Wednesday, December 03, 2014

En termin har gått

Godmorgon!


Är det sant?
Redan den 3 december.
Nej, nu är det dags att ankra tiden igen.

En sak är iallafall säker, och det är att tiden bara flugit denna höst.

På ett sätt känns det som om det var alldeles nyligen vi lämnade en lite osäker, lite ledsen och lite nedtagen Karolina på Elon University i augusti.
Det var svinhett, (36-37 grader). Rent överjävligt hett och fuktigt.
Att flytta in henne på studentrummet de där dagarna i augusti var så tungt, rent fysiskt och psykiskt. Tungt på ALLA plan.
Jag minns—som vore det igår—när vi kramades till avsked, satte oss i bilen och lämnade Karolina. DET kändes i hela kroppen, i varenda cell.
Det kändes även dagen efter då Karolina FaceTime:ade oss och med stora tårar trillande berättade att hon inte tyckte om Elon, eller folket som gick där.
Karolina såg ut som ett stycke levande Hötorgskonst då hon hon talade med oss medan hennes tårar rann från klara ögon.
Ja, det är lätt för mig att le åt det idag. NU, när jag sitter med facit i hand. DÅ var det en kamp för MIG att inte SJÄLV börja gråta.
USCH, vad det sved i mammahjärtat.
Men, allt gick ju vägen, och redan under det samtalet fick Karolina ett SMS från en tjej på studenthemmet som ville träffas.
OCH ödet ville det SÅ att Karolina och tjejen från Maryland, Katie, blev bästisar!
Japp, och NU ska de två bo tillsammans nästa år. Det är redan bestämt.
SÅ kan det gå! När man minst anar, och när det känns som motigast, så vänder det.
Katie läser ekonomi på Elon, alltså en helt annan inriktning än Karolina.


Det fina är att Karolina har SÅ otroligt många kompisar nere på Elon. Att hon inte skulle få vänner borde hon aldrig ha oroat sig över.
DET visste jag ju också, min dotter är ett socialt under.
Vännerna spänner över hela vidden, från den kära, kära "BFA-familjen" till elever som läser ekonomi, pre-med och juridik.
Både tjejer och killar.
Karolina har lärt känna dem på fester, klasser, gymmet, eller på bibblan.
Fantastiskt!


Hösten har alltså flugit i en hejdundrande fart.
Vi har träffat Karolina ofta också; familjehelgen på Elon i september, höstlovet här i NoVA, teaterhelgen nere i Elon och så Thanksgiving.
På söndag åker Peter och jag ner för att hämta hem Karolina till jul. Jullov alltså!
Härligt!


Peter och jag har bestämt att köra allt på en dag. Vi lämnar Reston tidigt på söndagmorgon, packar in Karolina i bilen, åker hem igen.
Det är över 1000 kilometer på en dag, men det ska gå det med.
Vi får turas om att sitta vid ratten.

Jullovet varar till den 5 januari.
Efter det vidtar den så kallade “Winter semester” på Elon. Då läser eleverna en enda intensivkurs, varje dag under tre och en halv vecka. På det sättet kan man beta av en kurs på ett mycket effektivt sätt.
Karolina ska ta en kurs hon behöver i naturvetenskap, food and fibre production, past, present and future. Hur låter det? Varje dag i 3-4 timmar. Detta är ett bra sätt att "beta av en" kurs på.

Jag är så innerligt glad och tacksam att Karolina trivs så bra på Elon. Tack och lov för det. DET har verkligen gjort Peters och mitt liv så mycket lättare likaså.
Att trivas på college är verkligen A och O. Att hitta vänner, att finna sin plats.
DET har hon gjort.
Terminen som flög?
DET är den här terminen.

Ha en fin onsdag!

26 comments:

Malin said...

Ja, oj vad tiden går fort! Jag tycker också det var alldeles nyligen vi fick läsa om när ni lämnade av K på Elon.
Skönt att hon trivs!
Smart med intensivkurs, att bara behöva koncentrera sig på en kurs under en tid, och sen veta att den är klar.

