Wednesday, January 15, 2014

Överjobbigt? Javisst! Men nu med klar förbättring!!

Godmorgon mina fina läsare!

Tack för allt stöd ni gett mig under dessa överjobbiga dagar.
Tack för kommentarer!
TACK för de personliga mails som kommit från ett par av er som inte kommenterar här på bloggen i vanliga fall.
Det underlättar verkligen med stöd.Jag lovar er, i måndags var jag nere på djupet under eftermiddagen. Det var innan vi ens visste om firman skulle komma. Vi hade börjat ge upp. Jag grät uppgivet.
Vi talade om att ta in på hotell.
Stanken blev allt svårare att stå ut med. För det STANK. Stanken satte sig i halsen, den framkallade huvudvärk hos Peter och illamående hos mig. Karolina for hem till kompisar bara för att fly.
Men, killarna kom under den sena eftermiddagen som räddande änglar från saneringsfirman.
De jobbade så snabbt, och så effektivt att det var en fröjd att skåda.
De kunde berätta om svåra fall de jobbat med där flera våningar angripits av vatten i dessa dagar.  De berättade om kollapsade innertak, och våningar. Killarna sa att de åker över hela Washington-Baltimore området, och de har aldrig haft så mycket att göra som NU, efter Polar Vortex.
Det finns grader i helvetet, och det vet jag ju.
Vi klarade oss bra, trots allt.Den ena killen sa till oss att NU när vi har chansen borde vi helt välja bort heltäckningsmatta.
“I hate them” sa han, “YOU guys cannot believe what I’ve seen in wall-to-wall carpeting during my 13 years in this profession”. “CHANGE them, get hardwood floors and area rugs. That is all I have in my own house, I threw out the carpets before I even moved in even though they were brand new. No go with hard-woods, guys”.
Han har en POÄNG, en stor fet POÄNG!!
Vi har trägolv på mellanplanet, men i sovrummen, och i källarrummet har vi heltäckansmattor.
OM vi haft trägolv i källaren hade vi säkert klarat denna läcka bättre, absolut. Men, trägolv hade också förstörts troligtvis.
Källarrummet blir lätt iskallt på vintern. Det ligger i sutteräng. Vi har stora dubbelglasdörrar där som leder mot golfbana + ett ganska stort fönster i vår “gillestuga”, eller vad nu rummet kan tänkas kallas. I källarrummet har vi också en öppen spis som absolut släpper igenom kalluft.
Det har liksom “känts rätt” att ha heltäckande matta därnere. Varmare och mysigare.
Samtidigt är det ju absolut fräschare, snyggare och mer praktiskt med trägolv.
Ja, vem vet vad vi kommer att välja?
Vi får väl SE hur mycket pengar vi fått tillbaka av vårt försäkringsbolag också.

Självrisken för oss är chockerande hög, tycker jag. Denna läcka kom så olämpligt den bara kunde komma. Å andra sidan kommer väl aldrig något dylikt lämpligt?
Men just nu sitter vi en så dyr sits i våra liv iallafall med dyr skolgång för vår dotter, och allt som leder upp till den, nu i vinter, i form av resor, dyra boenden, mat och allt därtill.
Men, det är bara att digga läget, som man säger.
I källaren susar industrifläktarna hela tiden. Avfukarna gör sitt.
LJUDET är högt. VÄLDIGT högt. Det är svårt att koppla bort det. Att vistas på mellanplanet är nästan lite av en plåga. Att vistas på källarplanet är OMÖJLIGT. Jag går bara ner där när jag ska tvätta. ATT komma in i tvättstugan är som att gå igeom en labyrint, en smal stig. Förrådet och tvättstugan är belmarat med saker och möbler från källarrummet nu.
Det är som att ta en besk medicin. Det smakar illa medan det varar, men du vet att du blir frisk. Förhoppningsvis.
Jag har flyttat upp med min Mac till sovrummet. Orkar inte sitta i köket, som jag brukar. Det låter för högt där.  Jag kan inte tänka.


Men, som jag sa; “medicinen”, så sur den är, gör att allt SKA bli BRA.

