Fredagsmys, mys och mysfaktorer...

Fredag igen!

Veckans härligaste dag.
Fast för mig börjar helg-feelingen redan på torsdagen. Jag tror det gäller för många av oss.

Fredag och fredagsmys hör ihop.
Fredagsmyset är ett begrepp som är allmänt känt. Fredagsmyset firas i nästan varje svenskt hem.
Det där myset kom, eller det fick ett NAMN rättare sagt, efter att jag åkt till USA.
Jag vet att det var en OLW-reklam som fick den enorma genomslagskraften. Varje reklameras dröm!
Men, som sagt, just ordet fredagsmys fick jag lära mig efter att jag flyttat hit.Igår pratade jag med en av mina grannar. HON tog upp det här med MYS. Min granne (inte samma granne som jag skrev om i tidigare inlägg i veckan) hade läst en artikel om mys i Danmark. Hygge på danska.
Grannen sa att hon älskat artikeln, och hon sa också att hon tyckte att den så väl stämde in på det hon “lärt sig” genom mig om mys och fix.
Sen sa hon:
Americans don’t know how to make "cozy".
Det kanske stämmer, till viss del. Iallafall om man ser det till verbet, mysa. Jag sa till henne att det inte stämmer i hennes fall, eftersom sagda granne har ett väldigt mysigt och trevligt hem med skön stämning. Jag vet också att hon och hennes familj är bra på "mys".
Men visst, jag har varit inne i en hel del hem här som saknar mysfaktor totalt.

Vad är det som gör oss svenskar, och nordbor i övrigt, så bra på att få till det mysigt och trevligt?
Jag tror att det till viss del beror på platsen där vi bor, och är födda. Vi nordbor är vana vid långa, mörka, kalla vintrar och blöta, mörka, stormiga, kyliga höstar.
Eftersom vi inte kan göra ETT ENDA DUGG åt vädrets makter--och vår ensliga, nordliga plats på klotet--så får vi se till att göra det bästa av situationen.
Det är upp till oss att skapa värme, och mys, inomhus. DET har vi kontroll över, och vi kan göra vad vi vill i våra hem. Skapa en varm, trygg oas där vi trivs.


Mysfaktorn i ett hem ligger inte i hur snygga grejer du har. Faktiskt inte alls. Ett hem kan vara designat och inrett med de finaste prylar, smak och stil. MEN något kan ändå fattas, det viktigaste, mysfaktorn. Eller det som ger ett hem “det”.
Men, sanningen är faktiskt--och det är ingen myt--att skandinaver ÄR otroligt bra på att få till det både snyggt och mysigt.
Det kommer inifrån, tror jag.
OCH det följer med från generation till generation.


Häromdagen låg en fråga ute på en grupp för svenskar i USA på Facebook. Frågan var om vi svenskar som bor i USA firar fredagsmys? Eller, om vi minns/firade det under vår uppväxt?
Som sagt, ordet fredagsmys fanns INTE då jag växte upp. MEN visst sjutton hade vi fredagsmys i min familj. Lördagsmys också. Kanske lades det ännu mer krut på lördagarna?
Framåt kvällen, efter fredagsmiddagen (som var mer som en vanlig vardagsmiddag för det mesta), fikade vi tillsammans med gott kaffebröd och kanske glass.
På lördagarna, efter en festligare lördagsmiddag, kunde det bli chips och/eller godis. Ibland köpte min pappa räkor som vi åt framför TV:n. Det var verkligen gott.  Någon gång fick vi läsk att dricka också.

Vi fikade förövrigt varje kväll under veckan likaså. Runt 20-tiden framför något tv-program för det mesta. Alltid kaffe för de vuxna och te för oss barn. Inte så mycket kaffebröd under dessa vardagskvällar, kanske någon liten småkaka eller ett kex.
Min mamma är bra på mys och fix också, och det har jag tagit efter (jag hoppas Karolina kommer att anamma detta).
Som sagt, det förs vidare från generation till generation.
Så visst hade vi fredagsmys även om det inte hette så på 70 och 80-talen.  Jag tror att fredagsmys/lördagsmys funnits länge i Sverige.Frågan är DOCK, när blev tacos den givna fredagsmiddagen i många svenska hem?
Tacos åt jag för första gången på 80-talet. Tror det var på Taco Bar vid Hötorget i Stockholm.
Jag tyckte att det var helt gudomligt GOTT! SÅ, ja, det blev många besök på det haket i mitten/slutet av 80-talet
I samma veva började tacoskal, salsa och tacokryddor säljas i mataffärerna. Det blev således en hel del såna middagar hemma hos mig efter att jag flyttat hemifrån.


Samtliga bilder idag från nätet.

