Friday, October 16, 2015

Mina klara favoriter...

Det är mitt i oktober.
Höst på riktigt. En underbar tid på året.

Vad gillar ni bäst att göra en helg på hösten?
Tycker ni om att gå ut och gå långa promenader under gyllene trädkronor?
Tycker ni om att kura ihop er hemma med levande ljus?
Lockar sommarstugan?
Teater?
Film?
Läsa en god bok?
Något annat?
Vad jag gillar bäst att göra här i Washington-området på hösten ÄR följande:

Skyline Drive/Shenandoah/Blue Ridge Mountains

Ungefär 40 minuters bilväg från mig ligger bergen. Bergen är Blue Ridge Mountains som i sin tur är en del av Appalacherna.
Bergen är alltid vackra, oberoende av årstid. Men, det är klart, att på hösten slås alla rekord i skönhet där.
Eftersom vi har nästan enbart lövträd här är det som en dröm att färdas längs Skyline Drive med bilen. Skyline Drive är en väg som löper över bergen i Shenandoah National Park, och den är mycket välbesökt, och så vacker.
I staden Harper’s Ferry i  delstaten West Virginia (ungefär 45 minuter från Reston) har den kända vandringsleden Appalachain Trail sin mittpunkt. Då de sega, starka själar som vandrar hela långa Appalacihan Trail (som sträcker sig från Georgia i söder till Maine i norr) kommer till Harper’s Ferry får de sina “trail names”.
Shenandoah är det alltid ett sant nöje att besöka om hösten.

Vandra


Jag älskar att vandra på hösten. På någon vandringsled. Vandringsleder finns det gott om där jag bor.
Det finns väldigt många fina i just Shenandoah, många som delvis går längs The Appalachian Trail. Vi har också många, bra vandringsleder om hörnet. Att vandra på hösten är verkligen så härligt.
Nästa helg ska Peter och jag ut på en längre vandring (om vädret fortsätter att vara så här bra).Samtliga bilder i dagens inlägg är tagna under hösten I FJOL!Vingårdar


Att besöka en vingård under hösten är nästan ett måste. DET är SÅ mysigt och SÅ härligt.
Här, i Northern Virginia har vi verkligen många vingårdar att välja emellan. Många av dem är vansinnigt vackra.
Vinet i Virginia kan bäst beskrivas som “sådär”. Vi snackar inte Kalifornien-viner här precis, inte ens i närheten.  Knappt ens i skuggan.
Men, det ÄR otroligt mysigt att åka ut till en vingård en lördag eller söndag, dela en flaska vin och äta lite medan man beundrar de vackra omgivningarna. Att besöka en vingård är verkligen ett av höstens måsten för mig!


Pumpafälten. Pumpkin PatchesSådana finns det gott om överallt, och de är en självklar del av hösten. Dit åker man för att köpa pumpor och annat höstigt.
Ofta har de massor, massor, massor med aktiviteter för barnfamiljer som att åka hölass, rutchbanor, barnteater och gå “spökstigar” (som är väldigt snälla).
När Karolina var liten var ett besök på en pumpkin patch alltid ett måste, och en av hösten absoluta höjdpunkter. Numera blir det inte av att vi besöker dessa platser längre.  De hör till när man har mindre barn, men sen ids man inte åka ut dit längre, hehe.
Plocka äpplen


Äppelgårdar finns det gott om där jag bor. Ja, de ligger alla en bit ut på landet. Dit kan man åka en helg och plocka äpplen av olika sorter. Väldigt trevligt.