Än en gång, tack för stöd. Min mamma skrev att HON blev rörd av ert stöd till mig (då hon läst kommentarerna). Jag med! Rörd!

OCH stanken…???
DEN är totalt borta!!! Den försvann i samma ögonblick, nästan, som mattan revs ut.  TACK för det.  TACK!!!


Ha en toppenfin onsdag. Jag ska bränna lite pengar hos tandläkaren med ett par lagningar...FUN stuff denna vecka, fun STUFF!!
Men jag är ganska glad nu, iallafall...

35 comments:

Channal said...

Åh så skönt Annika att det är fixat! Snart är allt klart! Tror nästan att stanken måste ha varit värst! Så glad för er skull...

Jag bor också i ett sutteränghus. På nedreplan har vi golvvärme i alla golv. Så bra och skönt. Det är golvvärmen som värmer upp hela nedre plan. Där har vi inga element. Det behövs inte. Vi sätter på värmen när det börjar bli kallt ute. Annars behövs det inget! Kanske något att investera i istället för heltäckningsmatta.

Varma KRAMAR Anna

Äventyret framtiden said...

Himlaskönt, att mattan är väck! Och stanken med den!
Vi har en heltäckningsmatta i hallen och jag ska ha ut den ur huset. De är inte hälsosamma alls! Med tanke på att ni alla har allergiska symtom borde ni lyssna på killen som visste. Det ryms mycket i en heltäckningsmatta, dessvärre. Usch ja!
Jag är glad att renoveringen är på gång för er del, även om det är jobbigt nu under tiden som det pågår. Kostsamt blir det förstås, känner så väl igen allt detta som ni nu går igenom. Jag tror jag måste söka upp gamla bilder från vår översvämning och visa, kanske som en liten tröst i sammanhanget?
Styrkekramar

Anonymous said...

Hej Annika!
Har inte kommenterat här på vääldigt länge (har haft fullt sjå med att anpassa mig till mitt nya liv här i SF suburbsen :) Men jag följer fortfarande din fina blogg och jag ville bara säga att jag är glad att höra att din vattenläcka är fixad! Ser fram emot att läsa om vårens äventyr;) Tack för en fin blogg och det känns lite som ett stöd att läsa om en annan svenska som gjort samma resa när hemlängtan är som värst:)
Stor Kram från Elin

Sahra said...

Ta bort heltäckningsmattorna. Förstår att ni tycker det är varmt o cozy, men är det särskilt bra när man har allergiska familjemedlemmar?
Jag tycker trägolv är så snyggt. Släng mattor på några strategiska ställen. Använd tofflor raggisar om det ändå känns lite kyligt om fossingarna. Ska bli kul att se vad ni väljer. Vad det än blir så blir det nytt och fräscht. Kram

Lisa said...

Ah Annika, du anar inte vad glad jag blir av att läsa att det gar uppat & att ni äntligen äntligen fick ut stanken!!! Heltäckningsmattor ja...vi har inga alls, bara trägolv. Killen har en poäng när han säger att ni borde ta chansen & välja bort heltäckningsmatta. Now is the time, när ni ända haller pa.
Förstar att det känns bittert med kostnaderna. Läckan kom verkligen i olämpligaste laget, men tur att ni kunde atgärda den innan det blev mkt värre.
Kul med tandläkarbesök...not...Annika, Annika, det är verkligen mkt för er just nu, men du later mkt mer positiv & det är roligt.
Manga kramar till dig vännen & förstas till Peter & K ocksa!

Desiree said...

Gud så skönt att stanken är helt väck. Förstår att ni var desperata över situationen. Usch och fy inte alls kul när något sådant här händer och det också leder till dyra avgifter som man måste lägga massa pengar på.
Jag antar att det finns både för och nackdelar med heltäckningsmatta i er källare eller trägolv. Det är mysigare, varmare och skönare med heltäckningsmatta men mer praktiskt med trägolv. Inte helt lätt val att göra.

Jag hoppas att det går bra hos tandläkaren idag och att du slipper lagningar och annat där. Nu har ni haft nog med prövningar. Nu förtjänar ni goda ting och goda nyheter.
Stor kram!

