Thursday, March 20, 2014

På en punktlig torsdag...

Hej på er, torsdagsmänniskor!!

Hoppas allt är bra i den del av världen där DU befinner dig!
Torsdag är det, och det blir punkt enligt menyn!


* Gulliga!
Ni är så fina då jag skriver mer personliga inlägg, exempelvis gårdagens blogginlägg. Tack för snälla ord och engagemang!
Det betyder mycket!
Nej, inga tårar har fällts, och ingen depp känns. Det ligger väl inte riktigt för mig, kanske. Förhoppningsvis.
Jag vet att allt kommer att flyta på i höst!


* Vårdagjämning, First Day of Spring!
Idag officiellt vår här i in da US.
Våren lyser dock med sin frånvaro, och det pratas faktiskt om SNÖ i nästa vecka. Alltså, det kan jag bara inte tro på. När jag skriver det är inlägget faller det underkylt regn utanför fönstret. Grått, rått och KALLT!
Jag vet att ni hemma haft snö.  Men det är ÄR ju inget ovanligt hemma i good old Scandinavia att ha snö i mars.  Inte i april heller.  Heads up, my dears! Fullt normalt.  Det kan inte bli riktig vår hemma riktigt än.
Men, vårdagjämning är det likafullt!! Happy Spring!!!*  Reservplats
Vårt första nekande svar har kommit. Karolina ligger på väntelistan på ett universitet i staten söder om oss.
Ja, det var en så kallad drömskola. Karolina är lite ledsen och nedstämd. Sannolikheten att man blir antagen från en reservlista till en BFA-utbildning är slim to none.
Det är som det är, det kommer säkert att komma fler besked som inte är roliga. Karolina får vila i att hon redan kommit in på flera skolor, och hon får också vila i att hon inte fått alla besked ännu.
Dock, det gör ONT. Det gör absolut ONT! Jag kände det också i hela min själ  (det börjar gå över nu). Men, life goes on...
Inga andra besked har kommit denna vecka.


* Vänteleken, the waiting game!
Det  HÄR är nog det värsta av allt, detta att vänta. VÄNTA, VÄNTA och VÄNTA!!
Det är alla föräldrar, och barn, jag talat med överens om. Varje dag kollar jag in när brevbäraren anländer, så fort han delat ut posten springer jag till brevlådan för att se OM det kommit några besked. Det är med hjärtat i halsgropen jag låser upp postboxen varje dag. Kanske, kanske, kanske...
NU är det som jobbigast. Helt klart!* Flight 370
Hur kan ett helt plan bara försvinna från jordens yta?
Mysteriet tätnar hela tiden. I skrivande stund (onsdag eftermiddag då jag skrev detta) vet man knappt mer än vad man visste för en vecka sedan. Hur underligt är inte detta i vår tid?
Vad kan ha hänt? Var är planet?
Stackars, stackars anhöriga som sitter och väntar på besked. Vilken ultimat mardröm. Vilken ond, ond situation de befinner sig i. HOPPAS att vi snart får lite klarhet i detta.  DET måste vi!

* Fascination och intresse...
För många år sedan slukade jag boken “The Mole People”, skriven av Jennifer Toth. Den handlar om hemlösa som sökt sig till tunnlarna under New York City. OCH tro mig, där finns en myraid tunnlar därnere under marken. Där finns tunnelbanans, Amtraks och gamla, gamla tunnlar som helt slutat användas. Nere i detta ständiga, farliga möker lever olika människor.
Det finns en hel värld därnere, stora grupper. Främst under Penn Station och Grand Central Station, men även i gamla övergivna tunnelbanestationer (det finns en hel de sådana i NYC) Överallt.  Det finns ett helt gytter av gamla, och nyare, tunnlar på the lower east side. Det lär vara väldigt lätt att gå vilse i tunnelsystemet.  Det finns tunnlar under hela NYC.
Detta fascinerar mig storligen, och skrämmer mig också. Nu har jag precis läst ut Hidden Cities av Moses Gates. Boken handlar just om tunnlar, broar och överivna byggnader i storstäder i vår värld där Moses varit. En mycket bra, och INTRESSANT, bok!  Den slags omvänd guidebok.
I skrivande stund läser jag  Tunnel People, den är skriven av holländske journlisten och fotografen- Teun Vueten.
Författaren bodde med de hemlösa och utstötta i tunnlarna under New York City under en längre tid, och dokumenterade allt i sin bok. Jag läser, och förundras, med största intresse och fascination.
Det finns en hel värld därunder oss, i varje storstad över hela världen. Ja, även i Stockholm. Dessa böcker är lite annorlunda än de böcker man oftast läser om New York. Tro mig, jag vill bara veta mer, mer och mer!!
OCH min uppfattning om hemlösa har helt förändrats.
Lärorikt och nyttigt.

