Wednesday, January 28, 2015

"Varför stänger skolorna i USA när det snöar?"

Godmorgon onsdag!


Varje vinter får jag frågor (från läsare i norden) om snö, snökaos, skolstängningar i samband med snöfall och vinterdäck på bilar. Ja, listan över undringar kan göras lång.

Idag tänkte jag att vi ska bena ut det mysteriet. Lite iallafall. Så gott jag nu fattar det…


Samtliga bilder i dagens inlägg är tagna igår. På min väg till, och från, Starbucks. Alla är tagna med Canon.

Det går egentligen inte att säga; varför stänger skolorna i USA då det snöar?
USA är jättestort, och dess regioner många; Northeast, Mid-Atlantic (där jag bor), The South, The Deep South, The mid-west, the rockies, Southwest, Northwest och mer därtill…
ALLA dessa regioner är olika.
Vad som gäller hos mig gäller inte i Minnesota, eller i Maine.
Det som gäller i Georgia gäller inte här.
Om Texas stänger för en centimeter snö betyder det inte att Washington gör det.
OCH om skolorna i Vermont håller öppet för 60 centimeter snö betyder det absolut INTE att skolorna hos mig håller öppet.
USA är enormt stort.

Som vanligt är min referensram , som alltid, Washington DC och Northern Virginia.
Varför stänger då skolorna här då det snöar?
Först och främst, ingen har vinterdäck, ingen. Betänk att köra på isiga, hala, snöiga väger med sommardäck. DET är inte så roligt. Tvärtom, det är skitläskigt. OCH även farligt!!
Skolbussarna har inte vinterdäck heller, och de flesta barn och ungdomar åker skolbuss till sina skolor. Ni vet, sådana där amerikanska gula bussar.

Snöröjningen, den är inte heller som den är i norden. De har mindre, svagare plogar här. De har heller inte samma vana att röja snö på effektivt sätt som man har hemma.
Det kan ta ganska lång tid ibland innan snöröjningen hinner till vissa områden.
De  (snösvängen) tar inte heller direkt någon större hänsyn till att det finns trottoarer. Trottoarer glöms ofta bort, eller så dumpas snön där i vallar.

En eloge till Reston, dock.
Reston Association plogar samtliga parkvägar nästan direkt. DET tycker jag är helt otroligt!!
OCH jag uppskattar det verkligen!

Att köra utan vinterdäck på dåligt plogade vägar är inte roligt. OCH då ska man därtill räkna in massor med bilförare som INTE är vana att köra i snö.
Jag tog mitt körkort här i USA, och jag kan absolut inte kalla mig säker bilförare i snö FAST jag är från Sverige.
Dessutom är metro-DC en smältdegel. Här finns folk från jordens alla hörn. Somliga är vana vid snö, medan somliga knappt sett snö förr. Alla ska dela på vägarna i snöfall.
Snösvängen hinner inte med att röja i den takt snön faller, inte ens på stora vägar.Den här vägen ligger nära mitt hus. Som ni ser var den igår fullt körbar.  Nemas Prob!!!

Mindre väg i ett villaområde.

Många är vi (jag med) som kör stadsjeepar och SUVs. De bilarna har fyrhjulsdrift, vilket ju hjälper till viss del. MEN det är INTE som att köra med vinterdäck eller dubbdäck, inte ens i närheten.
Många bilförare som kör sagda SUVs kör ofta ner i diket, eller slirar av vägen, eftersom de tror att de kan dra på ordentligt på vintervägarna. Big mistake, big, huge…

