begriper att man vill HA  ljuspunkter i tillvaron.
Visst fattar jag det, mer än väl. Men just denna julutveckling i Sverige känns så NY och ovan för mig.

Samtliga bilder idag är tagna hemma hos mig i december i fjol med min Canon.

Samtidigt tycker jag också att det är BRA att man börjar “jula” tidigare hemma. Why the heck not!
Förr om åren, om någon klädde granen runt Lucia hemma i Stockholm, var det många som tyckte det var helgerån och förfärligt TIDIGT. Granen skulle kläs den 23 december, och därmed basta.
Jag säger bara, GO FOR IT när helst ni vill i december!!
Julen är iallafall härligast INNAN den kommer, så varför inte maxa den hela december månad?
OCH lucia? Tidigt? PYTTSAN!

När jag var ny i USA kunde jag häpet konstatera att man tog in julgranen DIREKT efter Thanksgiving.
WHAT!?? I november? Visserligen i slutet, men ändå!
MAN. TOG. IN. GRANEN!
Jag kunde knappt fatta vad jag bevittnade. Minns en Thanksgiving, det måste ha varit 1993, då Peters mamma sa;
OH, let’s decorate for Christmas!
Hon sa detta direkt efter att vi ätit upp kalkonmiddagen.
Svennen i mig kunde knappt tro vad jag hörde. JUL? I november? PARDON!?
Nej, ingen orkade pynta då, vi led ju av matkoma, förstår ni.De första åren i USA tyckte jag att jag var tidig då Peter och jag köpte gran runt lucia, och dessutom  klädde den.
Vi var ju sena, gu’bavars, i amerikanska mått mätt.
Men, med åren har jag blivit mer och mer amerikaniserad då det kommer till julen. NU är det jag som julpyntar direkt efter Thanksgiving, eller på lördagen direkt efter Thanksgiving-torsdagen. In med gran. In med rubbet. Mitt hus blir pyntat till 100%.
OCH jag trivs, ja jag trivs SÅ in i bomben bra med att ha det så. Om jag skulle flytta hem till Sverige skulle jag nog inte ändra på det.
Numera verkar det, som sagt, mer legitimt att börja julpynta tidigt hemma också.

Faktum är, som jag skriver ovan, är att ni därhemma nu klår oss.
För det är ju så här, vi har Thanksgiving som en otroligt effektiv bromskloss.
Thanksgiving är årets största helg (skriver ett inlägg om den storhelgen i nästa vecka). Det är en hösthögtid för samtliga.
Det skulle kännas skumt och helfel att fira Thanksgiving i julgranens sken. MEN, Thanksgiving slår samtidigt på STORA JULKLOCKAN!! Så fort det blivit Black Friday (dagen efter Thanksgiving-torsdagen), ja då ÄR det jul!
Thanksgiving är den verkliga början på The True Holiday Season.
Men, i mitt tycke börjar egentligen The Holiday Season direkt efter Halloween.
Julmusik har jag noll lust att lyssna på än. Musiken tycker jag inte passar in förrän efter Thanksgiving, alltså advent hos er i norden.


I lördags drack jag året första glöggmartini, gjord på vitvinsglögg som jag gjort själv. Alltid lika gott.
Jag har inte druckit varm röd glögg än. Men snart så…
OCH jag HAR satt upp mina julgardiner i både kök och vardagsrum. I vardagsrummet har jag lagt den röda julmattan under bordet. På mitt deck har jag riggat julbelysningen. DOCK, den är inte tänd.
Jag gör detta nu så att jag inte helt ska bränna ut mig helgen efter Thanksgiving.Nä, när jag tänker närmare på saken är det helt OK att börja pynta upp så smått med ljusslingor och glögg i november. Varför inte? Go for it!
Julen är så kort, och går så fort iallafall, så varför inte njuta av det vackra så mycket det går?