Humlan said...

Skönt att mattan och stanken är väck, men det är en jobbig tid med fläktar och saneringsfolk. Jag håller med om att trägolv är att föredra även om det inte blir lika varmt, kanske ni skulle titta på golvvärme som ett alternativ?
Lycka till med tandläkaren och sedan får du väl hålla dig hemifrån under dagen för att vila öronen.
Kram

eastcoastmom said...

Ahhh, vad bra ändå att vara av med det värsta, stanken.
Vi har trägolv i alla rum i vårt hus i CT. Har ingen källare, men golvet i dotterns rum var tidigare iskallt eftersom det låg över garaget. Hua! Nu har vi ju byggt om och till och isolerat bättre.
Förstår grejen med att ha heltäckning i källaren, men stora mattor är bra också...

Miss Marie said...

Uäck! Bort med heltäckningsmattorna, helt klart! Kan tänka mig vad killen kan ha sett i husen med heltäckningsmatta... Trägolv! Sen får ni köra med mattor och varma tofflor! :)

Skönt att stanken är borta! Sånt tär ju verkligen på en. Och usch, kan tänka mig att det kostar mkt pengar1, jobbigt när allt kommer på en o samma gång! :(

Saltistjejen said...

Så skönt att stanken är väck. Och att fläktarna gör sitt jobb även om jag förstår att det är jobbigt med oväsendet.
Det där med heltäckningsmatta ja. För min del har jag lite svårt för det haha! Det är min svenska sida som tycker det känns lite "äckligt". Och jag var otroligt glad när vi flyttade hit att det var trägolv i vår lägenhet. Men visst förstår jag det där med att det är varmt och skönt också. För det ÄR det ju. Jämfört med hårda golv. DOCK kan man ju ha hårda golv och köpa en rätt stor och mer "fluffig" matta som täcker stora delar av golvet men ändå är lös. och på så vis få upp en varmare och mjukare/gosigare atmosfär i rummet.
Hoppas nu att det hela går bra och att ni snart kan få ordning.
Jag är glad över att du iallafall känner dig bättre och att det går framåt om än långsammare än vad man alltid önskar i sådana situationer.
KRAM!!!

Charlie sa ... said...

Nu har jag läst i kapp!! Vilken pärs Annika. Vilken pärs!!! Känner stanken bara genom din beskrivning. Kan totalt relatera till er oro, ja panik att få dit saneringsfirman. Äntligen kom dem och jobbade snabbt och effektivt. SÅ
BRA!! Nu vänder det även om det är mycket kvar som ska ordnas. Tur i oturen att det hände nu och inte när ni
är i iväg nästa vecka.

Jag är tagen av det som hänt men lättad att mattan åkt ut och att det kommer fixa sig. Bra val att satsa på trägolv.

Varma kramar min vän!!! Ditt hus kommer lukta gott igen <3

Annika said...

Channal:
SÅ himla SKÖNT!!
Idag kommer golvfirman!
Vi ska se vad de säger, och vad de visar och vad det KOSTAR.
Golvvärme är högst ovanligt här. Nej, ngn sådan blir det inte, det kan jag säga. Skulle gärna ha det, men…
Det finns ngn få som har det, men då har det kostat multum att lägga in.
Nej, tyvärr kommer vi absolut inte ha råd med det.
Inte nu. SÅ mkt dyrare med sånt här än hemma.
Kram!


Karin:
Ja vilken enorm lättnad. det var ju den som nästan gjorde det helt ohållbart för oss. OCH så fort den försvann så försvann stanken.
Visst är det äckligt med heltäckningsmattor. Håller med.
Ja, killen från saneringen visste nog vad han talade om.
Idag kommer en golvfirma hit. Vi får se vad det kan tänkas bli.
Vi vet inte hur mkt vi får tillbaka heller.
OM du känner för det får du gärna visa er vattenläcka och översvämning. Förstår nog att det var riktigt illa.
Kramar!!

Annika said...

elin:
HEJ!!!
Hur går det??
Trivs du?
Vet att det inte är lätt att landa i tillvaron i början. När kom du?
Så roligt att du läser här. TACK!!!!
Blir så glad över det.
Stora, stora kramar!!!