Skolorna då? Igen.
Ja, att ta beslut om skolstängning av kommunens skolledning (och på privatskolor) ÄR inte lätt. Ibland vet de inte hur vädret ska bli då de beslutar om stängningar eller framskjuten skolstart (oftast på 2 timmar). ÄNNU svårare, och mycket bökigare, är det om de under dagen tar beslutet av stänga skolan tidigare.
Skolledningar får alltid ta emot klagomål i massor från föräldrar under vintern. Antingen för att de stängt i “onödan” eller för att de varit öppna. USCH för att sitta i beslutsgruppen, tänker jag…
Under den större snödrabbning vi hade i början av januari stängde inte skolan i min kommun. Snön visade sig vara grym då den föll, det var isande kallt och vägarna i otroligt dåligt skick. Fairfax County Public Schools, där jag bor, mottog under den dagen mer klagomål än någonsin förr. OCH de låg trea på Twitter den dagen.  Många voro de arga Twittrarna!
Men, kommunen visste JU inte hur illa det skulle bli. Det visste inte ens meteorologerna den gången.Men visa mig den unge som inte ÄLSKAR en "snow day".  OCH när Karolina bodde hemma såg jag själv dessa snödagar som naturens gåva till alla utarbetade skolelever!!  JO, jag är självklart medveten om att alla föräldrar inte känner så.  Tvärtom.  Dock, så kände jag...Jag har själv suttit med hjärtat i halsgropen då jag kört Karolina till skolan. När hon gick i lågstadiet och mellanstadiet låg hennes skola på toppen av ett backkrön. OCH vid den backen blev/blir det kaos, rent kaos, då det snöade. Bilar slirade, bilar tappade kontrollen, bilar bara gled.
Vid snöfallet jag tidigare berättade om, det i början av januari, såg jag bilder från Karolinas gamla ES (Elementary School). Bussar och bilar hade fått stanna på den stora vägen nedanför backen, och där fick de släppa av barnen. Samtidigt buntades all trafik ihop, och ingen kom fram. Rent kaos.


Det fanns en period, innan jag fick barn, då jag också fnös åt skolstängningar och snö. NU förstår jag bättre. Det är absolut INTE svart eller vitt. Det ÄR en gråzon. Och numera har jag STOR förståelse varför skolor stänger vid snö.
Det jag inte har förståelse för är när skolor stänger vid sträng kyla (utan tillhörande snö). DÄR går min gräns. Men vid större snöfall— och halka—oh you bet I understand!!


Karolina är på Elon nu, förstås. Nej, de har ingen snö där hon är i North Carolina.
MEN just nu har studenterna en veckas LOV från universitetet, mellan Winter semester och Spring semester. Nej, Karolina kommer inte hem, hon genomgår sin såkallade Rush denna vecka (Greek life), mer om det i framtida inlägg.
MEN många av de äldre eleverna hade planerat att åka hem just den här veckan. OCH som ni säkert minns kommer de flesta studenter på Elon från Nordöstra USA, med Massachusetts i spetsen. De studenterna KAN inte åka hem. Karolina har så många vänner som nu sitter fast på Elon den här  veckan. Det är ingen ide för dem att ens tänka på att styra kosan norrut nu.
Flygplatserna i Boston är inte öppna, Amtrak (tågen) går inte nu och bussarna kommer inte fram i snömassorna. Många stora vägar stänger vid stora snöfall.
En annan faktor vi ska räkna in är snömängden.
När det snöar här så kan det snöa på ett sätt jag knappt aldrig har skådat hemma.
Det vräker ner, snön faller som i sjok. Det drivar upp sig så totalt.
Ofta kommer dessa stora snöoväder, som stormen Juno i Boston, i sällskap med hårda vindar och så kallad Thunder Snow. Thunder Snow har jag varit med om några gånger här i DC. Det dyker upp under stora snöstormar då snön faller i sidled--sjok--i luften. Plötsligt börjar det åska och blixtra också. DET är ett mycket, mycket underligt fenomen, men inte helt ovanligt under våra så kallade Blizzards.
Jag minns aldrig att jag upplevt det naturfenomenet hemma om vintern.


DC drabbades INTE hårt av Juno.
Vi fick ett “lagom snötäcke”. Skolorna i NoVA, de flesta, höll stängt igår. Rent krasst hade de säkert kunnat vara öppna, men återigen, det är ett svårt beslut.
Skolbarnen i Fairfax County har numera 11 inbakade snödagar om året. DET är nytt för det här skolåret. När Karolina gick i skolan här hade de endast tre snödagar per år.
Min bil.  Inte så mycket snö, som ni ser.  

Snödagar?
Inget man ska döma för hårt. Inget är svart eller vitt då det kommer till dem.
Inget  är “töntigt”. Eller ja, ibland är det det, men…
För det mesta har snödagarna sina rutiga skäl.


Utanför mitt hus på golfbanan.  GISSA om det är KALLT där när vinden viner...


DET var förresten helt underbart att vara ute och vandra i gårdagens vinterväder!!!

36 comments:

eva i dalarna said...

Jag tror nog att ungarna här i Sverige skulle bli glada om det infördes snödagar så de fick vara lite extra lediga ☺
Jag har faktiskt varit med om att det åskat här i februari men det är nog väldigt ovanligt. Kändes mycket underligt!
Ska bli intressant att läsa om det där som Karolina ska göra på lovet, för jag fattar inte alls vad det är.
Ha en bra dag, här ska simmas!

Nettan said...