Haunted houses and woods. Spökhus och skräckskogar

Visst, om det finns snälla spökstigar för småbarn så finns det även spökvandringar för tonåringar och vuxna att gå på. Många av dessa hus/stigar/skogar kommer med stora varningstexter innan man går in dem. Här sparas det INTE på krutet, utan man kan förvänta sig att se, och höra, både det ena och det andra. De lär vara riktigt, riktigt otäcka.
Karolina älskar dem, och jag vet att hon ska till  en “haunted forest” vid Elon till helgen. Jag? Nä, jag törs inte, mina nerver pallar inte sånt, haha!!
Men roligt att det finns för dem som VILL!! Nästa höst säger Karolina att hon vill jobba på en av dessa platser, och det passar nog henne som hand i handske. OM hon har tid, vill säga.Laga god mat


Ja, god mat vill man ju alltid ha iochförsig. HAHA.
Men på hösten blir iallafall jag extra lockad att göra lite mer avancerad mat. Sen skall maten intas under långa middagar hemma, det ska vara fullt med levande ljus, vin,  bra musik och goda samtalsämnen.
Jag älskar det!!
OCH igår!


Igår bytte jag ÄNTLIGEN garderob! Nu är det höst och vinterkläder som gäller. Jag har stoppat undan samtliga sommarkläder och det är SÅ skönt!
Bye, bye kära gamla sommartrasor! Vi ses i april/maj igen! Jag saknar er inte!!


I helgen ska vi på kräftskiva hos Lotta och Magnus. Imorgon alltså. Det ska bli så trevligt och SÅ gott allting.

Med detta önskar jag er alla en riktigt god helg!

20 comments:

Åsa said...

Vilka fina bilder! Höstporr! ;) Jag älskar också hösten, men här i Portugal är den inte lika glödande färgglad, så jag är tacksam för alla fina bilder med höstfärger! / Åsa

Nettan said...

Vilka fina höstbilder! Blir glad i själen, har alltid drömt om att besöka en vingård och någon gång ska vi göra det mannen och jag, det står på vår lista.

Spökvandringar, i år ska vi faktiskt gå en sådan på kulturen i Lund med barnen och det ska bli intressant. Har ju två Halloweenfantaster hemma som är i en perfekt ålder just nu! Dvs inte för små och inte för stora.

Goda middagar en höstkväll är inte fel, gärna goda grytor som fått stå större delen av dagen och puttrat, med ett gott vin till och härligt samtal, hög mysfaktor på det! :)

Hoppas nu att ni får en härlig helg med utflykter och middagar!

Kramar
Nettan

Steel City Anna said...

Härliga bilder. Äpplen, pumpor och vin låter som en bra kombination på hösten. När det är soligt och varmt som denna höst så gillar jag verkligen att vandra jag också. Annars är jag inte så glad för hösten, begraver mej i julpynt och längtar efter våren! Egentligen är det väl vintern jag fasar för, men den kommer ju efter hösten.

Tänk att vandra ända från Georgia. Det skulle jag vilja prova en dag. Och att gå kors och tvärs över England (transpennine trail)

Annika said...

Åsa:
Tack!!
Ja, det är verkligen fint här nu. Som en dröm.
Och bättre blir det, men sen kommer det ju då en lång period med kala träd som kanske inte är så rolig alla gånger :-)


Nettan:
TACK!
Ja, att besöka en vingård är verkligen trevligt, och vi har många att välja mellan. DET är Så trevligt. Tycker absolut att du och mannen ska besöka en sådan när ni har chansen.
Vad roligt med spökvandringen. Sånt är så roligt, om det inte är för mkt, haha!!
Absolut, myskvällar med god mat och långa samtal. So nice.
Ha en trevlig helg!
Kramar!!

Annika said...

Anna:
Jag vet, många tänker ju så...Varför gilla hösten? Den leder ju ofelbart bara mot vintern.
Och jag kan förstå det.
Men den är så fin. OCH att vandra, ja visst är det mysigt.
Ja, det finns ju verkligen många som vandrar hela Appalachian Trail. Otroligt alltså. En bragd att skryta med om man fixar det.
Julpynt och julen, ja jag med...min favorittid på hela året.
Ha en fin helg!!

Andra året i Hjo said...

