Wednesday, November 25, 2015

Det stora inlägget om Thanksgiving!

Hej!


Idag tänkte jag berätta lite om storhelgernas storhelg här i USA.
Alltså The One and Only Thanksgiving!
En helg som är större än julen, men samtidigt SÅ mycket mer lågmäld. En försiktig helg som blivit en gigant bland årets storhelger.
Thanksgiving är inte kommersiell på det sättet att man ska köpa, köpa, köpa eller pynta in absurdum. Nej, det finns knappt något pynt att införskaffa för dagen T.   Jo, något finns det, men det är som en droppe i havet bland alla julsaker.

Vad handlar då Thanksgiving om?
Jo, det handlar om familjen framförallt! Att träffas, att vara tacksam över sina nära och kära, reflektera över året som gått.
Helgen handlar givetvis också om MAT!
Thanksgiving är helt religionsfri, och det  är det enkla faktum som gör den till årets allra största helg. ALLA firar den nämligen! Samtliga religioner.
Thanksgiving äger rum fjärde torsdagen i november. Det är årets—-utan konkurrens— största reshelg. Idag onsdag befinner sig fler människor i luften än under någon annan dag på året, så det är många som hoppas på gynnsamt väder och få förseningar. Vägarna är fyllda med folk som är på väg mot olika resmål i USA. Det blir samma sak på söndag då alla återvänder hem igen.
There is NO place like HOME for the holidays, ni vet…Under Thanksgiving äter alla ungefär samma sak.
Ett är säkert, nästan alla äter kalkon. Till kalkonen har man olika tillbehör. Tillbehören växlar såklart, och jag kan bara berätta om hur just vi äter.
Jag hade tur som träffade just Peter, därmed kom jag in i en familj som gjorde att jag verkligen lärde mig uppskatta Thanksgiving.
De gjorde allt från grunden. Kalkonen är alltid perfekt då svärfar steker den.
Tillbehören hos oss är alltid:
Potatismos,
Sweet potatoe gratäng med marshmallows (jomen, jomen…så GOTT).
Stuffing, som en en sorts bröd/selleri/lök/äppel-blandning. Stuffingen, eller dressing som det ofta kallas, är även inkråmet i kalkonen då man steker den.
Gröna bönor med shallotenlök.
Creamed corn, majs med cream cheese, smör och kryddor.
Bröd och smör.
Cranberry sauce. Tranbärssylt.
Gräddsås.
Till dessert:
Pumpkin pie, pumpapaj.
Pecan pie
Banana bread pudding.

JA, så att ni förstår när man ätit sig igenom denna måltid blir det ofta så att man hamnar i matkoma.
Inte underligt efter den måltiden, eller hur? Carbs grande!
Men, gott är det och diet, och smala linjen,  är nog det sista man tänker på då någon nämner ordet “Thanksgiving dinner”.
Peter, jag och Karolina har en tradition sedan hon var liten. På Thanksgivingsmorgonen ligger vi alla tre i vår säng och tittar på Macy’s Thanksgiving Day Parade som sänds direkt från New York. Vi äter croissanter och dricker te/kaffe.
Sen är det bara att göra sig iordning inför dagen. OCH för Peter och mig att fixa det vi ska ha med oss till middagen. Iår ska jag ta med mig skagenröra och ostbricka (tilltugg innan maten…jomen), potatismos (gör jag på plats, men skalar potatisen hemma), Sweet potatoe gratäng (gör moset till den hemma, men gratinerar den på plats).
Vid 14-tiden åker vi till Peters föräldrar. Vi brukade alltid fira hos Peters ena syster, men sedan Peters mamma blev sjuk så blir det så att vi åker hem till svärföräldrarna istället.
Efter Thanksgivingmiddagen brukar vi kollapsa framför TV:n, och se en julfilm. Det är en skön tradition det också.


Personligen är Thanksgiving den helg på året som jag gillar mest, efter julen. Jag älskar att den är lågmäld, gillar att man koncentrerar sig på familj och mat. Min syster Sara brukar jämföra amerikansk Thanksgiving med påskafton i Sverige. Det är fokus på maten, och familjen. Inget direkt kommersiellt för övrigt.