Sahra;
Det är varmt och mysigt med den, och vår källare är SÅ kall. jaja, vi får se.
Lustigt nog har heltäckningsmattorna inte förvärrat ngn symptom. Men ofräscha ÄR de ju!!
Idag kommer golvfirman hit. Det ska bli intressant att se vad kostnad etc blir. OCH vad vi väljer.
Absolut kan man mysa till det med stora mattor där de bäst behövs.
Trägolv är det absolut snyggaste, inget snack om saken!!!
Kram!

Annika said...

Lisa:
Ja, det är verkligen så skönt.
Det var stanken som höll på att driva oss till rent vansinne!!!
OCH skräcken förstås för spridning hela tiden.
Läckan kom så taskigt den kunde, men det är bara att deala med det.
Idag kommer en golvfirma hit.
Det ska bli intressant att se vad det blir, till slut. Bra mkt bättre blir det iaf.
Kramar!!


Desiree:
Att stanken försvann var nog kanske den största lättnaden av alla. Att mattan revs ut så fort. De hann knappt komma in så rev de mattan.
SÅ underbart!!
Nej, denna utgift var det sista vi behövde.
REALLY!!
men, men.
Idag kommer golvfirman hit. Ska bli intressant att se vad det kostar md trägolv vs matta.
Källren ÄR iskall på vintern. Känner att jag måste ha det i åtanke.
Kramar!!

Annika said...

Humlan:
Ja, underbart!!!
Nu går fläktarna dygnet runt. Det är både jobbigt, och ljuvligt, att lyssna på dem.
Ljuvligt för att de så effektivt torkar ut.
men jobbigt att befinna sig i närheten.
OH WELL!!!
Golvvärme är inte att tänka på. Det är inte vanligt här alls, och de få son har det har betalat multum för det.
Men vi får se vad golvfirman säger, de kommer idag.
Kramar!!


Eastcoast:
ABSOLUT!!!
Det var den största lättnaden av alla, tror jag!
OCH stanken försvann verkligen DIREKT!!
Så skönt att ni bara har trägolv. Verkligen ett stort PLUS i kanten.
Som du säger är stora area rugs jättebra!!

Annika said...

Marie.
Ja, helst bort med mattan. Det är en prisfråga också. Det är verkligen det i dessa tider. Idag kommer en golvfirma hit. Det ska bli intressant.
Svårt också att förklara hur kall källaren kan bli. Men du har så rätt i att man får ha stora mattor.
Ja, detta var det sista vi behövde detta år med alla utgifter. För det HAR vi verkligen.
SÅ trist, men det kommer ju alltid då det är som jävligast, Murphy's Law!!!


Saltis:
Underbart att stanken är borta. DEN vek direkt, så fort mattan var ute. VILKEN lättnad alltså!!
Heltäckningsmattor ÄR äckliga, och svåra att få rena och ofräscha.
Håller MED!! Inget snack om saken!!
Idag kommer en golvfirma hit, det ska bli intressant. Nu börjar det rulla på.
Vet inte än vad vi får tillbaka på vår försäkring.
Jodå, saker och ting blir bättre.
Kramar!!!

Musikanta said...

Varför inte byta till vanliga golv och installera värmeslingor i det. Vi har klinkers i både badrum och sovrum med värmeslingor - skönt att gå på. Hade vi haft råd skulle vi installerat det i hela vår stora köksavdelning också.

Klinkers är väldigt fint och lättskött också. Heltäckningsmattor är en samlingsplats för både damm och kvalster och jag skulle aldrig tveka att byta ut dem...
Kramar från Ingrid

Annika said...

Lotta:
Ja, jag kan nog lugnt säga att det är en av mitt livs jobbigaste upplevelser. Just att vänta, vänta och vänta. Vara livrädd för mögel. Stanken som kom så fort.
OCH så att rensa ur och bära bort, bort, bort.
Samtidigt hade vi tur som bara den.
Jag har inte förlorat ngt personligt, ingenting.
VI HANN upptäcka det i tid.
Ja, jag orkar inte ens tänka tanken om vi hade varot borta. DÅ hade jag förlorat fotoalbum, böcker, elektronik, möbler.
SÅ visst är jag så tacksam över att det gick som det gick.
MEN jag kommer att vara nervig då vi är i NYC. Jag har hört att det ska bli kallt i slutet av nästa vecka. Oron kommer ständigt att finnas där nu.
Trägolv, ja vi får se…
Idag kommer golvfirman.
Kramar!!!

