Thursday, January 29, 2015

Torsdagen kom...


Godmorgon sköna torsdag!!* MER om snödagar och stängningar.
En läsare, Anna fair and true, påpekade något igår i sin kommentar
som jag HELT glömde bort att skriva om, och som är SÅ viktigt i sammanhanget!
Anna har 100% rätt!
Att skolorna stänger beror naturligtvis också på stämningsrisken!!
INGEN skolledning vill ha på sitt samvete att till exempel high school elever kanske kört i diket.  Eller att någon (gud förbjude) kör ihjäl sig, eller ngn annan (det kan drabba elever, lärare, skolpersonal eller föräldrar).  Ingen vill vara med om, och deala med efterföljderna (läs gruvliga stämningar), om skolbussar fulla med barn glider av vägen. Ni förstår vilket liv det skulle bli.
DETTA är en stor anledning till skolstängningar DESSUTOM. EN jättestor.
Eftersom snöröjningen är dålig får elever ibland också nästan stå mitt i gatan och vänta på sina skolbussar. Betänk om någon elev blir överkörd? DÅ tar det hus i helvete.
Anna påpekade också att skolbussar måste röjas från snö INNAN de kan hämta upp barnen längs sina rutter. HELT rätt, de bussarna står parkerade under bar himmel varje natt. Inga garage, nej.  De måste röjas från snö innan de kan köra ut på sina rundor.  OCH de som KÖR skolbussarna måste kunna ta sig till bussarna.  Skolbussar börjar rulla runt 6 på morgonen (på vissa rutter ännu tidigare), och DÅ ska de vara avskottade och klara!
Komplext minsann.
Återigen så är detta med skolstängningar ingen lätt historia.
Tack Anna, detta är mycket viktig information!!!!Bägge dessa bilder är lånade från webben. Men de är från Fairfax County, kommunen där jag bor.  Bägge är tagna under det snöfall vi hade i början av månaden då skolorna inte stängde.  Detta är bara två fall, och jag garanterar er, det fanns otaliga den dagen.  
*  Normala vintrar.
Finns de ens längre? Någonstans?
Jag tycker att det verkar upp och ner över hela klotet. Där det ska vara stänga vintrar är det knappt någon snö. OCH vi, som inte brukar ha så kallt och mycket snö, har de senaste åren varit hårt drabbade.
Ja, visst kan man tycka att det är märkligt att vi inte har vinterdäck, det tycker ju JAG också. MEN vi ska också ha i åtanke att många vintrar ligger temperaturen på mellan 0-5 plusgrader för det allra mesta. Ibland faller lite blötsnö.
Det är ju också en anledning till att folk inte har vinterdäck. Naturligtvis. Det är inte värt det, helt enkelt.
MEN, som sagt, vintrarna HAR ändrats. Vem vet? Om några år (eller vem 17 vet…) kanske vinterdäck sitter på var mans bil.*  Semlor.
LÄNGTAR. När jag ser bilder på semlor på bloggar och på insta får jag akut semmellängtan. Alltså, semlor, kan det vara världens godaste kaffebröd? I min värld kan det nog det.
När jag var hemma på vintrarna förr kunde jag äta otaliga mängder semlor.  Sluka dem på olika konditorier runt Stockholm.
Tyckte alltid det var en skymf då vissa konditorier blandat mandelmassan i grädden.
MYCKET mandelmassa ska det vara! MASSOR. OCH massor med grädde, och bullen ska smaka mycket av kardemumma.
Nej, gud, jag avlider av längtan!!
Semmelwrappen, årets semmeltrend i Sverige, är lite kul. Men jag vill absolut helst ha en vanlig klassisk semla.  Traditionellt SKA det vara!!!
SÅG också bilder på korvbrödsemlan. En semla i korvbröd. KOMISKT.
Nä, ge mig en vanlig. FAST, jag skulle nog gärna prova både wrappen och korvbrödsemlan, bah’fö’att, liksom!
BAKA då, säger ni!! Nä, men jag får inte till brödet. ANNARS skulle jag gärna baka!! Men jag misslyckas med allt jag har bakat här.
IDAG är det svennefrulle, och vi ska verkligen FÅ semlor!! UNDERBART!!!! Ja, det min kompis Lotta som bakar, såklart. Mmmm….snart ska jag åka iväg…Bilderna lånade från Expressen.  Tycker inte att korvbrödsemlan direkt ser aptitlig ut.  Men ja, jag skulle prova om jag fick en :-)*   Kan man åka/gå någonstans utan…
..mobilen?
Ibland blir jag så trött på mig själv. Min iPhone finns alltid inom räckhåll. NATT och dag.
Knäppt nog har jag den alltid på tyst läge, och den vibrerar inte heller. Därför missar jag telefonsamtal, och det är inte heller alltid så att jag ser SMS direkt heller.   Dock, jag har iMessage på min dator, så skriver man till mig från en iPhone, eller padda etc så ser jag det nästan direkt iallafall. OM jag är online, vill säga.
MEN telefonen är TYSSSST. Men den är MED!! Alltid.
Ibland får jag leta som en galning efter den, om jag förlagt den.  Nej, kan inte ringa den, för det hörs ju inte...
För någon dag sedan for jag till Whole Foods här i Reston. Det är inte långt dit. Heck, det tar väl 6 minuter att köra dit eller något. Men då jag kommit en bit på väg så märkte jag att luren inte var  MED. Funderade en kort stund på att åka hem och hämta den, men hejdade mig. Det började sedan att snöa, och jag tänkte att nu får jag väl verkligen ångra att jag inte tog med telefonen. Naturligtvis och självklart gick allt bra. Jag skäms ibland nästan över hur beroende jag är av både lur och dator.
Man kan inte tro att jag vandrade på denna jord i 32 år innan jag fick en mobil i min hand, och det gick ju utmärkt väl det MED!!

