Wednesday, February 25, 2015

Amerikanska Fenomen: Mörka vägar...

Hejsan och godmorgon!


Igår hade vi här årets kallaste morgon.
Köldrekord slogs på Dulles Airport (som ligger ett stenkast, OK 10 minuter, från mitt hus). Det var -20 C. Så kallt har det alltså inte varit den 24 februari här. Någonsin.  Eller iallafall inte sedan de började mäta dessa temperaturer.
Yup. Så är det.


Men, jag tänkte inte tala om kylan idag.
Idag tänkte jag återuppväcka min serie  Amerikanska Fenomen igen.
Dagens fenomen tror jag sträcker sig över hela det amerikanska riket.
Det är, i mitt tycke, ett ganska underligt sådant. Även om jag--till viss del--numera har vant mig.

Reston har gott om träd, slingrande vägar, backar och dalar.
Vägarna är breda, iallafall de stora genomfartsvägarna.
Eller, de allra flesta vägar ÄR breda här.
När mörkret faller över dessa vägar blir det—MÖRKT.
Kolsvart.
Det finns knappt någon vägbelysning. Reston är MÖRKT längs gator och vägar under kvällar och nätter.


Det här är inte i Reston.  Fotot är från ett annat ställe i USA.  Men, bilden hade LÄTT kunnat vara tagen på den större väg som går utanför mitt område.  Precis så här mörkt är det...(bilden lånad från nätet)


Det kan vara riktigt trixigt att köra bil ibland efter mörkrets inbrott. Speciellt för mig (och säkert för många andra) som får allt sämre mörkerseende.
Gatubelysning finns i korsningar, men inte annars. Förutom vid korsningar är det för det mesta nermörkt.
För den sakens skull betyder det inte att det är mindre trafik. Nej, möten får jag som chaufför hela tiden. Trafiken här är ingen lek.
Jag märker att jag dessutom, i mörkret, får allt svårare att bedöma avstånd. Det är inte lika svårt för mig att avgöra sådant om vägarna är upplysta.
OCH om det dessutom regnar så blir det etter värre. Totalmörkt, mötande trafik och billyktor som reflekteras i asfalten.
NOT fun.


Det här är ett fenomen som många nyinflyttade brukar reflektera över.
Just mörkret längs vägarna under kvällar och nätter.
Strax utanför mitt område går två större vägar. Två stora Reston-vägar. På dessa vägar finns det endast gatlyktor vid just korsningarna, annars är det precis svart.
OCH på dessa vägar kör bilar HELA tiden. OCH på dess trottoars går folk. Cykelbana finns också.


Tyvärr är det OCKSÅ så att många fotgängare här inte använder reflexer. Ni vet alla hur dåligt en person syns i mörkret om hen inte använder sådana.
Helt plötsligt har en mörkerman dykt upp som en skugga vid bilen. Jag tycker det är SÅ otäckt.
När jag körde Karolina till skolan i mörkret under höst och vintermorgnar var det otaliga “mörkermän” ute i gryningen på väg till skolan på trottoarer och gångvägar.
Det var flera gånger jag tänkte hur NÄRA det var. Tur att jag aldrig körde på någon. TUR!!!
Numera har vi ju tunnelbanan ca 1 kilometer från hemmet, och därmed är det alltfler människor som knatar dit, varje morgon och varje kväll.
Biltrafiken har också ökat markant sen tunnelbanan kom. Det är många som tar bilen till stationen för att sedan ta tricken in till stan, eller vart de nu ska.
Det är också väldigt svårt att HITTA då vägarna är kolsvarta. Gatuskyltar och husnummer syns dåligt.  Vägskyltar syns för all del, men även sådana kan ju vara svåra att läsa när man sitter i sin bil. Speciellt om man är ensam i bilen.
Sedan kan man ju också tycka att säkerheten—överlag— blir sämre då det är SÅ mörkt längs vägarna.

Det är samma sak längs de stora motorvägarna, de så kallade Interstates. Ja, det finns belysning runt de stora städerna, då man kommer nära dem. Annars är de vägarna precis lika svarta som alla andra vägar.
Det gäller alltså att vänja sig vid mörkerkörning, och att ha ögonen med sig. Jag får anstränga mig väldeliga, och jag kör helst inte bil i mörkret längre.  Peter har inte lika svårt för mörkerkörning som jag har.
Oftast är vägbanorna reflekterade, men vissa vägar har absolut inga reflektorer. Ingenting.