* Philadelphia
Imorrnbitti drar vi iväg till Philly. Karolinas sista audtion. Hon har redan kommit in på skolan i fråga, men hon måste göra en audtion för att kunna ta sin BFA. Så, det blir en sista audition, och det borde gå bra. Vi ska hoppas det iallafall.
Vi sover över i Philly natten mot lördag. Karolina har en god vän i staden (från NYU i somras) och hos denna vän kommer Karolina att sova över. Peter och jag bor på hotell, som alltid.
Philly är en cool stad, så det ska bli kul att återse den. DET var ett tag sen sist jag var där. Oftast susar man bara förbi den på vägen till NYC.


* Veckans sista inlägg...
..är alltså detta.


Ha en fin helg alla!!! Vi synes här på måndag igen, om ni så vill!!!
MÅ våren le sitt varma leene mot er alla!

26 comments:

Katta said...

Oj, vilket långt inlägg, jag håller nu mina tummar för K. Att hon finner det hon önskar, förstår att det är väntans tider. Kram till er

Channal said...

Snö här också! Hujedamig! Lika perfekt väder på Gran Canaria, sol och 22 grader! Känns orättvist! Men men... ledsen att K blev besviken och inte kom in söder över! Håller tummarna för ett positivt från ett svar norr över! Sen har hon kommit in på fler andra skolor! Det är ju jättekul! Förstår spänningen när brevbäraren kommer!

Världen är orättvis och det är bra att bli påmind om det! Hemlösa... så tragiskt!
Usch ja!!

Håller tummarna för er vistelse till Philadelphia! Kör försiktigt och ha en bra helg!

KRAM fina du!! Anna

Nettan said...

Som alltid gillar jag dina torsdagspunkter. Minns att det för något/några år sedan gick någon serie på TV om hemlösa som lever i Stockholms tunnelbanesystem. Läskigt. Finns många sådana konstiga platser i världen.
Förstår känslan av reservplats, här har vi vanan inne. Känslan när det sen står struken är än värre, blä! Håller tummarna för positiva besked från andra drömskolor snart! Ha nu en trevlig helg i Philadelphia, jag lovar hålla tummarna!

Kram
Nettan

Anonymous said...

"Intet är som väntans tider."
Vid den här tiden på året finns det många, många besvikna ungdomar. Kanske första stora besvikelsen i deras unga liv; och för föräldrarna också. Det gäller att vara beredd på att långt ifrån allt man planerat och jobbat för inte blir verklighet.

Det gamala ordspråket "När EN dörr stänges, öppnas en annan" hjälper kanske - liiiite grann.
Trevligt Phillyresa iaf.

Tänk va´ gammalmodigt att vänta på brevbärar´n! :)

Ruth i Virginia

Vform said...

Verkar som om vädret är ungefär samma här som ni har! Just nu många minusgrader, men ingen snö .... det fick vasatrakten i går och i förrgår! Lär väl komma här till kvällen!
MEN vi går mot vår/sommar i vilket fall som helst :)
Hoppas att brevbäraren levererar fina besked till Karolina/Er inom närmaste framtid! Det är ni värda :)
Ha en fin dag i vårens tecken!
OCH lycka till på färden!
KRAMAR ♥

Anonymous said...

Grammatikfel;
"inte" före "..blir verklighet"
strykes.
Ruth i V.

Desiree said...

Ha en trevlig helg i Philly och hoppas att resan går bra och smidigt även om väderleken inte är det bästa och det fortsätter att vara vinter. Jag håller tummarna för att vintern snart släpper sitt järngrepp om er. Stort lycka till till K inför morgondagens audition. Så trist att ha fått ett nekande svar. Jag hoppas dock att några andra av hennes top choices snart kommer att skicka positiva svar istället. Alltid jobbigt och trist att bli ratad. Men hon har redan kommit in på många andra.
Superskumt med planet som är puts väck borta. Jag kan liksom inte fatta det. Börjar tror att det är någon politisk kupp eller något sådant kanske. Man har gömmt undan planet???
Hade ingen aning om att det fanns ett helt tunnelsystem under NY. Jag undrar om det är många hemlösa som även bor nere i Stockholms tunelbanesystem.
Kram och ha en bra resa och vistelse i Philly som sagt.

