Wednesday, February 19, 2014

Lite förströdda vinter--och väder--tankar...

Det är onsdag igen. Veckorna flyger fram med väldig fart.
Vi befinner oss i början till slutet av vår näst-sista auditionturne.
Ja, jag tycker det ska bli skönt att få lägga dem bakom oss. Vi har sett mycket på kort tid. Vi har varit ute i många olika sorters väder med bil och tåg.
Snart stundar nästa resa för oss. Närmare bestämt imorgon...


Det är också den 19 februari. Med andra ord befinner vi oss än i den kallaste av vintermånaderna.
Kallt har vi haft denna vinter, så isande kallt. De olika Polar Vortex-systemen har avlöst varandra över nästan hela USA.
Personligen kan jag inte minnas en dylik vinter från något tidigare år i Washington.Bilderna i dagens inlägg är tagna igår på morgonen.  Golfbanan,  precis utanför mitt hus, och den känner ni ju till vid det här laget...


Om jag hatar det?
Nej, absolut inte. ABSOLUT inte!
Jag har verkligen inget emot snö och kyla. Det är ju vinter, så då ska det vara vinter.
Vår kan det inte ens bli här ännu, den får vänta tills i mars. Det är då den brukar komma,och även då kan den vara tveksam.
Det finns ett talesätt som lyder, March comes in like a lion and leaves like a lamb.
Faktum är att det ligger en del sanning däri. Jag minns stora snöstormar som kommit in under den första delen av mars.

Det jobbiga med snön här på östkusten är att den skapar sådant kaos, skolstängningar, flygförseningar, arbetsplatser stänger, snösvängen hinner inte med, inga vinterdäck.
Ja, ni har hört historien förr från oss alla som bloggar från denna kust.

Snödagar, det är ett amerikansk fenomen (eller NEJ, det är inte egentligen. Jag förstår ju numera att det är många länder som stänger skolor vid snö). Under hela Karolinas skoltid har jag tyckt att snödagar varit bonusdagar sända från vädergudarna. De ber oss att ta det lugnt, vara inne och ha det bra, njuta av snöfallet, eller att gå ut och åka pulka och annat om vi kan. Många tycker nog jag är knäpp i mitt tyckande. Nästa år kommer jag inte längre att ha ett skolbarn, och därmed blir det heller inga “snödagar” från “ovan”.
Fast visst kan även jag tycka de är töntigt med snödagar ibland, speciellt då skolorna denna vinter enbart stängt för KYLA. DÅ har det banne mig gått lite långt.
Ändock, alas, jag ser ändå “snödagar” som en välsignelse.
Det är jag det, och jag vet att alla dubbelarbetande föräldrar ser snödagar som ett hie, hån och en enorm huvudvärk. OCH JAG FÖRSTÅR DET!! Men för mig som hemmarabetande har de aldrig varit betungande.


På Facebook såg jag vad en kompis från England skrev nyligen, efter vår senaste stora snöstorm som gick under namnet Pax: Another big snow storm hits The DC Area. Fantastic snow removal in this city. You cannot even compare it to the UK.
Jag satt och smålog när jag läste det. TÄNK så relativt allting är. Jag tycker snösvängen är ganska dålig, och jag jämför snösplogarna med dem i norden.
Min kompis tycker att den är jättebra då hon jämför med England, eller London, varifrån hon kommer.
Vi har alla så olika utgångspunkter då det kommer till snö och kyla. Ni i Norrland tycker att Stockholms snöröjning är under all kritik.
And, so it goes...


Många, många äro de som nu längtar sig födärvade efter vår och sommar. Bloggar, facebook-uppdagteringar och Insgtagram vittnar om det.
Jag sällar mig INTE till sällskapet, men jag känner mig lite ensam. SANT!
Allt har sin tid. Låt vintern vara vinter medan det verkligen fortfarande är en vintermånad.
Carpe diem!
Se det som är vackert!
Våren kommer, och här i The Mid-Atlantic är den så kort. Den ger vika för sommaren innan vi ens hunnit säga vårdagjämning.
Sommaren i sig är het, lång och fuktig.
Jag vet att den kommer, och den kommer med storsläggan.
Varför ska jag längta efter den?