När jag kom till USA insåg jag hur stort det var (och är) med tex-mex mat här.  Jag minns än idag när jag åt fajitas på mexikansk restaurang i detta landet för första gången.  Jag tyckte det var  otroligt GOTT.
Peter säger att han ätit tex-mex under hela sitt liv. Visst, det är klart att man ätit den maten länge här med tanke på det stora mexikanska inslaget i USA.


Hur är det med dig?
Fredagsmys?
Tacos?
Något annat?

OCH mysfaktorn för övrigt, hur ser du på den?
Vad ger ett hem “det” och mysfaktor?Ha en fin fredag och en bra helg!

Comments

Ha ha! Ja detta är något jag tänkt mycket på också. Vissa begrepp, som just fredagsmys och tacos på fredagar, infördes efter jag flyttade från Sverige också.

Jag kommer inte ihåg tacos från min barndom eller ungdom. Vi bodde ute på vischan, så vi fick nöja oss med en gästis och en kinarestaurang i byn, och min far gillade "redig mat" så om det fanns i affärerna såg jag det inte. Jag lärde mig inte de smakerna förrän jag flyttade till England, men älskar tex mex.

Hos oss var det alltid lördag som var stora myskvällen med soffhäng, lördagsgodis och kvällsfika.

Jag tror definitivt du har rätt om varför mys är så viktigt för oss som är födda i norden. Och vi har tagit med oss det vart vi än flyttat i världen.
Nettan said…
Fredagsmyset som OLW uppfann är jag inte förtjust i men vi brukar alltid laga något enklare på fredagen och sen något mer avancerat på lördagen, godis/chips/läsk är sånt som hör lördagen till hemma hos oss. Tacos, jo finge barnen bestämma hade vi ätit det varenda fredag. Men vi försöker tänka lite bredare. lite mer nyanserat och varierat eftersom mexikansk mat är så otroligt mycket mer än bara tacoskal med köttfärs i.

Hur man får ett hem mysigt handlar om att skapa sitt hem som en trygg plats för avkoppling där man kan gå ner i varv, där man känner sig trygg. Det är nog att hitta saker som man har en personlig koppling till och som man känner harmoni med. Sedan hjälper ju textiler till, filtar, kuddar, ljussättning men det gäller att hitta ett hem där man trivs, där själen finner ro, jag hade ett sådant hem i vårt stora hus och det tog många år innan jag landade där vi bor nu och först nu i år kan jag känna att det är mitt hem, jag trivs och först nu har det blivit mysigt!

Hoppas ni får en fin helg!

Kramar
Nettan
Katarina said…
Vi hade också fredags- och lördagsmys när jag växte upp! Ostbrickor, popcorn eller chips och dip. Övriga familjen hade en ölkorvsperiod också haha! Har tagit med mig fredags- och lördagssnacks nu till min egen familj. Brett (maken) kan tycka att godis eller ostbågar funkar en vanlig tisdag, men där är jag inte riktigt benägen att hålla med. Lördagsgodis ska det ju vara! Sedan är jag inte lika bra på resten av myset som tända ljus etc. Glömmer allt som oftast bort och så sitter vi i mörkret istället med tv:n som enda ljuskälla. Fy så dystert det lät. Tacos kan man äta vilken dag som helst dock tycker jag.

Mys var nog ett av de första svenska orden som Brett snappade upp när han flyttade hit. Och han älskar det! Har aldrig riktigt tänkt på att hans familj ju faktiskt inte myser till som vi. Hmmmm... Ska kanske försöka introducera? :)
Malin said…
Jag är född -80, och visst hade vi "fredagsmys" hemma under min uppväxt, även om det inte kallades så. Vi åt alltid lite festligare mat, de vuxna drack vin till och vi barn fick läsk. Sen serverades det chips framföt TV:n.
När jag var student gick vi ofta till studentpuben och åt hamburgare just på fredagarna, så det var väl också en slags fredagsmys :)
Tacos har jag inte riktigt förstått grejen med. Vi gillar det och äter det gärna, men någon fredagsmat är det verkligen inte för mig. Snarare snabb vardagsmat som vi tar till när vi inte har så mycket tid över till att laga mat. Minns däremot att i slutet på 80-talet och tidigt 90-tal var det en av mina klasskompisar som alltid bjöd på tacos på sina kalas, det kändes väldigt lyxigt.

