Friday, June 12, 2015

Helg! Och gärna tips på god sommarmat!

Fredag igen!


Veckorna går så fort.
Om lite, lite drygt två veckor åker jag hem till Sverige. Det är faktiskt lite svårt att fatta.
Men, inte desto mindre kul.
Innan dess ska lite ditt och datt inhandlas. Presenter och sådant.
Inte för att jag tar med så mycket så det stör, precis. Dock, lite har jag ju alltid med mig då jag kommer. Det är bara trevligt.
Den unga, nybakat studentskan ska få lite roliga inredningsgrejer från Anthropologie. OCH för min mamma och moster är det alltid Chico’s som gäller. Eller LL Bean.
Ganska lätt att köpa åt dem bägge.
Pappa får något från GAP, eller J Crew.
Övriga kära får kläder av något slag. Eller något till hemmet som inte väger bly, eller är för skrymmande att packa.
Jag har redan köpt lite saker, och resten tar jag hand om under veckorna som kommer.


Den där alldeles nybakta studentskan!


Vi har värmebölja galore över nejden.
Tidigare i veckan var det inte så varmt (28 grader och typ NOLL fukt), mycket skönt. Ett fenomen vi haft under veckan är att rök, slöjrök, har blåst in över oss. Den röken kommer från Kanada. I Kanada har det rått skogsbrand, och röken blåste alltså (delvis) hela vägen till oss. Otroligt nog, fastän vi är så långt söderut.
Röken gick inte att se med blotta ögat, men den syntes under solnedgång, och soluppgång. Mycket märkligt. Men coolt. Jag tror detta höll i sig under ett dygn. Inte mer än så. Jag är glad att ha sett det.
Igår blev det 34 grader varmt här.  Jomen, jomenvisst...
Hett? JAVISST!!
Det lär ska bli något liknande idag.  Så det ÄR!


Bilderna nedan är alla tagna med min iPhone under veckan som gått.



Mycket märkligt sken över golfbanan då solen gick upp häromdagen.  Just det, det berodde på de där kanadensiska skogsbränderna.



















Imorgon ska vi på sommarfest.
Det är svennegruppen med män som ska träffas hos vår kompis Sara. Det ska bli kul. Vi kan nog kalla det för ett lite för tidigt midsommarfirande. Det blir sill, potatis och nubbe. OCH sen grillat lite senare framåt kvällen. Låte bekant och klassiskt, eller hur?
Vi ska hoppas att vädret blir det allra bästa. Hett blir det ju, duh! Men vi ska hoppas att vi slipper åskurladdningar som ofta inträffar då eftermiddag drar ihop sig till kväll.


Sommarmat.
Vad tycker ni är godast att äta då det är varmt ute?
Tipsa mig GÄRNA!!
Jag är svag för sallader av olika slag, vattenmelon, grillat kött.
Klassiker som caprese-sallad. ÄLSKAR!!
Eller vattenmelonsallad med fetaost, ruccola och rödlök. Love.
Skagenröra och andra kalla dipper och röror.
Gazpacho, mums så himla GOTT!
Jag älskar även pastasallader. Potatissallad är jag däremot sådär lagom förtjust i.
Vad tycker ni är godast?  


Önskar alla en riktigt fin och BRA helg!!

24 comments:

Äventyret framtiden said...

Man kan se att det är varmt på dina vackra vyer...riktigt högsommarvarmt och snart tar du värmen och solen med dig och kommer hitåt igen. Otroligt så tiden rinner iväg...snart är högsommaren här.

Ha det gott i dubbel bemärkelse, både vad gäller maten och livet i övrigt!

Kramar!

Eva i Dalarna said...

Vackra bilder på ditt landskap, som alltid, men vet du, just nu sitter jag på altan i strålande sol och ser ut över min plats på jorden. Gräset är grönt,syrenerna och äppelträdet blommar. Svenska sommaren in my heart!
Allt du nämnde är gott på sommaren tycker jag. Och så sill och potatis. Glödstekt sill och färskpotatis kokt i dill...mums!
Ha en trevlig helg Annika, jag reser neråt i landet för att fira ett av barnbarnen som fyller 4år, just på prinsens bröllopsdag. Och hon är vår prinsessa!

Anna, Fair and True said...

