Wednesday, March 05, 2014

Att åldras...

Onsdag!

Mitt i veckan. En helt vanlig dag. Mildgrader och tö. Sol.  Skoldag som vanligt.
Jag är ganska säker på att vi inte kommer att få fler snödagar iår.  GANSKA, sa jag...

Jag ska snart iväg för att klippa och slinga mig. Det eviga fixet, och det eviga kämpet mot de gråa hårstråna som tar över min skalp alltmer.
Många av er tycker jag är hos frissan ofta, och det kanske jag är. Jag går ungefär 4-5 gånger om året.

Ibland leker jag med tanken på att sluta färga håret, att låta det gråa ta över som det vill. Men samtidigt tycker jag verkligen ATT grått hår åldrar en person.
Kanske speciellt då den grå utväxten befinner sig i den fas då det är “spridda, tydliga skurar” av grått i håret.
Då håret HELT vitnat, eller grånat tycker jag att det är skitsnyggt! Jag har en granne som tröttnade på det eviga fejandet med håret. HON lät det gråna totalt, och det blev gråvitt. Så snyggt.
Grannen lät det gråna innan hon var femtio år fyllda. Ja, jag kan bara lyfta på hatten och säga att det är jättefint. Grannen har en kort, kort frisyr. Tänk Jamie Lee Curtis.

Min egen pappa är stålgrå i håret. Min mormor har varit gråhårig länge, och det är så klädsamt.

Jag har iallafall nu förstått att det inte är någon ide att helfärga håret mörkt längre. Just nu har jag en mörkbrun färg i håret, en enda färg. Det funkar inte, det gråa tar över på nolltid i bena och tinningar. Det stör mig enormt. Karolina säger att hon inte ser det, att hon tycker att JAG överdriver. Kanske överdriver jag? Kanske inte?Idag ska jag be min fina frisör Laura slinga håret ljust igen. Det är det enda raka. I ett blondare hår syns den gråa utväxten mindre, och jag har varken råd eller LUST att underhålla ett mörkfärgat hår var tredje vecka.
Från och med idag säger jag adjö till mörkt hår, och hej till slingat blont hår igen.

Det här med att åldras...
Om prick en vecka fyller jag 48 år!
Två år kvar till de femtio alltså.
Det känns som om det var igår jag fyllde 40. Jag erkänner att det är obehagligt på många sätt, tidens framfart.
Varje dag kan jag se nya rynkor, varje dag värker knä och höft alltmer.
Lederna är slitna.
Mina fingrar vitnar bort i Reynauds Syndrom oftare än de brukar. Ja, visst, vintern är kallare än kall, så det förklarar väl saken?


Det första jag gör när jag ska kolla min iPhone på morgonen är att sträcka mig efter läsglasögonen. Jag har ett par läsisar på varje våningsplan i mitt hus.
Då jag stirrat på iPhonens olika appar ett längre tag är min syn grumlig.
Det är verkligen kul att åldras!
Fast, alternativet vill vi ju inte ha heller...THAT is for SURE!!

Jag har inte gjort några skönhetsingreppp. Jag har aldrig använt botox, inte lyft mig, inte ens blekt mina tänder.
Det enda jag gör är att färga mitt hår.
Jag har heller inga planer på några ingrepp.
Tyvärr tror jag att HAR man väl börjat med ingrepp så KAN man inte sluta. Alltså är det bäst att aldrig börja.

Jag har några vänner som använder regelbunden botox. Jag kan inte påstå att det syns, eller att det ser “plastigt” ut.
Men, nej, jag är inte sugen på att börja injicera giftet. Inte just nu iallfall, ska jag tillägga.

För tio år sedan fördömde jag skönhetsingrepp. Idag har jag en annan förståelse.
Samtidigt tycker jag att det ÄR sorgligt att man ens ska behöva fundera på ingrepp, och att många högst frivilligt lägger sig under kniven.
Det finns många skräckexempel på kvinnor, och MÄN, som har lyft sönder sig. OCH har man en gång vikt in på stigen så fortsätter man att följa den, det är jag säker på.
Jag får ofta höra att jag ser ung ut.
Jo, jag tackar BRA gener för det.
TACK för dem!
Jag har hittat min stil. Jag följer inga direkta trender. När jag handlar kläder kommer de från Anthro, Free People, Banana. J Crew, Ann Taylor eller GAP.
Nu var det förresten länge sen jag köpte kläder, väldigt länge sen...
Jag gillar högklackade skor och stövlar.
Jag har bara gympadojjor då jag är ute och går mina PWs. Mest och helst klär jag mig i kjol och klänning.
Jeans är inte min grej. Jag har aldrig bemästrat det där med smink…
Jag klarar mig med mascara, ögonskugga, lite puder och läppglans.  Skulle vilja kunna mer.
Karolina, 17, är duktigare  än jag på smink och make-up.

Jag känner mig mentalt som 26, och är ung, och glad, i sinnet.
Men ser jag mig i spegeln är det väldigt mycket 47...Hur är det med dig?
Färgar du ditt hår?
Har du tagit botox?
Är du för eller emot skönhetsingrepp?
Tycker du att det är jobbigt att åldras?

38 comments:

Anonymous said...

