Wednesday, May 13, 2015

Värmebölja galore!!

Hej och godmorgon på onsdagen!


Kära, fina NI!
Tack för alla kommentarer igår.
Vilken BOOST för mig.
Nu är jag ännu mer taggad att fortsätta att skriva till 10-årsdagen!
Underbart att så många “tysta läsare” tog sig tid att kommentera också.
Många av er "tysta" känner jag igen från Instagram!  Underbart medium det också!
TACK till alla och envar!!!


Som jag berättat tidigare har vi sommar här. Våren tog sitt pick och pack och drog norrut. Den lämnade oss med sommaren.
Sommaren ja.
Ni vet ju hur jag brukar säga att jag ALDRIG känner stress för att “våren är sen”, eller “vintern är föööör lång”. Jag känner ALDRIG så!
Tvärtom, jag uppskattar en sen vår (som den ju faktiskt var  iår).
Kalla, ordentliga vintrar som drar ut på tiden har jag NOLL emot. Bring it on, liksom!
Jag vet ju vad som KOMMA SKALL!
OCH “KOMMA SKALL” är här nu.
Visst, det är en värmebölja vi har. En tidig sådan.   Absoluta inga normala temperaturer  för årstiden detta.  Temperaturerna vi har haft de senaste dagarna är rekordvarma för maj.

Igår var det 33 grader varmt och därtill så galet fuktigt. Det kändes som det gör i mitten av juli.
Japp.
Fukten lägger sig över allting. När man går ut på trappan känns det som att gå in i en fuktig vägg.
Utan AC inomhus står man sig SLÄTT!
Ja, jag skulle inte palla att bo här utan Central AC, som vi har.
Nej, jag skulle inte kunna bo här utan ordentlig värmepump heller. Vi har ju sjukt kalla vintrar numera hos mig också. Kallare än de var då jag först kom hit. Då brukade temperaturen i januari ligga runt 5 grader. Numera har något skett med vädret och de senaste vintrarna har vi gått ner till otroliga -20 grader och kallare.  Visserligen är de köldknäpparna ovanliga också, men de kommer allt oftare.  Polar Vortex lärde jag mig vad det är för ett par år sen.
Så, både ordentlig värme, och ordentlig AC är A och O.
Alltid.

Den här bilden känner mina följare på instagram igen. Jag tog den igår på min PW. Så varmt och fuktigt redan före klockan 9 på morgonen!I förrgår märkte Peter och jag att vår AC i källaren läckte, därinne i källarförrådet ligger väl det som väl bör kallas pannrum.
I förrgår skulle jag ner och tvätta, tvättstugan ligger i samma förrådsrum. DÅ kände jag att det var fuktigt på betonggolvet. OCH sen såg jag att det var vatten på golvet. Fy sjutton, det hade hunnit flyta ut över en del av betonggolvet i förrådet, och jag fick rädda de gästtäcken och kuddar jag har i ett hörn. Tack och lov ligger de i stora plastsäckar (vacuumförpackade), men iallafall. Det blev att snabbt stoppa och torka upp. Peter och jag lagade det hela så gott vi kunde i väntan på fackman.
Firman som ska laga detta har fullt upp i värmeböljans kölvatten, och de kom 24 timmar efter att vi ringt. De har massor att göra med AC-aggregat som brakar sönder över hela Northern Virginia just nu. Vi har kontrakt med firman, så det är dem vi använder.

Vinterns polar vortex har ställt till det i vårt hus. Igen!!
Förra vintern--under vargavintern 2014-- sprang det ju läck i vårt källarrum (inte i förrådet utan i källarrummet mot golfbanan). Det lagades, och försäkringen täckte både nytt golv och nya ledningar.
I höstas hade vi lärt oss av våra misstag. Så vi ströp allt vatten som gick till uteledningarna på fram och baksidan.
För några veckor sen när vi fixade deck och framsida slog vi på vattnet igen. OCH till vår fasa forsade vatten ut genom väggen som vetter mot golfbanan. Det kom från en kontakt. ALLTSÅ, hade ledningarna sprungit läck under denna vinters Polar Vortex också! Fastän vi stängt av vattnet.
Men, det måste ha funnits några droppar vatten kvar i ledningen. Nej, vi använde inte tryckluftspump då vi stängde av i höstas. Det skulle vi ju ha gjort. Naturligtvis.  Samma ledning som i fjol vintras. Samma ställen. Men vad!!???Det är lagat och fixat nu, men ny innervägg måste upp. Så den hantisen väntar vi på.
I vintras var det fasiken rekordkallt i källarrummet. Under Polar Vortex gick det ner till 8 grader!! INOMHUS!! Så vi skaffade en varmluftsfläkt och ett  elelement som fick värma upp rummet. Sjukt kallt.
Nej, vi vistas inte därnere, nästan aldrig. Det är vårt gästrum, och det är vårt tonårsrum för Karolinas vänner. Ett extra vardagsrum som används då Karolina är hemma och har kompisar här. Annars används det aldrig. Men det är öppen planlösning mellan våningarna så kalluften strömmade ju upp från källaren. Hua och brrrr....