Ett sommarmattips: stek eller grilla haloumi och blanda i sallad med tomat och rödlök med olja och balsamvinäger eller annan dressing. Vi brukar ha kyckling till om man vill ha mer matigt.

Monica said...

Tiden går så fort, mycket att hinna med inför resa men väldigt roligt att tänka ut presenter, väldigt roligt att både ge och få:-). Det står still just nu när det gäller sommarmat, jag gör en hel del med räkor och räksmörgåsar när det ska vara lätt, Anna gör goda halloumi-burgare, jag ska göra dem med, blir väldigt läckra.
Otroligt hur röken kan ta sig långa vägar, här kom den till Solna först med mycket röklukt från den stora branden förra sommaren i Västmanland, så en dag blev det så där konstigt ljus även här i södra delen en dag, väldigt konstig himmel, svårt att beskriva om man inte upplevt det och svag röklukt t o m här.

Önskar er en trevlig och skön helg nu. Du har verkligen sommarvackert ser jag på dina fina foton.

eastcoastmom said...

Salladstips: en panzanella, jag brukar ha tomater, sallad och mycket vitt bröd i stora kuber. Stek brödet. Blanda med vinegrette. Om man vill kan man lägga till lite rödlök.

Annika said...

Karin:
Ja, det syns. Det tycker jag också. Hettan liksom dallrar på bilderna, även om det är tidigt morgon.
Ska snart ge mig ut nu. Innan 7:30 tänkte jag bege mig. Det kommer att bli för hett sen.
Ja, snart kommer jag MED värmen. Men, jag tycker det ser ganska lovande ut för er redan nu :-)
BRA!!
Ha det så BRA och trevlig helg!!
Kramar!!


Eva:
TACK!!
Ja det är fint här, men det är det ju hos dig också. Speciellt om du får sådan underbar sommar som du har nu.
Äntligen.
Kul att resa och fira ett barnbarn. Min mamma fyller 75 år imorrn, på självaste prinsbröllopsdagen ;-))))
Ha nu en riktigt fin helg, och MÅ solen fortsätta att värma!!!
Kram!!

Annika said...

AnnaFT:
Länge sen jag såg dig här, HEEEJ!!!!!!
KUL!
Halloumi älskar jag!!! Brukar äta den som den är, nygrillad. Ska absolut testa ditt recept.
MUMS!!


Monica:
Ja, visst är det konstigt med tidens flykt. Återkommer alltid till det.
Det är kul med presenter, så länge man vet vad man ska köpa, och jag vet på ett ungefär.
Måste vara lätt och otympligt.
Räkor. love it. Gissa om jag ser fram emot att komma hem och äta räkmackor o räksallader. MUMS!!
Halloumi älskar jag också.
JUST det, de stora skogsbränderna i fjol ja. KAN tro att de gav effekt hos er. Verkligen.
HETT här, så jag ska trava ut nu. Tidigt.
Tycker hettan syns på mina bilder. Fukten.
Ha en fin helg!!
Kramar!!

Annika said...

AM:
TACK!!
Ska testa det!! MUMS!!
Kanske redan idag?

Malin said...

Härliga bilder, som vanligt!
På sommaren äter jag gärna räkor. Vi har en rätt med räkor som man först marinerar i en marinad av örter, olja, vitlök och dijonsenap och sedan grillar snabbt med skalen på. Till det lite sallad och bröd och någon dipsås. Somrigt och gott!

Annika said...

Malin:
Tusen tack!!
Ja, det låter gott. DET tål att testas.
Tack Malin.
Trevlig helg!!

Anna, Fair and True said...

Brukar kika in men har inte orkat kommentera :)

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Härligt att Sverigeresan är så nära nu :-)
Förstår att det är en hel del att planera, packa och inhandla. Men jag kan också tänka mig att det trots allt är ganska trevlig då det är något man verkligen längtar efter :-)

Härligt studentbild!
Själv har jag nyss stått här hemma och tittat på studenternas traktorsläpåktur här i Piteå. Och jag kunde inte låta bli att känna mig så gammal när jag tänkte på att ungdomarna på traktorflaken där nere på vägen började i 1:a klass samma år som jag tog studenten... Det var ju nyss JAG som tog på mig den vita mössan... ;-)

Vad roligt med lite (mid)sommarfest i helgen :-)
Jag håller tummarna att ni får fint väder!

