Thursday, February 26, 2015

Vita fingrar och annat vitt...

Hej och godmorgon så här på torsdagen!* Trasig grammofonskiva.
Ja, jag börjar känna mig som en sådan nu när jag ständigt får skriva om iskyla (som skulle passa bättre i Norrbotten än här), snö och iskalla hus.
Men, det fortsätter. Kylan håller i sig. Snön har vi inte sagt adjöss till heller.
När ni läser detta är det stor chans att vit nysnö faller över Washington. Det sägs så...
Nä, jag känner noll stress över vinterns järngrepp. Lever efter devisen; allt har sin tid.
Så är det.
Men det vet ni redan, ni kan min filosofi vid det här laget
Kalla promenader blir det. Ja, det är kallt hela tiden.
Jag fryser jämt, jämt och jämt.
Ständigt kall.* Heja Elon-killen!
Jag har slutat titta på American Idol. För flera år sen sa jag “tack och adjö” till det programmet.
Det finns andra, liknande, program. The Voice är ett sådant. Bättre än Idol, och trevligare att titta på överlag.
En kille från Elon är med denna säsong! SÅ kul. Det sägs, via säkra källor, att han är just ett "sådant där fall" där föräldrarna blankt sa nej till en BFA i musikteater (Elon har ett fantastiskt program för BFA in Musical Theatre). Men--alas--killen studerar istället ekonomi på Elon, men han vill jobba med musik.
Han är också med i skolans acapella grupp. SÅ duktig, här har vi en blivande crooner!!
* Solen
Fastän vi har kallt och snö är det nästan alltid soligt.
Solen behöver vi aldrig sakna. Det gäller nog samtliga årstider.
Den regnigaste tiden, och därmed den mest “solfattiga” torde vara april, men inte ens den månaden är speciellt fattig på sol.
I april vet man aldrig vilket väder det kan tänkas bli. Det kan vara vrålhett (tillfälligt då) eller så kan det vara 8 grader och regn.
Men, det sägs ju att April Showers bring May Flowers. Dock, egentligen tror jag nog att april nästan är den vackraste blommånaden här.
Ja, snart är den här.
I fjol tog jag den här bilden den 25 februari utanför mitt hus. I år ligger snödropparna begravda under ett tjockt lager snö.


OBS, OBS!!  Fjolårets bild.   Iår snöar det med allra största sannolikhet den 26 februari.  Men så här var det för ett år sen!


* Raynauds Syndrom
Jag har problem med vita fingrar som helt domnar bort i kylan. Det är obehagligt.  Ja, jag vet, jag har talat om det förr...
Drabbas gör även mina tår.  Jag har haft detta under många, många år. Det är svårt att värma upp fingrarna då de väl blivit vita. Det som brukar hjälpa är att sitta med en kopp te, eller kaffe, och bara värma händerna runt koppen.
Den bästa “medicinen invärtes” är utan tvekan en caffe latte. Jag vet inte vad det är med just latte som gör att blodet börjar pulsera ut i fingrar och tår igen? Kanske den varma mjölken? Vet inte.
Detta syndrom drabbar mig, nu i kylan, flera gånger i veckan. Igår fick jag det i bilen när jag på väg för att handla. Det drabbade både fingrar och tår då också.
Det är ingen större fara, det är bara obehagligt.
SOM tur är handlade jag på ett ställe som serverar kaffe och te åt sina kunder (World Market). Det kändes gott att kunna gå omkring med en pappersmugg i näven bara för att värma upp fingrarna.
Är det någon av er, kära läsare, som drabbas av detta. OM så är fallet, hur gör du när du blir VIT och stel?
Ha en fin torsdag!!!

34 comments:

Äventyret framtiden said...

Så ruggigt det måste vara att få vita fingrar och tår..återkommande och ofta. Det finns berg i alla byar, alla har vi någonting att dras med.
Och här har vi helt motsatt väder. Värmegrader, grått och fuktigt. I februari. :)

Värm dina fingrar, njut en god latte!
Kram

Nettan said...

HU. kylslaget med frost denna morgon, men inte mer än någon grad kallt men här i Skåne med all fukt blir det så rått. Det fenomenet har jag inte drabbats av, men jag bli ofta kall och då är det som du säger, varm mjölk om det sen är i kaffe eller te höjer värmen och det är så skönt.
Ta nu hand om dig så att du slipper frysa vännen.

Kramar

Nettan

Sahra said...

Jag gör det. Men det är relativt nytt. Har trott att det beror på min kassa blodcirkulation eller struman
Kram

Anonymous said...

Jag tror att jag har Reynauds också. Jag har aldrig kollat upp det, men jag får kritvita fingrar (och tår) lite då och då, sällan alla fingrar utan oftast ett eller två. Hos mig handlar det inte bara om kyla utan det kan vara tryck också, som att man håller en kasse eller ett paraply.

