Friday, April 10, 2015

Nostalgi-Annika: Om våren

Fredag!

Alltid en skön dag. Veckans bästa.När våren kommer känner jag ett inre pirr. Ungefär på samma sätt som då man var liten och ville ta ut cykeln så fort snön hade töat bort.
Att ta ut cykeln var ett SANT vårtecken!
Att börja använda knästrumpor var ett annat.
FÖR att inte tala om träskor!
Nya träskor var det stort att få varje år!
Det coolaste som fanns under min uppväxt. och som jag aldrig fick, var platåträskor.
JAG drömde om dem! Och tyckte att det snyggaste som fanns var platåträskor och utsvängda jeans, gärna v-jeans. Jeansen fick gärna ha en broderad blomma eller något annat  påsytt “märke”.
Tajta över låren och sen vida över vaderna!


Bild från Tradera.com

Något annat som vi ägnade oss åt var att slita ut de träskor vi hade. Det gick egentligen inte för sig i vårt hus, och det förstår jag så väl.
Men, vi tyckte ju att det var grymt coolt med sådana träskor som var nerslitna till max. Vi försökte. Vi cyklade och sen satte vi fötterna i marken och lät träskorna släpa längs vägen.
Men, nej, min mamma såg till att träskorna sulades om då det var lite nerslitna.
KLOKT!
Mina favoritträskor var ett par äkta 70-talsblommiga. Jag kommer än idag ihåg hur det såg ut. Blå botten och sen blommor i alla möjliga färger. Lite lackiga sådär,
Snygga. JAPP!!


Precis så här såg mina träskor ut!! Hittade dem på nätet, på den här bloggen


Ett annat vårtecken var att hoppa hage!
Varje dag efter skolan ritade vi antingen en hage, med skolkrita, utanför huset. Eller så gick vi till skolgården eller lekparken och hoppade.
Jag var bra på det! Och det var så roligt. Vi kunde hålla på timmar.


Kula, det var också roligt. Att få köpa nya kulor var stort. Ja, det gällde även stenkulor. Alltså de kulorna som stod längst ner i rang.
Stenkulor,
små glaskulor.
stora glaskulor,
jumboglaskulor,
porslinskulor,
dankar.
Vi kunde ofta sitta och sortera kulorna. Kulorna förvarades i något som närmast kan liknas vid en gympapåse i tyg, en sådan med dragsko. Ja ni vet.
Spelar dagens barn kula?
FINNS det ens stenkulor längre?
I think not.
Jag minns hur vi brukade ställa upp kulorna, i “pyrre”, pyramid. Eller på rad. Och säkert på andra sätt, jag har glömt.  Skolgårdarna var fulla av ungar som spelade kula.
Om någon tex offrade en stor jumboglaskula (som stod högt i kurs), så uppmanades de som spelade på den att “ödlsa”. Då skulle man slänga iväg en handfull kulor, och den som träffade glaskulan vann. Den som offrat kulan fick ju alla kulor som andra kastat i sin tur.
Kul var det.


Bild från stenkulor.com


Hopprep.
Stort som bara den också! OCH lycka var ju att få ett nytt plasthopprep med gröna, eller rosa, handtag. Det var verkligen roligt, och jag kommer än idag ihåg hur ett splitternytt hopprep luktar.
Sen kunde vi ju använda dessa hopprep då vi mimade till låtar också, men det är en annan historia…

Slängrep.
DET var roligt!
OM vi inte var fler än två så kunde vi binda fast hopprepet, och en person “slog” medan den andra hoppade.
Men, oftast var vi fler än en som hoppade “släng” som vi kallade det för.
Det var också jätteroligt.
Lillan kom in,
bondtolvan,
min man heter…
skuggan,
ström
Och sedan säkert så många fler som jag glömt bort idag.


Kvällarna var vårljusa. OCH det var härligt att cykla under fina, ljusa kvällar.
Vi hade också en massa lekar vi lekte. Mest sådana lekar vi hittade på själva. Rena rama rollspel. Lajv kanske det skulle kallas idag.
SÅ roligt!


Vad har du för minne av vårlekar?
Vad lekte du på skolgårdarna?
Vilka kläder och skor förknippar du med våren då du växte upp?


Nu tar jag helg.
Jag ska in till DC både imorrn och på söndag.
Imorgon ska jag äta en riktigt god middag och Georgetown. Peter och jag ska sedan gå på The Kennedy Center och se New York City Ballet.
PÅ söndag ska jag in till Tidal Basin. JA, då är det dags att se årets körsbärsblomning. Det ska bli underbart!