Sommarmat vet jag inte riktigt vad jag tycker allra mest om (förutom surströmming då, vilket jag skulle kunna äta varenda vecka hela sommaren!)...
Men vattenmelon är alldeles outstanding när det är varmt!!
Jag kan smälla i mig en hel vattenmelon på en gång. Inga problem!
Annars, om det är riktigt varmt, tycker jag det är så läskande med något så enkelt som hallonkräm med mjölk.
Eller mammas kalla paj med tonfisk och skinka garnerad med räkor (man kan ha vattenmelon i den också om man vill).
Ooops, nu känner jag hur snålvattnet börjar rinna ur mungiporna när jag kom att tänka på den pajen! ;-)
Eller den grekiska sallad mamma brukar fixa när vi äter grillat.
Eller bara gå och plocka ihop en sallad med lite av varje i salladsbaren på ICA.
Eller, som du skriver; Grillat! Grillat är absolut ett måste under sommaren :-D
Oj, det blev lite längre skrivet om maten än jag trodde...


Hoppas du får en fin fortsatt fredag, och en toppenfin helg!
MVH /Erica

Annika said...

Anna:
Nä, för det är jobbigt ;-)
HAHA!!!
Glad att du läser :-)


Erica:
Hur är det hos er på flaken?
Sprutar de en massa öl och mousserande helt hejdlöst? Eller är det ett Sthlms-fenomen? Fattar inte att ngn vill göra det. USCH!!
Oh well.
Ja, verkligen studenttider nu.
Det blir nog fint väder imorrn, det är galet hett nu. Otroligt varm PW för mig. PUST!!
Fuktigt och hett till MAX!! Som en bastu.
Men det är som det är.
JA; jag håller med dig, vattenmelon är sjukt gott!!! Kan också äta en helt på egen hand.
Så mkt gott du gillar. MUMS!!!
Ha nu en toppenfin helg!!!

Nettan said...

Härligt med så fin värme, och ljuvliga bilder. Det går nästan att se hur fuktigt ni har det emellanåt. Här är det vackert sommarväder idag, perfekt på skolavslutningen.
Sommarmat, goda sallader med tillbehör, jordgubbar i alla dess former och så något gott till, till exempel något grillat, vi brukar göra nypotatis i folie med sparris och citron och vitlök, så gott till det mesta som vi lägger på grillen. Pastasallader är aldrig fel det heller.

Hoppas ni får en underbar helg!

Kramar
Nettan

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Här är det ingen som sprutar varken öl eller något annat på traktorflaken, i alla fall inte vad jag såg.
Det vrålas bara för full hals (typ klassnamnen, studentsången o.s.v), tutas i sådana "mistlurstutor" samt spelas medryckande musik på typ 100000 decibel ;-)

Jag vet inte hur reglerna ser ut idag, men när jag tog studenten var det förbjudet med alkohol på skolområdet.
På morgonen är det champagnefrukost i Badhusparken, men eventuell alkohol som är kvar därifrån får inte följa med till skolområdet när man går dit (finns till och med vakter utsatta vid ingångarna).
Och studentvagnarna förvaras samt utgår från skolgården, så jag tvivlar på att man har någon möjlighet att lasta öl på dem.
Det riktiga alkoholfestandet kommer lite senare; efter att alla varit hem på sina egna studentmottagningar.

Så ölsprutandet är nog mer en söderut-i-landet-företeelse.
Eller kanske till och med ett Stockholmsfenomen... Fjollträsk är ju lite speciellt HeHe ;-) (*skojar* Kunde inte låta bli ;-))

MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Jag hoppas att det inte sprider sig till Piteå och andra delar. OCH, jag hoppas att det snart dör ut i Sthlm. SÅ töntigt.
Ja, det är FJOLLTRÄSK då de håller på sådär. Håller med. Skäms nästan.
Vet inte hur reglerna om alkohol är på skolorna i Sthlm, men jag kan tänka mig att det är förbjudet. Här är det sååå förbjudet.
På The All Night Grad Party som man har här samma kväll o natt då man tagit sin student är det stenhård koll. Det är väl lite därför de har dessa ANGP också. för att förhindra att eleverna inte ränner ute och super skallen av sig. Klokt.
Ha en fortsatt fin kväll.

Channal said...

