Monday, April 06, 2015

Mitt Älskade OBX! Del 2

Hej och godmorgon till er som läser här på måndagen!

Ni har annandag påsk hemma. Det har inte vi. Här är det helt vanlig vardag.
Påsken i USA är löjligt kort. En enda dag firas påsken, och det är påskdagen.
Inga extradagar ledigt. Ingenting.
Jag tog inte fram ett enda påskpynt. Näppeligen.
Jag är verkligen inte påsktaggad alls.


DET bästa var ändå att jag och Peter blev bjudna på svenskt påskbord på påskaftonen hemma hos våra vänner Lotta och Magnus.
Mums så gott det var, och TREVLIGT!!
Tack så jättemycket för att ni bjöd in mig och Peter! Så trevlig överraskning! Så mycket och SÅ gott!


Men, nu tillbaka till The Outer Banks. Stället som jag älskar så mycket!

Om du är nyfiken på del 1 kan du bara scrolla ner.  Det inlägget ligger under detta inlägg.

På lördagen vaknade vi till sol. Visst, det var fotsatt kallt, isande kallt. Men sol var det likafullt.
Underbart.
Vi tre styrde kosan mot de yttra bankarna. Till det som kallas för Cape Hatteras National Seashore.
OCH, om jag ska vara ärlig, är det nog just dessa platser jag älskar mest av allt på hela OBX.
Dessa bankar ligger SÅ långt ut att man inte ser land på sundsidan. Det är bara öppet hav vart än man ser. Underbart.
Hav, hav och sand! OCH sedan vägen som löper i mitten av bankarna. Ibland är bankarna så smala att man ser öppet hav på bägge sidorna.
Ja, detta är en fantastisk plats.
Det finns flera små byar härute. OCH sommarhus!! Stora, stora sommarhus.
Beach houses...
Men, det det finns mest av är helt orörda, öde stränder. Stränder där man kan bada utan att se en enda människa. Ja, även mitt i sommaren.
Otroligt är det.
Det är detta faktum som tilltalar mig så mycket. ATT det finns så mycket orörd natur!
OCH att den är tillgänglig för alla som åker dit.


Nu ska vi titta på lite bilder så ska jag berätta lite mer via dem!
Lördagsmorgonen grydde!  Så vackert!!!


När man färdas söderut på Route 12, vägen som leder genom hela The OBX, kommer man direkt till Cape Hatteras National Seashore så fort man lämnar Nags Head och kör söderut.  När man lämnat Pea Island åker man man över en lång bro över ett sund som heter Oregon Inlet.  När man åkt över bron har man kommit till Hatteras Island.  OCH till vänster, då man färdas söderut, ligger en intressant plats.  Jag bara var SÅ tvungen att stanna och gå ut och titta på detta fantastiska ställe.
Detta är en gammal sjöbevakningsstation, och den är oerhört speciell.  Jag älskar den!!!


Bara sanddyner, strandråg, enar och så det ensliga huset.  DET är verkligen magi och mystik på denna plats.


Den långa bron som binder samman Pea Island och Hatteras Island.  Sundet mellan öarna heter Oregon Inlet.


Alltså, detta hus!  Jag kan inte låta bli att undra över vad det har sett genom alla år det legat här.


Sand, sand och ännu mer sand.Alltså, kolla in stället!!
OCH så här ser det ut då man färdas längs Route 12.  Sand som hela tiden driver över vägbanan.  Det är nästan alltid blåsigt härute.  Hela the OBX, men framförallt Hatteras Island är väldigt utsatt, och väldigt sårbart, vid orkaner.  Vid stora orkaner händer det att hela vägen försvinner under sanden. Bofast befolkning uppmanas alltid lämna bankarna när orkaner hotar.  Ja, det gäller turisterna också, förstås.  Till vänster på bilden ligger havet, till höger Pamlico Sound.  Men man ser inte land alls över sundet.  Det är bara öppet hav.Ser ni byn i fjärran?  Det är bygruppen Rodanthe-Waves-Salvo.  