Iallafall, alltid är det något när man har hus.
Det vet ni som bor i hus/radhus också.
När man fixat det ena så pajar det andra.
A never ending story!!! Eller vad säger ni alla?


Ha en bra onsdag!

23 comments:

Eva i Dalarna said...

Ja nog vet jag hur det är att bo i hus. A never ending story som du säger. Har varit husägare sen början av 80talet. Alltid är det nåt som ska åtgärdas. Ibland funderar jag på att sälja huset o flytta till en lägenhet....
Tar det lång tid innan hantverkaren kommer tror du? Här skojar vi ibland om att hen är som Jesus - alla vet vem han är - men ingen har sett honom.☺ Dock med glimten i ögat, är själv gift med en murare.
Ha en trevlig Kristihimmelfärdshelg, fast den kanske inte firas over there?

Desiree said...

Era stackare jag minns ju hur ni ganska nyligen fått fixa med källaren efter vinterns läckage. Tur att ni lyckades få dit hantverkarre så snabbt som kunde fixa AC. Nu får man hoppas att detta är det sista på ett tag. 33 grader och rejält fuktigt är jobbigt. Kommer nog aldrig glömma den kombon efter att ha bott i Alabama. Man går runt och känner sig klibbig hela tiden så fort man kliver utanför dörren och lämnar AC:n. Hoppas det går bra nu med hantverkaren som ska sätte upp ny innervägg åt er.Det var en väldigt fin bild tagen från byggran med stolarna och utsikten över sjön. Den bilden gillar jag jättemycket.
Kramar!

Nettan said...

Nämen fy så tråkigt! Att ha hus/radhus/bostadsrätt/ är verkligen en never ending story. Vi bråkar mest med trilskande luckor av olika slag just nu men det är ganska enkelt åtgärdat.

Skönt med värmebölja, för just nu har jag iskallt på mitt kontor på jobbet, det är kofta och scarf på, och det blir inte bättre av att det är kallt ute. Snart mitten på maj och barnen har packat med sig raggsockor och mössa/vantar till helgens scoutläger. Vi som bor i Skåne är ju oftast bortskämda med ljumma vårar och sköna kvällar men inte detta år!

Hoppas att du får en fin onsdag!

Kramar
Nettan

Sahra said...

Never ending story. So true. Husfixet alltså. Det slår aldrig fel att något händer när mannen är på resande fot och jag är ensam. Nu blir molly o jag ensamma några dagar då killarna drar på äventyr och jag kan ge mig fan på att något kommer hända. Kram

Annika said...

Regn och rusk och 5 grader här.

Vi bor i bostadsrätt och behöver inte betala ur egen ficka om nåt går sönder. Men besväret måste man ju stå ut med om nåt går sönder och måste åtgärdas. Och alltid är det ju nåt som ska underhållas, förnyas, fixas till... Jag skulle inte ha något emot att bo i lägenhet.

Steel City Anna said...

Nej, vad jobbigt! Jag ar glad att vi inte anvander var kallare till nat sarskilt. Sa trist om saker blir forstorda. Tur du upptackte det snabbt! Vart hus ar fran 1800-talet, forvanansvart stabilt anda :)

Annika said...

Eva:
Exakt, så är det ju.
Så fort det enda gått sönder brakar nästa. SÅ trist.
Njeaee, oftast går det rätt fort med hantisar då man ska ha hem dem. Men just AC-killen tog det tid med. Nu är det problemet fixat och det har slutat läcka.
Vad händer härnäst?
Nej, ingen KRH här inte, vanliga vardagar!
Njut av er långhelg.
Underbart!!
Kram!Desiree:
Tycker också det varit lite mkt. Men altid är det ngt. Alltid.
Nu är AC:n fixad och det läcker inte alls. P och jag hade själva lagat det riktigt bra, haha.
Nu ska vi se vad som brakar ihop härnäst?
Idag, onsdag, har värmeböljan gett vika, och det är mkt svalare. Det ska bli 23 grader. Love it.
Ja du vet minsann vad hetta och fukt ställer till med. Det är inget mysigt klimat direkt,
Tack, ja den bryggan är så fin!!
Kramar!!

Annika said...