Har plockat ner alla äpplen, nästan. Går med hunden efter Vättern eller ån, vilket är rätt häftigt i oktober - öringen leker. Såg två jättefiskar idag. Man ser dem rätt ofta eftersom ån är grund som en bäck. Annars kan man följa med på öringsafari någon kväll. Hösten är skön också för att man kan få sitta i lugn och ro och läsa en bok. Så ungefär.

Annika said...

Hans:
Låter bra och mysigt allting.
COOLT med öringen, får ni fiska?? Tycker också som du om hösten. Ha en finfin helg!

Monica said...

Hösten är fin när den är som i år! Så mycket fint du visar! Och färgerna, så vackra. Gillar pumpor i olika former, roligt att de kommer nu. Annars är hösten mörker mer och mer men när det är en så solig höst som nu med klar luft så uppväger det mycket. Även om man är inomhus är det skönt att se solen därute. Tycker det är en mer avspänd tid och nu blir det lite knäppt kanske:-), men under sommaren är det så stylat allt och folk så extremt noga med sitt utseende, sedan på hösten "faller" mycket av det, kanske luften går ur dem, och de klär sig i svart från topp till tå och "lindar" in sig, då när man gör sig fin och tar hand om sig lite extra, du vet, så känner man sig extremt fin själv, haha. Och det finns så mycket fina höstkläder med lite färg också. Att ta den tiden när man gör det annars, att bry sig om sig själv, är viktigt tror jag. Och så gillar jag lite mer varm mat, att laga till grytor och soppor med gott bröd till.
Spökhuset på Grönan har besökts:-) och så i Paris på Disney Land, det var mer exklusivt och roligt också. Är säkert roligt att prova på att jobba med det:-)

Önskar dig en fin helg med vackert väder.

Annika said...

Monica:
Ja, jag säger ja och amen till det du skriver.
Det är nog delvis därför jag gillar hösten så mkt. Just för att det är mindre krav, lugnare (även fast alla jobbar).
Jag föredrar höst och vinterkläder framför sommarkläder, och har alltid gjort.
Spökhuset på grönan, ja. OCH spökhuset på Disney World för mig. Det är roligt, och så fint.
Men spökstigar i skogar a la terror skulle jag nog inte mäkta med, men det älskar min flicka :-)
Ja, jag ska snart fota denna höst också. Bara färgerna framträder mer.
Ha nu en riktigt fin och BRA helg!!!

Annika said...

Som du vet så har jag ju inte längre någon höst men jag kan ju tala om vad jag saknar mest med den årstiden: höstkläder och höstmat! Manchesterbyxor, tweedjackor med armbågslappar, cashmere-sweaters, schalar, stövlar, koftor, osv. Finns så mycket fint och det är ingen idé att köpa något alls av det... Och höstmat. Visst kan jag äta chili, soppor, och äppelpajer - och gör det också ibland - men det blir inte alls samma sak om det inte är kallt, klart och frostigt i luften.

Det jag INTE saknar (det frågade du inte om, jag vet, men eftersom jag inte vill låta som jag är missnöjd med allt här...): inomhusklimatet i amerikanska hus om hösten - dessa dragiga golv och dörrspringor och polotröjor och tofflor som jag alltid var tvungen att ha på mig. Raynaud´s fenomen som jag alltid led av och som jag knappt känner av nu. Samt att gå upp duggregn och bäckmörker, dra på mig 45 lager kläder, vantar, mössor, halsdukar, regnjackor, kängor, osv. för att gå ut med hundarna...
kram.

Channal said...

Tycker om oktober. Men ni har det varmare än oss. Hösten är vacker med färgexplosioner, krisp i luften, bylsiga tröjor, tända ljus, romantiska filmer, mustiga grytor, höstastrar och stjärnklara nätter. Det är fint!

Trevlig helg och KRAM! Anna

Anonymous said...

