Thursday, October 08, 2015

Varmt, fotodagar, GÅ till skolan, höstlov och norrsken

Hejsan och godmorgon.


Veckan går i rask takt.
Här kommer torsdagspunkterna:*  Varmt och milt

Vi har en mild och varm höst just nu.
Igår blev jag helt genomsvettig på min morgonrunda. Jag kan fortfarande med lätthet sitta ute och inta mitt morgonkaffe efter det att jag gått min PW.
Det blir ändring i vädret i helgen igen, men speciellt isande kallt blir det ju inte. Jag vet att många av er i norden haft årets första frost. Hos mig brukar den första frostnatten komma i början av november. Vi får väl se när det är dags iår?
Men vackra dagar har vi nu iallafall. Värmen i huset, som jag tvingades att slå på i förra veckan, är nu avstängd igen. Nu råder den där sköna tiden då man varken behöver värme eller AC.*  Tacksamma dagar för den som gillar att fota

Ja, det är det nu. Strålande blå himmel och fina orangea pumpor råkade jag på häromdagen då jag köpte lite pumpor och krystantemums till min egen lilla täppa.
Ännu finare blir det snart då löven börjar skifta. DÅ är det strålande vackert. Snart kommer den tiden. Nu njuter jag av vackra, klara färger i trädgårdarna.
Kameran bör få gå varm. OCH, har man inte kameran i högsta hugg så har man mobilen, och den tar ju bra bilder den också.  Det är fortfarande mer grönt än gult, rött, orange, i naturen.  Men i sinom tid...Bilderna idag är tagna med min iPhone.*  National Walk to School Day…

…var det här igår.
 PÅ min morgonrunda såg jag MASSOR med barn som gick till skolan. Mer än jag någonsin ser i vanliga fall . De GICK istället för att åka bil eller ta skolbussen. Det var så många barn ute att jag verkligen reagerade över det. BRA initiativ! Men, jag kan ju också tycka att GÅ borde dessa barn kunna göra varje dag. De här barnen jag såg går i Elementary School, Kindergarten-sjätte klass. Alltså ganska små. Alla hade de någon vuxen med sig.  Men när man är 8 år och äldre tycker jag nog att man kan gå ensam till skolan, eller kanske i sällskap med någon annan kompis.
Själv knatade jag till skolan i alla väder. Året om. Aldrig i sällskap med vuxen. Men, klart att det var andra tider då.   Hemma i Sverige är jag säker på att de flesta barn går till skolan ensamma, alltså utan en vuxen, eller hur?
I Sverige skulle inte en sådan här dag finnas, den skulle inte behövas. Alla GÅR till skolan iallafall, såvida man inte bor på landet och får skolskjuts förstås.  Återigen, annorlunda mellan länderna...*   Höstlov

När det är höst, och när det närmar sig Columbus Day, har Karolina höstlov från Elon.
Jätteroligt.
Hon kommer hem imorgon. Denna gång flyger hon hem från Raleigh i North Carolina. Det ska bli så roligt att få hem henne i fyra dagar. Jag planerar att fixa god mat, mat som hon  VERKLIGEN gillar.
Jag hämtar henne på Dulles Airport imorgonkväll. Meningen var att två av hennes vänner från Elon skulle bo här hos oss under hela långhelgen (de åker inte hem till sina familjer. De vill se DC). MEN nu ska de bägge tjejerna bo inne i DC istället, hos en kompis till den ena som pluggar vid Georgetown University. Bra för dem, då är de inne i DC-smeten direkt. De slipper bo ute i SUBURBIA. Bra för mig också som slipper vara värdinna, hehe…*   Norrsken, era lyckostar.

Igår vimlade Instagram av norrskensbilder. Samtliga tagna i norra Sverige, eller i Österbotten i Finland. Den ena bilden finare än den andra. Jag blev jätteavundsjuk! Har ju aldrig sett minsta norrsken i hela mitt liv.
Är det inte tidigt med norrsken i oktober?
Var det en mycket kall kväll igår?
BERÄTTA!!
Underbart. Önskar att jag får se ett norrsken någon gång.
NÄR ni hade norrsken som vackrast var det 24 grader varmt här.   Jag satt på mitt däck och drack te. Så olika kan det vara här i världen.


*  Tack!

Tack för all input i det inlägg jag skrev om naturen igår. Vi är många som tycker lika där.
Jag är för alltid tacksam, och ödmjuk inför den stora naturen.
Och det där året...jodå, det skall genomföras eftersom det ÄR så genomförbart!Mer grönt än höstfärger ännu så länge hos mig...Ha en riktigt fin torsdag alla fina läsare. Vi ses här på fredagsbloggen imorgon, om ni vill!