Nettan:
Jag vet, trist.
AC:n fixad. Ingen innervägg än.
Men det kommer väl det med.
Ja, visst är det alltid ngt skit då man har hus. Fy fasiken.
Alltid ngt som går sönder. Som hos er också.
Värmeböljan har idag onsdag dragit sin kos, skönt. Idag blir det mer normala 23 grader. Love it.
Men jag önskar att ni ska få lite varmare.
Stor kram!!


Sahra:
JÄMT!!
ALLTID!
Fattar det det inte.
OCH jag vet, så fort P reser bort kan jag ge mig fan på att ngt ska hända. Precis som du,
Men jag håller tummarna för att det ska gå bra för dig.
Kram!!

Annika said...

Annika:
Inte roligt alltså...
Vår värmebölja har tagit sitt pick och pack också. Idag ska det bli 23, glad för det.
Underbart att ni inte behöver betala när ngt går sönder. I wish!!
Ja, jag vet lgh-liv är inte så dumt.
Kram!!


Anna:
Jag är säker på att ditt hus från 1800-talet är sådär av 7000 gånger mer kvalitet än detta från 70-talet. Kan tro att det är stabilt. Lovely!!!!!

Äventyret framtiden said...

Det känns igen det där med att vara lycklig husägare. Man har alltid utgifter och arbeten på gång för att få ordning på det ena och det andra. Vattenläckage är allt annat än roligt. Hoppas att ni får ordning på eländet i snabba ryck.
Du blir säkert extra svettig av den situationen nu mitt i högsommaren som har kommit till er. Här regnar det och är kylslaget, blåsigt och allmänt ruggigt.
Ha det så gott du/ni kan!
Kram!

Ingela said...

Usch ja, jämt är det någonting, hoppas ni får ordning på det där så ni slipper ha fler vattenläckage, för roligare kan man ju ha, det är då säkert.
Här läcker det från himlen i dag - hela dagen! Blåser redigt gör det också, det känns mer som oktober än maj. NÅ, bara vädret ordnar upp sig till lördag är jag nöjd, då ska jag nämligen ta skutan över till Umeå.
Kramar!

Bloggblad said...

Avund avund avund... Här blåser det storm. fick ta på mig vantar när jag var ute och gick...

svarta moln hänger norrut trots att det är utlovat vackert väder idag. Och i morgon (om farhågorna för morgondagens väder kan du läsa på min blogg.)

eastcoastmom said...

VI har fått lite försiktig sommar, några dagar med nästan 30 och fuktigt, men nu har vi bara typ 20 och ingen luftfuktighet att tala om. Underbart!

Ja det är alltid nåt med hus...

Annika said...

Karin;
Visst är det så!!
Alltid ngt. Ngn fix av ngt slag.
Nu har värmeböljan gett vika. Mer normala temps, och det är SKÖÖÖÖNT!!!!
Hoppas ni får lite varmt.
Ha det så gott och bra du också, Karin.
Stora kramar!!!


Ingela:
Ja, precis, alltid är det ngt.
ALLTID.
hatar vattenläckor, så mkt!!
USCH!!
Vi har inte alls lika varmt vi heller längre, bara 16 gr och lite mulet nu, och noll fukt. SKÖNT!!
Hoppas ni får bättre väder och att det ska bli en lugn överfart till Ume på lördag!
Kramar!!

Annika said...

Bloggblad:
Lovar dig, inget att avundas. Faktiskt sant.
Värmeböljan har vikt hädan. OCH nu har vi mer normala temps. LOVE IT!!
Men jag hoppas att ni ska få lite skönt väder!!! Kommer snart och läser.


AM:
Nu har värmen gett sig, och det tackar iaf JAG för. Jag behöver inte 33 grader i maj.
I skrivande stund är det 16 grader, mulet och NOLL fukt. Men då jag var ute för en stund sen på pw var det nog runt 18. PERF!!!

Monica said...

Hoppas ni får hjälp fort och att det blir bra lagat. Vet inte hur hus är byggda hos er men med ert klimat behövs ju samma typ av hus som i kalla Norden fast det kanske inte är så eller varierar mycket. Låter rätt skönt med värmen för här öser det ned och är minst sagt kylslaget nu. Att det är så varmt hos dig så fukten blir jobbig det ser vi inte på fotona, det ser bara väldigt härligt ut där på bryggan:-), ha det så fint och skönt att den värsta hettan sjönk lite!

Anonymous said...