Hallå fejno.
Fina bilder ännu en gång såklart😀 Ja hösten är en underbar årstid. En fördel är ju att slippa många av de jobbiga insekterna och myggen som kan förstöra en sommarkväll.
Det låter ju rätt coolt med haunted Woods mm. Vilken kul grej! Ska hitta på något spöklikt i Finland i sommar för dig hahaha 😜 Jag är rätt säker på att det skulle passa Karolina rätt bra att få skrämma folk på såna där ställen..
På hösten finns det en mycket trevlig sak man kan ägna sig åt. Nämligen fiske förstås🐟 Ett mycket bra sätt att fördriva en höstdag på.

Trevlig helg önskar lillebror Lui från umeå!!

FREEDOMtravel said...

Vad jag gillar att göra på hösten? Levande ljus och god mat, eller en bok eller en film, skulle jag nog säga. Fast besök på vingård lät trevligt! Idag blev det istället besök i en nationalpark - fantastiskt! :)

Annika said...

Annika:
Japp, jag förstår.
Kläderna, älskar dem!! Förstår att du saknar, och maten.
Sen ja, dragiga hus...aaahhhh-meeen till det. Jag bor själv i ett sådant. Oj oj vad det läcker värme och släpper in kyla.
Inte kul. Vårt sovrum är så utkylt på vintern, och källaren var en PAIN i fjol då det var så kallt.
Kvaliteten på husen lämnar mkt att önska.
Kram!


Channal:
ja, vi har varmare än ni. Soligare också, tror jag. Hösten är längre här.
Precis, allt sådant är mysigt, gillar.
Älskar det.
Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Lui:
Men vad kul att DU skriver!! HEJ!!!
OM du spökar för mig i Finland skulle jag lacka...DET vet du, hahaha!! Skulle skita på mig, haha.
Nä, det får du inte.
MEN KLIXO!! Ja, gud vad hon skulle passa att spela spöke i ngn skräckskog. Hon skulle älska det. OCH du hade förmodligen gillat det massor.
Kommer ihåg när du var här i Halloween-tider för ngra år sen och inte kunde släppa hur likt BLAIR Witch allting är...haha!!
Det är bra, Lui!! Fiska du!! Atta boy!!!
Kramar o massor fr Fejno!!Helena:
NI har så fin höst!!
Underbart att varar ute på er resa.
Ja, jag håller med om samtligt du listar.
Ha en fin helg!!

Desiree said...

Jag skriver under på alla de saker du tar upp som du älskar att göra under hösten. Precis sådant älskar jag själv. Det finns för visso inte så många Haunted Houses här omkring men flera Pumpkin patches att besöka liksom massor av olika vingårdar. Den jättestora vinmässan börjar här om en vecka vilket jag ser fram emot. Kan tänka mig att det är väldigt vackert i Shennandoa så här års. Perfekt tid för att vandra. Ha en fin helg Annika.
Kramar!

Annika said...

Desirée:
Kul!
Ja det finns verkligen att göra på hösten! Gillar det skarpt.
Så himla kul med vinmässa! Det skulle jag gilla. En fin tid på året, helt enkelt!
Ha en fin helg!
Kramar!!

Anna, New York – My Bite of the Big Apple said...

Hej!

Roligt att hitta hit till din blogg ocksá. Höstbilderna är helt fantastiska! Vilka underbara omgivningar ni har.

Jag instämmer i ditt val av höstaktiviteter även om det inte finns så många vingårdar här direkt. Men vackert är det också i Sörmland vid Mälaren. Och snart är jag ju i New York igen!

Hoppas du har en fin helg. :)

Ingela said...

Jag tror att jag skulle gilla hösten mer om jag fick bo där du bor. Det finns ju så mycket skoj att syssla med där. Här är det bara same old, same old år efter år.
Kramar från gnällfia!

Annika said...

Anna:
Hej och välkommen!
KUL att du har en blogg! Ska genast kolla in den!
TACK, ja det är vackert här. Vackert hemma också, minsann! DET håller jag helt med om.
OCH snart är du i NYC, vad roligt!!
Önskar dig välkommen tillbaka!!


Ingela:
Ja, kanske...och så är hösten längre...förstås...
Men jag tycker det är så fint hos er också.
Kramar!