Thursday, May 29, 2014

Bloggens torsdagslista

Hej på er alla!

Without further ado: torsdagspunkterna!


* TACK!
Tack för alla kommentarer igår på mitt inlägg om den “ständiga saknarlistan”.
Det var väldigt roligt att läsa om vad just DU saknar, och vad du tror att du skulle sakna om du skulle lämna ditt hemland.
Det var jättekul för mig att skriva listan, och att leta efter de bilder i mitt bildarkiv som kom att illustrera inlägget.
Precis, alla bilder är mina (om ej annat anges).
Nu ser jag fram emot en ny foto-sommar i norden! Härligt!

* Tacksam
Ja, jag är ju galet tacksam att jag har lyckan, och möjligheten, att åka hem varje år!
Det är förmodligen just därför som jag aldrig känner någon hemlängtan, för det gör jag nästan aldrig. MEN däremot känner jag LÄNGTAN, pirr och förväntan den här tiden på året.
Karolina har inte varit hemma i Stockholm, eller i Närpes, sedan sommaren 2012. I fjol somras var ju hon på NYU under nästan fem veckor, som ni alla vet.
Men iår ska hon åka hem. SÅ härligt.
Min dotter är ju helt tvåspråkig, det beror på mig, såklart. MEN det beror också på alla långa somrar, och även jular/vinterveckor, hon tillbringat i Sverige.
Jag är—som sagt—ödmjukt tacksam över att vi kunnat åka hem så mycket vi kunnat under mina snart 21 år i USA.* Världens Godaste!
De här läskedryckerna glömde jag att nämna igår; Hartwalls päron och hallonläsk. Eller Limonad, som man säger i svenskfinland. Det här ÄR bland det godaste man kan dricka i läskväg! Speciellt Hartwalls Päron!
Min moster brukar ibland fråga våra barn,
-Vem vill ha Världens Godaste???
Då vet alla vad som vankas. Just det, Hartwalls päron och hallon!
Åker ni till Finland, eller Åland, då ska ni passa på att SMAKA Världens Godaste!!!

* Kristi Himmelfärdsdag
Ni är LYLLIGA därhemma som har LÅNGHELG!!!
GUD vad härligt. Här uppmärksammas inte Kristi Flygare annat än i kyrkor. Ingen långhelg här alltså.
Ni vet ju säkert vid det här laget att USA knappt uppmärksammar några religiösa helgdagar, förutom juldagen och påskdagen. ALLA andra helgdagar vi har står utan religiös koppling.
Så e’re…
Njut av er helg. Då jag var liten firade min familj, tillsammans med vänner, ofta in Kristi Himmelfärdsdagen med gökotta! Mysigt!!* Mor och barn blir emotionella.
Karolina visade mig denna reklamfilm häromdagen. OCH ja, både hon och jag satt där med tårar i ögonen.
JUST så här KÄNNS DET NU!!!
Karolina säger att denna snutt ger den perfekta bilden över de fyra åren i HS.
10 dagar kvar i High School! 10 dagar kvar i Fairfax County Public Schools. Vi vandrade in genom dess dörrar i september 2001, och nu ska vi lämna av, i juni 2014.
DÅ, 2001, kändes 2014 löjligt avlägset. OCH, här sitter vi NU. Tiden gick så sanslöst fort att jag blir mörkrädd. Som sagt, detta upptar nästan all min tanketid nu. Känslor och tankar och stora undringar…

