Thursday, June 04, 2015

OBX från 10-1.

Hejsan och godmorgon!


Trevligt med all den goda, fina feedback ni gav mig då jag skrev mitt första inlägget om OBX tidigare i denna vecka.
Tack för det!

Idag ska vi ta oss en titt på De Yttre Bankarna igen.
Men, på ett lite annorlunda sätt.


Eftersom det är torsdag--och torsdagar brukar vara punktdagar--tänkte jag skriva dagens inlägg i listform.
Ni ska även få svar på lite frågor. Jag menar, om ni själva är sugna på att hyra därute.
Jag menar, om ni har vägarna förbi ;-)


Jag blandar det hela med bilder, och berättelser, som alltid.


Nu ska vi se, från 10 till 1.10. Att hyra hus på The OBX.
Görs lättast via förmedling, och förmedlingarna är otaliga. Otaliga. Google ger er svaren. Men, vi använde oss av Sun Realty då vi hyrde huset i Duck. SR är gamla och etablerade i gamet. När Peters föräldrar brukade hyra hus i OBX (då när jag först blev kär i bankarna) använde de sig alltid av Sun Realty, och det ser ut som om Peter och jag fortsätter den traditionen.
Men, som sagt, det finns otaliga firmor att använda sig av. Fördelen  med att anlita firma är att försäkringar och annat ingår.  Det gör allt lättare, helt enkelt.
De flesta hus på The OBX ägs av privatpersoner. De privatpersonerna gör sig en rejäl hacka genom att hyra ut sina sommarhus under stora delar av året. Husen köps ofta möblerade, och sen sätter ägaren sin prägel på huset. Dyrast är det givetvis att hyra under högsommaren, och billigast under vintern.  Priset på ett och samma hus varierar enormt under året.

På väg ner till stranden från "vårt hus".  Underbara, fina sommarmorgnar.
Stigen till havet...
Ensam på stranden...
9. Bästa ställena på The OBX, enligt MOI!
Duck och Corolla! Älskar de nordliga byarna på OBX. De känns genuina (MED några undantag) och är så gott som befriade från hotell. Bara privathus där.
Sen ska jag också nämna att det är DÄR jag varit mest. Därför har jag en speciell känsla för de platserna. Mest känsla har jag nog för Corolla. MEN, ett ska ni veta, ställena, de små byarna, längs Hatteras National Seashore är helt UNDERBARA!! OCH så isolerade. Byar som Rodhanthe, Salvo och Waves. Jag vill verkligen hyra därute någon gång. Det står på listan.
8. Ställen som är mer "sådär", enligt MOI!
Kitty Hawk, Nags Head och Kill Devil Hills. Inte min tekopp direkt. Det är i Kitty Hawk man anländer då man kör över bron från fastlandet.
DÄR är det som mest kommersiellt på THE OBX. Där ligger sånt jag inte bryr mig om alls. Det är inte speciellt vackert, förutom vid vattnet. De tre samhällena är också de största orterna på The OBX. Därmed blir de ju självklart mest kommersiella också. Men, jag känner många som stortrivs där. Alla är vi olika.
Ett ord dock, södra Nag's Head, som ligger där Hatteras National Seashore börjar, ÄR jättefint!!! Genuint och gulligt.   Jag skulle kunna tänka mig att hyra där.
Men resten? Meeehh...nähhh....DET här stället är WOW!!!  Det är Jockey's Ridge State Park i Södra Nag's Head.  Alltså den delen av Nag's Head som är Top of the Line.  Det var första gången vi besökte dessa enorma sanddyner!  Verkligen så otroligt vackert där!  Vi var där i solnedgången, och jag blev helt förstummad av all skönhet. Helt unikt!  Jag har aldrig sett så stora sanddynsfält någonsin förr.


Enorma dyner som sträcker ut sig från östra till västra  sidan. Så vackert, och så mäktigt.  Perfekt att komma dit på kvällen också, sanden så sval och skön. Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att komma dit mitt på dagen då solen gassar.  Det skulle inte funka att gå på sanden då eftersom den blir SÅ het.