Spännande att läsa om skillnaderna. Kan ju berätta att det där med snö i sidled och i sjok känner jag igen från mitt hörn av Skåne där det gärna snöar just i sidled med oerhörd drivbildning som följd och när vi bodde ute på landet så var det väl ca en dag/år som vi inte kunde ta oss till jobb och skola pga snön, nu har det ju inte varit någon vinter att tala om de senaste två åren men det kan ju vända när som.
Snödagar existerar ju inte ens här, däremot höll de på att stänga barnens skola pga att det blev för kallt inomhus men barnen fick sitta med jackorna på och det gick det med.

Det jag tycker är så fascinerande med USA är att snöröjningen bitvis verkar vara under all kritik, det finns ju bra snöplogar, bra däck att köpa in och vintern kommer ju varje år. Snökedjor finns ju men sliter ju oerhört på vägar och jag kan tänka mig att det är vanligare uppe i bergen.
Oavsett så är det vackra bilder Annika och snön gör ju allt så ljust, härligt!

Ha en skön onsdag.
Kram
Nettan

olgakatt said...

Snöväder på olika ställen kan verkligen vara helt olika saker! Norrlänningar skrattar åt skåningar som blir insnöade - tills de själva upplever en österlenvinter med snö i sidled. De skrattar åt skåningar i pälsmössa vid -2 grader - tills de själva frusit snoret av sig i den fuktiga snålblåsten.
Dock finner jag det obegripligt att inte vinterdäck är standard i bilens förlovade land i de områden där det regelbundet förekommer vinterväglag.

Bloggblad said...

Jag har aldrig varit med om att skolor stängt för snö här, men som tonåring satt jag och halva klassen fast i en snödriva med skolbussen i fyra timmar. Resten av klassen satt fast i diverse andra bussar och skoltaxibilar. Det var glest i skolan den dagen...
För femton år sen hade jag en nykommen somalier, han tjatade och väntade på att få se snö. Kommer den inte snart....var den dagliga frågan. I mitten av november kom den så otroligt snabbt och intensivt att bussar och tåg slutade gå, men inte stängde vi skolorna för det... Den här killen var helt chockad, hade inga vinterskor och vågade inte sticka näsan utanför dörren. Familjen tog för givet att hela Sverige stängde med all den snön....

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Ja, visst känns snödagar lite främmande om man bor och är uppvuxen här uppe ;-)
Stänger inte skolorna vid 42 minusgrader (vintern 1998) så lär de aldrig hålla stängt här... ;-)
MEN jag har naturligtvis full förståelse för att det inte är svart eller vitt. Speciellt om bilarna inte ens har vinterdäck.
Och ställen högt upp på världskartan (som t.ex. Sverige) som är vana med mycket snö är ju självklart mer vana vid att hantera snön.
Här skickas ju t.ex. snöröjningen ut så fort det lägger sig.

Kan också tänka mig att det inte är någon picknick att sitta i styrelsen som ska bestämma om snödagar... Kan tänka mig att det är svåra beslut ibland; svårt att göra alla föräldrar nöjda.

Dock kan det kännas lite konstigt (kanske för att jag trots allt bor i Sverige) att en del ställen där det ändå brukar vara snö på vintrarna inte är bättre rustade. Som i kommentaren ovan; vintern kommer ju varje år.
Att det kanske skulle investeras i lite bättre plogar...
Eller i alla fall införs en lag för vinterdäck (som här, där vi enligt lag måste ha vinterdäck mellan december och april). Vinterdäck skulle göra mycket för säkerheten :-)
Kom på en fråga angående just vinterdäck, då det inte är någon hos er som använder det: Är det bara så att folk inte har sådana på sina bilar, eller är det helt enkelt förbjudet med vinterdäck/dubbdäck på vägarna?
Tänkte bara som här, t.ex, är det ju förbjudet under sommarhalvåret, då det sliter så på vägarna.
Hypotetiskt; Om en person/familj skulle flytta till USA och ta med sig bilen med tillhörande uppsättning vinterdäck. Får dessa användas?

Det är nog tyvärr lätt att låta överlägsen när man inte bott någon annanstans än i norra Sverige ;-)
Ber om ursäkt ifall jag låter så; det är absolut inte meningen :-)
Som sagt; jag har full förståelse för vinterhanteringen på andra platser i världen :-)

Åska har jag, nog, aldrig varit med om på vintern (inte vad jag kommer ihåg). Det låter inte kul.
Jag hatar dock när snön "drivar" (snöar och blåser åt sidan samtidigt)! Avskyr att köra bil då, eftersom det ju kan vara näst intill barmark fläckvis, och djupa snödrivor alldeles intill...