* Senior Prom!
Imorgon ska inte mitt barn INTE gå i skolan. Nej, istället ska hon fixa sig iordning inför i imorgonkväll. DÅ är det nämligen PROM!
Skolbal! På The Prom går man om man är junior (11-klassare) eller senior (12-klassare) på High School!
I Karolinas kompisgrupp är de 55 stycken. Femtiofem!! 55!! OTROLIGT VA!!
Vi föräldrar är välkomna hem till en av dessa 55 för en så kallad “photo op” innan alla dessa ungdomar beger sig till en restaurang i Reston Town Center. Ni som bor i NOVA kan ju undvika Paulos i RTC imorgonkväll. För ert eget bästa, om ni inte vill höra en massa 17-18 åringar sorla, haha!! just a little hint from Yours Truly.
Jo, de som har denna “photo op” bor i ett stort hus. Undrar om jag ens kommer att få plats med alla 55 på en och samma bild?
Nåja, ni får klicka er in på måndag och se om jag lyckats, eller inte.
Denna prom blir Karolinas sista.
Jag ser fram emot att se alla vackra flickor och stiliga pojkar imorgonkväll.


Lite retro-prom sådär. Bild från nätet.


* Rådjur
Någon undrarde om vi inte har rådjur i dessa trakter eftersom jag har så många fina blomster i täppan?
O-M-G do we ever!!!
Vi har så mycket rådjur i dessa "hoods" att mer än halva stammen skulle behöva skjutas av. Nästan varje morgon möter jag rådjur på min PW, och de är knappt skygga längre.
Visst äter de mina blomster, de älskar tex mina hostor (funkia). Nej, de gillar inte hortensia, rosor och andra blomster jag har, men hostorna är de som galna i.  Likaså älskar rådjuren tulpaner, det är därför jag inte kan ha tulpaner i min trädgård.
OFTA har jag tittat ut på gräsmattan utanför mitt hem, och på golfbanan, och sett kanske 5 rådjur beta i lugnan ro därute.
OCH rådjuren (eller fästingarna som älskar rådjuren) sprider ju tyvärr sjukdomen borrelia. I min allra närmaste bekantskapskrets har jag ett otal som drabbats HÅRT av borrelia (Lyme’s disease). Två av mina vänner har fått den sjukdomen kroniskt. OCH ja, gissa om de båda varit sjuka, och ÄR sjuka. Borrelia går i skov, och dessa två vänner kan inte botas.
Sedan har jag flera  vänner som har haft mildare former av borrelia, men de har fått antibiotika i tid och blivit helt friska.
Rådjuren är ett litet helsike. Milt sagt.
Jag är inte typen som faller i gullig trans över ett rådjur-- tvärtom. OCH ja, jag har närapå krockat med dem med bilen, flera gånger.

Just då här kan det verkligen se ut vissa morgnar. Bild fr nätet.


Vi hörs imorgon igen! Ha en fin torsdag!!

26 comments:

Millan said...

Ah vad spannande med bal imorgon! Hoppas att du kan lagga ut nagon bild pa K och hennes 54 vanner ocksa :-D. Josses vilken grupp. och vilket hus hennes van maste bo I om ni kan traffas dar innan allihop.

Jag forstar att det maste kannas otroligt konstigt att K snart ska sluta skolan. Jag fick ofta hora innan barnen borjade skolan hur snabbt det kanns som om tiden gar nar de borjar och jag kan bara halla med. Nils har snart gatt i skolan i 5 (!!!) ar. Hur ar det mojligt att det ar fem ar sedan vi gick upp till skolan ihop den dar Septembermorgonen?! Han har bara tva ar kvar i den har skolan och sedan ar det secondary som galler. Hjalp!

Har ni borjat kika pa boende och annat for K infor universitetsstarten i host? Hur funkar det i USA? Bor man oftast i korridor eller fixar man eget boende? I England ar det vanligast att man gar ihop med ett gang kompisar och hyr ett hus sa helt olikt systemet i sverige.

Vad trist med radjuren som ater dina vaxter. Jag hade blivit galen pa det! Blir trott nog pa allt kattbajs vi maste rensa undan...

Kram!

Mrs Clapper said...

Åh vad roligt och spännande med prom! Måste vara en fantastisk upplevelse.
Håller med dig om rådjur och fästingar, de må vara söta (rådjuren då alltså) men attsiken för alla fästingar som kommer på köpet!
Till våren får ner nog bli vaccinering om jag lyckas hitta någon som har medlet utan latex i.

