Tuesday, December 17, 2013

One week left...

Good morning!

Today it is one week left until Christmas Eve.
And, as you know Christmas Eve is the day that “counts” if you live in Scandinavia.
That being said the 24th is a super important day for me. It is the day when Peter, Karolina and I celebrate our Swedish Christmas!We are lucky. We get to celebrate double Christmases. Both on Christmas Eve and on Christmas Day.
YAY!
I love it!! It works out so perfectly!We always start our Christmas Eves with a long breakfast. I light up all the candles in the house (over fifty!!), and we listen to Christmas music.
After breakfast we usually take a long walk. If we are up for it, and not too full from breakfast, we stop at Starbucks (while out walking) and get a latte and hot chocolates. Later in the afternoon all three of us watch Karl-Bertil Jonssons Julafton (Karl-Bertil Jonsson’s Christmas Eve), a true traditional Swedish animated Christmas show. Peter loves it, too!
Karl-Bertil says Christmas to me more than any other TV-show. It is such an important tradition to me!
My sister got me the DVD a couple of years ago, and I treasure it.
So, we all watch KBJ and after that show we head to my friend’s Susanna’s house. Susanna is Swedish as well. We have Christmas dinner there together with another Swedish friend, Monica. All three of us are married to American dudes, and I think we have come up with the perfect Swedish celebration on Christmas Eve. The guys like it as well.
We all hang out at Susanna’s place until mid evening when we head back home again.
Once at home we open quite a few gifts from underneath the tree before going to bed.
I love how we combine the Swedish traditions with the American.Christmas Day we celebrate the American way. Stockings in bed when we wake up. Maybe a mimosa. Peter usually makes a big breakfast and then we open up the remaining presents underneath the tree.
In the afternoon, we head to Peter’s parents house for Christmas dinner.On Boxing Day, Annandagen, Peter and I make a Swedish Christmas dinner again.
Just because it is SO good.

I just cannot believe it is only ONE week left!
Time sure does fly!!

28 comments:

Sahra said...

Var o lyssnade på bo kaspers orkester på rival o de inledde med Karl Bertils låt som ju Svante sjunger. Älskar den. Både låten och programmet.
Kram

Äventyret framtiden said...

Fick lust att tillverka julstrumpor. En fin tradition som ni har där over:)
Kanske jag ska införa den hos oss också? Man kan ju alltid förnya sig

Kram

Cari said...

Så underbart firande ni har! Låter så trevligt att äta julmiddag med vänner. Det skulle jag också vilja göra - men i Sverige är "man" fast med familjetraditionen.
Önksar dig en skön vecka fram till jul.
I Stockholm är det grått och mörkt.

Pernilla said...

Så mysigt och juligt du har det! Härligt att fira både svensk och amerikansk jul, det kan aldrig bli för mycket julfirande, julpynt och julmusik...=)

Här har jag hantverkare hemma så det är papp på golvet och damm överallt, hoppas de är klara på torsdag åtminstone. Då blir det ett rejs med att få in gran och julpynta.

Ha det gott och jag har kommenterat många inlägg via iphonen som bara försvinner när de ska publiceras - grrrrrrr.

Saltistjejen said...

Mysigt!!! Härligt med blandning av svenskt och amerikanskt! Vi har alltid firat väldigt internationellt sedan vi flyttade hit. Vissa år ensamma och då har det varit mer svenskt men ofta tillsammans med andra européer och då har det varit mycket blandat. Förutom engelsmännen så firar ju många européer den 24:e liksom svenskarna. Så vi har nog nästan alltid firat den 24 och inte den 25. :-) Just nu ser jag fram emot nästa vecka. Visserligen kan jag inte vara helt ledig, men jag kommer inte behöva pendla in till jobbet, och jag hoppas att jag kan ta ledigt mer eller mindre på julafton iallafall.
KRAM!!

Annika said...