Jag har ingen bra metod för att få tillbaka känseln, men brukar försöka med varmvatten eller att gnugga dem. Upplever att det är väldigt olika hur lång tid det tar för fingrarna att komma tillbaka. Ibland går det nästan direkt och ibland tar det en bra stund. Dricka varmt är ju ett bra sätt i allmänhet att få upp värmen, så det kommer väl fingrarna tillgodo också.

/Sara

Mrs Clapper said...

Mina tår blir sådär när vi har sån kyla som er. Det som räddar mina är att då gå barfota i ett par rejäla Ugg's. Tårna blir värre av att vara i en strumpa har jag märkt! Fårullen är ju både varm och antiinflammatorisk 👍

Anonymous said...

Så där blir mina fingrar med, visste inte att det hade ett namn! Ibland behövs det inte så himla mycket kyla för att de ska bli vita... Jag gnuggar fingrarna, liksom masserar dem, och även spola under varmt vatten funkar. Kaffe dricker jag inte så det kan jag inte säga hjälper mig!

Desiree said...

Det syns verkligen tydligt på dina fingrar som blivit helt vita. Skönt att det går att kurera genom att värma dem. Ni har verkligen sträng kyla i år.
Jag tror det där med solen och att man får solljus är det som gör hela skillnaden mellan att bo där du bor även om det är stränga vintrar eller att bo i Stockholm. Saknaden av solljus och ljus var nog det som var allra mest påfrestande för mig. De kan ju ha typ två soltimmar på en hel månad, det är ju skit deppigt.

Ha en finfin torsdag Annika.
Kram!

Taina said...

Stoppa in fingrarna i munnen och andas på dem. Det brukar jag göra och det hjälper riktigt bra!

Älskar Voice!!

Nu iväg till jobbet och keep on blåsa på minkarna. Inne i munnen!!

Kram kram

Miss Marie said...

Wow, Elon-killen, vilken röst! Kan iofs förstå hans föräldrar, mycket pengar att lägga på en utbildning som kanske inte leder "nånstans", men ändå, en sån där talang går inte att trycka ned! Bra att han ändå studerar på Elon där han kan andas och leva musik!

Burr, låter kallt! Vi har äntligen fått lite varmare väder här, vi har inte haft det så kallt som hos er, men några minusgrader på engelska kusten är värre än -20 i Sverige! :) Hoppas ni får lite värme snart!

Anonymous said...

Vilken fantastisk sångröst killen har! Just nu tittar solen fram "helt underbart" jag ska ta en snabb promenad snart. Hoppas ni får lite varmare snart. Jag provade att lägga ut den där bilden i morse igen men dom tog bort den igen och den här gången fick jag inte ens ett meddelande. Jag fattar ingenting!!!! Ha en bra dag! Kramar /Anita

eastcoastmom said...

Mina fingrar blir också sådär vita ibland, men inte när det är superkallt, utan istället när det är runt nollgradigt.

SweFlo said...

En doktor i Sverige sa att jag absolut inte får gnugga händerna eftersom det kan skada artärerna. Jag har haft Reynauds sedan tidig 20-års ålder och det finns ett knep som funkar för händerna : veva med armarna som en väderkvarn ( när i gen ser på då), det tvingarut blodet i ffingertopparna och voila, inga vita fingrar! Väldigt effektivt, men man måste verkligen slunga armarna. Prova nästa gång fingrarna blir vita, jag lovar att det funkar!

Annika said...

Karin:
Ingen höjdare det där, jag lovar. Det är inte skönt.
Ja, så kan vi lägga till lite artros också så har vi det ännu skojigare.
HAHA.
Nämen det kunde vara värre.
Ska just ta med en kopp nu, inte en latte, men en kopp :-)
Det snöar här, såklart. Underliga uppochnedvända världen...
Kramar!!!Nettan:
jag såg bilden på din insta. Såg SÅ fint ut.
Här snöar det...
Förstås. Jag var ute i det en stund. Tungt att gå där det inte är plogat.
Ja, det är ngt med varm mjölk som är mkt lenande i kroppen.
Kramar!!

Annika said...

Sahra:
Jag har haft det i flera år. Vad gör du då det slår till då? Knep?
Kramar!


Sara:
Du med alltså---
Vanligt detta. Nej, alla fingrar drabbas int på mig heller, men oftast båda händerna. och oftast mellanfingrarna sas.
Det lustiga är att te och kaffe, svart, inte hjälper mig. JO, att hålla händerna runt koppen, men inte att få tillbaka cirkulationen, då är det latte som hjälper. Mkt skumt.
Brukar inte få det av tryck, men jag kan tänka mig att det verkligen hör ihop också.