Men, ingen överdrift, tack!! Inte innan advent. Nej, det tycker INTE jag. Men gärna lite, lite, lite pö om pö.
Jag är med i en grupp på Facebook som heter “I love Christmas” och där undrade man nyligen om följarna hade börjat pynta till jul?   Det var många i gruppen som redan hade gran och fullt julpyntade hem. Nope, nope, nope säger jag….så vill jag inte ha det. Inte innan Thanksgiving. Somliga hade till och med börjat pynta innan Halloween. Om det säger jag bara, get a grip!!!
Dock, de allra, allra flesta var rörande överens om att man börjar efter Thanksgiving.

Iår vet jag att min hem kommer att vara fullt dekorerat och pyntat nästa helg. Japp. DÅ är det jul i Annikas hus.
Är det OK att börja jula så smått i början/mitten av november?
När tar du in din gran?
Julmusik?
Glögg?
När råder fullskalig jul i ditt hus?

26 comments:

FREEDOMtravel said...

Vi har firat jul utomlands (eller firat jul vet jag inte, men befunnit oss på resa) de senaste tio åren, så vi äger inget julpynt. I år blir det jul i Sverige. Spännande! :)

Channal said...

Åh vad jag Gillar din glöggmartini! Märks att du trivs så in i bomben med att pynta och ta in julen! Du är en riktig svenskamerikan! Härligt!! Första gången jag får lite julkänsla nu när jag tittar in här hos dig. Vi öppnar glöggen till första advent. Den är tidig i år, redan den 29/11. Jag smyger fram julen. Sen kommer Lucia... lusse- och pepparkaksbak. Mysig tid!

November är så varm. Hoppas på snö och lite kyla till helgen. Då sätter den nog fart min jul!

Fin onsdag till dig och många KRAMAR! Anna

Anne-Marie said...

I år blir det faktiskt första gången jag inte är i USA under Thanksgiving. Befinner mig ju fortfarande i Sverige när USAs största helg infaller.
Som du vet pyntar jag knappt och firar inte heller jul direkt. Konstigt? Ja, kanske. Dock är det så jag vill ha det, och det är okej. :)
Jag får följa the Queen of Christmas här via din blogg. ;)
Märkligt hur julen och dess pynt och mat kommer tidigare och tidigare. I båda länderna.
Det är fint med alla ljusprydnader i Sverige vid första advent. Och de behövs! Jag har nu slagits av hur mörkt det är. Litet väl mörkt för min smak faktiskt.
Kramar!!

Desiree said...

Jag tycker det ar helt ok att borja jula I veckan innan forsta advent men tidigare an sa kanns lite for tidigt. Tar garna in och klar granen till forsta advent och det ar nagot som vi inte gjorde innan vi bodde I USA. Drar man in julen for tidigt hinner man trotta pa den innan det blir jul. Glogg, gran och pynt helst kring forsta advent for mig eller mojligtvis direkt efter Thanksgivning. Slutet pa oktober eller borjan pa novermber tycker jag ar alldels for tidigt. Fragade efter aret glogg pa Systemet I oktober och da hade den inte kommit. Tidigast 1 November slapps den. Hade garna provat arets smak som ar Earl Grey.
Kram!

Monica said...

Det verkar så:-), att det blir tidigare och tidigare här med, det var inte alls så när jag växte upp, tror att julskyltningssöndag var andra advent, då var det fest och folk gick man ur huse, första advent skulle det vara mer stilla och högtidligt.
Men jag har inget emot att ordna och fixa tidigare, (läs tidigt:-), är väldigt skönt att inte stressa med allt sedan och bara njuta. Sen åker det ut tidigt och städas igen och vi tar emot det välbehövliga ljuset som sakta återvänder efter nyår.
Vi behöver mycket ljus nu, det är ju otroligt mörkt här. Ser framemot härliga julmarknader, har väl tillräckligt med pynt och annat:-) men bara stämningen på dem är så fin. Och att träffa folk, fika lite köpa något gott med sig att äta.

Ha det fortsatt fint i veckan!