Åh ja! Jag färgar håret. Inte klokt vad med gråa hår som poppar upp. Har nyss fyllt 40 och jag gladeligen färgar på.

Nja, botox undviker jag gärna. Några lyft blir det inte tal om. Jag jobbade i operationssalen och har sett ett och annat. Inget för mig!!

Dock så är jag duktig på att ta hand om min hud. Ser till att använda ansiktslotion med solskyddsfaktor varje dag

Anonymous said...

Hehe, jag är inte riktigt där än. Men jag tycker att folk generellt sett är väldigt nojjiga om både ålder och hur man ser ut, speciellt här i USA. Fast det är kanske främst det där med att bleka tänderna, som verkligen ALLA verkar göra. Själv undrar jag hur tunna deras tänder blir i slutändan. När jag fyllde 30 i somras så tycker jag inte att jag hade någon ålders nojja, det var bara, jaha då var man ett år äldre. Även fast väldigt väldigt många av mina kompisar har minst ett barn vid detta laget så tycker jag inte att jag har sådär jätte mycket ålders nojja. Men jag vill nog helst skaffa barn inom 5 år, det är kanske enda ålders nojjan jag har :) Min mamma färgar eller tonar håret då och då, och det tycker jag är jättefint. Mer än så tycker jag inte att man bör göra.

Äventyret framtiden said...

Jag tror att man åldras snabbare om man oroar sig för att bli gammal:).
Jag tror också att det är mycket hälsosammare att försöka inse sin begränsning som levande människa. Vi har vår tid på jorden och då är det bäst att göra det bästa av den. Vi ska åldras om vi får leva, vi ska få rynkor, bli färglösare av naturliga skäl. Vi kan inte se ut som artonåringarna hela livet ut och även om vi försöker göra det på konstgjord väg så ser det enbart fånigt ut. Åldern syns i alla fall och till och med ännu tydligare än om man låter sig åldras naturligt. Det bästa man kan göra för att åldras med värdighet är att må gott i den mån det är möjligt, att leva gott, att försöka ha nyfikenheten kvar och att inte bli bitter. Att bli bitter är förödande för skönheten som vi alla har. Nej, ingen botox här, inte ens hårfärg längre, eftersom jag vet vad den innehåller, (ok det finns ekologisk men inte många färger). Jag låter mig vara som jag är och mår bra av det. På söndag fyller min äldsta 40 år, idag min yngsta 37 år och jag känner mig i stort sett lika gammal som mina unga barn:), trots mina 62 år, snart 63. Det handlar om sinnet
Det handlar om att simma lugnt, att ta emot livet med tillförsikt

Stor onsdagskram!

Sahra said...

Botox skulle jag aldrig kunna göra. Iallafall inte i skönhetssammanhang. Jag har dock blivit erbjuden botox för att lindra min migrän.
Däremot skulle jag kanske kunna tänka mig restylane för att fylla ut litegrann i de där fårorna kring munnen. De gör att jag ser sur och trött ut trots att jag inte är det. Rynkor är inget problem. Jag är nöjd med min hud. Önskar dock att påsarna under ögonen kunde försvinna. Har alltid haft dem. Alltid. De gör att jag ser väldigt väldigt trött och gammal ut. Jag har varit på konsultation kring dem, men jag är inte riktigt beredd att göra något åt dem ännu.
Eftersom jag tränar så mycket och har väldigt mycket energi skulle jag önska att det även speglades i ansiktet. Men några större hangups eller önskan att göra något har jag inte. Men jag säger inget om dem som väljer att göra något. Så länge det är under kontroll.
Däremot har jag börjat bli mer noggrann med serum och fuktighetskräm. Att äta bättre. Få frisk luft. Göra behandlingar på spa/skönhetssalong. Sånt brydde jag mig inte om tidigare. Det gör väldigt mycket. Framförallt för det mentala välbefinnandet. ktam

Channal said...

Jag lever i nuet! Bara att gilla läget. Har inte funderat på några kirurgiska ingrepp eller injektioner! Har sett så många som bara ser äldre ut när de har börjat! Men man ska aldrig säga aldrig... ska erkänna att jag har stått framför spegeln på morgonen och dragit åt skinnet under hakan och mun, ögon o panna!!

Det värsta är krämporna som spökar!! Och vikten! förr kunde jag äta allt... det funkar inte längre. Men men jag känner mig som 23 :-)

KRAMAR!! Anna

Nettan said...

Åh ålder är ju bara en siffra, allt handlar om hur man känner sig och jag skulle aldrig få för mig att göra kirurgiska ingrepp. Håret är en annan femma, färgar det 3-4 ggr per år och visst finns det enstaka grå strån men det är ok, tyvärr kan jag inte bli blond eftersom jag alltid varit mörk cendré (eller svenskt råttfärgad) och det skulle se konstigt ut.
Botox är inte heller något för mig inte nu iaf. Det som jag dock märker av är synens förändringar, har ju glasögon i vanliga fall och får ta av dem för att kolla på appar på telefonen etc.
Hoppas nu du får en härlig onsdag!

