Thursday, February 06, 2014

Torsdagspunkterna den 6 februari

Det är torsdag igen!

Hejsan alla läsare!!

Och eftersom det är torsdag ska vi köra dagens inlägg i sedvanlig punktform!


*   This is only a test!
Vem älskar inte Mumin? Är det så att Mumin bara blir bättre ju äldre man blir? Är det så att vi förstår djupet i Tove Janssons böcker mer nu när vi är lite äldre?
Jag tycker så mycket om Tove Jansson, och så mycket om de böcker hon har skrivit. En storfavorit är “Sommarboken” som jag kan läsa om och om igen. Få beskriver sommaren, natur, känslor och sinnesstämningar så bra som Tove Jansson gjorde.
Jag lyssnar mycket på P1 och i höstas lyssnade jag på “Lundströms Bokradio” som vek flera program åt Tove Janssons muminböcker, och muminfigurer.
Intressant.
En kvinna där berättade att hon har otaliga muminmuggar hemma, och när hon har bjuder hem nya vänner brukar hon ställa muminmuggarna mitt på bordet. Gästerna får välja mugg då de kommer.
Gissa vilken mugg som väljs sist? Alltid!! Just det, Mårran!! Ingen vill ha Mårran-muggen.

I torsdags var jag värdinna för svennefrullen. Jag har själv otaliga muminmuggar som jag köpt i Finland (ja muggarna finns i Sverige också, såklart).
Jag ställde muggarna mitt på bordet. OCH JA, gissa vilken som ratades? Just det, Mårran blev KVAR!
Lustigt och intressant!
Stackars missförstådda Mårran som vill vara med, men som alla är rädda för.
*  Dessa barn!
Karolina, och hennes kompis Melanie, hade lite roligt på Super Bowl i söndags.
De hittade en gammalt foto från 1998. Melanie var 6 månader, och Karolina 2,5 år.
Kiddsen återskapade fotot! Yes, but why not?
Jag och min kompis Susanna fick ett riktigt gott skratt! Dessa töser har känt varandra hela livet. Stort och speciellt!!  Istället för napp är det en macron i Karolinas mun :-)
*  IS!
Igår hade vi isstorm här i Washington.
Bilder från den kommer imorgon här på bloggen.
IS fanns det gott om när jag tog min PW häromdagen.
JAG kan inte motstå vattenpölar där vattnet frusit.
Det känns som om jag måste krossa den isen!! Är ni likdana?
Fniss. Älskar när det KRASAR under skorna.
Dessa bilder tog jag i tisdags.
*  Är det inte det ena så ÄR det det andra...
Vi har fått in en fågel i skorstenen. Men är det inte roligt, så säg???
Först trodde vi att det var en ekorre, för en sådan har vi haft där förr. Men, alas nej, det är en fågel.
Denna fågel flyger in och ut. Vi slår hårt på skorsten, och spelar hög musik rätt upp i den. Den försvinner då. Jag antar att den håller på att bygga bo? Attsingen. Japp, nu finns det bara en sak att göra: RINGA sotaren!! Det är roligt nästan jämt.
YUP!!


*  När det blir otäckt!
Jag gillar programmet The Biggest Loser. Tycker att programmet är bra på så många sätt. Det inspierar, man blir glad då det går vägen för deltagarna. Att de blir av med sin stora övervikt genom att träna, och äta rätt. Resultaten är slående! Fantastiska!
MEN, i tisdags var det säsongsfinal. De tre finalisterna skulle väga in sig, och innan dess skulle de presenteras för oss tittare och publiken. Ut kommer tävlingens starkaste kvinna, Rachel. Den starka Rachel som vunnit ALLT som går att vinna, som varit oslagbar hela tiden. Kvinnan jag hejade på! SÅ kommer hon ut; ett benrangel! Hon ser ut som ett anorexia-fall! ALLA reagerar! ALLA! HON vinner titeln, såklart. Ingen har förlorat mer kroppsvikt än Rachel.  Nästan 60%  Men till vilket pris? Är det så att Rachel nu dragit på sig en ätstörning? Kommer NBC att hjälpa henne? HOPPAS denna fina tjej kan lägga på sig 8-10 kilo. HOPPAS att hon inser att hon är vackrare då, att denna kropp inte är något att eftersträva. Jo, det är ett fall som blivit uppmärksammat i media här.   Tycker så synd om Rachel.