23 comments:

Cari said...

God morgon.
Underbara höstfärger.
Jag såg inget norrsken missade helt att det syntes i Stockholm igår kväll.
Angående att gå till skolan tror jag tyvärr att de flesta barn i låg- och mellanstadiet får skjuts av sina föräldrar till skolan. Man vågar inte släppa barnen då det är så många bilar runt skolorna. Dvs en riktig negativ spiral. Tyvärr.

L said...

Walk to school day hade de i Newton också. Och jag instämmer, betydligt många fler än de som dagligen gick borde kunna göra det. Eller cykla.
En kompis till Otto började cykla själv till skolan ibland när de gick i trean. En sträcka av ca 1 km och förhållandevis lugn vad gäller trafiken.
Strax därefter knackade polisen på dörren. En av grannarna hade nämligen klagat till polisen och framfört att det inte var ok. Tack och lov var polisen mkt förstående och tyckte mest det var pinsamt. Till saken hör att modern - min goda vän - är försvarsadvokat. Massor av skinn på näsan. Lite kul i eländet.

Nu cyklar Otto dagligen till skolan. 4 km enkel väg. Inga som helst problem. Tar bussen när det spöregnar.

Njut av fin höst!

Taina said...

Hyvää huomenta!

Norrsken är ju bara så häftigt. Har givetvis upplevt det massor av gånger då jag bodde och pluggade i "Lule" (som vi sa om Luleå). Hoppas du får uppleva det en dag.

Skönt att få hem Karolina även om det bara blir bara fyra dagar. Du kanske inte kommer att se henne så mycket? Hon kommer väl att hänga med sina kompisar inne i DC?

Ja vilka fina dagar vi haft. Underbart. Har ju jobbat, men har hunnit njuta av det några få stunder så som på morgonen, lunchen och eftermiddagen. Hoppas på en fin helg också.

Kram kram

Anonymous said...

Misstänker att er värme försvinner 1 november, med andra ord då jag anländer till US! Vi ska till Chambersburg i PA och sedan New York några dagar. Men jag tar gärna lite värme om du kan få den att stanna ;-

Kul att få hem K! Vi trodde vår A skulle hit snart i jobb men det visade sig att det blir när vi är i US... Och han är där, i US alltså, veckan innan vi anländer. Dålig tajming!

Njut av färgerna ute nu!

Nettan said...

Så härliga färger i dina bilder på pumpor och majs, snyggt! Här nere i södra Sverige = noll norrsken, men det är underbart vackert när det förekommer.
Härligt att få hem Karolina för några lovdagar, det betyder så mycket när de vill och får komma hem på ett lov.

Njut nu av vackra fina höstdagar!

Kram
Nettan

Annika said...

Cari:
Ja, de där finaste färgerna har ju tyvärr inte kommit i naturen ännu, but it is a matter of weeks. Dock. pumpor och annat kul lyser upp. Härligt.
TÄNK att norrskenet syntes i Sthlm också, otroligt!!!
Är det så? Vad förvånad jag blir, jag trodde i min enfald att svenska barn faktiskt gick till skolan. Ja, det är en trist negativ spiral, håller helt med.


Lisa.
OMG, det du berättar...
JAG är inte förvånad. För lite sen var det världens hallå i DC ang en familj som lät sina barn gå hem från parken ensamma. Ja, lite underligt kanske eftersom det var hårt trafikerade vägar på sina håll. Men dessa flädrar synades under lupp av CPS, och man håller stenkoll på dem nu. Otroligt.
Tur att polisen tyckte det var pinsamt i Newton, för det är det ju...
Och att mamman kunde snacka för sin sak. Det är helt osannolikt knäppt ju. Jag ser hyfsat många som cyklar till skolan, men många fler skulle kunna göra det. OCH ffa skulle de kunna gå!!! Det skulle de bara må bra av.
Jag förstår att Otto lätt cyklar till skolan. BRA!!


Annika said...

Taina

Huomenta!!

Jag har aldrig sett det. ALDRIG!! Och igår lär det ha setts över stora delar av norden. Hur coolt är inte det. HOPPAS jag får se det en dag. HOPPAS!!!
Karolina kommer säkert att vara i DC en hel del, och det förstår jag. Hon har inga andra HS-kompisar hemma just nu. Ingen annan har höstlov nu, konstigt nog.
Visst är det fina dagar nu, helt oroligt vackra. Och imorrn ska det väl bli riktigt varmt. Det behöver inte bli 27 grader i okt, det räcker med 18 :-)

Stora kramar!!