Annika said...

Mrs C:
Ja, det kan jag tro, att det hjälper.
Jag har precis varit ute i mina UGGS nu (usla om snön är lite blöt), men jag tror alla ggr på att det hjälper att knata inomhus med Uggs om det slår till. Mina fötter drabbas inte lika ofta som mina fingrar. Inte roligt detta. Men, det hade kunnat vara värre.


Brysselkakan:
EXAKT, det behövs egentligen ingen större kyla för att de ska bli vita. Det räcker med att man är lite kall så händer det.
Igår gick jag från huset till bilen, och så slår det till när jag sitter i en föralldel kall bil.
Kaffe i sig hjälper inte, men om det är varm mjölk i kaffet blir det topp. Testa med varm mjölk i te nästa ggn du drabbas.

Annika said...

Desiree:
Ja, jag vet. Galet så vita det blir. OCH här hade det ändå gått ett tag, och bilen var varm.
Detta händer under höst, vinter och vår. Man vet egentligen inte när. Bara det är lite kallt kan det slå till. SKUMT!
Ja, vi har en kall februari. men alla soltimmar hjälper onekligen.
Ja, jag minns när Sthlm hade 2 soltimmar, tror det var nov. SÅNT är inte så kul.
Kramar!!!


Taina:
Haha, jasså du säger det...
Ja, jag får väl prova.
The Voice är BRA!
Ha en fin dag på jobbet.
Kramar!!!

Anonymous said...

Annika, jag har också Raynauds. Det finns ju självuppvärmande vantunderlägg man kan köpa och hålla i om det aktiveras.

Sen så sa en doktor i Colorado till mig att är det riktigt illa kan du äta baby aspirin. Baby aspirin är ju tydligen blodförtunnande och eftersom raynauds krymper ådrorna i fingrar, tår, näsor osv. så gör aspirinet att blodet når ut i de yttre lemmarna. Det är nog därför kaffet hjälper också för att det får igång blodflödet mer kanske. Annika i Cali

Annika said...

Marie:
Visst är han DUKTIG!!! Precis sådana där sångare det behövs mer av!!!
Kommer att HEJA på honom. Han är också freshie...
Ja, det där BFA-dilemmat. I Karolinas BFA-klass finns det flera som bytt från andra utbildningar till BFA efter ett-två år av tidigare studier. Vet egentligen inte vad deras flädrar tyckte om det.
Men hos ungarna var driven så stark att det inte gick at stoppa. Då får de börja om fr ruta ett, dvs ta en full BFA på 4 år.
Kan tro att det kan gå så för denna kille också. Vem vet? Nu h'är han "on leave " från Elon. Befinner sig i LA medan de spelar in.
Kul.
Oh jag vet hur VIDRIG rå kyla är, som ni har. Lite som det var i Sthlm, men säkert etter värre hos er. DET är den värsta kylan. Den som inget biter på.Anita:
JA, visst sjunger han SÅ bra!!!
Underbart.
Men din bild...det är ju skumt att det inte finns. OCH jag antar att du aldrig kommer att få svar. Helt sjukt.
Antar att du googlat på det. Scary!!!
Kramar!!!

Annika said...

AM.
Ja, visst är det märkligt!! Jag får det också mest när det ligger runt nollan, eller ngra plus. Precis som det var i bilen igår då jag begav mig.
SÅ skumt.
SANT, det händer mer sällan om det är riktigt kallt.


Katrin:
TACK fina du!! Jag brukar göra det ibland, och det hjälper. TROR att det var du som tipsade mig då jag skrev om detta en ggn förr. Jag hoppas att det inte drabbar dig så ofta längre. Men jag vet ju hur det är då tempen går ner, och det har den ju gjort hos er iår ofta. Det behöver inte bli minusgrader för att det ska slå till. Det räcker med att det liksom är kallare än vad man är "inställd på".
Kram!!

Annika said...

Annika:
DU med!!
OJ vad vi
är många i denna båt!!
Ja, att ha ngt att lägga i vantarna är så smart. Det ska jag införskaffa.
Om jag bara dricker kaffe eller te svart hjälper det INTE. Det måste varm mjölk till. Skumt.
Baby-aspirin kan jag tro kan göra susen. Mitt stör oftast inte så mkt, mer än att det är obehagligt att frysa. För det kyler ju på ngt sätt ner hela kroppen.
TACK för tips!!!

Andra året i Hjo said...

Raynauds Syndrom, nej det vet jag inte. Men jag är en frysskit, fryser ibland även på sommaren. Det ligger i släkten, min mor och min morbror är likadana, möjligen värre.
Ska googla på Raynauds Syndrom.

