Thursday, September 04, 2014

De första punkterna i september...

Torsdagspunkter ska det såklart bli, i vanlig ordning. Inget annat kommer på fråga!


Godmorgon vänner!!


*  Långhelg…
Det blir bloggledigt för mig nu fram till måndag. I eftermiddag åker Peter och jag till beachen. Vi åker till Chincoteague som ligger på Virginias “Eastern shore”. Det ligger söder om populära Ocean City i Maryland (som jag inte är direkt förtjust i). Jag har aldrig varit ute vid Chincoteague, men jag vet att det INTE är en kommersiell ort, utan tvärtom, det är fritt från sådant. DET är jag ute efter. Jag vill bara åt det enkla och genuina! Där lär ska finnas gott om vildhästar bland sanddynerna.  Inte för at jag är någon hästtjej, men de kan säkert vara nog så tacksamma att fotografera.
Det ska bli så härligt att komma ut till havet. Längtar!

*  Tappat lusten…
För trädgårdsarbete. Så fort jag kommer hem från min årliga resa till norden känns det som om ALL luft gått ur mig vad gäller trädgården. Det som var så roligt i april, maj och juni känns så urbota TRIST i slutet av augusti.
Trädgårdsplätten har fått växa sig för vild under de veckor jag varit borta. Min käre make har absolut inget intresse alls för täppan, och han har svårt att skilja på ogräs och plantor. Jag menar, en gång fick jag hejda honom från att riva upp hortensior (THE HORROR!!!!).
Nu känns täppan som ett limboland. En plats som ligger i dvala mellan sommar och höst. Det känns som om det är för tidigt med krysanter och höstblommor, men alltför sent för sommarblommor.
OH well, i nästa vecka då det blivit svalare ska jag ta tag i den trista rens och klippbiten.*  Svenska smaker….
Alltså, fasiken, ibland saknar jag svenska smaker så otroligt mycket! Jag sitter och tittar på Ernst i “Sommar med Ernst” (GOTTA LOVE THAT MAN!!!!!) och bara suckar då han lagar mat. Jag vill ha allt han lagar, allt ser så gott ut. OCH när han bakar sitt bröd, gör sin fisksoppa (ALLTSÅ fisksoppa med kräftor och musslor…JAG DÖÖÖR!!!) och fixar sina underbara tårtor blir jag nästan lite fuktig i ögonvrån.
Ibland kan det vara svårt att återskapa det där “svenska” här. Det mesta går att återskapa, förstås. Naturligtvis. Det är allt mindre jag känner att jag saknar JUST därför att det mesta finns här också. Men det där “IN YOUR FACE” svenska finns inte, och det saknar jag…

*  Teknikens under…
Jag prisar tekniken nästan varje dag (då den funkar som den ska och allt går på räls).
Apple TV måste vara något av det bästa som någonsin uppfunnits. SOM jag älskar den lilla manicken.
Jag har en VPN-tjänst på min dator som gör att jag kan se svenska program som annars är skyddade utanför Sveriges gränser, och det är otroligt BRA!!
Laddade ner samma VPN-tjänst på min iPhone också. OCH med den (och även via min mac) kan jag se programmen på min TV, och inte på datorskärmen. Alltså, det tycker jag är LYX!!!
Bra kvalitet och allt det där är det också.
Så det är bara att ladda upp iPhone eller dator mot Apple TV och se allt man vill där.
SÅ. DÄR!! Tänk vilken skillnad det var för 24 år sen då jag kom hit som aupair. Herregud, då fick man vara glad om någon skickade ett inspelat band med Radio Stockholm. Mina vänner brukade spela in “Tryckartajm” på Radio Stockholm som gick på fredagarna, minns ni? HAHA, gissa om det var KUL att få de banden med snigelposten.
Numera kan jag lyssna och SE på allt, i den mån jag har tid.
TACK!! I love it!!*  Ny tvättmaskin i da house…
Jag slipper tvätta hos grannarna längre!
FASIKEN vad skönt. Ny stor tvättmaskin i huset nu. Fattade inte hur BIG den var gentemot den gamla då vi köpte den. Men BRA är den. Frontmatad, of course! Det var min gamla också.
Tänk att det kan vara så tillfredställande att tvätta efter 10 dagar utan maskin!!