Och bra att du påminner om hur fort tiden går :), måste ta tag i att stryka dotterns lucialinne och kolla så det passar i år också. 1,5 vecka kvar bara. Dumt att stå dagen innan och upptäcka att hon inte kan ha det. Skulle vara typiskt mig.

Desiree said...

Jag är så glad att hon trivs så himla bra. Hon verkar vara en sådan tjej som lätt får vänner och som man tycker om och det är toppen. Glad att hon funnit en ny bästa vän. Sådant betyder mycket.Kul att hon har vänner inte bara från teatergruppen utan många som studerar något helt annat. Jag tycker kursen hon ska läsa låter himla spännande. Jag hade gärna kunnat tänka mig att läsa den själv. Flyttar hon alltså ut ur sitt studentrum nu för att flytta in efter jul och nyår med Katie? eller blir det först efter sommaren det händer?
Du kan hälsa K att den här klänningen hon har på denna bilden är supersnygg, älskar färgen. Underbart att ni får gott om tid tillsammans över julen att njuta och vara tillsammans.
Kram!

Eva i Dalarna said...

Ja så länge barnen mår bra så mår man själv bra. Då sjunger det i mammahjärtat! Så mysigt juligt du fått det i huset Annika! Här har jag bara fått fram adventsljusstakarna. Tiden har inte riktigt räckt till för att hinna med att pynta, jobbet tar en del tid och så har jag besökt nya barnbarnet. Men på fredag kör jag igång! Så roligt att du får hem Karolina på jullov! Jag har två av mina barn här på julen, det är halva styrkan så jag får väl vara nöjd. ..

alegningela said...

Amen! Det är så viktigt att de trivs. Vår yngre son gjorde det inte, varken med inriktningen, skolan eller sina studiekompisar, så han har nu hoppat av sin utbildning. Egentligen kände han så redan efter de första veckorna, men han ville ändå ge det en chans. Tills det inte gick längre. Bra så, ingen vits att fortsätta om man känner att det inte är något man vill jobba med i framtiden.
Så skönt att Karolina funnit sig till rätta efter den sega starten.
KRAMAR

Humlan said...

Ja, att flytta till nytt, inte känna någon och dessutom börja en helt ny utbildning, det kan vara riktigt jobbigt i början. Så skönt att det ändå vände så fort och att hon trivs så bra nu!
Det blir en lång dag när ni åker och hämtar henne, men sedan får ni några veckor tillsammans innan hon ska tillbaka. Och nu vet ni ju hur fort en termin ändå går!

Ha en bra onsdag!
Kram

eastcoastmom said...

De har så korta terminer på college!
Roligt att din dotter är så social, samma här med vår tjej, det är en fantastisk förmåga!

Nettan said...

Vet precis vad du menar, tiden flyger. Just nu sitter jag på tåget hem efter intensiva dagar i Värmland och Närke. Att få följa med på ens ungdoms äventyr på college/universitet är spännande och en utmaning i bland som förälder. Sonen har en föreläsning kvar innan jullov och sen kommer han hem under några veckor. Det är så kul att se hur de utvecklas med tiden och med de utmaningar de möter.
Ha en härlig onsdag
Kram
Nettan

Erica said...

Oj! Det var inget dåligt jullov! Så härligt att få vara lediga så länge :-D
Men jag kan tänka mig att det behövs inför en sådan intensiv kurs efter jul...
Lite skillnad jämfört med svenska universitet... Eller, jag vet inte hur det är numera. Men när jag gick (2003-2005) hade vi bara ett officiellt lov, och det var sommarlovet.
Det kunde i och för sig "lyckas" falla sig så att vi hade hemstudier under t.ex. jul och påsk, men det var inget officiellt jullov och påsklov :-(
(Våra lärare var noga med att poängtera detta...)


Vad skönt att det löste sig med trivseln/det sociala :-)
Vad roligt att Karolina ska bo tillsammans med sin bästis nästa år :-D
Jag känner igen mig från min första tid på LTU. Minns att de två första veckorna ville jag inget hellre än att hoppa av. Jag kände ingen och tyckte inte jag trivdes alls. Men efter ett tag, när jag kom in i allting, blev det betydligt bättre, och jag trivdes nästan onaturligt bra på LTU.

Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Malin:
DET tycker jag också, att tiden har flugit. Mkt underligt.
Den här terminen har nog varit den snabbaste ngnsin.
Ja, smart det där att kunna läsa intensivt under ngra veckor. Att bara ha en klass.
OCH snart Lucia!!
Ja, gissa om jag saknar den högtiden!!
Din dotter kommer att vara så söt i sitt lucialinne!!


Desiree:
Ja, vänner betyder verkligen mkt, och de är så viktiga. Jag har ju träffat flera av dessa tjejer och killar. Alla så fina och artiga och trevliga.
Nej, förlåt, jag var oklar. Med nästa år menar jag nästa läsår. Hon bor kvar med sin nuvarande rumskamrat läsåret ut!
Så bra att ha vänner spm spänner över hela spektrat, inte bara teatervänner, utan från alla håll.
Tack, den klänningen hade Karolina på sig på varenda auditon i vintras, och sen hade hon den på Thanksgiving. Jag tycker också om den!!!
Stora kramar!!!

Channal said...

Det är inte klokt vad fort tiden går. Vårterminen går alltid ännu fortare!! Mysigt med ett långt jullov! Jag går på jullov den 18:e!

KRAM!! Anna

Annika said...

Eva:
Sant, om barnet mår bra så mår fldrarna bra. Så väldogt sant.
TACK!!! Cad roligt at du gillar mitt pyntade hus!
Du kommer att hinna pynta upp fint!!!
Ja, roligt att K kommer hem snart.
OCH roligt att DU får halva styrkan iaf :-)


Ingela:
VISST är det så!!!
Ingen vits att fortsätta om de inte känner alls att de trivs. Hellre då vänta och hoppa på ngt annat näta läsår.
Det måste vara en pina att fortsätta om man inte känner att det är rätt, eller om man inte trivs. Tycker din son gjorde helt rätt.
Felet med Elon i början var att de hade all sin information, och orienteringsdagarna, precis i början. Varenda unge kände sig nog som om de var i limbo-land då. Bättre om de sparkar igång med klasser och kurser direkt.
Kramar!!!

Annika said...

Humlan;
Riktigt jobbigt där i början ja. OCH inte en enda kompis från gamla HS att luta sig emot. K kom till Elon som enda elev från sin HS.
OCH många kom ju dit med vänner från sina HS, sas.
Men det vände!! TACK och lov!!
Det blir en skittuff dag på söndag. Måna kilometrar som ska klaras av på en en enda dag. OCh blir det regn blir det etter värre...
Men det ska gå det med.
Det ska bli roligt att ha henne hemma ett tag.
Kramar!!


AM:
De har ju det. Tror de slutar redan u mitten av maj.
Ja, att vara social och orädd är en gåva som är så stor att det knappt går att fatta. Vi sa vara såå glada för våra tösers räkning!!!!

Annika said...

Nettan;
Tiden flyger verkligen!
Så fint att du sett din son spela. Förstår att det var underbart för dig.
Såg på FB!
Ja, Karolina har slutprov nu. Det sista på lördag! Så det är därför vi åker på söndag.
Tycker också det är kul att se hur de utvecklas då de inte längre bor hemma. Det märks ju en hel del på dem.
SÅ roligt att din pojke kommer hem över jul!!
Kramar!


Erica:
Härligt va!!
Nästan en månad!!
BRA att de har långa lov. Då kan de varva ner.
Sommarloven är också långa. Men de ska ju oftast vikas åt praktik o dyl.
Förstår att det är annorlunda hemma.
Ja, att trivas är verkligen A och O!!
OCh det stabiliserades snabbt för K. TACK och lov!!!
Så glad att du också trivdes då du läste!!

Annika said...

Channal:
Ja, det går så fort.
Tror inte vårterminen här kommer att gå lika fort. Färre lov, och längre termin. Men det ska gå det med.
Den 18 kommer min syster och familj.
SÅ härligt med jullov för oss alla!!!
Kramar!!