Jag älskar för övrigt dina bilder i det här inlägget! Älskar verkligen att se bilder från amerikanska bostadsområden :-D
Amerikanska hus = ♥

Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

Miss Marie said...

Förstår att skolorna stänger vid snfall, men jag tycker synd om eleverna som tvingas gå i skolan på lov för att de måste ta igen tiden de missat under snödagarna. Synd om familjer som kanske bokat resor o sen inte kan åka iväg för att barnen då måste gå i skolan!

eastcoastmom said...

Totally agree! Det är inte enkelt med skolstängningar, men oftast tycker jag skoldistrikten är ganska mesiga, stänger hellre än håller öppet---

Inger said...

Intressant läsning, som alltid.
Oftast läser man om att svenskar i US tycker det onödigt att stänga skolan när det kommer snö.
Du lyckas vidga perspektivet och ge en större förståelse för problemet.
Att köra utan vinterdäck har jag stora funderingar över. Ni har väl ändå ofta snöiga vintrar i DC ?

Det är något speciellt med amerikanska hus, gillar, gillar!

En bra dag till dig!

Annika said...

Eva:
Det skulle de säkert.
Men ni är lite mer förberedda på snö här, och har bättre grejer. Allt som man ska ha om man bor i ett vinterland, det har inte vi.
Åska på vintern är verkligen mkt, mkt skumt.
Kramar!


Nettan:
Ja, stora skillnader.
Till saken hör ju också att vi inte alltid får stränga vintrar. Vissa vintrar kan det var runt 0-5 grader en hel vinter, batra regn och kanske ngn drabbning av snö. Sen kan vissa vara värre...
Jag tycker själv att vintrarna har blivit strängare, om jag jämför med hur det var då jag kom hit.
Ja, jag minns också en gggn hemma då vi hade lov i skolan pga värmesystemet pajar.
Vet att Skåne drabbad hårt av snö då den faller. Platt som ni har det för det mesta och stora öppna områden. Här är det kuperat.
Ja, skillnader är det, onekligen.
Kramar!!

Annika said...

Olgakatt:
VISST är det så. OCH många äro vi svenskar som kommit hit, till DC, och blivit lamslagna av vintern här, då den kommer. Då den verkligen slår till.
Inget är svart, och inget är vitt.
SÅ enkelt är det.
Ja, visst är det UNDERLIGT att det inte finns vinterdäck.
Håller med, fullt UT!!!


Bloggblad:
Nej, det förekommer ju inte hemma. För det skulle inte gå. DÅ skulle skolorna vara stängda en hel vinter på många ställen.
Nej, vinterländer får dela med snön, och baka in den i vardagen.
De gör man ju i norra USA och Kanada också, och i Alaska förstås. Många, många här också som kommer från varma länder och aldrig förr upplevt snö.
Både roligt och superläskigt, kan jag tro.

Annika said...

Erica:
Exakt, just så är det ju.
I vinterländer långt norrut får man verkligen lära sig deala med snö och snöröjning.
OCH det gör ni ju. PÅ ett BRA sätt.
O gud, -42, jag kan inte ens föreställa mig. Tror det kallaste jag känt är -31.
Du ser, inte ens då höll skolan stängt hos er.
Men jag antar at ni inte gick ut på rasten?
Gissa, att sitta och besluta om snödagar måste vara det värsta man kan göra. HAHA!!
Avundas dem INTE!!!
Ja, du skulle säkert få använda vinterdäck om du kom hit. Dock inte dubb, skulle jag tro. Tror inte det finns förbud, men inser heller att jag inte vet till 100%.
Hade en god vän som jobbade på Volvo här i Nova. Numera hemma i Gbg igen.
HAN fick en ggn provköra en volvo med vinterdäck och det väckte en viss uppmärksamhet då han en gång lämnade inte bilen på snabb lagning.
Ingen som kör med sådana här. Märkligt? ja.
Även om det kanske bara är snö fem dagar om året är det ju ändå is ganska ofta.
Jo, det är ÄR svårt för svenskar som inte bott här att verkligen förstå hur det är, jag vet det.
Antar att det måste upplevas för att förstås.
TACK. så roligt att du gillar dessa bilder.
Ha en fin dag!!!

Anonymous said...