Steel City Anna said...

Här är det pynt tidigt. Enda bromsklossen vi har är nog Halloween faktiskt, innan detta blev så stort var pyntet uppe i affärerna i september. Nu kommer det ordentligt i november. Det tycker jag är lite sent ;)

Här firas ju inte advent på det svenska sätt att det finns elljusstakelag eller så, så trots allt tror jag många engelsmän pyntar senare än svenskar. Det är ganska vanligt att man tar fram granen första december, men också att man väntar tills strax före jul. Pynt är heller inte så mycket tomtar och halmgrejer som vi är vana vid, utan mer glitter och massor med ljus på huset och i trädgården, stora snögubbar och sånt - i år verkar alla vilja ha en gigantisk lysande pingvin eller isbjörn - och så en hysterisk mängd julklappar. Lite mer likt USA tror jag. Jag tyckte att det var groteskt fult julpynt när jag flyttade hit men nu börjar jag fundera på en pingvin ändå :) julen är lite mer lekfull här, mer fest.

Bodde jag i Sverige skulle jag absolut ta fram pyntet i oktober bara för att reta folk :)

bettan said...

Pynta vad som pynta skall till den första advent. Därefter är det bara att njuta av allt det vackra under december månad.
Sen vill jag så snabbt som möjligt ha bort allt. Helst inga tomtar efter annandag jul. Tycker de bara ser eländigt deprimerande ut till nyår.

KRAMAR!!

Eva i Dalarna said...

Jag börjar pynta så smått till första advent o så ökas det på tills julgranen kommer in. När jag använde mig av riktig gran kom den in dagen före julafton men sedan några år tillbaka har vi plastgran o den tar jag in lite som det passar.Sen är allt kvar till tjugonde knut.
Varför man ska ta fram julpynt i oktober för att reta folk det fattar jag inte. Julpynt ska man väl ha för att mysa. Men det förstås - var och en blir ju salig på sitt vis...

Ann in Vermont said...

Det kommer nastan alltid nagon fran Sverige som vill fira jul och aka skidor i Vermont. De kommer vanligtvis runt 18 - 20 december. och stannar over nyar. Dagen efter de anlant gar vi ut och hugger var gran, bakar pepparkakor, och allt det andra som hor den svenska julen till. Det ar helt OK, vi vantar hellre pa familj/vanner och gor det tillsammans. Alla alskar julen har, inga shoppingcenters (UPS kor i rasande fart runt byarna!) vi har alltid sno, man behover inte kampa med stressade folkmassor, man ser mycket sallan over the top ute dekorationer, sma vita ljus ska det vara! OCH, vi aker alltid ner till NYC nagra dagar i december. Jag jobbar pa ett vardshus och vi firar Lucia lordagen narmast Dec 13 varje ar. Hur roligt som helt, aven om koren fortfarande kampar med 'ljusklara fagring.' Kan inte fatta att det ar Thanksgivig nasta vecka.... Kram, Ann

Annika said...

Helena:
Ja, det blir spännande och annorlunda.
Tänk att ni är hemma så snart!!

Annika said...

Channal:
VISST är den god!!
MUMS!!
Fast det är ju Leilas egentligen :-)
Absolut har jag blivit amerikaniserad vad gäller julen. Jag blandar både svenskt och amerikanskt och gillar det verkligen. Som du skriver, jag trivs verkligen med att ha det så.
KUL att du känner julstämning då du kikar in här. Blir glad av det.
Första advent ja, det är söndagen efter Thanksgiving. DÅ är det bara att tuta och köra, tycker jag!! Fullt ut!
Mild november här också.
Jag vill också ha snö!
Kramar!!

Annika said...

AM:
Ja, du är inte här på Thanksgiving, sant. Det blir lite annorlunda iår för dig.
Antar att du ser mkt pynt hemma nu, det kan behövas.
Ja, jag vet att du inte bryr dig om julen, men det är ju helt OK det också. Alla gör som de vill.
Mörkt och grått, ja det är november hemma det. Jag led aldrig av det, men jag förstår ju dem som gör det.
Kramar!