Annika said...

Katta;
Å nej, jag har skrivit längre bara denna vecka :-)
Ett typiskt torsdagsinlägg, haha!!
Ja, vi ska hoppas och tro.
kram


Channal:
Jag såg att ni fått mkt snö, men heads up!!! Det är som det ska, trots allt.
Och jag såg att ni får milt.
Ja, det var synd med NC skolan, men det är vad det är…
OChH som jag säger till K, man kan inte komma in överallt.
De här böckerna hag läst, och läser, är totalt fascinerande. OCH hemska.
Hemläshet ja, vilken mardröm.
Trevlig helg.
Kram!!

Annika said...

Nettan:
TACK min fina vän!!
OOO jag hade velat se den där dokumentären om t-banan i Sthlm. Verkligen!! Att det finns hela världar under marken är nästan svindlande.
ja, Nettan, jag vet att du har vanan inne :-( En tråkig erfarenhet.
Gissa, denna plats kommer att strykas. Ingen väntar på en BFA, ja kanske om man är första reserv eller så. Men jag vet inte ens var K är.
Jaja, heads up, get blir bättre. OCH hon har ju kommit in…
Flera drömskolor återstår.
Kramar!!!


Ruth:
Så är det, pratade just om detta med en mamma häromdagen, att det inte alltid blir som de/man tänkt. Man får tänka om, i nya banor. Vi får se vad resten av beskeden säger. OCH glädja oss över att faktiskt HA kommit in på 4 skolor.
VISSA skolor mailar, men vissa skickar ut per mail. OCH ytterligare VISSA ringer, som Uconn. Olika det där. Men brevisen väntar jag på varje dag!!
Ha en fin helg.

Annika said...

Vivan:
Ja, hos er lite mer normalt. kanske.
Men det är klart att jag fattar att ni avskyr bakslagen efter den milda snöfattiga vinter som ni har haft.
Tack, vi ska hoppas att det blir lite goda besked med de sklor som finns kvar, och inte bara nekande.
Idag milt och dimma, nästa vecka…snö!!
Kramar och ha en trevlig helg!!!


Ruth:
:-)

Annika said...

Desireee:
Tack, vi ska hoppas det blir ett fint dygn i Philly.
Trevlig stad, och kul att se den skola där K faktiskt kommit IN!!
Ja, planet ja…Jag börjar också tänka att det är ngt utstuderat. Mkt underligt.
MKT!!
OCH att ingen vet ngt. USCH!
Stackars familjer som väntar på sin älskade.
Ja, jösses, dessa hemlösa under städerna. Vilket liv de lever.
Ofattbart. Jo, de finns i Sthlm också, inte lika många som i de verkligt stora städerna, men de finns!
Skrämmande.
Trevlig helg!!
Kramar!!

Erica said...

Vad tråkigt med det negativa beskedet.
Även fast man säkert räknar med sådana besked när man söker till utbildningar med sådan konkurrens så förstår jag att det känns svårt när man väl får dem.
Det känns i alla fall roligt att hon redan nu trots allt har flera skolor att välja mellan. Och jag håller fortfarande tummarna att Postis ska komma med fler positiva besked än negativa :-D

Förstår dock att vänteleken inte är särskilt rolig!
Minns när jag sökte in på LTU 2003. Trots att jag visste att "typ alla kommer in på Lärarprogrammet" så kändes det ändå som en typ av befrielse när jag fick beskedet med "Antagen".

Ja, det där med planet är mystiskt.
Har i och för sig inte läst så mycket om det (jag brukar vara dålig på att komma ihåg att kolla nyheter) men till viss del har ju denna nyhet inte gått att undvika.
Hoppas för de anhöriga (och passagerarna självklart) att de snart hittar planet.

Böckerna om tunnelsystemen låter riktigt spännande.
Har alltid tyckt sådant är väldigt faschinerande, dock lite skrämmande. Speciellt sådant som är gammalt/övergivet. Eventuellt kan det ha med mitt intresse för historia att göra... Och mitt fotointresse... ;-)
Mina tankar vandrar osökt till filmen Beck -Spår i mörkret ;-) som ju handlar om just tunnelsystemet under Stockholm.
Och en av Gunvalds repliker i den filmen: "Hela stan står ju på ett jävla bäverbo" ;-)

Hoppas ni får en bra helg!
Och jag önskar Karolina ett stort lycka till på sin sista audition!