Jag älskar ALLA årstider. ALLA!
Vill inte vara utan en endaste en. Jag älskar även ALLA månader! Precis alla!
Ja, och jag älskar nog de allra flesta väderlekar också! LÄTT!
Sol--underbart!
Regn---Love IT!
Åska--Coolt! (om jag är i “säkert förvar”)
Storm--mäktigt (om allt går vägen)
Snö--Need I say more?
Molninga dagar--gillar självklart dem också.
Dimma--fullkomligt älskar (samma där som ovan. Keep me safe and sound).
Det enda jag inte gillar är när det ligger kraftiga lågtryck över Skandinavien under somrarna. Bort med dem, eller gör dem mer kortvariga. Fram för ordentliga, tydliga årstider.

OCH tack vädergudarna för att jag fick uppleva denna stränga, ovanliga Washington DC vinter!
JAG har uppskattat den till fullo! WELL, minus vattenläcka och sådan mög!

Nu går vi mildväder till mötes. Många är nog glada för det!

Igår dammade jag av min Lumix,  bilderna i dagens inlägg är tagna med den kameran! Den är bra. Det är den, Lumixen!! Orkar inte med mitt 50 mm objektiv på Canon då jag ska fota landskap.  Men snart, snart kommer mitt nya 18-13m mm objektiv  till Canon.  Jag ser att dessa bilder inte är lika bra som de jag tar med min DSLR, men de är helt och hållet A-OK.  Och Lumixen får följa med på nästa långresa!

Ha en fin dag! 

23 comments:

Claire said...

Oh I am jealous - I think America has stolen all of Sweden's snow this year!! We had a piddly couple of weeks of it in late Jan, and that was it - I was very grumpy!! Beautiful photos!

Äventyret framtiden said...

På den punkten fungerar vi lika. Även jag tycker om alla väderleksförhållanden, om alla årstider och tycker att vinter ska vara vinter, vår ska vara vår osv...
I år har däremot allting varit lite på vridur och det har förstås ställt till det för nationer som inte brukar använda vinterdäck och har varma bostäder. Engelsmännen, åtminstone de i Sommerseth har däremot en katastrofal vinter med alla stormar och översvämningar. Undrar om man kan gardera sig för den typen av väder som är oväntat stora.

Småler åt mig själv, för det är plötsligt jag som njuter av dina vinterbilder. Det brukar ju vara tvärtom ...

Ha en bra nästsista tur till universiteten.
Kramar!

Sahra said...

Idag åkte conversen på. Yihaaaa! Älskar vårkänslan.

Elisabet. said...

Men jag tillhör tydligen fåtalet som INTE tycker att snösvängen i t.ex Stockholm är dålig, för att inte säga usel. Det går inte att jämföra hur man håller vägarna snöfria hemma i Västerbotten, om man jämför med hur vansinnigt mycket mer trafik det är i storstäderna och ingenstans att forsla snön och trånga gator och bilar parkerade överallt!
Å, så jag beundrar snöröjarna!

Här i Halland är det barmark, disk och dimma just idag. Dina bilder vittnar om nåt helt annat .., en Riktig Vinter ,-)

Och HUR orkar t.ex. ensamstående föräldrar med detta med audition-förfarandet? Jag fattar det inte!
Intressant är det i alla fall att ta del av ett helt annat system.
Tack som berättar!

Miss Marie said...

Jag har inget emot snöiga vintrar, men engelska vintern kan dra nu, tack! Regn o blåst, blåst o regn, det är inte kul. Vi har inte haft översvämningar här, däremot enormt mycket sådant i södra England. Ser att Somerset nämns ovan och där har de haft väldiga problem. Kanske inte så konstigt iofs, eftersom själva namnet betyder sommarbosättning, alltså förr i tiden slog man bara läger där på sommaren för under andra årstider var översvämningar vanliga där! Kanske inte helt smart att bygga bostäder på sådana områden o sen klaga på översvämningar... Men det är klart, i år har det varit värre än vanligt! De stormar som har gett er på östlusten i USA snö har sedan kommit till England med regn... Snödagar finns här i England också, men snö är inte särskilt vanligt så det brukar inte vara problem. Men kommer det snö blir det kaos! Håller med dig, lamt att stänga för kyla! Det ska man väl ändå klara av?!

Desiree said...