Annika said...

Desiree:
Precis, det tycker jag också. Men inte tidigare än så, det är inte kul. Känns fel.
Exakt, USA ändrar en på det planet, man vill börja ta in julen tidigare. Mkt också eftersom julen är slut på nyårsdagen. Efter det finns inget juligt kvar att fira. Lika bra då att lägga krutet innan julen.ä
Skulle inte palla heller att börja med julen i slutet av okt, eller ens i mitten av nov.
Årets glögg skulle jag gärna smaka. Flaskan är så fin dessutom.
Kramar!

Annika said...

Monica:
Det är ngt som slagit mig på senare år. Det blir så tydligt inom sociala medier då folk börjar tala om då de druckit glögg, eller börjat ta fram saker eller lyssna på julmusik. Detta är ngt som slagit mig de senaste åren, hur tidigt det sker hemma.
Håler helt med, jag vill börja smyga upp saker nu, sen brassa järnet nästa helg. I december vill jag bara njuta av det jag åstadkommit, haha! Inte stressa över det.
jag med, jag tar ner julen på nyårsdagen. Den är slut då, då vill jag inte se den mer.
NI behöver ljus ja. SÅ jag säger bara, fram med dem! Fram med ljusslingor och allt sådant.
Saknar julmarknader, jättemkt.
Ha en finfin onsdag!!

Annika said...

Anna:
Halloween är en bra bromskloss då ;-)
Ni har ju inte Thanksgiving heller, den agerar ju buffert här. Men även här ser man ju att julavdelningarna i butikerna finns i september, och tidigare. Men det skyltas inte i affärerna förrän efter Halloween, vilket jag uppskattar.
NU är det sgs alla affärer skyltade.
I Reston Town Center, vårt centrum, är granen klädd och klar, men inte tänd. Det sker Black Friday.
Ja. jag tror att engelsk och amerikansk jul liknar. Just det där att folk blir galna. JAG gillar det, det gör mig glad!!
Men uppblåsbart pynt, dit har jag inte kommit ;-)
Pingvin? Tja, varför inte?
Men why the heck not!
:-D

Annika said...

Bettan:
GO for it!!
HAHA!
ÅH du är en "sån" som vill ha bort pyntet på annandagen :-)
Själv tycker jag att jag är julstrypare som vill ha bort pyntet på nyårsdagen. Jag vet att det är många som tänker som du, och här i US vet jag att det är många som slänger ut granen på annandagen.
Kramar!!!

Annika said...

Ann;
Låter fantastiskt härligt och underbart allting.
Roligt med besök.
Så coolt att du arbetar på ett litet Inn i Vermont. Låter så romantiskt och härligt.
Ja, jag vet, jag kan inte heller fatta att det är Thanksgiving om en vecka.
Oj oj.
Kramar!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Åh! Vad mysigt med säsongens första julinlägg :-D
Och åsikterna i inlägget kunde lika gärna komma direkt från mitt eget huvud :-) Håller absolut med dig i det du skriver!

Jag tycker också att det bara blir tidigare och tidigare som folk börjar julpynta, dricka glögg, julmust o.s.v.
Sista veckan i november tycker jag att man tidigast ska börja. Så gör jag, då jag vill ha det färdigt första advent, och ofta är ju 1:a advent redan i slutet av november.
Men tidigare än så -tidigare i november eller i oktober... Absolut inte!
Dock tror jag det är ganska mycket butikernas fel. De börjar ju sätta ut julsakerna redan i typ oktober.
Dollarstore börjar till och med i SEPTEMBER! Jag blir mest bara arg när jag ser det. Och det jag tycker är det jobbiga när de börjar så tidigt, är att det känns som att det börjar vara ganska "utplockat" med julsakerna när december kommer...