*  Svennefrulle…
Idag börjar svennefrullen inför säsongen igen. KUL!!
Det blir hos Lotta. Det ska bli roligt att se alla svennar igen efter det långa sommaruppehållet då alla var på resande fot.


Ha nu en trevlig helg så hörs vi på måndag igen!!!

31 comments:

Millan said...

Vardagen ar I gang igen alltsa! Ja samma har. Semestern hemma kanns valdigt avlagsen maste jag saga. Lite gott med trevliga rutiner som eran svennefrulle dock.

Vad harligt det later med en lite trip till beachen i helgen. Hur langt ar det dit for er?

Nu har jag last igenom alla de sensaste inlaggen och jag far lite ont i hjartat och svid i ogat av inlaggen om K och universitetet. Det maste ju vara sa mycket dubbla kanslor dar. Gladje och stolthet over K som ar sa duktig och har kommit inpa en sa fin skola och samtidigt sorgen over att hon inte langre bor hemma. Jag tror att jag kommer kanna précis som du nar det ar dags for Nils och Sofia att dra ivag hemifran. Nagon gang ska det ju ske, men det gor det ju inte lattare nar man ar précis mitt uppe i det.

Jag tror sakert att ni kommer landa i allt det nya till slut men tills dess tycker jag att det ar helt ok att sorja lite.

Skickar dig en stor kram!

Anonymous said...

Jag gillar också Ernst! De flesta kvinnor verkar göra det men de flesta män gillar honom INTE. Min man tycker att Ernst är en barfotaspringande fjant hahahaha. Men jag minns första gången jag såg ett program medErnst, då byggde han ett diskställ med en massa träpinnar som han limmade ihop och jag tänkte: vad är det där för en galning. Men sen insåg jag ju hur rolig han är.Ha en trevlig helg vid havet! Hälsn Eva i Dalarna.

Ulrika numera i Sverige said...

Bara sticka iväg på en liten minisemester. När skolorna börjat och ni får halva stranden för er själva...Låter underbart! Fast jag vet att ni saknar Karolina jättemycket och att huset är så tomt och tyst. Ändå, vilken frihet.:)

Jag gillar också det enkla och genuina. Inte fullproppade stränder med dunka-dunkamusik (haha)där man får kliva över folk. Näe, det är inget för mig heller. Lugnt och fint ska det vara.

Apropå svenska s(m)aker, igår var jag på IKEA i Helsingborg. Jag passade på att äta en köttbullelunch där. Det var så skönt och svenskt och självklart att jag skulle få lingonsylt OCH kokt potatis med mina köttbullar. I England får man pommes istället för potatis och alltid, alltid frågan om man vill ha den där konstiga sylten. Här i Sverige slevade personalen bara upp den, för det är ju SJÄLVKLART att man ska ha lingonsylt till köttbullar. Detta låter ju som en jättetramsig petitess, men efter 20 år hemifrån är en sådan liten självklarhet som bomull för en gammal utlandssvensks själ!

Nu till det viktigaste: Va?! Om jag skaffar en Apple TV kan jag alltså titta på engelsk tv på min tv-apparat här i Swedieland?!! Detta är fantastiskt. Jag har redan en VPN-tjänst, men det blir lite obekvämt ibland med datorn i knäet, när man vill slappa riktigt ordentligt i soffan framför tv:n istället. Tack för tipset, Annika! Förresten är det även tack vare dig som jag känner till om VPN-tjänster. Tack!

On a last note - jag får panik om jag inte har en fungerande tvättmaskin. Fråga mig inte varför. 10 dagar utan en tvättmaskin är imponerande, det hade jag nog inte klarat!

Hoppas ni får en härlig strandvistelse. Ser fram emot fotona. Kram!

Miss Marie said...

Vad härligt med minisemester! Vi åker också på semester imorgon, ska bli härligt! :) Tror inte det finns vildhästar här i Engalnd, så jag får se fram emot dina bilder! :)

Tvättmaskin, hur klarar man sig utan?! Jag skulle nog inte göra det... ;)

Humlan said...

En helg vid havet! Så härligt och jag hade valt samma ort som du! Hoppas ni får en skön helg och att du kommer hem med massor av lust för trädgårdarbete och annat! ;-)

Ha en riktigt skön helg!
Kram

Anna, Fair and True said...

Har du sett att SVT nu har en app på Apple TV så du kan även kolla genom den på SVT Play nu.

Chincoteague har jag bara hört gått om!

eastcoastmom said...

