Wednesday, September 23, 2015

Det här med hösten...

Hej och godmorgon onsdag!!

Nu har jag snart varit tillbaka i Washington i en vecka. Tiden går snabbt.
Verkligen.
Dock, dras med jetlag som inte vill ge med sig. Jodå, jag kan hålla mig hyfsat vaken då kvällen faller. Men på morgonen vaknar jag i svinottan. Vaknar inte med tuppen, jag vaknar FÖRE tuppen.
Jo, det är verkligen rejält jobbigt att vakna klockan 4 och inte kunna somna om. I do HATE it. Jag är ju aldrig morgontrött i vanliga fall heller, men klockan 7 tycker jag är en bra tid att vakna.
Oh well, that too shall pass!


Jag hade iallafall en SÅ fin resa hem till både Sverige och Finland.  Jag tycker SÅ mycket OM att vara där “off season”.
Gillar att vara hemma då vardagen pågår. Gillar att vara hemma då hösten nalkas. Gillar lunken och naturen. Gillar att ALLT är lugnare än på sommaren, för det ÄR det. Ja, det är faktiskt riktigt skönt att vara i norden då sommaren viker för hösten.
Dessutom var det en sådan underbart fin höst i både Stockholm och i Närpes under de veckor jag var där.
Perfekta dagar med temperaturer som låg runt 15-18 grader och även om solen värmde gott så fanns det ändå ett stråk av kyla i luften.
På morgnarna låg dimman ofta tät över nejden.DET var SÅ mycket fjärilar i omlopp då vi var i Närpes.  Överallt, och speciellt runt en björk i vår strand.  Otroligt många fjärilar runt den björken.  Som ni ser fanns det fina lingon också..  Något det också fanns gott om var trollsländor.  Massor, massor.  Fascinerande!


Här ska min svåger och mina bröder ut på fisketur.  Som ni ser är de väldigt påklädda!


MEN, det hindrade inte Staffan från att ta ett bad med sina söta barn, Ella och David, då han kom hem!  Det var säkert runt 19-21 grader denna eftermiddag.  JAG badade inte. Jag satt på bryggan och fotade istället :-)

Redan då jag landade på Arlanda den 25 augusti syntes det att sommaren i Stockholm var över. Det märks så väl i naturen. När vi två dagar senare lade till med Silja Line i Åbo syntes hösten ännu mer då vi med bil färdades upp mot Österbotten.
Björkarna hade börjat gulna, vassen såg ut att ha gått mot vinter.
Ja, man kan VERKLIGEN se hösten i ljuset och på vattnet. Vattnet är blått, javisst, men inte sommarblått. Havet får verkligen en kallare blå färg så fort hösten kommer.
Och ja, vid kusten hör man inte längre måsar skria, det är ganska tyst i naturen på det hela taget. Tyst förutom tranors vemodiga skrin då och då.  Tranorna hade ännu inte hunnit flytta, ja inte alla iallafall.  Tänk vilken skillnad det BLIR på bara några veckor. Jag lämnade sommar-skären den 3 augusti, och kom tillbaka till “en annan värld” bara tre veckor senare…
Jag njöt!
Ja, verkligen! Jag njöt. Naturen ÄR fantastisk.
OCH jag är nog väldigt, väldigt nordisk.Sensommar-förhöstmorgon i sundet.  
Då jag landade på Washington Dulles Airport med SAS för en knapp vecka sen steg jag ut i HETTAN igen.
Hur det kändes? Nej, inte kul. Jag är så färdig med sommaren 2015 nu, den får gärna vika hädan. Jag vill ha höst! Riktig höst. Den sortens höst som jag upplevde i Stockholm.
Jag sa till mina föräldrar, till min syster och till vänner att jag hade NOLL lust att “börja om” i Washington igen med tishor och shorts. Men, så blev det…
Bara att skala av sig jeans och kofta och dra på sig sommarkläder. IGEN.
Men, som sagt, det blir ju höst här också väldigt snart. Jag vet ju så väl att vi alltid i mitten av oktober brukar slå på husets värme.
Nu är det behagligt här också, runt 23 grader. AC:n i huset behöver man inte köra för full styrka längre. Inte just NU iallafall. Vi kan nog snart stänga av den. Tiden mellan AC och värme är SKÖN!! Då man kan ha fönster öppna på nätter och dagar. Tempen inne är skönt behaglig innan det blir för kallt.Fiskandet var SÅ kul tyckte Håkan och Gunnar (och Staffan som tog bilden).