Kramar
Nettan

Jane said...

blir stolta 40 i år! MEN känner mig ung!! Tror 74 var en bra årgång, de flesta jag gick i samma klass som ser yngre ut än 39/40..
Tycker att det är helt ok att vara 39, skulle nog kunna tänka mig att vara det lite längre.
Ingen botox MEN om jag hade en jätteirriterande rynka etc. kanske jag skulle tänka annorlunda. Det är lätt att fördöma utan att vara i den situationen.
Har blekt tänderna en gång, aj vad det ilade. Skulle göra det igen om det inte gjorde så förbaskat ont.
Slingar håret var 3:e månad. Ett måste!!

Jag tycker att man i allmänhet kommer rätt långt med att äta sunt, motionera, dricka mycket vatten och sköta om huden etc. Men som sagt, hade jag något som störde mig enormt så kanske jag skulle göra något åt det. Men inte åt några vanliga små rynkor och ålderstecken:)

Desiree said...

Att åldras är ju verkligen inte kul men det är ju något man inte kommer ifrån heller och något som alla gör. Det gäller liksom försöka göra det bästa av något man ändå inte kan undvika. Nog har jag fått fler gråa strån. Ser fram emot då vi kommer till sverige i april och jag äntligen får lite nya slingor. Brukar bara slinga mig ca 1 gång om året. Klipper mig gör jag endast 2-3 gånger. Jag tror klippkulturen är annorlunda i USA och att man dessutom klipper annorlunda som gör att man går betydligt oftare.
Jag känner mig inte sugen på någon skönhetsoperation. Jag tycker dessa är lite läskiga. Blir ju ofta så att har man börjat så måste man göra fler för att underhålla. Jag är inte heller den som skulle vilja prova botox, blir rädd för att det ska se plastigt och artificiellt ut.
Jag tackar min lyckliga stjärna att jag liksom du har fått lyckan av bra gener som gör att jag ser betydligt yngre ut än vad jag är. Jag ser också till att inte klä mig tantigt. Många här i Schweiz klär sig rätt tantigt för sin ålder.
Smink har jag alltid gillat och jag sminkar mig varje dag. Känner mig naken utan smink.
Jag tror på att försöka åldras med värdighet och att som Jane ovan säger försöka underhålla kroppen så att den mår bra och håller längre med motion, sund mat, försöka minska på stress, få rätt mängd sömn, inte för mycket alcohol, ingen rökning ect.

Även om du närmar dig 50 stecken så känns du inte alls som 50. Du är ung i sinnet Annika och du känns ung. De finns de som är betydligt mer tant då de är 30 än vad du någonsin kommer att bli.
Kram från en vän med grå strån här också.

olgakatt said...

Jag slutade slinga håret för länge sedan och fick bara komplimanger när jag blev i stort sett helgrå. Inte kan det vara hälsosamt heller att ha i en massa kemikalier i hårbotten. Hos oss kom det vid EU-inträdet tillbaka en massa räliga gifter i hårfärgningsmedel som varit förbjudna länge. Nu vore det förbudet handelshinder!
Har även fått en väninna att sluta färga håret och hon blev mycket snyggare.
Nej tack, ingen kosmetisk kirurgi, inget botox eller annat kolijox. Vanligt enkelt smink räcker långt.

Ont i leder har jag också, tyvärr. Knä och höft, precis som du och sedan väldigt länge tumbaserna. Man lär sig sina knep för att leva med det. Skulle det bli alltför besvärligt finns det duktiga ortopeder och handkirurger!

Humlan said...

Jag var hos frisören i måndags och vi pratade just om det där med grått hår. Jag är ju så lycklig att jag har blivit mörkhårig istället för gråhårig. Visst jag har haft ca 20 gråa hårstrån hittills, så anlaget finns där, men det har inte börjat ordentligt än. Ögonbrynen är en annan femma, där är hälften av stråna vita... där syns det att jag är 55. Jag tycker att det kan vara snyggt med grått hår, men min frissa påpekade att många inte får en snygg grå färg, så även om man tycker att grått är snyggt så är det inte säkert att man själv får en snygg variant... men det kan man ju inte veta förrän man har testat att låta håret bli grått. Men ska man färga det gråa så blir det ofta snyggare och håller betydligt längre att göra ljusa slingor än att ha mörkt hår med en grå utväxt i benan. Jag tycker att du har en fin hårfärg på dina bilder, men jag förstår problemet och tycker att det låter vettigt att ta ljusa slingor istället.
Annars är mitt stora åldersproblem att jag gått upp så mycket i vikt. Jag vet att det mesta beror på att jag mår för dålig för att laga mat och därför lever för mycket på sådant som inte är riktigt nyttig och dessutom gör att jag är sugen hela kvällarna (och det kan jag ju inte stå emot...), men jag har varit dålig i dryga 20 år men viktökningen har verkligen kommit igång de senaste åren, så nog spelar åldern också roll.
Jag funderade på tandblekning för några år sedan, men jag fick sedan veta att den missfärgade framtanden som stör mig mest är skadad så att blekning inte skulle hjälpa utan det krävs en fasad. Då bestämde jag mig för att låta bli och numera tycker jag att missfärgningen inte är så tydlig... är det sant eller var det bara jag som tyckte att den var så stor tidigare?
Ingrepp har jag också mer förståelse för i dag, men det är inget för mig (just nu).
Hoppas du blir nöjd hos frissan!
Kram!

eastcoastmom said...