Karolina blev som barn på nytt!!  Sprang, hoppade och sprang!!  Underbart!!
Utsikt österut, över södra Nag's Head.


Karolina springer lycklig över dynerna. OCH kolla in den hoppande grabben i bakgrunden!!
En sandängel blev kvar...


7. Stränderna
Eftersom det i Duck, Corolla och på de yttre bankarna (Hatteras) inte finns några hotellkomplex så är stränderna, även mitt i sommaren, ganska tomma. DET är det bästa av ALLT!
Du kan lätt hitta en egen plätt utan att trängas med andra.
Detta gäller framförallt på Hatteras. Du kan stanna bilen varsomhelst längs Route 12 (vägen som går över bankarna) och gå ut på stranden. Du kan vara helt och hållet ensam därute. DET är verkligen en känsla! Om du vill kan du även bada i sundet. Jag har ännu inte gjort det, men en dag ska jag testa det också.Bad vid Cape Hatteras fyr!  Här är det stora vågor och många surfare.  I Hatteras var vattnet varmt, ungefär 22 grader.  Lustigt nog var det mycket kallare vatten där vi huserade, en timme norrut.  I Hatteras är vattnet strömt, och det är lätt att fastna i rip tides och underströmmar.  Peter och Karolina hamnade i en så kallad Rip Tide här.  Det är strömmar som går från stranden och ut i havet.  Det är ingen ide att fightas mot en rip tide, man ska följa med den om man drabbas.  När den lugnat sig ska man simma ut från den-och parallellt med stranden- inte emot den.  Det gäller att veta hur man ska tackla dem.  Själv är jag inget fan av att bada i de stora världshaven.  Jag ogillar stora vågor, och jag vill inte hamna i underströmmar eller rip tides.  Mig återfinner man oftast i en solstol i vattenbrynet med vågorna sköljandes över benen.  Ja, om det inte är lugnt hav förstås, då simmar jag gärna långt ut och länge. Här går det nästan inte att simma även om man skulle vilja det.


Vid Cape Hatteras.  Fina, fina stränder.  Men akta dig!!!


6. Cape Hatteras
Cape Hatteras är den allra östligaste punkten på The OBX. Där ligger den berömda fyren likaså.
Härute är det enastående vackert.
Du kan bo i Hatteras Village, Frisco eller i Buxton. Alla tre hyfsat stora byar. Men, finast är det då du lämnar byarna och ger dig av på egen hand längs bankarna.Den stora mäktiga fyren vid Cape Hatteras.


Fyren sedd från stranden.  Fyren flyttades från stranden och upp i strandskogen 1999.  De var tvungna att flytta den eftersom fyren höll på att ätas upp av havet.  Ja, man kan nog kalla det för ett projekt då en fyr ska flyttas.

5. Ocracoke Island
Ocracoke är en frånfluten ö på The OBX. Dit kommer man endast med en bilfärja som tar 40 minuter. Den färjan avgår strax söder om Cape Hatteras.
Jag har bara varit på Ocracoke en enda gång. DET gav mersmak, kan jag säga. En idyll. Lite sårbar är ön dock eftersom den är så isolerad. Kommer man söderifrån tar bilfärjan två timmar.
Dock, någon gång skulle jag gärna, gärna hyra hus på Ocracoke.

Det finns ett badvaktstorn vid Cape Hatteras.  Det kan behövas.

4. Carova
Längst norrut på bankarna upp mot gränsen till Virginia. Norr om Corolla Light, ligger Carova. Carova är verkligen stället för den som vill vara ensam och uppleva havet. Hit kommer man endast om man har en bil som är fyrhjulsdriven. Man kör ut till Carova via stranden, ut över sanden alltså. Det finns ingen bilväg. Utan en stark, fyrhjulsdriven bil kommer man inte till denna del av the OBX. Det är i Carova som man också kan se de vildhästar som sägs finnas på The OBX.Cape Hatteras fyr sedd från en strandstig.3. Bästa tiden på Bankarna?
Det är väl det klassiska svaret som gäller där, maj-september. September är totalt ljuvlig därute. Vattnet är varmt, det är fortfarande sommar i luften. Skolorna har börjat.
Innan Karolina började skolan brukade vi ofta hyra hus i början av september. Många av strandhusen har privata pooler. De poolerna töms oftast i början av september (Labor Day) och det kan man kanske ha i åtanke om man är poolmänniska. Sommaren är het och fuktig på The OBX, precis som längs hela östkusten.Karolina, Keith och Peter är ute i vågorna...