Jag tycker vi var bättre på att fixa mysig stämning hemma förr, innan vi fick barn. Nu blir det inte så ofta att vi tänder ljus annat än kanske på middagsbordet. Men det är väl kanske naturligt när man har småbarn att det blir så en period. Jag älskar annars levande ljus, tycker det är så mysigt. Tända en brasa är ju väldigt mysigt också, men där vi bor nu har vi ingen kamin eller eldstad. Det får bli i nästa hus!
FREEDOMtravel said…
Jag gillar inte ordet "fredagsmys" - jag tror att jag förknippar det med chipstillverkare och marknaden på något sätt. Men självklart gillar vi att göra det mysigt! Och det blir lätt mysigt i husbilen eller husbåten. I båten kan vi tända brasan :)
Monica said…
Jag tror det var lördagen som var lite extra mysig i min barndom med avkoppling från skola och föräldrars jobb, (pappas) och vi åt gott fast vi hade alltid väldigt goda söndagsmiddagar som jag kommer bättre ihåg, minns smakerna och dofterna än:-) och ofta någon söndagsutflykt. Sedan minns jag med kvällsfikat, lite lätt bara som du skriver med något till kaffet eller teet, litet och gott var mer melodin, så det var mer hälsosamt på den tiden. Mycket oftare hade vi gäster än vad man i allmänhet har nu. Och jag själv. Det var mer okomplicerat att bjuda.

Och många är bra på att göra det mysigt hemma, ja jag tycker det är viktigt, ha städat och fräscht och fint och skapa vackert. Men kan ju skapa stress också för många, vi är nog olika här med. Jag har varit i hem som är totalt opersonliga men har de "rätta" möblerna o.s.v. men vansinnigt tråkigt. Stelt och kallt. De får liksom inte till någon känsla och verkar så osäkra vad andra ska tycka. Hos dig kanske folk är mer avslappnade på den punkten:-), vet inte, men är sådant jag tror:-).