Jag önskar er alla en FIN helg!

29 comments:

Anonymous said...

Jag minns så väl de såren man fick på fotknölarna för att man råkade slå i med träskorna och sedan slå i igen så att man slog upp såren...

Hos oss hette det långrep. Det, vanligt hopprep och hage dominerade stort. Och twist! Vi hoppade jättemycket twist också. Kulor lekte vi med en del, men inte massor.

Några år hade vi kastisar, små färgglada plastbitar, som man skulle kasta iväg och träffa andras som man kunde vinna.

Miss Marie said...

Love träskor! Mina föräldrar använder det fortfarande! :)

Och kulor finns, eller åtminstone glaskulor. Min systerson o hans kompisar spelar kula! :)

Ha en fin helg!

Åsa said...

Känner igen mycket av det där! Lyckan när alfalten kom fram under snön och isen, och man fick cykla och ha träskor igen.
Jag har faktiskt fortfarande träskor, och gärna utsvängda jeans också, med den blomma på! /Åsa

FREEDOMtravel said...

Härligt med vår! Hopprep och kulor hade vi med. Och så cyklade man ju massor! Träskor hette däremot tofflor när jag var liten (kommer från södra Sverige) och det hade vi bara på landet ;)

Channal said...

Barndomsnistalgi! Alla sprang i träskor! Minns mina blå med ett rött band. Jag var barfota i dem. Min fot hade gjort ett djupare avtryck i träsulan. Som en stämpel! Passade min fot perfekt. När jag sprang i dem minns jag att jag slog i ankelknölen!! Ena träskon sparka till den. Det gjorde så ont! Kan fundera än idag hur det kunde bli så!! När jag gick i sexan, 1976 fick jag ett par svarta platåträskor :-) till det hade jag vida tajta Puss o Kram jeans och en aprikosfärgad silkespolon. Så snyggt!

Idag på rasterna spelar eleverna kula och hoppar långa, hage och tvist! Jättekul! Men att byta bokmärken och filmisar är helt borta.

Ha en underbar helg! Kramar Anna

Vform said...

Wow Annika ... jag har sagt det förr och ja säger det igen .... DU får den där delen av min hjärna att tända till riktigt ordentligt :D
Visst, jag är en generation äldre än du, men minns mycket av allt det du berättar om :)
Vi, jag och mina systrar sydde många av våra kläder själv! Som t.e.x långbyxorna med V-stilen!
Minns också de moderna dräkterna i sammetstyg ... min var lila :)
Vi väntade med spänning tills snön började smälta längs uthuset så vi fick hoppa hage ... eller hoppskott, som vi sa!
På skolgården lekte vi mycket 'sista paret ut' och twist med gummiband!
Vi lekte också med kulor ... 'kisskasskulor' var av glas och hade vackert mönster inuti!
Nåja, det 'poppar' opp mer och mer ... men avslutar leken här ;)
Ha en skön helg!
KRAM!!

Desiree said...

Ett riktigt vårtecken för mig var när man fick ta fram gympaskorna. Hade inte träskor så mycket då jag var liten. Men jag älskade att hoppa hopprep, spela/kasta kul och vi hoppade också en hel del twist.
Ja nu är våren här och det känns helt underbart!
Kram och trevlig helg.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Jag älskar sådana här inlägg!!
Och flera av sakerna du listar känner till och med jag igen från min egen barndom :-) Tror att lekar som t.ex. Spela kula o.s.v. är väldigt tidlösa lekar, då det fortfarande säljs kulor i butikerna. I alla fall glaskulor.
Vi hade även något vi kallade "pizzakulor". De var (oftast) vita som bas med färgade prickar spräckligt över hela kulan.
Minns att vi dock hade lite andra regler. Vi körde inte med t.ex. pyramider.
Man tävlade två-och-två, och varannan gång skulle man försöka träffa varandras kula. Och gjorde man det så vann man den. Och storleken på kulorna bestämde hur många träffar man var tvungen få in på den andras innan man vann den :-)
Kulpåsarna minns jag också :-D Sådana hade vi också :-D

Träskor...
Minns att jag och mina syskon hade varsitt par när vi var små (vanliga svarta bara), men vi fick dock nästan aldrig använda dem på grund av stukningsrisken...
Jag har dock mest förknippat träskor med "slit-och-släng-skor". Det var sådana som pappa hade som garageskor, och även morfar.
Lite som foppatofflor är idag. Inga skor som används vardagligt när man åker iväg någonstans.