Nä, men hörrni, nu drar jag och äter årets ALLRA första semla.
Jag lär inhalera den.
The rest  of you, stay classy!!

21 comments:

Anne-Marie said...

Stämningar kan ju verkligen bli en "heta fråga" här i USA. Som svensk tycker jag att jag ännu inte riktigt fattar hur mentaliteten är här. Men telefonkatalogen har ju hur många sidor som helst med advokater så nog har de säkert mycket att göra.
Vintrar ja, under 16 år hade vi vintrar här i nordligaste Kalifornien. Inte så mycket nu.
Semmelwraps och hot dogs - hmmm. Försäljningsploj som jag ser det. Har faktiskt inte ätit en semla sedan jag bodde i Sverige.
Hoppas att du får goda hos Lotta. :)
Min mobil är som bekant sällan använd så den ligger för det mesta avstängd i min handväska.
Dator är jag nog beroende av.
Kramar!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

♦ Ja, jag kan tänka mig att stämningar är en stor anledning till stängningar.
Tänk vilken skillnad mellan länder egentligen... här är det ju näst intill omöjligt att stämma någon, och speciellt företag. Även om man har rätt.

Även om personbilarna inte har vinterdäck, så känns det som om just skolbussarna rimligen borde ha sådana, just med tanke på lasten de har... För säkerhets skull :-)

När jag såg bussbilderna kom jag på att tänka på att Lokaltrafiken här i Piteå faktiskt ställde in alla sina turer en dag för ett par veckor sedan.
Det hade varit underkylt regn, och med andra ord GLASHALT. Bussarna började gå som vanligt på morgonen, men ställde in under dagen, då det inte gick längre.
DÅ är det illa.
Som tur var så var det en dag då jag inte behövde ta bilen någonstans. :-)


♦ Skulle nog tro att det är så... normala vintrar existerar inte längre.
Till och med här går ju temperaturen upp mot nollgradigt mer än det går ner mot -20. Det är vi ju inte vana, direkt :-)
Jag.Längtar.Till.Våren!