Önskar er en fin helg!
Miss Marie said…
Du har helt rätt, mys är något vi nordbor är bra på! I engelska tidningar kan man hitta mysiga hem, men de flesta engelska hem som jag har varit inne i saknar den här lilla myskänslan, tex är det ingen som har smålampor lite här o där, som vi svenskar har. Jag gilar verkligen inte att använda taklampan jämt, visst, ibland är den ju bra, men inte om man bara sitter o pratar eller tittar på tv tex, då vill jag ha mysbelysning! Och mys, visst har vi det! Tror det är ett av Alfreds favoritord på svenska, han vill ha läsmys, filmmys, ipadmys osv, då ska vi sitta tillsammans i soffan o läsa eller kolla film/ipad, får han bestämma blir det popcorn till! Än så länge har vi inget fredagsmys med godis eller chips, men det kommer väl när han blir äldre! Och svensk tex mex förstår jag mig inte på, torra tacoskal, trist köttfärssås o rivna morötter... What!? Nej, då kör jag hellre mer genuint mexikanst men det brukar inte bli på fredagar! 😄
Desiree said…
Fredagsmys fanns inte heller som begrepp då jag växte upp. Vi har ingen speciell ritual kring fredagar. Brukar laga något lite mer avslappnat som middag det är det enda. Tacos gillar jag men för mig är tacos mer än bara de där med hårda skal fyllda med köttfärs. Gillar mer mjuka tacos och kör olika former ibland med veggofyllning, ibland fish tacos eller kyckling tacos. Tex-Mex är stort i USA och Mex-mat är så mycket bättre i USA än i europa. Jag tror man myser på många sätt i olika länder när arbetsveckan är slut men man gör det på olika sätt eller har olika namn på det hela. Men visst ligger det något i att vi nordbor nog har lite extra behov av mys eftersom vårt klimat är både kallt och mörkt en lång period på året.
Ha en mysig fredag Annika
Annika said…
Carin;
Precis, så det gör att man inte riktigt vet när det kom, haha!! Det blev plötsligt ett ord på allas läppar,
När jag var lite åt vi sgs aldrig ute. Nej, aldrig. Det blev senare då vi blev lite äldre som vi började pröva på lite olika ställen i stan.
Men annars åts alla helgmåltider hemma.
Samma här, lördagarna var nog en större myskväll är fredagarna, helt klart!!!
OCH ja, visst har vi nordbor tagit med oss myset ut i världen. BRA!!!
Kramar!!
Annika said…
Nettan.
Nej, jag förstår.
Men just det där hänget med familjen på fredagar är nog rätt allmänt vedertaget. OCH fint, tycker jag. En bra början på helgen. Sen förstår jag ju att det är största bland dem som har småbarn. Men alla gör nog sin egen variant av myset.
Tacos ja, varför blev det liksom fredagsmaten nummer 1??
Precis, det finns ju en hel del annat mexigt man kan laga till istället.
Men som du säger, det viktigaste är ju att hitta den egna lunken. Göra det egna, som man själv trivs med.
Jag är glad att du hittat det mysiga nu i ditt hem. Skönt!!
Kramar och ha en fin helg!!
Annika said…
Katarina:
Ja, jag tror vi alla, nästan, som växte upp hemma har haft det. Det är mysigt.
JUST det, Chips och dip var ju också ngt vi åt ibland. OCH det var ju så in i bomben gott!!!
Hahah, Brett's an American, so he can eat chips and candy any old day of the week. Same with my hubster :-)
Inget lördagsgodis här inte.
Men mys är ju ganska individuellt också, det mysiga för en person kan kännas instängt för en annan. Alla skapar sitt eget, då blir det bäst.
Ja, jag håller med, tacos kan man verkligen äta vilken dag som helst.
Mysa, verbet, det är nog väldigt väldigt svenskt. Fram för mer mys och fika :-)
Ha en toppenhelg!!!
Annika said…
Malin:
Precis, jag tror att vi alla har haft fredags och lördagsmys under våra uppväxter. Det hade bara inget namn då, det bara fanns.
OCH det var väldigt trevligt. Oftast var det ju centrerat runt tv:n och de program som visades på de bägge kanalerna. Det bästa väntade de ju med att visa till helgen.
Vet du, jag tror inte jag var lika bra på mys när K var ett småbarn heller. Jo, jag tände väl lite ljus, men just den där stämningen kom nog då hon var lite äldre, jag tror faktiskt det.
Tacos ja...det är verkligen intressant, varför blev det fredagsmaten framför all annan mat? Jag tycker som du, det kan man äta vilken dag som helst.
Nu önskar jag dig en riktigt fin helg!!!
Annika said…
Helena:
Jag förstår precis...exakt vad du menar.
OCH sen förstår jag att det är himla lätt att piska upp mysig stämning i både husbil och husbåt. I'd love it!!
Ha en fin helg!!
Annika said…
Monica:
JAPP, så var det nog. Jag minns ju det också, att det las mer krut på lördagens festligheter än på fredagens.
Som du säger var det mer hälsosamt då. Absolut inte det frosseri som finns idag. Vi var 4 barn hemma hos oss, och köptes det chips var det en påse. Det var liksom så det var.
Lördagsgodiset var absolut inte i de mängder som det var idag. Fikat under en vardagskväll var en kaka var, inte mer än så.
Ja, du har även rätt i det du säger om att folk är mer avslappnade vad gäller inredning här. Det är ju inte lika trendigt här som hemma, inte lika höga krav tycker jag, ffa på kvinnor. Det krävs inte att ett hem ska vara tipptopp, eller att en kvinna ska vara skitsnygg, att de rätta prylarna ska finnas etc. Jodå. det är ganska skönt. OCH som sagt, mysfaktorn sitter inte i att ha ett perfekt hem, den sitter i själen, eller vad man ska säga.
Monica, ha en superfin helg!!!
Annika said…
Marie:
SPOT on!!
Det är just det vi nordbor kan! Att göra det mysigt med lampor, ljus, textilier etc.
Vi har det med oss i modersmjölken.
Jag tor att många amerikanska och engelska hem är väldigt lika. SEN finns det såklart massor med undantag, men många likheter.
Ogillar det kalla ljuset som taklampor ger, klarar inte av det, förutom om jag letar efter ngt eller städar. USCH!!
Marie, det syns att du är bra på mys, och jag förstår att Alfred älskar det!! När K gick i ES hade jag alltid mysfredag med henne efter skolan, vi gjorde ngt som hon fick välja. Ofta ville hon baka,så det fick hon göra. Sen på kvällen fick hon välja restaurang och sen vilket spel hon ville spela då vi kom hem. Saknar den tiden.
Tacosen på fredagar är och förblir ett mysterium.
Ha nu en riktigt fin helg!!!
Annika said…
Desiree:
Ja, precis, inget namn som fredagsmys fanns då vi var barn.
OCh sen tror jag som du, man har olika ritualer i olika länder. Och vi nordbor har skapat detta delvis pga att det är en kall, mörk plats på jorden.
Absolut, tex-mex maten i USA slår vida det som finns i Europa. Inte konstigt med alla mexikanare och latinamerikanere här som fört in den goda maten, och lagar den rätt. Fish tacos är så gott, det är verkligen underbart.
Ha en fin helg!!
Stora kramar från mig!!!
Jag tror absolut du har rätt; vi här uppe gör så mycket för att få mysigt inomhus på grund av det långa, mörka vinterhalvåret. För att inte bli alldeles deprimerade av just mörkret.
Så är det i alla fall för mig ;-)

Du har också så rätt i att det inte behövs så mycket för att ett hem ska kännas mysigt. Det behöver inte vara den mest stilfulla, moderna och/eller dyra inredningen, utan de hemmen kan nästan vara så att de är mest "o-mysiga". Ett hem som har "Det" kan vara det mysigaste som finns, även om inredningen inte skulle platsa i ett inredningsmagasin.

