Thursday, May 21, 2015

Alla tre, härliga miljöer och TV-tips!

Hej och hopp på torsdagen!*  Familjen samlad
Nya rutiner. Gamla gängor.
Inte helt lätt för en hemvändande student som är van vid frihet, och att sköta sig själv. Helt plötsligt ska man flytta in under föräldrarnas tak igen. Regler.
Det hela går bra, och vi landar nog sakta i den nya tillvaron.
Nytt för oss också med väntan, och oro, på kvällarna igen (nej, jag kan inte sova förrän hon kommer hem). Nu har hon ju inte hunnit vara ute sent sen hon kom hem, men den tiden kommer.*  Inspirerande miljö
Det var många av er som påpekade Elons skönhet i kommentarsfältet under gårdagens inlägg.
Ja, det är som en dröm där. Vackert så det KÄNNS ända in i märgen.
Skönhet finns på många av USAs universitet. GISSA om jag sett många vackra ställen under alla våra resor till olika campus.
Jag tror att man, som student, presterar bättre i vacker miljö. Även om många studenter kanske inte “ser” det, så inspireras de ändå, och gör därmed bättre ifrån sig. Jag är helt säker på det!
Dessutom tror jag att de allra flesta förstår vilken vacker miljö de vistas i. De är ju inte helt blinda, ungdomarna.
OCH det fina är att dessa omgivningar respekteras. Jag har inte sett vandalism, inget klotter (ja, fast sånt sysslar kanske inte college-kids med, vad vet jag?), inget som stjäls eller förstörs. Fasiken, jag har knappt sett ett tuggummipapper som ligger och skräpar. Det verkar som en vacker miljö föder respekt. Alla inre miljöer är lika fina också.
Men, de flesta elever har ju fått lära sig, sen lekis, att respektera och vara försiktiga, med skolornas material. Det sitter nog i ryggmärgen hos de flesta sedan koltåldern.
Så, jag säger, fram för vackra miljöer. De bådar människosläktet gott.

*   Biljetter hem till den höga nord
Jag har köpt sommarens biljett hem. Jag är hemma 27 juni-10 augusti. Mesta tiden kommer att spenderas i Österbotten, som alltid.
Karolina och Peter kommer senare i juli. Jag tror att Karolina och jag kommer att åka tillbaka till USA tillsammans. Åtminstone hoppas jag det.
Det ska bli roligt att komma hem, som alltid.


*  TV-tips!!
Karolina fick oss att börja se “United States of Tara” iförrgår. OCH ack och O vad jag föll för den serien.
Föll som en fura!  Det kommer ni också att göra om ni börjar titta!!
SÅ. BRA. SERIE!
Finns på amerikanska Netflix (förhoppningsvis även på ditt Netflix), och även på Showtime (om ni har Apple TV).
Toni Colette spelar Tara som lider av personlighetsrubbningar. Hon tror sig vara tre olika personligheter.  Hon vet aldrig när hon får vara “sig själv”. Tara har man (John Corbett, från SaTC ni vet) och två tonårsbarn. Alla är väl invigda i mammas olika personligheter, och de accepterar att dessa episoder inträffar.
Skådisarna är grymma! Steven Spielberg har producerat. Iförrgår betade vi av tre avsnitt på raken. Och jag kan knappt bärga mig tills vi ska titta igen.
Karolina började se serien på Elon, efter tips av en dramalärare. OCH ja, det är som en Master Class in Acting att se dessa enormt skickliga skådespelare i denna drama-komedi. Avsnitten är bara 30 minuter långa. SE och NJUT!!!