Rachel vägde 117 kilo när hon började sin resa. Bilden där hon står i grönt linne togs innan alla finalister lämnade tävlingen för att åka hem och fortsätta sin träning och viktnedgång innnan finalen-  Då vägde Rachel runt 56 kilo.  På bilden med klänningen väger Rachel 47 kilo.
Jag vill bara att hon ska må bra!!!  HON var/är så stark!


*  Svennefrulle.
Har vi idag igen! men utan muminmuggar, skulle jag tro.


Ha en fin dag!!

29 comments:

Anne-Marie said...

Ni har fortfarande vinter där på östkusten. Nu har vi möjligen chans till litet regn och snö - det har utfärdats Winter Storm Watch. Vi får se om det blir så.
Isstormar verkar bli vanligare tycker jag. Såg helt otroliga bilder från Slovenien - de såg overkliga ut - som för ett par dagar sedan drabbades av en katastrofal isstorm som skadat stora delar av landet. Stora delar av deras enorma skogar har förstörts. Det var ett islager på kanske 10-15 cm som frusit på allt.
Jag brukade titta på The Biggest Loser men har inte gjort det nu på ett tag. Men så mager hon ser ut. Hemskt när en ätstörning kanske gått åt andra hållet.
Kommenterade aldrig igår - fotoböcker verkar trevligt men jag har faktiskt aldrig provat. Verkar vara ett bra sätt att kunna visa fina foton.
Kramar!!

Anonymous said...

Stackars Mårran! Men då fick hon i alla fall stå med på bordet igår.

Vad läskig hon såg ut på sista bilden, Loservinnaren. Ja, man hoppas ju att någon tar ansvar för hennes hälsa!

Erica said...

♦ Jag har alltid känt mig lite udda i den frågan; men jag har aldrig tyckt om Mumin, tyvärr. Och gör det fortfarande inte.
Tyckte alltid att de var... läskiga. Eller "läskiga" är inte riktigt rätt ord, men jag kommer inte på något annat.

♦ Vad roligt med återskapande av foto :-)
Det brukar vara en sådan där rolig inspirationsidé på t.ex. fotobloggar; man väljer ut en bild man tagit tidigare och gör en nyversion av den :-)

♦ Vad jobbigt med fågeln!
Håller verkligen tummarna för att den där Murphy snart ska dra sig tillbaka och ge er en paus :-) Jag tycker han varit lite för aktiv nu i början av året ;-)

♦ Jag gillar också att sådana program som t.ex. Biggest loser hjälper människor att komma i form och komma in i en hälsosam livsstil.
Dock gillar jag inte riktigt kombinationen Tävling och Viktnedgång, då viktnedgång är så pass personligt och ska göras helt enligt ens egna förutsättningar. (Men jag brukar å andra sidan inte se programmet, så jag vet inte exakt hur det går till).

Men jag kan tänka mig att risken för ätstörningar är överhängande för deltagarna i sådana program. Går man ner snabbt hänger ju hjärnan inte med lika fort som kroppen, och så själva tävlingsmomentet ovanpå det...
Så det skulle inte förvåna mig om den tjejen utvecklat en ätstörning.
47kg är absolut för lite för en vuxen människa! Hon skulle ha stannat vid mittenbilden!
Stackars människa! Hoppas verkligen hon får stöd och hjälp!

Jag HATAR verkligen vikthetsen som råder i dagens samhälle! 12-13åringar lär sig att "om låren tar ihop är man tjock..." Eh...!?!
Flickor (främst flickor) vill banta/gå ner i vikt redan på lågstadiet... Jag menar; då växer man ju fortfarande. Det är meningen att man ska gå upp i vikt i den åldern...
Och media (och liknande) ser bara dollartecken framför ögonen, så de gör inte saken bättre.
Ursäkta den långa utläggningen på den här punkten. ;-)

Hoppas du får en fin torsdag!
MVH /Erica

Jenny said...