Att gå till frisören 3-4 gånger om året är ju helt normalt, inte speciellt ofta. Många av mina väninnor här går var 6:e vecka för att färga/slinga och trolla bort det grå...
Jag har fått de första grå stråna nu, och jag är faktiskt äldre än du. Inser också att jag borde göra ljusare slingor, det grå syns mindre mot ett ljusare hår. Men det bär mig emot eftersom jag inte färgat mitt hår alls de senaste 10 åren.
Skönhetsingrepp, kanske. Troligen inte. Men man ska aldrig säga aldrig.

Malou said...

Jag orkade inte med att färga håret, så jag lät det grana...Nu har jag "silver" vid tinningarna och en mörk lugg. Gäller allt som skönhetsinngrepp? Jag "förminskade" mitt ena bröst efter bröstcancer, så att jag fick två istället för ett och ett halvt bröst. Tänderna har jag alrig torts att bleak, min tandläkarkompis sa att de "vita" fyllningarna i framtänderna inte skulle blekas så då skulle tänderna bli "fläckiga". Dessutom drickar jag massa te, så blekta tänder skulle färgas igen.

Annika said...

Marie:
Eller hur? De där gråa stråna som kommer som brev på posten!!
Ja, jag vill inte ha dem heller, inte förrän de är många fler än de är idag. Idag skulle det bli en blek salt och peppar effekt, och det är inte snyggt.
Så jag fortsätter.
Nä, jag tror också man ska hålla sig undan lyft. HAR man VÄL börjat kan man inte sluta, det är vad jag tror.
Japp, smörjer in med SFP gör jag också, inga dyra krämer. Bara L'oreal.
Kram!!


Ann:
Du är lite ung, ja…
HAHA.
MEn ja, när jag fyllde 30 tyckte jag nog att de första tecken p ååldrande kom.
Du vet, lite smygande.
Uppmuntrande va?
FAST, snyggast i livet var jag vid 37, så du ser!!
Det är fortfarande bara uppförsbacke för dig!!
:-)
Bleka tänderna funderar jag på att göra. Men kommer inte till skott. Tänker som du att emaljen slits, och min emalj är nog redan rätt tunn.
OH the worries!!!

Annika said...

Karin:
OJ, då blir jag nog snart 100 ;-)
Nej, men visst tänker väl nästan alla på det här med ålder?
Det är jag övertygad om. Men sen finns det ju grader. Oftast är jag nöjd med hur jag ser ut, men det är klart att jag ser ÅREN!!
Att vara glad, barsnlig, nyfiken och levnadsglad är nog absolut den bästa medicinen. Det har jag sett på min egen mormor i alla år, och på min pappa o mamma också och flera andra äldre i familjen. Att inte börja grotta ner sig. Att fortsätta vara aktiv etc.
Som sagt, alternativet ÄR inget alternativ.
Kram!


Sahra:
Botox är läskigt.
Min granne, hon med håret, tar botox för att lindra en halssjukdom. Tpg hon det inte skulle hon inte ha ngn röst. SÅ där är det helt annorlunda, ett måste.
Det kan kanske vara ngt att tänka på vid svår migrän?
Men just bars för skönhet? Nej, förmodligen inte. Säger det igen, man ska aldrig säga aldrig…
Exakt, jag fördömer inte heller längre, och det brukade jag göra.
Men, jag ska nog inte vandra in på stigen.
Serum o sådant skulle jag också kunna tänka mig.
Kramar!!

Annika said...

Channal:
Ja, det är det bästa. Det enda alternativet. Lev här och nu.
Exakt, jag tycker som du, man har sett skönhetsopererade som faktiskt börjar se äldre ut iom att rynkorna suddas ut. Inte så..nej, så vill vi inte ha det.
Ja, jag kan också stå och släta till ansiktet med händerna framför spegeln. lyfta pannan etc…
Krämporna är inte så roliga, jag vet. OCH de känns. Stelt och dant.
Vilken? Yes…Så trist.
Kramar!!Nettan:
Visserligen. men nog är det lite tungt ibland att se tidens gnaga på.
Att vara ung till sinnet är viktigt. Att försöa vara glad och positiv för det allra mesta.
Synen ja. Jag har läsisar, skulle inte klara mig utan dem längre då jag läser. Men jag försöker att inte vänja mig för mkt.
Kramar!!

Annika said...

Jane:
En sak är säker.
Dagens 40 och 50-åringar är snygga. DET är ngt jag verkligen märkt. OCH äldre än så också…
Speciellt hemma.
Men en 50 åring idag är inte som en 50 åring för 20 år sen.
Allt har ändrat sig där.
Tycker dock att man ibland blir lite förskräckt så man ser folk i sin egen ålder, och tänker ; OH vad hen ändrats och ser gammal ut.
DET händer rätt ofta, det tycker både jag och min man.
Kinda scary!!
Tanblekning ja, jag är rädd för det där ilet. Skiträdd. USCH vad otäckt.
Japp, att hålla igång både kropp och knopp är viktigt.Desiree:
ja, och åldras man inte ligger man två meter under marken. OCH det är ju inget alternativ precis.
Så, ja, det är bara att digga läget.
Vet inte om man klipper så annorlunda här, folk går bara så himla ofta. Jag känner folk som går var tredje vecka för att underhålla korta frisyrer etc.
Skulle jag aldrig orka…
Exakt, bra gener är en gåva. OCH jag är så glad att jag fick sådana från mina fldra. Ja, min pappa hade kunnat vara lite mindre grå, haha!!!
Men ja…
Nej, precis som du tror jag att har man väl börjat med skönhetsingrepp under kniv och sprutor så KAN man inte sluta.
DÅ har man fått det i blodet. Jag vill inte det.
Kläder ja, de gör mkt. ABSOLUT!!
At klä sig snyggt, att hitta sin stil. Att inte hamna i ngt tantträsk.
OCh inte heller gå och tro att man kan köpa kläder på tonårsaffärer etc.
Tack för gulliga ord, desiree.
Stora kramar tillbaka!!!