Den här fyren  heter Cape Hatteras Lighthouse.  Den ligger längst ut på udden på Hatteras Island.  Otroligt vacker, och STOR fyr.  Den var stängd nu, men på sommaren kan man gå in i den och gå hela vägen upp i fyrtornet.  Utsikten är GRYM!!!  Fyren är flyttad.  Den är flyttad ungefär 200 meter från sin ursprungliga plats nere på stranden.  Eftersom bankarna ständigt förändras på grund av orkaner och starka strömmar måste vissa byggnader ibland flyttas.  

Den gamla fyrvaktarbostaden.  Numera är fyren automatiserad, precis som de flesta fyrar numera är världen över.  Jag ÄLSKAR fyrar!!!


På stranden nere vid Cape Hatteras.  Det var så isande kallt att det sved i ansiktet, och så blåsigt.  Det snöade lite också.  Just det, SNÖADE!!!  Helt sjukt!

Fyren sedd från stranden!


Vågorna är väldigt gynnsamma för surfare vid Cape Hatteras.  Fascinerande att se dem i det iskalla vattnet och i den iskalla vinden.  Vid Cape Hatteras är vattnet också mycket strömt, så det gäller att se upp.
Här är en bild där ni kan se hur smala bankarna ibland är.  Jag står på en sandbank och tittar söderut.  Ni ser Atlanten på vänster sida och på höger sida ligger sundet.


Utsikt över Pamlico Sound.  Bara öppet hav!


Utsikt över Pamlico Sound från en sandbank.


Ni som har sett filmen Night in Rodanthe med Diane Lane och Richard Gere känner igen det här huset!
SÅ maffigt, och även lite spöklikt, tycker jag.  Det är ett beach house som går att hyra.  Jag kollade hur mycket det är uthyrt i sommar, och kunde konstatera att varenda vecka är bokad.  Hur jag hittade dit? Jag googlade och hittade stället med hjälp av uthyrarens annons.  SÅ coolt att ha sett det!  Ja, det huset är också flyttat.  Huset låg nästan i vattenlinjen (som i filmen) och höll sakta men säkert på att ätas upp av havet och sanden.  Alltså flyttades det ca 30 meter upp på stranden.  Ungefärlig hyra en sommarvecka: 4000 dollar.  Det finns hus som kostar mycket, mycket mer än så att hyra.  Jag blev faktiskt lite förvånad över att det var så "billigt", trots allt.  
Ingen verkade vara här då vi var där.  Men, jag ville inte börja vandra omkring huset och fota.  Det fanns folk i närbelägna hus.


Route 12 igen...så läcker!!!En annan fyr, Bodie Island.  OCKSÅ så vacker!!!


Sista morgonen på OBX för den här gången. Utsikt från hotellet.

OCH ja, två morgnar åt vi donuts till frukost. Nyttigt och bra, ähum! Nej, men dessa är så sjukt goda. Duck Donuts. OCH jag som inte ens gillar donuts, jag föll som en fura för dessa!!! MUMS!!!Här kommer ett restaurangtips om någon ska till The OBX. Tack vare tips från min kompis Susanna blev det så att vi åt på detta ställe två kvällar. Underbart, fräscht och gott! Jag vet att vi kommer att återvända hit igen var än vi bor på THE OBX, så gott var det!! Stället ligger i Nags Head. MUMS!!


Ja, det var denna resa till OBX. Vi sitter och småplanerar en resa hit igen innan sommaren är över. Detta ställe kan jag återvända till hur många gånger som helst. OCH jag känner att mest och helst bor jag i någon av de små byarna längst ut på bankarna. Men, jag gillar även Duck och Corolla.


Peter och jag såg om "Nights in Rodanthe" häromkvällen. Ja, det är verkligen en FIN film. OCH är du nyfiken på naturen på OBX tycker jag att du ska se den. Den visar verkligen hur det ser ut därute.
Nu önskar jag er alla en fin måndag

23 comments:

L said...

Verkligen fina bilder. Jag får lite Danmarkskänsla när jag ser dem, med sanden och det karga. Superfint!
Jag har alltid fascinerats över att detta djupt religiösa land knappt firar påsk öht. Och är samtidigt tacksam över alla våra fyra dagar.

Nettan said...