MVH /Erica

Anonymous said...

Förstar att K är besviken, men hon har ju en del skolor att välja bland & sa finns ju skolor kvar...man maste tänka positivt ;-) Hoppas ni far besked snart sa ni kan börja planera.
Vilka interessanta böcker du läser Annika! En helt annan värld där nere i tunnelsystemet.
Ha det sa kul i Philly! Hoppas att ni far en bra resa!
Här är det precis som det ska vara vid vernal equinox...sol, omkring 15 grader.
Kramar, Lisa

Cari said...

Angående livet under mark, jag kan rekommendera boken "Flickan under gatan" av Roslund och Hellström.
https://www.adlibris.com/se/bok/flickan-under-gatan-9789185625680?gclid=CKLUnNeLob0CFcTbcgoddKwA0A
Verkligen bra.
Hälsningar från ett snöigt/blanskigt Stockholm.

Annika said...

Erica:
Ja, visst.
Man måste helt enkelt räkna med negativa besked. Men, det är inte KUL då de kommer :-(
Som sagt, vi ska hoppas postis har med sig ngt kul de närmaste dagarna, eller att mailen ska innehålla ngt roligt eller att ett tfnsamtal ska komma. Skolorna informerar på olika sätt.
Spännande och LÄSKIGT!!!
Antagen är precis vad man vill se.
Erica, visste inte att du har en lärarutbildning i bagaget!!!! COOLT!!! DET är ju toppen!!
Ja, Erica, dessa böcker ÄR fascinerande!! TILL MAX!!!!
Gillar böcker av detta slag.
Har du sett böckerna Svenska Ödehus? OM inte så leta upp dem!!! OTROLIGT fascinerande, och sorgliga och lite kusliga. Men sååå fina bilder och så fin TEXT!!!
Exakt, jag tror att vi inte ens fattar vidden av vad som pågår i tunnelsystemen. Vi ser ju aldrig dem som bor där, de håller sig undan spåren, förstås. Men de bor ofta nära dem.
Otroligt spännande. Vet inte om jag skulle våga mig ner i tunnlarna även med guider. Men attans vilket intresse jag har för detta.
tack Erica, ha en en finfin helg!!


Lisa:
Ja, lite besviken är hon allt, men som jag säger till henne; det går inte få bra besked från 12 skolor. Nu får vi se vad resten har att erbjuda. Jag vet ju att det blir bra oavsett.
Ja, böckerna ja, de är totalt fascinerande och jag blir så GRIPEN av dem!
LÄS!!
Tack, det ska nog bli bra i Philly, nära och bra också!!
Här har vi också en strålande dag, så vackert och milt blir det.
Kramar!

Annika said...

Cari:
Tack för tips. Läser gärna om ngn som bor i tunnlarna under Sthlm också. De finns verklgien överallt, och vi ser dem ICKE. De vet var de kan gå in, och de vet hur hålla sig undan.
Otroligt.
rekommenderar mina böcker ovan också. En helt annan värld!

alegni said...

Ja, usch och fy så jobbigt det är vänta på besked. Trist med det negativa, men jag hoppas det kommer fler positiva framöver! Önskar er lycka på resan i morgon!
Men så himla intressant med dessa som lever under jorden. Det har jag i min naivitet aldrig ens insett att folk gör. Huadå. Alltid lär man sig något nytt när man surfar runt i cybervärlden.
KRAM

Martina said...

Förstar att K är lite besviken pa att vara pa väntelistan pa ett drömuni. Och att all denna väntan är galet jobbig. Men, det finns ju inte mycket annat att göra än att gilla läget.

Ja det är verkligen mycket mysko med det försvunna planet. Jag tycker det är väldigt skumt och mycket som verkar döljas. Det kan ju inte vara möjligt att ett plan bara försvinner ar 2014?!!

Lycka till i helgen!
Kramar

Anne-Marie said...

Jag minns att jag tyckte det var så konstigt att kalla denna dag First Day of Spring när jag först kom till USA. Det var ju ofta vårlikt innan just denna dagen inföll.
Eftersom vi har haft vårväder i stort sett hela vintern känns det litet märkligt att det nu skall bli vår. Det har ju redan varit vår. Ja, du fattar vad jag menar. Att ni på östkusten längtar efter våren förstår jag verkligen.
Usch vad jobbigt med denna väntan på besked. Förstår att K (och säkert även du och P) är litet besvikna. Men den bana K har valt kommer säkert att kantas av både besvikelser och uppmuntran. Det är ju liksom inget vanligt jobb hon kommer att ha.
Men visst är det mysko med detta försvunna plan. Jag får litet känslan av Bermuda triangle - där ju både skepp och flygplan faktiskt försvunnit.
Men så intressant med alla dessa tunnlar och de som bor där. Har självklart hört talas om detta sätt att bo men aldrig läst mer ingående. Tänk att bo under markytan. Det finns ju "vanliga" hus som också ligger under markytan till största delen. Det är också fascinerande.
Ha en fin helg och lycka till! Kramar!!