HeLena said...

Världens godaste är ständigt på min saknarlista och jag dricker alltid en hallon när jag får möjlighet!

Kul för Karolina med bal, jag drömmer fortfarande om att anordna en men... jaja vi får se.

Jag är ledig idag men jobbar då istället lördag.
Ha en fin torsdag du/ni med!
Varm kram!


Miss Marie said...

Kul med skolbal! The prom ha man ju sett och hört talats om i otaliga filmer, kan tänka mig att det är en upplevelse! :)

Blir det här Karolinas "sista" sommar i Sverige? Jag menar, kommer hon framöver sommarjobba eller gå sommarkurser för extra credits?

Rådjur ja, söta på håll men inte så jäkla roliga om man har dom i närheten. Fästingar är också ett otyg...

Erica said...

♦ Härligt att resan nu närmar sig :-) Förstår som sagt att du längtar!
Vad roligt att du haft möjligheten att åka hem till Sverige varje år; förstår absolut att det hjälper otroligt mycket för eventuell hemlängtan resten av året :-)

♦ Förstår också att det är väldigt mycket blandade känslor såhär nära examen. Blir som "the end of an era" :-)
Samtidigt spänning inför det nya kapitlet :-)

♦ Och vad roligt med Prom! Som någon skrev här ovan så har ju även jag endast referenser från high school-filmer när det gäller just sådana saker, men det verkar riktigt roligt :-)
Betydligt roligare än Studentbalen här, vilken jag i övrigt tyckte var MYCKET överskattad.

♦ Kan förstå att det inte är särskilt roligt med rådjur när man har dem i närheten av där man bor, och de äter upp det man har i trädgården.
Och fästingar... usch, jag ryser alltid när jag tänker på dem!
Jag är så glad över att vi inte har dem här uppe. Eller... det finns, men vi har inte ett problem med dem, som t.ex. i södra Sverige.
T.ex. så har både jag OCH till och med hunden aldrig haft en fästing. Är oerhört tacksam över det! Är livrädd för den typen av sjukdomar...

Hoppas du får en fin nyfredag!
(Här skiner solen och temperaturen klättrar uppåt :-))
MVH /Erica

eastcoastmom said...

Här har de också två olika proms, junior och senior, så det är inte aktuellt för oss än på nåt år. Ser fram emot bilder från dig!
Rådjur, don´t get me started... vår stad är den enda häromkring som inte alls tagit tag i det här problemet... morr...

Annika said...

Miillan:
Lovar dig att visa en massa bilder.
Det ska bli KUL!!
Ja, de lär bo i ett stort hus, de som har denna fotosession.
Jag känner dem inte.
JA; tro mig! Det känns så jädra konstigt att K ska sluta skolan nu. Precis som du själv känner med Nils. VART tar åren vägen???
Ja, det är lite sorgligt hela tiden nu. Eller, vad ska jag säga? Känslorna är ALL over the place, som en prins sa en gång ;-)
Boendet är grejat för K. Hon bor med en rumskamrat på skolan. Vi känner inte denna tjej, och det är inte klart vem det blir än. Men snart. Det är vanligt att man bor på campus första året, ofta ett KRAV. Sedan andra året kan ngra tillsammans hyra en lgh nära campus, eller på campus.
Men boendet är ofta garanterat alla fyra åren här.
Skönt!!!
Nej, jag är verkligen ingen vän av rådjur.
Kramar!!!


Mrs C:
Jättekul med prom! OCH stort!!
Lovar att ta många bilder.
Ja, jösses dessa rådjur som sprider dessa vidriga fästingar.
Sprutor är smart., men här anses de inte vara effektiva nog. TBE är en annan vidrig åkomma som dessa djur sprider. USCH!!!!

Annika said...

Helena:
Världens Godaste är verkligen Världens Godaste. Mmmmm.....
Njut av din lediga dag!
Här är det business as usual och jag ska strax köra K till skolan.
Kramar!!