Hopprep brukade vi också hoppa ibland. Jag minns att jag tyckte långrep var det roligaste. Men då var det allra bäst om två vuxna vevade, då det aldrig gick så bra att hoppa när "vevarna" var huvudet kortare än en själv...

Men det jag känner igen MEST av det du skriver var det här med att ta fram cykeln!
Precis; man började tjata så fort det bara blev lite varmare.
Vi brukade få ta fram cyklarna någon gång efter Valborgs (början - mitten av maj), då det inte längre var så höga plogkanter längst vägarna.
DEN känslan; känslan att cykla första gången på året! DET var vår! :-D

Och att få byta ut den klumpiga vinterjackan mot den tunna vårjackan, samt skippa täckbyxorna när man gick ut. VÅRkänsla! Eller första gången man fick gå ut utan mössa...
Det är ju fortfarande härligt, men den känslan när man var liten var något alldeles extra. Tyckte jag i alla fall :-)

Sedan, när jag gick i mellanstadiet, kom även Pogs och Hockeykort, som man satt ute med på rasterna när våren kom :-)

Som sagt; jag älskar när du skriver sådana här inlägg!!
Jag älskar nostalgi :-D

Hoppas du får en fin fredag och en mycket trevlig helg!!
MVH /Erica

Anonymous said...

Annika, jag blir alldeles varm av nostalgi har i ett vintrigt Vermont. Inte ens ett enda litet gras stra! Icestorm idag.....
Ja, tank nar man fick ta ut och putsa cykeln da var man fri! Jag vaxte upp alldeles utanfor Nykoping och min basta van bodde i "stan". Nu kunde vi traffas nar vi ville, ibland mottes vi halvvags och cyklade ut till havet. (Ar Ostersjon ett hav?) Jag minns exakt hur havet luktade om varen. Och traskor, vanliga svarta skulle det vara och det var jobbigt innan man "gatt in dem". Harom aret kopte jag ett par ljusrosa med sirliga blommor i Sverige. Jag ar sa radd om dem.

Vi spelade kula och brannboll, hoppade hage och langrep, men det finaste var nog kvallarna. Det dar blaa varljuset som bara finns i Scandinavien. Om man bara var klar med laxorna fick man vara ute tills mamma ropade - Kom in nu barn! 'Varfor det?" 'Det ar kvall nu'.....
Tack for alla dina underbara inlagg - kan inte vanta att se bilder fran Tidal Basin. Kram, Ann

Annika said...

Sara:
JA!
Ja men visst. Det gör jag med då du påminner mig. ALLTID var det så.
AJ!
Twist, vi med!!
Kastisar känner jag inte igen.


Marie:
Träskor ja...HIHI.
Mina flädrar också, och jag skulle kanske också kunna tänka mig. Men det var åratal sen jag ägde ett par. Faktiskt inte sen barndomen.
Kul att kula spelas :-)

Annika said...

Åsa:
Visst var det speciellt och mysigt!
Våren kändes verkligen i kroppen.
KUL att du har träskor än idag, och utsvängda jeans :-) Därtill med blomma på!!Helena:
Just precis, allt detta cyklande, alla hopprep etc.
VÅR!!
Trätofflor, det säger min pappa än idag fastän han bott i Sthlm sen 1953 :-) Kommer från Blekinge :-)

Annika said...

Channal:
Ja, nu är ni två som skrivit om de där sparkarna man fick av sig själv på anklarna. JAG minns!!
HAHA!!
ONT!!
OMG, jag hade varit såååå avis på dig. Du är ju tre år äldre än jag. ALLA äldre tjejer var så snygga och coola, tyckte man ju. OCH därtill om du hade kommit i DEN outfiten. JAG hade blivit grön av avund :-)))
Så de där vårlekarna FINNS!! Gud vad roligt. Det gär mig glad.
Ha en fin helg.
Kramar!!


Vivan:
Miljoner TACK!!
Blir så glad när du säger SÅ!!
Gud vad duktiga ni var som sydde era kläder!!
Smart och bra!
Ja, jag kan bara tänka mig hur ni längtade er blåa efter att snön skulle töa bort.
Så roligt att höra om det du minns.
Glad att inlägget väckte minnen.
Stora, stora kramar och trevlig helg!!!

Annika said...

Desiree:
Gympadojjorna ja!!
DET var ett vårtecken.
Verkligen.
Roligt var det med alla de där vårlekarna.
Nu är det VÅR. For reals.
DET är underbart.
Trevlig helg och stora kramar!!