Sahra:
Gud vad fint!!
Den låten ÄLSKAR jag. SÅ mkt JUL. DET är ju det. Ryser nästan!!
Ja, det programmet är det bästa på hela julen!!
Kramar!!Karin:
Ja, gör det!!!
Julstrumporna öppnar vi på morgonen den 25. Tycker också det är trevligt.
KRAMAR!!


Cari:
TACK!
Precis, eftersom vi inga familjer har här på julaftonen så tar vi vännerna istället, och det går jättebra!!!
På juldagen däremot är det familjen här som gäller.
Önskar dig också en fin vecka. Likdant väder här som där, lite ljusare och soligare, men snön är sgs borta, och ingen ny väntas. En grön jul för oss alla.

Annika said...

Pernilla:
TACK; ja det funkar SÅ bra detta med två jular. Maxar ut det totalt.
OCH att verkligen kunna fira två olika jular på de rätta dagarna. I love it!!
OCh du har hantisar mitt i juletid. Det blir nog finfint det dom gör, och du lär absolut hinna få det julmysigt!!!
Nej, gud jag vet…på ajfånen är det ren TUR om man kan kommentera. Jag har varit med om det åtskilliga ggr. Ngt för dem att tänka på att fixa, kanske...
Kramar!!!


Salts:
TACK, ja det passar SÅ bra med två jular som vi dessutom kan fira de rätta dagarna :-)
OCH jag vet ju att ni har fina jular ni också på ert internationella sätt. SÅ blir det då man inte har ngn familj i närheten. Men det går bra det också.
Jag hoppas VERKLIGEN att du kan ta ledigt på julafton. DET ska jag hålla tummarna för. jag är är jätteglad att du slipper pendla iaf!!
Stora, stora kramar!!!!!

Erica said...

Underbart med två julfiranden! Det bästa av två världar :D
Vilka mysiga jultraditioner det låter som ni har :)

Tror nog jag är den enda i Sverige som aldrig sett karl-bertil jonssons julafton... ;)
Dock ser jag nästan aldrig Kalle nuförtiden heller.

Ja, det är verkligen helt sjukt att det bara är EN vecka kvar!
Vad hände? Det blev ju nyss december... Hey! Det var ju NYSS julen 2012!

Ha en fin tisdag!
MVH /Erica

Anonymous said...

Vi firar på julafton med pojkarna och juldagen är det bara jag, Jeff och Sophia. Så är det varje år. Jag älskar traditioner!

Kram!

Annika said...

Erica:
ja, det är verkligen det!!!
Det bästa av två världar, och dessutom på de rätta dagarna.
Men har du inte sett KBJ!!! DET m¨ste du!!
Kalle Anka betyder ingenting för mig heller. Sant faktiskt. Fast vore jag hemma skulle jag ju se det :-) Men inte med stort intresse :-)
Exakt, det var ju nyss sommar!!
OCh förra julen minns jag klart och tydligt som vore den igår…
GAAAHH!!
Ha en fin dag!!

Annika said...

Marie:
Låter bra.
Jag älskar också traditioner!!
SÅ mysigt.
kram!

Anonymous said...

Vi har alltid firat på julafton, men i år är juldagen precis mitt i veckan, och mina döttrar och en måg måste alla jobba halvdag på tisdag och sen tillbaka på jobbet på torsdag, så julfirandet blir hos min dotter i Vienna på onsdag. Barnbarn kommer från New Jersey och San Diego. Yeehah! Hon har också bjudit fyra goda vänner (två av dem har jag känt i ca 50 år!)

Vanligtvis firas julafton hos mej. Förr brukade vi dansa slängrumpa till "Hej tommtegubbar..." igenom hela huset. "Vi äro musikanter..." var poppis så väl som "Kom Julia, vi gå..."

Numera sjunger vi en del am. julsånger (jag vid pianot) Finns så många vackra julsånger. Ingen jul utan sång, säjer jag!