Det är vackra vinterbilder du bjuder på. Snön gnistrar fint i solskenet.Heder till dig som står vid ditt ord och njuter av sträng vinter. Jag vet att du älskar vinter och alla slags väder och årstider och det beundrar jag dig för. Jag tror man har lite lättare att ta vintern då man vet med 100% säkerhet att sommaren kommer med sin hetta och fukt. Förstår att du inte känner för att längta eller skynda på detta. Här i Schweiz är det bättre klimat än Sverige. Jag tycker vintern här har varit en bra vinter. Den har varit mild vilket passat mig perfekt. Ingen snö i stan vilket är underbart då man ska ta sig fram på cykel. Inte en massa grus eller salt på vägarna då man cyklar eller kör bil. Snö uppe i alperna där man till fullo kan njuta av skidåkning. Det är ljusare här och jag vet att våren kommer lite tidigare. Det har hjälpt mig massor. Bara antalet ljusa timmar per dag eller vecka gör en sådan otrolig skillnad för mig.
Fortsätt njuta av vintern och ha en fin dag vännen.
Kram!

Annika said...

Claire:
Welcome to my blog!
Yes, I know that you people in Sweden have had a lousy winter. True, I think we tole it from you :-)
I have enjoyed almost every minute of it!
Welcome back!!


Sahra:
OJ det var tidigt! Har ni så pass varmt? Jag vet ju att ni har barmark. Go for it :-)

Annika said...

Karin:
Exakt, låt årttider vara årstider. Ingen halvmesyr.
Jag tycker synd om er hemma denna vinter. USEL har den varit. Förstår att många är grymt besvikna. Vi får se vad vinterns väder betyder för sommaren. Tycker att sådant där brukar gå hand i hand…
Ja, Summerseth ja…Se Maries kommentar om den platsen längre ner i kommentarsfältet. Farlig och översvämningsbenägen plats…
Ja, vädret har varit mkt konstigt denna vinter för oss alla.
Snart går vi in i nästa årstid.
TACK, jag har njutit av att ta vinterbilder denna vinter ska du veta…
Som du säger, det brukar vara tvärtom, jag brukar bli avis över dina biler över vintern :-)
Kram!!


Elisabeth:
DET tycker inte jag heller. Jag tycker snöröjningen hemma är bra!
OCH precis som du säger, de har ju stora problem med VAR de ska dumpa snön.
ALLT är som sagt relativt. Det fins ju såna som min komåis som tycker snöröjningen är bra här. Tror att allt beror på vad man är uppvuxen med.

Ja, det har verkligen varit vinter här iår. Men idag ska det bli 12 grader och regn. Den kalla vintern kan vara ett minne blott.

Ja, vad gör ensamstående fldrar som inte kan dra på dessa turneer lika lätt? Många jobbar ju från plats, som min man. Dator och mobil kommer man långt med.
Men ofta skickas nog dessa barn, eller tonåringar, ensamma. Kanske väljer man att gå inom staten.
OCH de allra flesta auditions äger run runt veckosluten.
Hur gör de barn som övh inte har stöttande fldrar då de ska söka college?
DET är en gåta även för mig eftersom det är så komplicerat.
DET är annorlunda när man, som min dotter, ska ta en BFA. Hela processen blir längre, dyrare och mer komplicerad.
Söker man de stora scenskolorna i Sverige måste man också åka till Sthlm, Skara, GBG etc.
Men ett pyssel ÄR det.Marie:
OH I do HEAR you!!
Förstår att du är less på er vinter också. Ni har ju inte haft ngn snö att tala om, visst? Somerseth, ja vad bra att du talade om hur det är på den platsen. Att en är menad som sommarboende. Absolut ingen plats att bygga upp ett året runt boende på. Hemskt.
Ja, jag har förstått att snö kanske tom förlamar er mer ön oss då den kommer.
Att de stängde för kylan här i två dagar var under ALL kritik. Det ska jag sent glömma.

Annika said...

Desiree:
TACK vännen!
Jag vet ju att du inte är så förtjust i vinter och snö. Glad att du nu bor på en plats där vintrrarna inte blir så stränga.
MEN samtidigt har du vinter runt hörnet i bergen. Underbart.
Ja, och visst är det ljusare hos er än hemma. Det som är så skönt här, precis som hos dig, är att vi har så många soltimmar.
Nu är det lite ljust tom kl 18 på kvällen.
Idag regn och 12 grader varmt. Snön vi har kommer snart att sjunka undan.
Kramar och tack för gullig kommentar!!

Anonymous said...

Jo, snödagar fick vi uppleva i Bryssel med. Löjligt lite snö och de stängde skolan.
Hoppas nu ni slipper snökaos på sluttampen av alla auditions!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, precis. Icke endast ett amerikanskt fenomen.
Det lär ska bli milt och regn. Tror nog vi slipper snön!!