Junkarsgrund där min moster har sin stuga.

Annars tycker jag att hösten är den finaste årstiden i Washington. Lång, fin och med vackra soliga dagar. Och en när löven börjar skifta är det som en dröm!! Ja, det lär bli massor med bilder sedan då trädkronorna brinner gyllene!Dimman lättar över septembersundet!!

Tigerliljan var så vacker!

Igår “höstade” jag huset. Nya gardiner i kök och vardagsrum, jag bytte kuddar, filtar och dukar i vardagsrummet. Det känns SÅ härligt.
OCH vet ni, jag har börjat tända doftljus som doftar av kanel och äpple igen.
DET är inte dumt!!
Välkommen sköna höst!!


Vi hörs imorgon igen!!

23 comments:

Anne-Marie said...

Det märks att hösten kommer även här eftersom kvällarna är mycket mörkare. Det märks inte ännu på utomhustermometern men mörkret känns mera påtagligt även här.
Även om det är varmt är det ett annat ljus och en annan känsla i luften tycker jag.
Minns att det kom en annan känsla i Sverige ungefär när skolan brukade sätta igång efter sommarlovet.
Härliga bilder och den där med björken är SÅ fin. Tycker mycket om den. :)
Håller med dig om kläderna - sommarkläderna börjar bli tjatiga.
Kramar!!

FREEDOMtravel said...

Fina bilder och det låter som en härlig tid i Norden! Vi är i Kroatien nu och är glada att den värsta hettan lagt sig. Skönt med svalka på nätterna! Däremot får det gärna fortsätta vara någorlunda varmt. Det är skönt så länge vi slipper värma husbilen med gasol - när det händer får vi snart problem eftersom det är svårt att fylla svenska gasolflaskor utomlands...

Desiree said...

Vilka vackra bilder Annika. Forstar att det var bade skont och underbart att fa njuta av att vara I norden under off-season. Det ar valdigt annorlunda mot sommartid och vackert pa ett helt annat satt. Fattar ocksa att du ar fardig med sommar nu. Vi har haft en bra och lang och skon sommar har och jag kanner mig ocksa fardig. Kanns helt ratt med host just nu. Men hosten nar den val kickar igang I USA ar ju en av de vackraste arstiderna. Ja det ar nog min absoluta favoritarstid I USA.

Later kyligt att bada men din bror med barn ar riktiga vikingar. Jag hade ocksa suttit pa bryggan och fotat som du gjorde. Hoppas du snart far njuta av hostlov, crispiga morgnar, pumpkin spice latte och manga tanda stearinljus.
Varma kramar!

Steel City Anna said...

Sa fint du beskriver naturen och ljuset. Jag ar precis likadan, tanker pa alla skiftningar och vantar pa de starka fargerna :) det ar nog nordiskt i sej! Underbara bilder.

Annika said...

Här är det grått och ruggigt och småregnigt... Jag kommer aldrig att förstå tjusningen med hösten... (inte som vår höst ser ut i alla fall).

bettan said...

Läser, tittar och suckar nöjt. Ordningen återställd. Du är tillbaka och bloggar och det tycker jag om.
KRAMAR!!

Annika said...

AM:
Absolut, håller med. Man märker det så väl i naturen här också. OCH på ljuset både morgon och kväll.
Har inget emot att gå in i den märka årstiden igen. Det blir bara skönt. Jag är färdig med sommaren 2015 nu.
Just det, det blir ett helt annat ljus när hösten kommer, även om dagarna är varma.
Tack, ja björkar är SÅ fina. Jag saknar dem här.
Kramar!!


Helena:
Ja, det var både sorg och glädje på denna resa. Min andra resa hem denna sommar.
Men fint var det.
Ni är i Kroatien, fattar så väl att ni njuter av svalare temperaturer ni också.
Håller tummarna för gasolen och att det inte ska bli strul

Annika said...

Desiree:
TACK vännen!!
Ja, jag är redo att säga adjö till sommaren 2015, den var "sådär".
Nu välkomnar jag den sköna amerikanska hösten, för den är verkligen HÄRLIG!! Började tända ljus hemma igår. Alltså doftljusen med kanel och äpple, härligt!
HAHA, vet du, jag badade inte en enda gång i somras. Otroligt, men det var inte väder för det, tyckte jag.
Har inte drickat ngn pumpkin spice latte än, men snart så...snart...
Kramar!!!


Anna:
Tack, ja jag älskar verkligen naturen. Brukar säga att den är min religion.
Känner mig väldigt nordisk i mångt och mkt.
Glad att du också känner så!

