Wednesday, September 24, 2014

Livet på college...

Godmorgon mina sköna!


Onsdag. Mitt i veckan.

Tack för alla fina kommentarer ni gav mig i mina inlägg om Elon University. Det är verkligen så roligt att lägga ut bilder då responsen blir stor från så många av er. Det uppskattar jag väldeliga.
SÅ tack!
Det kan ju hända att det blir en resa igen ner till Elon innan det är dags att hämta Karolina inför jullovet, men det är inget vi i dagsläget har planerat in.


Som många av er vet var Karolinas absoluta drömskola New York University. Under hela ansökningstiden och under alla auditons var det bara NYU Karolina drömde om. Alla andra (12)  skolor kom i andra hand.
Det är ju så att när man söker något så speciellt som ett BFA-program så måste man söka till ett otal skolor. Det gjorde Karolina, som ni vet. Många blev vinterns resor till olika destinationer längs den amerikanska östkusten. Vi for i snöstormar, i regn och i is. De timmar vi lade på resor, och vistelser var åtskilliga. Men, det där vet ni ju redan.


När mailet från NYU kom med det nekande beskedet rasade Karolinas värld. Hon hade inte kommit in!
Efteråt förstod jag att vi alla borde ha talat mycket mindre om NYU, och mycket mer om de andra ställena Karolina sökte in på.
Karolina är Karolina och hon skakade av sig NYU ganska snart, och började även se de brister som "till och med" en skola som NYU har.
Ganska snart bestämdes det att Karolina skulle till Connecticut, till The Hartt School, istället. Den skolan valdes före Ithaca College, och före de andra skolorna Karolina kommit in på. Elon fanns då inte direkt på pappret eftersom hon stod på reservplats där. Ingen av oss trodde att hon skulle komma in på Elon.


Så, vi hade betalat in 500 dollar i anmälningsavgift till Hartt när mailet från Elon kom till Karolina.
Jag minns att jag hade svennefrullen här, och att Karolina sände nedanstående meddelande till mig.
Jo, jag satte nog kaffet i vrångstrupen…

Därpå följde en helg då vi verkligen funderade fram och tillbaka. En helg då vi rådfrågade alla teaterkunniga människor i vår närhet, och även sådana som inte var i vår närhet. En helg full av beslutsångest för Karolina. Hartt? Eller Elon?
Vi fick råd av teatermänniskor i NYC att välja Elon, och även de flesta andra rådde oss att göra detsamma. Så, ja, resten är historia…
Ni vet vad hon valde.Elon var Peters drömskola redan från början. Det var här han tyckte Karolina skulle gå. Ja, helst hade han såklart sett att hon valt en Virginia-skola, men det var aldrig aktuellt för vår dotter (även fast hon sökte in på två VA-skolor). Karolina tyckte inte att BFA-programmen var starka nog för henne. Det är nog sant.


Nu är både vi, och Karolina, så glada över att det blev just Elon.
Som Peter säger:
"Karolina, du kan alltid flytta till NYC då du är färdig med skolan. Men, du kommer bara att få en chans att gå på ett så vackert, och bra, universitet som Elon är. Det är där du kommer att få uppleva college-livet fullt ut.”
OCH ja, min käre make har ju rätt i det.
Om man arbetar med teater hamnar man nog oftast i NYC iallafall, eller möjligtvis i Los Angeles. Det är nog bara bra att välja en helt annan miljö medan man utbildar sig.
Några av er frågade igår om hur det går med rumskamraten.
Jodå, det går bra. Det går mycket bättre nu. Tjejerna ÄR olika, inget snack om den saken. Meg läser biologi, hon är pre-med (siktet inställt på att bli läkare alltså). Karolina och Meg kommer säkert aldrig att bli bästisar, men de har hittat en bra balans. Meg är även aktiv inom två sporter+ att hon jobbar på campus. Hon jobbar med skolans fotbollslag under matcherna, hon är sjukvårdare där. Man kan alltså säga att Meg verkligen har att göra. Det har ju Karolina också.  Tjejerna kommer överens. OCH det roliga är att de under veckorna ofta kollar på “Grey’s Anatomy” tillsammans via Netflix. DET tycker jag är lite kul.
Min dotter är ju något av en hypokondriker också, och då kommer Meg väl till pass, haha!!!