*   Mad Men
Tänker inte avsölja något här. Men ack och O vilken serieavslutning för Mad Men. Älskade sista avsnittet.
Jag har älskat Mad Men sedan jag började se serien.
*   Rosor och annat som växer…
Mina rosor kommer snart att blomma. Hortensian är på full ingång.
På Elon blommade rosor i parti och minut. Några av er påpekade hur tidigt det är. Visst, om man jämför med den höga nord så är det tidigt.
MEN, det som slog mig MEST på resan till och från Elon är att höbärgningen är avklarad!!!
KLAR!!
När vi åker till och från Elon tar vi Route 29 genom Virginia. Mestadels går den vägen genom bondland, åkrar, ängar, stora kohagar.
Vägen går också genom bergen.
Den är mycket vacker.
Det som slog mig NU med kraft var att höet redan har bärgats på de flesta ställen. DÄR kan vi snacka skillnad, eller hur??
Höet på åkrarna låg i stora balar nu, ihoprullat och klart i väntan på att plastas in i emballage.
OCH jag såg bönderna bärga på åkrarna för fullt . Otroligt. ja det tycker jag också. I MAJ!!!


*   Regn
Idag har vi (nog) regn. Det gör inget.
Annars är det mest hett, hett, hett och åter hett. Om det här fortsätter kommer det att bli en LÅNG, het sommar.
Ja, när är det inte det förresten?
Men dagarna i maj med temp på 30 grader--och över--är redan åtskilliga. Idag ska det bara bli 15.
Bring it on.
Jag vet att vädret i norden inte är det bästa. Jättetrist. Jag förstår så väl att ni alla längtar efter sol och värme.
Hav tröst, det kommer!! Lovar.
OM inte annat så när jag kommer. Jag brukar ta med mig sommar och sol!! Men, vi ska hoppas att sommarvämen hos er anländer innan dess.

Ha en finfin torsdag!!!

21 comments:

Eva i Dalarna said...

Bloggar du på när du är hemma i Sverige också eller tar du semester från bloggen då?
Den där serien om Tara låter spännande, den måste jag kolla upp!

Anonymous said...

Kul att du skriver "koltåldern". Jag har nog inte hört ordet kolt sedan jag gick på dagis på 70-talet. Då hette småbarnsavdelningen kolt (de minsta gick på späd och de äldre på syskon).

Universitetsmiljöerna är ju så härliga i USA. Jag brukade promenera på Stanford ibland och bara njuta av allt det vackra och inspirerande. I USA är det som att universitet SKA se ut på det viset, medan de i Europa präglas av tiden då de är byggda istället för av en standardmall. Kan det vara för att de inte har så mycket annan gammal bebyggelse?

Annika said...

Nu ska jag vara lite motvalls (det är jag ju aldrig annars… ;) ). Jag tycker också om vackra miljöer MEN man får inte glömma bort prioriteterna eller kostnaderna för dessa miljöer.

Grundkonceptet man säljer på ett universitet borde ju ändå vara undervisning och jag önskar så hett och innerligt att denna undervisning var tillgänglig för ALLA amerikanska ungdomar som hade tillräcklig kapacitet. Men tuition-kostnaderna bara stiger och stiger. Jag kan säga att det INTE beror på att man betalar fakulteten mer (fakultetslöner, speciellt på allmänna unis har stått nästan helt stilla i 5-6 år) utan det är delvis administratörernas löner och delvis nya byggnader och "picture-perfect" landscaping som de lägger pengarna på. Just därför att de vet att gröna gräsmattor och vackra byggnader samt nya fräscha studenthem med flatscreen-TVs osv SÄLJER. Det har gått troll i vad universitetsledningarna prioriterar men de gör det ju av en orsak - de betalande kunderna (dvs. föräldrarna…) SER ju inte alls på samma sätt om de har kompetent personal som publicerar eller vet vad de gör i klassrummen - de SER däremot miljön….

Nåja, jag ska inte bli alltför bitter men åren mellan 2008 och 2013 var hela systemet ännu mer skevt. Gräsmattorna var lika jävla gröna - för man kunde ju inte tillåta att fasaden hade några sprickor - medan man drog in forskningspengar och konferenspengar och t.o.m. begränsade hur många kopior en institution fick trycka på printrarna…och sen finns det vissa tidningar och nyhetskällor som har mage att skylla på fakulteten för att det är dyrt att få en utbildning!