Brysselkakan:
Njeaeeee...då brukar värmen i huset vara på iaf. Men färgerna är som allra vackrast då i naturen, iaf hos mig! Du kan nog ha tur med väder och vind då också. Vi ska hoppas det.
Soliga fina dagar blir det säkert.
trist tajming med A,och så typiskt. SÅ typiskt.
Men kul att ni ska till US en sväng.

Annika said...

Nettan;
TACK!!!
Ja, det är fint med pumpor och annat nu som lyser upp. Gillar det verkligen.
Norrsken, det måste vara ytterst sällsynt i Skåne, tänker jag.
Själv har jag aldrig sett det.
HA nu en finfin torsdag bästa Nettan!!!

Monica said...

Så fina foton på hösten! Här i Stockholm syntes norrskenet lite i alla fall, är ju mycket annat ljus:-). När det gäller att gå till skolan än nog det borta på fler platser än här, alla barn skjutsas i bil, ser aldrig något barn gå själv längre eller cykla, och utanför skolorna är det trängsel, debatteras ofta för avgaserna och hetsen som råder, skulle vara farligt för ett barn att komma ensam där i trafiken och kanske inte synas. Så annorlunda mot när Anna växte upp här och plockade blommor på hemvägen från skolan:-), får väl glädjas åt det som varit men man glömmer också hur snabbt förändringar sker.

Roligt att K kommer hem och ni får mer tid tillsammans, önskar er en riktigt trevlig vecka och fortsatt fint höstväder.

Annika said...

Monica:
TACK!!
OCH ja, jag har förstått att även ni såg norrskenet igår. Helt otroligt!
WOW.
Alltså, jaha..ja det är jag som har levt i ngn slags konstig bubbla som trott att svenska barn går till skolan. Då kanske det skulle behövas en sådan här dag hemma också?
Sant, vi levde i en svunnen tid, Anna och jag. Brukade också plocka blommor på vägen hem från skolan.
Ja, det ska bli jättekul att få hem K.
Ha en riktigt fin torsdag, bästa Monica!!!

bettan said...

Men vilka otroligt fina färger på pärlorna som majskolvarna är gjorda av ;)Har aldrig sett dess like.
Alltid intressant när du skriver om fenomen som nu t ex "att-ha-en-gå-till-skolan-dag". Fenomen jag aldrig haft en aning om annars :)
Kan bara hålla med dig om hösten. Behaglig och vacker årstid.

Kul att Karolina kommer hem. Tänk vad hon ska njuta av att skämmas bort med önskekost och annat.
KRAMAR!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Roligt (som alltid) att läsa dina torsdagspunkter!

Vad skönt med en varm höst! Som du vet väljer jag ju hellre värme framför kyla (sommar-året-runt-människa på den här sidan dataskärmen ;-))
Igår när jag skulle till jobbet var jag tvungen skrapa bilrutan för första gången i höst. Usch!

Ja, för oss fotomänniskor är hösten verkligen en underbar årstid! Det måste jag i alla fall hålla med om :-D Alla underbara, sprakande färger som träffar kameralinsen :-D
Här hos oss är det nästan inget grönt kvar nu. Träden är gula och röda, och nästa steg är att de faller av. Många träd är redan kala :-(
Dina bilder är fantastiska!

Håller med; bra initiativ med Gå Till Skolan-dagen.
Håller dock med om att alla dagar skulle vara sådana (i alla fall för alla som har gångavstånd till skolan).
Jag gick också till skolan varenda dag från Lekis till 9:an.
Nu hade vi i och för sig bara typ 2 minuters gångväg till skolan hela grundskoletiden (1:an-9:an), så det hade varit liiite i överkant att få skjuts dit ;-P

Så skönt med höstlov för Karolina! Skönt för henne med ett litet break i studierna, även om det bara är några dagar :-)

Ja, jag har också sett hur mycket bilder som helst på Norrsken under gårdagen. Jag ÄLSKAR verkligen detta fenomen!!
Tyvärr missade jag det, då jag måste ta mig en bit från stan. Och jag hade inte tid att åka iväg en hel kväll, då jag skulle jobba ensam på förskoleköket (för första gången) idag, så jag behövde verkligen komma mig i säng i god tid för att vara utvilad.
(Just nu är jag för övrigt så trött att jag nästan trillar omkull. Det var riktigt ansträngande för hjärnan att jobba ensam, men jag gillade det samtidigt :-))

För ett eller två år sedan har jag det för att jag fotade norrsken i slutet av september, så norrskenet är nog egentligen inte så beroende av kylan.
Nu är det inte sådär jättekallt heller; tror temperaturen fortfarande ligger på plus. Under natten går det väl ner mot noll, strax under i och med att det blir frost.
Men det var inte obeskrivligt kallt igår.
Hoppas du får chansen att se norrsken! Det ÄR verkligen underbart magiskt!

