Wednesday, October 14, 2015

Amerikanska Fenomen: Att dricksa rätt.

Hejsan och godmorgon!

Onsdag igen.
Visst tenderar veckorna att rusa.

Idag ska vi faktiskt ta tag i ett amerikansk fenomen igen. Jag vet att ämnet varit upp på bloggen tidigare, men det var åratal sedan. Så det tål att DAMMAS av igen!

Det ska handla om dricks.

Dricksandet är en del av vardagen i det land där jag numera bor.   Ibland kan man tycka att det ska dricksas in absurdum, och ibland KÄNNS det verkligen så.
Det svåra kan vara att veta vem, och vilka, man ska ge dricks. Det mariga kan också vara att veta hur mycket man ska ge i dricks. Vad är kotym?
Frågan är om jag själv ens lärt mig?
Jo, kanske, på det hela stora iallafall.


Igår innan jag körde Karolina till Dulles Airport följde jag med henne till frisören. Karolina ville toppklippa sig.
Hos frisören ger man dricks, jajamen…20%.
OCH det blir mycket i långa loppet, tro mig. Jag klipper och slingar mig flera gånger om året. Det kostar flera hundra dollar i grundpris (ja jag bor i en jäkligt dyr del av USA. OCH jag går inte heller till stans billigaste frissa, jag erkänner det...), och den frisören jag har, och alla andra frisörer, förväntar sig dricks.
Så det är bara att casha upp.
Sen bör man också dricksa den person som tvättar ens hår, jag brukar ge henne ungefär 7-10 dollar. Så ja, det är en dyr historia att fixa till håret. På andra ställen i USA (det är ett STOOORT land)  kostar det säkert mycket mindre att klippa och slinga håret.  Det har jag förstått via de grupper jag är med i för svenskar i USA på Facebook.  Det skiljer sig enormt från stad till stad.
Inte mycket att säga om det hela, som sagt. Det är vad det är.

Restauranger…
Ja, även där ska man dricksa, ungefär 15-20% av slutsumman.
Servitörerna har nästan inget alls i grundlön och är helt beroende av sin dricks. Det ÄR viktigt för gästande europeer att komma ihåg detta i USA.
Knasigt att de inte har grundlön, visst. Men, återigen, det är vad det är och det är bara att acceptera.
Det gäller här att ta seden dit man kommer, och ha lite koll på det.
NATURLIGTVIS ska man inte dricksa om servisen varit dålig. Det är  dock sällan servicen är SÅ dålig att man inte ger dricks. För mig har det endast hänt ett par gånger under de alla år jag bott här.
OM du beställer mat och får den hemkörd (take-out, carry-out) så ska den som kör ut maten till dig ha dricks, ungefär 10%.
Går man på ett ställe där det är buffé är det lite andra regler som gäller då det kommer till dricksen. Det kan vara bra att ge den personal som fyller på ditt dricksglas ungefär 1-2 dollar i dricks.
Sitter man i baren och dricker ett par drinkar bör man ge ungefär 1-2 dollar i dricks per drink.


Tar man manikyr och/eller pedikyr ska det ges dricks i sådana fall också.
Taxichaufförer ska dricksas. Åker man taxi i NYC till exempel är det jättelätt med dricksen eftersom det står exakt hur mycket du ger på rutan i baksätet där du betalar med ditt kort. Det läggs automatiskt till slutsumman.
MEN de som packar in dina varor i bilen vid matvaruaffären behöver du inte dricksa. Jag vet, det ÄR inte lätt att veta vem som ska ha dricks, och vem som inte ska ha det.

Ofta står det en liten burk bredvid den som tar betalt på Starbucks/delis/snabbmatställen etc. DU behöver absolut inte dricksa dem om du inte vill. Det är inget krav alls. Ofta kan det bara bli så att man slänger ner växelmynten i de skålarna, men bara om man har lust.  Som sagt, noll krav på sådana ställen.