Annika said...


Annika:
Så synd att du känner så, men ni har lite för regnigt och mörkt kanske?


Bettan;
OCH jag blir så varm och glad över dina ord att du anar inte.
Kramar!!!


eastcoastmom said...

Första höstdagen idag, tydligen, här i USA!
Älskar augusti och september i Sverige. Och hela hösten här i Connecticut! Bästa tiden på året.

Annika said...

AM:
Det är visst det, höstdagjämningen till ära. Själv tycker jag att hösten börjar den 1 sept, basta. Vintern 1 dec, våren 1 mars och sommaren 1 juni. Så're så!
Ja, september hemma är som oktober här. OCH hösten på den amerikanska östkusten är bästa tiden på hela året.

Nettan said...

Hösten är en av favoriterna, då det är ok att kura i koftor och jeans, att dricka varmt te och plocka fram de lite tjockare filtarna i vardagsrummet igen. Härligt!
Höstdagjämning här hemma, och det märktes i morse då det var mörkt länge och vi försov oss duktigt.

Hoppas att du har en härlig onsdag!

Kramar
Nettan

Monica said...

Hösten är så fin i år, roligt att du fick uppleva början av den och då är den kanske som skönast, det regnar rätt ofta men är blandat med soliga timmar så det har varit okey och vackert när det ännu är blommor och färgerna börjar skifta sakta. Och Stockholm blir annorlunda. Luften har varit skön i år, känns så bra, det är en vacker tid nu. Förstår dig att du var redo för hösten hos dig med, sommaren har sin tid, men hösten kommer förstås och gör som du, tänkte på det igår att jag vill "hösta till det" lite hemma, vi såg fantastiska plädar av lammull och även maken blev intresserad, kanske vi har redan men det kan bli kallt sa jag så vi behöver ett par till:-), dukar och sådant finns det nog av i skåpen:-). Önskar dig fina dagar nu och att du får sömnen på "rätt plats" igen.

Annika said...

Nettan:
Visst är det härligt!!
Gillar det också. Kravlöst och skönt på ett helt annat sätt än sommaren.
Igår plockade jag fram just de sakerna du skriver om.
Hösdagjämning här med, men här kallas det First day of Fall av ngn anledning.
Kramar!!!


Monica:
DEN var ju SÅ fin hela tiden jag var hemma. Underbar!!
Exakt, Sthlm blir annorlunda. Skönare på ett sätt. Luften är så klar och hög.
Älskade verkligen att vara hemma.
Ja, jetlagen ska väl ge med sig, men det är segt.
Ha det så fint hemma!!

Ingela said...

Så många fina bilder från skären! Det är ju nästan lika vackert som hos er där i Amerikat. ;)
Jag har sagt det förr, och jag säger det igen - det jag saknar i våra trakter är alla sådana där ställen att besöka bara över dagen som ni har där - vingårdar m.m. Här finns ju liksom nada. Eller är det så att man är hemmablind?
Skulle gärna byta väder med dig - det är 13 grader och småregnigt och lite blåsigt (surprise, surprise) i dag. Not my kinda weather AT ALL.
Kramar!

Ingela said...

Vi har förresten också haft massor med fjärilar i år, mycket mer än någonsin tidigare. Och på Änterskär har vi alltid massor av sländor på sensommaren, och detta år var inget undantag. Jag gillar båda!

Annika said...

Ingela:
HAHA, ja nog är Österbotten vackert!! Alltid!!
men jag fattar vad du menar om dagsutflykter etc. Fast, ja, du är nog lite hemmablind också, hihi. Man blir ju lätt det.
Ingela, har grymma problem att kommentera hos dig. Inget verkar gå fram, får bara medd att det inte gick att skicka.
Fjärilarna ja, jösses vad de var MÅNGA!!! har aldrig sett dess like. Visserligen brukar jag inte vara där hos er så sent på säsongen, men ändå...OTROLIGT!! Och trollsländor!!
Jag gillar också sländor och fjärilar, så fina !!!
Kramar!!

Liz said...

Hej! Vad roligt att du ar tillbaka igen, aven om jag ar sa dalig pa att kommentera sa kikar jag anda in fran telefonen och har saknat dina inlagg. Forst och framst vill jag dock beklaga sorgen av din mormor. Men sa fantastiskt som du skrev ovan, att du fick behalla din mormor i livet sa lange anda! Hon verkar ha varit en varm sjal med ett gott hjarta. Forstar att det var sjalvklart att du akte tillbaka till begravningen.