Så - för att sammanfatta - istället för att bygga det nya (insert: bibliotek, arena, ny lyxdorm här) och hälla på ytterligare fem ton mulch och blommor i universitetsfärgerna så skulle de kunna sänka tuition med 5% samt lägga pengar på forskningsbidrag för BÅDE studerande och fakulteter…Just my two cents.

Ska kolla in United States of Tara! Tack för tipset.

Nettan said...

Så härligt för er att vara samlade igen även om oron också infinner sig i och med att ungdomar inte har samma rutiner som innan de flyttade hemifrån eller hur? Och att de nu är vana att ta hand om sig själva.
Härligt vackra bilder i dagens inlägg med, tror att ELON inte har någon direkt motsvarighet i Sverige, möjligen Ingesunds Folkhögskola/musikhögskola, och kanske Uppsala universitet. Lund är ju ett utbrett universitet med institutioner lite varstans i stan. Annars är de flesta svenska universitet nybyggen även om det finns enstaka institutioner som huserar i gamla anrika byggnader (tex teologen i Lund).
Hö bärgat i maj? Jo det går nog det med bara det är väder till det, här undrar jag om det ens börjat att växa en... seg vår till och med i Skåne, i går och idag är det dock fina dagar så bättre väder kommer nog.
Härligt att ni bokat er resa hem, om ni kommer förbi Skåne så vet ni att det finns smultronställen!

Kramar
Nettan

Desiree said...

Tack för tv-tips. Det får du mer än gärna komma med. Jag har precis sett klart Blod Line och sörjer att den serien är slut. Behöver hitta något nytt så jag hoppas att jag hittar United States of Tara på Netflixen här i Europa också.
Kan förstå att det blir en period för att vänja sig både för er och för K nu när hon bor hemma igen för tillfället men det ska nog gå bra.
Så nice att du får ännu ett skönt långt sommarlov i norden. Två flugor i en smäll, du får njuta av att vara hemma och träffa familjen och slipper ifrån den värsta hettan och fukten. Kul att Karolina och Peter också har möjlighet att joina lite i juli.
Ja Elon har verkligen ett jättefint Campus både vad gäller byggnaderna och planteringar och rabatter. Fantatsikt att Karolina får njuta av att studera och bo på ett sådant vackert ställe.
Många kramar!

Anonymous said...

Till Annika som kommenterat, jag håller helt och hållet med! Galet att pengarna läggs på yta istället för innehåll! Jag är glad, för vår ekonomis skull, att vi flyttade tillbaka till Sverige innan det blev universitetsdags för barnen. Tyvärr ser man ju samma tendenser i Sverige sedan skolorna började konkurrera med varandra, fast här är det kanske(?) värst på gymnasienivå. Skolorna tävlar om att dela ut laptops och lunchkuponger till eleverna, medan lärarna tar den ekonomiska smällen och blir utan både fortbildning och vettiga läromedel. Hoppsan, fladdrade visst iväg från ämnet lite...

eastcoastmom said...

Jo nu får ni vara tre igen, lite annorlunda nu kanske med en dotter som vant sig med mer frihet...!

Annika said...

Eva:
Långt uppehåll blir det då. Jag kanske bloggar fr Sthlm, men i Österbotten är det totalt bloggledigt.
Absolut, kolla in Tara!


Sara:
HAHA, ja, det ordet poppade in i skallen medan jag skrev. Gillar det :-)
Ja, unisarna här vet de hur de ska se ut!!! Klart att de tittar på gammal bebyggelse i Europa, och jag tycker att de lyckas få till det så otroligt bra.
Inspirerande, som sagt.

Annika said...

Annika:
Visst har du en fet poäng.
Men jag är säker på att vackra omgivningar inspirerar studenterna så mkt mer än om de sitter i en betongbunker.

Jag skulle också önska att utbildning på uni.nivå finns tillgänglig för alla, och det vet vi att den inte gör.
OCH, visst är det VI, vi flädrar som betalar skitdyra tuitions. Ja, även jag tänker ju på att det även är vi som betalar för all trädgårdsskötsel, och allt annat runt campus. Men, so be it, på ett plan...