PÅ en ödestrand någonstans mellan Hatteras och Salvo.

2. Orkaner
Drabbar OBX HÅRT då de kommer. Vi har fått åka hem under hot om orkan två gånger. Det är INTE kul. Orkansäsongen är juni-oktober.

Bad på ödestranden.  Det var mycket starka vågor här, och inte ens Peter (som är van vid stora vågor) ville ge sig ut i dem.

1. Bäst då?
Allt! Allt som jag listat ovan!
Jag får Gotlandsvibbar på The OBX. Det är något med havet och ljuset som påminner mig SÅ mycket om Gotland.
Jag älskar att det inte är kommersiellt (med de undantag jag nämner ovan). Jag tycker SÅ mycket om att det bara är privathus därute. Jag gillar lunken på The OBX.
Jag älskar att det inte finns klubbar, dansställen och barer. Visst, klart det finns barer på de restauranger som finns. DOCK, man åker inte till The OBX för att festa, då har man hamnat fel och blir säkert väldigt besviken. Fest får man ordna själv isåfall.
Jag älskar att man på Hatteras National Seashore får göra upp eldar på stranden efter mörkrets inbrott. Det får man inte på övriga OBX, men därute är det helt OK att tända en lägerled då kvällen faller.
Jag älskar att det är så LÄTT att hitta en ödestrand.
Kort sagt, it is MY kind of place!
Här skulle jag kunna skriva "hashtag NO filter" om det vore instagram.  Men så här blå var himlen!  Bilden från ödestranden på Hatteras National Seashore


OM ni, kära läsare, har frågor om The OBX så ställ dem i dagens kommentarsfält. Jag ska med nöje svara på era frågor i morgondagens inlägg.
Hoppas att dagens inlägg också kan "ge lite kött på benen".

18 comments:

Elisabet. said...

Å, vilka ljuvliga bilder! Nu måste jag googla på detta OBX och jag förstår varför Eva på Frösön dagdrömmer sig bort ...

FREEDOMtravel said...

Det ser fantastiskt ut på alla dina bilder, både i det här inlägget och tidigare. Förstår att ni gillar att det går att hitta stränder där man är lite ensam. Vi älskade att stranden vi besökte utanför St Florent på Korsika låg så avskild. Att man inte ens kunde handla en dricka. Att det inte fanns en bilväg dit. Lite befriande!

Desiree said...

Verkligen underbara bilder. Har förstått att OBX är ganska stort och dessa tips är prefekta för det gäller att veta lite vart man ska bege sig om man ska dit så att man hittar "rätt ställe" Jag är inte heller ute efter barer och party utan gillar precis sådana här ställen som du älskar. Där det är lungt och naturen är vacker. Finns så många underbara ställen. Älskar att det är så lätt att hyra hus via förmedlingar i USA. Det huset vi hyrde i FL i vintras gav oss verkligen mersmak. Mycket trevligare att bo i eget hus än på hotel. Skönt att slippa hotelkomplex och kunna hitta egna små strandplättar som man kan få ha för sig själv. Jag kommer absolut att återkomma med frågor om OBX om vi är på väg dit framöver.
Kramar!

Steel City Anna said...

Underbart blått blått blått! Vågor kan absolut vara läskiga. Jag älskar vågor men jag är försiktig. Riktigt stora vågor som slår omkull en är inget kul. I England är jag mest rädd för tidvattnet. Jättelånggrunt och vips bara så kommer havet farande :) Östersjön är fantastisk på många sätt, inga jättevågor, inget tidvatten. Och så de vita nätterna du skrev om. Så härligt att det kändes som lite hemma även vid detta hav! Vilka stora fina stränder.

Annika said...

Elisabet:
TACK!!
Ja, googla detta du. Det är underbart fint därute. Rena drömmen.
Eva har gillat de resor jag gjort detta år, OBX, The Keys, OBX. Roligt, tycker jag.
Blir glad!!