Dock tror jag också att myset sitter lite i "betraktarens ögon".
Om jag tar mig själv som exempel; jag skulle stormtrivas och tycka det var jättemysigt om jag fick bo i ett hus/lägenhet som jag fått inreda med exakt den stil jag tycker om, vilket är vitt,vitt,vitt... ;-) Med inslag av en eller två effektfärger på dekorationer, textilier o.s.v.
Samtidigt som t.ex. min familj inte alls skulle tycka om det.

Hemma hade vi också fredagsmys under min uppväxt. Det kunde vara barnprogram tillsammans med chips, popcorn eller ostbricka.
Jag minns att vi kallade det just "fredagsmys", men jag har inget minne av att det var något allmänt ord som alla använde (som det är idag).
Jag tror nog att man kan säga att själva Fredagsmys-ordet hade sin genomslagskraft nu under 2000-talet.

Fredagstacos tycker jag det känns som om det fick sin stora genomslagskraft, att alla började äta det på fredagar, ungefär när bloggvärlden exploderade och blev extremt stor. Runt 2005-2007 kanske.
Tacos till middag och kladdkaka till efterrätt... den typiska bloggmiddagen ;-P

Jag, och min familj, har dock aldrig haft så att vi ätit tacos varje fredag.
De gånger vi ätit den maträtten har det i och för sig blivit fredag eller lördag, men det har aldrig varit att det varit den stående fredagsmiddagen.
De två senaste gångerna (när vi ätit det hemma hos mormor) har det till och med blivit en onsdag respektive en torsdag :-)

Hoppas du får en fin helg, fredagsmysigt ikväll :-D
MVH /Erica
Annika said…
Erica:
Precis, vi är liksom piskade att göra ngt åt vår situation i norden. Därför gör vi vinter och höst väldigt mysiga, men även andra årstider.
Vi är bra på det, helt enkelt.
Exakt, ett hem kan vara som taget ur en katalog, men ngt fattas,
Sen kommer man hem till ngn som har böcker överallt, udda fåtöljer etc. OCH det är bara så rätt!!
Det sitter i mer än stil och design. Det sitter i själen, eller vad man ska säga.
Aha, så det var då alltså? De åren som tacomiddagarna blev självklara. Kanske var det ngt som exploderade just genom sociala medier? OCH som hållit i sig.
Tack Erica, jag hoppas att DU får fint helgmys.
Jag ska gå ut och äta ikväll, men imorrn ska jag göra god middag härhemma.
Önskar DIG en toppenhelg!!!
eastcoastmom said…
Just att det mysiga fick ett namn, det är nytt, fanns inte när jag växte upp - vi är ungefär lika gamla! Precis som ni hade vi kaffe/te och smörgås på kvällen, det var som kvällsmat. Inte alltid en kaka till. Lördagsgodis och påsarna var ju så mycket mindre när jag växte upp!
Annika said…
AM:
Precis, nytt namn för det hela. Men det har alltid funnits, på ngt sätt. Sen har det nog blivit större och större och idag frossas det mer än vad vi nånsin kunde drömma om.
Der där kvällsfikat var mysigt. Inte så mkt alls till det, kanske mackor hos också ibland, ja. Men mest var det nog ngn liten kaka eller kex, som cream crackers.
Ja, påsarna med godis var verkligen s mkt mindre än idag. En svunnen tid, verkligen.
Anonymous said…
Hemma hos oss när jag var liten på 70 och 80 talet hade vi framför allt lördagsmys, man kallade ju det inte så då! Men på lördagskvällarna åt vi kvällsmat framför tv:n i vardagsrummet typ varma mackor eller pizza någon enstaka gång när man ville lyxa till det lite och vi barn fick dricka läsk. Efteråt åt vi smågodis eller plockgodis som man ju säger i dag! Minns att det alltid var någon form av lek/underhållningsprogram på tv:n typ Razzel 😀.

I dag när jag har egen familj är det framför allt fredagarn vi myser till det lite extra på! Vi samlas i köket och lagar något gott att äta tillsammans jag och min man, körde mycket Tacos förr men har tröttnat lite på det så oftast blir det något grillat kött med goda tillbehör. Vi avslutar jobbveckan med att sitta länge vid köksbordet och njuta av maten och bara umgås! Man hinner ju inte med det så mycket hela familjen under veckan. När barnen har tröttnat kan jag och gubben sitta kvar ett tag till med varsit glas vin och bara njuta av varandras sällskap. Detta är verkligen höjdpunkten på veckan tycker jag.