Jag forlorade mina far och morforaldrar ganska tidigt i livet, min mormor var den sista som gick bort, vilket pa nagot satt kandes mest. Dels var jag ett barn nar farforaldrar gick bort, min morfar gick bort nar jag gick pa gymnasiet. Da jag hade min egen lagenhet i staden dar sjukhuset lag, var jag ofta dar pa slutet innan han gick bort. Min mormor var aven den sista av den generationen som gick bort, och det kandes verkligen. Jag var ganska tidigt gravid med Cassandra och akte nat tag upp fran Tyskland och madde pest.

Men det jag skulle komma till, vilken gava att fa ha en sadan kontakt med den generationen och att aven ens barn fatt vaxa upp med den kontakten.

Vackra bilder fran hostig skargard. Forstar att det ar ett helt annat lugn att komma dig nar sasongen ar over. Kallt att bada dock!!

Du har ju dock en vacker host att se fram emot nu och ett par manader framover. Den basta tiden! Som sa manga alskar aven jag hosten och alla vackra farger. Har har vi fortfarande sommar, men vi ar ju vana vid lang sommar tack vare Arizona, sa det kanns inte alltfor konstigt anda. Ser fram emot att det ska bli lite svalare dock, ar fortfarande valdigt varmt. Runt 90 F och med nastintill 100% luftfuktighet..Pa sondag kvall kommer tydligen en typhoon stryka forbi Okinawa igen, sa vi lar val fa en del regn i samband med den igen.

Hursom, harligt att hosta huset. Kanns lite fel har annu, men jag ar glad for att jag tog med en del hostigt pynt anda och kommer nog att borja dekorera och fixa i borjan av oktober.

Ha en fantastisk fin dag,
Kram!

Taina said...

Åh, jag längtar också efter att få åka hem off season! Vill uppleva höst OCH vinter. Förstår att du njöt. Jag njöt av din text och bilder och kände att jag "var med på ett hörn". Du skriver så fint Annika så jag kan verkligen föreställa mig känslan du beskriver. Ah!

Här har vi också en behaglig temperatur nu. Men idag fick vi faktiskt 26 grader varmt. Ingen fukt men ändå.

Kram på dig och hoppas jetlaggen försvinner snart!

Annika said...

Liz:
HEJ Liz!!
Kul att se dig här igen!!
TACK, ja det är verkligen en ynnest att jag fick behålla min mormor så länge. Hon var ju så pigg fram tills att hon fyllde 95. Otroligt.
Visst är det konstigt nät inte längre ngn från mor-farfäldrarnas generation inte finns längre. Väldigt sorgligt.
Exakt. min mormor var ju en så betydande, och älskad, person för Karolina och hennes kusiner. DET var verkligen speciellt att se. Fantastiskt.
Ja, jag förstpr så väl att du verkligen ser fram emot svalare väder också. VET ju hur hett ni hade det i somras. Skönt när den värmen ger vika. Ja, jag har en mkt vacker höst att glädjas åt inom kort.
Stora kramar!!


Taina:
Off season ÄR annorlunda, lugnare, mer jordnära. Äkta kanske? Vet inte hur jag ska uttrycka det.
ÅÅÅ tack för dina fina, fina ord. Jag blir så glad.
Nu är dagarna i det närmaste perfekta. ÄLSKAR det. Sol och klart och NOLL fukt. Tror vi hade lika varmt igår, du och jag.
Jetlagen sitter som smäck. har inga problem att vara uppe på kvällarna, men morgnarna...gaaahhh!!!
Kramar!!

Andra året i Hjo said...

Det är väl så att vi nordbor har svårt att lämna naturen. Naturen och vemodet. Jag gillar också hösten, kanske inte att gå långpromenader med hnden när det regnar, men får vi lite sol är det en årstid att gilla. Och regnar det finns inga förpliktelser.

Annika said...

Hasse;
Ja, jag tror verkligen det. Vi nordbor har nära till naturen i våra hjärtan, Det kommer liksom med folksjälen.
Tyckte hösten var så fin hemma innan jag for tillbaka hit. Håller med, regn ÄR skönt!!!

Channal said...

Reston och Närpes det är du Annika! Så många vackra bilder. Ditt lilla brorsbarn Ella, hon är väldigt lik dig och din syster!! Kul!!

Glad att ha dig här igen. Du har varit saknad. Har själv tappat lite fokus på bloggandet.

Massor av KRAMAR till fina dig! Anna