Annika said...

Hans:
Gör det. Vet att det är vanligare hos kvinnor än hos män.

Anonymous said...

PS. Raynauds är ju tydligen trötthets- och stressrelaterat förutom att det triggas i kyla så sova ordentligt och stressa av är ju också saker att tänka på :) Annika CA igen

Anonymous said...

Jobbigt för dej med din fingrar o tår!
På väg till jobbet går jag förbi en trädgård som är översållad med snödroppar o vintergäck, så härlig start på min morgon!
Här är snön borta o solen tittar fram en liten stund nästintill varje dag. Välkommen vår!!
Kramar från Anette!

Annika said...

Annika:
Sant, sant!!

Anette
Ah, det går det med. Inte hela världen.
Mmmm...vad fint det måste ha varit i den trädgård du gick förbi.
Våren ja, den är på intågande...tror jag ;.)))

ginna said...

Huvaligen för Reynauds. Jag har det på samma sätt som du, dvs både på fingrar och tår.
Har inte hittat något bra knep förutom värme.
Att veva hej vilt med armarna låter som ett kul tips, ska pröva det nästa gång :)

Eva i Dalarna said...

Jag läste nånstans att den där sjukdomen kan behandlas med medicin mot kärlkramp. Har själv alltid haft kalla händer men inte beroende på någon sjukdom vad jag vet. Eländigt med kalla händer i alla fall när man jobbar med människor som jag gör. Konstigt nog blev händerna varmare när jag kom i klimakteriet..fast då blev ju hela jag varmare...

Annika said...

Ginna:
Du med!!!
Vad vi är MÅNGA som lider av det!!! Otroligt.
Ja, det där med att veva med armarna är faktiskt väldigt bra om man är på ett ställe där man jan göra det. Det var Katrin som tipsade om det förra ggn också. Annars är det lattes som värmer, inombords. I


Eva:
Det kan jag tro. Men då ska man nog ha det mkt illa. Tycker det är ett intressant tips också med aspirin.
HAHA, men då ser jag fram emot klimakteriet då. Det borde ju komma vilken dag som helst :-)
Stor kram!!!

Anonymous said...

Har aldrigt lyssnat på The Voice och nu blev jag fast i över en timme. Så många härliga röster! Vilken skillnad mot
American Idol, som verkligen har gått neråt, sen showen startade. Nu tycks det vara mest hype och skrik.

Ruth i Virginia

L said...

Min man har Raynauds och har förmedlat det vidare till vår dotter. De har ganska rejäl sådan bägge två. Förutom vid kyla så kan det triggas av stress.
Tog upp det med en reumatologvän. Tydligen är det viktigast att hålla handlederna varma, så såna där handledsskydd är ju bra.
Farmakologiskt gäller det att vidga blodkärlen, gärna med s.k. kalciumblockerare. Dessa används dock som blodtryckssänkare vilket kan vara problematiskt.

Annika said...

Ruth:
Vad roligt!! Ja, SÅÅÅÅ mkt bättre än Idol. The Voice har en helt annan standard. Kolla nu i veckan igen. Tror de sänder måndag och tisdag. Roligt at du gillade!!!
Det är verkligen kvalitet över sångarna i The Voice.
Trevlig helg!!


Lisa:
Ni också...
SUCK.
SÅ vanligt det är alltså. Ja, jag vet att stress är en tryggare också.
Tack, snälla, vad tror du om rådet med aspirin??

L said...

Jag tror inte på aspirin. Det som händer är ju att kärlen drar ihop sig. Aspirin gör ju att man minskar risken för koagulering då man hämmar blodplättarna, men det flyter ju kanske inte lättare genom spastiska kärl för det. Nej, vidga kärlen tror jag är det som gäller. Antingen kalciumblockare eller, som ngn annan föreslog, nitroglycering. De har dock alla biverkningar.

Ingela said...

Galet värre med ert väder, och inte ser det trevligt ut med dina vita fingrar heller. Tur dock att det inte är ett allvarligare fel, och att du bara drabbas då och då. Förlorar du känslan i fingrarna också när de vitnar, eller?
Jag har översatt om Raynauds, men jag kan ju inte komma ihåg allt jag läst och skrivit...
Kram!

Annika said...

Lisa:
OK. ja, det verkar ju vettigt. Förstår att allt har biverkningar. Jag harvar på med detta och behandlar det med lattes ;-)
TACK för din input.


Ingela:
DET är totalt CRAY med vädret här. Nu har vi en isstprm som heter duga. Eller ja, den töar bort som bäst nu. SKÖNT!!!
Jag förlorar känseln i mina fingrar, ja. Not so fun.
Men, det kunde vara värre.
KRAMAR!!!