Så underbara bilder och så föränderlig natur, får lite känsla av Skagen i ljuset och sanddynerna men de platserna ligger ju på helt olika breddgrader. Vackra bilder på fyrarna, fascinerande hur de lyckades bygga så mycket som har så många år på nacken om man tänker på infrastruktur som inte kan ha varit alltför enkel på 1800 och tidigt 1900- tal. Jag fascineras av att människor kan välja att bo så nära hav för lite otäckt måste det ju vara när man blir lite utelämnad till naturens krafter därute även om de måste lämna vid orkaner etc så måste det vara mycket speciellt att vara bofast på OBX.
Ha nu en underbar måndag, här njuter vi av lite ledigt och bara kopplar av.
Kram
Nettan

Anonymous said...

Har missat att du är tillbaka här! Vilket fantastiskt vackert ställe. Vad synd att ni har så kort påsk, jag är inte så mycket för att pynta till påsken jag lägger all kraft till julen för det älskar jag. Underbara bilder du har fotat. Jag har haft en otroligt skön och avkopplande helg. Ha det så gott! Kramar/Anita

Äventyret framtiden said...

Det finns ställen och ställen.
Underbara vackra vyer, smått kittlande och spännande med tanke på hur snabbt väderleken kan få allt att se annorlunda på ett kick.
När det blåser orkan där....puh!

Ser framemot er nästa resa dit i slutet av sommaren! Då ser allt säkert annorlunda ut, med sommarvärmen fortfarande kvar i sanddynerna.

Tack Annika för ljuvligt inlägg!
Kramar!

Steel City Anna said...

Härliga bilder, alltid fint att se havet. Synd att det var så kallt! Vi börjar äntligen få ordentlig vårvärme nu, som jag har längtat!

Vform said...

TACK Annika! Här får vi bara gotta oss i dina fantastiska bilder! Ofattbart att sådana ställen finns, tur vi har dej, som berättar och visar ;)
Ett ställe jag skulle gilla också ... såå långt från storstan som man kan komma! Lite mystik över stället!
OCH då landar vi i slutet med bild på fyllda donitsar ... du kan du Annika! Mums säger jag också!
Visst har vi ledigt i dag, måndag, annandag påsk!
I går var här en härlig, varm vårdag, men i dag viner en kall vind och endast 4-5 grader! Ingen sol heller utan nu i skrivandets stund faller stora snöflingor! VI VILL HA VÄRME!!
Må så gott i väntan på sommaren!
KRAMAR!

Annika said...

Lisa:
Tack!
Ja, det är verkligen en speciell plats. Jag har aldrig varit vid tex Skagen, men jag vet att jag skulle älska det.
ja, det är lite egendomligt att man inte har mer ledigt runt påsk. Men det är väl så att inga religiösa högtider egentligen får så många dagar här. Tur att julen rullar. Men runt den får ju de anställda alltid ngn dag extra, även om juldagen infaller en helg. Skumt är det.
Ha en fin måndag!


Nettan:
TACK!!
Visst, jag tycker ju att det hela påminner om Fårö också. Det är ngt med ljuset.
Jag har aldrig varit på Skagen, men jag kan verkligen tänka mig hur vackert det är. Jag vet att jag skulle älska det!!
Ja, det är nog ngt mkt speciellt att vara bofast därute. De är verkligen utsatta för orkaner. Fyrarna byggda på 1800-talet, visst bli man impad. OCH sen hur de kan FLYTTA hela byggnader.
Njut av er sista påskdag.
Kram!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Det låter som att ni hade en trevlig påskhelg ändå :-)
Vad roligt att ni fick chansen att äta svenskt påskbord.

Trots att vi har fem dagars påsk så firar jag dock inte direkt högtiden så stort. Vi åt naturligtvis påskbord i lördags, men jag påskpyntar inte heller.
Tror inte ens jag äger något sådant.
Eller... jag tror jag hade två prydnadskycklingar ett tag, men då jag aldrig använde dem strök de med i en rensning en gång ;-)

Magiska bilder från The Other Banks!
TACK för att vi fick följa med på er resa dit; genom dina bilder :-D
Tråkigt med kylan. Men jag kan tänka mig att det är som att vara i paradiset att vara där på sommaren :-D
Och övergivna hus/byggnader... de är verkligen som sammet för min fotografiblick!
Men inte bara för den... nästan ÄNNU mer för min författarhjärna.
Jag kan inte gå/åka förbi något övergivet utan att hjärnan verkligen börjar arbeta för högtryck...