Karolina bor ju i The Historic Village, i en så kallad All Girls Dorm. Det var inte vad Karolina ville, hon ville komma till ett studenthem där både killar och tjejer bor tillsammans, men det blev alltså Carolina Hall. Jo, där är det nog drama alltsomoftast mellan olika tjejer, om jag förstår Karolina rätt.
Tjejerna i korridoren delar badrum och dusch. Längst ner finns tvättstugan, och där är det MINSANN  svårt att få tvättid.
Mitt emot Karolinas “hem” ligger ett studenthem där tjejer och kollar bor tillsammans. De bor i så kallade suite-style dorms. det betyder att de delar ett badrum på 8 personer (fyra sovrum, två elever i varje rum), de har också egen tvättmaskin, kök etc.
Så det finns många olika boenden på campus. Det är lättare att hänga med kompisar i ett sådant studenthem än i en korridor.Nästa år blir det annat boende för Karolina, och förmodligen kommer Meg och Karolina inte längre att dela rum. Karolina kommer säkert att flytta in med någon kompis då.
Men, dit är det ännu  lång tid, och inget vi behöver fundera på just nu.


Saker och ting flyter på just nu, det kan ändras naturligtvis. Jag är mycket väl medveten om det faktumet.  Men, vi får leva här och nu och ta eventuella problem om, och när, de uppstår.  Det finns inte så mycket annat att göra.
Än så länge är jag bara så tacksam över att det går så bra, och att valet av skola blev SÅ RÄTT!!!


Tack igen för fin feedback och kommentarer i gårdagens, och måndagens, inlägg.

19 comments:

Desiree said...

Elon was meant to be är jag övertygad om för Karolinas del. Jag tror faktiskt det här blir bättre på många sätt än NY.Håller helt med Peter om att NY kan hon prova på framöver men denna tid på Elon skulle hon aldrig fått om hon inte hamnat här. Det är ett ljuvligt universitet när man ser bilderna på Campus. Jag tror det är lättare att få vänner och leva äkta och kul studentliv här än vad det hade varit i NY. Sååå vackert på Elon. Även om tjejerna är ganska olika så är det kul att de hittar på något ihop och jag tror man lär sig mycket av något som är väldigt olika en själv. Jag hoppas som sagt att K får en toppen termin.
Kraaaamar!

Äventyret framtiden said...

Jag tror som Desiree, att det är bra för Karolina att tjejerna är olika. Man lär sig för livet av det, lär sig anpassning osv...
Tänkte just idag när jag steg upp att det är precis tre månader kvar till julafton. Otroligt så tiden rullar iväg. Så snart, snart träffas ni igen:)
Varm kram!

Anne-Marie said...

Att bo på college måste verkligen vara en annorlunda tillvaro. Där skulle granntjejerna behöva vara. Du, jag tror inte att de kommer att flytta ut innan "tiden har gått ut". Och jag börjar undra om hyresvärden blivit "svag" efter branden då hyresbostäderna i stort sett tagit slut här i Weed - av naturliga skäl. Det vore hemskt men jag ser ingen utflyttning på gång och det är bara några dagar kvar. Parentes men kom att tänka på collegeungdomar.
Tror också att det kan vara nyttigt att ha en annorlunda person i sitt liv ett tag. Man lär sig mycket genom det.
Bara namnet "Carolina Hall" var ju ett tecken. :)
Snart är det Thanksgiving och sedan jul och tiden går så fort.
Kramar!!

Nettan said...

Att dela rum med en främling gör att det tar tid innan de landar båda två men det verkar ju bli bra ändå! Flr sonens del har korridorsboendet varit katastrof i fråga om köket! Nästan en månad efter inflyttning har alla kommit överens om att sanera det lortigaste köket och skapat en gemensam köksgrupp, men det tog tid!
Förstår att det var svårt att fatta beslutet om vilket college som Karolina skulle börja på då i våras, ni har min fulla beundran för beslutet.

Många kramar
Nettan

Erica said...

Efter att jag följde Days of our Lives (jag vet!!) i slutet av 90-talet så tål jag inte uttrycket "meant to be", men jag tror ändå att det är den bästa beskrivningen i det här sammanhanget :-) Det var nog meningen att hon skulle få studera vid vackra Elon :-)
Klokt sagt av Peter. NYC finns ju faktiskt kvar sedan, och hon har hela livet framför sig efter college :-)

Vad skönt att det går bra med rumskompisen, även om de är väldigt olika. Men håller med kommentarerna ovan; tror nog också det kan vara positivt att ha någon "i närheten" som är olik en själv. Man lär sig mycket; både om sig själv och andra :-)
Kan dock förstå att hon helst vill bo där det är både tjejer och killar.
Jag har alltid generellt tyckt det varit roligare att umgås men killar, då tjejer ofta har en förmåga att "prata bakom ryggen" på varandra (en unken produkt av samhällets normer, men jag lovar att inte gå in på den debatten nu ;-))
Men trots de negativa saker som finns med att bo sådär tillsammans, så känns korridorboendet lite som en del av collegelivet man vill vara med om? :-)

Håller verkligen tummarna för att resten av terminen också fortsätter på ett bra sätt :-D
Och hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

eastcoastmom said...