Ditt tidningsbud (om man har morgontidning) förväntar sig en liten dricks i slutet av året, vid juletid ungefär. Naturligtvis behöver man inte ge dricks i det fallet heller, men de flesta gör det nog ändå.
Hotellstäderskor brukar jag dricksa (de om några tycker jag behöver lite extra). Man dricksar även portern som bär upp väskorna på rummet, eller den som fixar en taxi till dig utanför hotelldörren. Ungefär 1-2 dollar per väska.  Ett par till dollar till den som haffar en taxi åt dig.   Receptionisten dricksas inte.

Hantverkare som arbetar i ditt hus dricksas inte. Sjukvårdspersonal dricksas inte. Man dricksar inga expediter.

Jag funderar på att skaffa Uber.  Det kan vara bra tjänst att anlita då man varit ute på galej och kanske druckit lite för mycket.
Jag har hört att Uber är så mycket bättre, och billigare, än taxi (iallafall här i US. Iallfall i DC-området) så jag kan tycka att det vore smart att skaffa appen.
Vet absolut inte hur det funkar med dricks då man anlitar Uber. Det kanske någon av er vet? Antar att jag lätt kan få reda på svaret med googles hjälp, i och för sig.

Det kan tyckas vara konstigt med all denna dricks. Men, man ska då återigen komma ihåg att de personer, framförallt serveringspersonal, knappt har någon som helst grundlön. Det kan vara bra att veta detta så det inte blir så jobbigt då notan ska betalas.

Idag ska jag iallafall inte dricksa någon alls. VAD jag vet, lägger jag till för säkerhets skull...

Ha en rikigt fin onsdag!

17 comments:

Äventyret framtiden said...

Det är verkligen intressant detta med dricks. Här är dricksen t.om. reglerad i lag. Dricksen ingår t.ex i serveringsavgiften men givetvis så får man ge dricks om man känner för det i alla fall.
Det lustiga är att så fort vi har amerikanska gäster i vår butik/café så ger de per automatik dricks. Vi har alltid blivit förvånade men nu förstår jag varför. De är ju vana att strö drickspengar omkring sig...
Själv ger jag dricks om jag verkligen upplever att någon har givit extra bra service och när vi är på Madeira samlar vi ihop småslantar och ger också en sedel när vi lämnar hotellrummet till städerskan som har skött om oss. De har inte särskilt höga löner precis och är A och O för trivseln. Killen som sköter om att kappsäckarna blir förda till rummet får också alltid en sedel. Och det känns jättebra att veta att det hjälper honom med familjeekonomin.
Tack för intressant inlägg!
Kram!

Eva i Dalarna said...

Herregud vilket "dricksande"! Och alla de här som inte har nån riktig lön utan är beroende av dricksen, sen ska väl de ge dricks också antar jag, när de till exempel går till frissan?
Vi brukar ge dricks när vi är utomlands men det är mycket sällan jag ger det här hemma. Nån gång på restaurang kanske men oftast inte. Tack och lov att jag inte bor i USA tänker jag när jag läser dagens inlägg. Med den lön jag har idag skulle jag inte ha råd med all denna dricks. Missförstå mig rätt - jag har det bra, men jag är ingen höginkomsttagare, vårdbiträden är sällan det - vi borde få dricks ��


FREEDOMtravel said...

Oj hjälp vad krångligt! Jag känner mig supersvensk nu och måste säga att jag föredrar att betala skatt ;) Vi ger oftast lite dricks på restauranger men ingen annanstans.

Andra året i Hjo said...

Mycket dricks i USA har jag förstått. Här hemma är det väl bara på restauranger och i taxi. Har nog glömt något.

Desiree said...

Hej Annika, jo det ar mycket att komma ihag nar det galler drickande. Ger du ungefar lika mycket I dricks for manikyr som nar du klipper dig? Ger du ca 10 dollar I dricks till den som tvattar haret, den som klipper och sedan den som fonar? Blir mycket pengar I sadanafall. Har I Schweiz liksom I Sverige ar det inte mycket dricks. Pa resturang ger man dricks har men vi gar sa sallan ut och ater har I Basel eftersom det inte alls ar prisvart. Det ar faktiskt ratt skont att slippa tanka pa dricks och behova ha tillrackligt med kontanter I mindre summor pa sig.
Kramar!