Marie:
Jättekul, och stort, med prom!!
Lovar att ta många foton. Det ska bli kul!!
Ärligt talat så vet jag inte hur somrarna framöver kommer att se ut. Vet inte om K kommer att jobba en del av dem, och inte var. MEN hon har långt sommaruppehåll från college så det kan nog bli ngn resa hem.
Men, i skrivande stund har jag verkligen ingen aning.
Rådjur...nej tack!!!

Annika said...

Erica:
SÅ sant, prom har tunga traditioner här. Verkligen en gammal tradition.
OCH jag tror kanske de har roligast på middagen innan, och på festen efteråt. De ska vara hos en kompis hela natten. Själva dansen vet jag inte om de tycker är så kul...
Tror de går dit en kort stund. Den äger rum på ett hotell i närheten.
Ja, det ska bli kul att åka hem, och jag är glad över alla år jag varit hemma. Absolut har det hjälpt min längtan hem.
Fästingar är verkligen ett helvete. Livsfarliga, faktiskt.
Alltså vad mkt skit jag sett som de fört med sig.
OCh rådjuren är inga höjdare dem heller.
Ha en fin dag!!

AM:
Här slår de ihop de bägge balerna. Så det är en enda bal, men för jr och sr.
Ja, dessa jävla rådjur. Tycker inte de gör ett skit åt dem här heller. De blir bara fler och fler. Jag skulle gärna se en stor rådjursjakt. Fattar inte var det ska sluta...

Vform said...

Blev riktigt sugen på våfflor, dina såg så mumsiga ut!
Så nu har lilla Ronja, faffa och och jag ätit våfflor med jordgubbssylt :o)
Ååå, de där goda limonadsorterna fanns alltid hemma hos min mor, och senare på Efraim-hemmet! Snart två år sedan hon gick bort :(
Tänk vad tiden går ... Karolina ger sig snart ut i stora världen ...
Det är skolavslutningshelg vi har framför oss här ... tyvärr kallt och regnigt!
Ha en fin helg!
Kram!!

Anonymous said...

Tiden går så snabbt! Min lilla flicka börjar skolan i augusti, och enligt mig så var hon precis född. Så jag säger som dig 2025 är långt borta, men vips så blir det prom och skolavslutning.
Härligt att ni åker hem! Jag åker hem med Sophia i början av augusti
Dessa rådjur! Min son fick lymes förra året och det är verkligen inget att leka med

Njut av K sista dagar i skolan! Ett nytt kapitel börjas i hennes liv. Spännande!

Kram

Annika said...

Angående förra inlägget så saknar jag finsk korv, finskt bröd, grisar (de man äter alltså, haha), att känna mej hemma, min mamma och pappa och alla barndoms- /ungdomsvänner, att köpa jordgubbar och blåbär på Vasa torg... Ja, det är nog det jag saknar mest.

Annika said...

Vivan:
Vad gott att ni alla ätit våfflor idag!
MUMS!!
Passar bra en mulen, kall dag.
Hoppas er värme återkommer.
Ja, ett annat liv väntar för oss. Men säkert blir det bra!
Ja, kan tänka mig att du tycker att tiden sedan din mor dog gått fort. Sorgligt.
Hoppas ert väder blir bättre så att alla skolelever får fina avslutningar.
Kramar!!


Marie:
Ja, majj gadd, 2025 låter SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ avlägset. Precis såsom jag kände om 2014.
Fattar inte vart tiden tar vägen.
Avskyr rådjuren på många plan. OCH inte minst det faktum att de bär på alla dessa deer ticks som sim verkligen sprider skit.
HOPPAS din son mår helt bra nu!!
Jag försöker fånga dagen, som alltid.
Kramar!!

Annika said...

Annika:
Finsk korv är inte dumt!!
Grisarna är goda! MUMS!!
Att känna sig hemma är verkligen ett +.
Kramar!!