Kram Elaine/ lajnus74
Saltistjejen said…
Ja du fredagsmys som koncept tror jagbrev riktigt förankrat efter att även vi utvandrat. Jag minns det inte som något stort innan jag lämnade Sverige. men vi gillade f´ju alla fredagar såklart! DET är ju ingen nytt. Tror dock inte vi hade ngt särskilt på fredagskvällar när jag var liten morän att det ofta var ngt familjeprogram på TV såsom man såg på kvällen. Sedan var det ju lördagsgodis på lördagskvällen.... och ofta lite godare mat. Vi hade istället för särskild mat på fredagen ofta s.k "söndagsmiddag" då vi kunde få något lite mer speciellt. Ofta sådan mar som tar lite längre tid att laga. Ofta husmanskost som någon stek i ugn eller liknande.
Tacos gillade jag när det kom till Sverige. Men vi åt det aldrig hemma för varken mamma eller pappa gillade chilikryddan. Och jag måste säga att efter att ha bott i USA ett antal år är jag mindre förtjust i den svenska varianten. Hemma är det fortfarande gott såklart. Men UTE. på Restaurang är tex mex rätt trist i Sverige. Kan även säga att Texmex här i CA är betydligt bättre än i NY också! :-) Såklart. Närheten till Mexiko gör att utbudet är så mycket större. Fish Tacos här på vissa ställen är SÅÅÅÅÅ Goda!!! :-)
Ha nu en finfin helg!
kram!!
Anonymous said…
När jag bodde i Sverige var det inget fredagsmys, för vi
hade inte lediga lördagar. Mitt kontorsjobb gick 9 - 13,
och fabriksarbetarna, som åt på mors matservering jobbade
7 - 12. Lördagseftermiddagen gick de flesta till badhuset,
eftersom deras bostäder inte hade badrum; bara toalett med tvättställ.

Kommer ihåg att onsdag kallades lilla lördagen, och de vuxna
brukade gå på bio; föreställningar kl 7 och 9. Det fanns ett
par konditorier, som var öppna på kvällarna.

När det gäller mat, var söndagsmiddagen stjärnan. Om man kunde få
kött under kriget, blev det kalvstek med potatis och sås (mor lagade
den bästa sås jag nånsin smakat) med potatis och morötter. Och vinbärsgelé!!
Ris a la Malta eller plommon med vispgrädde till efterrätt.
Det var fest det.

Ruth i Virginia
Anonymous said…
Som född på andra halvan av åttiotalet växte jag upp med fredagsmyset och i min familj åt vi väldigt ofta tacos på fredagarna! Och såg gladiatorerna eller något liknande program och åt hemmapoppade popcorn (ej micro) eller chips med dipp.

Nu som vuxen med sambo i samma ålder blir vi som lite extra glada när vi bestämt att vi ska äta tacos. Även om det är en tisdag eller när vi gör det. Myskänslan och det lite "lyxiga" från barndomen sitter kvar. (Lyxigt = inte som all annan husmanskost vi växte upp med, tacos var lite häftigare, haha!)

/Emilia, norrbottning i Skåne.
Channal said…
Fredag är favoritdagen! Älskar den känslan när kvällen kommer. Så SKÖNT! När jag var liten minns jag hur festligt det var på fredagskvällen. Lövbiff, hasselbackspotaits och bea. En skål med ostbågar och dillchips på bordet. Hela familjen tittade på samma TVprogram... typ halv sju/Hylandhörna. Nu pratar vi 70-tal. Sen var det söndagsmiddagen... slottsstek, gräddsås, potatis, gele och uppvärmda ärtor m morötter. Då satt vi i matsalen och år med finposlinet. Att mysa är ett sätt att överleva vinterhalvåret. I Frankriker där går de ut och äter på restaurang. Vi har tagit till oss det mer o mer här i Sverige. Men hemmamys är bäst!

KRAMAR ochTrevlig helg! Anna
Taina said…
Hahahahaha, Albert, min son, får utslag när någon nämner fredagsmys. Inte för att han har dåliga minnen från det att han var liten, men han tycker ändå inte om ordet och alla dessa fejkade (ibland) bilder på hur "myyyysigt" man har det. Hahahaha, jag skrattar varje gång åt hans inställning, Själv har jag inte haft tid med fredagsmyset på ett tag. Vet inte riktigt när det ska lugna ned sig. Men visst ÄR det mysigt när man kan tända ljus och sitta tillsammans och bara vara. Det är mer förknippat med höst och vinter dock.

Ha en skön helg! Hoppas du fick till en mysfredag igår!