Taina said...

Fasiken också!!!! Jag skrev just en kommentar och så blir det ERROR!!! Grrrr...

Skaffa Uber. Älskar den servicen. Hur enkelt som helst.

Kram kram

Steel City Anna said...

Jag tycker det där är jättesvårt! Tog typ fem år innan jag fattade att man ska dricksa frisören även här i England. Fast även där lite olika beroende på typ av salong. Sen är engelsmännen lite generade av dricks, alltså det känns onaturligt för alla och ofta kommer de tillbaka med växel och man måste säga igen att nej det är till dej liksom. På puben ger man inte växel utan man säger att man köper en pint till bartendern, fast det blir som dricks ändå, de kan ju inte stå och supa när de jobbar, det är så himla krångligt. Finns så extremt mycket artighetsfraser och regler. Enklast känns det väl att dricka på restaurang, taxi, hotell osv, det är man ganska van vid och gör i de flesta länder.

Annika said...

Karin:
Vet att det är reglerat i norden. Men jag brukar själv ha svårt att veta hur man ska dricksa där. Känns fel att inte ge ngt alls, även om det är inbakat sas. Brukar alltid lägga lite på bordet efter en middag på restaurang.
Amerikaner på besök i Europa är ju lika vilse i detta som europeer som kommer till USA. Inte lätt att veta vad som gäller var.
Precis, jag brukar också dricksa hotellstäderskor. De om några behöver det, och som du säger är det ju de som ser till att ens hotellrum är fint och trevligt.
Jag vet, det är en labyrint i dricksvärlden.
Kramar!!!


Eva:
Annorlunda äro det allt, ja...
Jo, det här med dricksen drabbar ju alla. Ska också lägga till att det finns billiga friseringar, men klart att det skall dricksas där med.
Japp.
På snabbmatställen dricksas det inte.
Nej, jag vet, vårdpersonal borde få många extra bonusar, håller helt med.

Annika said...

Freedom:
Skatt betalar vi också. OCH hög sådan..
No, detta skall ske ändå ;-)


Hans:
Ja, mkt mer komplicerat här. Ja, jag vet att man tex inte dricksar sin frissa hemma. Tycker det är svårt då man är hemma med att veta HUR mkt man ska ge i dricks på tex restaurang. Jag hör så mkt olika, det beror på vem man frågar.

Annika said...

Desiree:
Mycket dricks blir det.
Den som tvättar mitt hår får ca 7-10 dollar. Min frisör är den som blåser och stylar mitt hår efteråt, och hon får ju den stora dricksen. Så det blir tex 45+10 i dricks hos frisören. Det är mkt det, tycker jag. PUST!
Ja, jag kan tänka mig att det är lika i Sverige och i Schweiz.
OCH visst är det svårt att veta HUR man ska göra, och hur mkt.
Kramar!


Taina:
Men skit också. USCH vad jag hatar då det händer.
Ja, jag ska faktiskt ta och skaffa Uber, har bara hört bra om den tjänsten!
Kramar!!

Annika said...

Anna:
VISST är det svårt!!
Skitsvårt, och innan man lärt sig...
I början gjorde jag verkligen mina misstag, men det tror jag ALLA gör. Hur ska man kunna veta liksom?
HAHA, roliga omskrivingar i artiga England. A pint for the bartender. Förstår ju att det blir ren dricks iaf.
Kan tro att USA och England är rätt så lika då det kommer till detta att ge dricks.
OCH jag märker ju hur mkt detta har färgat mig då jag är på semester hemma.
Det är helt enkelt inte lätt att veta.

Miss Marie said...