Varför firar man då Thanksgiving?
Jo, det handlar från början om pilgrimerna som kom med båt från England till Plymouth Rock i Massachusetts. Det sägs att pilgrimerna då delade en fredlig måltid med indianerna efter att engelsmännen (pilgrimerna) firade sin första skörd i det nya landet 1621.
Kort och gott är det så Thanksgiving är baserad. Den som är mer nyfiken på historien bakom får googla :-)
Thanksgiving är en mycket stor helg för amerikansk fotboll likaså. Tradition det också.
Lag som alltid spelar på Thanksgiving är Dallas Cowboys och Detroit Lions.
Jag bryr mig NOLL och INGET alls om amerikansk fotboll, så jag struntar fullständigt i just den delen av firandet. Som tur är sitter ingen klistrad i Peters familj heller, även om TV:n kan stå på fram tills att det är dags att sätta sig till bords.


Efter Thanksgivingdagen har vi då den fredagen som går under namnet Black Friday. Det är då många affärer har lockpriser som heter duga. Jag har aldrig direkt tagit del av den delen av Black Friday.


Peter, Karolina och jag har en jättefin tradition på Black Friday. Vi åker upp till Reston Town Center och tittar på julparaden som går genom gatorna där. Under flera år deltog Karolina i paraden och gick under UNICEFs fana.
Efter paraden äter vi lunch med kompisar. Därpå går vi på bio. Iår ska vi se sista delen av Hungerspelen. Efter filmen blir det drinkar. Klockan 18 tänds julgranen i Reston Town Center under allsång och körsång. SÅ mysigt!!
När det är gjort äter vi middag någonstans i RTC. OCH sen, sen är det JUL!!! På lördag ska vi köpa julgran och pynta upp huset.


Friendsgiving, ett ord som dykt upp under senare år.
Det betyder att de som inte har någon familj i närheten att fira med firar Thanksgiving med vänner istället, Friendsgiving.
Det är väldigt viktigt för de flesta amerikaner att vara tillsammans på Thanksgiving, att bjuda in dem som kanske ingenstans har att ta vägen.
Ett fint drag. Då kan det bli Friendsgiving istället.
Vänner till mig var nya i USA för många, herrans år sedan. Det drog ihop sig till Thanksgiving, och min vän var hos läkaren på en kontroll. Då frågade sköterskan vad min kompis skulle göra på Thanksgiving. Ja, svarade min vän, vi firar inte Thanksgiving i Sverige så jag och min man ska bara vara hemma och ta det lugnt. Sköterskan hade då direkt bjudit in dem till sig, och sitt firande. Hon propsade på att hon inte ville att någon skulle vara ensam. Det slutade dock med att mina svenska vänner var hemma, men jag vet att de fick övertala sköterskan om att det inte var någon stor grej för dem.
På Karolinas skola finns det många elever som inte åker hem över Thanksgiving, en stor anledning till det är att jullovet ligger runt hörnet. Föräldrarna kanske inte har råd att betala för två långa flygresor hem på kort tid. Dessa elever firar alltid med någon annan elevs familj, Friendsgiving.
Vännerna i Friends firade nästan alltid "friendsgiving"

Några av er frågade om första advent, och advent i allmänhet i USA.
Nej, advent uppmärksammas inte alls av gemene man. Advent firas endast i kyrkorna här. Här hittar du inga adventsljusstaker i folks hem. Hittar du en sådan kan du ge dig den på att personen är från Europa. Fast, jag vet ju att till exempel England ligger väldigt lågt med advent också, tror advent endast uppmärksammas i kyrkorna där också.
Så, nej, ingen advent här bland folket. Man går direkt på julen. OCH det passar mig som hand i handske. Men visst, hemma hos mig tänder vi ett ljus varje söndag i advent. En fin tradition.


Mer om julen blir det då jag återkommer till blogosfären igen. NU ska jag vara bloggledig fram till måndag. På måndag kan det nog blir bildbomb, och sen förvandlar jag min blogg till julblogg, mer eller mindre, under december månad.


NU säger jag HAPPY THANKSGIVING till er alla som firar den!
OCH till er andra säger jag, ha nu en resterande fin vecka och en underbar första advent!

42 comments:

Channal said...

Åh vilken mysig start på morgonen ni har! Gillar traditioner. Vill också ha Thanksgiving. Blir så glad och pirrig när jag läser om dina helger som Thanksgiving, halloween och jul! Här har jag första advent att se fram emot. Sen lucia o jul! Så mörkt o trist just nu här i Sverige! We have Black Days every DAY!!