Tack för all information! Konstigt att ni inte har vinterdäck då skulle inte jag våga köra. Nu förstår man ju bättre varför skolorna stänger också. Just nu är det så fruktansvärt halt ute så jag fick lov att gå tätt intill husväggarna eller ute på vägarna för att inte halka omkull när jag skulle ta en promenad. Jag blir riktigt arg när dom inte gör något åt trottoarerna. Jag glömde svara igår att Martin har fått tid nästa vecka hos en kurator som ska hjälpa honom också det känns riktigt bra. Ha det så bra! Kramar /Anita

Annika said...

Marie:
Ja, det var lite pyssel med vissa stränga vintrar då de överskred 3 snödagar. Nu är det 11, och det kommer de inte upp i, det kan jag nästan lova.
MEN vad de gjorde då är att de slopade planeringsdagar för lärarna först. Terminen har förlängts också x-antal dagar, och ett år förlängdes skoldagarna. Inga påsklov el dyl har nånsin rykt. Men just planeringsdagar och sådant har fått stryka på foten.
VISSA år då det inte varit snö har skolan stängt ngra dgar tidigare på sommaren.
Har man bokat en resa tror jag man sticker oavsett.
Rätt säker på det.


AM:
Eller så håller de öppet då de skulle ha stängt.
Ja, det måste vara så otroligt svåra beslut att ta.

Men visst 17 kan de vara mesiga till max, som igår. Eller så de stänger för kyla, ett verkligt mysterium som jag aldrig kommer att fatta, tror jag.

HIHI, ja du vet ju vad detta handlar om :-) Tror man egentligen bara man kan förstå komplexiteten om man bor/bott här.

Annika said...

Inger:
TACK!!
Jamenvisst, många fördömer detta hårt. Speciellt de som INTE bor här. Men, ja, man måste nog ha barn själv som gått/går i skola för att fatta.
OCH ja, jag tror även att man måste ha bott här för att första vidden.
Obama själv var ju rätt kaxig i början och tyckte DC var whimps som stängde. HAN är fr Chicago, lite andra vinterbullar där.
MEN han spåg ju snabbt hur illa det var här, och bad om ursäkt. FNISS!!
Som sagt, ingen har vinterdäck, och det försvårar ju enormt. Det vet vi alla som kört på sommardäck på snö och is.
Nej, jag vet inte varför man inte har vinterdäck. Eller jo, på ett sätt vet jag det. Det beror på är att det vissa (kanske de flesta) vintrar knappt blir ngn snö alls.
MEN, vintrarna HAR blivit kallare de senaste åren, jag tycker verkligen det. OCH även snöigare.
Tusen tack för fin feedback.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Sedan är det väl detta med försäkringar och även att skolan inte vill bli stämd om något händer? Därför tar man hellre det säkra före det osäkra. När det är "snow delay" är det också för att bussarna, som kanske varit parkerade utomhus, måste helt rensas på snö, och vägarna måste vara framkomliga för att de ska vara tillåtna att köra.

Annika said...

Anita:
TACK!
Ja, du ser ju att det är rätt komplext.
Och som sagt, ingen har vinterdäck. Där har du svaret.
Varför man inte har det kan jag inte svara på. Vet knappt om de finns i norra USA. Snökedjor finns ju på vissa håll. men det funkar inte i långa loppet.
Ja, just dålig snöröjning är hemskt. JAG är också så rädd för att halka omkull.
USCH!!
SÅ bra med kurator. det tror jag kommer att kännas bra för honom.
Kramar!!!!

Annika said...

ANNA:
TACK!!!
DET glömde jag!!
FÖR så ÄR DET JU!!!
De är skiträdda för stämningar.
TACK, ska skriva lite mer om det imorrn.
DU HAR SÅ RÄTT!!!!!
OCH du har fölsis idag...GRATTIS!! Ska snart klicka mig in på FB!!

Anonymous said...

I Washington tror jag vi fick ha som flest 4 snow days, och det behövdes alltid. Där var det samma som hos dig, mycket sällsynt med vinterdäck. Dessutom väldigt många väldigt branta backar som ställde till det. De som hade vinterdäck hade det främst för skidåkningen, för om man skulle upp i bergen, 45 min bort, var det ibland krav på vinterdäck eller snökedjor på vintern.

Håller med om att snow days kändes som bonusdagar då man kunde mysa inne eller leka i snön.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Tillägg: Ja, när det var -42 grader var ingen ute på rasterna ;-) Dock hade jag hunnit börja högstadiet (gick i 7:an) så vi brukade inte vara ute annars heller ;-)
I låg -och mellanstadiet var köldgränsen för att få vara inne på rasterna -15 grader.