Annika said...

Olgakatt;
Precis, grått hår är jättefint när hela håret grånat. DET tycker jag också.
Precis som på min granne. Tror också att hon fick, sgs endast, komplimanger.
Mitt hår är inte där än, så jag fortsätter färgningen ett tag till. Men en dag ska jag också lägga av.
Precis, bäst hålla sig borta fr Botox etc.
Krämporna är inte kul, nej de är inte det…
USCH!!Humlan:
VAD härligt!!
Så skönt.
Min mamma och moster har inte mkt grått i sina hår heller. Inget som syns.
Så var glad för att du har så få strån.
ja, sant, alla grå färger är inte fina, men jag tror man kan fixa det med. Fast, då blir det ju återigen färgning av ngt slag.
Vikten ja, det är så trist att man bara dånar.
DET tycker jag med.
Blekning ja, jo jag med…jag har funderat mkt på det. Men är rädd för ilningar uttunning etc. Tycker dock det är himla snyggt.
OCh att det föryngrar, om tänderna inte blir överblekta förstås.
Ingrepp överlag har jag mer förståelse för idag än för tio år sen.
Kramar!!!

Annika said...

Eastcoast:
4-5 ggr om året också, hoppas jag :-)
Nej, men jag känne de som går var tredje vecka för att underhålla korta frisyrer etc. NOT my thing. SÅ kul är det inte att gå till frissan och sen är det ju himla dyrt.
Förstår att ddet bär emot att börja färga. jag har färgat mitt hår i 16 år, eller mer, 17 kanske.
Men, visst, ljusa slinor lindrar grå utväxt, så så får det bli idag.
OCH forever more…Malou:
Skönt att ha tagit det beslutet.
NEJ, men såklart att inte sådana ingrepp, som ditt bröst, räknas som skönhetsingrepp. Naturligtvis inte.
Bleka tänderna är ett svårt kapitetel. Ngt jag funderar på. Men jag dricker både kaffe, te oh rödvin och inget är speciellt gynnande för tänderna, varken blekta eller oblekta.

Anonymous said...

Hej på er, alla ungdomar.
Den 9 april fyller jag 86 år!
Har peppar o. salt kortklippt hår som the Haircuttery tar hand om ca var 6e vecka för 18 dollars. Har aldrig färgat håret; har inte haft några föryngrande kirurgiska ingrepp. Har ny linser i båda ögonen (cataracts starr?)och kan nu läsa uta glasögon för det mesta.
Har haft den stora turen att få vara frisk; sjuhusbesök tre ggr för mina tre barn och en gg för lunginflammation. Inga operation eller brutna ben.

Älskade min make från den första ggn vi träffades till den dag han dog, nästan 50 år senare. Barnen kom, när vi bestämde, och dom är friska (viktigast av allt).
Tror att om man är lycklig, är man vacker, och lycklig blir man genom att vara intresserad av många saker och som nämnts, nyfikenhet håller en ung.

Lite äventyrslusta; "How would you like to move to Alaska?" Yes!
"I´ve got an offer for a job in Indonesia. You want to go?" Yes!

Att hjälpa andra och vara generös, inte bara med pengar, men med ens tid.

Hålla kontakten med gamla vänner men lika viktigt är att "make new friends", som vi sjöng i flickscouterna:

Make new friends but keep the old.
One is silver and the other gold.

OK, class dismissed!
Ruth i VirginiaAnnika said...

Ruth:
Heder åt dig!!
Vid 86 har man ALL talan i världen!!
RESPEKT på alla plan!
OCh du, jag ler genom HELA ditt inlägg. Underbara du!
Jag gillar ditt hår!!! Du är ungdomlig som bara den!!
TACK Ruth, en kommentar som behövdes från drottningen!!!
Kramar från mig idag!!!!

artfullycarin@gmail.com said...

Tycker inte direkt det är jobbigt att åldras, men som du säger så är 40 och 50 åringar klart mycket yngre i sättet idag än de var för typ 20 år sen. Jag blir 42 i sommar och slutade färga/ slingra håret i fjol. Håret bryr mig inte så mycket, men försöker bli mycket bättre på att smörja mig och dricka mer vatten/ mindre te och sånt. Fördelen med att bli äldre är ju också att man lärt sig vad som klär en, och vet vad man vill, och den självsäkerheten gör genast att man ser yngre och mer livsglad ut. Funderar dock på att bleka tänderna efter allt mitt temissbruk, men är rädd för att emaljen blir skör, och sen undrar jag hur dumma de där blekta tänderna kommer att se i ut i jämförelse med resten av ansiktet som jag låtit åldras naturligt.