Happy Thanksgiving och KRAM xoxo Anna

Från Glam till Damm said...

Godmorgon!

Vilket fint inlägg! Jag har lagat Thanksgiving middag i många år och hittat mina specialrätter och samlat på mig bra recept av sådant som andra lagat gott. Nu känns det onekligen lite tomt och kanske en gnutta sorgligt att sitta här i Sverige där ingen firar Thanksgiving. Yngsta dottern är ju på Hawaii och pår på Hilton Resort så hon lär få fira i stil, När vi bodde utomlands och hade andra amerikaner runt oss firade vi som vanligt med fullt pådrag, men nu blir det ingen Thanksgiving, kanske en Pumpkin Latte på sin höjd.

Ha en underbar Thanksgiving!

Kram, Anneli

Katarina P said...

Vilka fina traditioner ni har kring den här helgen! Verkar som ni maxar myset också så det inte blir stressigt. I like! Själv glömmer vi ofta bort det där med att mysa och dyker rakt in i potatisskalandet och stressen. Ska bli bättre på att njuta vi också! :)

Friendsgiving blev det för oss i år. Vi var nästan tjugo personer (amerikaner, kanadensare och några svenska partners) som firade i lördags. Väldigt fint! Vi har gjort samma kring jul, dvs bjudit in kompisar som inte åker hem över julen. Väldigt härligt att fira med vänner!

Njut av ledigheten! Ser fram emot bildbomb! :)

Vform said...

Underbar tradition den där Thanksgiving ni har!
OCH att även de utan vänner/familj får fira med andra!
Trevligt också att ni tänder ett ljus på adventmorgnarna!
Önskar er en riktigt jättefin helg!
Många kramar!!

Humlan said...

Jag förstår att du gillar denna helg! Det låter verkligen som en trevlig dag med familj (eller vänner), god mat och trevlig samvaro. Skönt att ni inte behöver resa så långt för att kunna vara tillsammans.

Sedan låter ju fredagen som en härlig dag också och en bra start på julen för dig.

Önskar er alla en riktigt skön helg!
Kram!

Desiree said...

Jag ar lite nyfiken over din sweet potato ratt igen. Kokar du sotpotatisen med socker ocksa eller sirap? I ar var det en van till mig som lagade en sweet potato grating med marshmellows men bestamde sig I sista stund for att skippa marshmellows och dar var sjalva potatisen rejalt sot och kokad I bade socker och sirap pa nagot satt.
Thanksgivning ar mysigt. Jag ar glad att vi far chansen att fira har med vanner. Men det blir aldrig riktigt samma nar det galler att fira traditioner som inte uppmarksammas I det land som man bor I. I USA blev vi aldrig inbjudna till nagon Thanksgivning utan passade istallet pa att gora en lite langre road trip eftersom vi hade flera dagar ledigt. Ha en super harlig Thanskgivning.
Kram!

Anonymous said...

Happy Thanksgiving! ❤️

/Vic

Annika said...

Channal:
Ja, jag gillar verkligen den traditionen, gammal som gatan vid det här laget.
Under hösten finns det verkligen sköna högtider här. Med början Halloween, efter Halloween känner man att det är The Holiday Season, verkligen.
Första advent ja, mysigt, mysigt...Då blir det lite ljusare överallt hos er.
Hoppas, hoppas att ni ska få lite snö igen som lyser upp. Hos oss ska det bli en väldigt, väldigt mild Thanksgiving. Njea, det gillar inte jag.
Black days every day ja... inte så kul, jag förstår. OCH numera har ni ju även Black Friday ;-)
Kramar i massor!!

Annika said...

Anneli:
TACK!
Så roligt att du gillar inlägget. Så du har inte tagit med dig traditionen hem? Det vet jag annars att många utflyttade fr US har gjort.
Det är en jättefin helg, kanske egentligen årets finaste?
Det är faktiskt en helg som kanske skulle kunna gå att vrida till så att den kan firas överallt.
Anneli, ta du en PSL och helstek en kyckling och kör lite typiska tillbehör.
Kramar och ha en fin fortsatt vecka och helg!!

Annika said...