En annan anledning tror jag är lite grann det här med "Facebook-hetsen" (och andra sociala medier såklart)... Någon ser en tidig statusuppdatering om julmys i typ oktober, vilket resulterar i att den personen också börjar. Någon annan ser den och så vidare. Rena dominoeffekten...

Jag tycker det är jobbigt med mörkret, MEN jag skulle ändå inte börja med allt juligt i oktober/början av november.
Förutom att jag faktiskt julpyntar strax innan första advent, så har jag 1:a December som startpunkt. Jag har en egen regel om att jag inte får göra något juligt före det; som t.ex. julmust, julgodis, julmusik, gran, lussekatter o.s.v.
Har man druckit julmust sedan september/oktober är man ju less när det väl blir jul...

När det gäller gran så har jag alltid haft en konstgjord (den är dock jättefin), så jag tar ner den runt första veckan i december.

Åh! SNART går vi in i min absoluta favoritmånad -december :-D
Längtar verkligen!!

Ha en fin onsdag!
MVH /Erica

Pernilla said...

Åh jag älskar julen! Började lyssna på julmusik av misstag förra veckan, hade Michael Bublé på shuffle i spotify och helt plötsligt kom jullåtar. Så mysigt.

Glöggen är satt och tappas upp på flaskor om någon vecka, pepparkakor och lussebullar bakas nästa helg. Julgodis görs någon vecka innan jul.

Kommer plocka fram lite till första advent men stora släggan vad gäller julpynt blir till Lucia. Tycker det är så mysigt att njuta i lugn och ro innan julafton. Sedan är ju jagen långkörare vad gäller pynt, det åker ut först på Knutdagen den 13 januari. DÅ är jag mäkta trött på julen och röjer och städar ordentligt och avslutar med att sätta in en stor bukett med tulpaner.

I år blir det ännu roligare med julfixet, har precis köpt och flyttat till ett litet radhus i samma område där jag bodde innan. Så nu har jag 115 m2 istället för 64 m2 att pynta och göra i ordning. Åtminstone 4 av 5 syskon med familjer kommer för att fira jul hos oss samt mamma med särbo såklart. Ska bli så kul =)

Roliga inlägg du haft tidigare också, speciellt det om böcker. Hittade en som jag haft ett svagt minne av, ska försöka få tag på den och läsa för Niels när han blir lite större.

Ha en fin dag,
Pernilla

Katarina P said...

Hehe, har börjat att pynta tidigare och tidigare varje år. Lyssnade på julmusik härom dagen. Varför inte liksom! Till min lycka verkade lil' B uppskatta musiken lika mycket som jag! Men håller med, det är rätt bra med Thanksgiving som en bromskloss. Men att ta fram granen den 23/12 gör jag definitivt inte längre. Man vill ju njuta av granen Innan jul tänker jag. Efter jul blir man ju snabbt less. Det roligaste är de i min bekantskapskrets som tycker sig ha rätt att berätta att andra firar fel. Att man tar fram adventsljusstaken för tidigt. Hahaha!

Och för att svara på dina frågor härom dagen. :) Jul och nyår kommer firas i Tulsa, OK, där bretts familj bor. Längtar! Hade tänkt göra en avstickare till typ Miami innan vi åker till Tulsa, men blev för krångligt att hitta bra flight med bebis. Det blir svensk förskola för lil' B (helt enkelt för att det ligger närmast oss. Man är ju lite praktiskt lagd hehe.) men sedan till skolan kan vi nog tänka oss en engelskspråkig. Min man jobbade på en internationell skola tidigare (han är engelsklärare) som vi nog skulle gilla massor. Känns viktigt ändå att han får engelskan "på riktigt" också och inte bara hemma. Vill att han ska känna sig hemma i båda språken även om svenskan såklart blir lite mer förstaspråk eftersom vi bor här. Tror man kan få hemspråkslärare redan på förskolan? Hoppas!!

Så vackra porträtt igår! Du har verkligen talang!

Annika said...