Annika said...

ngrid:
jag är tyvärr inte så förtjust i klinkers. Tycker ofta det är fint hos andra, men det skulle inte passa i källaren och det skulle bli ISKALLT.
OCH nej, golvvärme existerar knappt här. De som har det har fått lägga ut multim. SÅ nej på det!
Det blir matta eller trägolv.
Kram!!

Millan said...

Men josses Annika, vilken vecka ni haft. Fy sjutton! Forstar att det varit en riktig pers. Sa skont att hora att det ar over nu. I alla fall det varsta. I england ar det otroligt milt den har vintern. Ingen sno sa langt ogat kan na. Och tur ar val det med tanke pa vilket kaos som normalt sett utbryter har da...

Jag ar for ovrigt tillbaks i blogg-varlden nu. I hostas blev allt lite for mycket. Jag hade sa otroligt mycket pa jobbet att jag totalt tappade sugen att sitta vid datorn pa kvallstid och att lasa vid lunchen (som jag gor idag) fanns inte nagon mojlighet till. Men nu ar det lugnt och fint sa jag har kunnat lasa tillbaks lite och aven blogga sjalv. Hurra!

Stor kram
Millan

Annika said...

Millan:
JA, det KAN man säga!! PUST och STÖÖÖN!! OCH det är verklgien inte över. Men det är på uppgående iaf. Idag kommer golvfirman hit.
Trevligt att du är tillbaka, Millan. Bloggvärlden lever ju och har hälsan, som du märker :-)
Kramar!!

Anonymous said...

Jag tankte pa dej pa jobbet igar och undrade om ni blivit av med mattan! Oroar mej kanske extra pga allt jag sag efter Irene. Sa skont att det gar framat med flaktar och allt. Vi har aldrig haft heltacknings matta (har alltid tagit bort dem innan vi flyttat in i alla hus vi bott i. Det ar kallt pa golvet i hela neder vaningen har, man maste alltid ha tofflor med gummisulor pa vintern. Shoulders back, chin up and remember; we women are invincible! Mitt motto. Styrkekram Ann

Annika said...

Ann:
Mattan ja, den revs innan vi ens hälsat på killarna, kändes det som. HAHA! Den hade de ut ur huset på tio minuter.
OCH nej, nej detta kan inte på vis i världen, inte ett ögonblick, jämföras med Irene.
SÅ fort mattan var ute försvann stanken.
Jadå, saker och ting hade kunnat vara såå mkt värre, jag vet.
OCH detta kommer ju att ordna sig.
Kramar och tack!!

Erica said...

Vad skönt att lukten försvann med mattan :D Och att det går framåt.
Med jag förstår verkligen att det kändes hopplöst där ett tag.
När jag bläddrade ner hit såg jag att du nämnt Murphy i en av svarskommentarerna; och ja, TÄNK att han ALLTID ska vara där och bry sig...!
Men som man också brukar säga: "Efter regn kommer solsken".
Ni fick verkligen en mardrömsstart på 2014.
Jag hoppas så innerligt att resten av året kommer gå i positiva nyheternas tecken för er!

Ang. heltäckningsmattor så har jag alltid varit och är väldigt emot dem, vilket mest troligt beror på att jag blivit så inpräntad hemifrån att "heltäckningsmattor är äckligt" ;) (Dock har jag det för att farmor och farfar hade heltäckningsmatta i sitt sovrum när de bodde i huset...)
Och idag när jag är hundägare kan jag inte låta bli att lägga in det perspektivet (för min del). Ryser när jag tänker på kombinationen hundhår+heltäckningsmatta ;)

Men jag kan tänka mig att det är varmt och gosigt om fötterna :)
Man får väga fördelarna mot nackdelarna :D

Lycka till med allt, och hoppas lite goda nyheter väntar runt hörnet :D
Kram /Erica

olgakatt said...