Ett smått förunderligt fenomen, kan jag tycka…


Vad säger ni andra?  Ni som bor i USA, har ni vant er vid detta?
OCH hur är det det där du bor? I din del av världen?  Jag vet ju att det i allmänhet är väldigt bra upplyst i städerna, och i förorterna hemma.  På landet kan det ju vara en annan femma.

24 comments:

Desiree said...

I-65 som vi körde på i Birmingham, AL hade belysning men ute på andra mindre vanliga vägar inte alls lika mycket belysning. Belysning i större kornsingar. I själva villaområdena är det ju Home Owners Association som betalar för eventuell belysning så där är/var det belysning inom själva villaområdet men inte på vägarna mellan olika villaområden.
Jag tycker precis som du att det är knepigt att köra i mörker och i synnerhet om det är regnigt och vägbanan är våt. Kommer på mig själv ibland också att jag kanske borde ha mer reflexer då jag är ute och går. Har bra med reflexer då jag cyklar dock.
Kram!

Eva i Dalarna said...

Det finns ju belysning utefter vägarna vid bebodda områden här i Dalarna men kommer man ut på skogen är det ju mörkt. Reflexer används ganska flitigt tycker jag, framför allt reflexvästarna som har kommit på senare år.
Idag är vi yra av glädje här - du har väl inte missat Charlotte Kallas VM guld igår?!

Channal said...

I städer och i mindre samhällen finns det belysning men inte på landsvägen och motorvägen! Köra bil i regn o snöoväder på kvällen avskyr jag! Har inget mörkerseende och utan glasögon klarar jag inte av att köra bil på kvällen. Bära reflex borde det vara lag på. Fotgängarna syns INTE fast de tror det! Det är skönt att det börjar bli ljusare!! Slippa detta vintermörker.

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Jaha, du bor så nära Dulles airport. Det var där pappa och jag landade 1986. Minns att vi gick in i en "vägg" av fuktig hetta. Som tur var blev det riktigt behagligt under resten av vår vistelse. Och nu har ni ju inte precis varmt. Helt otroligt så kallt ni har det. Burr!
Japp, mörkt är det även hos oss. Det finns en del vägar/gator i Weed och Mt Shasta som har mer gatubelysning men överlag är det mörkt. Numera tror jag inte att jag egentligen tänker så mycket på det men i början vet jag att jag reagerade. Minns du oljekrisen i Sverige på 70-talet? Då släcktes varannan gatlykta i Enebyberg i alla fall och det blev påtagligt skummare ute.
Att köra i mörker om det regnar eller snöar är inte roligt. Något jag helst undviker men jag körde mycket på kvällarna tidigare när jag inte bodde så nära skolan. Man ser egentligen inte alls de som inte har reflexer. Väldigt farligt egentligen. Tror att svenskar är mycket bättre att ha reflexer än amerikaner. Ser aldrig några reflexer ens till försäljning där jag bor.
Kramar!!

Nettan said...

På landet/landsväg ingen belysning, inne i stan jodå men hjälper det? Knappast. För någon vecka sedan höll jag på att köra över en mörkerman på cykel utan reflexer, jag blev riktigt arg och klev ur bilen och talade om för honom att det där fungerar inte, och för en vecka sedan mötte jag samma person nu med reflexväst, reflexer och lampor på cykeln. Blir så arg när folk tar onödiga risker med sina liv och jag tvekar tyvärr inte att tala om det heller.
Tycker inte om att köra i mörker och även om jag är van vid det så är det absolut inte kul. Är rädd att det bara ska dyka upp någon vid sidan av vägen och så vidare.

Mina barn tycker jag är knasig med detta men erfarenheter har gjort mig försiktig.

Kram

Nettan

Anonymous said...

Precis vad jag tänker varje gång jag besökt US. Väldigt dålig belysning. Överallt.
Kan ju jämföra med Belgien och Bryssel då. Här, för jag är ju där just nu, är det lite si och så även inne i stan. Vissa gator har inte gatubelysning utan är beroende av att varje port har en lampa och villa gator har betydligt färre lampor än vad tex Sverige har. MEN hela Belgiens motorvägsstystem har belysning!!! Helt knasigt faktiskt men bra. Numera är dock inte denna belysning på fullt ut enbart för att spara kostnader vilket kanske är rätt bra men det var ett väldigt hojtande om detta när de släckte ner vissa tider och vissa sträckor.