L said...

Åh, jag älskar prom och ser fram emot många bilder på lyckliga förväntansfulla finklädda unga människor. Kommer kasta mig över datorn på måndag :).

Jag tycker du är duktig som sett till att Karolina blivit tvåspråkig. Det är nog som du säger, att man måste åka hem, och vara hemma och umgås med svenskar för att det verkligen skall fungera. Det kommer hon ha mycket glädje av framöver.

Annika said...

Lisa:
Jag med!
Gillar alla tunga HS-traditioner i detta land.
Hoppas jag lyckas ta ngra fina bilder, hihi!!
TACK, ja att hon är tvåspråkig kändes som det enda naturliga.
Sverigeresorna har varit rena, rama språkinjektionerna.
Tacksam!!

Äventyret framtiden said...

Ja, det måste vara en lycka att ha möjligheten att resa hem varje år! Göra det till en fin tradition, en bro mellan dina två världar. :)

Jag förstår att det är jobbigt om rådjuren äter upp både hostor och tulpaner i trädgården. Vi förstår fortfarande inte att "våra"rådjur inte äter någonting alls och då har vi dem här dagligen och på nätterna. Vareviga tulpan får vara i fred och likaså allt annat.
Rådjur sprider fästingar, men inte endast de är fästingbärare. Fästingarna finns i gräset och hoppar på allt varmblodigt som går förbi, så man kan lika väl få fästingbett fastän man inte har rådjur runt omkring sig. Fästingar är ett mycket värre otyg än det mesta...här duschar vi varje gång vi har varit ute i trädgården och jobbat. Lita på att det kryper en eller ett par på kroppen när man kommer in. Det har blivit en vana att hoppa ur kläderna och ställa sig i duschen och byta kläder...de använda kläderna måste genast skakas innan de åker i tvättmaskinen. Ett bra sätt att undvika borrelia och andra smittor.
Kramar!

Äventyret framtiden said...

ps. jag tittade närmare på din bild av djuren när jag redan hade sänt iväg min kommentar. Det är inte rådjur du visar utan vitsvanshjortar. Men de är säkert lika mycket fästingsbärare som allt annat varmblodigt:).
kramigen

Annika said...

Karin:
Ja, det är det verkligen, En ynnest och ett privilegium som jag verkligen uppskattar på så många plan!
Rådjuren ja, jag gillar dem inte av så många anledningar.
De äter blommor och de sprider verkligen de vidriga fästingarna.
Jag är livrädd för fästingar eftersom jag känner så många som blivit sjuka.
Både i borrelia och TBE.
Fy tusan.
Ja, varför finns fästingar? Jag förstår inte alls vad de har för mening på denna jord, verkligen inte. Som du säger gäller det verkligen att KOLLA sig då man kommer hem efter att ha varit ute i skog och mark.
ja, jag vet egentligen inte om de är de där hjortarna/rådjuren vi har på bilden. Tittar inte så noga på dem, grym som jag är :-)
Vilken tur ni har som får ha era blommor i fred. Kanske lite av Pettas magi?
Kramar!!

Nettan said...

Åh, balen, vilken underbar dag, en fredag och förhoppningsvis bra väder, unga kvinnor i vackra klänningar och deras stiliga kavaljerer, häftigare känsla finns inte, minns det som igår fast det ny gått två år sedan sonen var en av dem som gick på sin studentbal med en vacker date. Underbara tider!
Härligt med K's tvåspråkighet, pratade precis med en av barnens klasskompisar som har ett ben här i Sverige och ett i Los Angeles, och de är så besvikna på undervisningen i engelska och det som går under benämningen hemspråk att hon håller på och gå under för att deras flicka inte får rätt undervisning.

Rådjur, ett aber när det gäller trädgårdar och blommor, ibland undrar man om de har en speciell trädgårds och tulpanradar? Min pappa slutade att plantera tulpanlökar pga av dem...så say no more.