Det finns ett annat miljövänligt golvmaterial att välja på också i utrymmen där det passar: linoleum. Det finns väldigt snygga och moderna mönster numera. Vi har nyligen bytt till det i köket, f ö har vi trägolv.
Heltäckningsmatta har jag aldrig haft, tycker de är äckliga. Fattar inte att man i USA ofta ser dem t o m på toaletter!
Vattenskador råkar vi nog ut för nån gång, de flesta av oss, här hände det en nyårsafton för ett par år sedan. Inget blev dock förstört, tack och lov.

Anonymous said...

Nu kan det banne mig bara bli bättre!
Jag förstår att heltäckningsmattor fyller en funktion. I Detroit var det mycket trägolv -iskallt! I Charlotte var det mer heltäckningsmattor och det var mycket skönare. Och nu ska de ju vara mer smutsavvisande och det finns ju jättebra maskiner att tvätta dem med. Hoppas det löser sig med försäkringsbolaget och att de inte är för snåla.

Annika said...

Huu, jag tycker så synd om er! Jag hade nog också börjat gråta, och känt mej jättestressad. Men skönt att saneringsfirman kom och att ni sluppit stanken! Surt dock med kostnaden för alltihopa, men vad gör man...
Kram!!!

Marianne said...

Så SKÖNT att höra att allt håller på att lösa sig, om än sakta. Men SÄKERT, och det är som du skriver det viktigaste. Vilken tur att lukten försvann i ett nafs, för jag håller med, det är nog det värsta när det luktar illa.

Vi hade ett - i jämförelse minimalt - problem med en äcklig lukt. Det visade sig var ett TE som vi hade fått av några som var på besök. Hon hade frågat i te-affären vilket te som var det mest populära, och det var det som stank. Fullkomligt stank som jag kan tänka mig ungefär hur det stank hos er. Först la vi in teet i förrådet, men då gick det inte att gå in där, så vi fick helt enkelt kasta det till slut. Smakade aldrig på det :-)

Nå, det går som sagt inte att jämföra, men jag kom att tänka på det apropå äckel-lukter.

Lycka till hos tandläkaren nu!

Stora kramar!

Annika said...

Erica:
ja lukten vek direkt. Så fort mattan försvunnit.
Murphy ja, han ska alltid lägga sig i.
Nu får han skärpa sig, tycker jag :-)
Heltäcknings ÄR äckligt. Inget snack om saken. TÄNK så mkt skit det finns däri.
ja, har man husdjur blir det etter värre.
Visst är det gosigt också. Men ack så svårt att hålla rent.
Vi har dem i sovrummen här hos oss.
OK.
Men visst funderar man…
Ha en fin kväll!!!


Olgakatt:
Heltäcknings på toaletter har jag nog aldrig sett här. Tänker mer att man gör det i England.
Det blir mindre och mindre vanligt även här. Fast, det är ju en kostnadsfråga. Det är billigt för en byggare att slänga in low-grade carpets.
Ju "finare" hus desto mer trägolv sas OCH klinkers. OCH alla nya hus numera byggs nog med trägov, iaf i bättre områden sas.
men det ÄR äckligt med heltäcknings. USCH!!!
Laminat blev det för oss. YUP. Så bestämde vi…

Vi är många som råkat ut för vattenskador. Ett helsike är det- Det finns grader i helvetet.
Vidrigt är det.

Annika said...

Penny:
Absolut, right on, girl!!
De nya heltäckningsmattorna är INTE som de gamla. OCH visst finns det fördelar med dem också.
KALLA golv är ett hie, speciellt här där man inte lägger in golvvärme, för det görs knappt.
Ändå har ju många, många klinkers. Inget som jag längtar efter…


Annika:
ja, det var nära jämmerdalen för mig. Herregud, jag fick verkligen panik på eftermiddagen.
Dyrt ja, men det känns ngt bättre nu när vi vet vilken väg vi ska gå med golvet, och har datum spikat etc.
Kramar!!

Annika said...