Katarina:
TACK!!
Det blir en helg som det är lätt att skapa traditioner runt. Gillar det. Stress har det aldrig varit för mig med just T-giving. Mkt för att jag aldrig varit värdinna för den. Jag har bara dykt upp och firat. Men numera lagar jag ju också en hel del mat till dagen T och tar med mig.
Friendsgiving är FINT!!! Läste en jättebra artikel i DN idag, den handlade om Thanksgiving och även friendsgiving. Jättebra. Leta upp den.
Mysigt firande ni har också, gillar det verkligen!!
Kramar!

Annika said...

Vivan:
TACK! Ja, det är verkligen en FIN helg. Det är lätt att bygga traditioner runt den.
Just detta att man bjuder in folk som inte har nånstans att vara är så fint. Och att ingen liksom ens funderar över det, det är så självklart.
Advent älskar jag också.
Trevlig helg!
Kramar!!

Annika said...

Humlan:
Gillar den starkt. En superfin helg som jag lärde mig att älska snabbt.
Gillar allt som har med denna helg att göra. Men jag vet också att jag kommer att stressa runt på lördag då jag pyntar inför jul.
Kramar och ha en fin helg!

Annika said...

Desiree:
Jag kör farinsocker som jag blandar in i moset, inte så hysteriskt mkt av den varan eftersom marshmallowsen är så söta i sig.
Sen är det ju julkryddor, och smör. Voila. Klart.
Sirap har jag inte använt i den rätten, men det finns ju en oändlig variation på just sweet potatoe gratängen.
Thanksgiving är fint, och jag vet att ni passade på att resa just den helgen. Ni maxade verkligen er vistelse i USA och det är SÅ bra.
Sant, flyttar man en tradition ur landet så blir den annorlunda. OCH den där helgdagsstämningen infinner sig inte. Samma då lucia firas här, eller midsommar. Annorlunda blir det.
Önskar dig en fin vecka och helg!!
Kramar!

Annika said...

Vic:
Detsamma-
Kram!

Miss Marie said...

Haapy thanksgiving! Du vet att det är en helg jag gärna skulle fira! :)

Annika said...

Marie:
TACK!
Ja, den är verkligen fin och trevlig!
Ha en fin helg!!

Anne-Marie said...

Vilket bra inlägg Annika om amrisarnas största helg! Och det märks verkligen att du tycker om den här helgen.
Oj, vilken meny ni har för er middag! Jag blir imponerad - och mätt! ;)
Låter dock väldigt gott. Matkoma borde infinna sig efter så mycket mat. :)
Roligt att läsa litet mer om era traditioner och hur ni firar Thanksgiving.
Skall erkänna att jag tycker det är litet fånigt med Black Friday i Sverige. Just den dagen hör ju ihop med Thanksgiving som inte firas i Sverige.
Hoppas att du visar bilder från julgranens tändande. Har för mig att du visade förra året och det var så vackert. Låter som en väldigt stämningsfull dag i Reston.
Friendsgiving låter ju perfekt. Har aldrig hört talas om det tidigare faktiskt. Vilket bra initiativ!
Gillar det där med “fat pants.“ ;)
Har sett det där Friends-avsnittet flera gånger och gillar det mycket.
Happy Thanksgiving Annika! Stora kramar!!

Annika said...

AM:
TACK!!
Det är ju en del av dem som följer mig som undrat över Thanksgiving, så jag tänkte jag skulle skriva ihop ett informationsinlägg om storhelgen.
Ja, jag tycker jättemycket om den här helgen.
Menyn ja, den blir man MÄTT av ska jag säga. Turkey coma...
Absolut, håller med, vet att Black Friday slagit igenom hemma också. Tycker också det är fånigt att införa den dagen. Det är ju inte precis en dag att vara direkt stolt över heller. Verkligen så kommersiellt det nånsin går att få det.
Absolut visar jag bilder fr Reston på måndag. Det lovar jag. De har en sådan maffig gran.
Jag med, älskar det där avsnittet av Friends. Glömde att skriva att det är tradition för oss tre att se just det avsnittet av Friends ikväll. SÅ mysigt.
Önskar dig en trevlig och fin Thanksgiving också.
Förstår om du saknar USA lite på Tgiving.
KRAMAR i massor från mig!!

Lotta i CT said...

Hello lovely! Happy Thanksgiving!

Älskar att läsa ditt inlägg och liksom känna känslan...det är något speciellt med den här helgen. Olle Wästberg skrev i sitt nyhetsbrev, "Thanksgiving är en av världens bästa högtider" - håller med honom!

Ert upplägg är så bra och jättetrevlig. Tänker på er!!