♦ Semmelwraps har jag också sett på olika bloggar :-)
Känns lite mystiskt; jag vill också helst ha traditionella semlor.
OCH att försäljningen INTE börjar för tidigt. Jag såg semlor på ICA (tror jag det var) redan i december... tillsammans med allt juligt.
Jag måste dock alltid vänta med Semlor till fettisdag (på samma sätt som julmust och första advent) :-)

♦ Ja, det är nästan lite läskigt hur beroende vi är av våra mobiler idag. De ska ju näst intill med på dass, så att man absolut inte ska missa någonting.
Känns ibland så avlägset att vi tidigare faktiskt klarade oss med hemtelefoner (när vi var hemma) och telefonkiosker (när vi var ute).


Hoppas du får en fin torsdag!
MVH /Erica

Miss Marie said...

Här blir det semmelbak idag, får se om vi lyckas... :)

Ja, stämningsrisken kan jag tänka mig är hög! I England får skolbarn inte leka utomhus när det regnar, eftersom de kan halka o skada sig. Jag ba what?!

Kulturkrockar...

Desiree said...

Hej Annika,
Vaför ha du alltid telefonen på tyst? Jag skulle missa alldeles för många samtal om jag jämt hade den på tyst. Har den ibland på tyst. Har jag den på tyst vill jag illafall att vibrationsfunktionen ska vara på.
Semelwraps har jag sett lite på olika ställen på nätet. Jodå visst är mobilen nästan alltid med.
Ärligt talat är jag nog lite konstig men jag är inte så förtjust i semlor. Jag gillar ju inte vispgrädde så mycket så då går semlan liksom bort på många sätt.
Tror du har helt rätt i att normala vintrar inte existerar längre. Här har vi i Basel ofta mellan just 0-5 plusgrader. Det kommer snö då och då men smälter ganska kvickt undan.
Kram och ha en fin torsdag.

Annika said...

AM:
Absolut!!
DET är annorlunda. Advokater ja, sida upp och sida mer. OCH i DC tror jag det finns fler än på ngn annat ställe. " Ambulance-laywers", de har ju verkligen dåligt rykte. och de är så sliskiga. Nå, jag känner ingen som stämt ngn, och jag tror inte heller jag känner ngn som blivit stämd. Eller det gör jag förresten.
HAHA, semmelwrap och semla i korvbröd. Alla knep är bra :-)
Men ge mig en hederlig, tack!!!
Lotta bakar supergoda!
Jag är beroende av både mobil och dator. You know it :-)
Kramar!!!Erica:
Ja, Anna pekade verkligen ut ngt superviktigt igår i sin kommentar till mig.
Stämningar. Ja, här stämmer folk, och det är ngt som ALLA är rädda för. Läkare, skolor, företag och öven privatpersoner.
Advokater finns det massor av!!!
En del bra, en del enbart för att stämma. En lång historia. Kanske skriver jag om det ngn ggn, om jag känner för't :-)
Vinterdäck är komplicerat. Hörde av min bror i Ume att de inte har vinterdäck på bussar etc heller.
Vintrarna är inte vad de varit. Så är det.
Semlor, ja allt går att sälja med mördande reklam!!
Jag äter dem gärna hela vintern, om jag kan. TUR att jag inte kan!!
HAHA!!
Ja, nog är vi beroende, blir nästan rädd!!
Ha en fin torsdag!!

Annika said...

Marie:
DU lär lyckas :-)
Ja, det är så annorlunda från land till land. Tänk, ni som har så mkt regn!! Man skulle verkligen tro att ungarna får gå ut på rast! Men där ser man!!!
HAHA!!Desiree:
HAHA, jag vet inte. Tycker inte om när telefonen durrar och surrar.
Knäppt. jag vet. Numera tycker jag nästan alla textar istället. Tycker inte det är så många som ringer.
Ja, galet beroende av mobiler är vi, och av datorer.
Nej, vintrarna har fått en stor knäck. Kanske hela årets väder, förresten.
Mkt läskigt.
I Basel är det som här, ni får snö, men den töar bort snabbt.
Kramar!!!