FREEDOMtravel said...

Otrevligt med mörka vägar! Vi körde på natten genom Belgien på vägen ner. Upplyst med lampor både på sidan och i mitten. Så korsade vi gränsen till Frankrike, och då blev samma väg kolsvart. Obehagligt!

eastcoastmom said...

Ogillar de mörka vägarna här. Det är typ bara Post Rd som har lite belysning. Jag antar att det är en fråga om att spara skattepengar.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Jobbigt när det blir så mörkt.
Jag gillar inte heller riktigt att köra i mörkret. Speciellt som man hela tiden måste vara så på sin vakt för att slå av helljuset så fort man får möte eller hamnar bakom en annan bil.
Och jag håller absolut med; det är vedervärdigt att köra när det är mörkt och har regnat/regnar. Asfalten blir verkligen kolsvart, och allting reflekteras i den.
Jag tycker det blir nästan omöjligt att se något. Att urskilja vad som är reflektion och vad som inte är det.

Kom på att jag inte riktigt tänkt på hur det ser ut med belysning här... men det är nog mest i städerna och vissa delar av E4:an (när man närmar sig en stad).
Mindre vägar kan vara väldigt mörka.
Dock är de flesta gång -och cykelvägarna bra upplysta, tycker jag.
Piteå var ju trots allt Årets cykelstad 2006. Det är länge sedan, men visar ju trots allt att vi har mycket fina (och många) gång -och cykelvägar här :-)

Vad jobbigt att så få använder reflexer, speciellt om det är sådär extra mörkt.
Det är ju faktiskt precis som med cykelhjälmen -en billig livförsäkring!
Kanske skolorna skulle satsa lite grann på reflexinformation (eller de kanske gör det?)
Här får vi ju redan under skoltiden information om vikten av att bära reflex.
Bl.a. sådana bilder där det är fotat en person i mörker en bit framför kameran -en bild där hen bär reflex, och en bild där hen är utan reflex...
Och alla förskolor klär ju alltid på barnen reflexvästar när de går ut.

Jag tycker ändå att människor här är riktigt bra på att använda reflexer, som tur är. Speciellt bland de som är ute på promenad används ofta just reflexväst.
Känns nästan extra viktigt idag, då det är så mycket biltrafik samt att de flesta använder mörka kläder... mörka byxor/täckbyxor, mörk jacka och kanske till och med mörk mössa. Man blir ju i princip omöjlig att upptäcka av en bilist.
Speciellt som man får lära sig på körskolan om det här med reaktionstid och inbromsningstid. Det blir ju trots allt en ganska ordentlig sträcka som bilen hinner innan man får stopp på den. Och den sträckan blir ju dessutom längre vid vinterväglag.

Jag använder själv reflexväst. Och när min hund levde hade han också en. Plus att jag använde ett reflexkoppel (hela kopplet var i ett gult reflexmaterial med silverfärgade reflexstygn på).

Jag tror aldrig jag skulle våga köra bil i USA ;-)
Inga vinterdäck, kolsvart och inga reflexer...

Hoppas du får en fin onsdag i alla fall :-D
MVH /Erica

Annika said...

Desiree:
Sant, det är HOA som står för vägbelysning i villaområden och radhusområden.
Tycker den är ganska usel ofta också. Det är den hos oss. En enstaka lykta här och där.
Ja, visst är det ganska så svårt att köra i regn och mörker. HATAR det.
Reflexer är verkligen ett måste. OCH som fotgängare tror man ju verkligen att man syns. Tyvärr gör man inte det. Obehagligt.
Kramar.


Eva:
Jo, att det säkerligen är nermörkt på landet hemma vet jag.
Men knappast i förorterna och på liknande ställen som där jag bor.
Mysterium.
Såg inte Kallas vinst, men vet såklart om den :-)

Kristina said...