Stor kram från Lotta!!

Lotta i CT said...

Ps. Charmiga Charlie - Lotta var det som skrev ;)

Annika said...

Lotta:
HEEEEJ!! Tänkte att det var ngn ny Lotta sm kommit in. HIHI. Men så var det ju DUUUU!!!!
KUL!
Visst är det ngt alldeles särskilt med den här helgen. HÖG mysfaktor och trivsel på den! Gillar stämningen i luften hela denna vecka!
Ja, jag läste också Olle Wästbergs nyhetsbrev och jag håller helt och håller med honom om Thanksgiving.
NU önskar jag dig en jättefin, jättefin helg!!!
Stora kramar från mig till dig!!!

Eva i Dalarna said...

När man googlar om Thanksgiving så ser man att helgen har religiösa förtecken, de där pilgrimerna ordnade en fest till guds ära. Men det är väl som med julen här - den är bara religiös för den som tror. Skit samma egentligen, det verkar vara en härlig helg och Annika, jag älskade det här blogginlägget. Jag sparade det tills jag var klar med dagens syssla som var att få adventsljusstakar på plats, och nu har jag suttit och läst om hur ni har det. Härligt! Hoppas du får det lika fint detta år! Happy Thanksgiving från ett regnigt Dalarna. Kram!

Anne said...

Såå fina traditioner ni har hela Thanksgivinghelgen, jag tycker det låter jättefint och så mysigt. Helt ljuvligt och sådär sagoboksperfekt :) Din syrras liknelse vid påskafton i Sverige skriver jag under på, så är det nog. Lågmäldheten, stressfriheten och fokuset på maten. Precis så är det. Förutom att man inte i samma omfattning träffar sin familj, även om man gör det så är det inte på Thanksgivingsättet där det handlar så mycket om att vara tillsammans med sin familj.
Vad jag ser omkring mig bland vänner, om folk bor så utspridda att de inte kan åka till/få besök både Thanksgiving och jul så är det Thanksgivinghelgen de väljer att hälsa på sina föräldrar/få föräldrarna på besök. Det verkar viktigare att faktiskt spendera Thanksgiving med sina föräldrar, medan julen mer är en högtid då man bara är sin egen familj. Thanksgiving gör sig ju egentligen bättre för resande och firande också, det är alltid denna 4 dagars helg medan julen ju bara är en ledig dag och den kan vara mitt i veckan så egentligen ingen ledig tid alls.
Det är en mysig stämning den här tiden, det känns i luften.
Vi tokfirar inte Thanksgiving, har aldrig kommit in i traditionen på det sättet du gjort via Peters familj. Det sagt, högtiden har växt för mig och numera tycker jag jättemycket om den. Just att den är stressfri och kravfri, helgen sen som inkörsporten till julen och hela den biten. Mysigt!
Ha en riktigt fin Thanksgiving Annika, kram!

Eva i Dalarna said...

Det har hänt nån gång förut att jag kommenterat dina inlägg men att kommentaren försvunnit. Jag har struntat i det men nu ville jag kommentera dagens inlägg om Thanksgiving så när jag nu märker att min kommentar är borta så gör jag ett nytt försök.
Annika, jag älskar dagens blogginlägg. Så roligt att läsa. Vilken mysig helg det verkar vara och så härligt ni firar! Ser fram emot lite bilder från årets firande på måndag. Ha en riktigt mysig helg och ledighet från bloggen nu, Happy Thanksgiving önskar jag från ett regnigt Dalarna. Kram!

Saltistjejen said...

Jag tycker oktå om Thanksgiving även om jag inte har sådana djupa känslor för den högtiden som du har. Jag tror det är skillnad på om man som du har en amerikansk familj. Vi har ju aldrig firat på det viset utan alltid haft vad du kallar Friendsgiving. Jättemysigt det också. Men såklart inte riktigt samma sak. Vad tycker bäst om är dock att man får lite extra ledigt och att det som du säger inte fokuseras på ngt kommersiellt direkt. Utom maten då haha! Mataffärerna kan vara som zoon dagarna innan. Jag var på Costco i morse faktiskt för att köpa lite grejer vi ska ha med oss imorgon men jag var där just när de öppnade och då var det helt ok. :-) Men redan när jag gick ca 30 minuter senare hade det kommit otroligt många fler.
Ha nu en riktigt fin Thanksgiving!!!!
Kram!