Erica;
TACK! Vad glad jag blir.
Roligt att vi har så många gemensamma gamla vårlekar.
Kulpåsarna var verkligen speciella. OCH man gillade dem så mkt.
HIHI!!
När jag var liten var träskor sånt man kunde ha då man skulle vara fin också. HIHI!!
Det finaste var ett par nya träskor, knästrumpor, kjol eller shorts och sen en broderad blus.
De¨ru!!
Men idag ser man ju alls inte lika många i träskor. Som du säger är det mest på arbetsplatser etc.
Foppadojjan är nog den nya träskon (fy tusan vada fula de är).
Cykeln ja, det var ett vårtecken av allra bästa sort. Dessutom frihet!!
Lovely!!
Känner inte igen det där att byta hockeykort. Vi bytte bokmärken och popbilder :-)
TACK Erica, jag blir så glad över att du uppskattar den här sortens inlägg.
Ha en finfin helg!!

Annika said...

Ann:
TACK. blir så glad över att du gillar mina inlägg. Roligt för mig!
Ja, visst är Östersjön ett hav :-)
Och ja, det var verkligen frihet med cykeln.
SÅ sant, det där blåa vårljuset om vårkvällarna finns bara hemma. Älskar det!!
Tråkigt att ni har så vintrigt då vi verkligen övergår i SANN vår nu.
Tack för dina fina ord.
Ha en finfin helg.
Stora kramar!

Ingela said...

Ja, allt låter så bekant, förutom de där kulorna - det sysslade inte vi med. Däremot hoppade vi twist, och det tyckte jag allra bäst om. Trots att jag var lite rund i kanten redan då var jag en hejare på att hoppa högt.
Och träskorna! Mina allra första hade någon med sig från Sverige - ljusgula med prickar (hål) i. Så himla fina. Sedan hade jag också ett par blåblommiga (synd att man inte fotade så mycket på den tiden), men de flesta var svarta, även de platåträskor jag hade! Ojoj, det var tider det!
Har haft bråda dagar hela veckan, så nu ska jag läsa fatt här hos dig.
Kramar, skön helg!

Annika said...

Ingela:
Roligt att du känner igen det mesta.
Twist ja, vi med!
Jag vet, synd att man inte har fler foton från den tiden. Det hade varit så roligt att se mer detaljer etc.
Kramar och trevlig helg!!
Kramar!!

Moster Mjölgumpa said...

Tofflor är verkligen ett barndomsminne, eller tollor som vi sa. Ibland var de slitna och sulan var borta, ruskigt halt var det när man sprang på asfalt med bara träbonnarna.
Jag har min kulpåse kvar. Den är sydd av jeanstyg och har ett vitt dragsnöre. Högst i rang bland kulorna under min uppväxt var de jättestora porslinskulorna som kom från porslinstillverkningen i barndomsbyn. Trots att de inte ens var helt runda och jämna.
Vi hoppade mycket twist och långrep. Allra roligast var det med dubbelrep. Det är fortfarande roligt vid 47 års ålder.

Annika said...

Moster M:
MEN HEJ!!!!
DET var länge sen!!!
Tofflor, det är verkligen sörmländska för träskor.
Låter gulligt.
Jag tror faktiskt inte jag skulle kunna hoppa "släng" som vi sa längre. Mina knän skulle nog inte greja det. MEN jag skulle gärna prova. Dubbelrep hoppade inte vi. DET skulle jag inte greja. SNACKA om att man ska ha fart då, haha.

Nettan said...

Nostalgi på högnivå, i min hemstad fanns och finns fortfarande en trätoffelfabrik, och många år har jag köpt träskor därifrån, slutade väl när jag flyttade hemifrån, och jag kan sakna den affären för det var något speciellt med att gå dit och välja årets sko. Här i Skåne tycker jag om de svarta som målas för hand men jag har ännu inte köpt mig några men de är så vackra.
Hoppar rep gör barnen varje rast och sånt är sunt i mina ögon, kulor, om de spelar kula, jajemän och vilken samling mina tvillingar har tillsammans... många kulor är det, stor risk att bryta både armar och ben när de varit framme.
I dag har jag dessutom varit den elaka mamman och tvingat ut barnen + kompis i det fina vädret, som tur är mår dottern bättre nu.

Ha en underbart skön helg och njut av den vackra föreställningen i morgon!

Kramar
Nettan

Bloggblad said...

Mina minnen av hur det kändes med nytt fräscht hopprep... ja, alltihop stämmer med dina minnen. Vi hoppade mycket twist också, det var helt nytt och blev snabbt jättepoppis.

Annika said...