I England dricksas det lite, mer än i Sverige men mindre än i USA. Frisör ska exempelvis dricksas, vilket jag tycker är otroligt udda! Går jag ut och äter dricksar jag gärna, runt 10% kanske, men skippar det helt om jag inte fått bra service. De har lön så dricksen är extra! Senast jag var ute så hade de exempelvis lagt på vår order på de som hade suttit vid bordet innan oss, så på vår nota fanns dera drinkar med! Inte ok, tycker jag, visst vi kollar alltid notan innan vi betalar, men jag tycker man ska kunna lita på att de har koll på sånt! Då blir det ingen dricks från mig... Caféer som Starbucks o liknande har ofta små drinksskålar framme vid kassan, där kan man lägga växeln om mn vill.

Annika said...

Marie:
NEJ, det var ju helt fel av restaurangen att lägga på tidigare gästers drinkar. Totalfel. SÅ får det inte vara. Exakt, i ett sådan fall skulle jag inte heller ge dricks. NO way!! De får absolut hålla koll. Dricksen får de ju på slutsumman. USCH!!
Visst, man ska alltid kolla notan. Alltid.
Det som stör mig så är att det är så jädra dyrt att klippa och slinga iaf, och sen ska man då dricksa som grädde på moset, och 20% här. DET gör lite ont.
Precis, samma här, det finns dricksburkar på Starbucks etc, men där lägger man bara om man har lust. Jag gör det ibland. Inte alltid.

Monica said...

Låter väldigt dyrt med frissan och jag som tycker det är dyrt här så jag går väldigt sällan:-), en kollega går alltid till en kändisfrisör som kostar en mindre förmögenhet och sitter där en hel dag känns det som men hon blir så väl behandlad och fixad med så det är säkert som en liten semester, men jag skulle aldrig göra det, gör säkert annat istället:-).

Är ju väldigt svårt för serveringspersonal att vara helt beroende av folks välvilja, så osäkert liv för dem. Så förstår att det är självklart med dricks och en viss procent.

Det du skriver om tidningsbudet, det ska jag tänka på, för vad de är "trogna", i ur och skur kommer tidningen mitt i natten, pratade förut med en kille i ett annat sammanhang och han delade ut tidningar på nätterna och åkte sedan raka spåret till universitet och studier, varje dag. Så hörde här med att några hängt en julklapp på dörren, det ska jag göra i år:-).

Här hemma rundar jag av på caféer och restauranter. I England har jag tränat mer, jag lämnade dricks tydligt trodde jag men de kom tillbaka med den så artigt och tackade för besöket igen, så man måste säga att det är för dig, tror att samtliga som arbetar på ett pass delar precis rättvist sedan. Och har nu lärt mig lite mer:-). Och så får man som svensk kolla upp det aktuella landets regler när man reser, blir trevligast för alla. Man förstår ju att många med väldigt lågavlönade yrken i många länder är beroende av dricksen.

Annika said...

Monica:
Går till en tjej som tar så mkt, men hon gör ett bra jobb och jag har gått till henne i över 10 år. MEN dyr är hon, och jobbar på dyr salong. Trist.
Precis, det är som en liten bonus till tidningsbudet i juletid. Tycker också man kan ge dem, för de tar ju sig alltid ut i alla väder tidigt på morgonen.
Exakt, det är inte lätt att veta då man kommer till ett land. Vet att även här delar servitören sin dricks med tex den som plockar disken.
Ett annorlunda system ,och det är inte alltid lätt att veta.

Musikanta said...

Här ger man ju aldrig dricks till sin frissa - jag tror hon skulle ta illa upp om jag ens försökte :-). Förr vara det ju problem med dricks även här i Sverige men sedan 70-talet tror jag att dricksen helt försvann. Den läggs ju till notan på restaurangen och räkningen på taxin så man betalar det som står där. Och kanske rundar av lite, men inte särskilt mycket. Det verkar vara en djungel med dricksen i USA.
Kram från Ingrid

Annika said...

Ingrid:
Du ser, det är så annorlunda. Min frissa skulle nog svimma om hon inte fick.
Ja, det är snårigt med dricksen här, inte lätt att veta när man är ny, eller turist.
Men, man lär sig.
Kramar!