Muggen: jag fick ju nyss en muminmugg av min chef. Hon hade valt länge mellan karaktärerna till den hon tyckte passade mig bäst. Lilla My, blev det.....Vet inte riktigt avd det säger.... :)

Jag ÄLSKAR sådana där bilder där man tar om en bild från när man vad liten. Det finns en bild på mig och Mia i badkaret när vi blir avlusade (!) som små som jag skulle vilja göra om.... Kanske en dag...

Alltså jag är väldigt skeptiskt till hela den här fitspo/fitness/get fit-trenden som pågår, mest på sociala medier. Ja, det är klart att vi ska träna och äta balanserat, det gör jag själv. Men det här att BÅDE se ut som ett benrangel OCH ha massa muskler, den går inte ihop. Det går till överdrift. Jag tror att den för vissa är ännu farligare än aneroxia. För vissa har kombinerat att inte äta något till att samtidigt försöka bygga muskler. Jag undrar vad det gör med kroppen. Säkert farligare än övervikt (även om jag som sagt tycker att man ska äta bra och träna).... Läskigt. Lät TV detta gå förbi okommenterat? Man vill ju inte att unga tjejer ska tro att detta är normen och målet....

Ha en fin torsdag! Kram

Sahra said...

Det där var en kul ide med fotot. Det skulle man kanske prova själv. Eller ha som tema på en fest. Leta fram bilder från förr på sina polare. Skicka med i inbjudan med uppmaningen att come as you as a ....

Morran ja. Min väns syrra kallas morran så jag har nog lite hjärta för den figuren.

Malou said...

Jamen Mårran är inte värst! Jag har en förskräcklig massa muggar, men jag ställer alltid Stinky längst bak (gillar inte honom!) och jag vill aldrig ha Hemulen (han är så tråååkig!)

Vform said...

Åja, mumin ÄR populära!
Men ack hur dyra muggarna är ... och säkert blir!
Lilla My är min favorit ;)
Trevligt med att återskapa foton ... och nog ser man likheten :)
Fotoböckerna du skrev i förra inlägget är jätteroliga att göra tycker också jag! Har just fått levererat min senaste av "Våra småttingar 2013" med ca 500 foton!
MEN de tar sin tid att tillverka!
Annars har jag numera fotona i mappar i hårddisken! INGEN risk tar jag mera!
Ha det gott ... hoppas "kråkan" flaxat iväg nu!
KRAM ♥

Desiree said...

Gå försiktigt på dina PW. Isen kan vara förädiskt hal. Men väldigt fina vinterbilder. Bilden på solnedgången med is var underbar.

Hi hi kul idé av Karolina och hennes kompis att återskapa kortet. Det tycker jag var fyndigt.

Biggest looser kan vara bra underhållning och kanske även något som sporrar och motiverar vissa som själva kämpar. Jag måste dock säga att Rachel här har gått förlångt då hon kommit ner på 47 kg. Hon ser inte längre frisk ut. Det har gått över styr och det syns.

Ha en fin fin torsdag.
Kramar!

Nettan said...

Stackars Mårran, hon är så missförståd, alltid, alltid utanför.
Och massor av is har ni, igen, här smälter snön dagtid men så är det iskallt på nätterna. Häftig bild på tjejerna, sådan är kul att göra.

Och Biggest loser, vad ska man säga? I bland går det verkligen till överdrift.

Hoppas du får en fin torsdag.
Kramar
Nettan

Annika said...

AM:
Oh ja, och det kommer vi att ha ett bra tag till, iaf hela denna månad, och till i början av mars.
Mkt nederbörd har det blivit.
Skulle önska att ni fick MYCKET också!
Isstormar med sådan bark har jag aldrig hört talas om. OJ OJ OJ, ja inte konstigt om det förstörde. Hemskt.
Isstormar är inte helt ovanliga på denna kust.
Ja, BL-Rachel ja. Tror aldrig ngn annan i BL har bantat ner sig så mkt som R gjorde.
Hoppas hon lägger på sig lite vikt nu.
Fotoböcker är nog det allra bästa, men tidskrävande och dyrt är det.
Kram!!