Många elever tar lån och går ut med stora skulder när de är klara. Så stora att de kanske får stora problem att betala tillbaka dem livet ut.
Visst är det skevt. Absolut.
OCH heller ingen hemlighet att uni-världen är en stor, stor business. Money, money, money.
Men, hur som, jag uppskattar att se ett vackert campus :-)Nettan:
Exakt, tillbaka i hemma-verkligeheten igen.
Fullt med prylar överallt som inte hunnit bli bortsorterat ännu.
Ännu inga sena kvällar ute, men det är ju bara en tidsfråga.
Nej, jag tror inte det finns ngn motsvarighet till Elon, eller andra unis i skönhet hemma. Kanske Lund??? Men jag vet ju hur Sthlms trista uni är, och även andra. Talade just om detta igårkväll med mina grannar, att unisarna här nog är unika i hur de byggs, ja England har ju förstås sina lika fina campus. Och det är ju därifrån USA insupit inspon till att bygga som de gör. Vi som satt och snackade var jag, min tyska granne och två amerikanska grannar.
Ingen tripp till Skåne detta år, men one of these days!!!
Kramar!!

Annika said...

Desiree:
Kul att du uppskattar mina tv-tips. Hoppas att den finns i Europa.
Ja, nu ska vi vänja oss över att bo under samma tak igen.
HIHI!
Ja, det ska bli härligt att åka hem en sväng, och jag är glad att P och K också kommer.
Härligt!
elon är så enormt fint, och jag är verkligen glad att
Karolina läser där.
Kramar!!


Sara:
Visst är en galen business i Uni-världen här. Det går inte att komma ifrån det. Tuitions som trissas upp, och som vi ska betala/alt ta lån för.
Men på grundskola och HS vet jag inte om det finns ngra skolor (privata kanske?) som lockar med laptops, paddor och sådant som jag ser att de för hemma.
Svenska skolan har ju tyvärr sina problem, och egna strider att strida.

Annika said...

AM:
Lite annorlunda är det allt :-)
Och visst är hon van vid sin frihet nu. Talade med mina grannar idag som alla har, eller har haft, barn på uni. De säger att det tar två veckor att återställa sig :-)))

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Härligt att ha hela familjen samlad igen :-)
Men jag förstår att det blir en omställning för er, och speciellt för Karolina. Att flytta hem igen när man en gång flyttat är verkligen inte lätt. När man hunnit vänja sig vid att rå om sig själv :-)
Vad skönt att det går bra i alla fall :-)

Ja, Elons skönhet tar verkligen andan ur mig varje gång jag ser dina bilder därifrån!
Och då ser jag ju bara stället på bild, och inte i verkligheten...
Elon ser verkligen exakt ut som den drömbild jag har av att plugga på college i USA! Om jag skulle skriva en bok eller göra en film som utspelar sig på ett college så skulle Elon ABSOLUT vara förebilden :-D
Och vad underbart att det får vara så rent och fint där, och att det får vara klotterfritt.
Amerikanska skolan skulle kunna "komma över" till Sverige och lära svenska elever om det där med att "vara försiktig med skolans egendom/material"...

MEN som jag såg i någon kommentar här ovanför; man (ni) får minsann betala stora pengar för de där vackra miljöerna...

Härligt att sommarbiljetterna hem är bokade. Förstår att det är en speciell känsla varje år att boka dem. Och vad härligt att ni kommer att få vistas här i sommar alla tre :-D
Så skönt också att ni slipper den värsta sommarvärmen där hemma i USA. Jag börjar nästan svettas bara jag tänker på t.ex. den luftfuktigheten och de temperaturer du berättat om... Då är jag glad att jag bor i det lite kyligare Sverige ;-)

Och vad roligt med serietips :-)
Jag har tyvärr varken Netflix (har dock funderat länge på att skaffa) eller apple-TV, men jag lägger till detta tips i minnesbanken :-)

Jag är dock väldigt dålig på att följa serier. Det brukar mest bli att jag har perioder då jag "maratontittar" på någon serie. Just nu är det Bones.