Ruth i Virginia

Miss Marie said...

Härligt! Har Peter ledigt på julafton? Har fått för mig att många i USA, liksom England, jobbar på julafton och juldagen är första lediga dagen. Skönt om ni har mer ledighet! :)

Anonymous said...

Vi är ett svensk engelskt par som bor i Kanada så vi firar svenskt, ibland själva och iblandmed vänner, den 24e. Den 25e firar vi engelskt, ibland själva och ibland med vänner. På annandagen har vi alltid öppet hus, eftersom vi har flyttat runt en del är det mycket ex-pats bland våra vänner var vi än har varit, alltså många "lost souls". Förra året var det 61 personer som kom, inte alla på en gång men Det är i varje fall för oss ett bra sätt att träffa våra vänner och få slut på julmaten! God jul!

Annika said...

Ruth:
VAD härligt det låter!!!
Så BRA och trevligt.
Så trist att de alla måste jobba julafton och annandagen. Peter brukar vara ledig de dagarna. Men jag vet ju att det inte är alla förunnat.
Er jul låter SÅÅÅ trevligt. KUL att så många kommer!
OCH att sjunga julsånger, det hör verkligen julen till. SÅ härligt!!! OCH långdans också!! VAD roligt. Eller slängrumpa som du säger :-))))
Ha en fin dag!!

Marie:
Peter är ledig julafton, det har han varit i måånga år. Annandagen också. Mina vänners män också. Det är nog annars rätt vanligt att man jobbar halvdag på julafton, men mååånga är lediga den dagen om de kan.
Samma med annandagen. Så skönt att så många även kan ta dagarna lediga här. Men, visst, juldagen är den enda röda dagen.

Annika said...

Anonyma kanadaparet:
Välkomna hit!!
Låter bra det där. Är bjuden på ett Boxing Day party den 26 hos en engelsk familj vi känner. Ska gå dit efter vår middag.
Välkomna tillbaka till min blogg. God Jul önskar jag er också!

Anne said...

GILLAR ert upplägg, tycker ni har det bästa av två världar. Utan tvekan. Överlag är det väldigt roligt läsa och höra om folks jultraditioner. För vissa kan ju traditionen också vara att det alltid ser olika ut.
Mysigt är vad det är och ja, det är bara en vecka kvar nu. Men en hel vecka dit, så vi fortsätter ta vara på den här veckan.
Är du klar med alla julklappar?
Jag är inte alls det.
Måste börja skriva listor också för själva matshoppandet för julmaten osv.
Det är så tjock i affärerna, igår var jag till Costco (en vanlig måndag) och det var packat. Likadant på Target. Julruschen är i full gång.
Kram!

Anonymous said...

Det bästa av två världar!

Anonymous said...

När jag firade jul i Charlotte firade vi "bara" den 25:e, så då minns jag att jag kände mig lite snuvad på julen. Så mysigt (och viktigt) att ni har fått till så fina traditioner.

Desiree said...

Ja helt otroligt att det bara är en enda ynka vecka kvar till julafton. Bästa tiden är ju faktiskt just nu så här innan jul. Nu skulle jag gärna pausa tiden lite så att man hann njuta ännu mer.
Bästa av två världar helt klart att få fira två gånger och få med både de svenska och amerikanska jultraditionerna. Mysigt med er långfrukost med alla tända ljus. Perfekt sätt att sedan börja julafton med en härlig långpromis och avsluta med att fira tillsammans med andra svenska vänner. Vi kommer i år att fira med svenska vänner här i Basel. Ska bli jättekul. Jag är inte den som måste fira på ett visst sätt år efter år utan provar gärna något nytt emellanåt.
Det här ska faktiskt bli en väldigt skön jul utan en massa måsten och en massa klappar som behöver handlas. Jag skulle gärna fira så som ni gör. Låter perfekt.
Kram och fortsätt njuta till max så här på slutspurten.

Charlie sa ... said...