Här har vi 27 grader varmt, prinsbröllop, student och sommarlov! Lax i alla sorter, kalla gräddfilssåser, ljummen potatissallad med primörer, grillat, fräscha sallader, skaldjur... men det godaste är matjessill, gräslök, färskpotatis och gräddfil och till dessert svenska jordgubbar!

KRAMAR Anna

Unknown said...

Vi äter nog ingen direkt sommarmat, blir väl mest att man "kastar ihop" en sallad med vad som finns hemma. Salladsblad, rödlök, vitlök, skinka, ost, tomater, kryddor och någon olja. Ibland lite grillat kött eller korv.

Jag har dock ett grundrecept som jag använder året runt, kan varieras i det oändliga.
Koka pasta (gärna spaghetti), gör en äggstanning (vispgrädde+ägg+ost), stek bacon, krydda och blanda ihop! Sedan kan man som sagt variera, jag tycker det är gott att blanda i krossade tomater när man steker bacon, sedan krydda med oregano,svartpeppar,vitpeppar,cayenne, vitlökspulver och alla andra kryddor man känner för :) . Garnera med lite riven ost, servera som det är eller till en sallad.

Ett typiskt recept som kan tillagas med det som finns hemma. :)

Idag är det regnigt här i Hälsingland, och cirka 14C. Så det blir en innedag, skönt det ibland också :)

Therese.

Andra året i Hjo said...

Fräcka bilder på sjön. Gott på sommaren: vattenmelon, carpaccio och en iskall öl!

Steel City Anna said...

Haha i norra Europa, och dit räknar jag England, blir det aldrig så varmt att man måste ha nån speciell mat :) det hindrar ju inte människor från att hålla på med BBQ i ösregn och just brittisk BBQ med "råa", alltså inte rökta korvar, stora tjocka hamburgare och extremt stark senap är himla gott! Jag älskar även potatissallad med färskpotatis, créme fraice med lite senap och salt och peppar, vårlök, soltorkade tomater och sparris. Men antar att det är sån du inte tycker om? Färdig potatissallad så som den är i Sverige är inte så gott. Skaldjur är alltid gott. Kräftor kan jag sakna så jag blir tokig. Men ofta tar IKEA hem kräftor, snart dags att kolla det.

Det är kul att ta med sej presenter när man hälsar på! Och presenter till sej själv när man åker hem ;)

Fröken L said...

Vad häftigt (och lite skrämmande) att röken kan ta sig så långt. Vilka härliga bilder, ni bor så otroligt vackert. Jag älskar sallader när det är varmt, gärna med grillat kött till. En fransk potatissallad är också gott. Bruschetta med tomat, basilika och mozzarella. Och så allt med vattenmelon. Gärna vattenmelonsallad med fetaost, basilika, olivolja och flytande honung.

Kram Linda

Annika said...

Channal:
OCH här har vi nästan tio grader varmare än ni, pust.
Men, jag tror ni har lite svalare nu.
Ja, jag såg också på bröllopet, iaf ett par timmar. Fint.
Varit på sommarfest a la sverige.
Härligt att ni haft så fint i helgen när ni firat studenten. SÅ härligt!!!
Kramar!!


Therese:
Alltid trevligt att bara kasta ihop maträtter.
Gillar det.
Ditt pastasrecept låter gott.
Alltid bra att ha klassiker att ta till.
NU hoppas jag att värmen ska återkomma till er.
Ha en fin måndag

Annika said...

Hans:
Tackar!!
Ja, just den maten gillar jag också. Perfekt på sommaren!!!


Anna:
Sant, inte som här. Ja, visserligen kan man ju sitta inne i AC:n, men om man inte gör det är det gott att äta ngt som inte är för tungt eller varmt.
Men, helt rätt, det är sällan man behöver sådan sommarmat i nordeuropa.
BBQ är stort som tusan här också.
Gillar det.
Jodå, jag gillar potatissallad, ibland. Tycker bara att mkt av den jag ätit är lite trist. MEN jag har också ätit ljuvliga potatissalllder, for sure!!
Ja, vi får vara glada över IKEAs kräftor.
Ha en fin måndag

Annika said...

Linda:
Jag vet, visst är det märkligt.
DET tycker jag också.
Tack , ja jag stortrivs verkligen här. Uppskattar så att det är vackert.
Precis, den feta-vattenmelonsalladen brukar jag göra också. Underbart gott.
Och bruschetta ja, lovely!!!!
Kramar