Sara:
Ja, stackars Mårran. OCh det är tydligen ngt som händer gång på gång att ingen tar henne.
Kul test. Ja, hon fick stå kvar på bordet…Lillan!!
Ja, det är synd om BL-Rachel.

Annika said...

Erica:
AWWW….Mumin som är så fina, och så djupa.
Filosofiska.
Tove Jansson har ju skrivit så många andra vackra böcker som du borde läsa.
Hon skrev verkligen på ett mkt speciellt sätt.
"Fågeln" ska jag skriva mer om imorrn…det är en historia det också, kan jag tala om. PUUUST!!
mer om det.
Jag vet, vikthetsen är hemsk idag. Speciellt för de unga, och speciellt för tjejer, ja.
De får en helt skev kroppsbild.
Att banta när man är liten är farligt. Ryser vid tanken.
BL är rätt bra, tycker jag. Men visst rasar dessa deltagare i vikt. De tränar i princip hela dagarna., och vem kan göra det i riktiga livet?
Hoppas denna tjej nu kan ta tag i detta. Fan, det är inte lätt. Först så tjock, och kritiseras för det. OCH sen så smal, och så blir det mediastorm.
DET är inte lätt.

Humlan said...

Jag har inga Muminmuggar själv, men jag gillar dom och väljer oftast efter humör, även Mårran har blivit vald ibland, men det är inte så ofta. Men jag kan förstå att hon ofta blir ratad.

Kan verkligen bli otäckt med dom där isstormarna, men vackert är det. Jag vill också gärna krossa isen på pölar eller kanter, det sitter fortfarande i sedan man var barn!

Otäckt med Rachels viktras! Jag hoppas verkligen att hon får den hjälp och stöd som hon behöver efter detta. Framför allt om hon blev hyllad och fick beröm under programmet... för risken är väl stor att hon har fått en ätstörning. Inte för att alla smala har en ätstörning, men kan hon få den viktminskningen om hon är frisk och äter?
Kram

Annika said...

Jenny:
KUL!!
Muminmuggarna är så fina!! De talade mkt om Lilla My i programmen också. HAHA!! Inte bara så hedrande saker sades ;.)
Men för det mesta är hon ju sinnebilden av en stark tjej!!! OCH det ska du vara glad att din chef tycker. HEJA HEJA!!
JA gör om badkarsbilden till en ny. Sådant är verkligen så roligt!!

NBC, vet inte om de har gått ut med ngt om detta. men R säger i alla intervjuer att hon mår fint, att hon följt alla deras råd. Vi ska hoppas att det är så då, och att hon kan lägga på sig ngra kilon nu när titeln är vunnen. I social media är det hett.
Visst har hela smalhets-fitness trenden gått över styr.
Unga tjejer vet inte längre vad som är normalt. OCh hetsen är enorm.
Ha en fin dag.
Kram!


Sahra:
Visst är det kul att återskapa ett gammalt foto. Kul festide!!
Mårran ja. hon är så missförstådd och misstrodd. Jag tycker inte helelr illa om henne, och Karolina gillar henne jättemkt!!

Annika said...

Malou:
HIHI, enligt kvinnan på P1 väljs Mårran alltid sist, den lilla.
Stinky ja. inte så kul :-)
Roligt dock med mumin!!

Vivan:
Köpte ju på mig en massa muggar på Hallpin i höstas!!
Gillar verkligen mumin. Nu kan jag inte göra om det här testet, suck…
Men det är ju lite intressant att det alltid är Mårran som väljs sist.
Fotoböcker är jätteroliga. Och det bästa sättet att bevara bilder på.
Men de tar tid att göra, och de är inte billiga.
Kråkon ja…Jodu, det är en hstoria det…berättar mer imorrrn :-)))
Kram!!

Annika said...

Desiree:
Det var värre igår då isen var sk black ice och jag bara drattade dit utan att ha en chans att stoppa det. USCH!!
Men ja, jag är verkligen försiktig då jag är ute på vintern. Går hellre på sidan om gångvägen än på den i nedförsbackar etc, där det är mindre risk för is.
USCH, nu har jag drattat dit två gånger denna vinter. NOT fun!!
BL gillar jag, och denna Rachel var helt outstanding under hela tävlingen. SÅ stark. SÅ motiverad och så gullig.
SÅ synd att hon tagit detta så långt. HOPPAS att hon går upp ngra kilo i vikt nu när hon vunnit.
Ha en fin dag!!
Kramar!!