Hoppas du får en fin fortsatt torsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Ja, precis.
Omställning grande nu för Karolina igen.
Men, det ska nog gå det med.

Ja, Elon är en enda dröm.
OCH jag är säker på att det främjar goda resultat.
Här börjar de nöta in respekt mot material på skolorna, och dess omgivningar, redan på lekis.
Så nej, jag har inte sett ngn vandalism där.

OH yes, we are paying allright!! Vi hade tänkt fixa vårt kök. Men det går inte, vi har inte råd. Nu ska vi betala för college i tre år till.
Den stora renoveringen måste vänta.
Det är en stor business med unisarna. OCH det är jobbigt på många sätt.
K hade en kompis som kom in på Columbia U (Ivy Leaugue). Den flickan kunde inte börja där eftersom det var så dyrt, 69,000 om året. Hon kunde inte börja trots stipendium. Fldrarna (trots fina jobb) hade inte råd att skicka dit henne. Lån talades det om, men iom det lånet skulle flickan direkt efter examen börja betala tillbaka 800 dollar i månaden under x-antal år.
DET kan ingen göra som just gått ut college. SÅ denna tös börjar i höst på University of Virginia istället. Topprankad skola det med, men ingen Ivy. Men det är i staten, och det är ett Public University och därmed så mkt mer överkomligt och flädrarna kan betala.
Hårda bud.
Den här tjejen kom även in vid Cornell och Brown (Ivys).

Älskar att maratontitta på serier. DET är det bästa!!

Idag har vi regn och kallt här. Skönt :-)

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Ja, usch vilken hemsk känsla det ska vara som förälder att se sina barn komma in på toppskolor men att de inte kan börja där bara på grund av att avgifterna är utom räckhåll.
DET är trots allt en sak jag gillar bättre med Sverige (även om det självklart finns MYCKET att önska för själva utbildningarna)... det är gratis.
Man kan studera på vilket universitet man vill i landet, oavsett hur fin eller "enkel" skolan är (förutsatt att man kommer in såklart).
Det man behöver ta CSN-lån för är att leva under studietiden (hyra, mat etc), men själva skolan kostar ju i alla fall ingenting.

Men som sagt; i övrigt får svenska skolan en stor, fet tummen ner.

Anne-Marie said...

Det är säkert litet av en omställning för er allihop att bo under samma tak igen men oftast brukar man ju komma in i de gamla rutinerna rätt snabbt.
Jag håller helt med dig om att vackra omgivningar säkert inspirerar. Det märkliga är att man har så mycket mera respekt i USA jämfört med Sverige till exempel. Tänk på alla busskurer som förstörs i Stockholm. Och hur skolor blir nedklottrade och att många har väldigt litet respekt för både vuxna och andras egendom. Man blir litet ledsen faktiskt när man ser hur det blivit i Sverige.
Det är säkert komplext som din namne kommenterar men det kan ju i alla fall inte skada att ha det vackert omkring sig.
Vad bra att jag vet när du befinner dig i Norden - jag vet fortfarande inte när jag åker. Just nu är det rena rama cirkusen med ett viktigt paket jag skickade som inte tycks komma fram till advokaten. Det innehåller viktiga papper och en check. Man blir trött minst sagt.
Men du, har man redan bärgat hö! Det låter väldigt tidigt. Oj!
Vi har faktiskt haft flera dagar när det åskat och regnat till och från. Jag har njutit av att se det blöta. :)
Kramar!!

L said...

Så intressanta kommentarer det blev till detta inlägg och jag tänker inte tillägga något särskilt kring universitetskostnaderna mer än att hålla med.
Dock är det härligt med sköna omgivningar och jag tror att det är lättare att få studenterna att vara stolta över välorganiserat campus och att låta bli att förstöra än om det vore fult och hafsigt.
Svår balans det där.
Kostnaderna är förskräckliga.
I vilket fall som helst så låter det skönt att ha dottern hemma igen. Känner igen det där med att man plötsligt blir orolig när de inte är hemma. Det fenomenet är lustigt - när de bor någon annanstans har man ingen koll men det är helt ok.