Bloggblad said...

Du ser - ni fixade det båda två, fast du lät rätt bedrövad över att lämna ifrån dig dottern... De kommer alltid tillbaka, jag har inte behövt sakna mina en enda dag. Inte för att de ränner här i ett kör, men de hör av sig och dyker upp lite då och då.

Annika said...

Bloggblad:
Det gjorde vi!!
Fixade det!!
Det svåraste var då hon inte trivdes. DÅ kände jag nästan för att att hoppa in i bilen och åka ner och hämta hem henne, För altid. HAHA. Men det vände ju, snabbt också. Tack och lov!
Sant, och nu vet jag hur det är att vara empty nester också. OCH precis som du säger ÄR det inte alls speciellt jobbigt då allt kommer omkring.

L said...

Mår barnen bra, ja då mår man själv bra :)

Liz said...

Forst och framst, da jag inte hade tid vid datorn igar och darmed inte kunde se dina vackra julbilder i storformat, sa borjar jag med det inlagget! Sa vackra bilder!! Har snackar vi julkansla! Harligt, jag maste ocksa fraga om du har pynt som har sin "speciella" plats? Nar vi var barn sa hade vi det, och varje jul sa sprang vi runt och "hittade" pyntet pa sin "riktiga" plats. Min mamma pyntade in i det sista till sent den 23 December och vi fick inte se huset fardigpyntat och julgranen tand forran tidig morgon den 24 December. Minns speciellt en jul da tre sa tomtar som allid hangde i vardagsrumslampan hade glomts bort och efter att jag och mina syskon tjatat, hon ut i boden och letade fram dom fran en kartong som glomts bort..:) Harliga minnen. Sjalv har jag forsokt att ha det sa ocksa, men da vi flyttar ofta, sa har vi ju inte ett direkt "barndomshem" for barnen och allt ar mer indelat i olika rum i huset, men kanske inte direkt samma plats. Lite synd, men barnen tycker det ar fint och mysigt anda.

Nu till detta inlagg, sa tacksam man kan vara som foralder nar barnen trivs i skolan och det gar bra for dom, aven med det sociala livet. Att flytta hemifran och kanske inte trivas, ha svart med vanner och allt dartill, maste vara sa jobbigt, och svart som foralder att peppa och vara sa langt borta. Just college livet ar ju mycket socialt med fester och att man bor tillsammans, sa att vara blyg och ha svart med den sociala biten, maste vara extra svart da. Skont att hora att Karolina redan har hittas sa manga fina vanner och att hon redan har planer for nasta lasar med en ny bastis angaende boende! Sa roligt, och det maste verkligen kannas skont i hjartat att veta att hon trivs ocksa. Att det blev ratt val av skola trots alla beslut som skulle tas!!

Njut av den langa ledigheten tillsammans med henne, men jag forstar att hon sakerligen har en hel del plugg under December anda, och inte bara ledighet. Men anda harligt att ha henne hemma sa lange!!

Stora kramar!

Annika said...

Lisa:
Ja, precis så enkelt är det!!


Liz:
TACK!!
Vad glad jag blir.
Tycker ju att det är roligt att pynta. Fast visst, det kan bli för mkt för mig med :-)
Precis som din mamma så vill jag ha allt på samma plats. SÅ, vad jag gör är att jag fotar det varje år. Då kan jag se var jag hade grejerna placerade. Ibland kanske jag flyttar runt litem ne för det mesta är allt på samma plats.
Jag vet, jag har också sådana där himla mysiga barndomsminnen av pynt pc fix,
Och precis som hos er var det den 23 dec som gällde.
Numera sätter mina flädrar upp julen tidigare. Bra, tycker jag :-)

Exakt, ja att ens barn mår bra är verkligen det viktigaste. Det hade varit mer än hemskt om K lidit där på skolan.
Isf hade det nog skett ngn form av transfer. Men transfers sker oftast då ett nytt skolår börjar.
Absolut, just nu känns Elon bara bra. Så skönt.

Tack, jag ska njuta av att ha henne på långt jullov.