Nettan said...

Ja det där med stämningar och USA är en sak, kollade på en av mina favoritfilmer i går med Julia Roberts, Erin Brokovich, och barnen undrade ju hur man kunde stämma någon så som dom gjorde vilket ledde in på hur olika lagstiftningarna är mellan här hemma och utomlands och att det finns stora skillnader, barnen tyckte ju då att vi borde ha stämt det stora oljebolaget i höstas för allt trubbel deras chaufförs empatilöshet ställde till med och vi förklarade att det fungerar inte så i Sverige (nyfikna barn, jag vet). Så jag kan tänka mig de stora rubriker och risker som skolorna inte är beredda att utsätta sig för i samband med snö och is.

Vintern här hemma, jodå, vissa dagar snö och vissa dagar mest tö. Denna vecka har vi inte orkat bry oss med feber i kroppar och knoppar så har det varit inomhusläge oavsett för större delen av familjen.

Ang semlor, så är det vanlig semla som gäller, visst nya varianter ok att testa men vanlig hederlig är nog godast.

Mobilen = funktionellt otyg, kan reta mig på att den alltid är med, så jag försöker ha mobilfria helger och kvällar eftersom jag använder en till vardags i jobbet och sen min egen och jag utvecklar typ irritationsallergi emot den samtidigt som den är så himla bra, kamera, minidator och allt i ett, men vissa dagar vill jag inte ens titta på den. Dator jo men visst både hemma och på jobb, bra redskap som gör vardagen så himla enkel men samtidigt så skönt att bara låta den vara!

Hoppas att du har en magisk torsdag! Och att du åt minst två semlor?

Kramar

Nettan

Anne said...

Just ja, stämningarna förstås. Jo, de är som du och AFT säger en stor del också. Definitivt. Huga ja vilket liv det skulle bli om något hände, man vågar inte ens tänka tanken.
Semlor, jaaa tack! Precis som du kan jag inte baka dem heller, får inte till det där med brödet. Ids inte ens prova mer. Lyllo dig som har din svenne-Lotta som är grym på att baka.
Hörde också om semmelwrappen, orginalet ska det väl nog vara men jag hade nog också gärna testat wrappen. som du säger, bara för att liksom... Korvbrödssemlan ser dock inte alls lika lockande ut.
Mobilen ja, man är ju naken utan den. Haha, jag hade nog vänt om jag varit du eller varit så störd att jag hela tiden tänkt på luren, varit så uppslukad av att jag INTE hade den med mig så jag inte fått nåt gjort. Pinsamt.
Kramar!!

Annika said...

Nettan;
Exakt, stämningar, det är ngt de verkligen måste ha i åtanke.
Mkt annorlunda mot här och där. Japp, om ni hade bott här hade ni kunnat stämma. Och kanske fått igenom det också.
Absolut.
Vintern är vad den är...
Semlor ja. Nu har jag precis ätit en som var så god att jag baxnade.
MUMS!!
Skulle gärna testa wrap, men den vanliga ÄR bäst!!
Mobilen, en välsignelse och förbannelse.
De är ju SÅÅÅ smarta!!!
Kramar!

Annika said...

Anne:
Absolut!!!
Det ska man inte förglömma. Du förstår om ngt stort skulle hända. Jösses!!!
Nej, ibland är det lika bra att de tar det säkra före det osäkra.
Jag bakar inget, Anne. Inget.
Får inte till det. Jag förlitar mig på dem som kan, Lotta tex.
URGODA semlor idag!! Makalöst.
Wrappen skulle jag testa, korvbrödet ser nästan äckligt ut, tycker jag.
HAHA; jag vet, vi är så sjukt beroende av våra mobiler. Galet.
Kramar!!

eastcoastmom said...

Gillar också vanliga semlor!