Kom även på en köldhistoria som pappa berättat...
Han har varit med om att sova i tält när det varit -50 grader (jag fryser ihjäl bara av att tänka på det).
Det var under en sådan "i-fält-övning" när han gjorde lumpen (måste ha varit slutet på 70-talet). Tydligen hade alla andra reglementen ställt in övningen på grund av kylan, men inte där han var i Boden...

MVH /Erica

Annika said...

Sara:
Ja, det kan jag tro alltså. Att de snödagarna behövdes i Washington state.
Lustigt att så få hade vinterdäck, där är det ju verkligen backigt dessutom. Berg, verkligen.
Bara de som åkte mkt skidor hade det alltså?. Undrar hur det är om man bor i rockies? Eller i verkligt norra US, mid-west. FINNS vinterdäck där??
Snow Days, det var gåvor från naturgudarna. SÅ kände jag det alltid :-) Kul att du också tyckte det :-)


Erica:
När jag var liten och gick i skolan var köldgränsen för rast -10.
HIHI!!
Klart ni är mer luttrade hos er. HIHI!
Alltså, nej, att sova i tält i minus 50...
I cannot even....

L said...

Ja, det där med gnället över att man inte stängt eller stängt i onödan - det är ju så lätt att hålla på med. Men att sitta där och fatta beslutet - på en PROGNOS - ja det avundas jag ingen.
Och som svensk som upplevt några våldsamma amerikanska snöstormar, både i Boston och i Cleveland, då vet jag att det aldrig snöar på det viset i Sverige. Där ligger man verkligen i lä och inte ens de bästa snöplogarna skulle mäkta med. Fast de snöstormarna är ju tack och lov ganska få.... Resten av snöfallet borde kunna hanteras.
Och kylan, instämmer i att det är rent löjligt. I Alabama gick de ut med varning till elever som skulle åka skolbuss att det var farligt - när temperaturen var runt nollan. Jag trodde inte det var sant!

Anne said...

Jäääättttttebra skrivet! Så sant, så sant. Jag har också haft fördomar och hånat men inte längre för jag försåtår till fullo hur komplicerat det är. Ärligt, du skriver det väldigt nyanserat och får med alla vinklar.
Det måste vara väldigt svårt att ta beslut om hur göra, stänga/inte stänga, inte stänga men stänga tidigare osv osv. Åtminstone här så tycker jag dessutom olika counties kan ta olika beslut, alltså olika skoldistrikt och alla beslutar ju över sitt distrikt men i praktiken kan de ligga bara miles mellan sig och därför kan det kännas lite konstigt att skoldistrikt 1 beslutar stänga medan skoldistrikt 2 håller öppet även om de är så nära varann och det vädermässigt nog är samma. Någon gjorde rätt, någon gjorde fel...
Det här året har vi inte haft något hot om att kanske behöva ha en vinterdag, jag tror inte det kommer bli nåt mer heller. För vår del brukar risken vara störst i december och januari, så fort vi kommer till mitten av februari minskar risken och det blir ovanligt. Januari är vår kallaste månad. De gånger vi haft kaos är just januari och även december. Minns monsterovädret i december 2008 som helt lamslog allting under lång tid. du vet, de där ovädren som, man minns även årtionden efteråt...
Här finns ju också plogar men precis som hos dig är de inte de där effektiva svenska varianterna. Dessutom så få att de omöjligt kan hinna med allt när de behövs. Samtidigt, jag förstår fullständigt att det inte är värt spendera massor med resurser på plogar som kanske vara använda några dagar per vinter. En viss beredskap måste finnas men det går inte att ha garaget fullt med de bästa, effektivaste och i stort antal.
Förra året hade vi några vinterdagar och det vanliga hände ju, argt folk på twitter och överallt som tyckte skolor stämngde för tidigt, för sent och bla bla bla men det är lite som det är tycker jag.
håller såååå med, det ÄR skitläskigt köra å halkiga vägar med sommardäck. Precis, vissa med fyrhjuldsdrift tror att det är osårbara och bara bränna på som om de hade vinterdäck men det är ju långt ifrån sant. En falsk trygghet. Det sagt. Personligen tycker jag mig ha märkt att det ändå är bättre, stadigare och fäster bättre med fyrhjulsdrift. Det gör skillnad. Märkte det en morgon då vi hade halka och jag hade gamla skrotbilen som inte har fyrhjulsdrift, att sjutton, det gör ju faktiskt skillnad. Lite av en aha-upplevelse... men som sagt, några vinterdäck är det ju inte.
Superbra inlägg, du besvarade mycket som nog många undrat över.
Kram!