Annika said...

Eva:
Dina kommentarer fastnar ibland i spam-mappen, ser jag nu. BRA att du talade om det.
Då vet jag det, då ska jag kolla lite mer ofta i den mappen framöver.
TACK, så glad att du gillade detta inlägg, det var kul att plita ihop det också.
Det är en superfin helg.
På måndag blir det nog en liten bomb ja.
Önskar dig en fin och trevlig helg!!
Kram!

Monica said...

Låter jättefint alltsammans som du beskriver och roligt att satsa så fint med allt runt omkring familjen med så mycket god mat och att vara tillsammans. Önskar dig och de dina en riktigt fin helg!

Annika said...

Anne:
TACK!
Det är faktiskt nog enbart för att Peters familj firat så fint genom åren.
Just att haha familj i närheten innebär nog en stor skillnad, tror jag. Dessutom då en familj som gillar matlagning.
Det var roligare förr, innan svärmor blev sjuk. men vi gör det bästa av allt.
Det måste man.
Fredagen är en mkt, mkt fin dag.
SÅ sant, det är på Thanksgiving familjerna samlas, mer så än jul, absolut.
OCH det är ju dessutom alltid en garanterad lång helg.
Mer så än julen.
Förstår så väl att ni inte tokfirar helgen, det hade jag säkert inte heller gjort om det inte vore för att jag är gift med en amris.
Tusen tack flr supersnälla ord. OCH du, ni som varit på Hawaii och allt!!
Underbart!
Kramar!!

Annika said...

Saltis:
Precis, jag förstår att du inte har så djupa känslor. Tror nästan att man måste komma in i helgen på en gång då man flyttat hit, och kanske det endast går om man har ngn som slussar in en i familj? Vad vet jag. Ni har ju haft väldigt trevliga friendsgivings, det vet jag!!
Jag var på Safeway nyss, handlade det sista inför imorgon. PUUUUUST!! OCH STÖÖÖÖÖN!!!
Var på Costco i söndags, vrål!!
HAHA. SÅ ja, nog 17 handlar folk mat inför den här helgen,
Önskar dig en riktigt fin Friendsgiving och långhelg!!
Kramar!!

Annika said...

Monica:
TACK!!
Det är en jättefin helg!!
Önskar dig en fin vecka och trevlig helg!!

Cari said...

Så fint du beskriver. Ni verkar ha en härlig helg.
läste en intressant artikel i dagens Dagens Nyheter (kulturdelen) där författaren tycker att vi borde fira även i Sverige då det är en så trevlig och inkluderande helg.

Annika said...

Cari:
DEN artiklen läste jag också!! SÅ bra skrivet av honom. Håller med!!
Varför inte?
OCH tack för att du gillar detta inlägg, blir så glad!!

Unknown said...

Hej Anniika!
Så mysigt inlägg om Thanksgiving och era traditioner! Låter jättemysigt! Hoppas att ni verkligen får en härlig helg tillsammans. Kul för dig att Karolina är hemma också!
Vi firar i år hemma hos oss bara den "lilla" familjen - blir mysigt det också. Vi fixar kalkon och allt det andra :-) Men hos oss blir det nog äppelpaj istället, ingen av oss gillar pumpapaj - dessutom är jag enormt förtjust i just äppelpaj så så får det bli. :-) Sen på fredagen så kommer vänner över till oss på brunch - så det blir lite Friendsgiving, fast light då kanske... Ingen alls lust att ge mig ut i kommersen för att shoppa, det kan jag göra på nätet isåfall ;-)

Appropå julsaker så var jag också till HomeGoods härom veckan - ääälskar den affären! Kan gå där lääänge länge - det slank ner lite julsaker även i min vagn... dock sätter en viss snart-2-åring gräns för hur länge jag kan gå i affären. jag som inte ska vara här över jul.... men visst blir det uppsättning av jul här hemma. Men tar som sagt ner det "värsta" julsakerna innan vi åker - vill inte se tomtar direkt i januari när vi är tillbaka igen.

Hoppas att ni får en riktigt härlig helg! Ta hand om dig vännen!
kram ylva

Anonymous said...

THANKSGIVING !!!
Min absolut favorithelg! (4th of July är näst)
Den firas alltid på en torsdag. Man vet vad man
ska servera eller bli serverad. Inga kort behöver sändas.
Inga presenter behöver köpas. Och om man inte vill laga
till en hel kalkon, går dt bra med vad som helst.