Erica:
TACK!!
Ja, nu kom årets första, av många inlägg om julen. I december ska vi brassa :-)
Men, ja, visst är det mkt tidigare hemma? Inget som jag inbillar mig?
Ffa märks inom social media.
Jag blir liksom bara--vaaa!!!--när jag ser hur tidigt vissa börjar. Eller, de som börjar lyssna på julmusik i september. DET övergår verkligen mitt förstånd. DÅ vattnas det ur, totalt, i mitt tycke.
Absolut, sista veckan i november? YES!!!
Go for it. Advent inträffar ju ofta i slutet av november, så då är det ju bara att köra!!
Jag vet, jag vet...affärerna har julsaker tidigt. Kanske inte skyltat, men deras julsaker börjar komma fram. Ett måste på ett sätt för dem gissar jag.
Vet själv hur det är att sätta upp The Christmas Shop (alltså julavd på varuhus) i september. Vi gjorde det då jag jobbade på Lord and Taylor.
Höstgrejer fanns på vissa hobbyaffärer i juni. Det är sjukt.
SANT, torr också det blir en mod cirkel, om ngn börjar snacka jul i oktober på insta eller FB då börjas det. Så kan man säga att den tidiga julen började efter att sociala medier blev stort?
Ja, jag tror det.
Håller med din filosofi till 100!!
OCH snart Erica är det VÅR månad!! DÅ ska vi minsann blogga om det. Ser fram emot fina julbilder hos dig!!
Ha en riktigt fin onsdag!!

Annika said...

Pernilla:
JAG MED!!
Love it!
Men julmusik nu? Nej.
MEN jag ska börja göra iordning spellistor nu, hehe. Snart är det ju dags. Kan lyssna på julmusik i bilen. TVÅ stationer här i DC har börjat med julmusik dygnet runt nu.
Michael Bubles julskiva är helt UNDERBAR! Älskar den!!
Låter som om du har en bra plan!
KUL att du gör din egen glögg!!
OCH Pernilla, GRATTIS till radhus!! Vad roligt!!
Ja, nu har du mkt att pynta.
Mysigt.
OCH tack för att du gillade förra veckans inlägg om böcker, det var väldigt roligt att skriva det också!!
Kramar!!!

Annika said...

Katarina:
DU ser, du det...
Min teori stämmer ;-)
Men du är gift med en amris, och han kanske vill ha det så? Men, det blir bara tidigare hemma, jag har märkt det.
YOU bet, att klä granen den 23 är för sent, i mitt tycke.
Klä den innan, och njut!! Det är ju som mysigast innan jul allting.
KUL med jul i OK!
Roligt för B att komma hem under julen.
Gud vad bra att din man är lärare, då känner han ju till skolor etc som är bra. Känner en amerikansk kille i Sthlm, han undervisade som engelsklärare på en internationell skola. Vet att hans döttrar gick där sen också, och att det hjälpte deras engelska enormt.
Tycker det är kul att ni bor i Sverige och att din man trivs där.
Underbart.
Vi kanske också flyttar hem en dag. Peter trivs bra i Sthlm, och jag med!!
TACK för fina ord om mina bilder,
Kramar!!

Anna, Fair and True said...

En malaysisk kompis tog fram granen för en vecka sedan och jag skrev "det var tidigt" men det tyckte hon var konstigt och undrade hon hur vi gör i Sverige :)

Annika said...

Anna FT:
Där ser man, haha!!
Ja, olika det där :-)

Annika said...

Eva:
Tror att dina kommentarer ibland fastnar i spam-arkivet eftersom de är skrivna under anonymous. Trist att det blir så. Kollar tyvärr inte den mappen varje dag heller, utan bara då och då. Det var bra att du sa till om att dina kommentarer försvinner.
Nej, ingen tar nog in julen för att reta ngn annan i oktober, haha.
Det har bara blivit en större grej ffa hemma. Men för att reta? Nej :-)
Snarare för att lägga ut på sociala medier då.