Anne-Marie said...

Vad bra att du verkligen skrev i klartext att allt skiljer sig beroende på var man är i USA! Som vi "avhandlade" nyligen om pris på bostäder i USA. Det går ju inte att svara på.
Kan ju bara komma med mitt perspektiv och erfarenhet (från den tiden då vi hade vintrar) att här i bergen i allra nordligaste Kalifornien skall det till väldigt mycket snö för att skolorna skall stänga. Här har vi fyrhjulsdrift, vi har dubbdäck, bussarna har dubbdäck osv. Egentligen stänger min skola bara om den stora motorvägen I-5 stänger. Och då snöar det givetvis mycket om det blir att denna stora väg stänger. Om den inte stänger skall vi och eleverna ta oss till skolan. Självklart kan skolans ledning fatta andra beslut men här gäller mycket högre "marginaler" för vad som krävs för en stängning.
Vi har en rätt bra snöröjning här med ordentliga snöplogar. Man undrar vad de personerna gör nu under vintern. Inget salt används här utan bara grus.
Jag körde ju aldrig bil i Sverige och tog körkort precis som du här i USA. Trots att jag aldrig kört halkkörning som man gör i Sverige när man skall ta sitt körkort verkar erfarenheten av snö och olika vinterväglag finnas inom mig på något sätt eftersom jag klarat av vintervägarna rätt bra.
Visst är det som du säger att man inte är alls lika förberedd som vi är i Sverige men ibland får jag känslan av att man "tar i" litet väl här i USA. Tänk bara på hur katastrofartat det kan vara vid vissa ev. oväder. Man får känslan av att hela världen skall gå under. Vilket den kanske gör någon gång ;) men ännu har det uppenbarligen inte hänt.
Kramar!!

Annika said...

Lisa:
Ja gud, tänk att sitta i den ledningen. Ta det beslutet. Inte ens meteorlogerna får ju till det rätt varje gång. tänk då att sitta i skolledningen och bestämma om detta. Ibland är det rätt, ibland fel. OCH alltid får de flädrarna på halsen.
Precis, jag tror att man måste ha bott här för att förstå hur dessa stora snöstormar slår till. Dessa blizzards. jag har inte heller sett ngt i Sverige som kan mäta sig i hur de kommer, och slår till.
Sant, när de slår till (Som nu i Boston), då kommer ingen ut, ingen.
Men under normala snöoväder kan man tycka att de skulle klara av det.
Att stänga för kyla? Ofattbart i min bok. I fjol stängde de här då det var -17- De menade att barnen kunde förfrysa sig medan de väntade på bussarna. Men klä på dem då!! Lager på lager. Skolorna är ju varma, och de går inte ut på rast, så...
Nej, det är ofattbart.
Haha, ja bor man i the deep south får man baxna som nordbo många ggr.

Annika said...

Anne:
Tusen tack!!
GLAD att du gillade detta.
Ja, med åren har jag nog kommit fram till ett och annat som jag inte fattade i början. Och nu vet jag att det är mkt komplext, och inget man ska döma för hårt.
Samma här, här tar the counties, kommunerna runt DC, ofta olika beslut. Och DC stänger sist, typ. Skolorna inne i stan.
Men det slår till olika också. Österut får de inte lika mkt som hos oss som bor i nordväst etc.
Men att sitta en morgon och ta beslutet...att bestämma för en hel kommun. Nej fy så icke avundsvärt. Vad de än gör så blir det fel.
Exakt, det är just det. Som du skriver, vissa vintrar kommer ingen snö alls, medan andra chockerar. SÅ olika, men om man slår ut det ÄR de flesta vintrar mest vintrar utan snö. Kanske en dust då och då, men inget mer.
Samma hos er förstår jag. OCH jag förstår också att snöoväder hos er är ovanligare än här.
JAPP, ofta tror de som kär 4-hjulsdrift att de kan dra på. Det får de ofta ångra.
Jag är så glad att vi har 4-hjulsdrift också. DET hjälper, ONEKLIGEN!!!
Återigen, tack för att du gillade inlägget. Försöker skriva så nyanserat jag kan. Kom dock på lite som jag glömt. Tar det imorrn!!
KRAMAR!!!!

Annika said...