Red Bliss (klimpigt) potatismos, sötpotatis (absolut inte marshmallows!)
gröna bönor med små vita lökar (pearl oninon), inlagd gurka, cranberry
sauce, ... Äpplepaj är min favorit.
Torsdagsmorron och äta i sängen. Har aldrig tyckt om att äta i
sängen. Dessutom har jag inget TV i sovrummet, men det låter som
ni tre verkligen njuter. Och paraden är kul, det måste jag säja.

Att bjuda hem dem som är ensamma, är ett givet. Dottern och jag är
bjudna till en grannfamilj, för andra dottern, som vanligtvis ordnar
T-giving dinner, ger sej av till Sydafrika i morron.

Vet att du kommer att få en fin dag.

Hoppas du var ute och fick en titt på fullmånen i kväll!

Ruth i Virginia

L said...

Happy Thanksgiving! Mysig helg absolut och jag gillar också att den är så okommersiell.

Äventyret framtiden said...

Till att börja med önskar jag en jättefin Thankgiving-helg för dig och din familj med allt gott som hör till!
Black friday har hittat hit till oss också. Många ojar sig och tycker att det är för hemskt med en svart fredag, för världen är ju så svart ändå så det behöver ju inte förstärkas. Det finns fördomar....:)
Jag känner mig mera förberedd på den stora readagen och vet ju varför den heter så, då affärsmännen vänder förlust till vinst, rött till svart. Och vem har lärt mig det? Jo, du Annika!
Man lär sig alltid någonting i bloggvärlden.

Kramar!

Musikanta said...

Kul att få veta lite om Thanksgiving och Black Friday som jag inte hade en aning om. Hos oss har det ju varit en tradition att det är julmarknader överallt före första söndagen i advent, att man inviger julgranar och att alla affärer har julskyltning. Numera börjar man med det redan i november.

Första advent är det ju framför allt kyrkorna som firar, men många, som aldrig går i kyrkan annars, går dit för att höra adventssångerna och psalmerna Bereden Väg och Hosianna. Hos oss börjar ju det nya kyrkoåret då.

Kram från Ingrid

Annika said...

Ylva:
TACK!
Hoppas att ni hade en fin Thanksgiving också!
Mysigt att fira er lilla familj och sen Friendsgiving. Inte dumt.
Äppelpaj ja, så gott!!
Karolina är tillbaka på Elon nu.

HomeGoods, love it!! Helt galen i den affären. HAHA!!
Nej, i januari vill man inte se tomtar, håller med!!!
Kramar!!

Annika said...

Ruth:
Verkligen en jättefin helg är det. Nu är den över.
Jag gillar också 4 juli, men det är så sällan jag är här den dagen.
Men de ggr jag varit i USA on the fourth har det bara varit kul!!
Jag gillar inte heller att äta i sängen, det blir bara en dag om året :-) och då är det mysigt.
Såg inte hela paraden iår eftersom jag var tvungen att fixa ngra maträtter också. Men jag hade den på i bakgrunden.
Hoppas du fick en riktigt fin Thanksgiving, Ruth. Den var lite för mild för min smak.
Månen var UNDERBAR!!

Annika said...

Lisa:
TACK!!
Ja, det gillar jag verkligen med den!!

Annika said...

Karin:
TUSEN tack, helgen var verkligen fin. Älskar den.
OCH Black Friday ja...Just det, den har jag skrivit en del om förr. Roligt att du kommer ihåg, blir glad.
HAHA, kul det där med svart fredag och att inte riktigt förstå vad det handlar om. Fördomar finnes onekligen.
Kramar i massor!!

Annika said...

Ingrid:
Roligt om jag kunde lära ut ngt nytt :)
Sådant är alltid kul!
Ja, julen i Sverige kommer allt tidigare. Skrev ett inlägg om det nyligen. Det märks verkligen att julen hemma nästan är tidigare än här.
Nåja, det ändras och det är bara att digga läget.
Advent är ju stort hemma bland alla, tycker jag. Här i USA är det verkligen BARA kyrkorna som uppmärksammar det. Ingen annan, men hemma har ju alla en adventsstake, eller flera.
Men ja, jag skulle gärna gå i en svensk kyrka första advent och sjunga alla fina psalmer som hör till då.
Hoppas du hade det mysigt igår.
Kram!!