Som sagt; vilken fantastisk plats.
Tänk att sådana platser fortfarande existerar här på jorden :-D

Hoppas du får en fin start på veckan!
MVH/ Erica

Annika said...

Anita:
Började blogga i fredags, hihi.
Jag vet, påsken är löjligt kort. Jag ids inte spilla krut på den.
Jag är som du, jag öser allt på julen istället :-)
Tack, ja denna plats är underbar.
Kramar!


Karin:
Visst är det så.
Ja, denna plats är verkligen speciell.
OCH jag kan inte ränka mig hur det skulle vara att bo här då orkaner kommer. Vilken skräck. Bara att utrymma!! Och sen inte alls veta vad man kommer tillbaka till.
HUA!!
Bankarna ligger så pass långt ut att de nästan alltid drabbas hårt då det blir orkaner som går upp över Atlantkusten. Otäckt.
Ja, vi ska hoppas att bi kommer iväg till the OBX snart igen. Det är så annorlunda på sommaren.
Tack för snälla ord!
Kramar!!

Annika said...

Anna:
TACK!!
Ja, havet är verkligen speciellt. SÅ speciellt.
Det är vår här nu också, på riktigt. Verkligen härligt!!


Vivan:
Men TACK!!! Vad gullig du är!
SÅ glad att du uppskattar inlägget och tycker om det. DET gör mig så glad.
Du skulle ÄLSKA DET!!! Det är på många sätt Österbottens kustlands motsats, men lika fantastiskt.
Det är magi och mystik därute.
HAHA, donutsarna ja..kunde inte låta bli. HAHA!!
En av sorterna påminde om en nygräddad gris, och då vet du hur gott det är :-)
Så synd att ni inte får ngn fart på våren. Mina flädrar kommer snart, och jag vet att de inte vill ha snö då de kör upp. HOPPAS de slipper.
Jag önskar er mkt sol och värme!!
Kramar!!

Annika said...

Erica:
Nej, påsken är vad den är.
Jag skulle fira mer om jag bodde hemma, det ver jag.
MEN jag är sååå tacksam att vi blev bjudna på svenskt påskbord. Underbart!!
Nej, pynta har jag ingen lust med :-) Trist som jag är då det kommer till påsken.

TACK!
SÅ glad att du har uppskattat dessa inlägg från the OBX.
Det är verkligen en speciell plats.
OCH jam, jag vet, de öde husen ja...
Visst börjar man fundera.
En författares önskedröm!
Jag vet, jag älskar verkligen OBX. Det finns verkligen smultronställen på vår jord.
OCH många är de!!
Ha en fin måndag!!!

Brysselkakan said...

Vilken härlig ledighet ni haft!
Och bilderna gör att man blir nyfiken på ditt favoritställe!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, det har varit så fint.
Blir glad om OBX väcker nyfikenhet.

Anne said...

Jag har dräglat över dina bilder, båda inläggen. Man kan faktiskt inte se sig mätt, så otroligt vackert och PRECIS sånt här jag älskar. Vet att jag skulle tycka om OBX, ska bli av nån gång... Vi var ju nära häromåret, men blev Cape Cod och Boston istället vilket ju inte var fel det heller. Nice att ni har OBX på överkomligt avstånd (även om det tar många timmar) men att slippa flyg och hela det där gör resor enklare på något vis. Fantastisk natur, havet, sanden, hur det fortfarande finns så mycket orört och även sommartid möjlighet till mer öde stränder. Det är nog rätt unikt, fantastiskt är det i alla fall.
Nights in Rodanthe är så fin, naturen är ju det man blir förälskad i där. Coolt du sett huset :) Annars så häftigt och jag blir faktiskt helt förundrad över hur man kan flytta hus. Det är rätt häftigt faktiskt, jag menar ett hus har ju avlopp, ledningar och allt möjligt så det känns som hur sjutton kan man flytta ett hus sådär bara.... men coolt att det tydligen går, som du säger verkar det ett måste pga naturens makter.
Tror du ni kommer åka med släkt och familj senare i sommar eller hur kan upplägget bli då?
Kramar!!!

Channal said...

Då ska jag se den filmen! Hur har jag kunnat missat den! En annan film från den miljön. Kärleksbrev, med Kevin Costner. SÅ BRA!!