En weekend vid havet låter fantastiskt!
Vi hade svensk bokklubb igår, kul att höra om allas somrar och skönt att sparka igång hösten.
Trädgård... well, du ska se hur mkt ogräs vi har...

Anonymous said...

Vilken härlig helg ni ska ha! Men håll dig borta från hästarna, de är helt livsfarliga: sparkar där bak och biter där fram!
Rätt kul att du efter så många år ändå saknar saker från Sverige, att det liksom inte går ur! Bra!!!

Annika said...

Millan:
OH indeed it is!!
En ny slags vardag...
Men det blir nog bra det med.
exakt, skönt med lite gamla ankare som Svennefrullen.
Det tar tre timmar till den här beachen, kanske ngt längre. Det ska bli HÄRRRRLIGT!!!
Aww, tack Millan, det är allt lite nytt och osäkert allt för oss alla.
Ja, du kommer att känna exakt detsamma den dag de dina flyttar.
En konstig känsla. Svår att förklara.
Ja, du har så rätt, man ska tillåta sig att sörja. ALLA säger det, och det är jag helt med på.
Tack o STORA KRAMAR!!Eva:
SPOT ON!!
Jag älskar Ernst. OCH jag känner inte en enda MAN som gillar honom. Tvärtom, de driver med honom...Hela tiden.
Alltså, varför??? För att han är så mjuk och fin? Duktig?
Fattar det inte. Lustigt att det verkar vara så överallt.
Bra att vi tjejer gillar honom!!
Kramar!!

Annika said...

Ulrika:
TACK och ja...haha!! SANT!!
Det ska bli härligt att sticka till stranden. Verkligen!
En frihet är det ju detta att INTE vara uppbunden av skolåret.
Men det är en slags frihet detta att inte kunna oroa sig, såsom jag gjorde då hon var här. AAHHH, komplicerat!!
HATAR masstränder med höga hotell, trängsel och skrik. Så det här blir jättebra! Ska vi tro.
IKEA, haha!! WELL; här serverar de potatismos meds köttbullarna. Läbbig sådan. Tar hellre pommes då. Helst kokt potatis, men det har slutat med- Lingon frågar det alltid om man vill ha.
HAHA, kan tro att de bara lassade upp det.

Apple TV så...
Lite mer komplicerat då. Eftersom du är i Sverige får du ju det svenska utbudet.
MEN om du laddat ner engelska kanaler-- som jag har laddat ner tv4Play och SVTPlay---så måste du ha ngn slags VPN tjänst som gör att du kan se den TV från england som annars är skyddat inom englands gränser. Som jag , fast tvärtom. Sen är det ju det med Apple, alla produkter är synkade. Så om jag sätter på min TV4 app på mobilen kommer det upp en liten symbol som frågar om jag vill se programmet via apple tv. Det vill jag, och vips är programmet på TVn. Mkt bra. VISSA program kan ses över hela världen på det svenska nätet, men mkt är skyddat. Det är därför det är så HIMLA smidigt med VPN :-)
HIHI!! KUL att det var jag som tipsade den gången!!!
HAHA; jag tvättade hos min granne. Jobbigt, fastän jag gillar henne så mkt. Ja, du vet, man vill ju helst ta hand om eget byk i eget hus :-)
Kramar!!!

Annika said...

Marie:
KUL att ni också ska ut på lite minisemester, älskar sådant.
Det är lite kul, för det finns vildhästar längs många stränder här. Undrar om jag får se ngn.
Ah, det gick bra, det är ju bara P och jag hemma. Tvättade hos min granne :-) Men nu är det ju såååå skönt med egen maskin igen!!!
Ahhh!!!Humlan:
TACK!
J,a det ska bli SÅ härligt!!!
Exakt, de där kommersiella stränderna behöver jag inte.
Nej du, lusten att jobba i trädgården kommer nog inte tillbaka förrän i april. i know myself, all too well :-)
Det blir tvångsjobb därute nästa vecka. haha.
Kram!!

Annika said...

Anna FT:
Ja, men jag tror inte den finns på den amerikanska tjänsten . Det går ju lika bra att se via iphone eller dator mot Apple TV.
Jag har också bara hört gott om Chincoteague.
Trevlig helg!!