Grattis till dina 9 år med bloggen! Vi bor i lägenhet så det är bara att ringa sen dyker det upp någon antingen samma dag eller dagen efter. Vi hade hus ända tills Martin flyttade hemifrån, då blev vi lite bekväma av oss och flytta in i en central lägenhet. Ser att värmen har gett sig vad skönt! Här har det varit en salig blandning av blåst,regn och sol. Jag hoppas att det stämmer som dom säger att det ska bli fint väder i morgon. Då ska jag och kameran ut på turné. Ha det så bra! Kramar/Anita

Annika said...

Monica:
HAHA, våra hus är så långt från bra byggda nordiska hus man kan komma. De läcker både värme, och tar in kyla. Det drar från både kontakter och lister på vintern, på sommaren blir huset varmt på nolltid. Ack ja.
Idag har värmeböljan dragit sin kos. Så skönt.
OCH jag fryser, haha. Stängt av AC:n i huset etc. Runt 17 grader nu, och mulet.
Skönt.
Kramar!!


Anita:
TACK!!!!
Så himla skönt med lgh, kan jag tycka. Ngn dyker upp och fixar och man slipper betala. SÅ härligt.
Ni har långhelg, håller alla tummar för bra väder för er.
Kram!!

Anne-Marie said...

Skall vi sluta en "pakt" att vi bloggar tills vi nått 10 år? :) Vi som är "veteraner" inom bloggbranschen. Jag planerar att fortsätta som jag känner nu i alla fall.
På Hawaii var det också en enorm fuktighet som var mycket jobbig i början. Jag vande mig nog aldrig riktigt vid den fuktigheten. Men det var aldrig så varmt som ni har det. Oftast låg temperaturen runt +25 eller litet över men det kändes mycket varmare.
Men vad trist att ni har problem med läckage.
Och vad märkligt att något gått sönder återigen trots att ni stängde av vattnet på alla möjliga håll. Inte roligt och jobbigt medan det pågår.
Gillar den där bilden med stolarna. :) Såg den hos Insta. Där är jag en "tyst" besökare eftersom jag inte har ett konto.
Kramar!!

Musikanta said...

Synd om er med allt vattentrassel. Här svettas vi inte - idag har det blåst iskalla vindar och småregnat hela dagen. Fast det är nästan bättre än att det är 33 grader varmt och fuktigt. Jag blir orkeslös om det är mer än 25 grader varmt.

Håller helt med dig att det alltid är något som behöver repareras eller åtgärdas när man har hus. Men jag skulle ha svårt att bo i lägenhet. Nu, sedan jag köpt flygel, är det helt omöjligt :-)
Kram från Ingrid

marianne.dahl3 said...

Ja hus kan verkligen sluka pengar och bekymmer! Hoppas ni fått fixat nu allt, och att det håller sej lugnt ett tag. Vatten kan ställa till sådant elände!
Jag har sedan 5 månader flyttat till en lägenhet, sålde huset vi bott i i 40 år. Känns så skönt, man vet aldrig vad som går sönder härnäst..... Inte e jag teknisk av mej heller.
Händer det något i min lägenhet ringer jag fastighetsskötaren, han kommer.....
Bor intill ett stort friluftsområde med bl a 2 mindre sjöar, det känns som landet fast det tar 20 min med buss in till Göteborg C.
Jag har en stående inbjudan till de som köpte vårt hus, men det klarar jag inte riktigt ännu ......
Hoppas ni får lite svalare framöver!
Ha en trevlig helg även om ni inte har riktig helg som vi!
Kram
Marianne D.

Annika said...

AM;
Absolut!!!
Inga problem, en pakt på att blogga till 10-årsdagen. Den pakten kan vi lätt sluta.
Jag tycker också det är kul. MEN det är enbart tack vare kommentarerna. Faktiskt. Utan dem, glöm det!!!!
Fukt tror jag aldrig jag vänjer mig vid. Nej.
Idag har det vänt, det är nästan kallt. Jag har stängt av husets AC och är väl påklädd :-)
Kramar!!!


Ingrid:
Det är grejat nu.
Men visst, alltid jobbigt med strul i hus. OCH det är det ju alltid, känns det som.
Jag skulle nog kunna bo i lgh, men fattar om du inte kan med flygel och grejer.
Nej, 33 grader är inte kul. Allt över 29 är vidrigt egentligen. Eller 27 grader. Vid 27 går gränsen.
Men idag är det svalt här.
Kramar!!!

Annika said...

Marianne:
Jag vet, alltid är det ngt med ett hus som ska fixas och grejas.
Underbart med lgh då dt kommer till sånt. Nån som fixar, och det kostar inget.
Japp. Gillar.
Det låter som om du har en jättefin lgh. Härligt, bara 20 min in till stan.
Förstår dock att du inte vill åka till ert gamla hem. Så mkt minnen etc.
En dag kanske du vill, men inte än.
Kramar!!!