Älskar verkligen naturen... vidderna... sanddynor, himmel o HAV!! Så vackert! Vägen som går rakt genom sanden är läcker... ser lite ut som vintern i Sverige. Som snö!

Mysigt att ni blev bjudna på lite påskmat!

KRAMAR Anna

Annika said...

Anne:
TACK!!
Så glad att du gillar!
Ja, detta ställe alltså. DETTA STÄLLE!!!
När ni kommer tillbaka till denna kust måste ni åka dit. Det är som en naturgåva till alla, haha!!
Cape Cod går INTE av för hackor heller, nej. Älskade det stället, och skulle jag vistas där mer än jag gjort skulle det alla ggr sväva upp i samma älsklingklass som the OBX.
Nej, vi bor inom rimligt avstånd från OBX. Ingen match att ta sig dit. OCH du vet ju också hur avstånden krymper i detta land. Fem timmar? Vad är det liksom ;-)
Ja, visst är det otroligt att de kan flytta hus. OCH FYRAR!!
Fyren är flyttad också, och det var nog en undertaking som hette duga. Du kan googla på det, och på flytten av sommarhuset.
Fattar inte att de kan, men det går!!
Senare i sommar blir det P, jag, K och vår kompis Keith och en kompis till K. that's it.
Kramar!!!


Channal:
OCH samma författare, Anna. Nicholas Sparks. Så absolut, se Nights in Rodanthe.
Tack Anna, ja denna miljö är verkligen helt underbar!! ÄLSKAR den SÅ!!
Sanddyner kan se ut som snödrivor, japp!
Ja, jag är så tacksam att bli bjuden på påskmiddag.
Kramar!!

Gretas Gotland said...

Vilka bilder! Det där är en plats jag verkligen vill besöka!

Jag tycker påsken är en ganska kravlös högtid och just därför gillar jag den så mycket. Och skönt med lite ledighet när våren börjar komma igång. ☺

Annika said...

Greta:
JA. du hade nog älskat den!
Påsken i Sverige kan jämföras med vår Thanksgiving. Ungefär så är det nog.
Påsken här är inget att "hänga i julgranen", haha!!
Tack för bildberöm!!

Eva i Dalarna said...

Så härligt med dina bilder från resan. Jag får lust att flytta in i den gamla fyrvaktarbostaden!
Här har firats påsk med sill o ägg o annan god mat, påskägg till barnbarnen och gula tulpaner på bordet. Påsken är en kravlös fin helg tycker jag. Fast jag som jobbar på rullande schema har också jobbat.

Annika said...

Eva:
TACK!!
Så roligt att du gillade detta.
Speciella platser.
Påsken i Sverige är som Thanksgiving här. Man kan nog jämföra de bägge då det kommer till mysig kravlöshet. Jag önskar att det vore mer här.
Kramar!

Anne-Marie said...

Mysigt att ni blev bjudna på påskmat. Bra med andra svenskar i närheten. :)
Helt fantastiskt med all denna sand. Antar att man måste vara försiktig med kameran så att det inte kommer in sand i den. Framför allt om det blåser.
Fyrar är häftiga tycker jag också. Intressant att man får flytta byggnader men givetvis helt förståeligt.
Ser väldigt kallt ut att surfa tycker jag.
Donuts har jag faktiskt slutat att äta. Jag åt någon enstaka tidigare men nu tycker jag de är alldeles för söta.
Alltid trevligt med bra och fräscha restauranger.
Får vi även se bilder från sjön där ni var? :) Har sett dina Insta-bilder.
Kramar!!

Annika said...

AM:
Ja, toppen. Uppskattar det enormt mkt. Mkt bra med svenskar i närheten :-9
Ja, visst är det ett otroligt ställe. Kameran får man vara lite försiktig med, men det gick bra.
Fyrar är coola!!
Jag vet, tänk att man kan flytta fyrar!! Vilket jobb. Men det går det med.
Jag gillar inte heller donuts egentligen. Kan lätt avstå. Men dessa är SÅ goda!!
Idag: sjön!
Kramar!!

Ingela said...

JAg trodde jag hade kommenterat detta inlägg redan, men tydligen inte. Hur som helst - helt magiskt ställe med all den där sanden och så havet på det! Ojojoj...
Måste nog kolla in den där filmen någon gång!