Kram kram
Unknown said…
Jajamensan, vi hade också fredagsmys (men i ärlighetens namn var nog fokus mer på lördagar, krutet lades på lördagen och inte fredagen) men på den tiden hade det, precis som du säger, inte fått ett namn men konceptet fanns ju helt klart redan då. Jag minns med glädje lördagsmyset, god mat, godis, det där lilla extra, tv-program.
Myset, ja!!! Det är vi bra på, vi nordbor. Jag tror det är precis pga alla de anledningar du räknar upp och att vi tar det med oss i generationer. Precis som du säger så är mysfaktor inte om att ha ett "perfekt" eller snyggt hem, det är inte det. Tvärtom. Även om det förstås går att ha det snyggt och mysigt också...men när man pratar om mysfaktor är det ju myset, det personliga, hemtrevliga, mysiga och åtminstone jag kan känna att amrisar inte alltid förstår riktigt det då jag försöker förklara. Kanske jag som är dålig på att få fram det jag vill.
Ljus är ju en så viktig del av mysfaktorn och amrisar är ju rätt dåliga på det. En lykta hemma och det är allt. Håller med om att många hem jag också besök saknat mysfaktor.
Förresten, amrisar är dock jättebra på att få mysfaktor på sina uteplatser. Det kan jag verkligen tycka, med massor med ljusslingor, fire pits och överlag mysiga uteplatser som faktiskt svennar är mindre bra på.
Kram!!
Anonymous said…
Ooops, det är alltså Anne som kommenterat ovan.
Anonymous said…
Hej Annika! Visst hade man fredagsmys som liten också även om det då inte fanns ett namn för det.
Jag minns dock inte om det var godis o snacks som gällde utan det jag minns som myset med stor M var att vi spelade sällskapsspel, pusslade och umgicks i familjen.
När våra barn var små var det såklart också något gott att äta på fredagen men framförallt att sitta o mysa i soffan hela familjen. Krypa upp tillsammans under filten o bara vara efter helgens förskola, skola och jobb. Det är fredagsmys på hög nivå!
(Idag utan barn i soffan får man mysa ändå så gott det går :-)
Det där med fredagstacos har vi aldrig anammat. Ibland absolut men lika gärna på en vanlig tisdag.
Jag hörde av en kollega i veckan att dom äter tacos varje fredag o har gjort det sen barnen var små (Hennes barn är idag 9 och 11 år)
Hon gillar det men nja, jag vet inte.....
Bye the way så åt jag också min första taco på Taco bar Hötorget!
Stor kram från Anette
Annika said…
Elaine:
Tror faktiskt det lades mer krut på lördagarna då vi växte upp, som du säger. Fredagen var också mysig, men lite mer vardagsbetonad ändå.
Exakt, och på lördagarna var det riktiga nöjesblock på tv, som just Razzel. Så kul :-)
Tycker det låter toppen med era fredagar. Verkligen.
Så ska det vara. En perfekt början på helgen, helt enkelt.
Trevlig måndag nu :-)