Annika, du skriver alltid så bra och intressant om livet i din förort.
En sann fröjd att läsa din blogg.
Jag har verkligen reflekterat över det du skriver om då jag varit i USA. Verkligen konstigt.
Brukar vara mycket i trakterna runt Boston. Det du skriver om stämmer in där också. TACK för en mycket trevlig blogg. Jag läser den varje morgon.
Kristina

Annika said...

Channal:
Ja, jag tycker nog man är bättre på vägbelysning hemma. MKT bättre tom.
Jag är som du HATAR att köra i mörker och regn. OCH snö. Snöfall även då det är ljust.
Otäckt.
Vi har heller inga vita nätter här på sommaren, det är kolsvart. Jag skulle verkligen önska lite mer vägbelysning.
Exakt, på med reflexer, man syns verkligen INTE i mörkret fastän man tror det.
Mkt läskigt.
Kramar!!!


AM:
Ja, jag bor sgs granne med Dulles.
Mkt bekvämt då man ska flyga :-)
Det tar tio minuter att åka dit.
Somrarna här är heta som synden. Nu är det kallt som...synden...istället. -14 denna morgon, brrr.....
Visst, man vänjer sog vid mörka vägar. Samtidigt som jag blir alltmer irri på dem. Kanske för att jag ser så dåligt i mörker?
Jag var 7 år vid oljekrisen, men visst minns jag!!! Precis som du säger så släcktes varannan gatlykta + att man var mkt noga med att släcka i de rum man inte vistades.
Samma här, jag undviker att köra bil efter mörkrets inbrott, om jag absolut inte måste. Jag är glad att P inte har problem vid mörkerkörning.
Svenskar och nordbor ÄR utan tvekan SÅÅÅÅ mkt bättre på att bära reflexer...
Kramar!!

Annika said...

Nettan:
Mörkermän är verkligen otäcka. Som skuggor finns de plötsligt där då du är ute. NÄR du minst anar det.
OTÄCKT som bara den.
Jag blir också rädd och arg. Tycker det är BRA att du säger till dem!!
Det är bra att du är sträng med reflexvästar och reflexer. KLOKT!!!
Kramar!!!Brysselkakan:
VISST är det!
Tror det är ngt samtliga som kommer hit reagerar på, När min syster o svåger var hör över jul påpekade de detta flera gånger. Jag tycker verkligen att det är smått mysko.
Sverige är nog kanske exceptionellt bra då det kommer till detta med belysning. Det är ju intressant att jämföra.
Jag skulle önska att motorvägarna även här var mer upplysta än de är.
Ha det fortsatt toppen i Bryssel!!!

Annika said...

Freedom:
DET är obehagligt.
Fy 17. Jag kan nästan få panik då jag ser dåligt i mörkret.
Man får anstränga sig så enormt. Mer belysning på vägar åt folket :-)


AM:
Ogillar det också.
Kan också räkna upp på ena handens fingrar vilka vägar som har belysning här, och det är inte många.
Ja, kanske är det som du säger, vem vet?
Avskyr det!!

Annika said...

Erica:
JAG med!
Just mörkerkörning och regn.
Mkt obehagligt.
OCH sen reflektioerna som uppstår av mötande trafik. Att bedöma avstånd i mörkret är skitsvårt, och det skulle underlätta så otroligt om det fanns lite mer gatubelysning.
Tror man i Sverige, allmänt, är mkt duktigare på vägbelysning än här.
Ne, vad jag vet pratar inte skolorna alls om reflexer och mörker här. Inte såsom vi är vana vid hemifrån.
Tror inte K tex fått en enda lektion om det.
Men osvuret är bäst, jag vet inte om de nånsin fick höra ngt om detta.
ABSOLUT, ni därhemma är skitbra på reflexer. DET reggar jag på varje vinter jag varit hemma. WOW, liksom, så duktiga alla ÄR på se till att synas. Finns ju undantag förstås. Mest i städerna.
Men på det stora hela; toppen!!!!
HHA, du skulle vänja dig. Du skulle vara tvungen :-)
Att köra bil här alltså. Vet du, det är egentligen lättare än hemma. Breda vägar, breda p-platser, stor körvana, mkt artighet. ÄVEN om DC sägs ha landets mest otrevliga bilförare. Men, det tycker jag inte stämmer. Fast jo, ibland blir man PISSED. Dock, p dådet stora hela, allt flyer SÅÅÅÅ bra.
Ha en fin dag!!