Hoppas du får en fin fortsatt torsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Norrskenet igår var fantastiskt! Det var andra gången i mitt liv som jag såg så kraftigt norrsken. Det är inte jätteofta vi har norrsken här, och om det kommer så kommer det oftast lite senare på kvällarna när jag redan har gått och lagt mej. Igår började det vid åttatiden. Det var inte speciellt kallt, runt noll grader.

I vårt lilla samhälle cyklar eller går de flesta barn till skolan. De som bor utanför samhället får skolskjuts.

Anne said...

Jag hade också så himla gärna fått se norrsken, har heller aldrig upplevt det. Coolt de fick chansen hemma, trodde faktiskt inte man kunde se det så långt söderut som Stockholm, men t.om. delar av Skåne hade väl sett det.
Gillar initiativet om att gå till skolan, som du säger dock, man tycker ju kidsen skulle kunna gå varje dag (om de är i rätt ålder) men mycket sitta i bilen är ju det normala. Vi bor med skolan (elementary)på gångavstånd, 10 min promenad genom bostadskvarter så man behöver inte ens ut på någon de stora vägarna intill, alltså perfekt för att gå till skolan. Jag är inte helt hundra men jag har förstått det som att de som bor så nära inte har rätt att åka skolbussen. Jag kan ha fel men har för mig det finns någon regel om det här. Hur som helst, jag ser ju hemmamammorna köra sina barn varje morgon. Jag lovar, det tar längre att köa i kiss-and-ride än att promenera med barnen till skolan (för de som är i tidiga Elementaryskolåldern och nog behöver en vuxen att gå med).
Visst, ösregnar det så tar man ju bilen men i ok väder så tycker jag det vore det mest naturliga att faktiskt gå den korta sträckan istället för att göra det mer komplicerat med bilen. Haha, men jag kanske inte ska kasta sten i glashus, kanske vi kommer sitta i bilen varje dag också.... Nä, hoppas verkligen inte.
De drar ju ner på raster hela tiden också, så ska kidsen få nån frisk luft och lite röra på sig är det ju perfekt om de kan gå till och från skolan i alla fall.
Grannen mittemot är en norrman med amerikansk fru och etablerad här i landet sedan decennier, åker sällan "hem" osv. Men det nordiska tänket verkar sitta i för just hans son (som är lite äldre så han behöver ingen vuxen med sig) ser jag hela tiden gå till och från skolan.
Vad mysigt och trevligt med höstlov och att ni får hem dottern några dagar. Du låter så erfaren, lugn och som att det här med att ha en utflugen dotter är något ni för länge sedan vant er vid och anpassat er till. Så bra! Sett i backsepgeln tycker jag det verkar gått väldigt smidigt för er alla, jämfört med hur många föräldrar och barn kan kämpa. Helt otroligt att hon faktiskt är inne på sitt andra år redan. Hur går det förresten för tjejerna och med det som är nytt det här året, att dela en lägenhet? Hoppas att det funkar jättebra.
Kram!

Anonymous said...

Härliga bilder som vanligt Annika!
Här har hösten bitit på ordentligt, nu får man leta fram både handskar och halsduk.
Ha, kul med "gå-till-skolan-dag" :-)
Hoppas ni får härliga dagar med Karolina (Om hon vill vara med er. När E kommer hem ser vi henne knappt, hon träffar kompisar mest hela tiden)
Ja, för våra "mattöntiga" tjejer gäller det att laga favoriter när dom kommer :-)
Kramar från Anette!

Annika said...

Bettan;
TACK!
Ja, det är så kallad Indian corn, den där majsen. Tror inte ngn äter den, utan den är enbart för dekoration. Väldigt vanlig här den här tiden på året.
TACK, roligt att du gillar då jag skriver om fenomenen här, haha. Denna trodde jag var unik för US, men sen förstår jag ju att många barn hemma numera åker till skolan med bil också.
Kramar