Erica said...

Jag är nog mer tvärtom när det gäller detta med årstider och månader ;-)
Jag avskyr verkligen november, januari, februari, mars och lite april.
Alla vintermånader. Jag hade inte haft något emot om vintern endast varit december-februari.

Allt som allt kan jag inte låta bli att faktiskt gilla den vinter vi haft i år. Mycket lite snö; med andra ord är det mindre snö att tina bort sedan ;-D
Dock hade jag lätt kunnat vara utan allt gräsligt slask och hur skitigt det varit...
Tänk slask + typ femtioelva ton sand på gator och trottoarer...
Här uppe sandas det istället för saltas, vilket i och för sig är två tummar upp!
Våra bilar far inte lika illa som i söder, där de saltar vägarna (blir ju mer rost av salt än av sand).

Snödagar skulle jag säkert tycka var mycket lustigt om jag flyttade utomlands.
I början!
Men sedan skulle jag säkert vänja mig. Har en känsla att jag också skulle tycka att en del av dem kom som en välsignelse :-) Speciellt med det arbetstempo det verkar vara för elever i amerikanska skolor...

Ja, det är verkligen relativt vad man tycker och känner inför saker beroende på var man bor...
Är man inte van snö under vintern är det ju egentligen inte så konstigt att man inte är förberedd när/om den kommer.
Här uppe småflinar man åt personer söderut när det pratar om "maaaassor snö" när det kommit 1 dm, det är ju egentligen inte så konstigt. Det ÄR ju mycket snö om man är van ingenting-lite pudersnö...

Dock kan jag aldrig stoppa mig själv från att känna avundsjuka när alla sociala medier pratar om vår i mars och april...
Jag vill också ha vår i mars!
Jag vill inte vänta tills i Maj.
Nåja, jag får väl trösta mig med att det finns inget härligare än Maj månad här uppe!
Typ från att man ser de första småknopparna på träden så tar det max ett par dagar innan hela världen står i den där ljuvliga skira grönskan :-D
Naturen bokstavligt talat exploderar och man kan näst intill SE hur "knopparna" växer och blir till ljusgröna löv!

Vad roligt i alla fall att ni fick en riktig snövinter hos er :-D
Vad synd bara att det blev just i år, när ni haft alla auditionsresor.

Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Ja, vi är inte så lika på den här punkten.
Men jag tror att många delar det du känner.
DET ÄR annorlunda här hos mig, det är ljusare, mer sol, våren kommer då den kommer.
Absolut, allt sådant.
Hösten är underbart fin etc.
Så ja, det är ganska lätt att lära sig älska alla månader och årstider. Sommaren h
r har jag nog svårast för.
Er maj verkar vara en underbart fin månad.
Tycker ofta att man här folk norrifrån tala om den femte årstiden och hur de älskar den. Vårvintern då.
Våren är underbart då den bryter in. Håller helt och hållet MED!!!
Vi har verkligen haft en fin vinter. Jag har älskat den mestadels. Absolut!!!
Ha en finfin dag!!

Anonymous said...

Det låter så positivt och härligt med ditt "vädertänk" Annika!
Tänk om jag vore lite mer som du!!
Jag håller med dej om att på vintern ska det vara snö o kallt -det tycker t.o.m. jag som verkligen inte är ngn vintermänniska.
Denna vinter hos oss har ju varit, och är en katastrof.
Regn, blåst, halvmesiga temperaturer och en total brist på snö!
Vi har skottat uppfarten 2 ggr hitills o vi är inne i februari!
Det jag är lite orolig över att snön kommer med råge i mars när man bara vill ha vår (love it!!!!)
Kramar från Anette!!

Annika said...

Anette:
TACK!
Jag gillar verkligen alla väder. Som nu, 10 grader varmt ute. Snön smälter. Uppskattar det också.
HAHA.
Mycket, Anette, beror ju på att vädret här oftast ÄR så bra! Många soltimmar etc. Så jag behöver liksom aldrig frukta att det ska vara dåligt väder länge. Det hjälper mig i mitt tänk.
Er vinter har varit USEL!!
Och nej, jag tror inte du behöver vara så rädd för att den ska slå till i mars. OCH kommer den då blir den ju ytterst kortvarig.
OCH du, brev kommer…
LITA på det.
KRAMAR!!!!

Martina said...