AM:
Ja, det är ett måste. Alltid.
Som vi sagt, vi kan inte dra hela USA över en kam.
Som när ngn frågade om vad hyrorna är i US....
Jamen....ja....just det....
NÄSTA FRÅGA!! :-)
Annorlunda hos dig, och det har jag nog förstått också, att det är annorlunda bland bergen etc.
Ni har alltså vinterdäck. Så bra!! 4-hjusldrift har nog väldigt många här också, men med bara sådan blir man inte osårbar, vilket många tror.
OOOH ja!! Gissa om de överdriver med vädret här ofta. Som nu sist, ja de fick det för j-gt i Mass, och speciellt vid kusten. Men resten? Not so much.
När vädergubbar på TWC och lokala kanaler håller på som värst kan man tro att de rökt på, och att de ska skrämma upp en befolkning till panik.
Sen, ja visst får vi stora läskiga stormar, men ofta är det väldigt överdrivet av media. Å andra sidan, samma där, vad ska de göra? Rapportera för mkt? Eller för lite?
Lite som att sitta i skolledningen, haha!!
Hoppas verkligen att ni också ska får lite vinter, även om det INTE verkar så.
Kramar!

Inger said...

Och inte att förglömma high-school-kidsen som kör bil själva...!

Annika said...

Inger:
EXAKT! Det är en jättestor aspekt .
Kompletterar detta inlägg lite mer imorrn. SO, stay tuned :-)

Desiree said...

Jag har full förståelse för att det stänger skolor och vägar med tanke på att man inte har vettig snöröjning och att alla kör runt med sommardäck. Sedan kommer det ju betydligt mer snö på en gång hos er ofta än vad det gör i Sverige. Mäkta imponerad över att de är så duktiga på att röja gångvägarna med en gång, inte ens i Stockholmförorterna är de alltid så bra på detta.
Stor kram och stay warm and safe.

Annika said...

Desiree:
Absolut!!
Jag med numera.
Att köra bil på vintervägar med sommardäck är så otrevligt. Farligt.
JA; jag vet, det är otroligt snabba på att röja snön från parkvägarna. DET har jag alltid beundrat!!!
Nu har vi inga stora stormar i faggorna på ett tag.
KRAMAR i massor!!!

My kids' Mom said...

Hej Annika!

Bra inlägg!

När vi bodde i Maryland blev det totalt kaos när det snöade och skolorna stängde förstås. Jag frågade om de inte fick vinter varje år? Jo, det fick de minsann...Så varför har de inte dubbdäck och snöutrustning? Vägverket klarar inte av det! Konstigt! De verkar lika förvånade varje år när det börjar snöa.

Kanske behöver de göra ett studeibesök i Sverige för att se hur vi klarar en hel vinter utan stängda skolor, trafikkaos, och strömavbrott.

Kram,

Anneli i San Diego

Annika said...

Anneli:
Tackar!!
Ja. då vet du ju att detta är en enda stor gråzon, eftersom du bott i DC med omnejd.
Vad gäller vinterdäck är det ju lite skumt. Men lägg till alla vintrar då det knappt snöar, eller snöar väldigt lite.
Kanske är det inte värt det i långa loppet?
Ja, jag vet inte. Hade önskat vinterdäck själv, men. Dubb är överkurs här, tycker jag.
Vägverket? Därför att vägarna slits för mkt av dubb o vinterdäck?
Det är så mkt som spelar in i det här fallet. Ja, vinterdäck, men även snöröjning, eventuella stämningar och sen hur det verkligen kan vräka ner snö här. Komplicerat och komplext.
Kramar!!

FREEDOMtravel said...

Naturligtvis drabbar snö och kyla olika beroende på vad ett land vanligtvis har för väder. Här i Portugal blir de (förhållandevis) milda vintrarna ändå tuffa eftersom folk inte kan värma upp sina hus...

Annika said...

Helena:
Visst är det SÅ!! En norm för alla finns inte. Och här är det annorlunda fr stat till stat. Fr kommun till kommun.
Verkligen olika.
Kan tro att det är kallt i Portugal i hemmen då det går under vissa grader. Jag riktigt känner det!!!

alegni said...

Folk är så snabba att döma. Det är ju rentav livsfarligt att köra i halka, så jag förstår mer än väl att skolorna stänger, det är många värdefulla liv bl.a. inne i en skolbuss...
KRAMAR

Annika said...

Ingela:
Jamenvisst.
Det är så lätt att vara kaxig när man sitter i ett land där allt funkar, och det finns vinterdäck, dubb, bra snöröjning etc.
Då ska det vara så överallt. Nej, men det är det inte...
Tack för att du förstår.
KramarQ!!