AM:
Ja, det ska bli så härligt!!!
Ja, jag såg att ni hade möte på beachen igår. VAD härligt!!
Roligt att höra om allas sommar, det förstår jag.
Förbannade ogräs. USCH vad det är jobbigt.
OCH ni har ju en så stor trädgård också, det har iNTE jag. Men min lust är PUTS VÄCK!!!

Annika said...

Brysselkakan:
TACK!
Det ska bli så härligt.
Haha, ja...nej, jag är ingen hästtjej. TUR att det finns zoom på kameran :)
Ja, jag vet, jag gillar också att jag saknar svenska smaker, och längtar efter dem :-)
Trevlig helg!!

Vform said...

Åh, så skönt!
Önskar Er en riktig fin och avkopplande weekend!!
Kramar ♥

Annika said...

Vivan:
TACK!!!
OCH detsamma!
Kram!

Anonymous said...

Jag måste nog vara i minoritet men jag har så svårt för Ernst han är bara för "mycket".
Ha en superskön och avkopplande helg.
Kramar/Anita

Musikanta said...

Har full förståelse för att du inte har lust med trädgårdsarbetet - du har väl nog med inomhusjobb, antar jag. Jag får nog av att vattna mina krukor varje dag. Det är de enda blommor som finns i vår trädgård.

Jag får väl ta ett foto på en blomkruka eftersom alla andra bloggvänner excellerar i fantastiska bilder från deras blomsterträdgårdar :-)...

Ernst är inte min typ, så jag tittar aldrig på de programmen. Men han är ju tydligen väldigt duktig eftersom han kan laga mat också!

Underbart med nya maskiner, vad de vara månde. Just nu fungerar alla hos oss, tack och lov. Jag blir helt deprimerad när någon lägger av.
Kramar från Ingrid som tackar för alla dina rara kommentarer på min blogg!

hjarnfrys said...

Hej Annika.

Nu har jag hittat dig och din fina blogg! Jag har klurat lite på hur jag skall göra med svensk TV. Jag saknar det lite, tror jag, men har väl inte gett amerikansk tv chansen kanske. Jag tyckte ju inte svensk tv var så bra i Sverige, men det är ändå något jag känner igen!

Allt annat flyter ju...

Go' torsdag.

Desiree said...

Nice att sticka iväg till beachen på en långhelg. Låter som ett nice ställe som inte är allt för kommercielt. Jag gillar inte de större kommerciella turistmagneterna till ställen heller. Gammalt vackert indian-namn på stället. Hoppas ni får supermysigt.

Härligt med ny tvättmaskin! Frihet att kunna sköta tvätten och inte vara beroende av andra.

Ha en fin och skön långhelg.
Kraaam!

Anonymous said...

Hoppas helgen blir riktigt härlig o att du får se vildhästar.
Det är ju mäktigt!!
Här åkte sommarblommorna bort förra helgen o nya höstplanteringar tog plats istället, blev riktigt fint.
Jag var ju oxå utan tvättmaskin i två veckor här innan sommaren under vår renovering,
tvättade hos grannar när det krisade. När den står där tar man den för givet....
Kramar från Anette!

Anne said...

Aaaahhhh, komma ut till havet på långhelg. Dessutom till icke kommersiella och partypackade ställen. Jag vill också!!! Det blir nog perfekt för er, efter allt som hänt den här sommaren/hösten med nytt kapitel i livet och alla förändringar. Skönt få komma tillhavet, sinnesfriden och allt det man får där.
Det är nästan löjligt vilken tillfredsställelse man kan känna över nya, fungerande hushållsapparater som tvättmaskin. Förstår till fullo det känns bra med fungerande maskin igen.
Hehe, ja det var tider det med skickade band med inspelade radioprogram för. Jag blir så nostalgisk vid bara tanken på det, lite sådär romantiskt nostalgisk även om jag så klart föredrar tekniken nu.
Njuta av långhelg, ta mycket bilder!
KRAM

Bloggblad said...

Alla kvinnor gillar inte Ernst! Jag får frossa av hans sätt att prata... Men jag ser programmen för att få upp blodtrycket...
Jag såg en roligt tecknad steip:
- Exorcisten måste vara det hemskaste program som sänts?
- Då har du inte sett Sommar med Ernst!

Ha så skönt på semestern! Vi planerar att åka ut med båten i morgon eftermiddag om vädret blir som de lovar.

Bloggblad said...

Strip, skulle det stå...

Steel City Anna said...