Freedom:
Tack, ja det är verkligen totalt underbart!
Älskar det så mkt!
Inte heller här hittar man ngn som helst försäljning på stranden. Älskar det!!! Precis, sådana stränder är befriande!

Annika said...

Desiree:
TACK!
Ja, de är stora. De är barriäröar som i princip sträcker sig sgs längs hela kusten på North Carolina. Det tar timmar att köra dem norr till söder, och bilfärjor måste till ibland då man kommer söderöver på OBX.
Absolut, Desiree, det är så lätt att hyra hus i USA. Verkligen smidigt, det finns inget lättare. OCH bra hus är det alltid. Förstår att ni fått mersmak på det också. That is the way to go.
Kramar!Anna:
TACK!!
Ja, underbara blåa dagar där vid stranden. Njöt som bara den.
Gillar inte stora vågor, de är så starka och de slår så lätt ner en människa. Ogillar, Här kommer tidvattnet in sakta men säkert, men inte som hos er. Det går nog mkt snabbare hos dig.
HAHA, JA!!! JAG gillar Östersjön. DET är min tekopp. Inga stora vågor, man kan simma, inga farliga djur, hehe. Inga rip currents och farliga underströmmar.
Kul, vi gillar samma, Anna :-)

eastcoastmom said...

Vi har semestrat i Waves och Buxton, jättefint. Och Ocracoke, vilka stränder!

Annika said...

AM:
Fint är det. Minsann.
Ja, vilka stränder.

Monica said...

Så härligt! Underbart vackert och fina foton! Får också gotlandsvibbar, älskar Sudersand och tyckte ett foto såg ut som där:-). Vad ljuvligt att vara här en vecka och att ni hade så fint, kunde inte vara bättre. Nej vågor, strömmar och tidvatten det är inget för mig så jag kan simma lugnt i Östersjön också förutom att det kommer lite vågskvalp ibland:-). Sitter gärna i vattnet i en solstol:-), men både maken och Anna är som fiskar i vattnet men är glad att hon är förståndig där det finns risker. Själv går jag inte i då:-). Njuter av vit fin sval sand, visst är det det underbart och släta fina klippor där det finns är också så skönt. Kollade lite på husen där i Duck och så mycket fint det finns att hyra. Och vad skönt med lugn och ro omkring, att hitta sin egen dyn och plats. Helt suveränt! Kul att se dina fina foton med blå himmel och solljus! Huset ert såg väldigt fint ut också, fint möblerat och ljust.

Annika said...

Monica:
TACK snälla DU!!!
Ja, jag vet, Gotlandsvibbar. Det är typ det finaste betyg en plats kan få ;-)
Östersjön gillar vi. Snäll och ovågig ;-)
Jag simmar gärna i Östersjön, och nere i The Keys var havet så pass lugnt att det var en fröjd att simma och bada i det. men det är vågorna som ställer till det, och underströmmarna.
TACK, ja vi trivdes väldigt bra i huset som vi hyrde. Så fint.
tack för din fina kommentar!!

marianne.dahl3 said...

Tack för alla fina bilder! En så underbar plats! Dessa stränder. Får också känsla av Gotland i bilderna! Förstår ni hade en underbar vecka!
Jag gillar ödsliga stränder, inet kul när man nästan ligger på varann!
Vi bodde i Palma, Mallorca 1999, ett halvår, då kunde vi välja stränder där ingen var, särskilt under de månader då det inte var mycket turister!
Du är en proffs-fotograf! Det är inte jag, skulle fota för många år sen våra bästa vänners dop av sitt fjärde barn, fick med alla utom dopbarnet!!!!! Hur? Ja, säg det! Men roligt har vi haft åt det under åren ........
Vilken fin dotter ni har!
Kram från Marianne Dahl i Göteborg, just nu i Stockholm ngr veckor hos barn och barnbarn, udnerbart!

Nettan said...