Erica said...

Finns ju ett ordspråk som säger "Du är inte äldre än du känner dig" :-)
Och jag tycker inte det känns som att du närmar dig 50. Mer som 40 kanske :-)
I år fyller pappa 55år och mamma 52, och det känns fortfarande konstigt att de är över 50.

Angående smink så är jag ungefär likadan.
Jag lärde mig aldrig riktigt det här med sminkning, och jag har nog bara använt smink en handfull gånger i mitt liv.
Använder inte ens mascara eller så, utan jag är alltid helt utan smink.
När det gäller sådant är jag nog helt enkelt för lat för att sminka mig varje dag :-)

När det gäller skönhetsoperationer för att hindra åldrande måste jag nog ändå säga att jag är helt emot dessa, även om de ser naturligt ut.
För även om det skulle se naturligt ut så tycker jag inte det finns något naturligt med att göra en operation man inte behöver eller spruta in gift i sin kropp bara för att hindra det mest naturliga i världen.
Man blir ju ändå äldre, oavsett vad man pysslar med på kirurgisk väg...
För som du skriver, så tror jag också att det mycket lätt blir till ett beroende om man väl börjar.

DOCK har jag absolut ingenting emot t.ex. hårfärgning och liknande ändringar i utseendet.

Jag fyller 30år i juli, och jag har haft världens ålderskris i typ två år nu.
Tycker det är jättejobbigt med tanken på att jag bara har några månader kvar av "20-årsåldern", då det inte känns som om jag "gjort något".
Tanken på åldern utseendemässigt har det inte blivit så mycket med än, utan det är mer "själva åldern" som spökar.
Å andra sidan; då min ålderskris är så enorm nu, så kanske jag slipper den vid 40... ;-)

Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

Vform said...

Hej, längesen senast!
Hinner liksom inte med ... kanske det är åldern ;)
Visst vill man bli gammal om man får vara frisk!
Är själv på god väg nu när man har semester 52 veckor, första året :)
Och visst färgar man håret, men därunder finns MÅNGA gråa strån ...
Upp till var och en, tycker jag, som vill skönhetsoperera sig!

Och vilken vinter ni haft/har ... det har INTE vi (som du vet).
Borde bli vår nu ... eller helst SOL!!
Ha det bra!
Kramar ♥

Freedomtravel said...

Visst är det lite skrämmande att åldras. Jag har ingen längtan efter att vara jätteung... men det går ju så fort! Jag vill också undvika ingrepp. Fördömer inte hårt, men tycker att det är trist om folk ska känna sig tvingade till det. Konstigt på något sätt... Träning och bra mat, det är vad jag kan försöka påverka med... lite grann. Grått hår kan vara fint, men samtidigt kommer ju åldern oavsett, så man kan väl skjuta upp det lite ;)

mammaxtre said...

Jag är inte rädd för att åldras. Ingrepp kommer inte på frågan. Har bestämt mig för att jag duger och att jag vill åldras med värdighet. Det betyder förstås inte att jag gillar precis allt med att åldras. Men, det är bara att gilla läget :-)

Jag har också funderat på att sluta göra slingor, låta det få vara råttfärgat. Men den tankegången är enkom för att min frisör gått i pension Jag är rädd att gå till ngn annan. Jag önskar så att jag hade grått hår, men det har jag inte. Så snyggt med grått hår!

Det där med synen. Efter 45 var det ett faktum, fasiken vad synen försämrades :-(

Finns det något vackrare än kvinnor som åldrats utan ingrepp. Kvinnor i vilka man ser spår av livet. Alla skall vi bli äldre. På inte sätt betyder ju det att livet är slut. Det är ju som det ska vara tänker jag.

Ha det gott

Anonymous said...

Jag färgar bort mitt gråa varje 7:e vecka, då ser det inte roligt ut även om de nog mest är jag som tänker på det (Folk har nog med sitt eget o går inte runt o letar gråa hår hos andra!)
Jag kan nog med ganska stor säkerhet säga att jag inte kommer att göra ngt skönhetsingrepp (Även om det sannerligen skulle behövas!!!) Jag sticker kanske ut hakan för mkt men det är svårt att säga till sina egna barn att Du är vacker, fin o duger som du är medan jag inte accepterar mej själv o min kropp.
Jag har massor av saker som jag skulle vilja såg helt annorlunda ut o som säkert oxå skulle bli bra efter ett ingrepp men nej..... Kärringen får duga som hon är :-)
Kramar från Anette!!

Annika said...

Jag har aldrig färgat håret och brukar säga att jag inte kommer att börja göra det. Jag är för lat och det verkar för jobbigt att ständigt hålla efter det... Men nu när jag ser att de grå stråna blir fler och fler så vette f-n... Jag är inte glad över dem! Grå strimmor är snyggt i mörkt hår tycker jag. Men inte i den tråkiga icke-hårfärgen som jag har. Grå strån gör mitt hår bara ännu tråkigare. Än så länge står jag ut med dem för de är inte sååå många (men de syns om man tittar noga) men vi får väl se hur snabbt de förökar sej...
Botox eller skönhetsoperationer är inget för mej, inte tandblekning heller.
Jag tycker tiden går för fort, vill inte bli äldre nu. 30 var en bra ålder. Men vad gör man, det är bara att gilla läget.
Tjejernas kompisar brukar säga att jag ser yngre ut än 41, då blir jag glad :-D. Fast det kanske inte alltid har med utseende att göra, till viss del beror det nog också på hur man är. Jag känner mej ganska ungdomlig... ;-).