Nettan:
Visst är det synd om mårran!!
OCH det var så intressant med denna kvinna som talade om detta test, att detta upprepar sig ofta. Lilla Mårran!!
BL ja, här har det gått för långt.
Kramar!!!

Charlie sa ... said...

Gillar dina punktinlägg!
Och bilderna på Karolina och Melanie…underbart. Vi har några sådana på Alex och hans bästis. Man inser att tiden har rusat när man tittar på dem ;)

Mumin och Tove Jansson - har en speciell plats i mitt hjärta! Så fint att du har så många muggar.

Japp, har läst om Rachel och sett bilderna…yikes! Så ska det inte få gå till. Har hon alltså lyckats gå ner 60% av sin kroppsvikt under programmets gång? Tycker hon är jättefin i bilden med gröna linnet. Ja, så tufft det här att hitta rätta balans och tycka om sig själv utan att det ska bli extremt. En god väns dotter råkade ut för samma sak - en lång resa tillbaka.

Min vän! Off to work.

Ha en fin dag med svennefrulle!!

KRAM

Annika said...

Humlan:
Jag vet., jag tror inte heller jag ratar Mårran. OCH Karolina valde ett stort badlakan med henne :-)
Men det var mkt intressant att höra om testet, och jättekul att testa själv :-)
OCh se att det verkligen VAR så!! Hade jag inte gillar Mårran hade jag inte köpt en mugg med henne. HIHI!!
Isstormar är grymma, ja…
Hua!!
Men vackra. Bilder imorrn!!
Jag hoppas också Rachel får hjälp nu. Kan ju tro att hon drog det till sin spets så att hon säkert kunde vinna titeln, men iaf…
Läskigt.
Kramar!!!

Annika said...

Lotta:
TACK min vän!!
Det är roligt att punkta också!!
HIHI visst är det kul att återskapa bilder. OCh vi fick oss verkligen ett gott skratt när flickorna visade oss detta i söndags :-)
Ja, Mumin och Tove J så FINA!!
Ja, hon gick ner 60% av sin vikt. DET är mkt det på så kort tid.
Hon skulle ha stannat vid mittenbilden, där är hon verkligen fin. Men hoppas att hon inser nu att det är för smalt.
Att hon måste gå upp lite.
Undrar så om NBC tar sitt ansvar?
USCH ja, det är lätt att dra på sig en ätstörning och få skev kroppsbild. Och anorexia, vilken kamp att komma tillbaka igen.
Heja R!! Måtte hon orka.
Ha en fin dag på jobbet!!!
Kramar!!!

Martina said...

Mumin har aldrig varit en av mina favoriter faktiskt. Och eftersom jag knappt känner igen figurerna kan jag ta Marran da om jag skulle komma och fika hos dig nagon gang!

Härligt med vänskap sa varar sa länge! Hoppas den fortsatter!

Vilken makalöst vacker bild pa isen och solen!

Men gud!! Den där Rachel kan ju inte alls ma speciellt bra. Att ga fran att vara sa otroligt överviktig till ett benrangel... pa hur kort tid da?! Hennes kropp maste ju fa en chock! Hoppas verkligen att hon kan fa hjälp att bli normalviktig.

Vi hade svalor som byggde bo och la ägg i det utrymmet ovanför fönstret där jalusierna rullas upp. Det är som en stängd stor lada och jag fattar inte hur dom kunde ta sig in i ett minihal.
Som sagt, alltid är det nagot...

Stora kramar

eastcoastmom said...

Stackars Mårran...
Vad roligt att de gjorde en ny version av det gamla fotot! Kreativt.
Ser aldrig Biggest Loser men har ju sett de här bilderna nu efteråt. Himmel. Nä sådär smal blir man inte på nån månad av att följa bra kostråd och träna... Den tjejen har helt enkelt slutat äta. Hon borde ha eliminerats från tävlingen, hon är sjuk, tyvärr.