Åh tack tack tack för ditt inlägg Annika! Just dessa långa stränder för mina tankar till Österlen och Sandhammaren där det gärna blir just underströmmar. Ljuvliga bilder och så bra sammanfattning. Jag har OBX på min måste se lista och hoppas verkligen att vi kommer få den möjligheten inom en rimlig framtid. Vi planerar ju för en roadtrip i staterna och då ingår ju just några av dessa områden i våra planer men vi vill att barnen blir bättre på engelska innan det är dags för den stora resan som vi planerar och sen handlar det ju om pengar också.

Jag förstår att det är en plats som tilltalar dig, för dina bilder ger verkligen mersmak. Är huset ni hyrde ett hus ni kan tänka er att hyra igen?

Kramar
Nettan

Miss Marie said...

Underbart! Ett inlägg att spara när det är dag att åka på semester! :)

Annika said...

Marianne:
Tuse tack för din fina kommentar. Du gör mig så glad.
Ler lite då jag läser om dopet och fotandet. Det är ju inte lätt alla gånger.
Min moster skulle fota mitt bröllop m en systemkamera. Det blev inte en enda bild. Hon hade helt fel inställning. HAHA. Som tur är var det ju många andra som fotade. Men jag vet, det känns förargligt för den drabbade.
OCH ja, Gotland ja. Det ger mig verkligen Gotlandsvibbar därute.
Jag avskyr masstränder och trängsel. Så stränder av detta slag passar mig.
Tack för fina ord om mina bilder och min dotter.
Kram!!


Nettan:
TACK så mkt själv för vänliga ord om inläggen. Blir så glad.
ja, precis, eftersom jag inte varit på Österlen själv så vet jag ju inte, men jag kan tänka mig att det påminner väldigt mkt.
O, så det kan bli läskiga underströmmar o dyl även där? Inte kul. Men bara man vet hur man ska tackla det så är det nog OK.
KUL att du har detta stället på listan. DET är så värt ett besök. OCH vilken cool resa ni har framför er!!
JA; jag skulle absolut kunna tänka mig att hyra huset i Duck igen.
Kramar!!

Annika said...

Marie:
TACK fina du!!!

Anne said...

Åh, snacka om att bli avis och vilja dit NU!!! Jag vet ju att det här är nåt jag skulle tycka om, står högt på listan som du vet. Inom sinom tid... Vilka jättebra och konkreta tips du kommer med, verkligen jättevärdefullt. Det märks du är erfaren, varit dit ut många många gånger och kan dina OBX.
Ett sånt här ställe tröttnar man ju aldrig på, kan alltid återkomma till och njuta lika mycket varje gång. Snarare ju mer man får, desto mer vill man ha.
Som du skrev här och som vi "snackade" om i en tidigare kommentar, helt klart är det en solstol vid vattenbrynet och vatten som sköljer upp lite sådär lagom på fötterna. Dit men inte längre :) Håller så med dig, havet är stort och läskigt vara I men underbart uppleva vid sidan om. Sådana där underströmmar är jätteläskiga, jag har stor respekt, tycker det är läskigt som sagt och kan ärligt säga att jag känner inte jag har kunskap heller hur hantera sådana så jag ska definitivt inte ge mig ut i vattnet heller utan spela det säkert från vattenbrýnet.
Återigen, ni har gjort så himla mycket inspirerande och mysigt det senaste året. Det tål att upprepas men det har varit och är väldigt kul läsa alla dina reseinlägg och se dina bilder.
Snart blir det att packa inför Nordenresan....
Kram

Annika said...

Anne:
Tack snälla du!
Det är roligt att du gillar inlägget.
Så roligt att du gillar tipsen.
OBX ja, nej det tröttnar jag aldrig på. Du vet, det är ett sånt ställe jag verkligen älskar!
Precis, en solstol vid vattnet passar mig. Tycker inte om att bada i de där stora vågorna. Avstår så gärna. Går ut och doppar mig, men det är allt.
Jag kan inte heller hantera rip currents etc. Jag har aldrig fastnat i en sådan, och jag vill inte heller. Skulle nog bli så rädd.
TACK, jag blir så glad över att du gillar att läsa detta.
Stor kram!!!

Ingela said...

Det ser alldeles underbart ut TROTS att jag inte gillar sand mellan tårna. ;)
Kramar!