Anonymous said...

Mina första gråa dock upp när jag var 20... Visserligen inte många men är man väldigt mörkhårig syns de väl. Hur det är idag? Ja, det vet jag inte för jag har färgat håret i snart 20 år och du vet ju färgen! Rött!
Men min frisör säger att jag egentligen inte har så värst många grå men de sitter så de syns.
Jag kommer fortsätta färga och jag gör det var femte vecka, fixar det själv hemma och man kan väl säga att jag har rutin!
I övrigt? Sminkar mig knappt, någon enstaka gång i veckan blir det lite mascara och kajal, annars inget. Och det är kanske därför jag knappt har några rynkor alls men de kommer säkert men jag är ju bara 45 än så länge ;-)
Skulle aldrig opererar mig. Men tog bort alla mina gräsliga och besvärliga åderbråck för tre år sedan, det skulle i Sverige ses som skönhets-OP men i Belgien, där jag gjorde det var de rent medicinska pga av de besvär jag hade.

Anonymous said...


En kvinna som ar aldre och man kan se sorgen och gladjen som varit i hennes liv i hennes ansikte ar bland det vackraste jag vet. Kram, Ann
PS Fortfarande massor med sno och otroligt kallt har. Men man kan kopa tulpaner...

Anne-Marie said...

Jag har aldrig färgat håret och kommer nog aldrig att göra det. De gråa hårstråna, som blir fler och fler för varje år, får finnas där. Jag märker att jag fått mycket mer gråa hår efter alla jobbiga saker som jag varit med om - Michael, min mamma osv.
Rynkorna blir fler och fler. Botox skulle jag aldrig ens tänka tanken att använda.
Synen har blivit sämre och mycket tror jag beror på alla timmar jag tillbringar framför datorn. Jag har läsglasögon (ser hur bra som helst på avstånd) men det är svaga glasögon.
Det är nog bara att gilla läget och inse att, som fysiska varelser, åldras vi. I Hollywood tycks man vilja förneka detta faktum. Tror inte det är bra med deras snedvridna skönhetsideal - att alla måste se ut som 25.
Jag känner mig också mycket yngre än vad jag är. Jag är 52 och känner mig nog som 35.
Stor kram!!

Anonymous said...

Intressant inlägg med kul kommentarer!

Jag började få några gråa hårstrån innan jag fick barn när jag var 30, sedan har jag inte sett några gråa hår på tio år, men nu börjar de komma lite smått, men inte värre än att jag kan rycka bort dem :)

Mina tänder är gula och fläckiga, men det känns verkligen inte nyttigt med blekning, så det får vara (och jag är ju redan gift :).
Operationer och ingrepp känns helt främmande för mig.

Jag är imponerad av dig Ruth, som håller igång och läser bloggar över hela världen!! Min svärmor som är 75 är teknikfreak, men i jämförelse med dig ligger hon i lä!

alegni said...

Jag har alltid sagt att jag gillar att bli äldre. Av många orsaker. Min teori är att ju äldre du blir, desto mindre förväntar sig din omgivning av dig. Du FÅR börja glömma saker och ting, och du förväntas inte orka eller hinna med allt. ;)
Men skämt åsido, det som jag gillar med att bli äldre är att de där skarpa kanterna i mitt svartvita synsätt suddas ut och jag får lättare att acceptera nyanser (i det mesta). Förr kunde jag ha stressat upp mig till max över dagens Vasabladet, där en bilaffär annonserade helt i chockrosa inför kvinnodagen. Med all den livsvisdom jag samlat på mig rör det mig inte alls (åtminstone inte mycket) i dag, och jag förstår i stället vad de vill uppnå med annonsen. Och jag har roligt åt alla unga feminister som eldar upp sig över annonsen. Hehe.
Alla ålderstecken på kroppen är ju inte lika roliga, men man får lära sig att bära dem med värdighet. Håret färgar jag, men i övrigt får det bli som det blir. Rynkor och hängiga ögonlock är inte skoj, men nä, dem kommer jag inte att åtgärda. It wouldn't be me.
Trevlig torsdag! KRAM

Annika said...

Carin:
Sant, dagens medelålders är inte som de var för 20 år sen.
Mkt ungdomligare idag på alla plan.
Det är jag glad för. Det känns inte lika jobbigt då!
Det där att ha hittat sin stil är så skönt. Att slippa kolla trender och ängslas.
Bleka tänderna ja, jag är också rädd för det där med emaljen och för ilningarna som lär komma.


Vivan:
Exakt, visst vill man bli gammal OM man får vara frisk. Håller med till 100.
Ja, färgar håret gör jag också.
Kan nog inte sluta med det på länge än.
Vår vinter ja. Den går till historien. Er också, kan jag tro.
Kramar!!

Annika said...