Erica:
Tusen tack!
Blir så glad över att du gillar dem!
Ja, frost hos er nu, brrr!!! Snart här också, det kan jag lova dig.
Idag är det återigen en sådan där varm dag. Nästan lite för mkt av det goda, kan jag tycka.
men, skönt och vackert och soligt förstås.
Förstår att er vackraste höst nu är ett minne blott, medan vår knappt har börjat. Orättvist. Önskar att hösten vore lite längre hos dig.
TACK snälla för att du gillar de här bilderna!! För såna som du och jag är det verkligen en underbar fotoårstid.
Precis, jag gick också till skolan under hela min uppväxt. OCH det skulle många kunna göra här också, inte alla, men väldigt många.
Många bor så pass nära att det skulle vara perfekt för dem.
Åh, Erica, vill SÅÅÅ gärna se norrsken!!!
Du anar inte. Kan tänka mig att du grämer dig över att du missade det hela igår. Det verkar ju ha varit helt magiskt.
DU har ju tagit sååå fina bilder av norrsken förr, det vet jag. MEN det är en lång höst och vinter kvar för det fenomenet.
Aha, vet du, jag trodde det hade med kylan att göra (see how much I know, right...)
Nu fick jag lära mig ngt nytt.
Glad att det gick bra för dig att jobba ensam i köket. Heja!!!
Ha nu en riktigt skön sovnatt!!

Annika said...

Annika:
SÅG ju dina fantastiska bilder på insta!!! SÅ fint!!
Otroligt vackert. Ja, så STARKT!!!
Det verkar ha setts över stora delar av norden, så häftigt alltså.
Inte så kallt heller, nej. Förstår ju nu att det inte har med det att göra, det har jag trott tidigare.
Bra att dina flickor går el cyklar till skolan,
Kramar!!


Anne:
Norrsken ja...
Ja, gissa om jag skulle vilja se det. Tror att norrsken i Sthlm är väldigt sällsynt. Otroligt.
Men igår verkade stora delar av norden ha haft det. Jag skulle verkligen, verkligen, verkligen vilja se det en dag!
SANT, det finns de som bor så nära skolan att de inte har rätt till skolskjuts. Det är samma här. K har aldrig åkt skolskjuts. Vi bodde för nära MS och HS, men när hon gick i ES placerade jag henne i en skola som inte tillhörde vårt upptagningsområde. SÅ jag fick skjutsa och hämta alla år i ES. Det gick bra det också.
OCH sen på MS och HS gick hon hem, och jag körde dit på morgonen (för att de började så sjukt tidigt).
Men annars är det samma här, bor man för nära får man inte åka buss.
Många av dessa kidds jag såg igår bor så pass nära att de skulle kunna gå varje dag, men det gör de ju inte.
De flesta kör sina telningar, och kiss and ride kön brukar vara lång som synden, haha.
Jo, jag kan tro att norrmannen låter sitt barn gå till skolan, helt rätt! Hehe!
Det ska bli mkt mysigt att få hem K. Ser fram emot det massor.
Tack, jodå, vi fann oss väl tillrätta i våra nya roller som empty nesters, mkt tack vare att K älskar sitt liv nere på Elon. Det går hyfsat bra för de fyra tjejerna, inte smärtfritt, men helt OK...
Kramar!!!

Annika said...

Anette:
TACK vännen!!
Jadu, jag vet inte hur mkt vi kommer att se K. De flesta av hennes HS vänner är inte hemma på lov, så hon kommer inte att ha många gamla kompisar att umgås med. MEN jag vet ju att hon kommer att åka in till DC och träffa de tjejerna som skulle bott här.
jag är sååå glad att de inte bor här, hehe...
Exakt, våra mattöntiga tjejer måste få den mat de vill ha :-)
KRAMAR!!!

Channal said...

Norrskenet har jag missat! Ska kolla i natt.

Den majsen är så läcker... som ett konstverk. Gillar även pumparna, vackra. Vi har haft en underbart varm och skön höst med fantastiska kvällshimlar. Men nu har kylan kommit. Brrrr jättekallt men skönt inomhus.

Kramar Anna

Annika said...

Channal:
Ja, kanske har du tur igen inatt, men knappast att det händer igen...trist nog...
Ja, det kallas indian corn och den är verkligen läcker att titta på.
Ni har verkligen en fin höst. Det gör inget om det är kallt ute, bara det är varmt inne.
Kramar!

eastcoastmom said...

Det är dåligt med trottoarer här i småtan, så det är komplicerat att gå till skolan, dessvärre. Och alla dessa bilister som kör för fort och med mobil... Nja...
Ja den här hösten är helt otroligt fin. Men vi behöver regn!

Anonymous said...

Åh vad jag älskar höstfärgerna i fotona!

Annika said...

AM:
Jag förstår, det är ju det på många ställen i det här landet. Dock inte här där det vimlar av parkvägar, trottoarer och stigar, så jag tycker inte ungarna här har ursäkter ;-)
Men jag vet ju hur det är på andra håll i US, inte byggt för gångtrafik alls.
Vi har nog fått mer regn än ni i höst, men visst behövs det än även här.

Marie:
Tusen tack!