Det är nyttigt att bo med någon bara för att man måste, och att man då måste fungera ihop.
Jag har just anmält vår sophomore till PSAT till våren. Nu börjar det...

Annika said...

Desiree:
Ja, jag börjar också tro det. att det var Meant to Be. Speciellt tror jag det nu efter att ha sett K i detta nya element.
Nej, det hade inte blivit det här college-livet på NYU, det är ju så annorlunda.
OCH visst har Peter rätt, absolut, det är bättre att hamna i NYC efter utbildningen.
Tror som du, att man kan lära sig mkt av ngn som är olik en själv. Nyttigt att bo så under ett år.
Kramar!!!


Karin:
Ja, jag tror också som ni, helt klart. Nyttigt.
Karolina träffar vi redan om två veckor, lite drygt. Höstlov. Sen Thanksgiving och så jul. Så nog ses vi alltid :-)
Ja, tänk...tre månader kvar till jul!! Otroligt!!!
Kramar!!

Annika said...

AM:
Ja, en mkt rolig tid i deras liv, tror jag.
Exakt, collegeungar SKA bo på campus. De ska absolut inte bo bland "vanligt folk" sas :-)
Och speciellt inte om de är flera som bor i en lgh. Tycker så synd om dig, och att valet av hyresgäst av hyresvärden är så konstigt. Tror också det är högst ovanligt.
Ja, jag tror att man lär sig mkt av att bo md ngn som är olik en själv, nyttigt. Bara man hittar en bra balans tror jag det är nästan enbart nyttigt.
Jadå, många lov innan jul också då vi träffar K, höstlov och Thanksgiving.
Kramar!!


Nettan:
Ja, exakt, det är verkligen inte det lättaste. Tvärtom. Men bra om man hittar en balans. Det är nämligen mkt svårt att byta rumskamrat, så det är bra om man kan hitta en nivå tillsammans.
Jodu, nog kan jag tro att kök i en korridor blir ytterst äckligt efter ett tag, bra om de tagit tag i det nu. Ja, det är svårt med boenden ibland. Det är ju inte ultimat för K heller, men det går ju ändå.
Jadu, det var inget lätt beslut detta med att välja skola.
Kramar!

Annika said...

Erica:
HAHAHA, jasså det var ngt de sa mkt där?
HAHA!! Jo, det är ett passande uttryck i det här fallet :-)
Ja, jag är glad att K och M hittat en balans, att de kommer överens. de blir nog inte bästisar på ngt sätt, men det kan ju vara OK det med.
Jaja, visst blir det drama i ett hem med bara tjejer. Absolut.
Det är ju inte ultimat på ngt sätt, det bästa är ju blandade dorms. Men även av att bo på tjejhem kan man nog lära sig ett och annat.
Tack, ja vi ska hoppas att terminen, och året, flyter på!


AM:
DET tror jag med!! Mkt nyttigt.
JA! Nu börjar det för er!! PSAT, oh the days!!!!

Anonymous said...

Jag hade lite internetproblem igår så jag kommenterar bägge idag. Bilderna du bjöd på igår är jättefina. Oj ett boende med bara tjejer det är bäddat för drama. Jag blev lite full i skratt när jag tänkte på tvättstugan det blir ju så mycket mer tvätt från tjejer än killar. Det är ju nyttigt att lära sig att ta hänsyn mm så det måste kännas skönt att dom har hittat en balans. Ha det så bra. Kramar/Anita

Annika said...

Anita:
Tack Anita. Internetproblem är alltid jobbigt. Det ska liksom alltid funka :-)
Ja, du ett boende med bara tjejer är verkligen som gjort för drama!! HAHAm jag tror det är stor skillnad mellan killarnas boende och tjejernas, inte minst det där med tvätten :-)
Visst, absolut, så nyttigt att lära sig hänsyn.
Kramar!!!

Carin said...

Ja, oj vilken känslomässig berg och dal bana ni varit med om allihop det senaste året. Så skönt att det löst sig så bra. För Elon verkligen vara det rätta universitetet för henne. Och ja, det är ju inte så pjåkigt att titta på heller.

Annika said...

Carin:
Ja, verkligen. Jag är också så glad att det löst sig. Elon är inte så pjåkigt nej, på ngt plan :-)))

Liz said...

Vilken resa det varit for er med alla college forberedelser och auditions med sno och ovader...