Erica:
ja, det finns ju det.
Men spegeln talar ett tydligare språk!!
Tyvärr.
Brukar säga att jag är som 26 i sinnet. Men, alas, det går inte att ljuga om att det är 47 istället.
Nåväl. det är det vanliga; är man frisk har man det att glädjas åt.
Krämpor får vi alla.
Ja, det är nog det som är farligt med ingrepp, har man väl valt den vägen tar man sig INTE ut igen.
Det är bäst att låta bli.
Att låta det naturliga råda.
Så du sminkar dig inte alls? Vad skönt. Din hy tackar dig, det är jag säker på.
Så du har en sådan kris? jag har aldrig, eller hittills, inte haft ngra stora ålderskriser, bara nojor. Absolut, har du den nu slipper du säkert den vid nästa stora milstolpe. Och Erica, vid 30 är det fortfarande bara uppförsbacke. Tro mig :-)Freedom:
VISST är det! I all ärlighet tror jag ingen kan hävda motsatsen innerst inne. DET är ju lite skrämmande att se åren gå och inte kunna göra ett dugg och veta vad som komma skall.
Absolut.
Pratade med min frisör igår om att bli gråhårig. Nej, hon tycker man ska vänta med det så länge man kan eftersom det verkligen åldrar. Det är en sak om man har ett helt vitt hår under som man färgar, men en annan då det ör mer "salt och peppar", och det ser mest bara oskött ut. KAN hålla med
Ingrepp ja, nej bäst att avstå. Det går aldrig att komma ur då man väl börjat.
Tycker också det är sorgligt att säkert så många känner sig tvingade.

Annika said...

Mammaxtre:
Sant, det där med att åldras med värdighet. DET kan man inte säga att de som lyft sig gör.Förfallet blir nästan tydligare.
Se bara på en viss drottning. Sorgligt.
OCh på mååånga i Hollywood. Inte bra.
Ja, ett helt grått/vitt här är så fint. men inte ett som är gråsprängt. Det är ganska åldrande. Så jag förtsätter nog i x-antal år till med färg och sling. Däremot är ett helgrått/vitt hår så vackert!!
Jag är rädd för de krämpor som kommer med åren, och andra sjukdomar. Det är nog det som är värst med att åldras…Anette:
DET
r nog sant, folk har inte tid att glo på andra. Jo, eller, ja…
Jo, jag brukar se sånt. Tyvärr. På VISSA, inte på alla. Har en annan granne med enorm utväxt och varenda gång jag ser henne blir jag liksom lite tagen; varför gär hon inget? HAHA!!
men annars, vem ser ngra grå strån? Nej, det gör inte jag heller.
Kommer inte heller att göra ingrepp. Som du säger, vad sänder det egentligen för signaler till de yngre?
Kramar!!!

Annika said...

Annika:
HAHA, ja du ser…bara en sådan sak, har MAN väl börjat färga då går man den stigen också och KAN inte ta sig ut.
Samma sak som med ingrepp. Fast på ett annat plan.
Du kan väl köra en toning?
jag vet, grått hår
r ÄR inte kul. Inte ett dugg.
Jag vet, det är lite jobbigt att åldras just med tanke på årens framfart. Tröstar mig också med att se ganska ung ut. Tror också det har en hel del med sinnet att göra,
Kram!!


Brysselkakan:
Samma här, jag var 19. men då var det i långsam takt. OC H ja, det syns väldigt bra i ett mörkt hår. Lite för bra, jag vet.
Din hårfärg är jättefin!!
Att inte sminka sig tror jag är en gudagåva till huden. Så bra där.
Just det, jag minns då du tog bort dina åderbråck. Färstår att sådana verkligen kan göra ONT. OCh jag förstår att du är glad att du fixade det hela i Belgien.

Annika said...

Ann:
Ja, en del sanning däri. Även om sagda kvinna inte håller med, kanske :-)
Tulpaner är härliga. Gläds åt alla jag kan köpa.
men vintern är jag sjukt less på NU.
Kram!


AM:
Pratade med min frisör om grått hår igår. Precis, bekymmer och stress skyndar på att det grånar. Hur trist är inte det?
Ser också bra på håll, men märker att synen inte mår bra av stirra på en iphone länge.
Har precis köpt nya läsisar i styrka 1,25.
And, so it goes…
Nej, skönhetsidealet är vrickat. Inte bara i Hollywood utan nästan överallt. det är verkligen trist,.
Kram!!

Annika said...

Sara:
TACK, ja kommenterarna är guld!!
Love it!!
Det är nog bra om vi kan undvika tandblekning, även om det är lockande :-)
Tror det sliter mkt och även gör ont efteråt.
Ruth är otrolig.
Jag har träffat henne, hon bor i förorten intill, Herndon.
Tycker också hon är grym på detta med bloggläsning, och att kommentera!!!Ingela:
Gillar dina teorier.
OCh det ligger mkt sanning däri. Allt är verkligen itne lika svart och vitt som det en gång var.
OCh sant, man bryr sig heller inte lika mkt om vad folk kan tänkas tycka och tänka.
nej, de fysiska teckenen som kommer med åldern ÄR inte roliga. Inte för fem öre. OCh det är ju inte kul att veta att de kommer att bli fler och fler heller.
Den där annonsen skulle jag vilja se. Bara i sättet du beskriver den kan jag förstå att folk retar sig, säkert jag med…
Haha,
Ska se om jag kan hitta den.
Kramar!!!