Charlie sa ... said...

Förstår att det känns, att det är pirrigt att vänta, att efter att ha satsat 100% så vill man inte hamna på reserv. Det kommer flera besked, och de kommer vara positiva!

Härlig inlägg Annika - gillar dina punktinlägg. Idag har det känts vårigt här. Hoppas den känslan kommer till DC snart!

Kör försiktigt och ha en trevlig helg i Philly (skönt att den skolan är avklarad så att säga eftersom K kommit in! Det kommer gå finfint)

KRAM!!

Anonymous said...

Hej Annika: Jag laste ocksa the Mole People for flera ar sen, idag bestallde jag The Tunnel People fran Amazon, jag forstar din 'facination', jag ocksa. Hoppas hoppas att K kommer till ett college i New England, det ar sa 'traditional old America' har, ar det inte? Vi bor nara Dartmouth, det ar helt underbart, alskar att vandra runt dar. Ja, har snoar det och blaser is vindar, snon tacker fonstren i vardagsrummet. Vi planerar en vecka pa St John. Can't wait. Happy Spring!! Kram Ann

Coolaannna said...

Håller tummarna för ett positivt besked. Ja, den där väntan är ibland olidlig.

Trevlig helg åt er på andra sidan Atlanten,
Och på tal om Atlanten och andra sidan blir jag så nervöst när det händer saker med flygplan. Jag tänker på dem varje dag och jag tänker på hur jag ska klara min resa över...

Kram

Ann i FFX said...

Hoppas allt gick bra I Philadelphia. Kul att få se lite mera av landet på detta sättet. Läste just en intressant artikel i dagens (Söndag) Washington Post just om "admissions process" till universitet. Mycket man inte vet.

Tack för bra bok råd. Ska kolla de där böckerna.
Ha en bra Söndag eftermiddag!

Annika said...

Ingela.
Att vänta på besked är verkligen en PAIN!!
USCH!!
Vi ska hoppas på fler positiva besked, verkligen!!
Ja, folk som lever under marken i stora städer är vanligare än man tror. Visst, jag vet, det är svårt att tro!!
Kram!!


Martina:
Det är bara att gilla läget. Jobbigt är det, men valet är ringa.
Suck.
Den här veckan borde en massa besked ramla in…
Läskigt.
Planet ja, det är så SKITSKUMT"!! Inte ens idag vet vi egentligen mer. Tycker också det känns som om mkt döljs.
Kramar!!

Annika said...

AM:
Jag vet, men det är ju detsamma som vårdagjämningen, bara ett annat ord. Men preis som du SÄGER har ju oftast våren börjat redan då. Samma med sommaren. När First day of summer bryter in har det ju varit sommar länge.
Så underligt ord att använda, absolut.
Sant, att få negativa besked gör ONT. Men det är bara att ta det med jämnmod också. Precis som du säger kommer hennes framtida bana att innebära massor med besvikelser.
Planet är så mysko!!!
Och inte vet vi så mkt mer nu heller.
JA, de hemlösa under marken fascinerar verkligen.
Otroligt.
Kramar!!


Lotta:
Ja, det är inte lätt det där. Men det är smällar man måste ta.
TUNGT!!!!
Inte roligt, men vi ska hoppas att ngt fler positivt kommer!!
Usch denna väntan!!
Inte så vårligt denna morgin,. -6. Brr…
Tröttsamt.
Philly var kul!
Kramar!!

Annika said...

Coola Anna:
Väntan är inte rolig.
Ja, jag vet, jag är som du, jag gillar inte heller att flyga. USCH!!
Tycker också det är högst obehagligt att man inte har ngra svar på detta ännu.
Kramar!!


Ann:
DEN artikeln läste jag med största intresse igår. OCh den som den holländska mamman skrivit också, om college i USA.
Vi ligger verkligen i deras händer, in their mercy!!!
Ja, böckerna jag listat är så bra.
Kramar!!