Annika said...

Erica:
Jag vet.
Jag vet. Det är inte bra det där. Inte alls.
DET är mkt bättre i Sverige. For sure!!
Jag vet, svenska skolan...


AM:
Jag vet, jag vet inte varför det är så mkt mer respekt för saker, och även för människor, här.
Jag vet bara att barnen drillas i det jättetidigt, och at de inte får förstöra minsta grej på skolorna. Bra, tycker jag.
Visst är det komplext. Jättesvårt. Jag vill inte göra avkall på miljöerna, men Annika har en stor poäng där.
Jag tror ju att de där vackra miljöerna inspirerar massor, både elever och lärare.
Men att vi betalar storsummor är då säkert...
AM, maila mig om dina planer. Så nyfiken. Eller, jag kan maila dig.
Höbärgningen blev jag helt paff av också. Trodde knappt det var sant, haha!
Förstår om du njuter av det blöta, det skulle jag också göra. Regn och kallt här också idag.
Kramar!!

Lisa:
Ja, det blev ju det.
men absolut, ett vackert campus ger så mkt mer än ett vackert campus. Det föder mkt.
Jamenvisst, kostnaden är för grym, även för oss. men du såg säkert vad jag skrev om tjejen som kom in vid Columbia. Helt galet.
Exakt, när hon är på Elon är jag inte orolig, även om jag vet att hon sitter och pluggar på bibblan till småtimmarna, eller att hon festar. Jag måste släppa kontrollen, det kan jag inte göra härhemma.
Det är Ok. Nu är hon ute och kör, det regnar, och jag blir lite orolig :-)

marianne.dahl3 said...

Härligt för er få ha dottern hemma igen! Men omställning som du säger, med tiden så kommr man in i rutinerna.
Jag kunde aldrig sova när våra barn var ute på kvällen, nu var de väldigt "bra" på att hålla tider, men ändå låg jag där vaken............ Sen somnar man väldigt gott när man hör de kommer!
Älskar också att se på serier i Netflix, maratontitta, nu när jag lever ensam så kan jag se hur mycket jag vill hihi!!!!!!!! Mad Men har jag sett t om avsnitt 6 nu, älskar den. Även House of Cards, Downton Abbey. Nu ska jag ge mej i kast med det du rekommenderar! Har varit sjuk i någon sorts influensa hela veckan, bättringsvägen nu, då är det bra Netflix finns!
Ha det så skönt och en riktigt Glad Pingst!
Kram från Marianne D i Göteborg

Annika said...

Marianne:
Ja, det är kul att ha henne hemma nu ett tag.
Rutinerna måste vi alla komma in i igen.
Visst, jag kan absolut inte sova förrän K är hemma. Det går inte.
Mad Men, visst är den bra. OCH vacker. Just alla miljöer, kläder och rubbet.
Jag vet, att maratontitta är verkligen härligt!!
HOPPAS att du känner dig piggare och friskare nu!!!
Stora kramar!!

Ann said...

Ja verkligen fint universitet! Fast tuition hänger nog inte bara på utseendet, jag menar UAF kostar ju dryga 9000 USD per termin för non resident och vårt universitet kommer inte ens i närheten av Elon utseendemässigt. Sedan har ju även vi haft budgetnedskärningar...som tyvärr ökar tuition. Staten sänker bidragen och då går ju avgifterna upp.

Vad härligt att åka hem ett tag under sommaren. Vet inte om det är för privat men vad är det du jobbar med, if you don't mind me asking :)

Ska definitivt kolla serien!

Annika said...

Dyrt som krut för det mesta på college. så är det! Trist trist när avgifterna går upp. Många som tar lån.
Ja ska bli skönt komma hem.