Hoppas du har en härlig torsdag!

Kramar
Nettan

Fröken L said...

Vad underbart med bal. Hoppas hon får en härlig kväll. Ser fram emot att få se bilder. Vad är väl en bal på slottet... :-)
Ja, dessa förbenade rådjur. De härjar fritt här i vår trädgård också. Jag försöker njuta av trädgården innan det är dags att säga adjö. Ja, det är underbart med långhelg. Glad och tacksam för det.

Kram Linda

Channal said...

Prom i år också... minns hur vacker Karolina var i fjol. Spännande att få se årets balklänning! Kan den slå fjolårets?!!

Fantastiskt att hon är helt tvåspråkig. En rikedom... Det är kvalité!

KRAMAR!! Anna

Anonymous said...

High school proms i USA har gått
hel"tokiga". Familjer spenderar tusentals kronor på kläder, make-up, limousiner och middagar.
Men kul är det.
På 70-talet, när mina flickor var i high school, var det inte "inne" att ha proms. Allt traditionellt var "ute". Men 1989, när min son var senior, gick han på prom och hyrde tuxedo och köpte corsage för sin date. Hans kompis hade fått låna en gammal "tuna boat" - ingen limo för dem! Han hade inte särskilt kul, sa´ han.
MEN, jag fick se min äldsta dotterdotter i tjusig balklänning.

Själv bar jag balklänning, när jag blev bjuden på Karlsbergsbal av min dåvarande fästman, som var officerskadett. Min syster hade sytt en vacker klänning av pistachiogrön georgette med en liten cape av svart silkessammet. Till den hade jag också svarta handskar, som gick upp till armbågen. Jag var verkligen ursnygg! :)

Hoppas Karolina får en oförglömlig upplevelse som avslutning på sin tid vid South Lakes.

Ruth i Virginia

Annika said...

Nettan:
Ja, jag gillar verkligen de här tunga HS-traditionerna. Lite kul att de tagits efter hemma också.
Så fint, och ja, eleverna är så vackra!!
Ser fram emot kvällen. Mulet nu, men det ska nog klarna upp.
Tack, ja för mig har det varit en självklarhet med Karolinas svenska, och för henne också. Så glad för det.
Trist med din kompis och hemspråksundervisningen som de ju har rätt till i Sverige.
Rådjuren ja, så inte roliga...
Jag har också slutat med tulpaner. SÅ trist.
Kramar!!!


Frk L.
TACK! Ja, the prom är stort!!
OCH roligt för oss flädrar. Lovar att bomba bloggen på måndag, om jag får bra bilder, haha!!
Rådjur, ett elände!!
Ska ni flytta?
Ha en fin helg!
Kram!

Annika said...

Channal:
Ja, och idag är det dagen P!!
K sover än!
Jag vet inte om årets klänning kan slå fjolårets. Jag tycker den klänningen var grym!!
Men, vi får se :-)
Ja, att hon är tvåspråkig är totalt underbart. SÅ glad för det.
Kramar!!


Ruth:
Prom ÄR verkligen stort. Idag tror jag knappt ngn senior går i skolan. Det är fix och sådant inför prom!
Jag vet inte hur mkt vi spenderat på prom, men inte tusentals dollar, men kanske...ja ngra hundra dollar iaf, for sure!
Kan tro att the prom går upp och ner i populäritet. Just nu är det nog ganska hett. Klokt dock att man inte slipper gå med date. Nu går de ju i stora grupper. Smart.
Ingen limo för de våra heller, de kör själva.
Kan tro att du var fin vid officersbalen, ruth!!
Karolina ska nog får en fin kväll ikväll, hoppas jag.
Ha en finfin helg!!

Anonymous said...

Hej! Nu måst ja bara fråga. Kallar ni de faktiskt Kristi Flygare också? Trodde de va nåt vi Finlandssvenskar här i södra Finland använder o fick så roligt då jag läste att även du använder det.
H: Marie från Finland