Eller så tänkte din make att om jag drar upp hortensian då slipper jag trädgårdsarbete för all framtid ... ;) jag får ångest av Ernst, trodde jag var den enda.

Anonymous said...

Gissar att jag varit här för länge för att ha intresse av svensk radio och TV.
När jag besökt Sverige, har jag aldrig sett nåt TV program som var värt min tid.

När har ni tid att lyssna på Sveriges Radio och/eller titta på svensk TV?

Chincoteague är en härlig plats. Men akta dej för sand fleas! Vi campade där för många år sen - ja, i tält - och blev nästan uppätna av sand fleas eller vad än det var. Det var också så in i vassen hett, att man knappast kunde gå på sanden, och vattnet var badkars-
temperatur. Hur som helst så är det tusen ggr bättre än Ocean City.

Önskar dej en fin lång veckända.

Ruth i Virginia

Tankevågor said...

Jag gillar också Ernst...verkligen. I Vaxholm hittade jag i våras väldigt fina terracottakrukor som han har designat. Kolla in Royal Design så ser du dem! Med ett litet citat på. De har jag haft ute på ön på vår trappa hela sommaren.

Förstår vad du menar med trädgården. Alla blommor känns så "efter-sommar-trötta-och-hängiga" på något vis och inte vill man börja med ljung och höstväxterna än....nej jag vet.

MÅSTE bara tipsa om vårt senaste fynd i stan....skaldjursgrytan på hotell Rivals Bistro!! Såååå god Annika! Ganska enkel men himmel så god! :-) Du såg min skruttiga bild på FB tror jag.

Ta en höstresa till Stockholm så kan vi hänga lite där i baren/bistron vetja! ;-)

Ha det nu så jätteskönt vid havet!!! Helt rätt att välja den miljön!

Stor kram från mig.

Lisbeth

Charlie sa ... said...

wow, ser ju på Instagram vad härligt ni har det!!!
UNDERBART. Perfekt en weekend i september.
Vi var på Long Island för en vecka sedan…så skönt!

Jag ligger efter på alla fronter men har läst och sett dina fina inlägg, vackra bilder (50 shades of green, marknad i DC…läckert!), tankar, saknad…inte landat riktigt än. Ja, ni kommer sätta er stadigt i myllan snart!!
Och vips ses ni snart igen!

Njut och hoppas ni har en jätteskön helg!

KRAM!!

Channal said...

Underbara bilder på fb o insta!! Älskar också det lilla o genuina. En egen liten strand o hemlagad mat!

På tal om mat! Ernst alltså!! Han är kock! Oxrulladetna han gjorde på pressgurka åt vi dagen efter. Hans syltade paprika SÅ GOTT! Vackra rum blev det i detta hus också! Löööööve him!!

Vi ska fixa lite ute nu! Har satt vit ljung i krukorna! Men många blommor blommar än! Ljuvlig sommar har vi fast det är september.

Haha ja, tänk! Då tyckte vi att ett inspelat kassettband var häftigt istället för ett handskrivet brev. Ny Skypar vi :-))

Skön söndagskram!! Anna

Första året i Hjo said...

Ernst kan väl bli lite för mycket ibland, erkänner dock han är en man som går rakt genom tv-rutan. Och laga mat kan han ju också.

Brunkullan said...

Älskar Ernst:) Han designar finfina grejor också!

Trädgård ja...min har blivit helt vildvuxen i sommar, när vi mest varit i stugan. Framsidan håller vi dessutom på att göra om, så där har det kännts väldigt onödigt att göra något än...nu blir det dock rensat innan vintern, men inte mer.

Ocean City var jag i två helger under mitt år där. Ena au-pairens familj hade ett beach house där.
Jag gillade Ocean City. Men vi var ju 20-21 år så det var Paaaartyyyy som gällde;)
Stranden var också fin, men idag hade jag valt något annat ställe, lite mer rofyllt med högre standard på butiker och restauranger.

Nu ska jag läsa om er helg:)

Kram Susanne

Annika said...

Hej alla!
Tack för alla kommentarer!
Stackars Ernst :-)
Men alla kan inte gilla honom. Blev full i skratt av vissa av era kommentarer!
HAHA!!
Hjärnfrys, välkommen hit!!!
Ursäkta masskommentaren!!
Svarar er en och en i fortsättningen, det vet ni!!!!
Stora kramar!!!!