Annika said…
Saltis:
Absolut!!
Det var ngt som dök upp efter att jag flyttat hit.
Men ett ord som jag snappade upp direkt, haha!
Sant, fredagskvällarna när vi växte upp var nog en lugn början på helgen. Bara lugnt framför tv:n, mer på lördagarna. De var festligare.
Ja, jag minns när tacos kom till Sverige. Taco Bar vid Hötorget var ett riktigt stamställe ett tag, hehe!!
Men jag håller med dig, sen jag kom till US har jag fått lära mig mer hur riktig tex-mex mat ska smaka, utan tvekan. Jag minns hur coolt jag tyckte det var med alla mexikanska restauranger då jag kom hit, alltså de var ju lite annorlunda än Taco Bar, om man säger :-)
OH ja, jag kan tänka mig att DU nu får det allra bästa mexikanska käket. Peter åt fish tacos ffg i SD på 90-talet, och han kom hem HELT lyrisk. Sen kom Baja Fresh och jag tyckte också att fish tacos var gudomliga. Numera får man goda sådana på mex-ställena. MEN jag kan tänka mig att det är ÄNNU godare hos er.
Kramar!!
Annika said…
Ruth:
Nej, jag kan tro det. Jag har aldrig varit med om arbete eller skola på lördagar under min livstid, men jag förstår ju att det var ett annorlunda sätt att fira helgen på då det var så.
Kanske hängde det med lite in på 70-80 talen också, fastän det inte var skola el jobb, på lördagar. Mer krut lades ju absolut på lördagarna även på den tiden.
Jag kan tro att era söndagsmiddagar var goda och jättefina. Härliga, goda matminnen.
Ha en trevlig måndag!
Annika said…
Emilia:
Välkommen hit.
Kan förstår det eftersom du är så mkt yngre än jag. Fredagsmyset, alltså namnet och allt det där, kom på 90-talet.
Trevligt sätt att börja helgen på.
Hempoppade popcorn är så goda!
Tacos är alltid gott, men det behöver ju inte ätas på en fredag. hihi!!
Välkommen tillbaka!
Annika said…
Channal:
Jag med, det är en sådan härlig dag.
Den mat du beskriver om fredagarna är den mat jag mer förknippar med lördagar då jag växte upp.
Men, just det där med att se på TV på fredagar och lördagar tillsammans var ju så klassiskt, men så fanns det bara två kanaler också.
OCH visst, både fredagar och lördagar fanns det alltid lite goda snacks.
Tycker också hemmamys är bäst. Men, visst är det så, alla länder har sina olika sätt att fira helg på.
Kramar!!
Annika said…
Taina:
HAHA, jag har en svensk kompis här spm får det också. De bodde i Sverige under nästan hela 00-talet och min kompis får också klåda när fredagsmys och tacos nämns. Komiskt.
Så jag VET att det är många som får ngt plågat i blicken vid detta, hihi!!
Förstår att det är fullt upp för dig, Taina.
Hoppas att det lugnar ner sig snart. Snart Thanksgiving.
Kramar i massor!!!
Annika said…
Anne:
Så sant, konceptet har funnits så länge jag kan minnas. Just detta att göra det festligt till helgen. Alltid. Men det hade vara inget namn.
Ja, exakt, jag minns också att det lades mer krut på lördagsmiddagen än på fredagsmiddagen.
Att vi är, vi nordbor är fena på mys. OCH mysfaktor. Jag tror att det är många av oss (de flesta) som har med sig detta hemifrån. Antingen har man "det" eller så har man det inte i ett hem.
Det är inget man liksom kan tvinga fram heller. Det bara finns.
Ovh nej, det har inget med inredning at göra, eller hur matchat eller snyggt det är.
Ja, många får inte riktigt till det hemmavid med mysbelysning etc här. Jag vet.
OCH jag har varit inne i många hem som helt saknar mysfaktor.
MEN ja, de är skitduktiga på att få till sina uteplatser. Väldigt trevliga sådana har de.
Ha en fin måndag!!!
Kramar!!
Annika said…
Anette:
Sant, just det där att spela spel var ju stort.
Minns det också med värme.
Minns heller inte att mina flädrar drack vin eller övh alkohol en vanlig helg, om det inte var fest. Det är ngt som också ökat sen 70-80 talen, alkointaget.
Men vad jag minns från egen uppväxt under vanliga helger var sgs ingen alkohol för de vuxna, bara kaffe och dricka. Kanske ngn ggn en grogg, men det var inget som tillhörde en vanlig helg sas.
Exakt, inga barn i soffan idag, men man får mysa på så gott det går. OCH det går ju det med :-)
Ja, jag vet också familjer som äter tacos varje fredag, hihi.
Taco Bar, haha, vi var säkert där och åt tillsammans många ggr, eller det vet jag att vi var. Kan fortfarande se enchiladasen med ostsåsen framför mig, haha.
Stora kramar!!!
marianne.dahl3 said…
Vad kul läsa din blogg om fredagsmys mm.
Så roligt också att läsa kommentarerna, olika åldrar har olika minnen från fredagsmys mm.
Jag är ju såååå gammal, 68 år, född 1947. När jag var barn fanns inget fredagsmys, inte lördag direkt heller vad jag minns, vi gick i skolan varannan lördag och min kära pappa jobbade varje lördag fram till kl 12-13 ca.
Söndagsmiddagarna minns jag däremot, det var hos oss veckans höjdpunkt, jag har inga syskon, det var mamma, pappa och jag, ev gäster ibland som åt på söndagarna. Min mamma var fenomenal i köket, stek var det oftast, kalvstek t ex, kyckling, vi hade egna höns. Därför äter jag inte ägg och kyckling som vuxen hihi!!!!!!! Blev nog för mycket, men gott då man var barn. Efterrätt alltid på söndagarna, men det som var det allra bästa, jag fick en hel läsk själv. Ja inte 1,5 - 2 liters som finns nu, utan en liten glasflaska, kanske 25-35 cl. Den sparade jag på så länge det gick, tog små klunkar...
Låter som jag var född på 1800-talet ser jag nu, men så var det!
Våra egna barn som är födda 1970 & 1973 har vi haft fredagsmys med, men tacos hade inte kommit då, pizza gjorde vi däremot minns jag, mysigt var det, sen godis och det bästa av allt Dallas på tv.
Barnbarnen är födda i fredagsmysets tid, tacos serveras ofta, köpt pizza, kinamat mm mm, snacks och stora Coca Cola flaskor, men Coca Cola endast på fredagar och lördagar, det e bra!
Oj så långt det blev, men du får läsa om du orkar!
Ha en fin fortsättning på veckan, tack för din blogg som är så fin och rolig att läsa för att inte tala om dina underbara bilder! Längtar till landet när jag såg bilderna från er vandring, är född och uppvuxen på landet!
Kram
Marianne D i Göteborg
Cari said…
Tacos åt jag för första gången sommaren 1979 då min syster kom hem efter ett år som student i en familj i New Mexico.
Hon hade hårda tacoskal med sig som vi värmde på spisen (hade inte micro och varför vi inte värmde dem i ugnen minns jag inte).
Sen blev det Tacobaren på Slöjdgatan.