Tack för din trevliga kommentar, Liz.
Kramar!!

Gretas Gotland said...

Det är en bra värdemätare att det känns som att tiden har gått fort - då har ni mått bra och trivts med tillvaron allihop. :-)

Annika said...

Greta.
Mycket klokt. OCH sant!!

Anne-Marie said...

Oj så tidigt de har jullov. Våra elever har fortfarande ca 2,5 veckor innan det blir jullov.
Att ha vänner när man går i skolan är jätteviktigt.
Det måste ha känts hemskt att se Karolina gråta och vara så olycklig. Tur att det blev en snabb vändning. :)
Hon verkar vara en person som andra tycker om så om hon inte hade fått vänner hade något varit konstigt.
Kul att hon redan har en kompis hon skall bo med framöver.
Och så skönt för Peter och dig att veta att hon har det bra. Då kan ni verkligen slappna och göra sådant som ni vill.
Kramar!!

Annika said...

AM:
Ja, det är rätt tidigt.
Visst är det så viktigt med vänner. A och O verkligen!!
Ja, det var så hemskt då hon var då ledsen de där första dagarna, innan de börjat. TUR att det vände så snabbt. Evigt tacksam för det.
Karolina är ett socialt under, så jag var egentligen aldrig orolig på riktigt.
Ja, det är skönt för mig och P!!
Kramar!!

Madeleine i USA said...

Wow, har det redan gått en termin. Det går fort..redan december. Jag har bott i USA ett år den 11 december och det har gått ofantligt fort.
Ha en fin onsdag.

Anne said...

Ja, även om jag bara är en utomstående betraktare så är jag innerligt glad att Karolina trivs så bra och att allting fallit på plats på bästa sätt. Vilken lättnad och så skönt för alla. Som du säger, det är nog viktigt att det klickar, att man trivs och får vänner på college. Tufft och så ensamt för dem som inte får det eller får kämpa länge och mycket med att det ska funka. Usch, hemskt. Jag kan mycket väl förstå att livet som empty nesters är MYCKET enklare att hantera när man vet ens unge har det bra och det tindrar i ögonen igen. underbart är vad det är. Ja, den här terminen flög iväg. Tänk att det redan gått en termin. Känns som NYSS jag läste ditt inlägg och såg bilderna då ni lämnade henne.
Tycker förresten det är så roligt att K verkar ha en sådan enorm fin förmåga att få vänner ur olika grupper, olika perosnligheter, olika intressen och killar och tjejer. Inte bara likasinnade som BFA-tjejer utan folk härifrån och därifrån. Det är säkert hennes uppväxt och skoltid i ett så fint område med mycket mångfald som bidragit till att hon tycker det är helt självklart man har kompisar från alla läger.
Lång körning som väntar men samtidigt låter det skönt att faktiskt få allting gjort på en dag.
KRAMAR!

Annika said...

Madeleine:
Ja, redan en termin.
OCH snart ett år för dig. Time does fly!!!
Kram!


Anne:
TACK!!
Jamen det är så viktigt. K har en kompis härifrån Restom som går på college i NY-state. Hon har det tufft, hennes roommate lämnade henne. Knappt ngra vänner alls. Långt hemifrån. Svårt på det hela taget med det sociala, det hade hon även på HS. Men nu tror jag det gått fr bad to worse. SOM jag känner för henne.
Så orättvist det är att somliga ska vara sociala under, medan andra knappt kan säga hej.
Jag är tacksam över att K varit så självgående och frejdig och framåt hela livet. En gåva.
Ja, och det är bra att K har vänner fr så många läger. Tror det är bra att hon inte delar rum med ngn i BFA-gruppen. DET kan nog bli lite väl intensivt eftersom de har såååå många klasser tillsammans iaf.
Tack Anne för fina ord.
OCH ja, söndagen kommer att bli MASTIG. Vi åker tidigt härifrån. Tar långlunch på Elon, och sen åker vi igen. Känns rätt skönt att få det gjort på en dag, även om det blir kraftigt mastigt.
Vi kanske aldrig mer kommer att göra om det? vem vet?
Kramar!!!