OMG ja vad tiden flyger fram!! Det gar alldeles för fort och sa har det känts i flera ar. Jag tycker faktiskt att det är skrämmande hur fort tiden gar. Man hinner inte med allt man vill göra, se, uppleva, barnen växer ett ar varje gang man blinkar och ahhhh jag vill bromsa lite!!!!

Ja du är nog ganska ensam i ditt vinterälskande, haha!! You know I'm a summer kind of person. Älskar sommaren och kan aldrig fa nog. Men visst kan det vara vackert med snö, mysigt med regn och aska och andra arstider absolut. Kylan gillar jag dock INTE. Skulle vilja ha det typ 90/10 den där sommar/andra arstiderkvoten! Men men, jag ska inte klaga, Nice är ju definitivt bättre än Sthlm vad gäller klimatet!
Kramar

Musikanta said...

Jättefina bilder som vanligt! Härligt med den blå himlen och de blå skuggorna.
Jag är som du, tycker om alla årstider, tar en dag i sänder och längtar inte särskilt efter varken vår eller sommar. De kommer när de kommer.
Allt har ju sin baksida - på vintern slipper man rensa ogräs t.ex.
Kram från Ingrid

Annika said...

Ja, vinter ska vara vinter med snö och kyla! Och det brukar vi ju ha här. Men inte i år som du vet. Ett par kalla veckor i januari, resten av vintern har det bara varit slask. Ingen snöskoteråkning, ingen pulkaåkning i backen. Och inte en enda soltimme hittills i februari. Nä, nu ger vi fan i denna vinter - låt våren komma!

Ann i FFX said...

Så fina bilder! Jag vet ingenting om fotografi så jag ser ingen skillnad på varken kamera eller iPhone bilder. Alla är lika vackra.
Ja denna vinter har varit lite väl extrem. Hade varit skönt med en mildare såhär för oss nykomlingar. Sol och värme i 25 år har verkligen gjort mig till en mespotta.
Lycka till igen i helgen! Vi ses på Tisdag om du inte är helt slut efter att ha turnerat hela östkusten!

Anne-Marie said...

Denna vinter har varit väldigt konstig vädermässigt tycker jag. Alla era snöstormar och the Great Lakes som ligger frusna till stor del. Och här i västra USA råder den värsta torkan på ett par hundra år. Meteorologerna sade häromdagen att även om det regnar här så kommer det egentligen inte att avhjälpa torkan - vi behöver ett snötäcke uppe i bergen som sakta smälter under sommaren.
Här är folk, som bekant, förberedda på snö och vinter men vi har ju inte haft någon vinter egentligen. Mysko.
Jaha, dags igen för en ny resa. Kan tänka mig att det blir skönt när alla är avklarade.
Kramar!!

Annika said...

Martina:
DET tycker jag också.
Jag ser hur snabbt tiden gått hittills, och inser att den inte kommer att gå långsammare. Tvärtom.
Det skrämmer mig.
Om jag ser tillbaka 10 år känns det som ingenting. OCH tänk dig då vad nästkommande tio år ska gå snabbt etc.
Ja, jag tycker också det är ruggigt.
Japp, jag vill att det ska vara riktigta årstider. You bet!
men jag är glad att du bor där du bor. Vi är alla olika. Jag skulle behöva bo lite längre norrut, det är säkert.
Kram!!


Ingrid:
Tusen tack!!
Det var snällt sagt. Nu töar det snabbt här.
Absolut, låt årstiderna vara årstider. Allt har sin tid.
Det blir ju desto härligare då våren bryter in.
kramar!!

Annika said...

Annika:
Ni har haft en så skum vinter.
OCh vi också, vi har ju haft så mkt snö och så kallt. Kan inte minnas att det ngnsin varit så här förr.
Konstigt på det hela taget överallt.
Förstår att du ger fan i vintern. Men risken är väl att våren inte kommer tidigt iaf…??
Kram!


Ann;
TACK!! Vad snäll du är.
Det är jag som är petig med bilderna. MINA alltså.
HAHA; ja ni kom in i en vargavinter. Du vet att detta inte är vanligt här? Ja, på tisdag ses vi om inget händer.
Kram!!!

Annika said...

AM:
Det har varit en mkt konstig, snöig och kall vinter.
Inte mig emot, men underligt är det.
Ja, jag såg att de stora sjöarna frusit över. Det har väl knappt hänt förr heller?
Ni har haft en usel vinter hos er.
Mysko var ordet.
Japp, snart drar vi igen…
Kramar!!