Nettan:
TACK!! Kul att du gillade detta nostalgiinlägg.
Roligt att vi är så många som känner igen oss.
Jag blir så glad att dagens barn också ägnar sig åt detta. Det känns fint.
Trässkor ja, ibland får jag nästan lust att köpa ett par :-)
Önskar dig en finfin helg.
Kramar!!


Bloggblad.
Eller hur, man minns lukten!!! SÅ mysigt.
Twist var kul!!

Anonymous said...

Minns att min mamma stickade röd och vit randiga strumpor till mig och min syster med broderade nyckelpigor på hälen, dessa var för just träskor. Vilket jobb för en sådan sak!

Anne-Marie said...

Skrev precis till dig på FB - jag kopierade inte dig utan skrev mitt inlägg helt oberoende om lekar som barn. Lovar! :)
Självklart hade man träskor. Jag har inte haft träskor på mycket, mycket länge men det var de skorna som gällde under sommaren.
Japp, jag hade också platåträskor. Visst var de häftiga! Och troligen helt töntiga nu.
Jodå, jag hade också broderade blommor på jeans.
Men slet ner träskorna som du berättar om gjorde jag aldrig. Jag var alldeles för försiktig som barn. ;)
Japp, hoppa hage gjorde jag också.
Att spela kula skrev jag också om. Glaskulorna var de allra bästa och finaste. Jag undrar också om dagens barn spelar kulor.
Hopprep - skrev om det också. Det var nog min favorit. Och mikrofon använde jag nog mitt hopprep också som. :)
Great minds think alike - antar att det var därför vi skrev om samma sak utan att veta om detta.
Kramar!!

Anna N said...

Å vilka minnen!
Jag tillhörde de lyckligt lottade som fick platåträskor. Oj vad snygg jag kände mig!
De utsvängda jeansen fastnade i cykelkedjan titt som tätt.
Älskade att hoppa twist, fick aldrig nog!
Samlade du också på ess? ( plastfigurer man krokade ihop i varandra och som köptes i kartor som man fick bryta loss.
Kram Anna N

Annika said...

Brysselkakan:
WOW!!
Jag skulle vilja de de strumporna!!
Låter verkligen som ett otroligt jobb.
De var säkert fina.


AM:
DET var för komiskt, AM.
Jag har precis besökt din blogg nu.
Ja, här slog vi på exakt samma sträng. SÅ roligt.
OCH OM NGN LÄSER DETTA; vi hade INTE bestämt att skriva på samma tema :-)
Men så går det ibland.
Twist ja, det hoppade vi också.
DU hade platåträskor. JAG hade blivit grön av avund!!
Vi fick inte slita ner våra träskor. TRO MIG!! Mamma såg till att de sulades om. Men vi försökte ;-)
Tydligen spelar barn kula idag. DET värmer mitt hjärta!!
Stora kramar!!!

Annika said...

Anna:
HIHI, kul att du gillade att läsa detta.
OCH lyllo du som fick ett par platå!! JAG hade blivit väldigt avis :-)
Ja, jag känner igen det där med Ess när du säger det, minns hur e såg ut. Men jag samlade inte på dem. Visst är det roligt att minnas tillbaka.
Cykelkedjan och att byxorna fastande...jadu, det minns jag också :-)
Kramar!!

Steel City Anna said...

Kul att lasa inlagg & kommentarer bade hos dej och Anne-Marie! Jag hade aldrig traskor som barn & kan inte ga dem nu nar jag provat, jag hade garna haft ett par annars! Vi lekte valdigt mycket klassisk tafatt & Tjuv & Polis nar jag var liten, hoppade hopprep, bytte bokmarken och fina glaskulor. Klader var en salig blandning av ski-pants, neon, batik, diadem, stora tofsar och magtrojor med pojkbandstryck :)

Andra året i Hjo said...

Barn leker inte på samma sätt som vi(jag) på 50-60-talet. Vi var alltid ute och sprang mellan gårdarna. Vissa var suveräna på att spela kula, gick från gård till gård och kallades kuljudar. Jo, så kallades de. Inte så trevligt, men så var det.

Annika said...

Anna:
Tack, roligt att du gillade att läsa om detta. SÅ komiskt att jag och AM skrev om detta utan att veta att den andra skrivit på samma tema. Så himla kul med alla lekar. Jajamen, ski-pants, a classic!! Diadem! Tofsar och rosetter.


Hasse:
Nej, jag tror inte heller att barn idag leker som man gjorde förr. Kula var så kul!! Ja, jag vet, vi hade också lekar med namn som inte passar idag...haha...