Marianne:
Lukten ja.
Den var det värsta, och jag kan fortfarande känna hur det kändes.
FY tusan så vidrigt.
Den försvann iaf direkt. TACKSAM!

men du, vilket te!!!!
Tur att ni bara kunde slänga ut det.
Vad var det för sort?
TVI vale, och var var det mest poppis??? Fniss…

Kramar!

Min Mans Mat said...

Sänder hälsningar till er, läste precis vad ni gått igenom, så jobbigt Kram Helena i Småland

Annika said...

Helena.
TACK och stor kram!!!

Liz said...

Sa skont att hora att stanken forsvann pa en gang nar den gamla mattan revs ut. Hoppas att ni fatt bra rad fran golv firman.

Det ar lite roligt att lasa alla kommentarer, mestadels fran boende i Sverige eller svenskar med andra vanor, att det ar sa vidrigt med heltackningsmattor..Det ar nog lite sa att i Europa, eller i Sverige iallafall ar det nastintill bannlyst med heltackningsmattor och dom som folk har i atanke nar man pratar om dom ar gamla ackliga dalig kvalitet fran 70 talet eller sa. Pa den tiden var kvalitet och framforallt rengoring av mattorna en helt annan.

Idag blir det ju lite vad man gor det till, hur ofta man hyr matt tvatt, om man har en vatten-dammsugare sjalv som man kor over mattorna med nagon gang per manad eller sa. Om man tar hand om flackar pa en gang etc. Tanker att det behover inte bli sa ackligt som manga far det att lata som.

Skoter man mattorna, dammsuger ofta, inga husdjur, inga skor pa sig inomhus (!!!), inte spiller drycker etc och later kladda, sa blir det inte sa smutsigt. Manga foresprakar stora arearugs, och visst det ar ju bra, men HUR ofta tar man da ut dom och piskar med mattpiskan eller sa for att verkligen vadra ut dom?? Inte sa ofta kan jag tro, utan det blir bara damsugning dar ocksa. Dessa arearugs har ofta langa har och dom ar mycket svarare att damsuga ocksa och mycket smuts samlas i dom ocksa. Visst, man kan skura under, runt om mattorna pa ett annat satt, men just mattorna rengors nog inte sa ofta.

Jag tror att speciellt i kallaren ar heltackningsmattor ett bra alternativ, for varmen, for ombonaden men aven praktiskt. Det ar inte sa mycket fot trafik, sa mycket atande kanske, sa mycket smuts och spill, vilket gor att dom inte smutsas ner lika mycket som i ett matrum tex..

Ett bra alternativ ar ju annars dessa heltackningsmattor som man klickar ihop som ett stort pussel! Blir det spill eller lackage, kan man bara plocka bort de delar som ar smutsiga, vata och billigare att atgarda. Ett tips kanske?

Tragolv ar fint, men i kallaren kanns det kallt, da blir det ju stora arearugs och da kan man ju nastan likagarna ha heltackningsmatta ar min tanke..eller?!

Hursom, kommer det sakert bli jattefint och bra!

Stor kram!

Annika said...

Liz:
Ja, det är underbart skönt!!
OCH att stanken försvann direkt är nog ett gott tecken på att det inte är så mkt annat angripet. HOPPAS jag iaf.
Saneringskillarna kommer tillbaka idag eller imorrn och mäter och kollar.
HOPPAS att det är utvädrat etc nu.

JA; så sant.
Nordbor har inte mkt för mattor.
Liz, helt rätt, dagens mattor är INTE som de mattor man la in hemma på 70-talet.
Igår blev jag verkligen varse om hur många FINA heltäckningsmattor det finns, då när golvfirman var här.
Lättskötta, behandlade etc.
Jag kan tala om att valet att lägga laminat i källaren inte var helt lätt.
Vi var bra sugna på en berbermatta också.
Du har verkligen en POÄNG i ditt tyckande!!
OCH jag håller med dig på det stora hela.
Absolut.
Mattorna idag är INTE vad de var en gång.
Det blev laminat för oss, och berber i trappan.
Tror det blir skitbra.
Stor kram och tack för tyck!!!