Anonymous said...

När mina barn var yngre så hade vi en Mumin film där Stinky stängde in Ninni i ett hål och under en sten i skogen. Kristina var så rädd för Stinky!!

Fotot på Klixo och Melanie får mig fortfarande att skratta!

Såg inte TBL finalen men Rachel ser ju väldigt smal ut. Inte bra alls.

SB

Channal said...

Älskar Muminmuggarna! haha den muggen blir alltid kvar i skåpet. Den ser lite ruggig ut!

Isstorm låter som häxan i Narnia, brrr! Men du en fågel... OCH en ekorre!

Hahaha bilden är underbar!! Sötisar!

KRAMAR Anna

Channal said...

ps. Hon som gick ner ser INTE frisk ut! Läskigt! ds.

Jojo said...

Har precis hittat till din blog, kul! Vad är en svennefrulle? ;)

Vi bor på västkusten här i USA, snart på väg hem till Sverige igen!Musikanta said...

Kul idé med muggarna på bordet. Mirren har säkert 8-10 stycken. Mårran är Casimirs favorit, så hon blir aldrig kvar. Mirren har talat om för barnen att hon är snäll innerst inne och är ledsen för att allt som hon rör vid fryser till is.

Otäckt att se tjejen som väger 47 kg. Tycker som du att hon skulle gå upp 8-10 kg för att bli snygg.
Kram från Ingrid

Annika said...

Martina:
OK, du får Mårran. Men jag har inte heller så mkt emot henne, hihi!!
Kul att tjejerna återskapade bilden. Vi fick verkligen ett gott skratt.
Rachel ja, tror att de är på ranchen i fem månader? Kanske mindre. Inte helt säker.
Sen åker de hem i 30 dagar och fortsätter sin viktminskning och träning.
När R lämnade BL-ranchen var hon SÅ fin, och sen skalade hon av sig 9 kilo till på en månad.
Otroligt.
Jag vet, det ser inte snyggt ut.
Svalor ja, de kan ställa till det. Alltid ÄR det ngt.
Kramar!!


Eastcoast:
Ja R vad ju så fin då hon lämnade BL-ranchen efter x-antal månader. Men sen lyckades hon skala av sig 9-10 kilo innan finalen. Alla så chockade, inte minst hennes tränare.
Inte bra.
Undrar vad NBC kommer att göra?
Tycker inte heller det är rätt vinnare längre, även om R förtjänade sin vinst redan innan finalen,

Annika said...

SB:
Stinky det är en riktig filur det, haha. Ska se om jag hittar honom på en mugg sen när jag åker till Finland i sommar, haha.
Mårran klart bättre då :-)
Ja, bilden på K och M är ju för KUL!!
tycker det är så himla KUL att de återskapade den!!


Channal:
KUL att du också är en muminmuggsmänniska. Love it.
Ja, den muggen är mörk. Det kanske är främst därför ingen tar den? KUL test var det iallafall.
Isstorm är lite som häxan i Narnia, haha.
Lika vacker ich lika farlig.
Rachel ja, inte bra!!
Kramar!!

Annika said...

Jojo:
Välkommen hit!!
Trevligt!
Svennefrulle är helt enkelt frukost som jag och mina svenska vänner äter tillsammans en ggn i veckan--svennefrulle :-)
På väg hem alltså…spännande.
Varmt välkommen tillbaka!!


Ingrid:
ja, muminmuggar är kul! Mårran är så missförstådd, och även läskig.
Men det är bra att C tar den muggen. jag har inget emot den heller :-)
Det finns värre karaktärer i mumin, haha!!
Ja, visst borde R gå upp vikt. HOPPAS hon gör det!!
Kram!!

Cari said...

Älskar Mumin. Böckerna är så härliga (och djupa inte alls några barnböcker) och muggarna!
Jag har massor (men inte alla några har bara sålts i små upplagor i Finland). Och det kommer 4 nya muggar nu och till sommaren.
Hur ska de få plats? Nej Mårran är ingen favorit, trots att det är synd om den ensamma.