Annika said...

Kristina:
Tusen tack för mycket snälla och uppmuntrande ord. TACK, och välkommen HIT!!!
Ja, detta är ett mysterium med de mörka vägarna. Alla som kommer hit brukar reagera över dem.
Precis som du gör då du är i Boston.
Varmt välkommen tillbaka!!!

Äventyret framtiden said...

Här, där jag bor är det mörka vägar den här årstiden. Ingen som helst belysning annat än bilens. Och rådjur som plötsligt hoppar upp ur dikena och ska över till andra sidan. Men man vänjer sig förstås och ögonen går från sida till sida...man ser ju rådjurens ögon i skenet från billyktorna. Folk som är ute och promenerar i mörkret är oftast rejält reflexklädda. Oftast med reflexväst på. De fås gratis av försäkringsbolagen och andra olika instanser.

Kramar

Annika said...

Karin:
Precis, kan tro det på landet.
Förstår att man vänjer sig på landsbygden likaså. Mindre trafik där är en fördel, förstås.
Men viltolyckor, det skrämmer mig. KAN tro att folk har rejält med reflexer på sig. De vet bättre!!
Kramar!!

olgakatt said...

Har faktiskt inte tänkt på detta i USA. På Manhattan är det ju väl upplyst och mina kaliforniska vänner bor på landet. Får fråga Saltisfamiljen hur det är hos dem, de bor ju inne i ett bostadsområde.
Vi bor ju i ett litet samhälle med bra lyktor men efter 5 minuter är man på skogsväg med mycket korsande vilt, rådjur, vildsvin och älg förutom grävlingar och harar. I gryning och skymning kör jag väldigt sakta.

Annika said...

Olgakatt:
Det märks nog mer in the burbs, skulle jag tro. Och i mindre städer. i NYC tänker man inte på det. Inte i DC heller.
Inne i bostadområdena, alltså i the sub-divisions, är det villaföreningen som det vilar på.
Ja, vi får höra med Saltis. Hon är ju också i The Burbs nu.
Jag är också rädd att köra i skymningen, vi har SÅÅÅÅ galet mkt rådjur här också.
Ja, bäst att vara försiktig. Tycker bara att det är så ansträngande ibland eftersom vu ju har så mkt trafik.

SweFlo said...

Väldigt otäckt tycker jag, men i vår stad kan jag numera i princip alla vägarna utantill, så man vet ju vart man ska och det där, Men avstånd och mötande trafik blir helt klart läskigare att bedömma i kolsvart mörket. Vår Interstate här är ganska så mycket runt tättbebygt område, så bra upplyst just här, inte bara vid avfarterna direkt. Men mindre vägar är uruselt upplysta, verkligen. Jag var väldigt förvånad över det när jag kom hit 1996...

Annika said...

Katrin:
Håller med. Tycker också väldigt ILLA om det.
Exakt, går väl an när man kör på gamla, kända vägar. Men så fort man kommer till ett nytt ställe blir det väldigt jobbigt.
Jag med, så förvånad över att det kan vara på detta sätt.
Ja, interstates brukar vara upplysta nära städerna. Önskar att det vore mer upplyst överlag.
OCH ja, visst är det svårt att bedöma avstånd i mörkret. USCH. Avskyr det...

Anonymous said...

Ja, Reston är verkligen mörkt. När jag kom ut från ditt hus efter glöggfesten, kunde jag inte ha hittat min bil, om det inte varit för den där mojängen som får lamporna att blinka. Inte en enda lykta fanns på gatan. Förstår inte varför Reston har så mörka gator. Även de bredare gatorna är inte upplysta.
När vi först flyttade hit, var Reston ganska nytt. Det fanns inga vita linjer på vägkanterna; inte ens en mittlinje på Reston Avenue.
Vi beslutade oss för lilla, gammelmodiga Herndon. ;)

Ruth i Virginia

Annika said...

Ruth:
Visst är det mörkt.
Men det är ju de allra flesta områden, tyvärr. Har inte tänkt på att Herndon skulle vara mer "upplyst", men det kanske det är.
Tror dessa mörka vägar i USA är ngt svenskar reagerar på då de kommer till USA i allmänhet, och till förorter och småstäder i synnerhet.
Lustigt att det är på detta sätt i det här landet.