Kan inte ens forestalla mig allt man maste tanka pa med papper, ansokningar, deadlines, kostnader, scholarships ansokningar etc etc...Tur att din man har erfarenhet av detta aven om det givetvis sakerligen har andrats mycket under aren, men for oss svenskar ar detta ju helt nytt!

Hmm, det hors lite i tonen att det kanske inte har varit oproblematiskt med rumskompisen, men att dom anda har funnit losningar. Det ar nyttigt for alla att behova anpassa sig, visa hansyn, och att leva sa nara inpa varandra ar inte latt. Tankte pa att eftersom Karolina inte har nagra syskon, sa ar det kanske extra nytt for henne att just bo sa nara nagon annan, dela rum....Sen att det ar sa mycket nerver, sa mycket nytt runt omkring skola och allt dartill, gor det lite extra latt for irritationsmoment att komma upp. Det tar ju en tid, och dom har ju faktiskt inte varit dar lange alls annu, att kanna av varandra och anpassa sig. Harligt att hora att dom bada verkar ha funnit en balans oh att dom tillochmed kollar pa Grey's tillsammans :)

Detta far mig att tanka tillbaka pa nar jag gick min Hotel Management utbildning i Schweiz och vi bodde pa internat. Blev tilldelade hotelrum med en i klassen. Det var alltsa sma sma rum inte lyxigt alls. Sen jobbade alla ju utanfor undervisningen pa olika delar av hotellet, sa det var inte mycket tid man hade i rummet, tackochlov, men det var jobbigt nar man verkligen behovde sova for att ga upp tidigt och infinna sig i receptionen/koket eller annan avdelning pa skolan klockan 6 och rumskompisen kom till rummet sent, tande lampor, duschade och forde ovasen...suck. DET att storas av varandra med somnen var hemskt! All annan tid pluggade jag eller jobbade jag utanfor rummet, men just detta med somnen var svart. Eller nar nagon var sjuk..

Karolina har ju ocksa som det verkar redan tidigare umgatts mycket med bade tjejer och killar i sin vanskapskrets, sa jag kan tanka mig att hon hellre hade hamnat dar.

Harligt att ni snart ses igen, med bade hostlov och Thanksgiving som kommer snart! Och vad smidigt att det gar bussar ocksa sa man inte maste flyga.

Kramar och ha en fin dag!

Musikanta said...

Roligt att höra att Karolina har kommit till ro, åtminstone bildligt, :-).
Det löser sig nog med boendet så småningom.

Studenterna här i Sverige är ju ganska bortskämda med att ha eget rum och toalett med dusch. Karolina har väl aldrig behövt dela rum med någon tidigare så hon är ju inte van vid det heller. Synd att det inte blev en annan dramaelev - men man kan inte få allt.

Tur i alla fall att flickorna drar något så när jämnt.
Kram från Ingrid

Annika said...

Liz:
Ja, du vet...
Hela vintern var ett enda resa, varenda helg, och mer därtill!
Men, det blev ju bra till slut.
Ansökningsprocessen ja, den blir dubbelt upp dessutom då man säker BFA. Dubbelt pappersharbete, dubbla avgifter etc. GAHHH!!!
OCH Peter var den som jobbade hårdast med det, inget snack om den saken. En vetenskap, haha!!
Exakt, du har läst rätt, inte helt oproblematiskt, Men nu går det bra och de har hittat en bra balans. BRA!
Rumskamraten gick dessutom på boarding school i HS, så hon har ju gjort detta förr.
Gillar också att de ser Greys tillsammans. KUL!!!
Ja, precis som du skriver om din tid i Schweiz tror jag att det är just det som är jobbigt, olika tider, en festar mer o kommer hem sent, när ngn är sjuk etc, etc...
men nyttigt ändå att leva så ett tag.
Exakt, synd att det blev just tjejhemmet för K, men där kan hon nog få mkt kött på benen också till kommande rolltolkningar, hahaha!!!!
Jättebra med bussarna som går. GILLAR!!!
Kramar!!!

Annika said...

Ingrid:
Jadå, det är skönt.
tror det blir bra med M det här året. OCH delvis tror jag det är bra att hon inte delar med ngn annan BFA-unge. De träffas så mkt ändå.
MEN det var synd att det inte blev ett av de många elevhem som tar både killar och tjejer, alltså de flesta. Nåväl, det blir nog bra det här också.
Precis, boendet på uni är annorlunda här än i Sve.
Kramar!!

Channal said...

Vilken rolig och spännande tid Karolina har! Ett minne för livet att ta med till New York sen när hon är klar!

Kramar Anna

Annika said...

Channal:
Ja, vi ska hoppas att det fortsätter bra så att det verkligen blir en riktigt rolig tid.
Kramar!