Perfekt kombo! Skönt flow och mycket att se fram emot. Jättehärligt! Gillar verkligen ert upplägg.

Jag är "i denial" - får påminna mig om att det är jul om en vecka! Och snart nytt år....majgadd!

Njuter på så här dagarna innan dagen D, känns bra.

KRAM!!

Martina said...

Nej, jag kan verkligen inte heller fatta att det bara är en vecka kvar till julafton!!!

Mysiga traditioner ni har. Ni far verkligen fira julen i dagarna tre! Later underbart!

För oss blir det minst sagt en annorlunda jul. Inte manga traditioner, vi far improvisera och ta det som det kommer lite.
Kramar

Channal said...

Lyckost som får två julaftnar!! Bara en vecka kvar... så underbart!

Fantastiska bilder... söta Karolina och bilden på granen med tomten får mig att längta ännu mer!

KRAMAR till fina dig❤ Anna

Anne-Marie said...

Måste vara fint att ha båda ländernas traditioner hemma hos er. Roligt för K också att kunna ta del av båda.
Du har verkligen en julblogg nu. :) Men det är ju bara jul en gång om året.
Jag ser mycket fram emot att vara ledig. Det blir det allra bästa. Jag går bara på vilja nu - känner mig rätt utmattad efter den här sommaren och hösten skall erkännas med tanke på allt som hänt.
Kramar!!

Annika said...

Anne:
TACK!
Ja, jag tycker också att det är väldigt lyckat. Därtill att allt råkar bli på rätt dag och allt.
Precis, jag tycker också det är kul att läsa om folks traditioner på jul.
Japp, nu ska vi riktigt suga musten ur allt det härliga som är kvar innan jul.
Jag är inte klar med klapparna. Ska ut i handeln idag igen.
OCH ja, matvaruaffärerna är fullproppade!!!
Jag har också en matlista att ta tag i.
Kramar!!

Brysselkakan:
Ja, verkligen!! Love it.


Penny:
DET förstår jag att du gjorde. Av hela mitt hjärta.
Ja, jag gillar mina traditoner.

Annika said...

Desiree:
HELT otroligt vad tiden bara springer i racerfart.
HJÄLP!!!
VISST är den tiden innnan jul den mysigaste. Utan tvekan!
Älskar den!!
Tack, jag gillar våra traditioner. SÅ glad att vi har dem, och att de funkar så bra.
Ni får en toppenjul iår. Lite annorlunda, och sen den stora resan!! Härligt!!
Ja, nu njuter vi av den sista veckan innan jul.
KRAMAR!!!


Lotta:
TACK, ja vårt upplägg funkar fint.
Helt galet, galet att det är mindre än en vecka kvar till julafton.
japp, nu ska vi njuta så här innan jul. Denna tid är ju så härlig!!
Kramar!!


Martina:
VISST är det helknäppt. Fattar det inte.
JA, det är verkligen roligt att kunna maxa ut julen såsom vi gör.
Gillar det stort!!
jag tror er jul kommer att blir jättebra.
Stor kram!!

Annika said...

Channal:
Det är inte så dumt ibland det där att vara gift med en amris, då får man alla amerikanska seder "på köpet".
Skulle däremot önska att det var två veckor kvar till jul så att man finge lite mer tiiid! Just tiden innan jul är ju så mysig och den bästa.
TACK för att du gillar mina bilder.
Stora kramar!!

AM:
Ja, det funkar ju så himla bra också eftersom vi firar dagarna efter varandra. Är glad att K fått fira så.
Jajamen, varje december blir min blogg, mer eller mindre, en julblogg :-)
That too shall pass very soon ;-)
Förstår att du känner dig matt och ser fram emot ledigheten. Du har ju haft alltför mkt att stå i.
Varma kramar!!

Keith said...

Great tradition to be able to enjoy both Christmas Eve and Christmas! We are having our family celebration on Christmas itself!