Annika said...

AM:
SÅ goda!!!

Channal said...

USA är väl världsbäst på att stämma folk, företag och kommuner! Här har vi förbud på att kasta snöboll under skoltid när det är snö.

Den där semlan som ser ut som korv med bröd ser riktigt äcklig ut! Vill ha en vanlig hederlig semla.

Jag kan vara utan mobilen! Så skönt! I måndags glömde jag den hemma... klarade mig bra på jobbet! hahaha...

KRAMAR Anna

Annika said...

Tänk att jag inte är speciellt förtjust i semlor! Jag äter bara två om året och det är på fettisdagen - då äter jag en på jobbet och en hemma :-). Fler än så blir det inte för min del.

Usch, jag är också beroende av mobilen :-(. Jag pratar i princip aldrig i telefon (bara med Håkan och tjejerna) men man gör ju så mycket annat med mobilen... Fast på jobbet håller jag inte på med mobilen, på mitt jobb jobbar vi! Ingen fipplar med sina mobiler på mitt jobb, annat än på lunchen och fikapauser. På jobbet har jag en gammal knappmobil i overallsfickan bara för att tjejerna ska kunna nå mej om det är nåt speciellt, och så att skolan/fritids ska kunna nå mej om nåt skulle hända.

Annika said...

Channal.
Ja, de lär ju vara det. Själv har jag varken stämt ngn, eller blivit stämd (måtte det aldrig hända heller).

Ja, visst ser den oaptitlig ut den där korvsemlan. En ren ploj, tror jag.
Japp, en vanlig hederlig semla är bäst.

HAHA, bra!! Ja, jag ska också dra utan mobilen ngn ggn, om jag kan ;-)))

Kramar!!

Annika said...

Annika:
Det är BRA att inte vara för förtjust i semlor. I WISH!!
Jag tror att det kanske, kanske blir en semla till för mig detta år. Vem vet???
Jag vet, jag är så sjukt beroende av luren också. Pratar heller aldrig med ngn nästan. Det är SMS som gäller, eller FaceTime. Som du, jag pratar egentligen bara med min man i telefon och K (fast det blir med FT där). Komiskt hur det blivit. Det jag kan sköta per sms eller mail sköter jag så.
Ditt jobb låter sunt!! Bra att ingen håller på med mobilerna där. Jag brukar aldrig hålla på med min då jag träffar vänner heller, eller är ute.
Men hemma...där kan det bli en del.

Kramar

Bloggblad said...

I går kom sonen hem och vi firade Karl-dagen med att äta lite gott. Jag köpte dock bara 2 semlor - och en budapestbakelse till mig som gärna avstår kombon bulle och grädde. Herrarna gillar semlor, men gissa vad de sa när jag öppnade paketet! Båda: JAG VILL HA BUDAPESTBAKELSEN....

De fick i alla fall smaka lite...

Annika said...

Bloggblad:
HIHI!!!
Typiskt va!!?? Du var snäll som lät dem smaka :-)

Anonymous said...

Betr. wrapsemlor - kolla min Facebook!
Vad det är, är en tortilla med mandelmassa och vispgrädde. Yuck!

Döttrarna har gett mej en mobil, som jag har i bilen, men är inte riktigt säker på hur den funkar. Men in hag trycker på rätt knapp, lär jag ska komma till "911", säjer dom iaf.

Ruth i Virginia

Annika said...

Ruth:
SKA ABSOLUT KOLLA!!
Ja, visst är det konstigt med wrappsemlorna. Mkt underligt. Det är nog vanlig tunn vetedeg bara, alltså "tortillan".
BRA att du har en mobil som du kan använda om det behövs. Viktigt!!!
Ha en fin kväll!!!

alegni said...

Hoppas du åt fler semlor!
Jag har ätit två hittills, men ska nog klämma i mig fler än innan jag fått mitt lystmäte. Jag tycker också det är världens godaste bakverk! MUMS.
Kramar!